Ja też chętnie pokazuję pieluszki, ale ..naprawdę łątwo wyczuć czy ktoś jest chętny do -nawet- dyskusji na ten temat, czy z takich czy innych powodów..skończy się na atakowaniu ewentualnie wyśmiewaniu![]()
Ja też chętnie pokazuję pieluszki, ale ..naprawdę łątwo wyczuć czy ktoś jest chętny do -nawet- dyskusji na ten temat, czy z takich czy innych powodów..skończy się na atakowaniu ewentualnie wyśmiewaniu![]()
Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.
a wiecie, sobie uswiadomilam, ze mnie nikt nie wysmiewa pewnie dlatego, ze zdaje sobie sprawe jaki to bylyby koszty uzywania pampkow przy dwojce....no i dlatego jestem bohaterka![]()
K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013
1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!
Ja spotykalam sie raczej ze zdziwieniem, ze mi sie chce to prac itp. ALe dzieki wielorazowkom Cora sama kupki wola (do siusiu jakos sie nie przylozylismy) i kolezanki, co to maja dzieci powyzej 2 lat dziwia sie, ze ona juz wola, a oni dopiero ze swymi dziecmi zaczynaja.
Niestety teraz jestesmy na jednorazowkach, bom w ciazy i wrazliwa jak na razie na zapachy, ale czekam momentu, kiedy bedzie oki i wrocimy do wielorazowek.
Ania - żona i matka trójeczki rozrabiaków
to tylko napisze, ze sie takie rzeczy dzieja- nie w Pl co prawda, ale daje nadzieje
w Finlandii kazdy rodzic dostaje od tutejszego ZUSu takie super wypasione pudlo z wyprawka dla dziecka- glownie ciuszki, posciel, akcesoria kapielowe itd, ale sa tez dwa otulacze Imse Vimse, cztery flanelkowe formowanki (rozmiar NB, tez IV) i do tego kilka zwyklych tetrowych. do tego jest bardzo fajna ulotka, ktora tlumaczy co i jak, lacznie z instrukcjami skladania tetry w samolot! w szpitalu w ktorym rodzilam mozna bylo wybrac pomiedzy pieluchowaniem w pampki a tetra z otulaczem (nie pamietam jaki to byl) i polozne tez uczyly ta tetre skladac. wiec mloda jest na wielo od pierwszego dnia
wsrod naszych znajomych kojarze tylko jedna rodzine ktora pampkowala na pelen etat, pozostali jednak wielo.
dojdzie do polski dobre, na pewno!
A ja wczoraj rozmawiałam ze znajomą starszą panią, która była strasznie zachwycona wielo i powiedziała mniej więcej tak: my wszyscy na tetrze i flaneli wychowani i tyłki mamy zdrowe, mamom naszym ręce od prania nie odpadły...strasznie mi się to podobało...Ja jak zaczynałam z wielo to miałam opory a teraz to nie wyobrażam sobie inaczej...
ale tematem było EC
otóż: ja się nie wyśmiewam, ideologicznie jest pociągające hmm hmm, ale ja chyba jeszcze nie dorosłam
w każdym razie to chyba na razie nie dla mnie
(mimo że zaobserwowałam wiele ciekawych zachowań mego malucha i nie protestuję, kiedy załatwia się poza pieluszką)
O! Witam Foxy LadyTo dzięki niej dowiedziałam się o wielo i o tym forum. No i cóż - strasznie się wciągnęłam, a teraz sama próbuję wciągać kogo się da
![]()
no wlasnie dlatego ja poszlam na latwizne i zaczelam wysadzanie dopiero jak mala usiadla. Po poczatkowych sukcesach, kryzysie i naglym powrocie do formy - napawa mnie duma jej widok siedzacej na nocniczku
i tak podsumowujac - chociaz to tez raczej budzi podziw, ze mala taka mala a juz nocnikowa - to dla tych paru chwil mojej dumy i radosci z tak prostej czynnosci mojego dziecka wszelkie uwagi i krytyke swobodnie puszczam sobie mimo uszu![]()
K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013
1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!
Ja najczęściej spotykam się z niezrozumieniem osób, które mylą EC z treningiem nocnikowym i nie chcą zrozumieć różnicy. miewalam na warsztatch osoby, które przychodziły bardzo na "nie", a wychodziły na "tak", ponieważ w ciągu dwóch godzin zapoznały się z tematem szczegółowo.
Różniaste uwagi puszczam mimo uszu lub kwituję stwierdzeniem, że to jest wybór każdego rodzica.
Bardzo podoba mi się podejście z Finlandii. Dopoki jednak nie zaangażuje się w taki porgram pomocowy Państwo to będzie trudno....Np. zamiast becikowego pakeit wielorazówekŻadna firma nie jest w stanie przebić się aż na taką skalę bez wsparcia. Nawet ulotek i książeczek w szpitalu nie wolno zostawić bez pozowlenia określonych osób....
Myślę, że na razie to co my wszystkie robimy jest ebzcenne: po prostu dzielimy się z innymi naszymi doświadczeniami. Nie zapominajmy, że wielo w Polsce są obecne od niespełna dwóch lat...dajmy sobie troszkę czasu.
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
Warszawie koło Ikei na Targówku jest Swiat Dziecka i tam jest stoisko eko, gdzie są te wszystkie dobrodziejstwa. Ale narazie to jedyny sklep stacjonarny o jakim wiem.
Ja się spotykam z dużym zdziwieniem i opinią, że mam genialne dziecko![]()