Piaskowy wilk da rade dla 3i pół latka?
Piaskowy wilk da rade dla 3i pół latka?
A ja jeszcze zapytam o książeczkę "Zima, której nie było" http://bonito.pl/k-1905931-zima-ktorej-nie-bylo warto? Serię o Mysi Marysi polecacie?
właśnie dotarło nasze "na świąteczne" zamówienie z czytam.pl
Karusku !!! ogromnie dziękuję za polecenie Bzdurek Andrusa !
Własnie zajadam ostatni kawałek urodzinowego tortu czytam Rzodkiewkową królewnę i kwiczę ze śmiechu
Dobrze że młodszy śpi![]()
Ostatnio edytowane przez martaj ; 17-11-2014 o 09:42
Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)
u nas Paskowy pojawił się w okolicach 3urodzin młodszej, do tej pory obie zakochane choć jednak starsza córa bardziej; gdyby mogła przygarnęłaby całą półkę TYLKO piaskowegoteraz dostanie zbiorcze wydanie i będzie mogła nosić do szkoły
i moje zupełnie przypadkowe odkrycie empikowskie dla mniejszych Rebecca Elliott http://www.empik.com/szukaj/produkt?...type=basicForm (pewnie było ale dla mnie odkrycie)
edit: ba nawet można podejrzeć http://www.otymze.pl/2013/11/o-tym-takze.html
edit2: taaaa Natala rok temu polecała, fajnie że szukaj mnie lubi wciąż i wypluwa po moich wypocinach![]()
![]()
Ostatnio edytowane przez dankin-82 ; 17-11-2014 o 10:57
znacie ksiażkę Doroty Lipińskiej "Duda i wielka przygoda"
o tę:
http://merlin.pl/Duda-i-wielka-przyg...1,1382153.html
koleżanka mi bardzo poleca, ale nie widziałam jej w środku (znaczy książki, nie koleżanki![]()
i nie wiem czy fajna i czy dla ponad 4-latki bedzie odpowiednia?
Lipcowa Córka (2010) i Styczniowy Synek (2014)
Rebecci Elliot baaardzo lubie Dziewczynke z Zoo - to o adopcji dla najmlodszych. Tak jest i juz - tresciowo tez swietne - o niepelnosprawnosci (tez dla najmlodszych) - ale ilustracyjnie lubie mniej niz ta pierwsza. Pozostale dwie czekaja na amazonowej wish liscie. ona w ogole pisze o problemach - dla najmlodszych - ale to takie ksiazeczki raczej uniwersalne, mozna po prostu ot tak przeczytac z dzieckiem.
Piaskowego czytalismy w okolicach chyba 4 urodzin z F, W slucha z rozpedu i tez lubi - czytalismy chyba z 10 razy calosc (i ostatanio znowu sie domagaja powtorki).
Dudy i Zimy, ktorej nie bylo nie znam - tez poprosze o opinie jak ktos czytal - bo obie wygladaja zachacajaco. zwlaszcza zima w kontekscie moich dzieci, ktore co roku czekaja na snieg - a przy tutejszym klimacie - moga sie nie doczekac - dla nich niestety, dla mnie - na szczescie![]()
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Jeśli chodzi o Dudę to jest to książka przeznaczona dla młodszego czytelnika, tak max do 6l, to historyjka o 3letniej dziewczynce i jej dziecięcych zwyczajnych problemach; to nietypowa książeczka, w której pewne frazy czy wyrazy są powtarzane, jeśli dziecko to lubi sprawi mu to tylko frajdę a my przy okazji poćwiczyć wymowę (wyrazy dźwiękonaśladowcze się pojawiają)Do książki była dołączona płytka. Książeczka ukazuje, że to na co dzień zwykłe może okazać się wspaniałą przygodą.
Jeśli chodzi o Zimę, to jest to książeczka o ciekawskiej małej dziewczynce, która nie może doczekać się na przyjście zimy. Jednak zima nie przychodzi i trzeba ją sobie samemu stworzyć; wg mnie minimalistyczna, oszczędne ilustracje (oszczędne kolory) i tekst, proste zdania; ta książeczka ukazuje dziecięce podejście i obserwację świata tak bardzo inne niż nasze dorosłe; książeczka jest prosta, skromna ale bucha z niej ciepełko; wiekowo dałabym 4+ i z tego co pamiętam to chyba był debiut Minasowicz?
dankin - dziekichyba sie skusze na Zime... w kolejnym zamowieniu.
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Zamelduję tylko cytując za fb
"Nominacje jury literackiego do nagrody Książka Roku zostały ogłoszone!
Oto one:
• Aida Amer Opowieści spod oliwnego drzewa (Poławiacze Pereł, Warszawa 2014)
• Liliana Bardijewska O czym szumią muszle (Zielona Sowa, Warszawa 2014)
• Dorota Combrzyńska-Nogala Możesz wybrać, kogo chcesz pożreć (Literatura, Łódź 2014)
• Anna Czerwińska-Rydel, Paweł Rydel Mistrz. Spotkanie z Witoldem Lutosławskim (Muchomor, Warszawa 2013)
• Marta Dzienkiewicz Pionierzy, czyli poczet niewiarygodnie pracowitych Polaków (Dwie Siostry, Warszawa 2013)
• Dorota Kassjanowicz Cześć, wilki! (Dwie Siostry, Warszawa 2014)
• Katarzyna Majgier Tajemnice Starego Pałacu. Duch z Niewiadomic (Nasza Księgarnia, Warszawa 2014)
• Jarosław Mikołajewski Wiersze z kąpieli (Egmont Polska, Warszawa 2014)
• Tina Oziewicz Dzicy lokatorzy (Czerwony Konik, Kraków 2014)
• Anna Piwkowska Franciszka (Fundacja Zeszytów Literackich, Warszawa 2014)
• Dorota Suwalska Piegowate niebo (Nasza Księgarnia, Warszawa 2014)
• Tomasz Trojanowski Stroiciel (Literatura, Łódź 2014)
• Agnieszka Tyszka Nawijka na skajpie ((Akapit Press, Łódź 2014)
• Joanna Wachowiak Kot kameleon (Bis, Warszawa 2014)
• Yvette Żółtowska-Darska Messi. Mały chłopiec, który stał się wielkim piłkarzem (Egmont Polska, Warszawa 2014)"
ciekawa jestem wyniku
i jeszcze podążając za Rymsem:
"
W katalogu Białych Kruków "White Ravens 2014", książek z całego świata rekomendowanych przez Internationale Jugendbibliothek, znalazły się polskie tytuły:
"Prawdziwa bajka" - Marta Ignerska/Mikołaj Łoziński, wyd. Kultura Gniewu
"Arka czasu" - Marcin Szczygielski/Daniel de Latour, wyd. Stentor
"Proszę mnie przytulić" - Emilia Dziubak/Przemysław Wechterowicz, wyd. Ezop
"Bałagan" - Alicja Wasilka, Michał Krygier, wyd. iKropka."
hmmm, z tej listy znam tylko Pionierow i Dzikich lokatorow... i jeszcze pzre rzeczy mam na wish liscie - chyba sie trzeba doksztalcic
a Messiego chyba kupie F, bo cos ostatnio pilka i pilka
edit: pisze o liscie nominacyjnej, z Bialych Krukow nie znam Szczygielskiego, ale ta pozycja akurat moze jeszcze poczekac...
Dzięki, dankin, za wieści.
Ja z listy nominacyjnej prawe nic nie znam. W domu mamy Pionierów i Dzikich lokatorów, w koszyku Kot kameleon i Cześć wilki!
Po przeczytaniu recenzji Franciszka wyleciała, a może niesłusznie.
Widziałam O Lutosławskim - bardzo piękne i staranne są te książki biograficzne dla dzieci, ale moje w nich nie gustują. Majgier też średnio podeszła, a Julka ma poprzednią książkę Suwalskiej "Ratunku, marzenia" i nie miała chęci jej dokończyć.
Z listy Białych Kruków mamy Arkę czasu (ale jeszcze starsza nie dojrzała do niej) i Bałagan (który mnie się podoba bardzo umiarkowanie). Na przytulanie moje dzieci juz raczej za stare, a Ignerska nie bywa moim pierwszym wyborem, ale zaglądnę do niej przy jakiejś okazji.
edit - widziałam na targach Opowieści spod oliwnego drzewa, ale w celu testowym kupiłam Zebrę - spodobała sie , też ilustracje, więc Opowieści u nas wylądują.
Ostatnio edytowane przez aniakom ; 18-11-2014 o 12:23
Ludzie, kto tę listę tworzył? Skąd te książki? Chyba tylko o jednej z nich coś tam słyszałam, a reszta? Książka roku, dobre sobie, ciekawe czyjego roku?
Mikołaj 2001, Wojtek 2004, Adam 2007
Widziałam ilustracje wroga i też mnie chwycił za serce.
Ech czemu tych cudnych książek jest aż tyyyle?? Mam ochotę otworzyć bibliotekę dla dzieci.
Kupiłam wierszyki M. Strzałkowskiej rewelacyjne! Mam nadzieję że pomogą mojemu najstarszemu który ma trochę logopedycznych problemów.
Trochę tych wszystkich konkursów jestTeż nie wszystko miałam w rękach, a to co nie miałam doczytuję,staram się być na bieżąco choć nie zawsze mi to wychodzi
![]()
![]()
W sumie Przecinek i Kropka nominuje książki bardziej znane nam tu na forum
przykładowo: http://przecinekikropka.pl/konkurs 100% znajomości![]()
A dla jakiego wieku byście polecily "Na szczęście mleko"? Raczej dla mojej niespelna sześciolatki, siedmio-i-polletniej siostrzenicy czy dwunastoletniego siostrzenca?
żona TEGO Jaśka
mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)