Pokaż wyniki od 1 do 20 z 237

Wątek: Uczulenie na polar w pieluszce

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

przy przejściu na wielo czasem występują odparzenia. A kto powiedział że przy wielo nie można smarować kremem na odparzenia? Można, tylko trzeba na pieluchę położyć papierek na kupy, bo w przeciwnym razie zatłuszczenie gotowe. Ja czasem smaruję jak Maciek poleży za długo w kupie. A może twój syn ma uczulenie na polarek czy welurek od pupy? Niektóre maluchy tak mają i muszą mieć naturalne tkaniny od pupy.
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustofanka
    Miejscowość
    Niemcz k.Bydgoszczy

Domyślnie

Krzyś jest na wielo od początku a też teraz mamy problem z odparzeniami. Tzn właściwie to jeszcze odparzenie nie jest tylko czerwona pupa(bez krostek). Stawiam na zęby, by wilkor ma teraz 6 miesięcy. Ja smaruję hippem na odparzenia i pomaga. Próbowałam jednorazówek i było dokładnie tak samo.

Domyślnie

U mojego małego odparzenia zazwyczaj w bardzo upalne dni się pojawiają, dlatego czasem rezygnuję w takich dniach z wielo.Szczególnie jak jest trzydzieści pare stopni za oknem.Związek z ząbkowaniem bardzo możliwy i wogóle mały na pewno ma rozszerzaną dietę to też może mieć wpływ, nowy pokarm.Na silne odparzenia jak maście nie dają rady polecam roztwór wodny genicjany.Ma fioletowy kolor przez co brudzi pieluszki przez kilka dni dlatego lepiej wtedy trzymać w jednorazówkach.Ja nakładam ten roztwór patyczkiem do uszu na miejsca zmienione chorobowo.Pomaga jak ręką odjął.
    Jak starszej córce zrobiły się odparzenia jak była noworodkiem a ja mało nie płakałam bo kremy bardziej pogłębiały ranki to poleciła gencjanę pediatra.

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

na upał to najlepsze naturalne pieluzki, bez PUla tylko otulacz wełniany+tetra/prefold lub formowanka. Maciek w wełnie siedzi i pupcia bez zastrzeżeń przy 30 stopniach

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

u nas były odparzenia jakieś 2 m temu- nie wiedziałam co robić, przeszłam na pampki, smarowałam, było... coraz gorzej. Wróciłam do wielo, smarowałam + kładłam papierki, przeszło. I nie pojawiło się od kiedy wyrzuciłam mokre chusteczki i myję pupę wodą...
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylviontko Zobacz posta
    [...]Jeśli chodzi o jedno - to może szybciej zauważałaś kupę,, bo one strasznie śmierdzą nawet po siku.
    I pewnie Miłosz troszkę siedział w tej kupie u znajomych...[...]
    Kochana, przy wielo na pewno szybciej zmieniam pieluchy niż w pampkach - bez względu na to, czy mówimy o kupie, czy sikach. Bez dwóch zdań! Przy wielo generalnie non stop pilnuję zawartości pieluchy. Po kupie zmieniam w ciągu kilku minut, a i wtedy bywa, że pupa już czerwona. Zgłupieć można, naprawdę... Ginę w domysłach, dlaczego tak się dzieje.

A co do tego ostatniego odparzenia - tutaj głowy nie dam, bo może rzeczywiście był w tej kupie dłużej niż sądzę, ale znowu - w pampkach też tak bywało, a odparzeń żadnych...

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    przy przejściu na wielo czasem występują odparzenia. A kto powiedział że przy wielo nie można smarować kremem na odparzenia? Można, tylko trzeba na pieluchę położyć papierek na kupy, bo w przeciwnym razie zatłuszczenie gotowe. Ja czasem smaruję jak Maciek poleży za długo w kupie. A może twój syn ma uczulenie na polarek czy welurek od pupy? Niektóre maluchy tak mają i muszą mieć naturalne tkaniny od pupy.
    Chyba właśnie wrócę do smarowania maścią natłuszczającą (nie do takich konkretnie na odparzenia, bo ich nie lubię i wolę inne preparaty - najchętniej maści robione według własnego przepisu). W końcu przy jednorazówkach nie było odparzeń przez 1,5 roku. Te maści świetnie działały i teraz też w sumie pomagają. Może po prostu powinnam do nich wrócić na stałe...

Co do uczulenia na polarek/welurek - jak wspomniałam, Miłosz większość dnia spędza w formowankach tudzież czymś innym z bambusem, więc mi się ta teoria jakoś specjalnie nie klei... Odparzenia zdarzają się ewidentnie przy kupach.

Cytat Zamieszczone przez Margaret29 Zobacz posta
    U mojego małego odparzenia zazwyczaj w bardzo upalne dni się pojawiają, dlatego czasem rezygnuję w takich dniach z wielo.Szczególnie jak jest trzydzieści pare stopni za oknem.Związek z ząbkowaniem bardzo możliwy i wogóle mały na pewno ma rozszerzaną dietę to też może mieć wpływ, nowy pokarm.Na silne odparzenia jak maście nie dają rady polecam roztwór wodny genicjany.Ma fioletowy kolor przez co brudzi pieluszki przez kilka dni dlatego lepiej wtedy trzymać w jednorazówkach.Ja nakładam ten roztwór patyczkiem do uszu na miejsca zmienione chorobowo.Pomaga jak ręką odjął.
    Jak starszej córce zrobiły się odparzenia jak była noworodkiem a ja mało nie płakałam bo kremy bardziej pogłębiały ranki to poleciła gencjanę pediatra.
    Miłosz ma rozszerzoną dietę od roku. Żadnych eksperymentów żywieniowych ostatnio nie przeprowadzałam, więc to chyba nie to...

Chustomanka Awatar sylviontko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta

Chyba właśnie wrócę do smarowania maścią natłuszczającą (nie do takich konkretnie na odparzenia, bo ich nie lubię i wolę inne preparaty - najchętniej maści robione według własnego przepisu). W końcu przy jednorazówkach nie było odparzeń przez 1,5 roku. Te maści świetnie działały i teraz też w sumie pomagają. Może po prostu powinnam do nich wrócić na stałe...
    chyba poproszę Ciebie o taką maść/receptę, bo też nie lubię tych na odparzenia a jednak pupinkę natłuszczam
    kurczak 16.03.2010
    kurczaczek 8.05.2011

www.kokosi.pl - sklep z pieluszkami , podpaskami i akcesoriami dla mam i dzieci.
    _
    BLOG**PIELUSZKI_KoKoSi**
    Facebook

Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

to jak przebywa w bambusie czyli czuje że ma mokro to może potrzebuje wkładki mam sucho? Mój Maciek musi mieć sucho, bo inaczej czerwony tyłek

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylviontko Zobacz posta
    chyba poproszę Ciebie o taką maść/receptę, bo też nie lubię tych na odparzenia a jednak pupinkę natłuszczam
    Nie ma sprawy.

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    to jak przebywa w bambusie czyli czuje że ma mokro to może potrzebuje wkładki mam sucho? Mój Maciek musi mieć sucho, bo inaczej czerwony tyłek
    Czy ma sucho przy pupie, czy mokro, zdarza się, że pupa odparzona... Przy bambusie zawsze ma papierek, a on tak czy siak daje w pewnym stopniu uczucie suchości. Jak ma kieszonkę z mikropolarem, też się zdarzają odparzenia. Jakkolwiek próbuję to analizować, nie widzę żadnego widocznego związku między rodzajem używanych wielo a tendencją do odparzeń Jedynie bilans wielo i jednorazówek wychodzi jednoznacznie, co mnie dobija... Ale spróbuję wdrożyć z powrotem maść na stałe i zobaczymy. Brakuje mi innych pomysłów...

Uprawnienia umieszczania postów