Strona 18 z 25 PierwszyPierwszy ... 810111213141516171819202122232425 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 341 do 360 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Mieszany widok

Domyślnie

No ja obstawiam, ze przy dziewczynce formowanki sie sprawdza, ale co dokladnie to wyjdzie w praniu. Nie kosztuje mnie to nie wiadomo ile, uszycie jednej to max pol godziny tak luzem wiec sobie szyje. I tak mysle ze to wyjscie tylko na poczatek, potem wjedzie tetra, wklady i bambusy pewnie.

Chustofanka Awatar Trzeciaczek
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lakoniwo Zobacz posta
    Jakis przyklad obrazkowy?
    Na razie szyje z flanelki, mam juz 3, dzisiaj powstanie pewnie z 6 kolejnych. Myslalam tez nad frotkowymi , ale nie mam overlocka a nie wiem czy chce mi sie bawic z frotą tylko zygzakiem .....
    Kochana znajdź może na forum tetro flanelowe formowanki albo na Google poszukaj A jak by co to pisz na priv maila to wysle foty
    Mąż: 25.12.2013 Młody 24.08.2015. godz 18:18.
    KOCHAM WIĘC NOSZĘ

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samasia Zobacz posta
    Ja już wszystko mam opracowane (dzięki megaogarniętej znajomej) Kupię otulacze noworodkowe PUL-owe, do nich klepsydry noworodkowe oraz ręczniczki z IKEI + pocięty polar. W domu latem bez otulacza: tetra, ewentualnie te same klepsydry, tylko spięte snappi. Bez otulacza położę dziecko na PUL-ową matę do przewijania, przykrytą jakąś flanelą czy innym polarem. I błagam, nie mówcie, że z tym planem jest coś nie tak, bo tak sobie to pięknie przemyślałam
    Jak tylko kupki nie będą za każdym razem spływać bokiem i brudzić otulacza (jak było u nas), to powinnaś dać radę choć faktycznie klepsydrowe wkłady powinny lepiej zdać egzamin niż zwykłe proste. No i jeśli są szare, to nie będzie widać plam po kupie (nie ma jak praktyczne podejście)

A jeśli chodzi o kładzenie latem bez pieluchy, to fakt, przy leżeniu na brzuchu mata zda egzamin, ale już na plecach to zależy czy szykuje Ci się chłopiec czy dziewczynka uprzedzam - mój kawaler jak siknie bez pieluchy leżąc na plecach, to mamy fontannę na całego No a na początku dziecko długo na brzuszku nie wytrzymuje, bo to dla niego jest jednak wysiłek... ale sama tetra to raczej będzie ok, przewiewnie

Dobrze to sobie wykombinowałaś.

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Nie są szare, ale nie jestem typem estetycznym Właśnie odkupiłam od koleżanki dwa zafarbowane od środka otulacze - ona nie mogła znieść tego, że są zafarbowane

Słuchajcie, a wełniane gatki dla noworodka? Sprawdza się to czy nie? Bo dziewczyna, od której kupuję klepsydry, ma takie na stanie, ale jakoś nie przekonuje mnie wizja wciskania noworodkowych nóżek w krótkie spodenki ;P Chociaż wiem, że jedna znajoma bardzo sobie chwaliła.

Domyślnie

Ja na pewno uszyję kilka na spróbę, w sumie nic mnie to nie kosztuje poza czasem, którym dysponuję, zobaczymy, jak się sprawdzi takie rozwiązanie

Chustonówka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

Cześć dziewczyny. Powiedzcie mi z ilu warstw flaneli szyjecie te formowanki nb? Powoli zaczynam myśleć o wyprawce. Chciałam coś sama uszyć, ale nie wiem czy flanela da radę. Na razie uszyłam jedną formowankę z froty bambusowej, z 1 warstwą flaneli i 1 warstwa kolorowej bawełny Zrobiłam kieszonkę, bo jak będzie za mało chłonna to wrzucę jakiś wkładzik do środka i będzie ok. Tylko froty bambusowej już mam mało, bo jeszcze dla starszej córci uszyłam i zastanawiam się nad tą flanelą, ile dać warstw żeby było ok. Oczywiście też zrobie kieszonkę, bo nie lubię kłaść wkładów na formowankę. No i najważniejsze jaka długa ma być ta formowanka, bo ta moja chyba za duża wyszła. Nie mam porównania, a raczej nie chcę zbytnio inwestować w nb, bo sama nie wiem czy dam radę z wielo u takiego maluszka Starszą pieluchowałam od 6 mies, więc tam już OSy wchodziły w grę.

Chustonówka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

I jeszcze jedno pytanie czy u noworodka przy pieluchach wielo smarować pupcię kremem na odparzenia? Bo przy jednorazówkach smarowałam przy każdej zmianie pieluchy, potem jak przeszłam na wielo, to przestałam, ale córcia miała już 6 mies, a jak to jest u noworodka- smarować czy nie?

Chustonówka

Domyślnie

Że smarowaniem to zależy od dziecka. Ją mojemu smarowalam czasem, jak miał zaczerwienienia, ale on miał pancerną pupe. Ja nie wiem ile warstw w formowance noworodkej powinno być, ale jak stosowałam otulacze i ręczniczki ikeowe (bawełna frote) to składałam je tak że były 3 warstwy jak miał miesiąc i że 6 warstw jak miał dwa (dwa ręczniczki kładłam). Potem przeszłam na OS.

Domyślnie

Ja dawałam dwie warstwy flaneli, i osobno mam wkłady do formowanek - jakoś takie rozwiązanie mi łatwiej szyć. Chociaż zastanawiam się nad uszyciem jakiejś z jęzorem, ale nie wiem czy w przypadku flaneli to się sprawdzi.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dziewczyny zazdroszcze Wam tych lumpkow..tez by mi sie jakis sweterek na podklad przydal a w okolicy nie ma takich sklepów. ..poszukam może jeszcze na all albo olx. Co do formowanek to ja szylam takie:dwie warstwy flaneli tylko ta wewnętrzna to taka grubsza jednokolorowa o gramaturze 330 i wklad z czterech warstw tez tej grubszej flaneli tyle ze nie jęzor a wszyty do srodka bo gdzieś dziewczyny pisały ze wygodniejsze takie dla noworodka w obsłudze.Lepiej tez spierać kupki chyba bo tylko z jednej warstwy (odpada jezor).Robilam proby z praniem i w porównaniu do bambusowych formowanek flanelka i welur bawelniany schna dużo szybciej.

Domyślnie

No z tym praniem to prawda. Ja mam zamiar rozne opcje potestowac, jedynie cierpie na brak wyboru w materialach, bo np.bambusowych tkanin nie znalazlam u nas w ogole, online mi sie nie oplaca zamawiac. Zostaje flanela, albo frotka bawelniana (reczniki).

Chustonówka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Uszyję sobie z 2 warstw flaneli i zrobię kieszonkę na wkład. Napiszcie mi jeszcze orientacyjną długość formowanek nb. Od brzuszka do plecków i czy dajecie jeszcze napki zmniejszające?
    I jeszcze pytanie o welur bawełniany. Mam jedne spodnie, ale tam jest napisane, że 88% bawełna i 12% poliester, czy taki materiał też się nadaje, czy istnieje welur 100% bawełna? Może to głupie pytanie, ale nie znam się na materiałach.

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Welur 100% bawełny to ciężko znaleźć. Ja znalazłam aksamit na allegro 100% bawełna. Uszyłam kilka pieluch i dzielnie znoszą pranie na 60 st

Chustonówka
    Miejscowość
    Włocławek

Domyślnie

Dzięki. W takim razie nie będę ryzykować z tym dodatkiem poliestru Przejdę się jeszcze do kilku pasmanterii i popytam o ten aksamit, a jak mnie cena odstraszy to zostaje Allegro

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Welur z poliestrem też jest ok. Mam z niego pieluchy i też dobrze znoszą pranie. Lepiej sie układają na pupie

Domyślnie

No to po formowankach przyszla kolej na otulacze welniane Wykroj mam z neta, mial byc na 62-74, wyszedl jakis duzy jak OS, musze zmodyfikowac nieco wykroj,zeby byl mniejszy, ale wyszedl zadowalajaco technicznie

Chustofanka Awatar Trzeciaczek
    Miejscowość
    Gdynia

Domyślnie

Śliczny
    Testować nie chcesz bo chętna jestem
    Mąż: 25.12.2013 Młody 24.08.2015. godz 18:18.
    KOCHAM WIĘC NOSZĘ

Domyślnie

Hahahaha no testowac bede pewnie za jakies 3 tygodnie XD Przerobilam troche wykroj, jutro sie biore za kolejne.
    W ogole to tak sobie wymyslilam - moze ktos juz mial taki zamysl i nie wypalilo w praktyce, ale czy to bardzo glupio pomyslane uszyc spodnie z tkaniny welnianej ze zintegrowanym otulaczem? Napki po boku, srodek jak otulacz, a na warstwie zewnetrznej dlugue spodnie? Taki elegancki wyjsciowy otulacz...?

Chustoholiczka Awatar Tulli
    Miejscowość
    Śląsk

Domyślnie

Lakonikowo, masz zdolności!

Wysłane z mojego XT1039
    mama Młodego, Młodej i Młodszego|`15,`17,19.
    PS codziennie dziękuję Bogu za to forum <3.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tulli Zobacz posta
    Lakonikowo, masz zdolności!

Wysłane z mojego XT1039
    a dziękuję

p.s. małe pytanko, czemu za każdym razem piszesz źle mój nick?

Uprawnienia umieszczania postów