Strona 8 z 8 PierwszyPierwszy 12345678
Pokaż wyniki od 141 do 147 z 147

Wątek: PODAJCIE PROSZĘ argumenty przeciwko wózkom

Chusteryczka Awatar martita
    Miejscowość
    warszawa grochów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dziobak Zobacz posta
    no właśnie jak to jest z tym fotelikiem? Ja słyszałam od sprzedawcy fotelików, że niemowlak do 3 miesiąca życia nie powinien przebywać w takim foteliku dłużej niż godzinę bez przerwy. Nie sprawdzałam tej informacji, ale tak na chłopski rozum, to wydaje mi się to mieć sens.

a niby czemu...?

dopisane, po przeczytaniu posta Mity:

a jak sie jedzie autem i dziec spi jadac nawet 3 godzikny, to trzeba wyjmowac...?
    a z tym zjezdzaniem, to...no sa pasy...
    Ostatnio edytowane przez martita ; 10-10-2010 o 20:26
    caluski :*

Doula
    Mamong Dziabonga i Dzidzionga

Nymphadora
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martita Zobacz posta
    a niby czemu...?
    Dlatego, ze pozycja utrudnia oddychanie (podnoszenie sie i opadanie klatki piersiowej). Glowa nie jest dobrze podtrzymywana, spada do przodu.
    Do tego dochodzi kwestia przegrzewania sie dziecka w tego typu fotelikach, szczegolnie jak jest cieplej ubrane - dzieci bardzo sie poca od strony plecow.
    W przypadku starszych dzieci nie ma to juz takiego znaczenia, ale w przypadku noworodkow ma. Poza tym nie musze wspominac ryzyko czego zwieksza przegrzanie i utrudnione oddychanie.

Nie rozumiem dlaczego ogolnie wiadomo, ze dluzsze przebywanie w lezaczkach jest dla maluchow niezdrowe, a w przypadku fotelikow samochodowych tyle osob uwaza, ze sa zupelnie ok.

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Nymphadora Zobacz posta
    dzieci bardzo sie poca od strony plecow.
    oj to fakt, mamy dwa foteliki typu nosidło i w pierwszym z Pyzy po prostu się lało. Na szczęście ten drugi jakoś lepszy się okazał. No a teraz to już w takim "dorosłym" ale dopiero raz jechała, za to nawet z 15 kilometrów sama a to się nigdy nie zdarzało w tamtym (z powodu wrzasków i histerii na granicy z dławieniem sie z rozpaczy). A w foteliku na stelażu byłam z Pyzą tylko raz i ... nie była zachwycona, chociaż moze i tak bardziej niz w gondoli, której najwyraźniej szczerze nienawidziła

Domyślnie

odnośnie tematu wątku - chusty nie skrzypią a wózki niestety tak, np. mój

Chustonówka Awatar margonik
    Miejscowość
    Warszawa, Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mita Zobacz posta
    pamiętam wypowiedź z e-mamy, chyba fizjoterapeutki (...)
    Kiedy jedzie się na kilka godzin na spacer w foteliku samochodowym.....
    1.Dzieckopowolutku pod wpływem grawitacji "zjeżdża" głową po podłożu fotelika i może spłaszczać sobie potylicę zwłaszcza dzieci o miękich kościach.
    2.Siedzi absolutnie bez ruchu-bo zabawy dłońmi to nie ruch
    3.Dzieci bawią się napinaniem się w wyprost-do tyłu,lub w zgięcie-do przodu
    4.Mają ustawione nóżki w odwiedzeniu i położone na podłożu na zewnętrznych kostkach.Nogi i stopy nie pracują prawidłowo doświadczając stopami podłoża. "
    A czy niektóre z tych argumentów nie odnoszą się także do chust???

Chustonówka

Domyślnie

Proponuje przeczytac "W GŁębi kontiunuum" tam jest cos na temat niemowlaka w wózku i jego odczuciach..gdybym przeczytaal to wczesniej prawdopodobnie nie woziłabym w wózku wogóle..(nie wiem jak to sie ma co spacerówki narazie nie używam bo mała jeszcze nie siedzi wiec tylko chusta) nawiasem mówiac książka wstrząsa świadomością i powinna ja przeczytać każda przyszła mama..DLA świadomości..

Chustofanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Moja mała ostatnio zasmakowała w wózku. A najchętniej chodzi sama i tyle W każdym razie, wpakowanie jej do Manduki (w której podróżowała od wielu miesięcy) graniczy z cudem. Może chodzi o to, że wózek to coś niezwykłego i atrakcja Nie wiem, ale się sprawdza.

Uprawnienia umieszczania postów