Strona 21 z 84 PierwszyPierwszy ... 1113141516171819202122232425262728293171 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 401 do 420 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Jak już napisałam wyżej, ja do formowanek stosowałam i stosuję tylko gacie wełniane (np. Storchena, Loveybums czy inne). Dla starszego mam też jeden otulacz PUL - Blueberry, bo to jedyny otulacz, który mi zakrywa wszystkie formowanki. Ten One Size jest wielki Z noworodkowym nie miałam do czynienia. Być może Mother easy też da radę, bo te otulacze są duże, ale nie wiem, bo nie próbowałam.

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

ja mialam dwa otulacze noworodkowe od Mikulo. nadawaly sie i do wkladek i do formowanek
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kali Zobacz posta
    Pat007 z tego co czytałam na forum i dziewczyny tutaj piszą bambino mio nie nadaję się do formowanek, więc co w takim razie najlepsze do nich ?
    Ja na razie mam z noworodkowych otulaczy 1 bambino mio, 1 blueberry, 1 little lamb, do tego one size wełniak tetro, będe miała gdiapers i na pewno chce od sylviotka noworodkowy i może coś jeszcze ?
    Wole wypróbować różne,a gdyby jakieś się nie sprawdziły pójda w świat. Tylko teraz zastanawiam się czy dokupić bambino mio, czy właśnie jakieś inne .
    Formowanek mam dosyć dużo, począwszy od xs handamadowych z bazarku, skończywszy na little lamb i mather-easy i lollipop ( chce raczej stawiać na formowankach plus otulacz)
    Polecam Bummis Newborn

Chustopróchno Awatar muzakate
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

No i stało się Mała ma zaczerwienioną pupcię... Teraz b. często zmieniam pieluszkę - muśliny, t.bambusową, wkłady różne - ale ponieważ wszystkie otulacze mam "załatwione" i się piorą, pakuję jedną pieluszkę/ręczniczek/wkład/prefold z papierkiem na pupkę, a potem Małą razem z pieluchą zawijam do jeszcze jednej pieluchy tetrowej...Na nóżki skarpetki i żeby nie zmarzła do rożka;
    Ogólnie dla mnie dramat ;( Pieluchę zmieniamy jak najczęściej, nawet co 15min jeśli jest potrzeba, ale się zastanawiam, czy taka częsta zmiana i pocieranie pupci czerwonej nie podrażnia jej jeszcze bardziej? Mała płacze przy zmianie pieluchy, a ja nad nią;( Co na noc jej założyć?

(Ależ jest późno - pisze na raty, a zaczęłam ok. 17...)

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muzakate Zobacz posta
    No i stało się Mała ma zaczerwienioną pupcię... Teraz b. często zmieniam pieluszkę - muśliny, t.bambusową, wkłady różne - ale ponieważ wszystkie otulacze mam "załatwione" i się piorą, pakuję jedną pieluszkę/ręczniczek/wkład/prefold z papierkiem na pupkę, a potem Małą razem z pieluchą zawijam do jeszcze jednej pieluchy tetrowej...Na nóżki skarpetki i żeby nie zmarzła do rożka;
    Ogólnie dla mnie dramat ;( Pieluchę zmieniamy jak najczęściej, nawet co 15min jeśli jest potrzeba, ale się zastanawiam, czy taka częsta zmiana i pocieranie pupci czerwonej nie podrażnia jej jeszcze bardziej? Mała płacze przy zmianie pieluchy, a ja nad nią;( Co na noc jej założyć?

(Ależ jest późno - pisze na raty, a zaczęłam ok. 17...)
    Na noc przy nieciekawej pupie wełna + konopie/bambus najlepiej. Spróbuj przysypać mąką ziemniaczaną co przewinięcie. Może też pomóc olejek migdałowy lub nawet zwykła oliwa (przy PULu bez olejów). Jak masz ciepło w domu to skuteczne jest jak najczęstsze wietrzenie - pod pupę wełniany koc, na to tetra i dbaj aby cyrkulacja powietrza była swobodna

Będzie dobrze - skóra takiego maleństwa jest nieprzyzwyczajona do pieluch i sików. W Twoim brzuchu było duużo bardziej komfortowo Za jakiś czas warstwa lipidowa się wzmocni i sama zauważysz poprawę

Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    Na noc przy nieciekawej pupie wełna + konopie/bambus najlepiej. Spróbuj przysypać mąką ziemniaczaną co przewinięcie. Może też pomóc olejek migdałowy lub nawet zwykła oliwa (przy PULu bez olejów). Jak masz ciepło w domu to skuteczne jest jak najczęstsze wietrzenie - pod pupę wełniany koc, na to tetra i dbaj aby cyrkulacja powietrza była swobodna

Będzie dobrze - skóra takiego maleństwa jest nieprzyzwyczajona do pieluch i sików. W Twoim brzuchu było duużo bardziej komfortowo Za jakiś czas warstwa lipidowa się wzmocni i sama zauważysz poprawę
    Właśnie olejkiem migdałowym smarowałam, spróbuję też z mąką i kocykiem; Konopnego nic nie mam, niestety, a bambuski w praniu; Tak bym chciała pomóc Maleństwu, że bardzo się niecierpliwię czekając na poprawę;

Dzięki za słowa otuchy!

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Ale naskórek jest uszkodzony czy pupa jest jedynie zaczerwieniona? Jesteś pewna, że płacze z powodu nadwrażliwości akurat tego miejsca?
    Jeśli często zmieniasz pieluszki, to może Mała ma uczulenie na coś? Jakich papierków używasz? Czym pocierasz pupkę? W każdym razie lepiej nie trzeć za mocno... Jeśli chcesz umyć pupę z moczu, to jedynie delikatnie przykładaj mokrą myjkę. Potem w podobny sposób osusz suchą myjką. Na pupę ja używam skomponowanej przez siebie witaminowej maści aptecznej, ale tutaj to już co kto woli. Byle nic wysuszającego.

Chustomanka Awatar Linus
    Miejscowość
    Reda

Domyślnie

Tońka miała problemy z odparzaniem od początku
    nieważnie jakich pieluch używaliśmy, ciągle coś
    nam najbardziej pomagała maść nagietkowa
    kosztuje grosze i jest baardzo wydajna
    do tego ja lubiłam jej zapach
    tak naprawdę odparzanie skończyło się jak Młoda miała rok
    teraz już nic się nie dzieje

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez muzakate Zobacz posta
    Właśnie olejkiem migdałowym smarowałam, spróbuję też z mąką i kocykiem; Konopnego nic nie mam, niestety, a bambuski w praniu; Tak bym chciała pomóc Maleństwu, że bardzo się niecierpliwię czekając na poprawę;

Dzięki za słowa otuchy!
    Wiesz co, u nas jeszcze problem był właśnie z papierkami - któreś z tych eko robiły takie mikro pęknięcia skóry na pupie... Te canpola dla dzieci 0-3m wydają mi się najlepsze - naprawdę dobrze zabezpieczają. Przypatrz się zaczerwienieniom dokładnie

Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Dziewczyny, dzięki za wskazówki, wszystko po kolei posprawdzam - piszę teraz, bo jak się domyślacie czasem ciężko odejść

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    Ale naskórek jest uszkodzony czy pupa jest jedynie zaczerwieniona? Jesteś pewna, że płacze z powodu nadwrażliwości akurat tego miejsca?
    Jeśli często zmieniasz pieluszki, to może Mała ma uczulenie na coś? Jakich papierków używasz? Czym pocierasz pupkę? W każdym razie lepiej nie trzeć za mocno... Jeśli chcesz umyć pupę z moczu, to jedynie delikatnie przykładaj mokrą myjkę. Potem w podobny sposób osusz suchą myjką. Na pupę ja używam skomponowanej przez siebie witaminowej maści aptecznej, ale tutaj to już co kto woli. Byle nic wysuszającego.
    Teraz zaczerwienienie i podrażnienie powoli schodzi, ale było bardzo czerwone... Nie wiem, czy to nie uczulenie - czy miałaby inne objawy też? Bo nic niepokojącego nie zauważyłam, poza pupą czerwoną;

Papierki mamy celulozowe IV i wiskozowe BabyOno, używamy wymiennie, ale muszę to sprawdzić dokładnie; Myjemy wodą i myjeczkami frotowymi - myślę, czy ta frota nie podrażniła, teraz myję watą i wycieram do sucha też watą;

Ciężko mi ocenić, co nie gra, bo uczymy się siebie dopiero i nie wiem;(

Cytat Zamieszczone przez Linus Zobacz posta
    Tońka miała problemy z odparzaniem od początku
    nieważnie jakich pieluch używaliśmy, ciągle coś
    nam najbardziej pomagała maść nagietkowa
    kosztuje grosze i jest baardzo wydajna
    do tego ja lubiłam jej zapach
    tak naprawdę odparzanie skończyło się jak Młoda miała rok
    teraz już nic się nie dzieje
    Chyba kupię i tę maść nagietkową!

Cytat Zamieszczone przez Mama Lili Zobacz posta
    Wiesz co, u nas jeszcze problem był właśnie z papierkami - któreś z tych eko robiły takie mikro pęknięcia skóry na pupie... Te canpola dla dzieci 0-3m wydają mi się najlepsze - naprawdę dobrze zabezpieczają. Przypatrz się zaczerwienieniom dokładnie
    Tym papierką też się muszę dokładnie przyjżeć!

Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Nie dam sobie ręki odciąć, ale chyba właśnie papierki IV raniły pupę... BabyOno byłyby ok, ale na kupę starszego dziecka - takiego już na pokarmach stałych. Na mleczną kupę mają za dużą przepuszczalność i w sumie małe uczucie suchości zapewniają... Canpolowych wciąż używamy i są dla nas idealne
    Ostatnio edytowane przez Mama Lili ; 09-01-2013 o 21:35

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

A z czego są te Canpolowe?

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    A z czego są te Canpolowe?
    one są jak flizelina i dają nawet poczucie suchosci. A z czego to zaraz sprawdzę na opakowaniu, wiem, ze nie sa biodegradowalne
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

Do mnie wlasnie przyszly pieluszki bambusowe, o matuchno, jakie to mieciutkie i milutkie!!!

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Ja też kupiłam bambusowe, ale coś niedoczytałam i mają rozmiar 30x30, więc tylko jako wkład/myjka, bo zawinąć się w to dzieciaka nie da...

Czy widziałyście, gdzieś wątek o tym jak uszyć wełniany otulacz? Gosia z mojego wątku zimowego mówiła coś o tym, aby na początek zfilcować wełniany sweter (nie wiem, czy dobrze pamiętam)... I co, po prostu uszyć z tego otulacz?
    Wolę szyć, bo mogę nawet ręcznie, a na drutach nie umiem.

Ooo, chyba znalazłam właściwy dział...
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

franada w radosnej twórczości lilith83 szyła wełniaki, świetnie jej wyszedł taki ala tetro zajrzyj tam

Domyślnie

już nic
    Ostatnio edytowane przez ania mania ; 10-01-2013 o 21:27
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sysunia Zobacz posta
    Do mnie wlasnie przyszly pieluszki bambusowe, o matuchno, jakie to mieciutkie i milutkie!!!
    No, te bambuski są świetne Czekam na fundusze, żeby dokupić!

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    one są jak flizelina i dają nawet poczucie suchosci. A z czego to zaraz sprawdzę na opakowaniu, wiem, ze nie sa biodegradowalne
    To wiskoza

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

muzakate - a musisz używać papierków? może spróbuj przez jakiś czas bez nich zakładać pieluszki i dużo też wietrz córę

Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    muzakate - a musisz używać papierków? może spróbuj przez jakiś czas bez nich zakładać pieluszki i dużo też wietrz córę
    Dzięki za radę, Gosiu, póki co próbujemy różne rozwiązania;

Pupcia na szczęście doszła już do równowagi, ale trzeba jednak cały czas mieć oczy otwarte!

Uprawnienia umieszczania postów