Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 345678910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 220 z 244

Wątek: wstydzicie sie używania wielorazówek?

Chustomanka

Domyślnie

ja zawsze do lekarza ubieram Kubie najładniejsze pieluchy, co tam jakaś bluzka czy spodenki my z małej mieściny, więc takie pieluszki są interesujące dla lekarzy. Położna, która odwiedzała nas po urodzeniu młodego była zachwycona, że używamy takich pieluszek (byliśmy wtedy na wełnie i bambusie)

Domyślnie

ja też zakładam do lekarza ulubione(bardziej moje niż chłopców)i też jest zainteresowanie- dziwi mnie fakt iż dr (do którego jeździmy na kontrole ze względu na wcześniactwo syna)która w nie małym mieście bo w Bielsku B. która tygodniowo widzi X dzieci w poradni,za każdym razem wypytuje o coś innego o te pieluszki.czy wielo naprawdę są tak mało powszechnie?

Chustomanka

Domyślnie

ja edukuję wszystkich i wszystko i zawsze jestem zdziwiona: "jak to nie znacie? przecież pieluszki wielo są bardzo popularne, pampersy są już przeżytkiem i działa, każdy z kim rozmawiam chce wiedzieć co to takiego... no i nie chce wyjść na ignoranta

Chustomanka Awatar vinga89

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ediczek84 Zobacz posta
    czy wielo naprawdę są tak mało powszechnie?
    chyba tak
    my też zakładamy wielo i do lekarza i na rehabilitacje, lekarze nie zwracają uwagi za to rehabilitantka zawsze zachwycona naszymi pieluszkami jest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NEMO Zobacz posta
    ja edukuję wszystkich i wszystko i zawsze jestem zdziwiona: "jak to nie znacie? przecież pieluszki wielo są bardzo popularne, pampersy są już przeżytkiem i działa, każdy z kim rozmawiam chce wiedzieć co to takiego... no i nie chce wyjść na ignoranta
    niestety dla moich znajomych słowo "pielucha wielorazowa" kojarzy się z gotowaniem i prasowaniem tetry... :/ jak pokazuję co to i jak się obsługuje, to pada pytanie "czy mi się chce prać"... no tak, te dwie pralki więcej w tygodniu to masa roboty

Chustonówka
    Miejscowość
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

po przeczytaniu kilku wypowiedzi stwierdzam, że muszę się przełamać bo jak tylko gdzieś idę na dłużej poza dom to ubieram jednorazówkę córeczce.

Chustofanka Awatar Baryczka
    Miejscowość
    Dolina Baryczy

Domyślnie

Ja teraz to bym się wstydziła młodego na wyjście w pampka ubrać nasza pediatra już przetrawiła nasze nowatorskie podejście (wielopieluchy, kp, blw, naturalne leczenie i kosmetyki), ale o wielo zbytnio nie wypytuje. Za to w poradni na wczesnej interwencji musiałam cały wykład nt wielopieluchowania wygłosić Dumna jestem z tego, ze młody nosi wielopieluchy. Nie mogę doczekać się lata, sąsiedzi zobaczą suszący się stosik, a inne mamy na placu zabaw zzielenieją z zazdrości

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez haancia Zobacz posta
    po przeczytaniu kilku wypowiedzi stwierdzam, że muszę się przełamać bo jak tylko gdzieś idę na dłużej poza dom to ubieram jednorazówkę córeczce.
    nie wiem czy zima to dobry czas na takie zmiany? zależy czy masz doświadczenie w ubieraniu wielo, to też ważne jeśli chodzi o ewent przecieki. Szkoda się zniechęcić w zimie przy zamoczonych ubrankach, no chyba że do znajomych. Ja nie znoszę przewijaków w galeriach (wyjątek w IKEA, bajka pokój dla matki ) więc na dłuższe zakupy ubieram ekojednorazówkę.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Baryczka Zobacz posta
    Dumna jestem z tego, ze młody nosi wielopieluchy. Nie mogę doczekać się lata, sąsiedzi zobaczą suszący się stosik, a inne mamy na placu zabaw zzielenieją z zazdrości
    hehe podpisuję się obiema rękami pod tym!

Chustoholiczka Awatar Ola D.
    Miejscowość
    Krosno <3

Domyślnie

Mój synek ślicznie wygląda w wielo, ale rzadko zakładam mu je na wyjścia - tylko wtedy, kiedy wiem, że wrócimy bez potrzeby zmieniania. Zatem - do naszej przychodni tak, ale do szpitalnej poradni na drugim końcu miasta już nie. Nie wstydzę się wielopieluchowania, ale smrodku zużytego wkładu już tak, a nie znalazłam jeszcze worka, w którym by tego nie było czuć - jeśli któraś z Was ma do sprzedania, to jestem chętna, bo przerabiałam już PULowy worek pupusa - i 1:0 dla pieluch Juliana.
    Mama dwóch Aniołków (+12. 2010 i +11.2018), Andrzejka (03.2012), Julka (04.2014), Martusi (09.2015), Karolka (10.2019) i Helenki (03. 2021)
    :

Chustofanka Awatar Baryczka
    Miejscowość
    Dolina Baryczy

Domyślnie

U nas super się sprawdza foliowy worek z żyłką z ikea- niebieski bądź zielony spokojnie zmieści 4 pieluszki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ola D. Zobacz posta
    Mój synek ślicznie wygląda w wielo, ale rzadko zakładam mu je na wyjścia - tylko wtedy, kiedy wiem, że wrócimy bez potrzeby zmieniania. Zatem - do naszej przychodni tak, ale do szpitalnej poradni na drugim końcu miasta już nie. Nie wstydzę się wielopieluchowania, ale smrodku zużytego wkładu już tak, a nie znalazłam jeszcze worka, w którym by tego nie było czuć - jeśli któraś z Was ma do sprzedania, to jestem chętna, bo przerabiałam już PULowy worek pupusa - i 1:0 dla pieluch Juliana.
    hmm zdjęta z pupci pieluszka ci śmierdzi? może czas wkłady lepiej doczyścić

Chustofanka

Domyślnie

Ja się nie wstydzę, ale też nie chce mi się wszystkim napotkanym ludziom tłumaczyć, czego używamy. Natomiast znajome mamy i przyszłe mamy staram się zainteresować i zwrócić uwagę na zalety wielo. Jedną mamę już chyba przekonałam, bo ostatnio przymierzała się do zakupu większej ilości pieluch. Ale też wydaje mi się, że wielo nie jest dla wszystkich i trzeba się z tym pogodzić.

Sama natomiast poza domem używam głównie jednorazówek, bo zajmują mniej miejsca i nie muszę tak często przewijać (co przy uciekającym dziecku jest dość ważne), więc niestety nie mam możliwości pochwalić się ślicznymi wzorkami. Ale na spacery i do lekarza to wielo na tyłku i jednorazówki na wszelki wypadek w torbie. Lekarz nic nie mówi (nie zauważa? a może to bardziej powszechne niż nam się wydaje?), ale położna zauważyła i pozytywnie zareagowała.

Miejscowość
    Krosno <3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinga89 Zobacz posta
    hmm zdjęta z pupci pieluszka ci śmierdzi? może czas wkłady lepiej doczyścić
    To ja już nie wiem, co robię źle, wkłady porządnie prane, wirowane, kwaskowane, odtłuszczane przynajmniej raz w miesiącu... trzymają jak stal, ale po 2,5-3h na pupie czuć je niestety. Zwykle zmieniam co 2h, a wiadro trzymam na balkonie:/
    Mama dwóch Aniołków (+12. 2010 i +11.2018), Andrzejka (03.2012), Julka (04.2014), Martusi (09.2015), Karolka (10.2019) i Helenki (03. 2021)
    :

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

A zęby dziecku nie ida?

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Miejscowość
    Krosno <3

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    A zęby dziecku nie ida?
    Rano sprawdzałam, bo mały faktycznie coś ostatnio bardziej marudny, ale nie. Zresztą 8 już ma, a na czwórki chyba jeszcze za wcześnie. I zdrowy jak rydz, infekcji też żadnych nie ma.
    :

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez vinga89 Zobacz posta
    niestety dla moich znajomych słowo "pielucha wielorazowa" kojarzy się z gotowaniem i prasowaniem tetry... :/ jak pokazuję co to i jak się obsługuje, to pada pytanie "czy mi się chce prać"... no tak, te dwie pralki więcej w tygodniu to masa roboty

u nas to samo "czy mi się chce" a jak coś więcej powiem to słyszę "nie to nie dla mnie..." pralka pierze, nie ja... co do częstotliwości prań: przy jednym prałam co 2 dni-tyle ciuszków mazał(używaliśmy pampków), przy dwójce też piorę co 2 dni w tym pieluszki.wniosek taki że ilość prań na tydzień ta sama...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ola D. Zobacz posta
    To ja już nie wiem, co robię źle, wkłady porządnie prane, wirowane, kwaskowane, odtłuszczane przynajmniej raz w miesiącu... trzymają jak stal, ale po 2,5-3h na pupie czuć je niestety. Zwykle zmieniam co 2h, a wiadro trzymam na balkonie:/
    zapaszków nie było jak był tylko na cycu, potem też nam się pojawiło.też nie wiem co źle robiłam. zrezygnowałam z kieszonek na rzecz formowanek.jestem zdowolona, jakoś łatwiej mi doprać i utrzymać w dobrej kondycji formowanki

Domyślnie

Ediczek nam nawet formowanki po całej nocy na pupie nie śmierdzą, dopiero w wiaderku zaczynają "pachnieć". może faktycznie następne zębole idą?

Domyślnie

oj u nas jeszcze nie ma zęba a tu za moment rok stuknie. tak czy inaczej wolimy formowanki mam 2 kieszonki zostawione , na wyjścia na wszelki wypadek gdyby formowanka przeciekła albo coś... naprawdę nie wiem co z nimi źle robiłam ale po nocy była miazga... teraz formowanka i polar na noc i jest naprawdę ok, starszemu wystarcza sama formowanka na noc(podkład pod tyłek w razie przecieku)a i pupa bardzie oddyca niz w pulu

Uprawnienia umieszczania postów