Pokaż wyniki od 1 do 20 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar oli-vka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

A ja mam pytanie o wkłady "sucha pupa". Używacie? Przeszkadza waszym maluchom, że mają mokro?
    I jeszcze jedno pytanie, jeśli było, to przepraszam, ale nie dam rady przekopac sie teraz przez cały wątek... Jaki zestaw na noc najlepiej wam się sprawdza? Jaki wytrzyma n.p. 5 godzin?
    Ja lada moment przerzucam się na wielorazówki tez nocą, ale na razien próbuję różne zestawy w dzień. Mam tetrę zwykłą (i lux, ale to na później), ręczniczki z Jyska, kilka formowanek flanelowych i frotowych ImseVimse i kilka dodatkowych wkładek frotowych. Poza tym otulacze wełniane: BBH, Storchenkinder, tetro i od magnolii. Co z tego najlepiej sklecić na noc?

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Oli-vka: ja myślę, że zestaw na noc jest dość indywidualny. A nie chcesz spróbować otulaczy PUL choćby na noc?
    U nas dziś mała siedziała z 6h (rodzicom chciało się pospać ) w prefoldzie ecopi/kikko, "suchej pupie" i otulaczu pulowym - u nas to starcza, bo otulacze nie puszczają, nawet jak się zabrudzą.
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chustomanka Awatar bozenka151
    Miejscowość
    Comber, UK

Domyślnie

Hop hop ktoś tu jeszcze zagląda???

Dziewczyny jak składacie tetrę do otulacza???
    Ja dzisiaj testuje na misiu i wszystko mi wyłazi poza otulacz
    Oliwia Sara 19.03.2013 i ​

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

w trójkąt mi było najwygodniej, można też jak otulacz ma zakładki wewnątrz, który przytrzyma tetrę

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oli-vka Zobacz posta
    A ja mam pytanie o wkłady "sucha pupa". Używacie? Przeszkadza waszym maluchom, że mają mokro?
    I jeszcze jedno pytanie, jeśli było, to przepraszam, ale nie dam rady przekopac sie teraz przez cały wątek... Jaki zestaw na noc najlepiej wam się sprawdza? Jaki wytrzyma n.p. 5 godzin?
    Ja lada moment przerzucam się na wielorazówki tez nocą, ale na razien próbuję różne zestawy w dzień. Mam tetrę zwykłą (i lux, ale to na później), ręczniczki z Jyska, kilka formowanek flanelowych i frotowych ImseVimse i kilka dodatkowych wkładek frotowych. Poza tym otulacze wełniane: BBH, Storchenkinder, tetro i od magnolii. Co z tego najlepiej sklecić na noc?
    Wkładki Sucha pupa to jak dla mnie podstawa przy noworodku. Nam na noc najlepiej sprawdzała się formowanka z warstwą sucha pupa (np formowanka welurowa z kieszonką - można sobie regulować chłonność przez włożenie w kieszonkę tylu wkładów ile potrzeba, albo formowanka bambusowa) + otulacz.

Chustomanka Awatar asioczka
    Miejscowość
    opolskie/ Dobrzeń W.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaHani Zobacz posta
    Wkładki Sucha pupa to jak dla mnie podstawa przy noworodku. Nam na noc najlepiej sprawdzała się formowanka z warstwą sucha pupa (np formowanka welurowa z kieszonką - można sobie regulować chłonność przez włożenie w kieszonkę tylu wkładów ile potrzeba, albo formowanka bambusowa) + otulacz.
    popieram wkladki sucha pupa fajnie tez kupy zbieraja. nie paprze sie cala pieluszka i duzo latwiej splukac kupe z polarku niz np z formowanki bambusowej.
    u nas na noc tez formowanki z kieszonka (ja mam od ecodidi) i wkladam do nich mega chlonne wklady od Agny (te skladane na 3). ale one dla maluszka beda za wielkie
    18.11. 2009
    16.06. 2012
    09.12.2019

Chustomanka Awatar bozenka151
    Miejscowość
    Comber, UK

Domyślnie

Jejku mnie w porównaniu do pampersa wszystko wydaje się mega grube ( a mam rozmiary noworodkowe i formowanek i kieszonek )

Tylko tetra (i to taka mniejsza sklepowa) lub preford plus otulacz nie robią mega odwłoku mrówki

A w ogóle zakładałyście otulacz na początku??? Bo ja tak kombinuje, że jak noworodkowi się tak często pieluszkę zmienia to może tylko w sama tetrę ubrać i kocykiem zawinąć polarkowym lub wełnianym co by dzieciątka co chwile nie rozbierać???

Jak myślicie sprawdziłoby się na sam początek na dzień???
    Ostatnio edytowane przez bozenka151 ; 04-03-2013 o 18:15
    Oliwia Sara 19.03.2013 i ​

Chustomanka
    Miejscowość
    Kraków / Nisko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bozenka151 Zobacz posta
    A w ogóle zakładałyście otulacz na początku??? Bo ja tak kombinuje, że jak noworodkowi się tak często pieluszkę zmienia to może tylko w sama tetrę ubrać i kocykiem zawinąć polarkowym lub wełnianym co by dzieciątka co chwile nie rozbierać???

Jak myślicie sprawdziłoby się na sam początek na dzień???
    Spróbowałam parę razy z formowanką, niestety, dziecina sik miała potężny i kończyło się to zawsze przebieraniem całego dziecka od stóp do głów. W lecie pewnie tak będziemy robić - formowanka i na kocyk wełniany.

Chustomanka Awatar inka
    Miejscowość
    Casablanca/ teraz w PL na wakacjach

Domyślnie

bez otulacza to na kocyku powinno dac rade ale na rekach to juz gorzej, a taki maluszek to wiekszosc czasu , wiec z sama formowanka moze byc mokro.

A. listopad 2012

Chustonoszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Muszę zainwestować w te wkładki, bo synek ma czasem taką czerwoną pupę, jak za długo śpimy w nocy...
    U nas po miesiącu formowanki rozmiarowe są wreszcie dobre

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

oli-vko - na razie nie dokładałam wkładek sucha pielucha żeby nie dodawać dodatkowej warstwy mojemu chudziakowi, póki co nie wkładać nic sztucznego przy pupie, no i wydawało mi się, że te, co mam, mogą być za duże, ale - jak pisałam - nie sprawdzałam. Może teraz zacznę używać?

na spanie nocne u nas idzie welurowa formowanka kokosi z dodatkowym takim samym wkładem złożonym na 2, teraz też formowanki bambusowe, bo młody mniej wiecej dorósł do tych, co mamy (do tej pory tylko na pierwsze nocne spanie szły wielo a potem pampki, ale przymierzam się, żeby to zmienić), tetra czy ręczniczki to byłoby przy moim kawalerze raczej za mało; na wierzch wkładam wełniane bbh albo Imse Vimse (ale pewnie i inne Twoje wełny dałyby radę)

bozenko151 - naczytałam się tu w wątku o tych mikro-siusiających noworodkach i też wstępnie kombinowałam z samą formowanką i w kocyk, a tu zonk, bo u nas był na początek przesik za przesikiem mimo solidnie zalanolinowanych otulaczy na pieluszkach (formowanki bawełniane, welurkowe, tetra bambusowa, prefoldy konopne...), dopiero solidniejsze otulacze (akurat bbh i imse vimse) zaczęły dawać radę - niby zmienia się co chwila pieluchę, ale mój noworodek sypia po 3 godziny ciurkiem, a przez sen siusia. No i pewnikiem, jak starszy brat, należy do więcej siusiających, raz nawet pampek nie wytrzymał którejś drzemki.
    Myślę, że na czas między spaniem można próbować bez otulaczy - akurat dziś miałam go w samej formowance do karmienia, już nie pamiętam czemu go nie ubrałam do końca. Jak poczułam, że jest wilgotna szybko zmieniłam - bez uszczerbku w mojej garderobie/poduszce do karmienia, a jak karmić takiego zawiniętego w wełniany kocyk to pewnikiem w ogóle luzik. Problem jest taki, że często nie wiadomo, czy teraz królewicz będzie spał, czy jeszcze nie...
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

A jak sprawdzają się u noworodków wkłady np bambusowe i na to otulacz ? dają rade ?

Ogólnie zapobiegawczo stworzyłam stosik z wszystkiego po trochę tzn mam i aio, tetre zwykłą ( musze dokupić) i bambusową, formowanki od zwykłych po bambusowe, wkłady , otulacze, kieszonki itp Ale zastanawiam się, czy same wkłady też mogą dać radę z otulaczem - tych staram się dokupować cały czas, bo jednak starczą i na później np do kieszonek

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kali Zobacz posta
    A jak sprawdzają się u noworodków wkłady np bambusowe i na to otulacz ? dają rade ?

Ogólnie zapobiegawczo stworzyłam stosik z wszystkiego po trochę tzn mam i aio, tetre zwykłą ( musze dokupić) i bambusową, formowanki od zwykłych po bambusowe, wkłady , otulacze, kieszonki itp Ale zastanawiam się, czy same wkłady też mogą dać radę z otulaczem - tych staram się dokupować cały czas, bo jednak starczą i na później np do kieszonek
    wszystko zależy kiedy tych wkładów chcesz używać i czy są grube
    ja staram się, by formowanka/ wkład były jak najcieńsze na pleckach i wolę częściej przebierać niż dać wkład zbyt gruby, a moja córa też dużo sikała na początku i często, teraz zresztą też;
    ale np. na noc dzisiejszą, na najdłuższą drzemkę (ok 8h) starczył mi prefold z wkładem polarowym

wkładów polarowych zaczęłam używać bardzo szybko, bo córa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i szybko sygnalizuje jak ma mokro; z wkładem też, ale przynajmniej nie muszę zmieniać natychmiast po siknięciu i nawet nocki są wtedy ok

Chustomanka
    Miejscowość
    Zachodniopomorskie

Domyślnie

myślałam w ciągu dnia. Ogólnie mam tyle formowanek+ innych pieluszek, że powinno wystarczyć na 2 dni, ale jeśli wkłady by wytrzymywały, to wydaje mi się,że może być wygodniej dla dziecka, jeśli będzie cienko, lub nie tak dużo na pleckach

Chustonoszka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    ale np. na noc dzisiejszą, na najdłuższą drzemkę (ok 8h) starczył mi prefold z wkładem polarowym
    jakie masz sposoby na taki maraton drzemkowy ?

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fila Zobacz posta
    jakie masz sposoby na taki maraton drzemkowy ?
    po prostu taki typ ale taką długą drzemkę miała tylko raz, najczęściej mam jedno spanie ok 6h w nocy ja podejrzewam, że może mieć to związek z wagą (raczej więcej niż mniej) i z wieczornym maratonem przy piersi

Uprawnienia umieszczania postów