Pokaż wyniki od 1 do 20 z 272

Wątek: ŁYKologia stosowana - teoria i praktyka nAA

Mieszany widok

Chustoguru Awatar JoShiMa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez livada Zobacz posta
    Tak mi wynika z kontekstu wielu wypowiedzi
    Strasznie dużo sobie dopowiedziałaś i w kwestii ostrej krytyki czy potępienia. Ja tu raczej widzę po prostu brak zrozumienia a nie krytykę. Czy jak ktoś piszę "ja robię inaczej niż ty, bo..." To automatycznie oznacza, że Cię krytykuje? Zatem wyjaśniam. Jeśli chodzi o mnie użycie alkoholu w okresie karmienia piersią nie jest z gruntu złe, ale może być z różnych powodów, o których pisałyśmy, ryzykowne.

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JoShiMa Zobacz posta
    Strasznie dużo sobie dopowiedziałaś i w kwestii ostrej krytyki czy potępienia. Ja tu raczej widzę po prostu brak zrozumienia a nie krytykę. Czy jak ktoś piszę "ja robię inaczej niż ty, bo..." To automatycznie oznacza, że Cię krytykuje? Zatem wyjaśniam. Jeśli chodzi o mnie użycie alkoholu w okresie karmienia piersią nie jest z gruntu złe, ale może być z różnych powodów, o których pisałyśmy, ryzykowne.
    Nie, napisanie "ja robię inaczej" nie jest krytyką. Ale napisanie "czy naprawdę nie można się powstrzymać od picia, czy to takie wielkie poświęcenie, co by się takiego stało gdybyś nie piła" sugeruje, że picie jest z założenia złe - no bo po co/dlaczego powstrzymywać się od czegoś, co złe nie jest/nie musi być? Czyli takie teksty są IMO oceniające/potępiające. Takie samo jest sugerowanie problemu z alko.

Ja też uważam, że picie w trakcie karmienia MOŻE być ryzykowne, to jest jasne - wszystko, czego nie robi się z głową, może być ryzykowne. Ale nie musi. Kilka osób napisał jak pije, kiedy, ile, jak się zabezpiecza - nie zobaczyłam nigdzie wpisu typu "masz rację, ja nie piję, ale picie w sposób jaki opisałaś jest ok" - czy może coś mi umknęło? Były przywoływane opinie jakichśtam towarzystw, badania lekarskie - mam wrażenie, że również zostały zgodnie pominięte milczeniem.
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chusteryczka

Domyślnie

czy możemy założyć wątek dla nieAnonimowych Alkoholików??

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez joleczka Zobacz posta
    czy możemy założyć wątek dla nieAnonimowych Alkoholików??
    Dlaczego nie podforum? Zaszalejmy
    Dzień dobry. Nazywam się Liliana. Mam 34 lata. Wg chustoforumowych standartów jestem alkoholiczką
    Ostatnio edytowane przez lilka_l ; 28-08-2012 o 21:20

Chustofanka Awatar karminek
    Miejscowość
    juz Gdańsk...

Domyślnie

tytuł zmieniony - może przyciągnie nowe zainteresowane
    {baTonik} & {NasteczkaPółCiasteczka} 12.01.12

Chustoholiczka Awatar katmawa
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez lilka_l Zobacz posta
    Dlaczego nie podforum? Zaszalejmy
    Dzień dobry. Nazywam się Liliana. Mam 34 lata. Wg chustoforumowych standartów jestem alkoholiczką
    a moje dzieci wyssały alkoholizm z mlekiem matki - dosłownie.

To ja też do klubu nAA przystępuję, bo karmiąc kilka razy wypiłam chyba z pół kieliszka wina. Czerwonego.
    synek 08.2011, córeczka 02.2013.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez livada Zobacz posta
    Ale napisanie ble ble ble sugeruje, że...
    Znów czytanie między wierszami. Strasznie trudno z czymś takim dyskutować. Nigdy nie wiadomo co sobie ktoś między tymi wierszami znajdzie. A na ogół znajduje to czego by nie chciał usłyszeć.

Chusteryczka

Domyślnie

Livada cytowała wcześniejsze wypowiedzi. Manipulujesz

Domyślnie

Livada cytowała wcześniejsze wypowiedzi. Manipulujesz
    Ja? Jeśli coś nie jest napisane a jedynie wg czyjeś subiektywnej oceny jest zasugerowane to jak to nazwiesz inaczej niż czytanie między wierszami? Ja tez przytoczyłam jakiś czas temu wypowiedź innej forumki wg której wyszło na to, że jestem głupia, choć ona nie napisała tego wprost. I co? Powinnam się obrazić czy bić pianę o to co mi, moim zdaniem, zasugerowała?

Chusteryczka

Domyślnie

[QUOTE=livada;1936097]"czy naprawdę nie można się powstrzymać od picia, czy to takie wielkie poświęcenie, co by się takiego stało gdybyś nie piła" QUOTE]

Twierdzisz że takie słowa nie padły we wcześniejszych wypowiedziach?

Domyślnie

Twierdzisz że takie słowa nie padły we wcześniejszych wypowiedziach?
    Nie nie twierdzą. Odnoszę się jedynie do tego, że piszesz że ktoś Ci coś sugerował, albo że jakaś tam wypowiedź każe Ci myśleć, że... Napisałam wyraźnie, że jeśli się zapieniasz o to co nie zostało napisane a jedynie, Twoim zdaniem, zasugerowane, to jest to czytanie między wierszami. I weź głęboki wdech zanim mi odpiszesz, bo kolejny raz nie będzie mi się chciało tłumaczyć

A to co zacytowałaś, to obiektywnie jest po prostu pytanie. Możesz na nie odpowiedzieć twierdząco, przecząco albo w dowolny wybrany przez siebie sposób, tak jak to zrobiło kilka innych osób. Obiektywnie to ono nic Ci nie każe i nic nie sugeruje. Możesz przecież napisać: Tak byłoby to dla mnie poświęcenie, albo: Nie, nie miałabym z tym problemów, albo: nie próbowałam i nie mam na to ochoty.
    Ostatnio edytowane przez JoShiMa ; 28-08-2012 o 21:42

Chusteryczka

Domyślnie

Nie nie twierdzą. Odnoszę się jedynie do tego, że piszesz że ktoś Ci coś sugerował, albo że jakaś tam wypowiedź każe Ci myśleć, że... Napisałam wyraźnie, że jeśli się zapieniasz o to co nie zostało napisane a jedynie, Twoim zdaniem, zasugerowane, to jest to czytanie między wierszami. I weź głęboki wdech zanim mi odpiszesz, bo kolejny raz nie będzie mi się chciało tłumaczyć
    Z oddychaniem problemów nie mam, wyluzowana jestem ( o dziwo bez spożycia%).
    Rozumiem że czasami człowiek coś powie a póżniej trudno z tego się wycofać. No i idzie się w zaparte.
    Też mam czasami z tym problem

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

OT(?): po zmianie tematu wątku należałoby jeszcze dział zmienić, bo właśnie się nacięłam zaglądając i spodziewając się czegoś o chustowaniu no chyba że częścią chustowego stylu życia jest kwestia (nie)picia

mam na imię Marta, mam 31 lat i jestem chustoalkoholiczką...
    Ostatnio edytowane przez martaj ; 28-08-2012 o 21:52
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chustofanka Awatar karminek
    Miejscowość
    juz Gdańsk...

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez martaj Zobacz posta
    OT(?): po zmianie tematu wątku należałoby jeszcze dział zmienić
    słuszność, słuszność wobec tego modów proszę o stosowne przenosiny
    {baTonik} & {NasteczkaPółCiasteczka} 12.01.12

Domyślnie

Z oddychaniem problemów nie mam, wyluzowana jestem ( o dziwo bez spożycia%).
    Twoje wypowiedzi sugerują coś zupełnie przeciwnego. Hi hi hi

Rozumiem że czasami człowiek coś powie a póżniej trudno z tego się wycofać. No i idzie się w zaparte.
    Jesteś pewna, że mnie cytujesz?

Chusteryczka Awatar rebelka
    Miejscowość
    Nowe n/Wisłą

Domyślnie

Fascynuje mnie jak co niektóre forumki są tak pewne swego zdania, że całkowicie ignorują badania dotyczące picia alkoholu w czasie karmienia piersią.
    "Umysł jest jak spadochron. Nie działa, jeśli nie jest otwarty." Frank Zappa

Dorota, mama Mateusza - 06.05.2008

Chusteryczka

Domyślnie

Twoje wypowiedzi sugerują coś zupełnie przeciwnego. Hi hi hi
    Bo ty mnie jeszce nie znasz, taki styl mam zazwyczaj
    Podsumowując - jeśli nie podajemy dziecku mleka z procentem, to jest to wyłącznie indywidualna sprawa czy ktoś spożywa czy nie. Takie jest moje zdanie. Jeśli ktoś uważa inaczej to jestem w stanie to uszanować i w cudze wybory z buciorami nie wchodzić. I nie komentować.

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Ale uważasz że w poniższej wypowiedzi wyczytałam coś pomiędzy wierszami, tak? I wypowiedź ta sama w sobie nie jest w żaden sposób nacechowana?:

Cytat Zamieszczone przez klusiecka Zobacz posta
    Nie tylko ty, jeżeli ktoś nie potrafi powstrzymać sie przez kilka , kilkanaście miesięcy od alkoholu, mimo wiedzy ze naraza dziecko ( nie są znane dane na temat bezpiecznej ilości alkoholu dla dziecka w mleku pijącej matki, wszelkie rewelacje opieraja sie na przypuszczeniach i mało precyzyjnych obserwacjach retrospektywnych), to znaczy że ma problem z alkoholem.
    No bo ja wnioskuję z powyższego, że klusiecka uważa, że między innymi ja mam problem z alkoholem.
    Oczywiście, możesz zaraz napisać że to nie było skierowane do mnie osobiście - ale moim zdaniem klusiecka nie bawiła się w subtelności i nie próbowała nawet rozróżniać osób z problemem od tych, które mają diametralnie inny pogląd na picie alkoholu.

A co do innej Twojej wypowiedzi - jak najbardziej, odpowiedziałam na zadane pytanie o niemożność powstrzymania się od picia, mianowicie że mogę ale nie widzę potrzeby. I znów, dyskusja w żaden sposób nie poszła w stronę tego czy taka potrzeba jest czy jej nie ma, tylko kolejnych kilka razy stwierdzone zostało, że jak ktoś się nie umie powstrzymać to ma problem...

Edit: A do nAA chyba też muszę przystąpić, cóż mi innego pozostaje...
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Uprawnienia umieszczania postów