Strona 8 z 12 PierwszyPierwszy 123456789101112 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 160 z 237

Wątek: Uczulenie na polar w pieluszce

Chustofanka Awatar alphax

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mmadzik Zobacz posta
    A może to nie są typowe odparzenia tylko pieluszkowe zapalenie skóry? To jest grzybicze i w zasadzie rodzaj używanych pieluszek pełni tu rolę drugoplanową, albo wcale...
    My to teraz przechodzimy - pupa b. brzydka, smarujemy Clotrimazolem i maścią ze sterydami, niestety... "Domowo" nie dało się tego wyleczyć. Może u Was też czas na lekarza?
    A to zapalenie to jestem w stanie sama rozpoznać czy lekarz konieczny??

Cytat Zamieszczone przez ceinwyn Zobacz posta
    Na odparzenia świetne jest siemię lniane. Parzę jak do picia i przemywam przy każdej zmianie pieluchy - u nas działa lepiej niż wszystkie kremy Moja się odparza od wszystkiego. W jedno dramat, nieważne jak często zmieniam, w wielo nieźle, ale my głównie na tetrze. Jedzenie też ma znaczenie, jak zjem jabłko to zawsze pupa odparzona Ostatnio nawet szyję sobie odparzyła - taka delikatna księżniczka... Więc u nas stały wypróbowany zestaw - siemię lniane do leczenia i mąka ziemniaczana zapobiegawczo No i wietrzenie ale to chyba oczywiste
    Spróbuje z tym siemieniem

Cytat Zamieszczone przez Marsjanka Zobacz posta
    czego używasz do prania?
    proszek, dodatek, olejek itp.????
    lovela i nappy fresh, plus dodatkowe płukanie - piore tak od początku i nic sie do tej pory nie działo

Cytat Zamieszczone przez kista1 Zobacz posta
    ja używam proszek dla dzieci plus nappy fresh, u mnie pomogło jak przy każdej zmianie pieluszki myje ją zwykłą czystą wodą i wycieram ręcznikiem. Żadnych chusteczek zapachowych już nie używam. Przy ząbkach też się często odparza
    chusteczek tez nie uzywam, tylko woda

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    jesli juz wszystko z pieluchami zrobilas to odpusc pieluchom bo to chyba nie one sa winne

opisz jak to odparzenie wyglada, gdzie dokladnie sie znajduje (posladki, okolica odbytu) jest takie mokre czy tu suche krostki no wiesz tak dokladnie opisz to mzoe cos poradzimy

a jak nie to idz do lekarza po bardziej specjalne masci
    głównie w okolicach odbytu, czasami też na styku pośladków, nie są to suche krostki tylko większe czerwone plamy, nie jakieś wielkie placki ale nie krostki. I bardziej mokre niż suche. Dzisiaj jest cały dzień w jednorazówkach i jest lepiej. Kurcze cały czas mam wrazenie ze to jednak cos jest z tymi pieluchami wielo...

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

na pieluchy najłatwiej zwalić winę
    to zrob test stosuj przynajmniej 2 tyg tylko jedno i zobacz jak to sie zmienia

czy jest to swędzące? tzn czy maluch się drapie?

mozesz sprobowac tez podac probiotyk doustnie, gdy zmieni sie flora bakteryjna jelita , kupy tez stana sie inne i beda mniej draznic. Jesli to faktycznie grzybica to to tez pomoze, a na skore wtedy faktycznie clotrimazol

wybic grzyby z ubran nie jest latwo - gotowanie i prasowanie ale obie tez rzeczy przy PULu to raczej niemozliwe

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aladw Zobacz posta
    na pieluchy najłatwiej zwalić winę
    to zrob test stosuj przynajmniej 2 tyg tylko jedno i zobacz jak to sie zmienia

czy jest to swędzące? tzn czy maluch się drapie?

mozesz sprobowac tez podac probiotyk doustnie, gdy zmieni sie flora bakteryjna jelita , kupy tez stana sie inne i beda mniej draznic. Jesli to faktycznie grzybica to to tez pomoze, a na skore wtedy faktycznie clotrimazol

wybic grzyby z ubran nie jest latwo - gotowanie i prasowanie ale obie tez rzeczy przy PULu to raczej niemozliwe
    Wydaje mi sie ze go nie swędzi, spróbuje z tym probiotykiem i z jednorazówkami. Zeby to nie była grzybica...

Chustonówka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez alphax Zobacz posta
    głównie w okolicach odbytu, czasami też na styku pośladków, nie są to suche krostki tylko większe czerwone plamy, nie jakieś wielkie placki ale nie krostki. I bardziej mokre niż suche. Dzisiaj jest cały dzień w jednorazówkach i jest lepiej. Kurcze cały czas mam wrazenie ze to jednak cos jest z tymi pieluchami wielo...
    Z opisu podobnie jak u nas, tyle że u nas w pieluchach wielo jest lepiej (w jedno robiły się z tego rany). Spróbuj zaobserwować czy to nie ma związku z jedzeniem. Jak u nas jest źle to robię tak: przy każdej zmianie pieluchy myję wodą, przemywam siemieniem, osuszam, potem pudruję mąką ziemniaczaną. Do tego duuuużo wietrzenia i kąpiel w krochmalu. Strasznie dużo zabawy ale nic prostszego się nie sprawdziło A używasz jakiegoś kremu? Bo np sudocrem pogarsza u nas sprawę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ceinwyn Zobacz posta
    Z opisu podobnie jak u nas, tyle że u nas w pieluchach wielo jest lepiej (w jedno robiły się z tego rany). Spróbuj zaobserwować czy to nie ma związku z jedzeniem. Jak u nas jest źle to robię tak: przy każdej zmianie pieluchy myję wodą, przemywam siemieniem, osuszam, potem pudruję mąką ziemniaczaną. Do tego duuuużo wietrzenia i kąpiel w krochmalu. Strasznie dużo zabawy ale nic prostszego się nie sprawdziło A używasz jakiegoś kremu? Bo np sudocrem pogarsza u nas sprawę
    własnie sudocremu używam, wydaje mi się ze u nas pomaga, dzisiaj jest już lepiej ale wciąż w pampersach, na razie nie próbuje wielo. Jak się całkowicie zagoi to wróce do nich powoli. Z siemieniem też spróbuje i mąką ziemniaczaną też.

Chustofanka Awatar marika

Domyślnie

U nas wszystko było super w wielo aż do akcji z kwaskiem cytrynowym. Wcześniej pieluchy już zaczęły śmierdzieć amoniakiem, (choć z pupą nic się nie działo) więc zrobiliśmy stripping i namaczanie w kwasku, potem oczywiście płukanie i się zaczęło: pupa i uda w czerwonych plackach. Czy to możliwe, że to po kwasku? Może nie wypłukał się jak należy, ale potem pieluchy były prane jak zazwyczaj z dodatkowym płukaniem, a odparzenia były wciąż koszmarne. Teraz jest poprawa przy stosowaniu jednorazów z grubą warstwą linomagu. Próbowałam wracać do wielo, ale zawsze kończyło się to pogorszeniem stanu pupki. Czy upranie jeszcze raz wszystkiego na 95 stopni pomoże? Chciałabym wrócić do pieluszek wielorazowych, ale aż boję się przestać stosować linomag
    Minka - sierpień 2011 i
    Zosinka - sierpień 2014

I jeszcze Ktoś

Chustofanka Awatar agnbr
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

może tetra i wełniaki?
    chyba nie ma nic bardziej naturalnego dla pupiaka, choć jeśli mówisz że znika wszystko przy jednorazówkach, to może być tylko czarna magia.... powodzenia

Chustomanka

Domyślnie

Stosuj pieluszki z naturalnym materiałem od pupy i smaruj kremem przy każdym przewinięciu, pieluszki pierz zawsze w 60 stopniach płukając przed i po praniu. Jak coś się z nimi dzieje to daj na 90 stopni.

Chustomanka Awatar sylviontko

Domyślnie

mój starszy też koszmarnie się ostatnio odparza, szczególnie, jak to któraś z Was napisała, po kwaśnych kupach. Nie pomyślałam, że to może kwestia diety, zawsze zwalałam na ząbkowanie...
    druga sprawa - nie sygnalizuje, że ma kupę, a robi ją kilka razy dziennie i jak nie sprawdzę, to mu nie przeszkadza, że tam coś jest

młodszy odparza się od wszystkiego co sztuczne - welury syntetyczne, polar, więc u nas wszystko tylko naturalne od pupy.
    zauważyłam, że po praniu w jakichkolwiek detergentach też pupa czerwona. Najlepiej sprawdzają się u nas kule do prania - pupa super.

nie wiedziałam o siemieniu. pupki przemywam wodą albo z odrobiną szarego mydła, albo z kilkoma kroplami olejku herbacianego albo lawendowego i wycieram do sucha.
    kurczak 16.03.2010
    kurczaczek 8.05.2011

www.kokosi.pl - sklep z pieluszkami , podpaskami i akcesoriami dla mam i dzieci.
    _
    BLOG**PIELUSZKI_KoKoSi**
    Facebook

Chustofanka Awatar marika

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    Stosuj pieluszki z naturalnym materiałem od pupy i smaruj kremem przy każdym przewinięciu, pieluszki pierz zawsze w 60 stopniach płukając przed i po praniu. Jak coś się z nimi dzieje to daj na 90 stopni.
    Po nocy przy częstym zmienianiu jednorazów pupa o niebo lepiej, zaczerwienienia zniknęły . Teraz założyłam Marysi tetrę smarując przedtem linomagiem i zobaczymy.
    Kilka dni temu próbowałam też kieszonek (ich nie moczyłam w kwasku) i nie było najgorzej, ale też stosowałam linomag (wiem, że się nie powinno, ale trudno). Masakra była po wkładzie bambusowym na noc, ale to pewnie przez to, że za długo siedział na pupie niezmieniany . Więc może to nie do końca wina wielorazów samych w sobie, ale jakoś też wcześniej nic się nie działo złego, właśnie aż do chwili namoczenia w kwasku .
    Minka - sierpień 2011 i
    Zosinka - sierpień 2014

I jeszcze Ktoś

Chustonoszka Awatar Sylwia
    Miejscowość
    Warszawa / Izabelin

Domyślnie

Jesteśmy właśnie na etapie przechodzenia z jedno- na wielorazówki (14 miesięcy).

Do tej pory nigdy nie mieliśmy problemu z pupą, Jasiu ani razu nie miał odparzenia w pampkach. Nawet nie musieliśmy żadnych kremów stosować. Po jednym dniu w wielo- pupa masakrycznie odparzona
    Pieluchy zmieniałam co ok. 2 godziny. Może to uczulenie na polarek przy pupie?
    Spróbujemy jeszcze z bawełną organiczną, jak się powtórzy to - niestety - wracamy do jednorazówek

Jak widać, pampersy wcale nie są takie złe dla pupy...

Chustofanka Awatar kitten27
    Miejscowość
    Lubin

Domyślnie

Sylwia moja też ma odparzenia od polaru. Po prostu pozostaje ci bawełna, bambus albo konoipe. U mnie najlepiej sprawdza się bambus. Ja przy przechodzeniu na wielorazowe zrobiłam tak jak ty- czyli od razu - i mała też miała zadek jak pawian. Powoli trzeba. Potem nauczona doświadczeniem stopniowo wprowadzałam: przy zmianie pieluch dwie jednorazówki jedna wielo, na noc jednorazówki. Następnego dnia jeśli wszystko było ok. jedna jednorazówka i jedna wielo, noc na jednorazówkach. Trzeci dzień dwie wielo i jedna jednorazówka. Noc dalej na jedno. Następne dwa albo trzy dni całkiem na wielo i powoli w nocy wprowadzałąm wielorazówki.
    Nie rezygnuj bo warto sie pomęczyć.
    Moja 5cio miesęczna córcia ma azs i odparzona pupa i tak sie pojawia gdy np zrobi dwie kupy pod rząd. Dodam, że bardzo często zmieniam- ciągu doby zużywam ok 20 pieluch wielorazowych. Teraz mam zamiar spróbować wkładki jedwabne i wełnę leczniczą jak wcześniej tu polecano

Chustomanka Awatar sylviontko

Domyślnie

mój młodszy po sztucznościach przy pupie ma od razu odparzenia więc jak już zakładam coś sztucznego to zawsze kładę wkładki bawełniane, albo bambusowe, aby skóra nie stykała się ze sztucznym.
    kurczak 16.03.2010
    kurczaczek 8.05.2011

www.kokosi.pl - sklep z pieluszkami , podpaskami i akcesoriami dla mam i dzieci.
    _
    BLOG**PIELUSZKI_KoKoSi**
    Facebook

Domyślnie uczulenie na tetrę

czytałam ostatnio w internecie, że maluszki mogą mieć uczulenie na tetrę a właściwie na środki, którymi te pieluchy są wybielane. Czy to prawda?
    Kupiłam niedawno 20 pieluszek tetrowych, takich najtańszych za 2 złote, oczywiście bielonych i zastanawiam się, czy faktycznie ktoś nie napakował ich jakimś świństwem.
    Prosze napiszcie, czy Wasze dzieciaczki miały jakieś uczulenie na tetrę?

mamru
    Guest

Domyślnie

moje nie miały nigdy. Polecam pranie w 60 stopniach z niewielka ilością proszku i dodatkowym płukaniem niekoniecznie z płynem do płukania i wysuszone na słońcu. I tak sobie jeszcze mysle ze to nie uczulenie na tetrę a moze bardziej na środek w którym zostały wyprane.

Chustomanka Awatar reverie
    Miejscowość
    Keflavik

Domyślnie

a nie wystarczy je porządnie wyprać? na opakowaniu moich było napisane, żeby przed użyciem je wyprać w 95 stopniach, ja później wyprałam je jeszcze w 60, każde z dodatkowym płukaniem i oczywiście w dzieciowym proszku. nie sądzę, żeby coś w nich jeszcze zostało

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

zwykła tetra jest bielona chlorem, jest toksyczny, więc może uczulać. Na pewno przyda się wielokrotne pranie i płukanie
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Powiem tak: nawet jeśli ten chlor w zwykłej tetrze jest toksyczny, to i tak pampki są toksyczne o niebo bardziej. Nie każdego stać na niebielone muśliny za 12 zł/sztuka. Ja mam trochę marketowej tetry i dawno się sama rozgrzeszyłam.
    Nigdy nie słyszałam o dziecku uczulonym na tetrę - na środki piorące, owszem, na pampersy wszelakie tym bardziej, ale nie na bawełnianą tetrę.

Edit: a o tym uczuleniu na tetrę to kto pisał, jakiś sprzedawca jednorazówek?

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Przygranicze

Domyślnie

dokładnie jest tak jak dziewczyny piszą, prać i prać, szczególnie przed pierwszym założeniem dla noworodka i wyprasować w najwyższej temp. ja zrobiłam tak dosłownie ze wszystkim nawet biustonoszami do karmienia i wkładkami wielorazowymi laktacyjnymi bo też mają kontakt z moją skórą a potem dziecko do buzki to pcha...

nigdy nie słyszałam o uczuleniu na tetrę... więc będzie dobrze...przecież my też na tetrze się chowaliśmy
    P 2000, M 2005 , M 2011, L 2015

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Nie miały uczulenia.

PIeluchy tak czy siak musisz wyprać ze dwa razy na dobry początek (m.in po to żeby je porządnie wypłukać),
    dodatkowe płukanie nie zaszkodzi, zmniejszona ilość proszku itd zgodnie z zasadami prania pieluszek dla dzieci.

Ja swoją tetrę też kupowałam na all jakąś taką tańszą (chociaż niby z tych grubszych). Pytanie czy taka za dwa złote się szybko nie rozjedzie - mam nadzieję, że nie

Edit - Dewiś - prasowałaś biustonosze do karmienia? Bo po co tetrę to nawet nie pytam
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Uprawnienia umieszczania postów