Strona 9 z 13 PierwszyPierwszy 12345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 180 z 244

Wątek: wstydzicie sie używania wielorazówek?

Chustonówka Awatar arti
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Na pewno się nie wstydzę wielorazówek Są śliczne!
    Ale wstyd mi było jak nie nadążyłam z praniem, bo siedziałam przy mamie w szpitalu i mnie pediatra zapytała "a co - jednak jednorazówki?"
    Udało mi się namówić siostrę męża też na wielo

Chustomanka Awatar mikulo
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Jak się można wstydzić wielorazówek? Ja jestem z nich dumna! I najchętniej chwaliłabym się nimi na wszystkie strony i zapraszała wszystkich do spróbowania
    Mikulek (01.2010.) Idusia*(9 tc 09.2012.) Szymonek (05.2014.)
    Moje wypociny: http://www.pieluszkiwielo.blogspot.com/
    ...
    Dajcie mi modlące się matki, a uratuję świat. św. Augustyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wiki100 Zobacz posta
    dokładnie tak, niestety ludzie funkcjonują "do pierwszego" bardzo często, i najgorsze jest w tym wszystkim oszczędzanie pampersów- że już nakopciane, ale jeszcze nie zdejmuję, bo jescze dorobi, a zostało mi 3 pampersy np.
    Dokładnie, ja też zauważyłam, że są mamy które potrafią po 5-6 godzin trzymać malucha w pampku bo jeszcze nie jest "do końca" zasikany. I jaki mają żal kiedy po pięciu minutach od założenia nowej pieluchy trafi się kupa... Bo kolejny pampers (i pieniądze) trafiają do kosza. A ja mam spokój, wrzucę do prania i tyle, żadna kupa mi nie straszna.
    Ale powiem szczerze, że ceny pieluch wielo są naprawdę duże, niektórym ludziom nawet cena 30 zł za sztukę wydaje się ogromna. A gdyby się dowiedzieli że są takie co kosztują 100 zł byłoby
    I ja to w sumie wstydzę się czasem przyznać do tych wysokich cen, mimo że kupuje raczej te tańsze a pieluch mam malutko...

Chustomanka Awatar Kinyya

Domyślnie

A ja mam odwrotnie

Jak mały kupka w wielo i widzę sam początek to zaraz staram się łapać Bo mi żal pieluchy hehe A jak ma pampersiaka to się cieszę, że w niego kupa idzie, bo zaraz się go pozbędziemy
    Cytat Zamieszczone przez ania_przyszłamama Zobacz posta
    Dokładnie, ja też zauważyłam, że są mamy które potrafią po 5-6 godzin trzymać malucha w pampku bo jeszcze nie jest "do końca" zasikany. I jaki mają żal kiedy po pięciu minutach od założenia nowej pieluchy trafi się kupa... Bo kolejny pampers (i pieniądze) trafiają do kosza. A ja mam spokój, wrzucę do prania i tyle, żadna kupa mi nie straszna.
    Ale powiem szczerze, że ceny pieluch wielo są naprawdę duże, niektórym ludziom nawet cena 30 zł za sztukę wydaje się ogromna. A gdyby się dowiedzieli że są takie co kosztują 100 zł byłoby
    I ja to w sumie wstydzę się czasem przyznać do tych wysokich cen, mimo że kupuje raczej te tańsze a pieluch mam malutko...

Chustofanka Awatar kammillka
    Miejscowość
    Czarna Białostocka

Domyślnie

Wielorazówek używam od kilku miesięcy i żałuję, że przy starszej córce zaczęłam ich używać dopiero, gdy nocne moczenie było raz na kilka dni.
    Teraz na wielorazowych jest 2-miesięczna córa: tetra + otulacz + wkładka sucha pupa – dla mnie super zestaw. Na szczepieniu pediatra stwierdziła, że mała ma fajne majtasy Większość jednak podchodzi sceptycznie do tych pieluszek – że to trzeba prać, często zmieniać itp.
    Natomiast, gdy moja mama marudzi, że mała ma w tych pieluchach wielką pupę to jej przypominam że sama też tetry używała i daje mi spokój. Ciekawe co by powiedziała na to że kupę "łapię" do miseczki

Domyślnie

Kiedyś mój tata coś się wnukiem swojej siostrze chwalił, a ona na to: "i co? może jeszcze do nocnika robi?" I mówi, że tak, owszem, robi Nie mogła uwierzyć!

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kinyya Zobacz posta
    A ja mam odwrotnie

Jak mały kupka w wielo i widzę sam początek to zaraz staram się łapać Bo mi żal pieluchy hehe A jak ma pampersiaka to się cieszę, że w niego kupa idzie, bo zaraz się go pozbędziemy
    haha ja mam tak samo

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Dziewczyny, wy się dziwicie jak matki mogą trzymać w pampie 5 h a ja słyszałam o takich co z oszczędności potrafiły je ruszyć i zakładać drugi raz. Wtedy to musiał być żal, że kupa poszła :O

Próbowałam kumpelę zachęcić do wielo i jak jej pokazywałam to była zachwycona i że o jak fajne, przecie to jak pamper i takie ładne a i taniej wychodzi. Ostatecznie stwierdziła, że to jednak nie takie tajne bo za często trzeba przewijać. Częściej niż raz na pół dnia...

Domyślnie

Fakt, że pampersy są "pewniejsze" przy dłuższym nie przewijaniu, ale ja sobie nie wyobrażam tak na co dzień trzymać maluszka w pieluszce z jakimś sztucznym klejącym żelem (normalnie w ostatnio kupionych to aż na zewnątrz siusiaka klei) więcej niż konieczne minimum! A stosuję je praktycznie wyłącznie na spacery z babcią/dziadkiem (oj, babcia potrafi wrócić za 4h), na dłuższe wyjścia czy moje wyjścia, kiedy babci nie chcę angażować w wielopieluchowanie, póki mały nie komunikuje swoich potrzeb (czego będę starać się go nauczyć) i może biedaczka nie wiedzieć, że czasem nawet po pół godzinie pieluszka zasikana, a czasem dziecko nie sika przez 3 nawet

Cytat Zamieszczone przez guesy Zobacz posta
    Dziewczyny, wy się dziwicie jak matki mogą trzymać w pampie 5 h a ja słyszałam o takich co z oszczędności potrafiły je ruszyć i zakładać drugi raz. Wtedy to musiał być żal, że kupa poszła :O

Próbowałam kumpelę zachęcić do wielo i jak jej pokazywałam to była zachwycona i że o jak fajne, przecie to jak pamper i takie ładne a i taniej wychodzi. Ostatecznie stwierdziła, że to jednak nie takie tajne bo za często trzeba przewijać. Częściej niż raz na pół dnia...

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Też się wspomagam pamperami i nie uważam ich za jakieś straszliwe zuo ale też nie chciałabym chodzić ze dwa lata non stop w foliowej podpasce a i chciałabym doczekać się wnuków dlatego ubieram mojemu małemu wielo. Jak już zakładami pampy to staram się zmieniać jak najczęściej taka jestem bogata i rozrzutna No i tak przez to uchodzę za dziwaczkę bo przesadzam i wymyślam a jak się pochwaliłam wielo to już w ogóle. Że nie wspomnę co było na wiosce jak wyszłam z małym w chuście...tak, mieszkam w Polsce i wcale nie w jakiejś strasznej dziurze. Ale żeby nie wiało tragizmem- nie wstydzę się wielo, zachwalam na około, pozytywne reakcje też są i to często

A i tez zauważyłam to klejenie sikora w niektórych pampach :-\

Chustomanka Awatar Madzia_180
    Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

ja w pierwszym używałam jednorazówek, teraz tak samo będą to jakieś pampersiaczki, ale fakt faktem z chęcią przerzucę się na wielorazówki, ale jak Młody będzie miał ok. roku. Przyznam się bez bicia, ze mnie to taki leniuch ale jak widziałam kolorki i wzorki wielorazówek, to raczej nie ma czego się wstydzić, a wręcz przeciwnie.... ja Was podziwiam
    Szymonek 07/11/2009 i Filipek 31/03/2014

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Madzia_180 Zobacz posta
    ja w pierwszym używałam jednorazówek, teraz tak samo będą to jakieś pampersiaczki, ale fakt faktem z chęcią przerzucę się na wielorazówki, ale jak Młody będzie miał ok. roku. Przyznam się bez bicia, ze mnie to taki leniuch ale jak widziałam kolorki i wzorki wielorazówek, to raczej nie ma czego się wstydzić, a wręcz przeciwnie.... ja Was podziwiam
    możesz się przerzucić w każdej chwili na system mieszany. Zwłaszcza jeśli dziecko robi kupy o określony porach to do dzieła! To zależy co ciebie hamuje przed wcześniejszym pieluchowaniem
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar Madzia_180
    Miejscowość
    Brzeg

Domyślnie

zapewne tak, ale to stopniowo. Dobrze, że jest teraz roczny macierzyński i dzięki temu pieluchy wielorazowe będę używać, ale póki co czekamy na kwiecień
    Szymonek 07/11/2009 i Filipek 31/03/2014

Chustonoszka Awatar madziaaliyah
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Domyślnie

ja to się wstydzę, że przy starszym dziecku pampków używałam. ale wtedy o wielo nie słyszałam, a o szkodliwości pampersów nie wiedziałam. Używam teraz wielo u młodszego syna, od 2 tygodnia życia (pierwsze 2 tygodnie na jednorazowych eko) i wcale się tego nie wstydzę, no bo czego? zapewniam dziecku zdrowe wychowanie, robię ukłon w stronę planety a do tego mogę oko nacieszyć pięknymi wzorami i kolorami w lato n ie mam zamiaru zakrywac wielo zbędnymi ubrankami - IMO nawet jednolity Flip o wiele lepiej na pupie wygląda niż foliowy pampek. a że pupcia u dziecka większa w wielo - mnie to nie przeszadza, a nawet sie podoba taki słodki kuperek do lekarza i na dłuższe wyjścia mamy póki co jednorazówki eko, ale to ze względu na częste kupy - praktyczniej zwinąć i wyrzucić jednorazówkę niż zaprać pieluchę w przychodni. Ale jak tylko częstotliwość kup się zmniejszy i przyjdą ciepłe miesiące to będziemy się lansować w wielo
    Mąż (razem od 05.2000) , Wojtuś (02.2011) , Aniołek (06.2012) , Jerzyk (11.2013)

Chustofanka Awatar vika
    Miejscowość
    Bełchatów

Domyślnie

A ja łapię się na tym,że zakładam małej te mniej lubiane pieluszki a te które kocham odkładam i odkładam no szok szkoda mi pieluszek bo takie śliczne DOBRZE,ŻE W PORe TO ZAUWAŻYŁAM czego tu się wstydzić??? prawdę mówiąc takie wielo nie jest tańsze od jednorazówek...ale zdrowsze....starszą córe w 2001 pieluchowałam tetrą+certką i jestem z tego dumna

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vika Zobacz posta
    starszą córe w 2001 pieluchowałam tetrą+certką i jestem z tego dumna
    brawo

Chustoholiczka Awatar Filippa
    Miejscowość
    Opole/Katowice

Domyślnie

Ja się wstydzę pampków, a zakładam na wyjścia. Jak muszę zmienić pieluchę poza domem, to kryję się, żeby nie było widać, że to jednorazówka, fuj No i wstydzę się, że przy pierwszym dziecku nie dałam rady ogarnąć tematu wielo, a tyyyyle miałam czasu, gupia ja Teraz jestem z siebie dumna i nie mogę doczekać się lata, kiedy puszczę kolorową dupinkę w samej pieluszce, pampki są takie brzydkie. Koleżanka, która rodzi w marcu już zaszczepiona ideą, szaleje i kupuje masę wielo, a druga, rodząca w kwietniu puka się w głowę, że zdurniałam już całkiem z tymi chustami, pieluchami, rodzeniem sn po cc, kp i blw
    Roch 09.07.2010, Leon 20.05.2013 i Tola 05.01.2015

Chustomanka Awatar Krypto
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

O, ja to jestem bardzo dumna z używania wielo. Przede wszystkim zachwalając wielorazówki lubię podkreślać, że od sierpnia nie kupiliśmy żadnego opakowania jednorazówek i pobieżnie liczę jaka to oszczędność. Nie wspominam, że wcale nie oszczędziliśmy kasy, bo ciągle coś kupuję na bazarku.

Moim rodzicom podobają się nasze wielo i często opowiadają swoim znajomym, jak to używamy "kolorowych majteczek, które się pierze".
    Artur 2013, Aurelia 2015, Laura 2020, ​Olimpia 2022.

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Krypto Zobacz posta
    Przede wszystkim zachwalając wielorazówki lubię podkreślać, że od sierpnia nie kupiliśmy żadnego opakowania jednorazówek i pobieżnie liczę jaka to oszczędność. Nie wspominam, że wcale nie oszczędziliśmy kasy, bo ciągle coś kupuję na bazarku.

.
    bazarek się w koszty nie wlicza
    ja niestety pampki kupuje na noce :/

Chustomanka Awatar marynarka
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vika Zobacz posta
    A ja łapię się na tym,że zakładam małej te mniej lubiane pieluszki a te które kocham odkładam i odkładam no szok szkoda mi pieluszek bo takie śliczne DOBRZE,ŻE W PORe TO ZAUWAŻYŁAM czego tu się wstydzić??? prawdę mówiąc takie wielo nie jest tańsze od jednorazówek...ale zdrowsze....starszą córe w 2001 pieluchowałam tetrą+certką i jestem z tego dumna
    Widzę vika, ze się wkręciłaś w wielo i trafiłaś na forum z majowych mamusi Witam

+ 2 kropki ( 06. i 09.2011)

Uprawnienia umieszczania postów