Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 26

Wątek: Prośba o ocenę wiązania + lordoza mamy

Chustoholiczka Awatar Hester
    Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie Prośba o ocenę wiązania + lordoza mamy

Mam prośbę do bardziej doświadczonych w chustowaniu mam - czy możecie spojrzeć na zdjęcia mojej zamotanej w elastyka Babylonii córci i powiedzieć, czy jest dobrze, czy niedobrze, i co poprawić ewentualnie? Nie mam dostępu do nikogo kto mógłby to ocenić na żywo a jakoś tak się niepewnie czuję, choć mi wygodnie...

I druga sprawa - najpewniej mam lordozę lędźwiową i chciałabym wiedzieć, czy mogę w związku z tym nosić w chuście. Córcia ma 4 miesiące i wazy 5,5 kg, niby niewiele ale nie chciałabym sobie zaszkodzić... Z drugiej strony zaczyna jej sie chustowanie podobać (wczesniej było kiepsko) a mi wiele ulatwia noszenie jej w chuście, nie chciałabym więc rezygnować z chusty jesli nie ma takiej potrzeby do czasu upewnienia się u specjalisty (co, jak wiadomo znając NFZ, może trochę zająć ). Wiecie coś o przeciwskazaniach przy tym schorzeniu?

https://picasaweb.google.com/1075955...ICe-pvzvIyCkQE
    Ostatnio edytowane przez Hester ; 03-03-2012 o 20:03

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Noszenie z przodu pogłębia lodrozę. Polecam plecak, on najmniej obciąża kręgosłup.
    Dla 4-miesięcznego dziecka świat z pleców mamy też będzie atrakcyjniejszy
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez IzaBK Zobacz posta
    Noszenie z przodu pogłębia lodrozę. Polecam plecak, on najmniej obciąża kręgosłup.
    Dla 4-miesięcznego dziecka świat z pleców mamy też będzie atrakcyjniejszy
    Obawiałam się, że tak się to skończy Na plecak chyba nie jestem gotowa, wydaje mi się lepszy dla większego dziecka, jakoś nie czułabym się pewnie nie widząc córy... A jak w ogóle to moje wiązanie wygląda? Gdyby ortopeda jednak uznał że to nie lordoza...

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

wiązanie nie wygląda, gdyż album jest niedostępny.

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    w rzeczy samej

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    Rzeczywiście, teraz powinno być ok

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Nikt?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

Wydaje sie ok, tylko jedna nozka jest nizej niz druga? Tak jakby jedna krawedz byla zbyt luzno, albo chusta nie siegala do dolu podkolanowego. Sliczna chusta i sliczne dziecko
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustofanka Awatar mila_la
    Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Hmmm... Ja się mało znam, ale wydaje mi się, że coś tu nie gra
    Bo to chyba kieszonka, miała być tak? Wygląda jakbys ją zawiązała na odwrót. Te poły, które masz w środku to są poły zewnętrzne i powinny być na zewnątrz.
    Ale może niech się jeszcze ktoś bardziej doświadczony wypowie, bo jak już zaznaczyłam ja też jestem początkująca i mogę się mylić
    A co do kręgosłupa to ja sama mam problemy z kręgosłupem (dość duża skolioza) i muszę powiedzieć, że u Ciebie nadmiernej lordozy nie widzę. Może w chuście wygięcie się zniwelowało, ale wygląda ok. Lepiej jednak idz do ortopedy jeśli czujesz, że coś tam jest nie tak. Polecam też codzienną gimnastykę, (ćwiczenia na ten odcinek kręgosłupa). Fajne ćwiczenia można znaleźć w necie.
    Mnie samej gimnastyka bardzo pomogła nie tyle może wyprostować kręgosłup, bo na to już jestem za stara , ale poprawić jakość codziennego życia

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    Wydaje sie ok, tylko jedna nozka jest nizej niz druga? Tak jakby jedna krawedz byla zbyt luzno, albo chusta nie siegala do dolu podkolanowego. Sliczna chusta i sliczne dziecko
    Dziękuję za odpowiedź (a córcia za komplemet ) Faktycznie, na zdjęciach jest to widoczne... Córcia ma lekka asymetrię, tu nie pilnowałam jej glowy by skręcała w lewo zamiast w prawo, może to przez to? Jutro znów sie zamotam i zobaczę, czy też będzie taki efekt, teraz wiem na co zwracać uwagę
    Ostatnio edytowane przez Hester ; 03-03-2012 o 23:31

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mila_la Zobacz posta
    Bo to chyba kieszonka, miała być tak? Wygląda jakbys ją zawiązała na odwrót. Te poły, które masz w środku to są poły zewnętrzne i powinny być na zewnątrz.
    Ale może niech się jeszcze ktoś bardziej doświadczony wypowie, bo jak już zaznaczyłam ja też jestem początkująca i mogę się mylić
    A co do kręgosłupa to ja sama mam problemy z kręgosłupem (dość duża skolioza) i muszę powiedzieć, że u Ciebie nadmiernej lordozy nie widzę. Może w chuście wygięcie się zniwelowało, ale wygląda ok. Lepiej jednak idz do ortopedy jeśli czujesz, że coś tam jest nie tak. Polecam też codzienną gimnastykę, (ćwiczenia na ten odcinek kręgosłupa). Fajne ćwiczenia można znaleźć w necie.
    Mnie samej gimnastyka bardzo pomogła nie tyle może wyprostować kręgosłup, bo na to już jestem za stara , ale poprawić jakość codziennego życia
    Nie jestem pewna czy dobrze zrozumiałam - chustę zawiązałam zgodnie z instrukcjami na stronie producenta i podawanych na forum, to jest elastyk a Twój opis brzmi dla mnie jakby był dla chusty tkanej... O to chodziło?

O lordozie powiedział mi fizjoterapeuta, który mnie masował. Oczywiście nie wierzę na słowo osobie nie będącej lekarzem i zrobię stosowne badania, ale jednak pracuje on na codzień z osobami z problemami z kregosłupem i choć mam nadzieję że się pomylił, to chyba szanse sa niewielkie Rzeczywiście może poszukam tych ćwiczeń, musze przyznać że odczucia związane w plecami są dla mnie obecnie dość uciązliwe. Dziekuję

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

To jest chusta elastyczna i takiez wiazanie, jak najbardziej poprawne dla tego rodzaju chusty
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

-nóżki są krzywo- jedna poła jest nierozciągnięta- musi być rozłożona od dołka podkolanowego do drugiego dołka podkolanowego oraz obie poły mają przykrywać plecy dziecka aż do karczku
    - kolanka powinny być na wysokości pępka i wtedy plecki powinny się zaokrąglić, bo teraz córa jest raczej wyprostowana

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    -nóżki są krzywo- jedna poła jest nierozciągnięta- musi być rozłożona od dołka podkolanowego do drugiego dołka podkolanowego oraz obie poły mają przykrywać plecy dziecka aż do karczku
    - kolanka powinny być na wysokości pępka i wtedy plecki powinny się zaokrąglić, bo teraz córa jest raczej wyprostowana
    Ach, więc kolanka jeszcze wyżej a poły bardziej rozciągnięte. Widzisz, dla mnie to wyglądało dobrze a jednak trzeba bardziej sie postarać Dziękuję

Chustopróchno Awatar sakahet
    Miejscowość
    Spain :)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hester83 Zobacz posta
    Ach, więc kolanka jeszcze wyżej a poły bardziej rozciągnięte. Widzisz, dla mnie to wyglądało dobrze a jednak trzeba bardziej sie postarać Dziękuję
    poły rozciągnięte, by uzyskać równą pozycję, co w przypadku Twojej córy, która ma lekką asymetrię jest szczególnie ważne; no i plecki powinny być zaookrąglone
    a próbowałaś się wiązać w tkaną?

Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Aż muszę zacytować sama siebie
    Poprzedni post wycofuję
    Ślepa nie zauważyłam, że to przecież elastyczna Późno jest
    Na swoje usprawiedliwienie dodam, że ja z elastyczną do czynienia nie miałam, to też jej od razu nie poznałam
    Oddaję honor A dzieciątko rzeczywiście wyjątkowo zadowolone w tej chuście
    A nawiązując jeszcze do kręgosłupa, to może jednak przerzuć się na tkaną. Podobno lepiej odciąża kręgosłup!

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosia83 Zobacz posta
    poły rozciągnięte, by uzyskać równą pozycję, co w przypadku Twojej córy, która ma lekką asymetrię jest szczególnie ważne; no i plecki powinny być zaookrąglone
    a próbowałaś się wiązać w tkaną?
    Ok, będę ćwiczyć Tkanej nie próbowałam, nie mam do takowej dostępu na razie. Miałam Bebelulu kółkową przy pierwszym dziecku ale to była porażka, teraz uznałam że z elastyczną na początek będzie mi łatwiej, mam w planach kupno tkanej niebawem tylko ta lordoza mi plany krzyżuje :/

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Aż muszę zacytować sama siebie
    Poprzedni post wycofuję
    Ślepa nie zauważyłam, że to przecież elastyczna Późno jest
    Na swoje usprawiedliwienie dodam, że ja z elastyczną do czynienia nie miałam, to też jej od razu nie poznałam
    Oddaję honor A dzieciątko rzeczywiście wyjątkowo zadowolone w tej chuście
    A nawiązując jeszcze do kręgosłupa, to może jednak przerzuć się na tkaną. Podobno lepiej odciąża kręgosłup!
    nie ma sprawy, dobrze że sa tu czujne mamy Córci się podoba ale dopiero od kilku dni, wcześniej w ogóle nie chciała sie dac zawiązać więc chce korzystać póki mogę

Miejscowość
    gdzieś nad morzem

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Hester83 Zobacz posta
    nie ma sprawy, dobrze że sa tu czujne mamy Córci się podoba ale dopiero od kilku dni, wcześniej w ogóle nie chciała sie dac zawiązać więc chce korzystać póki mogę
    Ha! To tak jak mój synek obecnie!
    W chuście wytrzymuje góra 15 minut, a po tym czasie zaczyna się kręcić i wiercić na wszystkie strony
    Cieszę się, że jest szansa, że mój Mały z tego wyrośnie, skoro Twoja córcia wyrosła
    Póki co ratuja nas spacerki. Za każdym razem kiedy wychodzimy otoczenie jest tak absorbujące, że Mały zapomina o wierceniu
    W domu jeszcze nigdy nie udało się go niczym tak zainteresować

Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Ha! To tak jak mój synek obecnie!
    W chuście wytrzymuje góra 15 minut, a po tym czasie zaczyna się kręcić i wiercić na wszystkie strony
    Cieszę się, że jest szansa, że mój Mały z tego wyrośnie, skoro Twoja córcia wyrosła
    Póki co ratuja nas spacerki. Za każdym razem kiedy wychodzimy otoczenie jest tak absorbujące, że Mały zapomina o wierceniu
    W domu jeszcze nigdy nie udało się go niczym tak zainteresować
    No, ja na razie po domu, na spacerki czekam aż wiosna przyjdzie. Dziś Anulka nawet w chuście usnęła, ale też zaczyna obracać się na boki więc poza chustą zaczynamy etap podłogowania

Uprawnienia umieszczania postów