Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 35678910111213141516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 260 z 373

Wątek: MYDŁO MARSYLSKIE***Nie Wybiera Się Ktoś Do Francji?***

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

"Mam pytanie. A czy gdzieś jest to napisane? Czy autorytety wszelkie pro-eko gdzieś o tym napisali i sie pod tym podpisali, czy tylko odradzają pocztą pantoflową? "

przezabawne.

no coz, zapytam przyjaciolke przy nastepnej okazji rozmowy o stosowne zrodla.
    ale podejrzewam, ze nie ma to najmniejszego sensu, bo przeciez wy wiecie wdszystko najlepiej.

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Amen. (to do bianki2009)
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

bianka, alez ja nie kwestionuje przewagi naturalnych mydel roslinnych nad innymi srodkami myjacymi. sama je stosuje, zreszta podkreslam, ze jestem eko-swirem, jak to sie pieknie okresla, wiec mnie nie trzeba przekonywac.

napisalam informacje, ktora przekazano mi ostatnio w zwiazku z mydlem marsylskim (ktorego sama uzywam i ja, i mąż), o ktorego zakup we Francji prosilam. i tyle.

Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    "Mam pytanie. A czy gdzieś jest to napisane? Czy autorytety wszelkie pro-eko gdzieś o tym napisali i sie pod tym podpisali, czy tylko odradzają pocztą pantoflową? "

przezabawne.

no coz, zapytam przyjaciolke przy nastepnej okazji rozmowy o stosowne zrodla.
    ale podejrzewam, ze nie ma to najmniejszego sensu, bo przeciez wy wiecie wdszystko najlepiej.
    Echhhh...
    Ja uważam że sens jest, jak najbardziej. Widzisz, u nas to mydło jest polecane - na każdej stronie jest opisane jako doskonałe do mycia niemowlaków. Nie dziw się więc, że chcemy wiedzieć dlaczego we Francji się je odradza oraz kto i na jakiej podstawie to robi. Tak jak powiedziałaś - warto poznać obie strony medalu. I nie ma w tym ani krzty złośliwości, a już zwłaszcza wobec Ciebie.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamamajka Zobacz posta
    Echhhh...
    Ja uważam że sens jest, jak najbardziej. Widzisz, u nas to mydło jest polecane - na każdej stronie jest opisane jako doskonałe do mycia niemowlaków. Nie dziw się więc, że chcemy wiedzieć dlaczego we Francji się je odradza oraz kto i na jakiej podstawie to robi. Tak jak powiedziałaś - warto poznać obie strony medalu. I nie ma w tym ani krzty złośliwości, a już zwłaszcza wobec Ciebie.
    Zgadza się. Wyjęłaś mi to z ust
    Achh dajmy już temu spokój

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

zapytam przyjaciolke przy nastepnej okazji rozmowy o stosowne zrodla.
    Będziemy czekać, dzięki.

bianka2009... jesteś niesamowita.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jamamajka Zobacz posta
    Amen. (to do bianki2009)
    Chciałam tylko napisać jeszcze, że to twoje amen mnie strasznie rozśmieszyło. Nie wiem czy miało być śmieszne czy nie ale fajnie wyszło
    Cytat Zamieszczone przez yetta Zobacz posta
    Będziemy czekać, dzięki.

bianka2009... jesteś niesamowita.
    Oooooo tam zaraz niesamowita
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 23-02-2010 o 22:49

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

przepraszam ze wam atmosfere sielska na sekunde zakloce, otoz na szybko znalazlam fragmencik z francuskiej strony dot spraw zdrowia (bynajmniej nie specjalistycznej eko), w dziale o dzieciach, o kąpieli niemowlecia :
    "La peau du bébé a des propriétés dermatologiques particulières, c’est pourquoi on ne peut utiliser n’importe quel produit pour sa toilette. Un simple savon de Marseille suffit, mais il arrive qu’il dessèche la peau. Choisissez alors un produit sans savon, au PH neutre (savon surgras)."

link do strony tu:http://sante-az.aufeminin.com/w/sant...soin-bebe.html

rzeczony fragment moge przetlumaczyc, gdyby ktos mial potrzebe...

oczywiscie gdy porozumiem sie z przyjaciolka, ktora mi odradzila marsylskie dla malej, nie omieszkam sie podzielic wiadomosciami.

p.s. dodam jeszcze tylko, ze prawdziwe marsylskie mydlo jest jedno -i tak, jak prawdziwy szampan, pochodzi z jedynego, okreslonego miejsca we Francji. inne mydla, sygnowane nazwa, sa w typie marsylskiego, podobnie jak inne napoje musujace sa w typie szampana

Chustomanka

Domyślnie

przepraszam ze wam atmosfere sielska na sekunde zakloce, otoz na szybko znalazlam fragmencik z francuskiej strony dot spraw zdrowia (bynajmniej nie specjalistycznej eko), w dziale o dzieciach, o kąpieli niemowlecia :
    "La peau du bébé a des propriétés dermatologiques particulières, c’est pourquoi on ne peut utiliser n’importe quel produit pour sa toilette. Un simple savon de Marseille suffit, mais il arrive qu’il dessèche la peau. Choisissez alors un produit sans savon, au PH neutre (savon surgras)."

link do strony tu:http://sante-az.aufeminin.com/w/sant...soin-bebe.html

rzeczony fragment moge przetlumaczyc, gdyby ktos mial potrzebe...

oczywiscie gdy porozumiem sie z przyjaciolka, ktora mi odradzila marsylskie dla malej, nie omieszkam sie podzielic wiadomosciami.

p.s. dodam jeszcze tylko, ze prawdziwe marsylskie mydlo jest jedno -i tak, jak prawdziwy szampan, pochodzi z jedynego, okreslonego miejsca we Francji. inne mydla, sygnowane nazwa, sa w typie marsylskiego, podobnie jak inne napoje musujace sa w typie szampana
    Ale tu nie pisze, że mydło marsylskie nie nadaje się dla dzieci i dlaczego. Mydło marsylskie ma naturalne ph dla skóry i nie wysusza jej to chyba się doskonale nadaje

Moje mydło z tego właśnie jedynego miejsca na świecie pochodzi.
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 24-02-2010 o 00:12

Chustofanka Awatar magdulinska
    Miejscowość
    Warrington/UK

Domyślnie

Sorki, że dopiero teraz się dołączam. Mam mydło marsyliańskie i stosuję od czasu do czasu. Mnie akurat bardzo wysusza ale mnie wszystko wysusza.
    Jednak tez nie mogę zrozumieć jak na podstawie tego co koleżnka Ci przekazała aż tak bardzo w to uwierzyłaś. Najpierw trzeba to sprzawdzić i poczytać- tym bardziej jeśli mówisz, że jesteś ekologicznym świrusem.
    Równiez przeczytałam strone która podałaś i NIC na temat mydła marsyliańskiego tam nie pisze. Jest natomiast napisane, żeby do pielęgnacji dziecka skóry uzywać naturalnych mydeł, które mogą wysuszać skórę. Jeśli to nastąpi to wtedy nalezy wybrać produkt bez zawartości mydła.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

nie bianka, nie jest napisane, ze mydlo marsylskie nie nadaje sie dla dzieci, czytam dokladnie zanim cos zalinkuje
    jest napisane, ze "zwykle mydlo marsylskie wystarczy (do kapieli), ALE moze ono wysuszac skore, dlatego lepiej wybrac produkt BEZ mydla, z Ph neutralnym", jak polecane tamze "mydlo" z masla shea.

ludzie, mozemy sie tak szarpac i czepiac slowek, rzucac haslami, linkami, zonglowac pojeciami z chemii , botaniki i bog wie czego.
    natomiast fakty pozostana faktami-ze owszem, mydlo marsylskie jest super-extra-mega za...ste, tyle ze niekoniecznie dla niemowlat. do mycia ktorych najlepiej nie uzywac niczego oprocz wody.
    to, ze w Polsce sie promuje mydlo marsylskie (nawiasem mowiac od stosunkowo niedawna) nie oznacza nagle, ze jest to cudowny srodek dla dzieci. bo nie jest. jest , owszem, milion razy lepszy niz wspomniane przeze mnie wczesniej kosmetyki wiodacych koncernow chemicznych (ktorych nie uzywam i zawsze odradzam uzywania, zwlaszcza w stosunku do dzieci), sa jednak nadajace sie do potrzeb skory niemowlecia znacznie lepiej kosmetyki naturalne, w tym takze "mydla" .

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magdulinska Zobacz posta
    Sorki, że dopiero teraz się dołączam. Mam mydło marsyliańskie i stosuję od czasu do czasu. Mnie akurat bardzo wysusza ale mnie wszystko wysusza.
    Jednak tez nie mogę zrozumieć jak na podstawie tego co koleżnka Ci przekazała aż tak bardzo w to uwierzyłaś. Najpierw trzeba to sprzawdzić i poczytać- tym bardziej jeśli mówisz, że jesteś ekologicznym świrusem.
    Równiez przeczytałam strone która podałaś i NIC na temat mydła marsyliańskiego tam nie pisze. Jest natomiast napisane, żeby do pielęgnacji dziecka skóry uzywać naturalnych mydeł, które mogą wysuszać skórę. Jeśli to nastąpi to wtedy nalezy wybrać produkt bez zawartości mydła.
    magdulinska, otoz jest tam napisane bardzo wyraznie, ze mydlo MARSYLSKIE wystarczy do kapieli dziecka, jednakze ze wzgledu na wlasciwosci wysuszajace poleca sie stosowanie raczej kosmetykow BEZ mydla. uwierz mi, ze czytam zanim cos zalinkuje, na ekologii troche sie znam wiec nie musisz mi imputowac nieznajomosci tematu (sama mydla MARSYLSKIEGO uzywam takze), ani tym bardziej pouczac o koniecznosci uprzedniego dowiadywania sie i szperania w sieci.

jesli chodzi o "uwierzenie" kolezance, coz, jako rodowita Francuzka jest dla mnie bardziej wiarygodnym zrodlem informacji anizeli peany pochwalne polskich dystrybutorow, ktorzy zachlystuja sie popytem jaki sprowadzane przez nich produkty wywoluja.
    kolezanka moja, zanim podzielila sie ze mna watpliwosciami, dokonala bardzo dokladnego "wywiadu" ad rem, bowiem to ja ją poprosilam o podeslanie mydla z Marsylii do pielegnacji mojej corki.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Green_naranja jakie kosmetyki bys poleciła ??????????

Chustonoszka Awatar formica
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

Nie wiem czy to możliwe, ale ja mam wysuszoną skórę bardziej po umyciu jej w samej wodzie, niż w wodzie z mydłem.
    Oczywiście moja skóra nie równa się skórze mojego dziecka i pewnie mam mydło w typie, a nie to prawdziwe i w ogóle nie potrzebnie się odzywam.
    Nadzieja (18.10.2004) & Nataniel (03.12.2009)

Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Łomatko, dziewczyny, skończmy już tę dyskusję i niech każdy się myje tym czym chce.

Chustomanka

Domyślnie

Mydło marsylskie z oliwy z oliwek polecam z czystym sumieniem. Oczywiście jak wszystkie kosmetyki jednym pasują drugim nie. Warto wypróbować. Gdyby nam nie pasowało pewnie dawno wylądowałoby w koszu. Wiele osób jest bardzo zadowolona i ja też się nie zawiodłam. Każdy sam decyduje co kupuje i używa jak tylko mogę polecić to mydełko ale nie jest moim zamiarem nikogo namawiać na siłę

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

no oczywiscie bianka, masz racje-kazdy sam decyduje, i nikt tu nikogo na sile nie namawia do niczego. ja tylko uwazam, ze hurra-optymizm i cieszenie sie nowinkami nie powinny przyslaniac takze innych aspektow.
    a te inne aspekty sa w tym przypadku takie, ze to mydlo akurat moze miec zbyt mocno zasadowy odczyn dla skory niemowlecia. oczywiscie, jednym to bedzie przeszkadzac, innym nie, jedni wezma ten fakt pod uwage, inni nie.

co do pytania o kosmetyki-polecam mycie dziecka w samej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek, albo oleju migdalowego. dobre jest tez "mydlo" z masla shea.

Chusteryczka Awatar Aloha
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ponieważ znam co nieco francuski to może jako osoba postronna, nie używająca mydła marsylskiego potwierdzę, że w tym fragmencie jest napisane, że "mydło marsylskie może wysuszać skórę, dlatego lepiej wybrać produkt BEZ mydła, z Ph neutralnym".

Dziwna to dyskusja, dlaczego na tym forum tak jest, ze jak ktoś próbuje pokazać "inną" stronę czegoś co jest tu powszechnie zachwalane to od razu dostaje po łbie.... To mnie bardziej rusza, a nie to, czy mydło się nadaje czy nie

Green, a orientujesz się co to jest "savon surgras"??
    Ostatnio edytowane przez Aloha ; 24-02-2010 o 13:21

Chusteryczka Awatar ewadbr
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

osobiście marsylskiego do dziecka nie stosuję
    po zmianie pieluchy przemywam tylko wodą
    moją twarz wysusza, ale mam mega przesuszoną i bez mydła
    do twarzy stosuje mydło o którym pisałam wcześniej
    czarne afrykańskie mydło (z masłem shea/karite)

nie rozumiem tej dyskusji

mydło marlsyjskie MOŻE nie MUSI wysuszać skóry dziecka
    sokro u tych, które stosują je u dziecka, ze skórą dziecka jest wszystko OK, to dlaczego mają go nie stosować
    mnie odgórne wytyczne nie interesują, mam SWÓJ rozum

Chustomanka

Domyślnie

Achhhhhhhhhh Forum jest po to aby dyskutować na różne tematy a ja chyba mogę mieć swoje zdanie, albo się mylę, bo już sama nie wiem
    Cytat Zamieszczone przez Aloha Zobacz posta
    Dziwna to dyskusja, dlaczego na tym forum tak jest, ze jak ktoś próbuje pokazać "inną" stronę czegoś co jest tu powszechnie zachwalane to od razu dostaje po łbie.... To mnie bardziej rusza, a nie to, czy mydło się nadaje czy nie

A ja mogę się z tym innym zdaniem nie zgadzać . A to że ktoś dostaje po łbie to może nie przesadzajmy. Różnica zdań nie świadczy jeszcze o tym, że ktoś jest pokrzywdzony
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 24-02-2010 o 16:00

Uprawnienia umieszczania postów