Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 60 z 70

Wątek: zielona w temacie

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

nie smarujemy bo wlasnie zatłuszcza.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Domyślnie

Nie smarujemy, bo nie ma takiej potrzeby
    Ale.. jeśli do tej pory zawsze smarowałaś, to pupa może teraz przeżyć szok, jak nie posmarujesz. Nie zniechęcaj się jesli tak się stanie, bo to minie. No i nie trzymaj zbyt długo.
    Nie musisz też rzucać się od razu na głęboką wodę. Jeśli nie masz dość pieluch, to stosuj na razie zamiennie z pampkami i obserwuj pupkę

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustofanka Awatar Livonia
    Miejscowość
    Newport

Domyślnie

troche wczoraj zaczerwienina chyba szok jednak mały jest. Zmieniam co 1 h - 1,5 mam zestaw takowy:
    3 kieszonki - jedna już po 1 użyciu odpada... dwie wiszą a ja przeżywam fascynację...
    mam 2 kikko i jedną IV (zakochany), trochę starej tetry

flipem - super cienki i miękki nie spodziewałam się. Do środka włażą wkłady i tu mam problem - mam z wielorazowo mikrofibrowe z 1 warstwą bambusa i daję bambusem do ciałka - dobrze?
    najbardziej mi się jednak podoba tetra (???? w szoku jestem, że polubiłam tetrę...) IV. mam jedną 75 gr. Złożyłam raz "normalnie" ale myślę nad jakimś fajniejszym złożeniem dla dziewczynki - jakiś trójkąt (czytałam na pieluszkarni). Małż sceptyczny...
    czym zastępujecie jednorazowe chusteczki? ja mam te ręczniczki z ikei i przecieram pupę na mokro ale nie wiem czy to dobry pomysł... :/

jasne, że nie przestawiłam się od razu w nocy dada leci i na spacer jednak. i na noc smaruję pupę - bo bez bambino nocy nie wyobrażam sobie. Zresztą ząbkujemy i sikamy bbaaaaaardzo dużo w nocy. a ja nie mam siły przewijać (starczy, że karmię po 3 razyPP)

Tak czy siak - pozytwniem zaskoczona. Flip puls wkład - malutka pupa super i miekko w kroku mała ma! czad! co z tego, że często się zmienia - jak się ma co to mogę zmieniać co do kieszonek - niestety u mojej Alicji zrobiła wielką pupę...:/
    dokupiłam 2 otulacze - yettowego i nappime (z ciekawości też dla porównania, jak i z wzgędów estetycznych mojego nieprzekonanego i sceptycznie nastawionego małża)
    a na cieplejszy sezon planuje zakup majtasów storczowych i planuje zrobić jedne sama z falbankami takie))

WSZELAKIE RADY - mile widziane
    Drugi chuścioch w drodze

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

My tez od prawie tygodnia się pieluchujemy
    Franek waży pewnie coś koło 4 kg, może więcej i u nas najlepiej sprawdzają się kieszonki: apple cheeks, charlie banana ( ta jest naj, naj), bumgenius - wszystkie one size.
    Do wersji otulacz plus prefold bambino mio jakoś nie mogę się przekonać - prefoldy są sztywne, ledwo daje radę je upchać w otulaczu ( bambino mio i IV), a pupka potem jest cała poodciskana.
    Lepiej mi się sprawdzają otulacze i wkładki z którejś z kieszonek Na to jeszcze dodatkowo wkładka sucha pielucha.
    Przecieków prawie w ogóle nie mamy, jakoś tak bezproblemowo jest
    Muszę jeszcze tylko popróbować z tetrą - wczoraj złożyłam w trójkąt z plisą ale nie dałam rady tego założyć Frankowi Popróbuję z latawcem...
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustoholiczka Awatar barbamama
    Miejscowość
    Sumatra

Domyślnie

a pieluszki tetrowe to muszą być kwadratowe czy prostokątne ??
    ohh Aginia koleżanko z wątku rówieśniczego, podziel się ze mną informacjami ile pieluch zakupiłaś na start i jak często pierzesz ?
    (*) 08, barbidou VIII '09 barbabelle II '11 barbotine & barbalala II '13

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magda.bam Zobacz posta
    a pieluszki tetrowe to muszą być kwadratowe czy prostokątne ??
    ohh Aginia koleżanko z wątku rówieśniczego, podziel się ze mną informacjami ile pieluch zakupiłaś na start i jak często pierzesz ?
    ooo dobre pytanie, bo moje tetry są prostokątne Może dlatego nic mi z nich nie wychodzi?

Mój stosik
    W pierwszej kolejności wykorzystuje kieszonki - mam ich 5 ( one size )
    Otulaczy mam na teraz 3 ( plus 3 jeszcze za luźne) - bambino mio, IV i gro via. Pierwsze dwa choć miały być do tetry i prefoldów to jednak najbardziej mi leżą z wkładkami z kieszonek ( kupiłam też kilka wkładów dodatkowo).
    Mam też kilka formowanek ale jak na razie się nie polubiliśmy
    Nie używamy wielo w 100% - w nocy stosujemy jeszcze jednorazówki i na spacer też ( łacznie 3-4 pieluszki dziennie). Pranie mogłabym robić co 2 dni, ale czasami żeby móc korzystać z tego co lubię najbardziej robię codziennie ( wstawiam wieczorem, rano w większości są suche).

Uff to tyle z mojego tygodniowego doświadczenia
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chusteryczka Awatar edyta

Domyślnie

to jeszcze jedno pytanie:
    co bedzie dobre na pulchna pupke która ma 10 kg?
    ib sio l zdecydowanie za mała.
    najlepiej kieszonki wygladaja bo nie uciskaja
    moze tego flipa spróbowac...

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Nasze pupsko juz nieco schudło, ale jak było wieksze to sprawdziły sie nam przede wszystkim kieszonki FB rozmiar M i L, welniane gacie (storcheny M, loveybums L) z roznymi formowankami (tetro lub bardziej chlonne np BBH) z otulaczy to swietnie tez nam sie sprawdzal welniany amsterdam chyba rozmiar 4 - do srodka zwykla flanela zlozona w prostokąt lub chlonniejsza formowanka.
    Flip rozmiarowo moze i dobry, ale ja go nie polecam - nam sie w ogole nie sprawdzil - na formowanki zdecydowanie duzo lepsze welnanie gacie, a z wkladami to mi zdecydowanie ta guma nie pasuje
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

espejo - a mi właśnie najbardziej))) chociaż szczerze to najbardziej tetra mi przypasowała z flipem - najmniej odciskał naszą pupcię małą))
    dziś poszły w ruch kieszonki BG v3. spoko są, nie powiem ale... nie lubię rzepów. wolę napki - to już wiem...
    mirim - spróbuj flipa. IB sio L za mała? uff dobrze, że nie kupiłam.
    hehe
    Drugi chuścioch w drodze

Chustonoszka Awatar biankaaa
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

A u nas IB SIO L sprawdza się super. One Size Tutto jest nieco wieksza od L tak dla porownania. Syn ma 8 mcy i waży ok 9,2 kg Moim zdaniem pieluszka jest swietnie skrojona, b. wygodna dla ruchliwego raczka, tylko wkłady nieco twarde. Bumgeniusy tylko na napy (mamy V4 - te z serii artystycznej dodatkowo cieszą oko), Flip to moj ulubiony otulacz. Lubimy tez Bambino Mio - fajne maja prefoldy i cenowo b. korzystnie. Tetra u nas to na 1 sik - jak juz nie oplaca mi sie ubierac chlonnej kieszonki

Livonia, dostalas moj PW? Jutro odbieram swoje pieluszki, Twoj otulacz tez?

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

bianka - tak weź dogadałam się z Moniką, przelew zaraz puszczam bo dostałam mail od niej widzę czerwonego IB hehe no właśnie te wkłady twardawe odstraszają mnie... no nic obejrzę może u ciebie
    ja mam fizia na punkcie otulaczy... masakra. mam kupione 3 i 3 kolejne zaklepane... jakoś nie wiem czemu ale bardziej do mnie przemawiają...
    Ostatnio edytowane przez Livonia ; 01-02-2011 o 22:58
    Drugi chuścioch w drodze

Chustomanka Awatar anitanelka
    Miejscowość
    Konin

Domyślnie

A ja w szoku jestem za IB że mała... u nas pasowała na 12kg i to ta stara rozmiarówka, która jest mniejsza od nowej
    Ostatnio edytowane przez anitanelka ; 02-02-2011 o 10:00

Chustonoszka Awatar biankaaa
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

No mi się też wierzyć nie chce ze IB L za mała. Ja nawet na testy swoją 14 kg 3,5 latke wcisnelam mimo ze wieki temu odpieluchowana ;P

Z otulaczy lubie jeszcze polarkowe - mimo duzej pupy sa mega wygodne. Wlasnie leci do mnie taki otulaczyk z wyszyta owieczka na pupie

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez biankaaa Zobacz posta
    No mi się też wierzyć nie chce ze IB L za mała.
    Mnie też ... u nas na 13 kg bez problemu... teraz Zoś schudła i ma 11kg i jest super. Nie ma co porównywać rozmiarów wielo z pampersami... ja ostatnio zakładałam pampka 4 to miałam wrażenie że dzieć się utopi. już nie wspomnę jak mi te pampery teraz śmierdzą!
    Dodam że mimo iż tutto jest większe, to IB sio mi się lepiej zakłada i zgrabniej na pupie leży. ale to może indywidualne odczucie.

Domyślnie

To IMO nie od wagi zalezy a od budowy, ze tak powiem i pulchności - był czas, ze sporo pieluszek, ktore Piotrek teraz nosi były po prostu za ciasne, odciskaly się, mialam problemy z zapięciem a wazyl jakie 8-9 kg - IB też
    teraz bez problemu nosi takie, ktore odczekaly w szafie na swoja kolej - wazy wiecej i jest wiekszy, ale nie ma juz na udach, brzuszku i puci tych cudnych pulchnosci
    Truscaffkowa Marzenka

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez espejo Zobacz posta
    To IMO nie od wagi zalezy a od budowy, ze tak powiem i pulchności
    nie no ja się z tym zgadzam, ale moja córa to na prawdę pulpet była do roku czasu ... zanim chodzić zaczęła
    No ale może i macie rację, a ja wmawiam że dziecko grubawe było

Chustomanka Awatar anitanelka
    Miejscowość
    Konin

Domyślnie

To fakt... Moje 12kg było biegające już, chociaż nóżki pulchne... no ale bez tych fałdek i fałdeczek, po prostu ulana taka ;D

Chusteryczka Awatar edyta

Domyślnie

mam tez dwulatka 12 kg któremu lepiej lezy ta elka niż półroczniakowi pulchnemu. cóka ma duzy brzuszek i pulchne uda ot co.

Domyślnie

Dodam jeszcze jedna oczywistosc - na roznym etapie pieluchowania pasują nam rozne rzeczy, byl czas, ze nie moglam sie dogadac z welniamymi gaciami, teraz nie wyobrazam sobie bez nich zycia
    trzeba po prostu probowac, probowac i probowac - czasem nie od razu sie pozbywac, bo moze za miesiac, dwa cos co okazalo sie porazką moze nagle stać się najpraktyczniejszym rozwiazaniem.
    Truscaffkowa Marzenka

Miejscowość
    Newport

Domyślnie

dobrze prawicie ja chociaż dopiero mam pierwsze dziecko to wiem i widze, że proporcje ciała sie zmieniają około 1 -1,5 znacznie. kiedy dziecko z niemowlęcia staje się właśnie dzieckiem

na IB nie mam już kaski, ale przecież to nie koniec naszej pieluchowej przygody)) Raczej początek!Póki co otulacz u mnie rządzi jakoś lubię i już. Alicji nie przeszkadza w ogóle mokro w majtach - co mnie dziwi, w końcu ona była 8 mc na jednorazówkach które sa raczej suche w środku

z cyklu głupie pyutania: ponawiam. Mam wkłady 2 war. mikrofibry i 1 bambusa. którą stroną do pupy? dawałam bambusem. dziś pomyślałam, że microfibrą dam i przeciek był... nie wiem
    Ostatnio edytowane przez Livonia ; 02-02-2011 o 15:55
    Drugi chuścioch w drodze

Uprawnienia umieszczania postów