Strona 7 z 8 PierwszyPierwszy 12345678 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 140 z 147

Wątek: PODAJCIE PROSZĘ argumenty przeciwko wózkom

Chusteryczka

Domyślnie

dopiero trafiłam na ten wątek i czytam od pierwszej strony mając niezły ubaw

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Czy to znaczy, że my wszyscy mamy niewykształcony błędnik? Pokaż mi, kto z naszego pokolenia był noszony w chuście i ma lepiej wykształcony błędnik. W ogóle czym się to objawia?
    prawdopodobnie choroba lokomocyjną czy chorobą morską, bo one są efektem zaburzenia pracy błędnika. Przynajmniej tak mówi jedna z teorii, która potwierdza, że w społeczeństwa, gdzie dzieci są noszone zaburzenia błędnika nie występują tak często albo wcale.

czytam dalej
    Live, Love, Enjoy Life! Always.

Chusteryczka

Domyślnie

to ja sobie przycupnę i cichutko się będę przyglądać rozwojowi wątku

choć wątek przypomina mi momentami dyskusję między zwolennikami plecaków i toreb na kółkach

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

oo a takiego wątku to się nie spodziewałam.

Nie umiałabym zrezygnowac ani z chusty ani z wózka.

I do jednego o do drugiego znalazłabym argumenty za i przeciw w zalezności od okoliczności. ( wiem, że są takie desperatki ale ja nie umiem mierzyć spodni mając dziecia w chuście)
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

e tam, spodnie da sie, gorzej z bluzką
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Winoroslinka Zobacz posta
    e tam, spodnie da sie, gorzej z bluzką
    bluzkę też się ta - sprawdzałam z Jaśkiem śpiącym na plecach
    a bluzkę przymierzała moja siostra, która jest tej samej postury co ja
    gorzej, jak ktoś nie ma takiej siostry, wtedy tylko wózek zostaje

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Aneczka Zobacz posta
    bluzkę też się ta - sprawdzałam z Jaśkiem śpiącym na plecach
    a bluzkę przymierzała moja siostra, która jest tej samej postury co ja
    gorzej, jak ktoś nie ma takiej siostry, wtedy tylko wózek zostaje
    E, od tego mąż jest Na zakupy ubraniowe zachustowuje się męża

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Amparo Zobacz posta
    E, od tego mąż jest Na zakupy ubraniowe zachustowuje się męża
    ciężko u nas
    to znaczy chustuje bez problemu, gorzej z zakupami. Najwyżej dwa sklepy i to z dużą marudą

a co to są DWA sklepy!! tyle co flaszka na dwóch

Chustoguru Awatar Winoroslinka
    Miejscowość
    miejsce wymarzone

Domyślnie

Aneczka z ta siostrą to niezły patent! Ale ja nie mam w otoczeniu nikogo mojej postury, do siostry musialabym schudnąc kilka rozmiarów
    E. 2009

"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski

Chustofanka
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

pewnie zaraz mnie zlinczujecie, ale powiem tak, na początku jak zaczęłam czytać, to wątek wydawał mi się interesujacy, później uderzył we mnie jakis fanatyzm i walka z nim, aż mnie znudził..nie doczytałam do końca, wybaczcie więc jesli coś powtórze- jestem dosć nową chustomamą, na forum zaglądam codziennie, bo mnie wciągnęło, ale dla mnie noszenie to niestey nie filozofia zycia, tylko zdrowy sposób transportu mojego dziecka..podobnie jak wózek..nie mając chusty też młodego nosiłam, tylko na rękach, na brak bliskości nigdy nie narzekał, mimo, ze spacerował w wózku, który uwielbia i w którym od razu zasypia- tak samo jak w chuscie- pewnie, wózek jest ciężki, ale chusta dla mnie wymaga więcej uwagi, precyzji w wiązaniu..i moglibyśmy tak w nieskończonosc..nie demonizujmy, wszystko ma swoje plusy i minusy, tak jak wszystkie decyzje które podejmujemy, rzeczy, które wybieramy..nie ma idealnych rozwiazań..

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

ze tez wam sie tak chce....toz to wiadomo, ze z racja jest jak z d..a-kazdy ma swoja

JA sobie nie wyobrazam nie miec chusty.
    Podobnie, jak nie wyobrazam sobie nie miec miekkiego nosidla.
    Zupelnie tak samo, jak sobie nie wyobrazam nie miec wozka.

Wszystkie sprzety maja swoje zastosowanie, wszystkie sa uzywane., w zaleznosci od danej sytuacji i potrzeby. Kiedy wychodze z wozkiem, jedzie z nami takze chusta; kiedy podrozuje (samolotem), to zazwyczaj i z wozkiem, i z chusta, i z nosidelkiem; obecnie mam chust...nascie, do tego dwa nosidelka i dwa wozki tez sa (z tym, ze jeden juz nieuzywany, czeka na nastepne dziecie. Oczywiscie, nie chodzi tu o ilosc, tylko o to, ze kazdemu wedle potrzeb. Z naszym trybem zycia i okolicznosciami geograficzno-przyrodniczymi, opcjonalna jest wersja 3 gadzetow transportowych, i gdyby nie kompulsywna potrzeba ciaglego wyprobowywania nowosci i "inwestowania" w chusty, swietnie bym sobie poradzila z jedna chusta, jednym nosidelkiem i jednym wozem. Ale rownoczesnie nie wyobrazam sobie nie miec ktorejs z tych 3 rzeczy. W naszych, podkreslam, okolocznosciach.

Chustomanka
    Miejscowość
    London, UK

Domyślnie

aaaale, jesli chodzi o argument antywozkowy, to moze nim byc fakt wystepowania kleptomanskich sklonnosci u dziecka.parkuje wozek przy straganie z owocami, a dziecko podkrada lemonki i sliwki, ktore nastepnie magazynuje sobie po cichutku w wozku. i ktore odkrywamy dopiero po powrocie do domu. a gdyby sprzedawca wczesniej odkryl i uznal, ze dziecko "szkolone" do zbrodni takiej jest...?

Domyślnie

prawdopodobnie choroba lokomocyjną czy chorobą morską, bo one są efektem zaburzenia pracy błędnika. Przynajmniej tak mówi jedna z teorii, która potwierdza, że w społeczeństwa, gdzie dzieci są noszone zaburzenia błędnika nie występują tak często albo wcale.
    Oooo, nie wpadłam na to, a faktycznie, to może jest prawda... Ja mam okropną chorobę lokomocyją
    Zuzia (11.2007) Antoni (06.2010)

Chustomanka Awatar jamamajka
    Miejscowość
    W-wa, Centrum

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez green_naranja Zobacz posta
    aaaale, jesli chodzi o argument antywozkowy, to moze nim byc fakt wystepowania kleptomanskich sklonnosci u dziecka.parkuje wozek przy straganie z owocami, a dziecko podkrada lemonki i sliwki, ktore nastepnie magazynuje sobie po cichutku w wozku. i ktore odkrywamy dopiero po powrocie do domu. a gdyby sprzedawca wczesniej odkryl i uznal, ze dziecko "szkolone" do zbrodni takiej jest...?
    Padłam.
    Ale jeśli mam być szczera, to dla mnie to jest akurat duży plus wózka
    Kasia, mama Majki (30.04.2009), doradca po kursie podstawowym Die Trageschule®
    w w w . p r z y t u l m n i e m a m o . p l

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie

z błędnikiem niestety nieprawda, a w każdym razie nie ma 100% pewności: moje kompletnie niewózkowe dziecię (obecnie 4,5 r) toleruje max 20 minut jazdy samochodem/autobusem, potem jest, hm, dużo sprzątania...

Chustoholiczka Awatar AMK
    Miejscowość
    Leśny zakątek Śląska

Domyślnie

Młody właśnie śpi w wózku

Niezaprzeczalną jego wadą jest waga i nieprzystosowane do wózków budownictwo - wąskie klatki schodowe, brak wózkowni.
    Kocham chusty i noszenie ale co z tego jak kręgosłup mi strzelił i o dłuższym spacerze mogę zapomnieć. Mąż nie jest nosicielem, więc niby jak bez wózka

Chustonówka Awatar margonik
    Miejscowość
    Warszawa, Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomeki2009 Zobacz posta
    a wogole nie moge zrozumiec dlaczego mamy jak juz wożą w wózku to nie w gondoli a w tych fotelikach do samochodu!!!!!!!!! i to takie maleństwa przeważnie.
    Ja też tak wożę, jeśli wożę. Zazwyczaj używam chusty, ale często gdzieś dojeżdżam samochodem i jak młody w samochodze zaśnie, to ładuję fotelik na kółka... Kółka zawsze mam w aucie, bo dużo miejsca nie zajmują - mam od Quinny Zapp'a.
    A gondola u nas w ogóle nie wchodzi w rachubę - jest protest, jakich mało! W foteliku młody daje się wozić.

Chustomanka Awatar Magdailena
    Miejscowość
    Jelenia Góra

Domyślnie

Co do wożenia na stelażu wózka fotelika samochodowego. Na krótką metę, nei jest to takie złe. Jeśli np. dziecko zaśnie w wózku, a rodzice chcą wyjsc z auta, to wyciagają ten fotelik i prosto do stelaża. Nie tzreba budzic dziecka i przekładać do wózka lub do chusty. Nie wiem, co w tym złego??

Chustofanka
    Miejscowość
    Charleston, SC

Domyślnie

tak podrozowalo moje dziecko, w foteliku w aucie a potem fotelik na stelaz.. (w taki sposob robilysmy zakupy) dawno temu kiedy Michaska byla malutka.. na spacery w chuscie, na plaze do tej pory w chuscie. wozek mam, zlozony w aucie lezy, tak samo jak zwinieta chusta.. w zaleznosci od sytuacji i miejsca, w ktorym sie znajdziemy wyciagne albo jedno albo drugie.. a moze zadnego, tak jak wczoraj, bo dziecie jak zobaczylo hustawki puscilo sie biegiem nei czekajac na to, czy wyciagne cokolwiek z bagaznika

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wieliczka

Domyślnie

no właśnie jak to jest z tym fotelikiem? Ja słyszałam od sprzedawcy fotelików, że niemowlak do 3 miesiąca życia nie powinien przebywać w takim foteliku dłużej niż godzinę bez przerwy. Nie sprawdzałam tej informacji, ale tak na chłopski rozum, to wydaje mi się to mieć sens.
    P 2009, I 2011, R 2013, M 2017

Chusteryczka Awatar Mita

Domyślnie

pamiętam wypowiedź z e-mamy, chyba fizjoterapeutki, fragment pozwolę sobie przekleić, zaznaczam, że wypowiedź dotyczy spacerów w fotelikach:
    "Małe dziecko-niemowle stopniowo poznaje swoje ciało w ruchu,przez nacisk podłoża na jego ciało,ruszając się uczy się że ma długość i krótkość - kiedy kopie nogami,szerokość-kiedy rozkłada rączki,czuje=uczy się że obciążana strona jest wydłużana,stópki uderzając o podłoże uczą się że pięty "biją"a potem obciążane są zewnętrzne krawędzie stóp.Leżąc trzeba podnosić rączki do zabawek wiszących nad dzieckiem-praca przeciw grawitacji, można położyć dziecko w gondoli na brzuchu i ma ćwiczenia,kiedy wygląda na świat znad burty wózka.Ćwiczy pracę na brzuchu i nawet tego nie zauważy.
    Kiedy jedzie się na kilka godzin na spacer w foteliku samochodowym.....
    1.Dzieckopowolutku pod wpływem grawitacji "zjeżdża" głową po podłożu fotelika i może spłaszczać sobie potylicę zwłaszcza dzieci o miękich kościach.
    2.Siedzi absolutnie bez ruchu-bo zabawy dłońmi to nie ruch
    3.Dzieci bawią się napinaniem się w wyprost-do tyłu,lub w zgięcie-do przodu
    4.Mają ustawione nóżki w odwiedzeniu i położone na podłożu na zewnętrznych kostkach.Nogi i stopy nie pracują prawidłowo doświadczając stopami podłoża. "

na chwilę do sklepu, to raczej można...

-Niektórzy ludzie są podli ,bo kłamią!- krzyknął Lubiński
    -A inni są jeszcze bardziej podli ,bo mówią prawdę- odparł doktor.

Uprawnienia umieszczania postów