Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 4678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 261 do 280 z 373

Wątek: MYDŁO MARSYLSKIE***Nie Wybiera Się Ktoś Do Francji?***

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dyskutujemy tu sobie na temat mydła marsylskiego i rozkładamy go na czynniki pierwsze i nie ma się o co obrażać.

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    jesli chodzi o mydlo marsylskie, to nie jest ono polecane we Francji (...) do mycia malych dzieci, niemowlat, poniewaz ma zbyt mocno zasadowy odczyn
    Fajnie wiedzieć, że we Francji mają takie właśnie zdanie. Poznać trzeba wszystkie opinie.
    Fajnie tylko móc oprócz tego co zasłyszane przeczytać też o tym i już przeczytaliśmy.

Na stronie 2 tegoż wątku post #34 visenna2 napisała:

Cytat Zamieszczone przez visenna2 Zobacz posta
    (...)
    Dla atopików/alergików nie poleca się szarego mydła ani żadnego innego mydła, bo wszystkie mydła, jakie by cudowne nie były, mają zasadowe PH i wysuszają skórę. Jak bardzo - to sprawa indywidualna, ale co do zasady lepiej być ostrożnym.
    Ja do powyższej wypowiedzi dodałabym tylko, że wszystkie mydła nie wysuszają, a MOGĄ wysuszać skórę.

Post #34: http://www.chusty.info/forum/showthr...479#post418479

Także o tym, że wszystkie mydła (a nie tylko marsylskie) mają zasadowe PH wiemy już praktycznie od początku istnienia tego wątku dzięki visennie2.
    Ale wiadomo też, że wszyscy nie mamy dzieci atopowych/alergicznych i każdy spróbuje i wybierze to, co odpowiada mu najbardziej.
    Ja wybrałam mydło marsylskie i jestem z tego wyboru bardzo zadowolona.

I to, że we Francji go nie polecają i że wszystkie mydła mogą wysuszać nie skłoni mnie do porzucenia mydła marsylskiego na rzecz dzieci i siebie, bo skoro jestem zadowolona, to po co.
    Przemywam minimum 2-3 razy dziennie pupę po zmianie pieluszki właśnie mydłem marsylskim i od ponad roku, jak używamy pieluszek wielorazowych synek nie był odparzony.
    A do tego ostatnio dodaję do wody podczas kąpieli dzieci (i swojej też) nie olej kokosowy, a masło karite.
    Dzieci mają cudnie gładką i nawilżoną skórę.

A ja odkąd używam mydła marsylskiego nareszcie nie drapię się po kąpieli. Gdy nie znałam tego mydła, to bałam się wyjść z kąpieli i wysuszyć, bo drapałam się niesamowicie.

ewadbr... kiedy będziesz w Polsce?
    Bo nie mogę się doczekać afrykańskiego czarnego mydła.
    Chciałabym 3 kostki.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 24-02-2010 o 15:04
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    A ja odkąd używam mydła marsylskiego nareszcie nie drapię się po kąpieli. Gdy nie znałam tego mydła, to bałam się wyjść z kąpieli i wysuszyć, bo drapałam się niesamowicie.
    U mnie było to samo tylko jeszcze do tego miałam czerwone plamy na całym ciele, które znikały dopiero po godzinie A teraz skórka.... suuuuper

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    U mnie było to samo tylko jeszcze do tego miałam czerwone plamy na całym ciele, które znikały dopiero po godzinie A teraz skórka.... suuuuper
    A ja od tego drapania miałam szramy i podrapaną czasem do krwi skórę. Bo jak się porządnie podrapałam, to goiło mi się to kilka dni.
    Zuzanna i Franciszek

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Achhhhhhhhhh Forum jest po to aby dyskutować na różne tematy a ja chyba mogę mieć swoje zdanie, albo się mylę, bo już sama nie wiem

A ja mogę się z tym innym zdaniem nie zgadzać . A to że ktoś dostaje po łbie to może nie przesadzajmy. Różnica zdań nie świadczy jeszcze o tym, że ktoś jest pokrzywdzony
    bianka2009... oczywiście że po to jest forum, żeby dyskutować.

OT:
    A mnie już nic nie rusza, ani na tym forum, ani w życiu.
    Bo wiadomo nie od dziś, że są na świecie i na forum osoby zawistne, które będą patrzyły, żeby tylko dogryźć, jak za kimś nie przepadają (chociaż znają nas nie od dziś, choćby z forum).
    Ale takie jest życie, nie wiem co kieruje takimi ludźmi. Ja jednak postanowiłam kompletnie to ignorować i tylko śmiać mi się chce z takich osób (szkoda nerwów).
    A najśmieszniejsze, jak takie osoby wyrażą swoje opinie, a potem skarżą się do moderatorów, żeby usunęli niektóre posty. Hehe.
    I wierzę, że wszystko kiedyś do Nas wróci.
    Dobro, które wyrządziliśmy i tak samo zło.
    I cieszę się, że jest w życiu i tu na forum mnóstwo osób najzwyczajniej w świecie normalnie życzliwych, które nie oceniają drugiego człowieka źle, na dodatek człowieka, którego nie mieli okazji poznać w realu.

I żeby nie było nieporozumień, powyższa wypowiedź nie dotyczy żadnej z osób wypowiadającej się w tym wątku na temat mydła.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 24-02-2010 o 15:31
    Zuzanna i Franciszek

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Yetta,
    powiedz w jaki sposób i w jakiej konsystencji i z jakiego żródła dodajesz do kąpieli masłosza? ja na dzień dzisiejszy tylko się i Balbinkę tym smarowałam, a do kąpieli raz w tygodniu leję olej kokosowy z lawendą. Mydło marsylskie zaanektował M.
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Pondo... masło karite kupuję tu: http://mazidla.com/index.php?page=sh...mart&Itemid=27
    I daję na oko, tak ok pół łyżeczki do wody w wannie.
    Dodatkowo biorę karite i rozmasowuję na dłoni, zamaczam dłoń w wodzie i smaruję dzieci tym w wannie. Małemu główkę również.
    Ostatnio edytowane przez yetta ; 24-02-2010 o 18:49
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aloha Zobacz posta
    ponieważ znam co nieco francuski to może jako osoba postronna, nie używająca mydła marsylskiego potwierdzę, że w tym fragmencie jest napisane, że "mydło marsylskie może wysuszać skórę, dlatego lepiej wybrać produkt BEZ mydła, z Ph neutralnym".

Dziwna to dyskusja, dlaczego na tym forum tak jest, ze jak ktoś próbuje pokazać "inną" stronę czegoś co jest tu powszechnie zachwalane to od razu dostaje po łbie.... To mnie bardziej rusza, a nie to, czy mydło się nadaje czy nie

Green, a orientujesz się co to jest "savon surgras"??
    Aloha dzieki za te slowa, ja juz stracilam nadzieje na jakiekolwiek zrozumienie, bo przeciez zakwestionowanie absolutnej racji tutejszego towarzystwa to najwyrazniej zbrodnia.

Tym bardziej, ze ja w zadnym momencie nie szkalowalam tego wlasnie wielbionego tu mydla, pisalam tylko o tym, ze warto zachowac umiarkowanie w uzywaniu przy dzieciach, bo....i tak dalej.
    ech, no szkoda gadac-i jeszcze te teksty o tym ze kazdy niby ma prawo sie wypowiedziec, a zaraz potem wzajemne poklepywanie sie po ramionach i porozumiewawcze usmieszki.

nie powiem, nie zachecacie jakos szczegolnie "nowych" osob do zagrzewania tu miejsca, a szkoda, bo wydawac by sie moglo, ze jakas wspolna plaszczyzna istn ieje, i ze moze byc niezle. coz, moze, trzeba tylko chciec sie wtopic, prawda?

Aloha, to mydlo to -o ile dobrze sie orientuje-"mydlo" (srodek myjacy raczej) z masla shea/karite.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    Aloha dzieki za te slowa, ja juz stracilam nadzieje na jakiekolwiek zrozumienie, bo przeciez zakwestionowanie absolutnej racji tutejszego towarzystwa to najwyrazniej zbrodnia.

Tym bardziej, ze ja w zadnym momencie nie szkalowalam tego wlasnie wielbionego tu mydla, pisalam tylko o tym, ze warto zachowac umiarkowanie w uzywaniu przy dzieciach, bo....i tak dalej.
    ech, no szkoda gadac-i jeszcze te teksty o tym ze kazdy niby ma prawo sie wypowiedziec, a zaraz potem wzajemne poklepywanie sie po ramionach i porozumiewawcze usmieszki.

nie powiem, nie zachecacie jakos szczegolnie "nowych" osob do zagrzewania tu miejsca, a szkoda, bo wydawac by sie moglo, ze jakas wspolna plaszczyzna istn ieje, i ze moze byc niezle. coz, moze, trzeba tylko chciec sie wtopic, prawda?

Aloha, to mydlo to -o ile dobrze sie orientuje-"mydlo" (srodek myjacy raczej) z masla shea/karite.
    To bardzo przykre co o nas myślisz. I nie wiem co by nie napisać to i tak nie będziesz zadowolona bo wszystkie nasze słowa odbierasz jako złośliwość a tak nie jest. Towarzystwo? Poklepywanie się po ramieniu? Uśmieszki? Masz na prawdę bujną wyobraźnię. Nie wiem już jak mam ci dać do zrozumienia, że szanuję twoje słowa i zdanie. Jeśli ja cię w jakiś sposób uraziłam to bardzo przepraszam ale nie było to moim zamiarem.

Yetta a lepiej aby masełko było rafinowane czy organiczne bo ja się trochę pogubiłam w tym temacie. Kupiłam rafinowane i wygląda trochę jak wazelina. Działa świetnie.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

.... Zaś mydło, zawierające znane organizmowi kwasy tłuszczowe, jest dobrze przez niego tolerowane.Warto zwrócić uwagę, że skóra wydziela nie tylko czynniki ochronne, ale także różne odpady. Ponadto łój i pot ulegają na niej rozkładowi, mieszają się z czynnikami środowiskowymi jak kurz i inne zanieczyszczenia, nie mówiac już o nałożonych kosmetykach. Jeśli taka mieszanka nie jest dostatecznie często usuwana, niszczy skórę. W dyskusjach pomija się też fakt, że w środowisku kwaśnym bardzo dobrze czują się grzyby.
    źródło: http://www.chemik.terramail.pl/Mydla.html
    Nie wchodząc w całą dyskusję Bianko, a przepraszam ten cytat, i tą stronę to kto napisał? Bo wg mnie producent mydła.
    Dla mnei ten tekst jest zdyskwalifikowany, bo ma nijak się do tego co kilku dobrych krakowskich dermatologów mi powiedziało.
    Nie mam gruczołów łojowych na pewnych partiach ciała, a na pewnych są bardzo ograniczone( część mnie także jest w porządku ) Zalecenie dermatologów poza dietą, smarowaniem maściami na popękaną skórę, zmianą proszku , ubrań a nawet sposobu noszenia torebki..miałam nie używać mydeł i innych cudów na skórę. Tak więc pot, inne odpady( czyli szumnie nazwane przez autora złuszczony naskórek) od kilku lat uszkadzają moją skórę.
    PS. powszechnie wiadomo też ,że pies niemyty ładniej pachnie niż ten szorowany środkami myjącymi
    Trzeba pamiętać, że każdy niezależnie od wykształcenia , predyspozycji czy umiejętności może coś napisać. Pismo zniesie wszystko.
    To tyle w dyskusji.
    Ja nie myję się niczym, poza wodą- używam tylko szamponu z owsa, małej też nie myję mydłami, dolewam jeno oleju kokosowego

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

[FONT=Tahoma]
    Yetta a lepiej aby masełko było rafinowane czy organiczne bo ja się trochę pogubiłam w tym temacie. Kupiłam rafinowane i wygląda trochę jak wazelina. Działa świetnie.
    Pozwolę sobie odpowiedzieć również, że jeśli używać masłosza to tylko teho "premium" czyli nierafinowanego.
    Proszę tym razem ja zacytuję net
    Na czym polega rafinacja . Orzechy SHEA zbiera się w ogromne pojemniki i gniecione w jedną wielką masę. Następnie transportowane do fabryki gdzie przy temperaturze 150 stopni rafinowane. Przy ej temperaturze masło SHEA paruje a następnie przez system chłodzący prowadzony i kondensowany jako masa biała o neutralnym zapachu. Przy tego typu obróbce dodaje się chemiczny rozcieńczacz HEXAN , zwiększa się wtedy masa uzyskiwanego produktu jednocześnie zmniejsza się cena
    źródło www.natura24.pl

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Myślę, że lepiej nierafinowane. Ja rafinowane też miałam, bo to chyba to bezzapachowe.
    Ale kolor oba mają takie samo. Takie jakby białe masło. W lecie w upalne dni konsystencja oleju.
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Pozwolę sobie odpowiedzieć również, że jeśli używać masłosza to tylko teho "premium" czyli nierafinowanego.
    Proszę tym razem ja zacytuję net
    Na czym polega rafinacja . Orzechy SHEA zbiera się w ogromne pojemniki i gniecione w jedną wielką masę. Następnie transportowane do fabryki gdzie przy temperaturze 150 stopni rafinowane. Przy ej temperaturze masło SHEA paruje a następnie przez system chłodzący prowadzony i kondensowany jako masa biała o neutralnym zapachu. Przy tego typu obróbce dodaje się chemiczny rozcieńczacz HEXAN , zwiększa się wtedy masa uzyskiwanego produktu jednocześnie zmniejsza się cena
    źródło www.natura24.pl
    Dziękuję Pando. Chyba połaszczyłam się na niską cenę i gdzieś przeczytałam, że rafinowane jest dla alergików. Ale jak widać to chyba mało prawdziwe. Dobrze, że się zapytałam to teraz zamówię sobie nierafinowane. A to z mazideł jest dobre?
    Szampon z owsa? Na jaki to rodzaj włosów? Gdzie można taki kupić?
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 24-02-2010 o 20:54

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Na mazidłach jest nierafinowane kokosowe. Używałam go, choć chwilowo przerzucam sie na kaite, zaszalałam i 250 g zamówiłam.
    A nie mam już ani grama w domu i czekam niecierpliwie.
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Na mazidłach jest nierafinowane kokosowe. Używałam go, choć chwilowo przerzucam sie na kaite, zaszalałam i 250 g zamówiłam.
    A nie mam już ani grama w domu i czekam niecierpliwie.
    Oj to rzeczywiście zaszalałaś Ja chyba teraz spróbuję z kokosowym.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziewuszki dodawajcie rzeczowniki, bo już się gubię..kokosowe, orzechowe , ale co? mydło czy olej

Szampon z mleczka z owsa od Klorane. Drogie ale cudne. w aptece jak reklamować to reklamować http://www.klorane.pl/

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Olej kokosowy i masło karite Pondo.
    Zuzanna i Franciszek

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

A może, zamiast sprowadzać albo kupować za dużą kasę, spróbować zrobić mydełko samodzielnie
    http://www.jaworek.net/kosmetyki/robienie_mydla.php
    http://www.ecospa.pl/instrukcja-przy...imno-a-11.html

Można użyć wybranego tłuszczu i dodatków. Kto pierwszy się odważy?

Edit:
    A może ja i wystawię na hand made. Będzie można sobie nawet dodatki wybierać.
    Ostatnio edytowane przez erithacus ; 24-02-2010 o 23:56

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoholiczka Awatar gouraanga
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

a powiedzcie proszę - jaki zapach ma marsylskie?
    do mnie przywędrowało dziś - pachnie jak zwykły, znaczy się szary, JELEŃ.
    za chiny nie czuć oliwek

Chustofanka Awatar reniason
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

moje też pachnie jak Jeleń na początku drażnił mnie ten zapach ale już się przyzwyczaiłam
    Renata mama Arusia 25.11.2007 i Urszulki 03.11.2009
    Kosmetyki Mariza

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tysiula Zobacz posta
    http://www.zrobsobiekrem.pl/?105,mydlo-marsylskie-z-oliwy-z-oliwek
    W tym sklepie można zanabyć czystą lanolinę, której dziewczyny szukały do gotowania gaci .
    Ja czystą lanolinę mam z apteki.

A moje marsylskie nie pachnie jak jeleń.
    Zapach ciężko określić, dla jednych po prostu śmierdzi, dla innych łanie pachnie (kwestia gustu).
    Ja uwielbiam zapach marsylskiego.

Jelenia wyjątkowo tez mam w domu i jego zapach bardzo mi nie odpowiada.
    Zuzanna i Franciszek

Uprawnienia umieszczania postów