Pani w sklepie ma trochę też inne zadanie nioż doradzić to raz
a dwa przeglądaj wątek trójmiejski tam dziewczyny umawiają się na spotkania w plenerze
kasia coś mi się zdaje ze on ukryty na tym dla doradców
Pani w sklepie ma trochę też inne zadanie nioż doradzić to raz
a dwa przeglądaj wątek trójmiejski tam dziewczyny umawiają się na spotkania w plenerze
kasia coś mi się zdaje ze on ukryty na tym dla doradców
Marta - mama Natalii (2003), Tomka (2005), Zosi (2008) i Kuby (2013)
Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden
Dziecko w chuście - doradztwo noszenia dzieci w chustach i nosidłach miękkich
przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)
mój blog
Pamiętam jak na początku mojego noszenia czy nawet jeszcze w fazie poznawania terenu, trafiłam na wątek, gdzie doradczynie spierały się o bodaj kangurka. Ktoś je uciszył, prosząc aby przeniosł sie do ukrytego, żeby "nie straszyć nowych noszących". poczułam się jak głupia kura któa sama nie umie poznać co jest "dobre" a co "złe" i że te kwestie gdzieś się poza moim zasięgiem rozpatruje. Dziwne to było uczucie, i choć dziś wiem wiećej, to czasem wraca.
Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)
już nic
Ostatnio edytowane przez malabru ; 25-07-2012 o 13:50
kto chce "naocznie zobaczyć" niech wykona pewne ćwiczenie:
kucnij na pełnych stopach, luźno. Odwiedzenie zrobi się fizjologiczne, ok 90 st, nie więcej. Twoje ciało pochyli się, a brzuch oprze się na udach. Kolana będą duuużo wyżej niż pośladki. STopy będą lekko odwiedzione na boki. Ręce pójdą Ci do przodu. Poczuj kręgosłup - masz jakby "podkulony ogon", czyli miednica jest podwinięta, a część krzyżowa kręgosłupa zaokrąglona.
A teraz włóż pomiedzy kolana łokcie, i rozepchnij je jak tylko możesz, z całej siły. Zapewne twoja pupa powędruje do góry, pozycja przestaie być kuczna, a bardziej zacznie przypominać siedzącą. Kręgosłu w części krzyżowej się wyprostuje, w szyjnej o dziwo też.
ta pierwsza pozycja to pozycja jaką otrzymujemy w kangurku, Ta druga to klasyczna pozycja w 2x/nosidłach.
Wierzysz w to, że pełna kifoza gwarantuje bezpieczeństwo kręgosłupa na wczesnym etapie jego rozwoju przy pozycji pionowej? Bo ja tak. Dlatego NAJCZĘSCIEJ (a w przypadku noworodków zawsze) doradzam, żeby dziecko w chuście kucało, a nie siedziało.
G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998
NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl
konsultacje także poprzez SKYPE
ale w podwójnym X ani w nosidle miękkim nie wkładamy łokci tylko miękką chustę! Materiał! to tak jakby powiedzieć, że pieluszką, którą wkładamy dziecku na pupę powodujemy nieprawidłową pozycję, bo wkładamy coś między nogi. . Litości! Przecież w kangurku i w kieszonce również podciągamy materiał "pod dziecko", tak, ze de facto jest on między nogami niemowlaka.
nie chcę wchodzić w nieprowadzące do niczego dyskusje, ale to nie jest przykład na to, że dwa x jest zły. Podwójny krzyż jest trudny. To jest jego problem największy, że mimo iż wydaje się łatwym wiązaniem, to takim nie jest, ale prawidłowo zawiązane dziecko w dwa x przyjmuje właściwą pozycję. Tak jak można źle ułożyć kolanka dziecka w dwa x, tak samo w kieszonce można za bardzo rozpłaszczyć dziecko, a o kangurku można powiedzieć, ze zazwyczaj za luźno podtrzymuje główkę dziecka.
edit,
choćby w tym jak często prezentowanym ostatnio zdjęciu na tym forum widać, że nóżki dziecka są ułożone prawidłowo (abstrahuję od wysokości ułożenia dziecka)
![]()
Ostatnio edytowane przez Kanga ; 25-07-2012 o 19:54
Aga-mama Ani (2004) oraz Franka (2006)
Doula, od 2007 roku instruktorka noszenia w chuście, Certyfikowana doradczyni Die Trageschule® Dresden warsztaty i indywidualne konsultacje chustowe www.kanga.com.pl
A jedna okruchy tych dyskusji trafiają do zwykłych zjadaczy chleba i powodują nasz niepokój. Moze warto przedstawić jakieś merytoryczne uzasadnienia różnych stanowisk, żeby każda mama mogła jednak sama decydować w oparciu o fakty, a nie o zapewnienia poszczególnych doradców. Bo ja po wypowiedzich doradcy na forum rówieśniczym dochodzę do wniosku, ze nie powinnam córki nosić, a syna uszkodziłam nieodwracalnie, bo nie umiem jedynego słusznego wiązania czyli kangura. A w Kielcach brak doradcy który moze mnie tego nauczyc. Kieszonka to sadyzm, a 2X to świadome znęcanie sie, więc po 2 latach na formum dochodze do wniosku, że najzdrowszy jednak jest wózek![]()
a to ciekawe...
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
ciekawi mnie to bardzo bo to niby ja![]()
Ale pani w sklepie jest doradcą prowadzącym ponoć indywidualne konsultacje chustowe i jak o te konsultacje zapytałam to powiedziała, że ja umiem wiązać, że jest ok. Wydaje mi się że gdyby coś się jej nie podobało w moim wiązaniu to powinna mnie na te konsultacje namawiać chyba?