A widzicie, bo ja na bazarku poluję na nówki, i też się da znaleźć
Myślę ,ze siła jest w dobrowolności, i fajnie ,ze jest wybór, bo ja używane pieluszki biorę tylko od osób które znam, wiem jakie jest podejście do zdrowia leczenia i higieny.
A widzicie, bo ja na bazarku poluję na nówki, i też się da znaleźć
Myślę ,ze siła jest w dobrowolności, i fajnie ,ze jest wybór, bo ja używane pieluszki biorę tylko od osób które znam, wiem jakie jest podejście do zdrowia leczenia i higieny.
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
Ja nie lubię stosować otulacza z tetrą, uwielbiam kieszonki, więc głównie tak pieluchuję dziecko. Pamiętam jak kupiłam noworodkową wyprawkę dla małej, na "dobry" początek tylko 7 itti bitti w roz. S, ależ byłam podniecona zakupempieluszki śliczne, wszystkie odplamiłam, no i czekałam na założenie. To się doczekałam..
wszystko wylatywało bokiem.. moja córa była długa i chuda, nogi były kościste, więc nawet jak zapinałam na wszystkie napy to i tak była wieeelka dziura. Myślałam no dobra, poczekam aż będzie mieć kilka kg więcej, bo ważyła poniżej 4kg, poczekałam do 6 czy 7kg, ale i potem były przecieki, także ona zdecydowanie budową ciała nie pasowała do tych pieluszek, natomiast dziecko mojej znajomej nosiło te pieluszki z powodzeniem, więc gdybym miała wydać na każdą pieluchę 100zł to chyba bym na zawał padła ubierając je kilka razy i sprzedając za pół ceny, bo widziałam jak ludzie nowe pieluszki tej firmy nawet z metką potrafią sprzedać za 40-50zł. Dziękuję bardzo za taki deal. Nie lubię jak kieszonki się odciskają, więc jeśli kupię jakąś a widzę odciski to od razu sprzedaję. Nie mogłabym takiej zakładać dziecku. Bazarek kocham za to, że mogę wypróbować prawie każdą pieluszkę w rozsądnej cenie. Czasami kupuję za jedyne 20-30zł pieluszki, które wyglądają prawie jak nowe i są markowe. Także nie żałuję. Podważam również stwierdzenie, że pieluchowanie wielo jest tańsze niż jednorazówki przynajmniej w moim przypadku, bo ja bym mogła kupować bez przerwy jakieś pieluchy
I gdyby było mnie stać wydać od razu dużą kwotę na nowe pieluszki sprawdzonej firmy to bym to zrobiła bez wahania.
Ostatnio edytowane przez Tamarin ; 17-02-2014 o 07:46
Tamarin, podpisuję się słowo w słowono i nie każda wysypka na pupce to zaraz od używanej pieluszki, czynniki mogą być różne, no i odpowiednia pielęgnacja pieluch jest bardzo ważna-polecam dział prania pieluch i tak samo pupka-wielu rzeczy się dowiedziałam, tylko, że ja np. czytam cały wątek od 1 do ostatniego posta, wracam raz po raz, wiem, że przeczytanie 40-50 stron zajmuje nieco czasu, ale czytam wtedy na raty. Dzieki temu zadałam zapewne o połowę mniej głupich pytań
![]()
mnie tylko zastanawia jedna rzecz co przeciwniczki kupowania używanych pieluszek z bazarku zrobią ze swoimi używanymi pieluszkami, wyrzucą czy jednak sprzedadzą![]()
Lidka 29/10/2010i dwa aniołki
Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899
Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914
No i to jest dobre pytanie.
A co do higieny to wybaczcie, ale to jest niemozliwe, aby dziecko dostalo wypryskow od uzywanej pieluszki jesli je przed zalozeniem porzadnie wypierzemy. I przez porzadnie mam na mysli po prostu pranie w pralce w temp nie nizszej niz 40 stopni, z proszkiem i dodatkiem antybakteryjnym. Pomijajac juz antybakteryjne dzialanie proszkow, dzisiejsze tkaniny wykonane sa z wlokien, ktore nie potrzebuja nawet wysokiej temperatury, aby zostac w pelni odkazone podczas prania. Wszelkie bakterie mogace powodowac jakies zakazenia, choroby, wirusy, podraznienia itp sa jedynie w naszej glowie. Za to innych przyczyn wypryskow skornych u dziecka jest ogromna ilosc od alergii pokarmowych, kontaktowych po niewlasciwa pielegnacje, co dotyczy szczegolnie dziewczynek, u ktorych wlasnie z powodu nieodpowiedniego oczyszczczania stref intymnych moze dochodzic do wspomnianego tu wczesniej zakazenia sromu. Jest gdzies na forum watek na ten temat, opisujacy dokladnie problem.
Ostatnio edytowane przez Elayla ; 17-02-2014 o 08:32
Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
Pieluchowy blog ekspercki.
ja również uważam że kupowanie na bazarku pieluszek używanych i używanie ich to żaden wstyd i problem..każda z nas która kupuje pieluszki z myślą o póżniejszej ich sprzedaży od samego początku dba o nie i pielęgnuje tak aby były jak najdłużej czyściutkie, pachnące, odkażone, przecież w danym momencie ich używa i chce aby jej maleństwo też było zdrowe, nie miało żadnej wysypki...a na przyszłość żeby komuś służyły równie długo i żeby kupujący był zadowolony![]()
wrecz napisze, ze nie widze problemu z kupowaniem pieluch mocno zuzytych (jesli je sprzedajacy uczciwie opisal), a w kazdym razie nie jest to priblem.na poziomie oszczedzania na zdrowiu dziecka, bo co za roznica zarazkom czy wygotuja sie z mniej lub bardzuej zuzytej materii? No chyba ze mowimy o pieluchach niedopieranych regularnie, kiedys trafilam na taka - wizualnie oprocz poszarzenia byla niby w swietnym stanie ale smierdzialo od niej okrutnie mimo ze przyjechala wyprana, nie wiem jak sprzedajaca byla w stanie zakladac cos takiego dziecku na pupe (a prana w nappy - to tak dla wierzacych w magiczna moc odkarzaczy w niskiej temperaturze).
<pisane z telefonu>
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)
Chce tylko dodać,że wiem, że ludzie potrafia kupić co$ na bazarku i od razu ubrać i nie widzą w tym problemu![]()
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
Tak sobie myślę, że dla świętego spokoju można przez tydzień czy półtora poprać takie pieluchy razem z pozostałymi. Po czterech-pięciu praniach chyba nic nie ma prawa tam już być. Tylko że mnie tak korci, żeby od razu nową pieluchę wypróbować, że z trudem to jedno pranie przeczekuję![]()
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
Mogę Ci odpowiedzieć co ja zrobiłam.
Nie kupowałam używanych pieluch, bo mam opory. Mam i już. Tak samo jak nie kupie sobie używanego stanika, butów, czy gaci, chociaż szmatexy uwielbiam od czasu pojawienie się ich w Polsce i obkupuję siebie, Niunie i czasem Pana reguralnie!
Natomiast nie widze problemu, jezeli ktoś chce sobie kupić i uzywane przez Niunię pieluchy- sprzedałam. Kupujące zadowolone, bo mam inforacje zwrotne, że w dobrym stanieNatomiast te wg mnie w kiepskim stanie- pójda na szmaty (już część tetry jest w szmatach do podłogi).
Proste i jasne.![]()
Zosia 2013
Tymek 2016
Instagram, Facebook: Gender dla dzieci - książki, filmy, pomoce, Migamy do dzieci - grupa wsparcia
czasem trzeba załączyć pustą pralkę na gotowanie2 x na ms - przynajmniej ja tak robię
Bart 05.11.10
Iz 29.05.13
ja wszystkie pieluszki narazie kupuje na bazarku, nie wiem co by mi odpowiadała a nowe pieluszki są strasznie drogie, kupuje piorę, i licze na szybkie wyschnięcie bo nie mogę się nigdy doczeać jak Ignaaś będzie w nich wyglądałsą takie śliczne
a że zdarzyło mi się już kilka nie trafnych zakupówwięc pewno będę nie długo sprzedawać
![]()