Strona 465 z 807 PierwszyPierwszy ... 365415455457458459460461462463464465466467468469470471472473475515565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 9,281 do 9,300 z 16140

Wątek: Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Chusteryczka Awatar Sysunia
    Miejscowość
    Urle

Domyślnie

A syn autorki zabawkatora, chyba 13letni pisze bloga ksiazkinaczacie

Chustomanka Awatar wisienka103
    Miejscowość
    okolice miasta Kraka

Domyślnie

Dzięki za blogaski, przeglądnę!
    Kubuś 2012 Wojtuś 2014

Piszę bez polskich znaków

Chustonówka

Domyślnie

witajcie
    podglądam Was namiętnie
    a dziś zdobyłam się na odwagę i zapytam
    Czy któraś z Was oglądała te książki Egmontuz nowej serii Poczytajmy?
    Jakie są Wasze wrażenia?

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta450 Zobacz posta
    witajcie
    podglądam Was namiętnie
    a dziś zdobyłam się na odwagę i zapytam
    Czy któraś z Was oglądała te książki Egmontuz nowej serii Poczytajmy?
    Jakie są Wasze wrażenia?
    Przyszły do nas, ale jeszcze nie obejrzałam dokładnie. Nocą może mi sie uda.
    Julka 2001, Zosia 2007

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Eyja Zobacz posta
    Natala poleca zacząć od "rozbójnik hotzenplotz", z tego co pamiętam.
    Cytat Zamieszczone przez natala Zobacz posta
    bo najsmieszniejsza jest. i przygodowka pelna geba. mysmy chyba zaczeli od rozbojnika - albo czarownicy, sto procent pewnosci nie mam. potem byl wodnik, na koncu duszek - wszystkie cztery okazaly sie absolutnymi hitami! ale tylko rozbojnika czytalam juz kilka razy...
    Dziękuję. Zatem przy nastepnej wizycie w bibliotece poszukam.Ostatnio jakoś ciężko utrafić nam w coś ciekawego, oprócz Misia Zbysia.

J. 2010, W. 2013, A. 2021

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zagatka Zobacz posta
    Natala - chodziło mi o taką książkę, jaką dla mnie był Tajemniczy ogród. Wybrałam w końcu coś zupełnie innego: Z tatą w przyrodę.
    Kupiłam na urodziny swemu 5latkowi. Dla mnie kicha. On słuchał, mówił ze fajna....ale on wszystkich książek wysłucha i o żadnej jak dotąd nie mówił ze nie fajna.
    Dla 6 latka do samodzielnego czytania wg mnie nie. Treść -jak dla mnie ciężka do stawienia.

Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

Obiecalam starszakowi ze kupie mu druga czesc Gruffala.
    Jakie sa roznice miedzy Amberkiem a EneDueRabe? Bardzo istotne tak zeby słono przepłacic?
    Ma ktos dwie zeby wkleic jedna ta sama kartke dla porownania?
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez qqrq5 Zobacz posta
    Obiecalam starszakowi ze kupie mu druga czesc Gruffala.
    Jakie sa roznice miedzy Amberkiem a EneDueRabe? Bardzo istotne tak zeby słono przepłacic?
    Ma ktos dwie zeby wkleic jedna ta sama kartke dla porownania?
    różnice są w tłumaczeniu tylko. zasadnicza to chyba taka, że w amberkowym wydaniu mały gruffalo jest bliżej nieokreślonej płci, a w eneduerabe - jest chłopcem.
    [proszę mnie poprawić, jeśli się mylę]

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chusteryczka Awatar schiselle
    Miejscowość
    Radom

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    różnice są w tłumaczeniu tylko. zasadnicza to chyba taka, że w amberkowym wydaniu mały gruffalo jest bliżej nieokreślonej płci, a w eneduerabe - jest chłopcem.
    a wersji oryginalnej jest dziewczynką... so SHE tipotoed out of the gruffalo cave

Chustoholiczka Awatar majka
    Miejscowość
    Gdynia/Kartuzy

Domyślnie

a który Wam się fajniejszy wydaje? bo ja np. nie czytałam pierwszej części amberkowej, a mam tą drugą wersję i czuję, że jest taka kulawa (a ponoć ta amberkowa dużo lepsza), no, na nie jestem, ale na razie trzymam i tak myślę, czy w tej drugiej części też jedna z nich zdecydowanie gorzej brzmi?
    Piotruś lipiec 2010, Wojtuś październik 2012, Hania styczeń 2015, [*], [*], Szymon styczeń 2023

Chusteryczka Awatar Nastusienka
    Miejscowość
    Żyrardów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majka Zobacz posta
    a który Wam się fajniejszy wydaje? bo ja np. nie czytałam pierwszej części amberkowej, a mam tą drugą wersję i czuję, że jest taka kulawa (a ponoć ta amberkowa dużo lepsza), no, na nie jestem, ale na razie trzymam i tak myślę, czy w tej drugiej części też jedna z nich zdecydowanie gorzej brzmi?
    Wydaje mi się, że gdzieś jest wątek z Amberkowym tłumaczeniem pierwszej części to możesz porównać. tlumaczenia drugiej cz chyba tam nie ma
    Anielka 19.04 (*) Staś 13.12 Helenka 12.04

Każde 60 sekund złości pozbawia nas minuty szczęścia.

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

odwrotnie w amberkowym byl synem gruffala, teraz jest Maly Gruffalo. gdzies w watku ktoryms jest dyskusja na ten temat - m.in. ktos (przepraszam, juz nie pamietam kto) pisal, ze to wcale nie corka, bo na dziecko w anglii mowi sie 'she' na przyklad. choc tutaj maly grufalo jest odbierany jak corka.

tlumaczenia nie mam, glownie w powodu mojej wrodzonej niecheci do osoby tlumacza...
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustopaleozoik Awatar qqrq5
    Miejscowość
    zachodniopomorskie

Domyślnie

No to ktora polecacie?
    [*] i
    Ignaś 07.04.2008 Staś 07.05.2013

Pisze z telefonu wiec czasami brakuje mi polskich liter

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez KaiDo Zobacz posta
    czy ktoś może posiada "Jasia i Małgosię" wyd. Media Rodzina z il. Kucharskiej-Cybuch? Lubię bardzo tę serię i kusi ta pozycja, ale z okładki ilustracje wydają się nieco przerażające. Jeśli ktoś ma tę książkę, i mógłby wrzucić kilka fotek to byłabym wdzięczna.
    Moje odkrycie z tej serii to "Stary szewc i krasnoludki" - myślę, że dla 2-2,5 latków w sam raz baśń no i te ilustracje!
    obiecane fotki (przepraszam, ze nie wczesniej, ale pierwszy dzien w tym tygodniu mam w miare spokojniejszy...)

natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Miejscowość
    WAW

Domyślnie Ksiazki dla dzieci - także te mniej oklepane

Nasze ostatnie łowy biblioteczne (czy pisałam już, że uwielbiam moją wypożyczalnię? )
    "Otto w mieście”, „Pobawimy się?” i „Otwórz bardzo ostrożnie” to absolutne hity. Rozważam zakup dwóch ostatnich. „Jestem najsilniejszy” też się młodemu podoba, czytamy po kilka razy dziennie, ale myślę, że szybko się przeje. To dość prosta historia, chyba bardziej zaciekawi młodsze dzieci.
    Z kolei „Gdzie jest moja siostra?” i „Kamyki Astona” zupełnie nie chwyciły, dzieć nie jest nawet w stanie dotrwać do połowy. Choć mnie obie ujęły bardzo.

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chustoholiczka Awatar wruuuu
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ja musiałam schować "Jestem najsilniejszy", ponieważ wilk z okładki ma "złe oczy".... w środku mu się podoba

Miejscowość
    WAW

Domyślnie

wruuu,

a tak w temacie dziecięcych strachów: mój ma teraz fazę pt. „boję się much, mrówek” itp. zastanawiam się nad kupnem „opowiem ci mamo, co robią mrówki/muchy”. czy któraś miała taki przypadek małego „foba”, który dzięki tym pozycjom oswoił lęki?

Chustoholiczka Awatar Kudlata
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

wruuu,

a tak w temacie dziecięcych strachów: mój ma teraz fazę pt. „boję się much, mrówek” itp. zastanawiam się nad kupnem „opowiem ci mamo, co robią mrówki/muchy”. czy któraś miała taki przypadek małego „foba”, który dzięki tym pozycjom oswoił lęki?
    Ja w tym celu kupiłam "muchy", po rozpakowaniu paczki Kuba oglądał każdą książkę, doszedł do much, wziął do ręki, popatrzył, stwierdził krótko "na nic" i zaniósł na półkę... Za każdym razem jak proponuję żeby muchy poczytać mówi "muchy nie"... Z resztą z opowiem Ci mamo to mi osobiście tylko auta się podobają, ciekawa jestem narzędzi.
    Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018

Miejscowość
    WAW

Domyślnie

Ok, dzieki. To kupować nie bede, moze wypożyczę. Wydanie "Narzędzi" odsunięte niestety na następny rok

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez majka Zobacz posta
    tutaj jest wątek z tekstami z wydania amberkowego: http://www.chusty.info/forum/showthr...light=gruffalo

Dzięki Natala za zdjęcia Jasia i Małgosi, chyba na razie się wstrzymam, ta Baba Jaga dość przerażająca

J. 2010, W. 2013, A. 2021

Uprawnienia umieszczania postów