jakoś tak wyczytałam przekonanie
dlatego pytam
no, to jak Iza wyrosła, to Helenka też wyrośnie!
jakoś tak wyczytałam przekonanie
dlatego pytam
no, to jak Iza wyrosła, to Helenka też wyrośnie!
Mi też dr Seroczyńska mówiła, że to może być fizjologia ale jak dziecko ma wadę w jednym oku +8 a w drugim +7 prawie to matce ślepej kurze z minus 1,5 włos dęba na głowie staje...
Ja bardzo się męczę bez okularów a ona jest jeszcze taka mała (za niecały tydzień będzie miała 4 lata). No i jest po pierwszej kontroli od rozpoczęcia noszenia okularów i nic się nie poprawiło, dostała mocniejsze szkła i jak to przez 3 mce nie pomoże to będzie nosiła zasłonkę na jednym oku.
Mąż zdołowany - on nigdy nie nosił okularów a u mnie wszyscy dla odmiany okularnicy więc jakoś szczególnie nie jestem zdziwiona. Tylko te liczby są takie poruszające. Na szczęście okulistka wspaniała - jeśli ktoś jej nie zna to szczerze polecam bo prowadzi mi obie dziewczyny od urodzenia (Szpital na Żelaznej i Babka Medica).
I co ciekawe, na kontroli oczu Helenki rok temu wszystko było ok, dopiero wada uwidoczniła się gdy zaczęła mocno zezować w październiku. Czyli jednak matki mają nosa do dziecięcych chorób![]()
Doradca Noszenia ClauWi®
Mama dwóch córek: H. (03.2008) i K. (08.2011)
Egla - będąc mamą małej ślepotki, współodczuwamstosujesz dietę jagodową? my tak
![]()
G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998
NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl
konsultacje także poprzez SKYPE
NIe stosuję ale czekam na szczegóły![]()
Doradca Noszenia ClauWi®
Mama dwóch córek: H. (03.2008) i K. (08.2011)
A! - podoba mi się! Ale u nas gumijagody niepotrzebne, Jasiek suwa tyłkiem po podłodze, a jak czegoś nie sięgnie wzwyż, to dogadują się z kotem![]()
Mama Jaśka zwanego Gałganem (18.04.2011), żona Niedźwiedzia i tylko trochę szalona współlokatorka 4 kotów
http://chusty.info/forum/showthread.php?t=74131
skoro jagody poprawiają elastyczność naczyń włosowatych w oku, a tym samym jego ukrwienie, to MOZE to zahamować/spowolnić pogłebianie się wady.
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl
już łapię - ale te wszystkie kolorowe antyutleniacze - karotenoidy, antocyjany, itp - to na szczęście nie tylko w jagodach we wszystkich intensywnie zabarwionych owocach i warzywach (pomarańczowe, czerwone, fioletowe) - gorzej, że to faktycznie raczej na surowo, bo są db rozpuszczalne w wodzie i termowrażliweale może na zimę surówka z buraczków? albo sok z buraka - podobno dobry, wiśnie z mrożonki (zawsze to lepiej niż kompot) zmiksowane na sosik (do lodów żeby już nie tak hiper zdrowo)? kurcze zgłodniałam, ide cos zjesc
![]()
Mama Jaśka zwanego Gałganem (18.04.2011), żona Niedźwiedzia i tylko trochę szalona współlokatorka 4 kotów
olcia jakoś leci
LM pisz gdzie się budujeszoby nie pod Łodzią bo wtedy to już całkiem ech...
Zieleńca zazdroszczę, to moje ulubione, "rodzinne" stronya jeszcze bardziej zazdroszczę wyjazdu we dwoje.
Aniu ja też czekam na wiosnę, lato... mam nadzieję, że wiele się zmieni a jednocześnie aż tak wiele się nie zmieni
a do resztyi
![]()
aga mama tatiany '09 i tamary '12
Lena!!! BURAKI?????????
jesteś pewna, że to to samo?
one są.... one są kilkanaście razy tańśze niż jagody! Ciekawe jak Ela zareaguje na sokco by tu do niego dodać, żeby był smaczneijszy ..?..
No w wiśnie super!
jesteś kochana
dziś ktoś wyłączył słońce![]()
Iza, to samo nie, bo buraki byłyby jagodamiale działanie przeciwutleniające mają właśnie te barwniki odpowiedzialne za intensywne kolory owoców i warzyw, a jakiekolwiek badania są pewnie robione tak, że bierze się jakiś produkt i sprawdza, co w nim konkretnie jest, nie sądzę, żeby ktoś zastanawiał się nad tym - gdzie jeszcze - więc skoro nie ma co się lubi... poza tym jagody są dobre, ale jeść je na okrągło? - jestem jednak zwolenniczką urozmaiconej diety
wiesz... mrożone jagody po 50 zł/kg sprowadzają na ziemię w kwestii chęci jedzenia ich na okrągło![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez Lena O. ; 09-03-2012 o 19:12 Powód: uzupełnienie
Lena - masz takie? jak było?![]()
dla mnie wspomnienie baniek to koszmar dzieciństwaciągle mi je stawiali, to było straszne, najbardziej bałam się zdejmowania
![]()
Tez zaczynam sie przekonywać do tych baniek - bałam sie strasznie obciążona doświadczeniem starych głownie tego jak utrzymać dziecko żeby nie przeziebilo tych baniek - ale te są podobno całkiem bezpieczne - jak tylko znjade chwile to sobie o nich poczytam - słyszałam ze można je stawiać nawet profilaktycznie w okresie infekcji ... A akurat by mi sie przydały Zosia dostała w nocy gorączki nic tylko katar i goraczka ... Egla: mam nadzieje ze jutrzejszy spacer wypali ..![]()
profilaktycznie bańki? jakieś ekstremum... jak chyba inaczej rozumiem profilaktykę![]()
heh... a u nas kontynuacja kończynowej klątwy wątkowej![]()
oni na IP, a ja siedzę i walczę, żeby się nie stresować i nie kurczyć...
heh...
u nas akcja "stopa"![]()