Strona 162 z 190 PierwszyPierwszy ... 62112152154155156157158159160161162163164165166167168169170172 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 3,221 do 3,240 z 3783

Wątek: reakcje otoczenia na chusty i pozostale "szmaty"

Chusteryczka Awatar Wyga
    Miejscowość
    Wągrowiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tasia Zobacz posta
    a jak fala duchoty i upałów nadeszła, to jednak jak musiałam wyjść to z wózkiem, i tu z kolei wychodziły na zewnątrz prawdziwe myśli i osądy niektórych. Z ust Pani, która zawsze rozpływała się jak to super wyglądamy w tej "szmacie" usłyszałam "no nareszcie w wózku taki ma Pani ładny ten wózek i z nim nie chodzi"
    Mnie to przywiązanie niektórych do wózka strasznie intryguje. Bo choćby nie wiadomo jak dziecko było spokojne i pogodne w chuście to wózek i tak będzie lepszy, bo tak. Bez względu na to czy dziecko w nim płacze czy nie, czy trzeba wyjmować i i tak brać na ręce: wózek to jest to!

A tak do tematu: Mnie raz pewien starszy pan zapytał: "A czy ten maluszek oddycha?" Normalnie, w najlepszym wypadku, zignorowałabym podobne pytanie ale pan był tak uroczy i przejęty, że mu wszystko wyjaśniłam. Wydawał się być potem znacznie spokojniejszy

Skoro tracisz grunt, to się wznosisz! Leć!

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

A ja dziś wyskoczę z czymś bardzo miłym Właśnie wróciłam z córą ze spaceru wózkowego bo chwilowo nie nosze bo mi pierwszy trymestr nie pozwala. I mijałyśmy taką panią z naszej wsi i się ta pani spytała "A czemu mamusia córcię do wózka włożyłaś zamiast nieść blisko serduszka jak wcześniej?" Nie powiem, zdziwiłam się ;P

Chustomanka Awatar inka
    Miejscowość
    Casablanca/ teraz w PL na wakacjach

Domyślnie

na początku czerwca jak tak cieplej było, młodego bez skarpetek w chuście umieszczałam, i to budziło największe zdziwienie u dzieciaków "Patrz Mamo dzidziuś u Pani... i nie ma skarpetek !!" (ja w sandałach porozbierana, Mamy tychże także, a dziecki trzewiczki, skarpety, bluzy z długim rękawem gdzie tu sens gdzie logika )

a jak fala duchoty i upałów nadeszła, to jednak jak musiałam wyjść to z wózkiem, i tu z kolei wychodziły na zewnątrz prawdziwe myśli i osądy niektórych. Z ust Pani, która zawsze rozpływała się jak to super wyglądamy w tej "szmacie" usłyszałam "no nareszcie w wózku taki ma Pani ładny ten wózek i z nim nie chodzi"

Chyba by mi cisnienie skoczylo.Niecierpie, po prostu niecierpie jak ktos wsadza nos w nieswoje dziecko, szczegolnie jezeli chodzi o noszenie, ubieranie itp. Nie powiem, ze czasem sie zdziwie jak widze noworodka w misiowym spiworku przy 30C upalu, albo dumna mame w wisiadelku , ale nie pytana sie nie odzywam.

A. listopad 2012

Domyślnie

Moje otoczenie raczej reaguje pozytywnie a koleżanki nawet są zainteresowane dopytują tylko o te chust z ciekawością raczej ; ) A rodzice i teście raczej podeszli do tego "jeśli dziecku wygodnie to czemu nie" bo Mareczek akurat w tedy spał jak aniołek w chuście właśnie ; )
    Ostatnio edytowane przez Podbisz ; 21-08-2013 o 11:23
    Zobacz bardzo przydatne Fotoksiążki !

Chustomanka Awatar pompolinka
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

W sobotę mój mąż pierwszy raz wyruszył z naszą młodą zamotaną w chuście, pełen nadziei na zrobienie furory wśród damskiej części mojej dzielnicy.
    Po powrocie pytam:
    -Jak tam? jakie reakcje?
    Na co mąż odpowiada:
    -Wszystkie mijane babeczki z wózkami miał miny pt. "jakby tak mój Andrzej tak ponosił naszego KEvina/Denisa"

Chustomanka Awatar madlles
    Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

ja z kolei pierwszy raz usłyszałam
    w poniedziałek najcudwoniejszy komplement
    jaki można usłyszeć o noszeniu:
    Maleńka dziewczynka gdy ujrzała jak
    motam swojego maluszka powiedziała:
    "tatusiu, jak ja będę miała swoje
    dzidzi też tak będę nosiła"

..padłam

..jak dziecko instynktownie wyczuło, że
    mojej dzidzi jest dobrze..padłam po raz drugi

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

Nadrobilam kilka stron, super. Szkoda,że ja mało nosze na dworzu, bo zawsze jakies zakupy no i Sara nie zasypia w chuście, nie lubi tego.
    A tak bym miała jakieś przygody
    Chociaż tydzień temu w zoo wszyscy sie za nami oglądali . Nawet jednego tatuśka w manduce widzialam
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Po 5mc względnego spokoju i samych miłych komentarzy zaczęło się:

"Jak Cyganki w tobołku. Nie wiedzą, że kręgosłup się psuje" - takie rzucone mimochodem, że niby nie do mnie.

Dziś mężowi się oberwało, że tak nie wolno, że "ja mam lekarzy w rodzinie i tak nie można nosić, że to nie zdrowe", że najlepsze takiego pólleżące z rączką (chyba chodziło o fotelik)

A wczoraj F. płakała u męża na plecach (chyba niedopita była) i pan za nami wrzeszczał: "Myśleć, trzeba myśleć, a nie dziecko na plecy...". Czy coś takiego.

Generalnie najgorzej jest jak płacze w chuście. Mam wrażenie, że wtedy wszyscy sądzą, ze dlatego, że siedzi w chuście

A kilka dni temu miałam pogawędkę z panią w autobusie. Córka dostawała kręćka, pojękiwała, chciała wszystko macać i wyleźć z chusty (bo była już zmęczona, a w autobusie musiałam siedzieć) i pani mi mówi: "Co, pewnie do wózka by chciała?" - po czym patrzy na załadowany plecakiem, pudełkiem z wentylatorem i kilkoma innymi wózek - "O, nawet się tam nie zmieści"
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

A ja dziś po długiej wędrówce po naszej mieścinie, podczas której A spała w plecaku (jakoś tak rozmowy milkły jak mijałam ludzi), zaszłam do sklepu z tkaninami. A się akurat chwilę wcześniej obudziła i ciekawie się rozglądała. Pani, która mnie obsługiwała mówi: "O jak spokojnie sobie siedzi i ani nie piśnie." Ja na to: "Wyspała się to i spokojna." "To ona tam spała ?!?" "Noooo. To najlepsze miejsce do spania". Pani była szczerze zdziwiona, ale raczej pozytywnie.

Chustomanka Awatar Tasia
    Miejscowość
    KR - NH

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franada Zobacz posta

Generalnie najgorzej jest jak płacze w chuście. Mam wrażenie, że wtedy wszyscy sądzą, ze dlatego, że siedzi w chuście
    a jak płacze w chuście w autobusie to już koniec świata, uciec nie ma gdzie przed tymi spojrzeniami pełnymi potępienia
    ostatnio Tadzio miał kaprys i kwiczał z niezadowoleniem jak się autobus zatrzymywał, a pech chciał, że trafiliśmy na czerwona falę i leciutki koreczek na szczęście nikt się nie odezwał
    Heniu sierpień`20

Chustofanka Awatar Serfen
    Miejscowość
    Szamotuły, wielkopolska

Domyślnie

U nas w miejscowości już wszyscy przyzwyczajeni że my nosimy Młodego w tuli albo w chuście
    i po serii nie przychylnych spojrzeń i komentarzy teraz sama przychylność
    i Już nas rozpoznają to ta Pani/ Pan z synkiem na plecach
    Ostatnio nawet moja mama wybrała się z Marcelem w tuli na spacer i zaczepiła ją jakaś Kobietka i mama tłumaczyła co i jak i od kiedy można nosić ile kosztuje i gdzie najlepiej się doinformować
    Byłam w totalnym szoku Zdolna Babcia

Chustomanka Awatar inka
    Miejscowość
    Casablanca/ teraz w PL na wakacjach

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez franada Zobacz posta
    Po 5mc względnego spokoju i samych miłych komentarzy zaczęło się:

"Jak Cyganki w tobołku. Nie wiedzą, że kręgosłup się psuje" - takie rzucone mimochodem, że niby nie do mnie.

Dziś mężowi się oberwało, że tak nie wolno, że "ja mam lekarzy w rodzinie i tak nie można nosić, że to nie zdrowe", że najlepsze takiego pólleżące z rączką (chyba chodziło o fotelik)

A wczoraj F. płakała u męża na plecach (chyba niedopita była) i pan za nami wrzeszczał: "Myśleć, trzeba myśleć, a nie dziecko na plecy...". Czy coś takiego.

A kilka dni temu miałam pogawędkę z panią w autobusie. Córka dostawała kręćka, pojękiwała, chciała wszystko macać i wyleźć z chusty (bo była już zmęczona, a w autobusie musiałam siedzieć) i pani mi mówi: "Co, pewnie do wózka by chciała?" - po czym patrzy na załadowany plecakiem, pudełkiem z wentylatorem i kilkoma innymi wózek - "O, nawet się tam nie zmieści"
    O rany ale hardcore, ciesze sie ze mieszkam w kraju gdzie noszenie w szmacie to normalny widok, zdziwienie czasem wywoluje "dziwne" wiazania i dlugosc chusty .

A. listopad 2012

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

a jak płacze w chuście w autobusie to już koniec świata, uciec nie ma gdzie przed tymi spojrzeniami pełnymi potępienia
    ostatnio Tadzio miał kaprys i kwiczał z niezadowoleniem jak się autobus zatrzymywał, a pech chciał, że trafiliśmy na czerwona falę i leciutki koreczek na szczęście nikt się nie odezwał
    U nas to standard. Jak jest gorszy humor to w autobusie jak jedzie to jeszcze jak Cie mogę, ale przystanki i światła i od razu marudzenie, kwilenie, popłakiwanie, jęczenie... Jak jest bardzo źle to trzeba stanąć Albo wysiąść :/
    Ludzie jednak nie zdają sobie sprawy, jak moje dziecko darłoby się niezadowolone w wózku ;P

Cytat Zamieszczone przez inka Zobacz posta
    O rany ale hardcore, ciesze sie ze mieszkam w kraju gdzie noszenie w szmacie to normalny widok, zdziwienie czasem wywoluje "dziwne" wiazania i dlugosc chusty .
    Mi się wydaje, że to nie jest kwestia noszenia, ale kwestia podejścia, że dzieci są "dobrem narodu", więc wszyscy możemy je wychowywać, a jak są odpowiednio małe to pouczać matki, jak to powinny robić, bo my się tak o nie troszczymy. Chusta czy nie chusta, zawsze się znajdzie "dobra dusza". Czasem to jest sympatyczne, a czasem niespecjalnie (zależy od człowieka). Innym razem mąż szedł sam z córką na brzuchu i jakieś panie się roztkliwiały, że tak ślicznie i słodko, a jak je minął to jeszcze usłyszał jak mówią do siebie: "Ale tak bez skarpetek?!"
    Szkoda, że podejście "dzieci dobrem narodu" nie przekłada się na bycie pomocnym ciężarnym i matkom Jednak w chuście w 90% przypadków siadam bez proszenia o miejsce. Jak wjeżdżam wózkiem to w 50% muszę się przepychać w autobusie, aby zając ten kawałek przeznaczony dla wózku. Często wsiadam i nikt nie drgnie. Nie mówiąc o zerowej pomocy przy schodach w mieście. Suma sumarum wolę o wiele bardziej te 2 na 10 złośliwych/pouczejaącyh komentów w chuście niż codzienny wnerw na to, że muszę walczyć, aby wózkiem przejechać.
    Ostatnio edytowane przez franada ; 07-07-2013 o 19:37
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Mieliśmy taką sytuację (szmata była ale niezamotana obok ). Młody na rękach u męża, a właściwie oparty na jego biodrze, siedział w pozycji pięknej żaby Koleżanka na ten widok skomentowała: O jak ładnie siedzi, jak ma rozłożone równo nóżki! Pewnie przez to że noszony w chuście...
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

A ja ostatnio jak byłam w lumpku to słyszałam jak ekspedientki o nas rozmawiały:
    "słyszałam o tym, to taka sekta amazonek, one te dzieci cały czas tak noszą"

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcd_2007 Zobacz posta
    "słyszałam o tym, to taka sekta amazonek, one te dzieci cały czas tak noszą"
    Ło matko... Popłakałam się ze śmiechu... Sekta amazonek

Chustoholiczka

Domyślnie

- Ooooo jakie piękne maleństwo! Ile ma?
    - 3 miesiące.
    - Aaaaa, to już może pani tak nosić...
    - Eeeee... Dziękuję za pozwolenie?

hanciaa
    Guest

Domyślnie

Trochę OT. Na jeden dzień wyskoczyliśmy do znajomych do Dźwirzyna. Moja mała na plechach w MT a syn znajomych w wisiadle przodem do świata (niestety argumenty do nich nie przemawiają więc sobie odpuściłam). Do kogo ludzie się uśmiechali?? Do dumnego tatusia niosącego 8kg klocka wiszącego jak bezwładna kukiełka...

Chustomanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Przynajmniej długo już nie poniesie

Już tak sie przyzwyczaiłam do zachwytów nad dzieckiem w chuście, że aż dziwnie się poczułam, kiedy wyszłam z Hanią w wózku i spanielem brata, a ludzie po drodze się psem zachwycaliNastępnym razem wyjdę i z psem i z chustą i cała dzielnia będzie nasza
    H. 2013, M. 2015, P. 2016, J. 2019

Chustofanka Awatar inek
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcd_2007 Zobacz posta
    Ja nosze od dwóch dni, ale robie niezłą sensacje. W sklepach ludziska puszczają przodem w kolejce do kasy, a dziś nawet jedna pani pomagała mi wyciagać moje mega zakupy z koszyka (mleko, słonecznik prażony, woda, sok).

Ogólnie w moim mieście poza mną nosi napewno jeszcze jedna babeczka, którą widziałam, więc ludziska zagapieni niesamowicie na widok zamotanego dziecka
    Ja nosze w Elblagu jak z wizyta do domu wpadam

Uprawnienia umieszczania postów