ja przepiszę skład rossmanowskiego:
Sodium tallowate, sodium cocoate, aqua, parfum, tetrasodium etidronate, o-tolylbiguanide, Citronellol, Geraniol
ja przepiszę skład rossmanowskiego:
Sodium tallowate, sodium cocoate, aqua, parfum, tetrasodium etidronate, o-tolylbiguanide, Citronellol, Geraniol
"A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"
no właśnie to samo miałam pisać ze cenowo to samo hehe
Mama Kubusiai Basi
musi być parfum, bo są też parfum naturalne
, a cytronella dodawana była także w starej recepturze
zgadza się Ewo, te z mydlarni też taki skład maja
to jest zwykłe mydło marsylskie
François Merklen zatwierdził w 1906 recepture mydła z Marsylii: 63% olej roślinny palmowy(ale używane w dzisiajszych czasach są także inne roślinne) 9% di soda lub sól morska, 28% wody.
jeszcze wcześniejsze miały oliwę z oliwek ponieważ w dawnych czasach uzywano oliwy z oliwek i błota/piasku do mycia)))) bo wiazało to swietnie zanieczyszczenia i usuwało ze skory
dzisiaj bedę miała w domku to w opakowaniu z Rossmana to cykne fotke i wagę napiszę.
Fajny ten watek![]()
oczywiście nie powinno mieć tłuszczu zwierzęcego, nasz jelonek ma sodium tallowate właśnie![]()
No właśnie dlatego zapytałam jakie duże mydło kosztuje 6 zł?![]()
SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
Zuzanna i Franciszek
W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.
i tak sobie myśle, ze najpewniej byłoby sobie zrobic mydło marsylskie w domu o takie, kupuje sie gotowy zestaw i robi mydełko w domu:
http://www.zrobsobiekrem.pl/?105,myd...oliwy-z-oliwek
nie bedzie perfum i innych dodatków....
a alma sprzedaje także swoje mydła w sieci???
To nie jest mydło marsylskie, bo mydło marsylskie nie ma łoju zwierzęcego, czyli sodium tallowate.
I tym różni się od jelenia, bo on ma.
Ostatnio edytowane przez yetta ; 07-12-2009 o 15:43
Zuzanna i Franciszek
na moim opakowaniu napisany jest skład:
sodium olivate, aqua, sodium cocoate, glicerin, sodium chloride, sodium hydroxide
pytałam się przed zakupem sprzedawcy, czy mydło to było wyprodukowane w Marsylii i odpowiedział mi, że tak
z tego co wiem, każdy kto zrobi mydło według receptury mydła marsylskiego tak może go nazwać, a producentów widziałam różnych![]()
Znalazłam w internetowej Almie takie:
http://www.alma24.pl/produkt/2101360...ylia_prawdziwe
"A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
To mydło z almy kosztuje 11,90 zł/szt 0,30 kg.
Hm szkoda, że nie ma składu.
Ostatnio edytowane przez yetta ; 07-12-2009 o 15:54
Zuzanna i Franciszek
Właśnie wzięłam do ręki mydełko, które dostałam od mamy na mikołaja.
Skład: sodium palmate, sodium cocoate, sodium olivate, aqua, glycerin, parfum (natural essential oils), coconut acid, oryza sativa germ oil, zingiber officinalis, cocopherol, sodium chloride, limonene, citral, linalool, eugenol, geraniol, citronellol
Skład dość długi ale chyba w miarę przyjazny. Ładnie pachnie imbirem.
Mydełko jest z Lidla, kosztowało 6 albo 7zł (150g).
Jak wrzucam do koszyka, to nic się nie dzieje, tzn. nic nie mówi, ino siedzi cicho w koszu. Próbowałam się dodzwonić do najbliższej mi Almy, ale na stronie jest jakiś lewy nr telefonu![]()
Nie ma ktoś tego mydła z Almy, żeby napisać skład?
Jak może byc coś do sprzedaży w sklepie internetowym bez składu.![]()
Zuzanna i Franciszek
ja kupiłam dziś to rossmanowe, ale z tego co piszecie to nie jest prawdziwe mydło marsylskie tak ?
A zapach ? Bo ja pierwszy raz mam styczność z takim mydłem i ten zapach mi średno odpowiada, czy on jest zbliżony do zpachu prawdziwego marsylskiego ?
zapłaciłam 5,99 za kostke 150g
Mama Kubusiai Basi
yanette niestety do mnie to z rossmana dzisiaj nie dotarło...buuu, ale zapach jest intensywny to fakt, moze sie spodobac ale nie musi...tak to jest z mydłem marsylskim.-specyficzne jest
ciekawi mnie ta etykieta co ponoć pisza , ze jest oryginalne co ze składem niestey nie wiarygodne skoro dodaja tłuszczów zzwierzecych a nie roslinnych.