Pokaż wyniki od 1 do 20 z 24

Wątek: Pieluchy bez PULa. Po co to komu?

Mieszany widok

Chustomanka Awatar Gundi
    Miejscowość
    Śląsk

Question Pieluchy bez PULa. Po co to komu?

Rozumiem kieszonki z PULem. Używałam sporadycznie, a teraz już coraz częściej. Łatwo się zakłada i mają warstwę nieprzemakalną. Ale nie ogarniam tych wszystkich formowanek i kieszonek handmade (np.bawełna + polar) nie mówiąc już o całej masie innych pieluch, których nawet wymienić nie potrafię. Tu są bardzo ładnie opisane wszystkie rodzaje, ale nadal nie wiem po co używać takich, które szybko przeciekają, do których potrzebne są dodatkowe otulacze (czyli kolejny wydatek). Pieluszki formowane są nieraz takie śliczne a trzeba je otulaczem zakrywać
    Kieszonki wydają mi się najprostsze w obsłudze, ale może się mylę? Czy te pieluchy bez PULa mają jakieś inne zalety? Dlaczego warto ich używać? Może bym też spróbowała, ale w tym momencie nie widzę sensu. Dla mnie to jest jedynie... zbyt skomplikowane, tak jak kiedyś chusty i używanie jakichkolwiek pieluch wielorazowych, więc oświećcie mnie, proszę
    2009 2012

Chusteryczka Awatar zoana
    Miejscowość
    we własnym świecie

Domyślnie

Po pierwsze nie wszystkie dziecięce pupy tolerują pul,wtedy zostaje formowanka+ wełna.
    Poza tym na noc lepiej jest dziecku założyć oddychającą wełenkę niż trzymać tyle godzin w pulu.
    Większym,chodzącym dzieciaczkom,latem można samą formowankę zakładać,bardziej przewiewnie
    Ania, mama Zosi ('09) i Zuzi ('11)

Guest
    Guest

Domyślnie

za chwilę za monencik dziecko jak siknie to polubisz formowanki

a używałaś od urodzenia wielo?

Chustomanka Awatar Aliszia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

O, ja własnie zaczynam podchodzić do wielo, więc chętnie się dowiem, w jakim wieku były Wasze maluchy, kiedy zaczęłyście przechodzić na formowanki+otulacze.

Btw. Mam jakieś dwie formowanki mother ease, ale jakoś nie wierzę, że są taaaakie chłonne Czas to chyba sprawdzić.
    Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

formowanki różnią sie chłonnością, są dzienne i nocne
    a jakie masz motherasy?
    ja nakładam formowankę+otulacz od urodzenia na zmianę z innymi formami pieluszek
    aha i są przezroczyste otulacze co by pięknych formowanek niezakrywać
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar Aliszia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    a jakie masz motherasy?
    Szczerze mówiąc nie mam pojęcia. Dostałam je w spadku, wydaje mi sie, że są trochę sztywne i dlatego ich nie używałam. Ta sztywność trochę mi przypomina bambus w dotyku.
    Doula. Mama małej Polki, urodzonej16 czerwca 2012.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiewiórka Zobacz posta
    aha i są przezroczyste otulacze co by pięknych formowanek niezakrywać
    jejku, jakie to są otulacze? Dasz jakiś link?
    robię sobie odwyk

Chusteryczka Awatar Asikka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dla mnie formowanka + otulacz to tańsza i chłonniejsza wersja domowa. Kieszonki są u nas na wyjścia - elegancko wyglądają, choć niestety częściej zdarzają się w nich przecieki.
    Elficzka Em - 15.03.2009r i Elfik Ad - 21.05.2012r

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Poza tym pieluszki formowane są zwykle najchłonniejszym rodzajem pieluszek. Kieszonki drogo wychodzą, dla kogo liczy się ekonomia kupi tetrę i formowanki, bo są tańsze, a kieszonki czy AIO/SIO są droższe. Otulacz służy na kilka zmian pieluszek
    latem fajnie jak dziecko biega bez otulacza w samej formowance, ma przewiewnie
    To kieszonki najczęściej przeciejkają,a formwanka+otulacz to najszczelniejsza forma pieluszkowania
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Uprawnienia umieszczania postów