Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 34

Wątek: Totalny brak zrozumienia

Chustomanka Awatar ewinka

Domyślnie Totalny brak zrozumienia

Ja osobiście mam szczęście, bo mnie nikt za bezpieluchowe wychowanie nie gromił, ale co i rusz moje koleżanki opowiadają, że spotykają się z ostrym sprzeciwem i agresją. Czemu tak jest?? Przecież EC nie jest traumatycznym treningiem czystości, tylko super okazją do głębszej komunikacji i relacji z dzieckiem, ale tego nie chcą uznać niektóre osoby.
    Dziś moja koleżanka, która ma córcie w wieku mojej i jakoś tak razem zaczęłyśmy stosować EC, napisała mi smutnego smsa, że została okropie zjechana przez jedną ze znajomych mam, która zaczyna odpieluchowywać swojego 2,5latka. Dziewczyna się lekko podłamała.
    Skąd ten totalny brak zrozumienia? Zazdrość?

Chusteryczka Awatar kulka37
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Brak zrozumienia na czym cała idea polega.Dla niektórych to szamanizm w czystej postaci.Są i tacy,którym się wydaje,że bezpieluchowe znaczy tyle,co sadzanie na nocnik noworodka.Dużo by trzeba tłumaczyć.

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Wg mnie to jakiś sposób obrony przed nieznanym.
    Jeśli czegoś się nie wie , najlepiej zanegować, no bo jak?? że tamta matka lepsza...o co to to nie!
    Ludziom się wydaje, że jak nosisz w chuście, wychowujesz bezpieluchowo lub wielo to na pewno mieszkasz w szałasie albo masz w domu ściany z łajna krowiego..no bo jak XXIw i takie metody z czarnego lądu..
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Myślę, że to nie wina tego, co się robi, ale, że jest to niezgodne jedyną słuszną wizją macierzyństwa. Są osoby, które nie potrafią zaakceptować odmienności. A jeśli temat dotyczy dzieci, to wszyscy nagle staja się ekspertami zobowiązanymi do udzielania rad i nagan.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie

moze tez zalezy od osoby ktora stosuje dana metode, jak ja przedstawia? ja nigdy nie spotkalam sie z krytyka, ale tez nikogo "nie zbawiam". Mnie np. wkurza narzucanie mi czegos, sposobu karmienia, noszenia, wychowywania, itp. jezeli jest przedstawiane jako "jedyna sluszna ideologia" (najwieksza walke stoczylam z idea podawania butli OT). Moze to tez o to chodzi? czasami nawet ktos bez zlych intencji tak cos chce pokazac i wychodzi doooopa
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

Chusteryczka Awatar Gertruda
    Miejscowość
    Las koło Łodzi

Domyślnie

Wiecie co dziwi mnie trochę takie podejście do wysadzania dzieci i krytyka tego...Moja mama zaczęła mnie i moje siostry wysadzać jak miałyśmy ok pół roku i choć odrobinę kontrolowałyśmy swoją postawę. Z tego co wiem koleżanki mamy postępowały w taki sam sposób. To było normalne i całkowicie naturalne. Tylko może poza zmniejszeniem pieluch do praniu nie miało żadnej głębszej ideologii.
    Starszy 18.12.2008 Młodszy 02.01.2011

Podpisz się i ratuj maluchy!!!!

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Są osoby, które ostro reagują, kiedy dzieciom wg nich robi się krzywdę. W wątku o klapsach wszystkie tak reagujemy. Ja się robię nerwowa, kiedy widzę dziecko w wisiadle, szczególnie przodem.

Wg mnie ostre i przykre reakcje na wychowanie bezpieluchowe biorą się z niezrozumienia, na czym to polega. Standardowo odpieluchowanie dzieci ma nastąpić po 2 roku życia i teraz wszyscy uczulają, że to ważne, aby być delikatnym i przewidującym przy tym, bo dla dzieci może mieć to głębokie znaczenie psychiczne. Dziecko musi być gotowe na pewną odpowiedzialność za siebie. Jeśli tak się na to patrzy, to obciążanie noworodka tym wszystkim wydaje się po prostu złe dla dziecka. Trza by wszystkim tłumaczyć...

Chustomanka Awatar iska1
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pondo Zobacz posta
    Wg mnie to jakiś sposób obrony przed nieznanym.
    Jeśli czegoś się nie wie , najlepiej zanegować, no bo jak?? że tamta matka lepsza...o co to to nie!
    Ludziom się wydaje, że jak nosisz w chuście, wychowujesz bezpieluchowo lub wielo to na pewno mieszkasz w szałasie albo masz w domu ściany z łajna krowiego..no bo jak XXIw i takie metody z czarnego lądu..
    Że obcy tak myślą to pikuś, mój M. tydzień temu stwierdził że chciałby żeby nasze dzieci były normalne!
    Bo wychowywane są inaczej niż wszystkie, bo bez telewizji, klapsów a na dodatek chusta zamiast wózka i jeszcze te wielorazówki
    No cóż nie jestem więc "normalną" mamą.
    Myślę że to właśnie strach przed czymś nowym innym karze głosic takie poglądy.

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez erithacus Zobacz posta
    Myślę, że to nie wina tego, co się robi, ale, że jest to niezgodne jedyną słuszną wizją macierzyństwa. Są osoby, które nie potrafią zaakceptować odmienności. A jeśli temat dotyczy dzieci, to wszyscy nagle staja się ekspertami zobowiązanymi do udzielania rad i nagan.
    o jak dobrze że ktoś potrafi ubrać moje myśli w słowa

ja osobiście jak usłyszałam, że moja bratanica ma być w pieluchach wielo to zrobiłam razem wzięte...

a potem trafiłam tutaj, poczytałam sobie, potrawiłam, wypróbowałam i też się tak pieluchujemy (częściowo) - a nocnik to kupuję od co najmniej dwóch miesięcy

niezrozumienie - to jedno, ale jak kto ma otwarty umysł to wszystko przetrawi a przynajmniej przyjmie do wiadomości, a jak ktoś ma klapeczki na oczach i widzi jedyną słuszna wizję - swoją - wychowania - to cóż... niech sobie każdy robi co uważa za słuszne
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grizolda Zobacz posta
    Wiecie co dziwi mnie trochę takie podejście do wysadzania dzieci i krytyka tego...Moja mama zaczęła mnie i moje siostry wysadzać jak miałyśmy ok pół roku i choć odrobinę kontrolowałyśmy swoją postawę. Z tego co wiem koleżanki mamy postępowały w taki sam sposób. To było normalne i całkowicie naturalne. Tylko może poza zmniejszeniem pieluch do praniu nie miało żadnej głębszej ideologii.
    Moja mama też nas wysadzała od 4tego miesiąca, a w wieku 7-8 wcale pieluch nie używała - przynajmniej tak dziś uważa. Że niby dawałyśmy super znaki i że ona zawsze wiedziała, a poza tym byłysmy super posłuszne i nigdy żadnego buntu i zawsze siusiu na zawołanie, a kupka o stałych porach.
    Trudno mi w ten bajkowy obraz jakoś uwierzyć, ale niech tam będzie

Najdziwniejsze to jednak to, że niektóre osoby nie tylko nie dają się przekonać, ale nie chcą zaakceptować nawet po baaaaaardzo długich i "udokumentowanych" wyjaśnieniach...

Domyślnie

Erithacus Ma rację.
    Kiedy zdecydowałam sie na wielorazowe pieluchy tłumaczyłam koleżankom i na niemowlaku gazetowym dlaczego ( ekologia, ekonomia, zdrowie ).

No i jak sie miały inne nie poczuć urazone po takim tłumaczeniu?

Odbierały to jako atak, że one trują ziemię, przegrzewają synom interes i jeszcze na to wywalają kupe kasy
    No to od razu były ostre reakcje. Że to średniowiecze no i ze drogi jednorazowy wydatek i że nie ma czasu prać bo one nie matki polki...
    No i że to wszystko napewno nie prawda ze pampersy mogą szkodzic...

Ja tez nie matka polka - w wolnym zawodzie pracuje, nie bede z Mackiem siedziec w domu do 18 r.ż. itd ale nie uważam np segraegacji śmieci czy właśnie pieluch wielo za jakiś dramatyczny wysiłek...

Mąż chwała mu za to jest bardzo za. dzielnie tetre składa w samolot

Ale teściowa i mama sie dziwia, że nie korzystam z dobrodziejstwa pampkowego

No a chusty są coraz popularniejsze i dobrze bo praktyczne, i śliczne

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dlatego ja już nic nikomu nie tłumaczę dlaczego...
    Jak ktoś zapyta to pokazuję pieluszki, tłumaczę jak to działa, ale nie sprzedaję już żadnych teorii jak chcę to dojdą sami co i jakja mogę udzielić suchych informacji..bo inaczej,..
    rzeczywiście, jak mi ktoś zaczyna wałkować ,ze pampki to samo dobro dla dziecka bo sucho, bo więcej czasu (zamiast na pranie to na zabawę???)...to się wkurzam
    Ostatnio edytowane przez Pondo ; 04-09-2009 o 16:59
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka Awatar Akacja
    Miejscowość
    Syberia

Domyślnie

Niedawno miałam obraz takiej ostrej reakcji właśnie nt. wysadzania, gdzie udział brała starsza osoba, dla której wysadzanie było jak najbardziej normalne i naturalne. Młodsza mama niemal wpadła w furię - że jak to? Ona by miała wysadzać takiego maluszka, żeby się złamał? Że to niewyobrażalne, że jeszcze by miała w sikach i kupkach w praniu? Nigdy w życiu. Kiedy wytłumaczyłam, że dziecko przytrzymuje się, a nie pozwala, by samo siedziało - gdy jeszcze tego nie potrafi, a przede wszystkim obserwuje się je i uczy samemu - nie dziecko - rozpoznawać jego potrzeby i że jest to niesamowite doświadczenie - lekkie zawahanie, ale zaraz potem - pranie, dotykanie kupek, aż w końcu ceny pieluszek - tu już koniec (bo gdzie tam tetra, co to średniowiecze, żeby jeszcze ślęczeć nad wiecznym składaniem). Z drugiej strony myślę, że trochę jest w tym zazdrości. Dlatego też mam nadzieję, że szybko przyjdą czasy, gdy monopol pampersowy się skończy, gdy w mediach pojawią się producenci wielo, wejdą do szpitali, zaczną drukować swoje książeczki i ulotki, będą testowe pieluchy i stacjonarne sklepy. Będzie dzieciom zdrowiej, Ziemia będzie szczęśliwsza.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akacja Zobacz posta
    Dlatego też mam nadzieję, że szybko przyjdą czasy, gdy monopol pampersowy się skończy, gdy w mediach pojawią się producenci wielo, wejdą do szpitali, zaczną drukować swoje książeczki i ulotki, będą testowe pieluchy i stacjonarne sklepy. Będzie dzieciom zdrowiej, Ziemia będzie szczęśliwsza.

Domyślnie

Akacja i Magnolia, ja też na to liczę - sama myślę o jakimś rozpowszechnianiu tematu nie tylko wirtualnie.
    Mam nadzieję, że nasze dzieci będą kupowały wielo w supermarketach

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

ja to szerzę propagandę na nkjak widzę, że komuś znajomemu się dziecię narodziło to podsyłam linki do pieluch, chust i forum naszego

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Akacja to jest cudne: Gdy przyszło mi doświadczyć cudu macierzyństwa, okazało się, że dostałam prócz Karmelki w prezencie jeszcze dwie Anie: chustowAnie i pieluchowAnie...
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustomanka Awatar iska1
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Akacja Zobacz posta
    Dlatego też mam nadzieję, że szybko przyjdą czasy, gdy monopol pampersowy się skończy, gdy w mediach pojawią się producenci wielo, wejdą do szpitali, zaczną drukować swoje książeczki i ulotki, będą testowe pieluchy i stacjonarne sklepy. Będzie dzieciom zdrowiej, Ziemia będzie szczęśliwsza.
    Akacja pięknie to ujęłaś

Domyślnie

Akacja święte słowa.

Moje pieluchy w spadku dostaną kuzynki i siostra. już zmieniały Małemu pieluchy gdy mnie odwiedziły więc pierwsze koty za płoty.
    Poza tym też informuje koleżanki przyszłe mamy z czym to sie je.

Chętnie pokazuje swoje zasoby pieluchowe zainteresowanym Bo sama wiem jak trudno podjąc decyzje nie dotykając wcześniej pieluszek własnymi rękoma.

Przydałaby sie jakas książeczka z podstawami pieluszkowania dla początkujących bo pewnie wiele osób znichęca koniecznośc szukania informacji w internecie, dokopanie sie czasem czegokolwiek wymaga jednak sporego samozaparcia

A każdy chyba wie jaki to problem skonstruowac stosik dla noworodka. Potem już z górki

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja też na to liczę, że wielo będzie niedługo można dostać w supermarketach jako przynajmniej alternatywę dla pamków. Myślę, że to kwestia niedługiego czasu (może około roku), kiedy wielo pojawią się przynajmniej w jakiś sklepach stacjonarnych. W Wielkiej Brytanii wielo są sprzedawane np. w sieciach takich jak Mothercare, ale też w wielu innych sklepach. Tutaj szacuje się, że co druga mama przynajmniej spróbowała wielo a około 30% używa ich regularnie. Inna grupa mam używa ich na przemian z jednorazówkami.

A jeżeli chodzi o książkę, to może naprawdę warto nad tym pomyśleć? Mogłybyśmy wspólnie pomyśleć o napisaniu takiego poradnika. Muszę poszperać jaki byłby koszt druku i publikacji.
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Uprawnienia umieszczania postów