E. 2009
"Prawda nie leży pośrodku, tylko leży tam, gdzie leży" W.Bartoszewski
ojej.... no to już nie wiem jak to tłumaczyć![]()
kangurek to bliźniacze wiązanie z plecakiem prostym - chusta identycznie trzyma w obu tych wiązaniach, więc jeżeli dobrze zamotasz to nie ma prawa nic spod pupy wyjechać![]()
zaraz ci poszukam jakiegoś fajnego filmiku z kangurkiem...
moje lwice: Jadzia -05.08.2000, Justynka - 15.08.2009
Winoroslinka i neverendingstory - chyba się nawzajem nie rozumiecie, wydaje mi się, że Winoroślinka poprzez skrzyżowanie rozumie materiał krzyżujący się na plecach prowadzony od ramion na dół i potem pod pupę dziecka, neverendingstory z kolei rozumie to jako krzyżowanie materiału na wysokości pasa (pod pupą dziecka) i wyszło jej, ze Winoroslinka krzyżuje chustę kilka razy na wysokości pasa, raz z przodu a potem jeszcze raz z tyłu, podczas gdy wg mnie Winoroslinka w ogóle materiału nie krzyżuje i ma na mysli takiego prostego kangurka wiązanego z przodu.
plecaka jakiegokolwiek na razie sie bojeJakbys znalazła taki film to moglabym powiedziec o co mi chodzi ale deidre chyb a dobrze prawi. Mnie tlyko chodzi o to ze jakikolwiek material idzie po nogach dziecka - jak idzie po skrzyzowaniu na pleacach , to potem leci po nóżkach a nie miedzy moim ciałem a nóżkami. Chyba ze ja trafilam na jakies trefne instrukcje???
E. 2009
no bo jak dwie baby się chcą dogadać to.....![]()
tutaj całkiem niezły filmik z którego uczyłam się kangura: http://www.youtube.com/watch?v=mSJafAMI03c
może pomoże![]()
ach to trząchanie ramionkami - super, spróbujeno i teraz wytlumacze: jak poły z tyłu idą do przodu do supełka pod brzuchem to one idą PO nóżkach a moze raczej kolankach - i mi sie wydaje ze to moze boleć malucha, a kieszonce poły idą POD nozkami tzn miedzy moim cialkiem a nóżka, a w kangurku chusta w tym miejscu nie styka sie z moim cialem, tylko leci po nóżkach/kolankach - dzieki temu zabezpiecza malucha przed wysunieciem sie materialu, owszem, ale ciagle obawiam sie ze małą bolą nóżki., Czy nadal niejasne?
E. 2009
teraz już kumam o co Ci chodziale myślę, że Twoje obawy nie mają pokrycia w rzeczywistości - jeśli chodzi o sprawianie bólu dziecku. Gdybym wiążąc w ten sposób sprawiała Justynie ból dałaby mi znać GŁOŚNO - to dziecko z tych co nie dadzą sobie krzywdy zrobić
z tym, że ja osobiście wolę skrzyżować poły chusty pod pupą i przeprowadzić na plecy i tam zawiązać - jakoś stabilniej wtedy.
a w kieszonce myślę, że chusta idzie tak samo jak w kangurze - po skrzyżowaniu na plecach i dociągnięciu po kolankach, w dołkach podkolanowych, skrzyżować pod pupą, przeprowadzić pod nóżkami do tyłu i zawiązać. chyba że się mylę![]()
aż musiałam sobie w głowie "powtórzyc" jak to robie bo zaczelam myslec ze robie źle.. ale masz racje, rzeczywiscie leci po nozkach przy kieszonce tylko nie wiem dlaczego wydaje mi sie to jakos mniej uciązliwe dla dziecka. Ale naprawde nie skojarzylam ze to leci podobniechyba dlatego ze w kangurku poly ida od tyłu na nogi, w kieszonce od przodu, i lecą bardziej po udach nic kolanie, ale nie wiem dlaczego robi mi to roznice
Dobra, zamykamy temat bo sie z tego zrobiła rozprawka pseudonaukowa
Wyjasnione
![]()
E. 2009
powodzenia w ćwiczeniach kangurkowych
![]()
yyyyuupiiiiii! Juz wiem o co w tym chodzi! Polecam wiazane na którszej chuście, jest wygodniej i lepiej wychodzi!
E. 2009
Próbuję zawiązać kangura na jaśku czy kocu i jest to jakieś pokrętne... Chyba muszę poczekać na naukę kangura do narodzin mojego maleństwa...Koc to mi dół (czyli jakby pupa) dostaje, z ramion stale mi zjeżdża materiał i w ogóle ten jasiek chyba za lekki... Eh... Mam nadzieję, że uda mi się to kiedyś zawiązać... ale chyba muszę zdobyć jakąś lalkę, albo pożyczyć
dziecko.
Dla mnie kangurek jest najlepszy od urodzenia do 3-4 mc
próby wiązania 5-6 mc dzieci w kangurka zazwyczaj kończą się niepowodzeniem
Kangurek dla maluszka jest dla mnie najlepszy bo żadne wiązanie nie daje takiego ułożenia nózek
W kieszonce praktycznie jak w nosidle bardzo silne rozwiedzenie nóżek
a jeszcze opórcz kangurka bardzo polecam chustę kółkową ale z przełożeniem materiału, rewelacja a pozycja taka sama jak w kangurku
martekle, ta kółkowa to z przodu, czy na biodrze? I czy rodzaj ramienia ma znaczenie? Wiem, że na biodrze nie da się nosić z odwróceniem materiału, jeśli ramię jest zakładkowe.
Po namyśle stwierdzam, że ja sobie nie wyobrażam noszenia z przodu z twistemupewnij mnie, czy dobrze zgaduję.
Kolejne pytanie - od jakiego wieku można nosić na biodrze z odwróconym materiałem?
pszczółka Gucio 12.10, pszczółka Maja 04.13
ja noszę tylko z ramieniem prostym i dużymi (Lkami)kółkami - za to zawsze z odwróconą krawędzią. i na brzuchu i na biodrze i "wpółdrogi"![]()
skręcenie jest zawsze na plecach noszącego, w okolicach łopatek.
kangura porządnie zaczęłam wiązać jak młody miał pół roku i używam czasami do dziś (9 mies.). A na początek ta straszna kieszonkaktóra nie tylko nam krzywdy nie zrobiła a może pomogła bo mały miał lekkie przykurcze w stawach biodrowych. Już nie ma
![]()
Ja ma kółkową czarne pawie co wlasnie wystawione na sprzedaż, z ramieniem zakładkowym
kupiłam ją jak mała miała 2 mc i nosiłam w niej do 5 mc, mój najlepsze okres noszenia, bo lato, bo szybko bo nie byłam otulona całą chustą
takiego maluszka nosiłam z przodu z tym twistem wlasnie, gdzies bliżej biodra ale tez nie do końca na nim zaczełam nosić kolo 4-5 mc
i mam za sobą ze 2 konsultacje z noworodkiem i chustą kółkową, bardzo fajne odkrycie, tylko właśnie podstawa to twist,
a takze intuicja gdzie będzie maluszkowi wygodniej, czyli moim zdaniem nie na biodrze tylko tak trochę z przodu
tak samo wiązałam kangurka na biodrze
to moja przyjaciółka z moim dzieckiem
nawet nie musiałam jej uczyć tak banalne to wiązanie jest
a to ja
knagurek na biodrze ale instalacja z przodu
![]()
Walczę z kangurem
Jedno mnie zastanawia: czy wam też wbijają się w żebra kolanka dziecka? W kieszonce i w 2x tego nie czuję, bo nóżki są tam szerzej rozłożone, a w kangurze mi jakoś niewygodnie z tymi kolankami. Może ja coś źle robię?