Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy 123456789 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 176

Wątek: Czy kupowanie na bazarku jest bezpieczne?

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A widzicie, bo ja na bazarku poluję na nówki, i też się da znaleźć
    Myślę ,ze siła jest w dobrowolności, i fajnie ,ze jest wybór, bo ja używane pieluszki biorę tylko od osób które znam, wiem jakie jest podejście do zdrowia leczenia i higieny.
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Ja nie lubię stosować otulacza z tetrą, uwielbiam kieszonki, więc głównie tak pieluchuję dziecko. Pamiętam jak kupiłam noworodkową wyprawkę dla małej, na "dobry" początek tylko 7 itti bitti w roz. S, ależ byłam podniecona zakupem pieluszki śliczne, wszystkie odplamiłam, no i czekałam na założenie. To się doczekałam.. wszystko wylatywało bokiem.. moja córa była długa i chuda, nogi były kościste, więc nawet jak zapinałam na wszystkie napy to i tak była wieeelka dziura. Myślałam no dobra, poczekam aż będzie mieć kilka kg więcej, bo ważyła poniżej 4kg, poczekałam do 6 czy 7kg, ale i potem były przecieki, także ona zdecydowanie budową ciała nie pasowała do tych pieluszek, natomiast dziecko mojej znajomej nosiło te pieluszki z powodzeniem, więc gdybym miała wydać na każdą pieluchę 100zł to chyba bym na zawał padła ubierając je kilka razy i sprzedając za pół ceny, bo widziałam jak ludzie nowe pieluszki tej firmy nawet z metką potrafią sprzedać za 40-50zł. Dziękuję bardzo za taki deal. Nie lubię jak kieszonki się odciskają, więc jeśli kupię jakąś a widzę odciski to od razu sprzedaję. Nie mogłabym takiej zakładać dziecku. Bazarek kocham za to, że mogę wypróbować prawie każdą pieluszkę w rozsądnej cenie. Czasami kupuję za jedyne 20-30zł pieluszki, które wyglądają prawie jak nowe i są markowe. Także nie żałuję. Podważam również stwierdzenie, że pieluchowanie wielo jest tańsze niż jednorazówki przynajmniej w moim przypadku, bo ja bym mogła kupować bez przerwy jakieś pieluchy I gdyby było mnie stać wydać od razu dużą kwotę na nowe pieluszki sprawdzonej firmy to bym to zrobiła bez wahania.
    Ostatnio edytowane przez Tamarin ; 17-02-2014 o 07:46

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Tamarin, podpisuję się słowo w słowo no i nie każda wysypka na pupce to zaraz od używanej pieluszki, czynniki mogą być różne, no i odpowiednia pielęgnacja pieluch jest bardzo ważna-polecam dział prania pieluch i tak samo pupka-wielu rzeczy się dowiedziałam, tylko, że ja np. czytam cały wątek od 1 do ostatniego posta, wracam raz po raz, wiem, że przeczytanie 40-50 stron zajmuje nieco czasu, ale czytam wtedy na raty. Dzieki temu zadałam zapewne o połowę mniej głupich pytań

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

mnie tylko zastanawia jedna rzecz co przeciwniczki kupowania używanych pieluszek z bazarku zrobią ze swoimi używanymi pieluszkami, wyrzucą czy jednak sprzedadzą

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka Awatar Elayla
    Miejscowość
    Sulejówek (wcześniej Wrocław i Warszawa)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamilam Zobacz posta
    mnie tylko zastanawia jedna rzecz co przeciwniczki kupowania używanych pieluszek z bazarku zrobią ze swoimi używanymi pieluszkami, wyrzucą czy jednak sprzedadzą
    No i to jest dobre pytanie.

A co do higieny to wybaczcie, ale to jest niemozliwe, aby dziecko dostalo wypryskow od uzywanej pieluszki jesli je przed zalozeniem porzadnie wypierzemy. I przez porzadnie mam na mysli po prostu pranie w pralce w temp nie nizszej niz 40 stopni, z proszkiem i dodatkiem antybakteryjnym. Pomijajac juz antybakteryjne dzialanie proszkow, dzisiejsze tkaniny wykonane sa z wlokien, ktore nie potrzebuja nawet wysokiej temperatury, aby zostac w pelni odkazone podczas prania. Wszelkie bakterie mogace powodowac jakies zakazenia, choroby, wirusy, podraznienia itp sa jedynie w naszej glowie. Za to innych przyczyn wypryskow skornych u dziecka jest ogromna ilosc od alergii pokarmowych, kontaktowych po niewlasciwa pielegnacje, co dotyczy szczegolnie dziewczynek, u ktorych wlasnie z powodu nieodpowiedniego oczyszczczania stref intymnych moze dochodzic do wspomnianego tu wczesniej zakazenia sromu. Jest gdzies na forum watek na ten temat, opisujacy dokladnie problem.
    Ostatnio edytowane przez Elayla ; 17-02-2014 o 08:32

Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
    Pieluchowy blog ekspercki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

ja również uważam że kupowanie na bazarku pieluszek używanych i używanie ich to żaden wstyd i problem..każda z nas która kupuje pieluszki z myślą o póżniejszej ich sprzedaży od samego początku dba o nie i pielęgnuje tak aby były jak najdłużej czyściutkie, pachnące, odkażone, przecież w danym momencie ich używa i chce aby jej maleństwo też było zdrowe, nie miało żadnej wysypki...a na przyszłość żeby komuś służyły równie długo i żeby kupujący był zadowolony

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

wrecz napisze, ze nie widze problemu z kupowaniem pieluch mocno zuzytych (jesli je sprzedajacy uczciwie opisal), a w kazdym razie nie jest to priblem.na poziomie oszczedzania na zdrowiu dziecka, bo co za roznica zarazkom czy wygotuja sie z mniej lub bardzuej zuzytej materii? No chyba ze mowimy o pieluchach niedopieranych regularnie, kiedys trafilam na taka - wizualnie oprocz poszarzenia byla niby w swietnym stanie ale smierdzialo od niej okrutnie mimo ze przyjechala wyprana, nie wiem jak sprzedajaca byla w stanie zakladac cos takiego dziecku na pupe (a prana w nappy - to tak dla wierzacych w magiczna moc odkarzaczy w niskiej temperaturze).

<pisane z telefonu>
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Chce tylko dodać,że wiem, że ludzie potrafia kupić co$ na bazarku i od razu ubrać i nie widzą w tym problemu
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Chce tylko dodać,że wiem, że ludzie potrafia kupić co$ na bazarku i od razu ubrać i nie widzą w tym problemu
    nowe rzeczy:ciuszki, pieluszki się pierze dla Maleństwa to chyba używane tym bardziej ale kto jak lubi

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Wypada wyrzucić kurcze chciałabym się znaleźć obok takiego śmietnika z taką wyprawką

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Tak sobie myślę, że dla świętego spokoju można przez tydzień czy półtora poprać takie pieluchy razem z pozostałymi. Po czterech-pięciu praniach chyba nic nie ma prawa tam już być. Tylko że mnie tak korci, żeby od razu nową pieluchę wypróbować, że z trudem to jedno pranie przeczekuję

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

ale przeciwniczki kupowania dla swoich dzieci nie są przeciwniczkami kupowania przez inne mamy dla innych dzieci, jak sądzę...
    czy się mylę?

Chustomanka
    Miejscowość
    Polska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samasia Zobacz posta
    Tak sobie myślę, że dla świętego spokoju można przez tydzień czy półtora poprać takie pieluchy razem z pozostałymi. Po czterech-pięciu praniach chyba nic nie ma prawa tam już być. Tylko że mnie tak korci, żeby od razu nową pieluchę wypróbować, że z trudem to jedno pranie przeczekuję
    Nie nie, bo wtedy te zarazki by poprzechodziły na inne pieluchy, więc pozostaje taką pieluszkę prać osobno kilka razy.

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Mogę Ci odpowiedzieć co ja zrobiłam.
    Nie kupowałam używanych pieluch, bo mam opory. Mam i już. Tak samo jak nie kupie sobie używanego stanika, butów, czy gaci, chociaż szmatexy uwielbiam od czasu pojawienie się ich w Polsce i obkupuję siebie, Niunie i czasem Pana reguralnie!
    Natomiast nie widze problemu, jezeli ktoś chce sobie kupić i uzywane przez Niunię pieluchy- sprzedałam. Kupujące zadowolone, bo mam inforacje zwrotne, że w dobrym stanie Natomiast te wg mnie w kiepskim stanie- pójda na szmaty (już część tetry jest w szmatach do podłogi).
    Proste i jasne.

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tamarin Zobacz posta
    Nie nie, bo wtedy te zarazki by poprzechodziły na inne pieluchy, więc pozostaje taką pieluszkę prać osobno kilka razy.
    E, nie sądzę, że by poprzechodziły. To już chyba nasza bujna wyobraźnia

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Prać osobno ale nie w pralce gdyż mogą ją skolonizować i rozwinąć w niej zaawansowaną cywilizację. Po praniu w takiej zainfekowanej pralce zarazki mogą się rozprzestrzenić na inne rzeczy

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Chustonoszka Awatar IzBart
    Miejscowość
    Krk

Domyślnie

czasem trzeba załączyć pustą pralkę na gotowanie 2 x na ms - przynajmniej ja tak robię
    Bart 05.11.10 Iz 29.05.13

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzBart Zobacz posta
    czasem trzeba załączyć pustą pralkę na gotowanie 2 x na ms - przynajmniej ja tak robię
    Tez tak robie ale wrzucam wklady i paczke kwasku cytrynowego. Potem juz bez zadnych dodatkow sie piora na 40 stopni. Nie czynie tego jakos super regularnie, raz na miesiac, poltora. Pomaga wkladom i pralce.

Chustonówka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

ja wszystkie pieluszki narazie kupuje na bazarku, nie wiem co by mi odpowiadała a nowe pieluszki są strasznie drogie, kupuje piorę, i licze na szybkie wyschnięcie bo nie mogę się nigdy doczeać jak Ignaaś będzie w nich wyglądał są takie śliczne
    a że zdarzyło mi się już kilka nie trafnych zakupów więc pewno będę nie długo sprzedawać

Uprawnienia umieszczania postów