Strona 22 z 84 PierwszyPierwszy ... 1214151617181920212223242526272829303272 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 421 do 440 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Domyślnie

Dziewczyny używające prefoldów pieluszkarniowych. Czy z prefoldu zapiętego na noworodku snappi, kupka nie ucieka na otulacz? Bo jeśli tak to nadal mam za mało otulaczy :/
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja nie próbowałam spinać prefoldów więc nie wiem, ale wypadki się zawsze mogą zdarzyć
    My na początku mieliśmy 3 otulacze, 8 aio i kieszonkę, no ale na noc szły raczej pampki.
    Witek 2012

Chustomanka Awatar mamaUlki
    Miejscowość
    Dzierżążno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ania mania Zobacz posta
    Dziewczyny używające prefoldów pieluszkarniowych. Czy z prefoldu zapiętego na noworodku snappi, kupka nie ucieka na otulacz? Bo jeśli tak to nadal mam za mało otulaczy :/
    mi uciekała, tzn mojemu synkowi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaUlki Zobacz posta
    mi uciekała, tzn mojemu synkowi

czyli zakupów ciąg dalszy... bankructwo
    Tymek 30.05.2010
    Luśka 13.03.2013
    Saszka 20.07.2015
    ​2011 [*] 2012 [*] 2014 [*]

Chustomanka Awatar Atorianna
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

mi też trochę uciekała ;/

Chusteryczka Awatar Mat
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja mam super otulacz wełniany od Magnolii z forum. Rozmiar S pasował na noworodka od początku (od 3,5 kg). Polecam takie rozwiązanie.

CERTYFIKOWANY instruktor masażu SHANTALA
    Doradca noszenia ClauWi®

W:10.09.2008
    J:18.10.2012
    K:15.06.2016

Chusteryczka Awatar Tolanka
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Witajcie!
    Piszę tutaj bo dużo ostatnio słyszę o takim sposobie pieluszkowania i zaczynam się zastanawiać nad tym... to co mnie odpycha to chyba brak miejsca do suszenia i zastanawiam się czy przy 2 latku będę miała czas na bawienie się w spieranie kupy z... no właśnie... zaczęłam czytać ten wątek ale nie mam zielonego pojęcia czasem o czym piszecie bo jestem zielona w tym temacie i nie wiem co to kieszonki formowanki otulacze prefoldy o co chodzi z papierkami składanie w origami itp...? I już na 2 stronie czytania szczerze powiem że się zniechęciłam bo i tak nie wiem o czym czytam
    Jak bym mogła to proszę Was o zestaw startowy dla noworodka urodzonego latem (TP 23.06) ile sztuk czego jakiej firmy i opiszcie co to i do czego służy... może jakieś fotki jak byście miały... może to rozjaśni mi sprawę...
    Wielkie dzięki!

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ja gdybym zaczynała i nie miała miejsca do suszenia to stos tetry bambusowej(bo chłonniejsza) i otulacze wełniane( moj tym ecodidi) plus pulowe, na poczatek te roz S -xs( sylviontko np)
    na wyjscia kup sobie ze 4 kieszonki , plus wkłady jakies mikrofibrowe, bo szybciej schną(lub bambusowe -bo chlonniejsze) dla noworodka i małego dziecia po jednym wkładzie wystarczy żyby nie miał za wysoko pupki

edit zobaczyłam kiedy rodzisz wiec wełniak jak znalazł, będzie cieszył oczy i dziecku bedzie wygodnie
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Tolanka chyba nie da się inaczej, jak przez wszystkie wiadomości przebrnąć - wbrew pozorom nie jest tego,aż tak dużo
    Każdy poleca/wybiera inny zestaw i inne pieluchowanie, a to ty musisz wybrać taki,żeby najbardziej Ci odpowiadał - tutaj są tylko podpowiedzi.
    Dla mnie na początku to też była czarna magia, ale jak się wczytałam to w mam wszystko w małym paluszku
    Wydaje mi się,że na początek najlepiej pokupować wszystkiego po trochę,żeby samemu wypróbować i wtedy zdecydować co dokupić

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kali Zobacz posta
    Tolanka chyba nie da się inaczej, jak przez wszystkie wiadomości przebrnąć - wbrew pozorom nie jest tego,aż tak dużo
    Każdy poleca/wybiera inny zestaw i inne pieluchowanie, a to ty musisz wybrać taki,żeby najbardziej Ci odpowiadał - tutaj są tylko podpowiedzi.
    Dla mnie na początku to też była czarna magia, ale jak się wczytałam to w mam wszystko w małym paluszku
    Wydaje mi się,że na początek najlepiej pokupować wszystkiego po trochę,żeby samemu wypróbować i wtedy zdecydować co dokupić
    ja nie polecam tego kupowania wszystkiego, bo szkoda szmalu, jakby potem cos nie pasowało
    wg mnie zestaw podstawowy to otulacz i tetra bo najtaniej i wtedy mozna zdecydowac czy ta forma pieluchowania mi w ogóle odpowiada
    no ale to moje zdanie

na pewno nie wchodz w formowanki , bo schna najdłużej
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

Ja nie chciałam początkowo wchodzić w tetrę, coś tam jej mam, ale bez szału.
    Można pieluszki na próbę upolować na bazarku i wtedy nie będzie, aż tak drogo, a nawet nowe można dalej puścić i coś kasy się zwróci.
    U mnie najwięcej jest właśnie formowanek - tylko,że ja w zimę nie mam gdzie suszyć, ale latem już mogę śmiało wynosić wszystko na strych więc luzik. Mam też kieszonki i AIO, wszystko jednak wyjdzie w trakcie pieluszkowania i może być tak,że ja niechętna do tetry będę głównie ją używała

Co do samego zestawu to ilościowo nawet nie pisze, bo mam wszystkiego duuużo za duuuużo Jeszcze pupki do pieluchowania nie ma, a ja już mam mega uzależnienie

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tolanka Zobacz posta
    Witajcie!
    Piszę tutaj bo dużo ostatnio słyszę o takim sposobie pieluszkowania i zaczynam się zastanawiać nad tym... to co mnie odpycha to chyba brak miejsca do suszenia i zastanawiam się czy przy 2 latku będę miała czas na bawienie się w spieranie kupy z... no właśnie... zaczęłam czytać ten wątek ale nie mam zielonego pojęcia czasem o czym piszecie bo jestem zielona w tym temacie i nie wiem co to kieszonki formowanki otulacze prefoldy o co chodzi z papierkami składanie w origami itp...? I już na 2 stronie czytania szczerze powiem że się zniechęciłam bo i tak nie wiem o czym czytam
    Jak bym mogła to proszę Was o zestaw startowy dla noworodka urodzonego latem (TP 23.06) ile sztuk czego jakiej firmy i opiszcie co to i do czego służy... może jakieś fotki jak byście miały... może to rozjaśni mi sprawę...
    Wielkie dzięki!
    jak nie wiesz co i jak wyglada, to najlepiej wejsc w watek ktorejs z dziewczyn szyjacych w handmade http://chusty.info/forum/forumdisplay.php/158-Pieluszki. sa zdjecia lub na stronke sklepu sprzedajcego pieluchy, maja fajne zdjecia i opisy co i jak. adresy znajdziesz na forum w temacie http://chusty.info/forum/showthread....um-lista/page8

a i polecam poradnik http://chusty.info/forum/showthread....AZOWE-PORADNIK
    Ostatnio edytowane przez asioczka ; 24-01-2013 o 12:53
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Tylko ja nie wiem co w co się wkłada i czym od siebie różni bardzo dziękuję za linki i rady muszę zagłębić się w tym temacie najgorzej u mnie z suszeniem zimą bo latem to na balkon powieszę i nie ma problemu słonko daje tam ostro więc wszystko szybko schnie najgorzej zimą
    A są tu mamy które mają 3 dzieci? w tym odstęp 2,5 roku od noworodka? Jak dałyście sobie z tym radę? tzn z pieluszkowaniem bo mam wrażenie że to trochę zabawy w tym jest? Wiecie jednorazówka wyjmuję z worka zmieniam i do śmieci i roboty nic przy tym nie ma a jak jest przy takim pieluszkowaniu?

A może jest tu jakaś mama z Torunia która miałaby czas i ochotę pokazać mi jak to wygląda na żywo?

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

ja chyba bym proponowała zaczać od lektury słowniczka, są np tu, tu czy tu (IMHO żaden z nich nie jest idealny, chyba najbardziej rozbudowany ten ostatni, ale ma trochę nieścisłości żeby nie napisać błędów) no ale można sobie wyrobić pojęcie co jest czym)

ja jestem z tej opcji, co kali - jeśli nie stosowałaś wielorazówek, nie da rady wymyślić, co Ci będzie odpowiadać, poza tym czasem się stosuje kilka rodzajów pieluszek na zmianę (bo kieszonka/SIO/AIO wygodniejsze na wyjście (i z kieszonek z polarem/welurem wygodnie spiera się kupki), tetra ekonomiczniejsza po domu, dobra formowanka najchłonniejsza w nocy...). Gdybym zaczynała od tetry z otulaczem chyba bym się zniechęciła (próbowałam kilka razy na początku, kompletnie mi to nie szło). Teraz mimo, że pieluchowałam synka odkąd miał 4 m-ce nie jestem w stanie przewidzieć co mi się sprawdzi przy noworodku (stawiam właśnie na formowanki, które latem nie powinny aż tak długo schnąć, ja zaczynam nie latem, ale będę suszyć w suszarce bębnowej; niemal na pewno natomiast nie będę używać AIO bo IMHO niehigieniczne i długo schnące), ale pokupowałam pieluchy głównie na bazarku, jeśli mi nie podejdą (albo kiedy dziecko wyrośnie) to zawsze na tym samym bazarku mogę je odsprzedać dalej.

Zaczynalam wielo młodszego z dwulatką w domu (ona do końca doleciała na jednorazówkach, a wtedy jeszcze była w pieluchach) - ale nie z noworodkiem z kupkami co 10 minut - i dałam radę, choć rzeczywiście stosunkowo szybko kupiliśmy suszarkę do ubrań.

edit - pytanie o mamy trójki i różnicę dwa i pół, i jak nam z wielo powtórz za jakieś 3 miesiące Zapewne nie będzie znacznie gorzej niż przy poprzednim synku, ale ja nie cierpiałąm tych stosów pampków do wyniesienia, pranie przy tym nie aż takie złe
    Ostatnio edytowane przez jul ; 24-01-2013 o 13:12
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

o dokładnie jak pisze jul.
    Nie wiem czy można podawać linki, więc wejdź nawet na stronę pieluszkarni, tam też jest wszystko ładnie opisane

Ja podchodzę do wszystkiego na spokojnie, pampersy też będą zwłaszcza na pierwsze dni, kiedy jest smółka i w razie czego na wyjścia itp Jednak chciałabym jak najwięcej wielo.
    U mnie początkowo mąż nie był przekonany, ale teraz widze,że coraz częściej zerka z zaciekawieniem na paczki, które przychodzą A syn wielopieluszkuje misia, tłumacząc,że musi wiedzieć co do czego,żeby brata przewijać

Ja jak zaczełam wgłębiać się w tematy, to przeczytałam chyba wszystkie watki o pieluszkach, łącznie z mega długimi np i stripingu i im więcej czytałam, tym łatwiej mi było to ogarnąć

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Jak ogarnę się w temacie co i jak to kupię kilka sztuk na spróbowanie tak oprócz jednorazówek i zobaczę jak mi to będzie szło czy będę chciała się bawić z praniem i suszeniem czy zostanę przy wygodzie... ja nie miałam nigdy problemu z odparzeniami u dzieciaczków przy jednorazowych pieluchach ale chciałabym spróbować jeżeli ma być to lepsze dla mojego dziecka i dla kieszeni a jak mi się spodoba to kupię tego więcej!

Gdyby jednak jakaś mama się znalazła to proszę o priva

Dzięki dziewczyny!

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

tolanka popatrz na bazarku jest dużo noworodkowych pieluszek w atrakcyjnych cenach myślę,że na próbe najlepiej tam kupić.
    Każdą pieluszkę możesz sprawdzić w recenzjach,żeby zobaczyć jakie są o niej opinie

Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

tak zrobię tylko najpierw poczytam co czym się "je" żebym już wiedziała na co patrzeć na tym bazarku najlepiej szybko schnące i żeby bokami się nie wylewało

A są w ogóle jakieś sklepy z takimi pieluchami żebym mogła dotknąć i na żywo zobaczyć?

Chustonówka
    Miejscowość
    Częstochowa

Domyślnie

Tolanko - ja mogę Ci podesłac kilka rodzajów pieluszek, abys zobaczyła jak wyglądają, mam i kieszonki i formowanki i otulacze. kilka AIO, SIO. Uderzyłam ( i może to błąd ?) w większosc rodzajów abym mogła jak Hania sie już pojawi - wybrac co mi bardziej pasuje. Mamy jeszcze miesiąc, wiec jest czas abym Ci posłała a Ty abys mi odesłała Temat pieluszek to temat rzeka.......... co więcej wciąga niesamowicie

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Tolanko- ja mam między dziewczynami różnicę 2l i 8 m-cy i wg mnie pieluchowanie wielo wcale nie jest jakoś bardziej uciążliwe niż pieluchowanie jednorazówkami; teraz zaczęłam córę pieluchować zaraz po powrocie ze szpitala, bo przygotowałam sobie małe rozmiary pieluszek, czego mi brakło przy średniej córze, przy której odkryłam wielo pieluchy
    zdecydowanie polecam ten sposób pieluchowania

Uprawnienia umieszczania postów