Pokaż wyniki od 1 do 20 z 104

Wątek: KONTROWERSYJNE 2X ?

Mieszany widok

Chustofanka Awatar Itula
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie KONTROWERSYJNE 2X ?

Hej dziewczyny Przekopuje sobie forum jako chustonówka szczypior zielony i widzę że wiązanie 2x, które już mialo zostać moje ulubione, nie jest za dobre. Natknęłam się na post - nie potrafię dokladnie przytoczyć - że nadaje się tylko dla dziecka samodzielnie siadającego i tylko w sytuacjach awaryjnych.
    A właściwie to znajduję sprzeczne info, bo np. tu: http://chusty.info/forum/showthread....48&pagenumber= jest opisane jako od urodzenia!
    I jestem trochę zakręcona -Jak to jest z tym wiązaniem? Wydaje się że to jedno z najpopularniejszych - we wszystkich instrukcjach do chust, na stronach o wiązaniu ... Dlaczego jest złe to mniej więcej już przyswoilam - szeroko nóżki, pionizacja kręgosłupa, ale jak bardzo jest to niebezpieczne? jak często i jak max dlugo można w nim nosić? czy lepiej w ogole sobie odpuścić? Czy wszyscy Doradcy Noszenia są co do tego zgodni?
    Fajnie byłoby gdzieś (może tu) to podsumować, bo docierałam do tego po innych różnych wątkach - jak myślicie?

Chustofanka Awatar Itula
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

dodam jeszcze, że jak wiążę kieszonkę to mała też się prostuje przy rozglądaniu, a zaokrągla plecki gdy zaśnie - w 2x wydaje mi się że jest podobnie

Guest
    Guest

Domyślnie

No nie nie jest podobnie
    przy 2x dziecko obejmuje Cię nóżkami a przy kieszonce ma kolanka na Twoim brzuchu
    przy kangurku też

i to wszystko zależy też w jakim wieku jest dziecko, choć wszystko stosowane z umiarem nie powinno zaszkodzić

ostatnio IzaBK w jakiś wątku pięknie to opisała

Chustomanka Awatar pata79
    Miejscowość
    Józefów, woj.lubelskie

Domyślnie

Ja nie mogę znaleźć tego wątku a też mnie to nurtuje.
    Jak zaczęłam nosić Hankę, to miała już 3 miesiące. Najpierw była kieszonka, potem 2x.
    A teraz chciałam nosić od początku i nie ukrywam, że 2X to moje ulubione wiązanie.
    Mogę od początku czy nie mogę?

Chustofanka Awatar Itula
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

czytałam tą wypowiedź Izy, rzeczywiście bardzo fajna - na chwilę przestałam się spinać, ale tylko na chwilę, bo dalej w dyskusji są jednak przytaczane argumenty przeciw 2x i brzmią strasznie.
    Czy to na prawdę takie złe wiązanie? przecież go też doradcy uczą?
    PS a moja Ala ma 4,5m-ca i próbowałyśmy 2x od 3

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów