Ja mam 1200 max, potem 900, 700, 500 i 0. Próbowałam na 900 - za mokre wychodzą i schną całe wieki. Nie wiem jak PUL reaguje na wysokie obroty, bo na razie mam tylko otulacze i je piorę ręcznieale niedługo dojdą mi AIO - tyle że w nich ciężko sprawdzić stan PULa, bo materiał zszyty i gołego pula nie widać :-/
Mąż (razem od 05.2000), Wojtuś (02.2011)
, Aniołek (06.2012)
, Jerzyk (11.2013)
PUL to chyba max na 800 obrotów można odwirowywać
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
No ja odwirowywałam przez długi czas na 700, ale wtedy mi długo schły. A po wirowaniu na 700 wyciągałam otulacze i kieszonki, i wkłady wirowałam na 1400, a potem suszyłam w suszarce. Ale mi się odechciało wstawiać drugie wirowanie...
Chyba jednak powrócę do starych nawyków, bo szkoda mi kieszonek...
Ja bym jednak zakładała formowanki bo kieszonki w tym wieku to na godzinkę nam starczały, a z formowanek to najbardziej chłonna jaką miałam to formowanka Agny Zufizo ale cała flanelowa z tym wkładem flanelowym składanym na 3 fakt że trochę sztywna ale chłonna baaardzo, miałam trzy i dwie z nich najładniejsze sobie zostawiłam na przyszłośća no i cena nie zwalała z nóg
Lidka 29/10/2010i dwa aniołki
Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899
Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914
oj, to albo mam super-pralkę (starusieńka candy) albo jakąś dziwną wentylację w mieszkaniu, bo wiruję pieluchy i wkłady na 800. pranie nastawiam zawsze wieczorem, jak dziecię zaśnie, a rano kieszonki i otulacze są już suche. wkłady (same bambusy) są suche wieczorem czyli ok. 24h od wywieszenia.
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
To musisz mieć naprawdę dobrą wentylację albo co innegoBo gdyby nie suszarka bębnowa, to moje formowanki (TB albo bambusowa kokosi) schły by 36-48 h wisząc na suszarce nie na grzejniku. Ok. 12 h to schły na powietrzu, latem jak było ok.30 stopni. Jak było ok. 25, to dosychały wieczorem w domu...
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Z tego co kojarzę, to na stronie pieluszkarni pisali, że PUL można odwirowywać na max 1000 obrotów. Z tego też powodu między innymi piorę otulacze ręcznie zaraz po zabrudzeniu. Używam głównie formowanek (20 sztuk na dzień dzisiejszy) i gdybym odwirowywała na 900 to schły by mi chyba ze 3 dni... A tak jak włączę grzejnik to jedna doba im starcza.
BTW: Zastosowałam sie do Waszych rad - wietrzę i grzeję na zmianę, podniosłam żaluzje do góry i okna prawie suche mam, tylko w kątach szyb mam odrobinę wody, ale regularnie wycieram i jest git - grzyb na razie odpuścił![]()
Mąż (razem od 05.2000), Wojtuś (02.2011)
, Aniołek (06.2012)
, Jerzyk (11.2013)
fakt, grubsze formowanki potrzebują ok. 36h. zapomniałam zupełnie o nich, bo używamy ich tylko na noc a w stosiku mamy taki zapas, żeby nie martwić się czasem schnięcia![]()
wiem i tak często robiłam, ale córa przechodzi okres uciekania od zakładania pieluchy nawet przez sen, zakładam jej w pozycji na brzuchu i jeszcze się czołga do przodu, więc ten wkład mi ucieka....ech no cyrki sąa wdzień to jest dopiero gonitwa, spocona jak szczur jestem i takie jej już cuda do rąk daję, żeby tylko nie wiała mi
![]()