Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 45

Wątek: Pieluszka jako prezent?

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

propaguję wielo od dawna lokalnie i nie lokalnie i nigdy bym nie dała w celu propagowania komus pieluchy jako prezentu.
    Z tego powodu, że jedna pielucha wiosny nie czyni, nałoży, zasika i zaraz znowu jednorazówka. Nie ma to żadnej siły przekonywania, jest jak gadżet.
    Natomiast co innego gdy da się podkład z wełny, co innego gdy specjalny nocniczek razem z podkładem, tu wystarczy jedno zasikanie w nocy podkładu, także przez jednorazówkę (co u maluszków często się zdarza), by osoba obdarowana doceniła prezent. To samo nocniczek, pokazać jak to sie robi i namówic na spróbowanie gdy dziecko stęka, jak się widzi oszczędność pieluch to od razu chce sie korzystać. Choć co do nocniczka też najpierw jest niedowierzanie i tu prezent tez dość ryzykowny, ale po sprawdzeniu mamy się przekonują do korzystania co jakiś czas, rzadziej regularnie.
    Identycznie chusteczki wielorazowe, myjki bawełniane itp., wystarczy wraz z prezentem uświadomić co jest w chusteczkach nawilżanych jednorazowych.
    W tą stronę idź i raczej nie rób z tego jedynego prezentu.
    Zdarzało mi sie kilka razy dawać w prezencie podkłady z wełny i one zawsze się sprawdzały, bardziej w ekologię niż w wielorazówki idź

Chustonoszka Awatar madziaaliyah
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

oo, myjki bawełniane do przemywania pupy to jest super pomysł na prezent: z jednej strony ogromna oszczędność a z drugiej oszczędzenie dziecku niemałej dawki chemii z chusteczek nawilżanych. Mało która mama wyobraża sobie dzisiaj życie bez chusteczek jednorazowych. A przecież podcieranie pupy dziecku może być takie proste - myjka i ciepła woda - wsio! Zdrowo i ekologicznie. Skóra dziecka wcale nie potrzebuje tych wszystkich aloesow i nawilżaczy z chusteczek. Ja przy rzadkiej kupce zawsze najpierw grubszą sprawę wycieram chusteczką higieniczną, a potem przemywam myjką - myjka nie jest wtedy nawet bardzo brudna. A pupcia cudo!
    Mąż (razem od 05.2000) , Wojtuś (02.2011) , Aniołek (06.2012) , Jerzyk (11.2013)

Chusteryczka Awatar Marko
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Myjki bawełniane to nie jest super prezent dla kogoś, kto nie jest do takich rzeczy przekonany. Jak się nie lubi chemii, to można pupsko myć pod kranem. Ja jestem za tym, żeby nie traktować koleżanki jak ciemnej masy i po prostu ją zapytać o zdanie. I piszę to jako osoba nie używająca wielo (a tak mnie wątek wciągnął) Nie mam przekonania, żeby sobie takie kupić, ale gdybym dostała jakieś ładne w prezencie, to może bym spróbowała. Nocniczek dla mnie byłby prezentem z kosmosu ale może argument kupowy by mnie przekonał. Podkład z wełny nie - za dużo zamieszania z praniem (chyba że takie można w pralce normalnie). Jak się chce indoktrynować to trzeba najpierw zaproponować rzeczy użyteczne, ale niekłopotliwe w obsłudze.

Chustoholiczka Awatar murmle

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marko Zobacz posta
    Jak się chce indoktrynować to trzeba najpierw zaproponować rzeczy użyteczne, ale niekłopotliwe w obsłudze.
    I dlatego ja mojej siostrze kupiłam/uszyłam dwa przewijaki małe wielorazowe, jeden duży kocyk zalaminowany i worek na pieluszki wielorazowe, choć nie używają pieluszek wielo - przydaje się do zwykłych - nie zawsze jest gdzie wyrzucić albo do brudnych ubranek. Z przewijaków korzysta, zajmują mało miejsca, w torbie wózkowej się mieszczą jak gdzies w trasie musi małą przewinąć przydają się bardzo. Dostała jeszcze parę ślicznych, nowych pieluszek składanych tetrowych, bambusowych i flanelowych. Ona nie jest i nie będzie eko, z tych wszystkich rzeczy korzysta na co dzień tak jak i ja korzystałam. Prezenty ją ucieszyły gdyby dostała wielopieluszki poczułaby się zmuszona do ich używania i zniechęcona tak samo z myjkami. Wiem, że pod kranem ją często podmywa ale to raczej z oszczędności niż chęci bycia eko .
    Fistaszek jest z nami od lutego 2011

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Przewijaki - fajny pomysł. Co do pieluszek - to oczywiście kilka, nie jedna. Jedna to bez sensu trochę.

Chustoholiczka Awatar Kudlata
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

też jestem zdania, że najlepiej zapytać.. Gdyby mnie wszyscy pytali to nie miałabym teraz pewnie wątku wymiankowego.. Wkładki laktacyjne wielo dla niektórych moich znajomych są tak samo obrzydliwe jak wielo pieluchy.. Myjki też nie wszystkich przekonują, mam jedną koleżankę, która za moją delikatną namową zrobiła sobie z flanelki i używa ale dopiero od czasu, kiedy jej dziecię miało ostre odparzenia po każdych jednych chusteczkach..
    Jakub -16 września 2013 Antonina- 16 marca 2018

Chustonoszka Awatar madziaaliyah
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

No to my chyba wszystkie jesteśmy zbyt pokręcone w kwestii wielo, żeby wyobrazić sobie jak tego można nie pokochać
    Mąż (razem od 05.2000) , Wojtuś (02.2011) , Aniołek (06.2012) , Jerzyk (11.2013)

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

używam wielorazówek dość intensywnie, a jednak myjek - mimo posiadania stosunkowo walających się bezcelowo licznych, bo ciąglę liczę że zacznę ich w jakiś sposób używać - nigdy - jeśli z jakichś powodów przemywam wodą to wolę duże waciki które potem lądują w koszu (tak, wiem, nie-eko w żaden sposób), generalnie idzie pupsko pod kran. Propozycje murmle mi się podobają
    Ostatnio edytowane przez jul ; 29-01-2014 o 20:54
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustonówka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

pomysł z przewijakiem wielorazowym wydaje mi się szczególnie dobry - nie dość, że przydatny w okresie pieluchowym w celach wiadomych, to w dodatku od momentu gdy dzieć zacznie siedzieć ma się coś kompaktowego do podłożenia pod pupę w plenerze - prezent wielofunkcyjny i długoterminowy - ja osobiście lubię takie

co do pieluszek - również jestem zdania, ze jedna pieluszka wiosny nie czyni, a wkładki laktacyjne wielo u mnie się nie sprawdziły (pieluchy wielo za to tak )

a myjek sobie naszyłam i kicha - skonczyło się papierowymi ręcznikami z Biedry i kłębuszkami waty
    Ostatnio edytowane przez klampton ; 29-01-2014 o 21:12 Powód: skleroza

Chustomanka Awatar Krypto
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kudlata Zobacz posta
    Wkładki laktacyjne wielo dla niektórych moich znajomych są tak samo obrzydliwe jak wielo pieluchy..
    No jestem w szoku, że kogoś brzydzi własne mleko... Wydawało mi się, że to właśnie taki mega light wielorazowości.

Pomysł z przewijakiem jest naprawdę dobry. Przyda się na pewno, a ja będę miała spokojne sumienie, że szerzę podejście eko.
    Artur 2013, Aurelia 2015, Laura 2020, ​Olimpia 2022.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jul Zobacz posta
    używam wielorazówek dość intensywnie, a jednak myjek - mimo posiadania stosunkowo walających się bezcelowo licznych, bo ciąglę liczę że zacznę ich w jakiś sposób używać - nigdy - jeśli z jakichś powodów przemywam wodą to wolę duże waciki które potem lądują w koszu (tak, wiem, nie-eko w żaden sposób), generalnie idzie pupsko pod kran. Propozycje murmle mi się podobają
    ja myjek używałam do buzi
    no i nie byłabym sobą jakbym nie sprostowała słów Marko, z podkładem wełnianym jest dużo mniej zachodu niż bawełnianym
    Krypto, sprawdź czy już nie ma przewijaka, np. z torbą do wózka w pakiecie, bo zdublujesz, to dość podstawowy dodatek do toreb.

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mag Zobacz posta
    no właśnie dlatego wciąż są u mnie, bo liczę że zacznę... tylko muszę gdzieś je położyć żeby były pod ręką A może większy problem dla mnie, to że nie chcę kompletnie mokrych rzeczy wrzucać do brudów, a dla kilku myjek nie chcę robić nowego kosza na brudy - to tak kontynuując OT, może ktoś/coś mnie olśni i się przekonam jak to zorganizować
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mag Zobacz posta
    no i nie byłabym sobą jakbym nie sprostowała słów Marko, z podkładem wełnianym jest dużo mniej zachodu niż bawełnianym
    Krypto, sprawdź czy już nie ma przewijaka, np. z torbą do wózka w pakiecie, bo zdublujesz, to dość podstawowy dodatek do toreb.
    Rozwińmy temat Mówimy o takim dużym pod prześcieradło, tak? Od razy zaznaczę, że dla mnie nawet jednorazowe siuśki są wskazaniem do prania. Nie wierzę w taką antybakteryjność wełny. Musiałaby mnie ktoś z mikroskopem przekonać. Ale... jeżeli da się prać jakoś normalnie, to widzę zalety.

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

nie nie takie, nie pod prześcieradło
    o takie powiedzmy:
    http://www.tetro.pl/dospania/kocyki.html
    chodzi mi o to, że jeśli maluch przesika pieluchę (niezaleznie od jej rodzaju, w obu są przecieki), to wystarczy to przetrzeć i używac dalej. Po powiedzmy kilku takich przeciekach pierzemy normalnie w pralce na odpowiednim programie.
    Można dac taki kocyk z lanoliną lub już zalanolinowany (robi się to co kilka prań, po prostu namacza w misce), co oznacza, że na mur beton nie przesiąknie nic na prześcieradło.
    Sam kocyk wełniany nie lanolinowany, dobrej jakości, nie przesiąka. Szybko schnie.
    Gdy mamy podkład na noc bawelniany, powiedzmy z PULem z drugiej strony (PUL nie przepuszcza wilgoci) to jeden przeciek i musimy prać, w zalanolinowanym kocyku siki nie wsiąkają po prostu.
    Natomiast cały czas mówię o przeciekach a nie regularnym zasikaniu. gdyby mi dziecko się zsikało całkiem to na bank niezaleznie od podkładu bym prała.
    Aha, podkład wełniany (kocyk) zawsze mozna też zrobić samemu na drutach powiedzmy, jesli to jest czysta wełna (np.merynos) to nadaje sie i na regularny kocyk i na podkład, a wzornictwo może być mega, przykładowo tęczowe.
    Fioła na punkcie wielo nie mam, uważam, że jesli coś jest praktyczne to niezależnie od ideologii nadaje się do wykorzystywania, przecieki noworodkowe to była moja zmora powtórzona trzykrotnie i dwukrotnie opanowana wełną, w nocy to dziękowałam niebiosom, że nie muszę ściągać prześcieradła, a młode zawsze spały z nami.

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Dla mnie pomysl super. Moj stosik to 80% chinszczyzny prosto od k97gallery, a reszte, tj. BumGeniusy, Totsbotsy, MaleMe i Disane dostalismy w prezencie, tak sobie zazyczylam. Od znajomych, rodzicow, z pracy. Bardzo fajna sprawa.

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mag, a czy ten tetro wytrzyma bez lanolinowania? Bo ja to szczerze mówiąc nie jestem wełniana (odstrasza mnie skomplikowany proces pielęgnacji, nawet własne wełniane swetry wrzucam ze wszystkim na 40 stopni).

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

Domyślnie

wytrzyma, tylko krócej, linkuję tetro, bo chodzi tu o ścisły splot tkaniny, a nie dzianinę, jest wiele kocyków wełnianych dzianinowych na rynku i sa cieniutkie, nie nadaja się w ogóle. Kiedys tak umoczyłam kupując, a producent to był ecobubs czyli firma pieluchowa.
    Jak masz wątpliwości to kup po prostu podkład z Pulem minkee z jednej strony, wzornictwo rewelacyjne, nie przemaka, łatwo się uzytkuje dla laików.
    Któraś z dziewczyn robi na handmade, mozna wybrać wzór i tkaninę z drugiej strony, milusie, kolorowe i nieprzemakalne, no i nadal w okolicach wielo

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ok, dzięki wielkie za opinie i rady.

Chustonoszka Awatar bohemka
    Miejscowość
    Czech Republic

Domyślnie

Dziewczyny, moje pytanie trochę inne, choc też dotyczy pieluszki jako prezentu. W tym roku w kręgu moich tutejszych znajomych urodzą się aż cztery maluszki. Trzy koleżanki używały wielorazówek przy pierwszym dziecku, czwarta ma taki zamiar. Chciałabym im sprawic w prezencie jakieś fajne wypasione POLSKIE pieluszki. Zależy mi na tym, żeby były naprawdę dobrej jakości, żeby wstydu nie było (polskie produkty niestety nie cieszą się tutaj zbyt dobrą opinią).
    Jakie pieluszki polecacie?
    Koleżanki mają różne preferencje, więc najprawdopodobniej będę kupowała dwie formowanki i dwie kieszonki (ewentualnie AIO).
    Z góry dzięki za pomoc!
    Starszaczka 12.2010 + Maluchy 5.2013 = Moje Szczęścia

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Formowanki polecam KOKOSI
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Uprawnienia umieszczania postów