Zobacz pełną wersję : pieluchowanie noworodka - zbiór rad
kornflejka
27-01-2016, 17:17
Cześć :) Mam pytanie do doświadczonych mam: ile i jakiej Tetry kupić? Mam kilka 2szt gatek i 1szt otulaczy wełnianych + kilka puli. Zaopatrzona jestem też w prefoldy i formowanki. Dzieciątko rodzi się w maju więc pomyślałam też o tetrze spinanej snappi. Tylko co wybrać?
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Ja pieluchuję drugiego noworodka na tetrze motherhood i jestem bardzo zadowolona :)
Ja z innej beczki: talalaj.k, czy dobrze kojarzę, że nie ma cię w naszym wiosennym wątku ciążowym? ;) Zapraszamy :)
talalaj.k
27-01-2016, 18:31
Ja z innej beczki: talalaj.k, czy dobrze kojarzę, że nie ma cię w naszym wiosennym wątku ciążowym? ;) Zapraszamy :)
Oj nie ma mnie, na forum jestem od niedawna nie do końca jeszcze je poznałam. Zaraz szukam :)
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Trzeciaczek
27-01-2016, 19:22
na początek to takie małe wymiary tetry niekoniecznie kwadratowe. Jak kupisz 80x80 przy noworodka to będzie to zabójczo wyglądać, a na taką wielka pieluche to otulacz s nie wejdzie na bank.
Ja kupiłam 10 szt małej i 20 dużej
Tak czy owak wszystko okaże się jak już dzieciątko będzie i ci ci podpisuje ;-)
Potrzebuje wsparcia. Jak mam składać tetrę 60x80 na małą 3,5kg dupcię? Młody ma 14 dni, kikut jeszcze nie odpadł i póki co tylko otulacz kokosi nb + wkład s pasuje - chociaż pojemność jest niewielka. Tetry za cholerę nie potrafię upchnąć pod taki mały otulaczyk. A oprócz kokosi mam jeszcze otulacze noworodkowe milovia, bambino mio, thirsties, imse vimse i wszystkie wydają mi się ogromne, ale do czasu jak próbuję tam upchnąć tetrę - wtedy robią się jakieś za małe.
Potrzebuje wsparcia. Jak mam składać tetrę 60x80 na małą 3,5kg dupcię? Młody ma 14 dni, kikut jeszcze nie odpadł i póki co tylko otulacz kokosi nb + wkład s pasuje - chociaż pojemność jest niewielka. Tetry za cholerę nie potrafię upchnąć pod taki mały otulaczyk. A oprócz kokosi mam jeszcze otulacze noworodkowe milovia, bambino mio, thirsties, imse vimse i wszystkie wydają mi się ogromne, ale do czasu jak próbuję tam upchnąć tetrę - wtedy robią się jakieś za małe.
a jak dotychczas składałaś tetrę? próbowałaś w samolot?
przyznam,że ja też nie mogłam upchnąć tetry na noworodku w ten malutki otulacz,ostatecznie używałam wyłącznie wkładów z polarkiem.
kornflejka
28-01-2016, 21:28
Krycha ja składam w latawiec i jest ok. Pasuje do otulacza kokosi, a Irenka wazy jakies 3400 teraz. Tylko fakt faktem nie mam pojecia jakie wymiary ma moja tetra... Ale sprawdze za moment :)
edit.cma 70x80 :)
Próbowałam w samolot, ale tetrę mam prostokątna więc nawet jak złoże ten dłuższy bok, żeby był kwadrat i potem poskładam to mi strasznie dużo tetry zostaje na udkach na zewnątrz (znaczy nie w kroku).
Spróbuje jutro ten latawiec, bo w nocy to bym sobie samobója strzeliła :ninja:. Kornflejko jesteś przykładem, że da się więc muszę tylko udoskonalić technikę
Nie wiem, czy to się da na niekwadratowej tetrze, ale testowałam ostatnio z misiem na kwadratowej i bardzo zgrabnie wychodziło: https://www.youtube.com/watch?v=CyvZMHvFMcE
Trzeciaczek
30-01-2016, 11:16
AAAAA... Nie masz welniaka s jakiegoś W nocy by ci.pasowalao taki ubierać. A otulacz S powinno ci wychodzisz z tetra a jeśli nie to skladaj ja jak prefold. Ja co prawda nie używałam kokosi S tylko imse vimse ten malutki i pojemny był jakoś specjalnie.nie musiałam się mordować.
Tetre 60x80 skladalas w trapez i zakladalam na pupke.
Eureka, udał się zapakować już trzeci raz w tetrę dzisiaj :)
Zdecydowanie latawiec daje radę i na to otulacz imse vimse (chyba największy jaki posiadam z noworodkowych).
Trzeciaczku jak się składa w trapez?
Trzeciaczek
30-01-2016, 17:21
No kochana jak masz prostokat to brzegi dolne tylko zaginął do środka jak przy składaniu prefoldu.
Taki trapez wychodzi 8-)
Wejdź na www.ekobaby.pl
I tam masz Pieluszki z materiału instrukcja składania
Pieluszka składaną na 6
Powodzenia
Ok, dziękuję będę próbować dalej, dzisiaj już 4 z kolei tetra na pupci. Na noc póki co jednorazówki bo nie będę jako zombi zapierać pieluchy :P
Jedyne co mnie martwi to niewielka chłonność tej tetry - nie wiem czy będę miała serce, żeby go budzić co godzinę-półtorej żeby zmienić pieluchę. A mam nadzieję, że im starszy tym etapy spania będą dłuższe.
Trzeciaczek
30-01-2016, 20:31
Każde dziecko inaczej ma. Mój budzi się o 4 rano na zmianę pieluchy. Ja go budzę o 24 na zmianę. W nocy też na wielo od narodzin.
W 2 miesiącu przeszłam na wkłady i formowanki bambusowe na noc bo niestety ale sik duży a tetra mało chlonna. Na szczęście kupy już nie po każdym posiłku były i w nocy kup nie robił.
Wytrwałości
kornflejka
30-01-2016, 22:09
Krycha ja składam w te latawce tetre po praniu i mam w pudle przy przewijaczu juz przygotowane. W nocy nie ma mowy żebym to robiła ;)
zha no i ja nie zapieram :) mleczne kupy się ładnie spierają, a co się nie spierze znika na słońcu. (Ale i tak na razie jednorazowki w nocy)
Kornflejko i takie z kupą wrzucasz do prania? Jak to przechowujesz do kolejnego prania, bo chyba nie pierzesz codziennie?
kornflejka
30-01-2016, 22:40
Kornflejko i takie z kupą wrzucasz do prania? Jak to przechowujesz do kolejnego prania, bo chyba nie pierzesz codziennie?
Takie z kupą :) mamy kosz, w koszu worek duży PUL, piorę zwykle co drugi dzień, a jak trzeba to codziennie.
Trzeciaczek
30-01-2016, 22:44
Ja nie wiem ale kupy mojego młodego nie spieraly się tak łatwo. Jak nie zaprałam to plamy były na maxa.
Ale już o kupach gdzieś dyskutowalam. :p
kornflejka
30-01-2016, 22:50
Ja nie wiem ale kupy mojego młodego nie spieraly się tak łatwo. Jak nie zaprałam to plamy były na maxa.
oj bo z pieluchami to jest tak, ze kazdy ma swój system pieluchowania i prania :) w zasadzie nie da się robic tak jak gdzies tam sie wyczytało, tylko wypracować swój indywidualny sposob, taki który dla temu rodziny będzie się sprawdzał. A potem zmienić go milion pięćset razy wraz z tym jak dziecko rośnie ;)
Nastusienka
30-01-2016, 22:50
A nie miał przypadkiem alergii na mleko krowie? Wtedy się gorzej spierają. U nas tak było, ale dopiero po fakcie się dowiedziałam, znaczy jak alergia już się objawiła też w inny sposób.
Trzeciaczek
30-01-2016, 22:54
Nie wiem bo nie podaje mu mleka krowiego. Na pewno nie mogę jeść nabiału bo wtedy pierda i kleksy zaraz. ;-) znaczy się Darus ma. Karmię piersią
Trzeciaczek
30-01-2016, 22:57
oj bo z pieluchami to jest tak, ze kazdy ma swój system pieluchowania i prania :) w zasadzie nie da się robic tak jak gdzies tam sie wyczytało, tylko wypracować swój indywidualny sposob, taki który dla temu rodziny będzie się sprawdzał. A potem zmienić go milion pięćset razy wraz z tym jak dziecko rośnie ;)
Zgadzam się. Tak jest ze wszystkim: z rodzajem pieluszek, wkładów, karmieniem, wychowaniem itp :p
Co mama to inny sposób pieluchowania.
Nastusienka
31-01-2016, 00:33
Nie wiem bo nie podaje mu mleka krowiego. Na pewno nie mogę jeść nabiału bo wtedy pierda i kleksy zaraz. ;-) znaczy się Darus ma. Karmię piersią
Objawy będzie miał, jak Ty zjesz nabiał, albo wołowinę, itp. Jeśli widzisz zależność stanu synkowego brzuszka od zjedzenia przez Ciebie czegoś, co pochodzi od krowy, poczytaj o alergii na białka mleka krowiego.
Dziewczyny może przyda się wam takie info.Byłam dziś w ikea i była jakaś mega promocja na dziecięcy asortyment a przede wszystkim na pieluszki muślinowe za 4.99 za dwie sztuki więc warto się przejść jak ktoś ma blisko bo wychodzi taniej niż tetre lux.
lakoniwo
03-02-2016, 07:46
Bo te pieluszki maja wycofac i wyprzedaja to co maja ;)
Wycofać? Dlaczego? Mam parę i bardzo lubię :)
Byłam w IKEI w ten weekend i tak sobie myślałam: ikeowy otulacz, to by było coś :>
lakoniwo
03-02-2016, 10:38
Zmiana asortymentu ;) Tak samo jak te neonowe wieszaki na ciuchy dla dzieci, i parę innych rzeczy - wprowadzą coś nowego na ich miejsce.
Na stronie www cena jest normalna, w sklepie to było oznaczone jako przecena?
Tak była przecena i wyglądało na to, że to kolejna obniżka. Masz rację na stronie wszystkie ceny są normalne a w sklepie było sporo obniżek na tekstylia dziecięce, jakaś pościel, spiworki, sliniaczki. ..
Hmmm muszę przemyśleć ewentualną jazdę ;)
Kojarzysz czy takie ala fartuszki z rękawkami były przecenione?
Jak takie po dwie sztuki na wieszaczku to były z tego co pamiętam..tylko czy one były z rękawami to na 100% nie wiem bo nie oglądałam dokładnie...
Skusiłyście mnie tymi pieluszkami, wybrałam się po nie do ikei ale niestety w Katowicach nie maja ich przecenionych :( Jest tylko informacja, że koniec serii, ale nic taniej, i pracownicy też nic nie wiedzą aby miały być tańsze. Chyba tylko pościel była taniej z dziecięcych.
Ja chyba w sobotę pojade. Ikea wrocław. Ciekawe czy coś będzie przecenione?
Ja byłam w ikea targowek...myślałam, że skoro to sieciowka to wszędzie obowiązują te same ceny czy przeceny. ..
Widocznie nie, ale jechać i tak było warto, skoro tak zachwalacie ikeowskie ręczniki to je zakupiłam do pieluchowania noworodka na którego czekam :)
Jak tylko przebrnę do końca przez ten wątek to zacznę zadawać pytania, co prawda 5 lat temu mój syn był na tetrze jako noworodek ale teraz widzę tyle innych możliwości że czuję się zielona. Tetrę mam jeszcze po nim ale jest strasznie szorstka, nawet po wypraniu i prasowaniu (przed była jeszcze gorsza) myślicie że da się ją uratować? Na razie wszywam ją jako wypełnienie do formowanek z zewnątrz flanelowych.
Moniko, wygotuj je w kwasku cytrynowym.
jaskolkax
06-02-2016, 16:45
Wrocław potwierdza -te muślinowe ręczniki są przecenione z kartą IKEA FAMILY z 12,99 na 5,94 PLN.
Kupiłam 6 par.
Ja będę w środę w tej Ikei, mogę komuś kupić i wysłać, jeśli jeszcze będą ;)
Tak wracając do tematu...
Zakładam tetrę na tyłeczek kiedy tylko mogę a składam w prostokąt jak prefoldy :D Póki co na noc jednorazówki, ale powoli się wprawiam to może będzie coraz lepiej. Jak otulacz Milovii do którego pakuje tetrę nie wytrzyma to używam kokosi nb z wkładami i też jest nieźle, chociaż otulacz z wkładem wytrzymuje mniej użyć niż z tetrą. Próbowałam zakładać formowankę kokosi (nb lub s-nie pamiętam który to rozmiar) ale nie byłam szczególnie zachwycona. Mam jeszcze jakieś toots boots ale te są tak ogromne, że na razie nie zakładam. Tyłeczek taki mały no i jeszcze ten nieszczęsny pępek nie odpadł....
Oj pępek potrafi się trzymać, u mojego synka odpadł dopiero po pełnych 4-ech tygodniach.
Co do mojej tetry, to gotowanie w kwasku nic nie pomogło. Dokupiłam nową paczkę kwasku, spróbuje drugi raz jak słońce zaświeci.
Wyprałam tez najmniejsze kieszonki, po ciężkich bojach włożyłam do nich wkłady i poczułam się jak jakiś olbrzym-moja wąska dłoń ledwo sie tam mieści, jak wy dajecie rade? :omg:
Na bieżąco produkuje nowe formowanki, przymierza je lalka, szkoda że nie wiem jak duży będzie docelowy użytkownik-przekonam sie za max 2 miesiace :)
My cztery tygodnie mieliśmy dokładnie wczoraj :) Straciłam już cierpliwość, odstawiłam octenisept tak bardzo polecany w szpitalu i kupiłam spirytus jak za starych dobrych :lol:
lakoniwo
12-02-2016, 19:26
Wieści z frontu - pieluchujemy wielo odkąd wyszliśmy se szpitala po porodzie - czyli od poniedziałku. Tzn. wyszliśmy w niedzielę, ale zaczęliśmy od poniedziałku. Wrażenia - super, na pierwsze dni był idealny otulacz wełniany który sama szyłam, idealnie mieścił tetrę 40x40, teraz mam wrażenie że chyba już ciut maławy na ten tyłeczek - czy dzieci tak rosną szybko?
Teraz uzywamy na zmianę formowanek diy, małej tetry i ręczników z ikea, i do tego otulaczy newborn z pula pupus i HF, i dwie kieszonki chinki. Jest moc :D Nawet pielęgniarka się zachwyciła na wizycie pieluszką, bo specjalnie wybrałam najbardziej odjechaną jaką miałam :D
Z pępkiem mieliśmy szczęście - odpadł w 5 dobie :D
Przez pierwsze dni w domu na noc używaliśmy pampersów, a teraz juz dwie ostatnie doby tylko wielo. Tyle tego mam ilościowo (nie że tyle brudnego) , że mam problem z nastawieniem pralki - ładunek pieluchowy był nastawiony dopiero raz :D
mrscreme
12-02-2016, 23:54
Czy ja jestem jedyną osobą, która polubiła się z kieszonkami bardziej niż z otulaczami? :)
Synek wczoraj skończył 3 miesiące, w poniedziałek będą 3 miesiące wielopieluchowania. Przez ostatni miesiąc na noc czasami wprowadzam formowanki (mam 5 TotsBots Bamboozle, są wspaniałe) z otulaczem, malutki nie robi już kupek w nocy. I taka pielucha wytrzymuje 8, nawet 10 godzin!
Moje spostrzeżenie- prawidłowa kupka spłukuje się łatwiej, niż... "nieprawidłowa", ze śluzem, za rzadka itp.
Synek miał w poniedziałek ok 64 cm długości i w trzystopniowej regulacji długości pieluchy powoli przenosimy się na drugi stopień. I luzuję też obwód w pasie- o jedną napkę (nie parę), ale wtedy delikatnie przekręcam pieluszki, żeby ten luz był na środku. Macie inne pomysły na to?
lakoniwo
13-02-2016, 08:59
Tez lubie kieszonki, ale mam tylko 2 na malizne moja - ledwo 50 cm, a taka mi lekarze wrozyli wyrosnietą ;) OS mam wiecej, ale jest na nie jeszcze za mala, wiec jedziemy w ciagu dnia na otulaczach, a na noc mam owe 2 kieszonki i czasem posilkuje sie otulaczem, jak siknie/kupknie czesciej :)
W ogole 8-9 godzin? Woow, u nas zmiana jest co 2 h maksymalnie, taki sikacz z hrabianki :D
mrscreme
13-02-2016, 23:40
My od skończenia tygodnia życia w OSach. Tylko młody miał 56 cm, 34 w obwodzie brzuszka jak się urodził...
No, tak długo, ta formowanka jest ekstra, ściągam, a skórka nie jest nawet lekko zaczerwieniona, mimo tego, że czuć, że "piela" ma dużą wagę.
Mam pytanie kupowe: Czy jest sens do formowanek bawełnianych noworodkowych wycinać z mikropolaru warstwę "sucha pupa"? Chodzi mi o to, czy kupa noworodkowa łatwo spłukuje się z bawełny. Bo kupy nienoworodkowe na niemikropolarowych formowankach wspominam jako koszmar ;)
HoliPoli
20-02-2016, 08:06
Łatwo, pod mocnym strumieniem i na świeżo to mi nie zostawały żadne plamy
mrscreme
28-02-2016, 21:56
Ja lubię pod kran wsadzać samą wkładkę i stąd moja miłość do suchej pupy, ale poza tym kupka spiera się i z bawełny na spokojnie
Witam!Dziewczyny mam pytanie,nie wiem moze juz było,ale nie jestem w stanie przeczytac tylu stron.Bede pieluchowac noworodka,ktory przyjdzie na swiat miedzy koncem marca,a poczatkiem kwietnia.Mam zakupione otulacze i pieluchy tetrowe.Zastanawiam sie jednak w jaki sposob najlepiej zakładac chlopcu taka tetrę,zeby nie przeciekała.Jaki sposob wam najlepiej sie sprawdzał?Czy tradycyjnie,czy w samolocik,czy jeszcze inaczej?
lakoniwo
05-03-2016, 10:07
Po miesiacu pieluchowania cory stwierdzam ze wielo to cos pieknego - a jak zwracaja uwage, hihihi . Pani pediatra i p8elegniarki z przychodni od razu Gaie zapamietaly, bo ma te hipsterskie pieluchy, na poporodowym spotkaniu w szkole rodzenia dowiedzialysmy sie ze jestesmy pierwsze z uczestniczek kursu uzywajace wielorazowek :D Generalnie jestem zadowolona z decyzji, pranie nie jest skomplikowane i jakies czasochlonne. Ciagle jedziemy na otulaczach welnianych+ tetra 40x80/bambusy 70x50, ewentualnie otulacz pul+wkladka mikrofibra+sucha pupa. Na noc albo kieszonki, albo pampki, jak kieszonka nie wyschnie. Dobrze sprawdzaja nam sie tez formowanki z kokosi i bambisowa formowanka z pupusa.
Anegdota z zycia : przyleciala z wizyta kilkudniowa babcia, i spotkala ja mokra pielucha w czasie kiedy ja bylam pod prysznicem. Biedna babcia, wychowawszy 5 dzieci na tetrze, przy wnuczce zapomniala, jak to sie robi :D
Witam!Dziewczyny mam pytanie,nie wiem moze juz było,ale nie jestem w stanie przeczytac tylu stron.Bede pieluchowac noworodka,ktory przyjdzie na swiat miedzy koncem marca,a poczatkiem kwietnia.Mam zakupione otulacze i pieluchy tetrowe.Zastanawiam sie jednak w jaki sposob najlepiej zakładac chlopcu taka tetrę,zeby nie przeciekała.Jaki sposob wam najlepiej sie sprawdzał?Czy tradycyjnie,czy w samolocik,czy jeszcze inaczej?
https://www.youtube.com/watch?v=J_7-JeyPDwQ
http://www.ekobaby.pl/ep_instrukcja_skladania.php
:applause:dziekuje!maluch juz na swiecie.chcialam zaczac tylko tetra w pul-a.strasznie duza ta pupa.mam otulacze milovia i kokosi nb/s
Chcąc pieluchować zestawem formowanek + otulacz to chyba ze 30 muszę mieć? Czy mało? ;)
Chcąc pieluchować zestawem formowanek + otulacz to chyba ze 30 muszę mieć? Czy mało? ;)
Zależy jak często będziesz robić pranie i jak długo formowanki będą schły. U nas na początku kupa była co chwilę, czasem były dwie pieluchy przy jednej zmianie tzn.nie zdążyłam jeszcze otulacza zapiać a już wkład zakupkany ;) Dlatego dobrze że nie inwestowałam za dużo w różne formowanki czy kieszonki - używam zwykłej tetry i składam ją w prostokąt jak wkłady. Były żółte ;) wycieki na otulacz, ale tetry skladanej w samolot czy latawiec nie potrafiłam upchnąć do maleńkiego otulacza.
Teraz Junior ma 9 tygodni i już jest zdecydowanie mniej pieluch na dzień. Dzisiaj miałam nawet niespodziankę - po dwóch godzinach chciałam zmienić pieluchę a tam suchutko i czyściutko :)
lemniscus
16-03-2016, 21:54
Na początek gdy pieluszki zmienia się często bo kupki i siusiu są często lepiej więcej a cieńszych wkładów - szybciej schna, na wyjścia czy noc parę formowanek żeby wytrzymały gdy nie ma jak zmienić pieluszki
A najlepiej nocnik ;)
lakoniwo
18-03-2016, 14:58
No to ja moge cos z placu boju napisac wiecej. Gaia ma juz 6 tygodni, i teraz tak:
-w pierwszych tygodniach zdecydowanie wygrywal mojej produkcji welniany otulacz i malutka tetra 40x40 - mam wrazenie ze to juz pisalam, haha. Dobrze w ogole, ze kupilam te mala tetre bo inaczej nie wiem, co bym w ten otulacz kladla,a tak to byla mala fajna zgrabna dupka. Otulacz mam na mysli ten z tego zdjecia:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/9f3befc0dcdae9ada7f1ca1e8d989edc.jpg
-potem jak juz sie zrobil za maly (ok.tydzien poltora dawal rade), weszly na tapete tez robione przeze mnie welniaki:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/dc500c0268c2b9fa276d2e5ab5c53df4.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/3f754cdee486f7c94fb1aeda5de3a57d.jpg
Szylam je z wykroju z neta, rozmiarowo Ski. Uzywalam tez otulacza welnianego Kokosi rozm.S. Pod nie dawalam tetre 40x80, skladana w samolot i na srodek dodatkowy wklad z flanelki. Sprawdzalo sie super do miesiaca, potem corka wyrosla. Btw,z formowanek szytych przeze mnie wyrosla tez bardzo szybko, 2 tygodnie dawaly rade XD
-z otulaczy pul uzywalam chinek:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/bdb662a35f8d5cd01f8e9f0122c1a192.jpg
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/15104e90e3b0e6c6d381ce417b40099e.jpg
I sprawdzaly sie super, ale tez do miesiaca max, 3.600 kg wagi. Uzywalam ich z wkladami oryginalnymi z mikrofibry i tez z recznikami karma czy jakos tak z ikea (otulacz+recznik+wkladka sucha pupa). Jakby ktos je kupowal, to pamietajcie, ze one sa naprawde w malym noworodkowym rozmiarze(formowanka bambisowa pupus ska pod nie nie weszla, ani zadna kokosi).
-gdzies w miedzyczasie weszly na plac boju szyte przeze mnie welniaki w rozmiarze M, pod nie juz smialo dawalam formowanki welurowe kokosi S, formowanke pupus, tetre 40x80 i bambusa 50x70. Tego nadal uzywam, ale tetry i bambusa z dodatkowa wkladka w srodek (zwykle jest to recznik ikea, albo ta mala tetra 40x40 ktorej izuwalam zaraz po narodzinach Gai). Cora wazy 4200 i na razie taki uklad sie super sprawdza.
-mamy tez kieszonki chinki
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/99dd25d32fc38866c0ef130f4002f0aa.jpg
Rozmiar newborn, daja rade do teraz, wczesniiej zmniejszalam. Podobnie z jedna kieszonka pupusia. Te chinki polecam zamawiac z oryginalnym wkladem, bo sa dosc waskie w kroku.
-a, i mam jeden otulacz pulowy pupus, Ska chyba albo newborn, ale sie nie lubimy, dziwnie szyty mam wrazenie, dlugo byl za duzy, a teraz za moment bedzie za maly.
Powiem wam ze radoche z wielo mam olbrzymia, na noc tylko uzywamy ostatnio pampersow, bo mloda ma wielki sik i delikatne 4 litery, wstawalabym co godzine, a tak to mam tylko 3 pobudki w nocy :)
Ile zmian dziennie? Wychodzi na dobe okolo 15 zmian, pralke z pieluchami nastawiam raz, rzadko dwa razy/tydzien.
sowa_przemądrzała
18-03-2016, 15:03
Lakoniwo, ile ważyła Twoja córka po urodzeniu? Te chińskie otulacze do 3,6 kg powiadasz? :ninja:
Aaa, i mogłabyś podlinkować wykrój otulaczy?
lakoniwo
18-03-2016, 16:04
Gaia wazyla 3160, ze szpitala wyszla z 2980. Byla naprawde drobniutka i chuda.
Te chinki max do 3600, i to juz na ostatnich napkach jechalam i cora protestowala ze ja gniecie. Linka do otulaczy musze poszukac, bo szylam z roznych a nie zapisywalam, jeden to na pewno byly darling cloth diapers, ale pozostalych nie pamietam....
tak się zastanawiam, jakby poszyć ala prefoldy grubsza flanela + welur i spinać snappi - dało by radę? Później byłoby jako wkład do formowanek-kieszonek... tak piszecie, że chłonność nie ma znaczenia...
Nie wiem w którą stonę iść, bo starsza córka zużywała 20 pieluch na dobę, a młodsza przewijana tylko przy karmieniu, bo kupa była co kilka dni... mówię tu o jednorazówkach i okresie noworodka ;)
sowa_przemądrzała
18-03-2016, 21:55
To zależy, jak wyobrażasz sobie noworodkowe pieluchowanie i od tego, jak ono wyjdzie w praktyce ;) Moje założenia były ambitne – tetra w samolot + otulacz, trochę prefoldów, jakaś formowanka i kilka wkładów na próbę. A efekt był taki, że zupełnie nie dogadałam się z tetrą i prefoldami (bo trudno to sensownie ułożyć na takiej małej pupie i jeszcze wcisnąć na to otulacz) i od maleńkości używam wyłącznie wkładów i formowanek na noc/dłuższe wyjścia. Ale wiem, że są tacy, dla których tetra i prefoldy to podstawa, więc to bardzo indywidualna kwestia. No i nie zgadzam się, że chłonność nie ma znaczenia – moja córa doiła mnie w trybie turbo i produkowała straszne ilości siuśków, więc wkłady (bambusowe!) musiałam dawać podwójnie, bo inaczej był przesik.
Moje córki jadły, jak w zegarku co 2.5 h przez 1 h, więc nie wiem co szyć, jak mi sie trafi trzeci taki sam egzemplarz ;) tetry nie ogarnę (raczej), a chciałabym używać wełniaków, więc wkłady odpadają... No nic mam czas na szycie to chyba formowanek naszyje różnych
sowa_przemądrzała
18-03-2016, 23:21
Hihi, moja co 2 godziny przez 40 minut i niemałą wagę urodzeniową podwoiła w niecałe 3 miesiące, więc przerób miała niezły ;) Przy wełniakach rzeczywiście wkłady są problematyczne (chyba że ma się ich duuuuużo i można sobie pozwolić na ciągłe spieranie mlecznych kupek). Ja w (odległych) planach mam poszycie flanelowych formowanek-kieszonek, tak, żeby korzystać z wkładu, ale żeby kupka nie wyszła bokiem i były większe szanse, że wełniak ocaleje.
Wejście na wkład chyba od przodu? Bo ja sobie nie wyobrażam podwójnej gumki na pleckach noworodka...
sowa_przemądrzała
18-03-2016, 23:57
Moja jedyna noworodkowa formowanka z kieszonką miała normalnie wejście z tyłu, pojedynczą, bardzo delikatną (o ile pamiętam, to "zazygzakowaną" na płasko) gumkę na na zewnętrznej warstwie, wewnętrzna luzem. Nic się nie odciskało :)
Moja jedyna noworodkowa formowanka z kieszonką miała normalnie wejście z tyłu, pojedynczą, bardzo delikatną (o ile pamiętam, to "zazygzakowaną" na płasko) gumkę na na zewnętrznej warstwie, wewnętrzna luzem. Nic się nie odciskało :)
Coś jak w puppi? :)
lakoniwo
20-03-2016, 16:49
Lakoniwo, ile ważyła Twoja córka po urodzeniu? Te chińskie otulacze do 3,6 kg powiadasz? :ninja:
Aaa, i mogłabyś podlinkować wykrój otulaczy?
Najmniejszy szylam z tego wykroju:
http://prefold2fitted.blogspot.com.es/2015/02/newborn-small-tuckable-cover.html?m=1
Reszty musze poszukac...
Powiedzcie mi co łapie snappi? Welur i frotte to chyba bez problemu, a flanele?
kornflejka
28-03-2016, 20:59
Powiedzcie mi co łapie snappi? Welur i frotte to chyba bez problemu, a flanele?
flaneli niestety nie
sowa_przemądrzała
28-03-2016, 22:15
Flanela zależy jaka, porządnej, gęsto tkanej nie, ale taką gorszej jakości może złapać. Mi z kolei weluru nie łapało (tzn. kiepsko).
A co do gumek w formowance parę postów temu – nie tyle jak Puppi, co po prostu Puppi :)
Papierki na kupę rozważam jednak. Podpowiedzcie: bambusowe czy kukurydziane? Czym one się różnią?
bambusowe sa miękkie i dziecko odczuwa w nich siku,a kukurydziane są troszkę sztywniejsze i nie czuć mokro
entliczka
04-04-2016, 18:13
I jeszcze bambusowe Pupusia są większe od kukurydzianych (przy noworodku to może mieć znaczenie)
Po 6 tygodniach pieluchowania noworodka stwierdzam, że -mnie osobiście- najwygodniej przewijać dziecko używając zwykłej cienkiej tetry złożonej w prostokąt - najpierw na pół, potem na trzy - i na to małego otulacza. Mamy cienką, "badziewną" tetrę z pepco o wymiarach 70 na 80 i ta się dobrze sprawdzała przez te 6 tygodni (nawet i mniejszą bym polecała kupić na ten czas), a teraz powoli przerzucamy się na porządniejszą, nieco grubszą tetrę 80 na 80 oraz miękką flanelę. Otulacze moje ulubione to wełniany puppi (jest maleńki i zgrabny, używamy go od pierwszej doby, niedługo chyba będzie już za malutki), pulowy Agis na rzep (rewelacja, wygodne zakładki z każdej strony, miękkie, delikatne; rzep mocny, ale niezbyt sztywny,nie uwiera w brzuszek;otulacz zgrabny), babyetta S oraz imse vimse S. Mamy jeszcze gatki wełniane, ale nie za często je zakładam, bo jednak szybciej idzie z otulaczami zapinanymi u takiego maluszka niż z wciąganymi. Otulaczy trzy sztuki by w spokojności wystarczyły.
Co do formowanek to był to w większości zbędny wydatek: jedna sztuka kosztowała tyle, co ok. 10 tetr, a przewijać i tak trzeba przy każdej kupie i siku - czyli naprawdę często. Ewentualnie kilka sztuk na noce i spacery się przydaje, koniecznie z wkładką sucha pupa. Najlepsze to bambusowe kokosi i tots bots flexi tot (oczywiście rozmiarowe). I jedną świetną,małą i zgrabną miałam handmade od kate04- dzięki za prezent:)
Podsumowując- gdybym teraz miała kupować wyprawkę na pierwsze dni jeszcze raz, to kupiłabym 3-4 otulacze, stos tetry - pół na pół małej, cienkei i lepszej - oraz parę formowanek bambusowych S. Żadnych kieszonek S-ek - powiększają tylko stos brudnych rzeczy do uprania. Żadnych bambusowych wkładów u takiego malucha, które schną wieki, kosztują milion, a na pupie sa nieraz poł godziny. I zakup 20 formowanek też był niepotrzebny - z tych samych względów:) TEtra schnie błyskawicznie,a kosztuje grosze. I fajnie wygląda na suszarce :)
ania_przyszłamama
07-05-2016, 00:08
Po 6 tygodniach pieluchowania noworodka stwierdzam, że -mnie osobiście- najwygodniej przewijać dziecko używając zwykłej cienkiej tetry złożonej w prostokąt - najpierw na pół, potem na trzy - i na to małego otulacza. Mamy cienką, "badziewną" tetrę z pepco o wymiarach 70 na 80 i ta się dobrze sprawdzała przez te 6 tygodni (nawet i mniejszą bym polecała kupić na ten czas), a teraz powoli przerzucamy się na porządniejszą, nieco grubszą tetrę 80 na 80 oraz miękką flanelę. Otulacze moje ulubione to wełniany puppi (jest maleńki i zgrabny, używamy go od pierwszej doby, niedługo chyba będzie już za malutki), pulowy Agis na rzep (rewelacja, wygodne zakładki z każdej strony, miękkie, delikatne; rzep mocny, ale niezbyt sztywny,nie uwiera w brzuszek;otulacz zgrabny), babyetta S oraz imse vimse S. Mamy jeszcze gatki wełniane, ale nie za często je zakładam, bo jednak szybciej idzie z otulaczami zapinanymi u takiego maluszka niż z wciąganymi. Otulaczy trzy sztuki by w spokojności wystarczyły.
Co do formowanek to był to w większości zbędny wydatek: jedna sztuka kosztowała tyle, co ok. 10 tetr, a przewijać i tak trzeba przy każdej kupie i siku - czyli naprawdę często. Ewentualnie kilka sztuk na noce i spacery się przydaje, koniecznie z wkładką sucha pupa. Najlepsze to bambusowe kokosi i tots bots flexi tot (oczywiście rozmiarowe). I jedną świetną,małą i zgrabną miałam handmade od kate04- dzięki za prezent:)
Podsumowując- gdybym teraz miała kupować wyprawkę na pierwsze dni jeszcze raz, to kupiłabym 3-4 otulacze, stos tetry - pół na pół małej, cienkei i lepszej - oraz parę formowanek bambusowych S. Żadnych kieszonek S-ek - powiększają tylko stos brudnych rzeczy do uprania. Żadnych bambusowych wkładów u takiego malucha, które schną wieki, kosztują milion, a na pupie sa nieraz poł godziny. I zakup 20 formowanek też był niepotrzebny - z tych samych względów:) TEtra schnie błyskawicznie,a kosztuje grosze. I fajnie wygląda na suszarce :)
Myślę, że ten post powinien być ściągawką dla każdej mamy chcącej pieluchować wielorazówkami noworodka. Ja pieluchuję w tej chwili już trzecie dziecko na wielo, każde od urodzenia, i mam takie samo zdanie na ten temat jak genia. Szkoda kasy na stos formowanek i kieszonek newborn. Ja spokojnie się bez tego obyłam i nie odczuwałam wcale ich braku. Polecam otulacze babyetta S (są naprawdę malutkie i zgrabne, otulacze wełniane S np. ecodidi, puppi, kokosi(pupa w takiej pieluszce najbardziej oddycha, nie jest zaczerwieniona, ani odparzona). Ja używałam też gatek wełnianych storchenkinder, fajne są, ale dziewczyny w wątku handmade szyją lepsze i dużo tańsze. Jako wkład chłonny tetra lub flanelka pocięta na pół. Na noc używałam wkładów bambusowych S a na to otulacz wełniany. Od pupy miałam takie cieniutkie wkładki polarkowe, które zrobiłam z białego kocyka dzieciącego.
Myślę, że mniej więcej tak powinna wygladać wyprawka wielo dla noworodka, tak, żeby nie uszczupliła zbytnio portfela rodziców. A właściwie już od około 3 tygodnia zaczęły pasować na moją córke kieszonki OS nappime lub babyetta
W moim wypadku otulacze sie nie sprawdzily, synek (wczesniak) wiercil sie i wyl podczas zmiany pieluchy. Takze stos tetry mi sie nie sprawdzil. Natomiast kieszonki nb ktore tak negowalam, okazaly sie strzalem w 10 a wielo-pieluchowanie przyjemnoscia. Tyle z moich doswiadczen :)
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
To ciekawe co piszecie :)
Ja mam/będę mieć mieszany zestaw. Prefoldy bawełniane, szyte ala prefoldy bambusowe/konopne (potem będą służyć jako wkład do kieszonki), formowanki małe welurowe, wkłady noworodkowe. Kilka kieszonek i formowanek bambusowych na noc. Do tego otulacze pul, polarowe i wełniane ;)
Zobaczymy co się sprawdzi :)
Moim zdaniem, dobrze mieć wybór, jak pisze Kate, nigdy nie wiadomo co się przy tym właśnie konkretnym dziecku sprawdzi.
Nam się sprawdzała tetra w dzień, formowanki nocą. Dla mnie to był dobry układ, nie wyobrażam sobie pieluchowania tetra nocą.
Ja tetry wogole sobie nie wyobrażam ;) mam nadzieję, że prefoldy spinane snappi ogarnę ;)
Jako że jesteśmy na wielo od pierwszych dni życia to też mogę coś dorzucić. Na dzień mamy w sumie nic nadzwyczajnego bo tetra spieta snappi, prefldy lub formowanki + gatki wełniane albo otulacz + małe wkłady. Tetra zawsze rano bo wtedy kupy idą hurtowo a z dobrze spiętej nic nie wyleci. Na drzemki w ciągu dnia takie pancerniejsze formowanki hm.
Za to na noc sprawdził się trochę dziwny pomysł mianowicie wielkie kieszonki naughty baby, używamy już od wagi niecałe 3kg. Poluzowałam gumki na plecach, do środka po jednym wkładzie + wkładka sucha pupa z polarku (po przewinięciu przy karmieniu zdarzają się notorycznie mokre pierdki, to wtedy wymieniam tylko tą wkładkę). Mała śpi w bodziaku lub koszulce + ta pielucha, nb jest wielka na boki ale to bez różnicy skoro Mała spi na na plecach i nie potrafi się obrócić. Odciśniętych gumek nie ma. Wycieku w nocy jeszcze nie było, a sikać to ona potrafi. Do tego mają rzepy więc nawet bez zapalania światła przewinę, z napkami nie potrafię tak.
lakoniwo
14-05-2016, 09:02
Po 6 tygodniach pieluchowania noworodka stwierdzam, że -mnie osobiście- najwygodniej przewijać dziecko używając zwykłej cienkiej tetry złożonej w prostokąt - najpierw na pół, potem na trzy - i na to małego otulacza. Mamy cienką, "badziewną" tetrę z pepco o wymiarach 70 na 80 i ta się dobrze sprawdzała przez te 6 tygodni (nawet i mniejszą bym polecała kupić na ten czas),
true, ja miałam nawet taką mini tetrę 40x40 :D
Mamy jeszcze gatki wełniane, ale nie za często je zakładam, bo jednak szybciej idzie z otulaczami zapinanymi u takiego maluszka niż z wciąganymi.
znowu się zgodzę, tez miałam szyte przeze mnie gatki, ale mało używane były. Chociaż to może kwestia tego, że Gaia z lutego, latem to by w samych tych gatkach i pieluszce leżała :D
Córa mi dojrzewa, dorosła już do OSów, i w tej chwili w sumie nic nowego nie powiem - u nas sprawdza się nadal tetra, już duża, 80x80, bambusy 90x90, na to albo otulacz wełniany lub polarkowy szyte przeze mnie, albo pulowy z ali, na spacery mamy albo aio z bobolidera i dwie chińskie (jedna to hp, a druga no name)),albo kieszonki - głównie chinki. Kupiłam tez na ali formowankę bambusową - jest fajna na spacer, ale schnie masakrycznie długo. No i kieszonki to jedyne, co Mąż ogarnie, więc mam ich duży zapas, a ostanio nabyłam taką w trupie czachy piękną i już nie mogę się jej doczekać :D
Dodam, że Gaia a za sobą pierwszą podróż, i spędziłyśmy 2 tygodnie na drugim końcu Europy również z wielorazówkami :D Co prawda do samolotu założyłam pampka, ale już w gościach robila szał (lub wzbudzała falę krytyki w zależności od komentująych ;) ) :D Nasz podrózniczy zestaw to był otulacz pul+10 szt tetry +4 bambusowe +6 kieszonek. Z pampkami na noc dało radę :D
U nas za to gatki z nogawkami są w ciągłym użyciu, uważam że to najlepszy wynalazek przy pieluchowaniu, wejdzie pod to i tetra spieta snappi i wszelkie formowanki, a do tego nie trzeba potem spodni zakładać. I nawet mąż ogarnia temat :D
lakoniwo
15-05-2016, 10:00
U nas Mąż jedyne co ogarnia, to kieszonki :D Ale wielo popiera calym sercem i duszą :D Czasem jest śmiesznie, jak weźmie młodą na warsztat, a w szufladzie nie ma już żadnej czystej kieszonki, wtedy słyszę "A teraz mamusia złoży samolocik!!! I samolocik przyleci!!!!" :D
Ja nie wiem jak to jest, że facet auto potrafi naprawić, ale złożenie tetry to już ponad jego siły, widać nie tylko u nas :D Ale tez jest zadowolony z wyboru.
W ogóle sobie nie wyobrażam ilości pampersów jaką byśmy zużywali gdyby nie wielo, mała tak często robi małe kupki, które tylko trochę brudzą pieluchę, no ale przecież nie zostawię jej w tym. Pampers byłby do wywalenia, i to gdzieś co pół godziny w ciągu dnia (no chyba że śpi) a w nocy z 5-6 razy. Co dwa dni mam pralkę pełniutką prania i to tylko samych zużytych pieluch :omg: Miałam nadzieje że jak córa skończy miesiąc to trochę odpuści z ilością kupek, ale nic z tego.
lakoniwo
15-05-2016, 14:30
Heh, moj auto nie bardzo naprawi , predzej zaprojektuje maszyne zeby za niego to zrobila XD
Ja sobie wyliczylam, ze na pampki przy ilosci zmiany o 1/3mniejszej niz teraz wydalibysmy na pampki tyle przez 3 moes., ile wydalam na cala wyprawke wielo...
Co do kupek, mojej sie tak wyregulowalo, ze jest jedna konkretna co 2 dni
Mam dwa pytania:
1) Czy dobrze robię, wrzucając noworodkowe mleczne kupy prosto do pralki, bez spłukiwania? To zwykle kleksy, mam wrażenie, że spłukiwanie w sumie niewiele daje.
2) Czy ktoś jeszcze korzysta z patentu na recykling chusteczek nawilżanych, tzn. pierze je razem z pieluchami? Moja koleżanka tak robi, ja też zaczęłam - wyprane chusteczki wrzucam do plastikowego pojemniczka z wodą i używam ponownie. A potem znów do prania, póki trzymają kształt. Czy nie załatwię sobie tym pralki?
kornflejka
02-07-2016, 15:09
Mlecznych kup nie spieram nigdy :) a chusteczki to o jednorazowki pytasz? Bo ja wielo mam i piorę z pieluchami :)
Panterka
02-07-2016, 15:32
Ja spłukuje, dziwnie by mi było bez tego, chociaż nie powiem żebym była szczęśliwa to robiąc :)
No to ja przyznaje bez bicia, ze od jakiegos czasu nie splukuje, tylko puszczam wstepne plukanie ;)
Chodzi mi o jednorazowe chusteczki typu babydream. Piore je :P
Kiedys zdarzylo mi sie ze taka chusteczkę wciagnela mi pralka i zaczal szalec programator. Znalazlam ja później w tym filtrze na dole. Ale tak prałam i wykorzystałam ponownie ale to przy pierwszym dziecku teraz uzywam głównie wielo a gdy jednorazowki to wyrzucam. Nie chce mi sie bawić ;)
Barbareks
02-07-2016, 18:00
Chusteczki przy pierwszym wrzucalam do woreczka do prania. Przy drugim ich nie używam zawsze idziemy gdzieś pod kran.
Spieranie pieluch nigdy nie było tak łatwe od kiedy mój m. Odkrył sposób... Jakakolwiek stara karta płatnicza czy czlonkowska plus chlodna woda...
Wysłane z mojego LG-H525n przy użyciu Tapatalka
O, musze wyprobowac.
Ale pod kran nie wyobrazam sobie biegac. Próbowałam pare razy, nie umialam trzymac dziecka. Zamoczylam cale ubranko :p
Mlecznych kup nie spłukuje nigdy- zwłaszcza że mokra pielucha taka zaprana = szybszy rozwój baterii
Panterka
02-07-2016, 19:49
Ja je spłukuje dopiero przed włożeniem do pralki, nie wcześniej.
Mleczne kupy spieram jeśli piorę codziennie. A mała pupa zawsze idzie pod kran i po kłopocie.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Mam dwa pytania:
1) Czy dobrze robię, wrzucając noworodkowe mleczne kupy prosto do pralki, bez spłukiwania? To zwykle kleksy, mam wrażenie, że spłukiwanie w sumie niewiele daje.
2) Czy ktoś jeszcze korzysta z patentu na recykling chusteczek nawilżanych, tzn. pierze je razem z pieluchami? Moja koleżanka tak robi, ja też zaczęłam - wyprane chusteczki wrzucam do plastikowego pojemniczka z wodą i używam ponownie. A potem znów do prania, póki trzymają kształt. Czy nie załatwię sobie tym pralki?
1. ja nie spłukuję mlecznych kup. pieluszki nastawiam najpierw na płukanie zimna woda i dopiero potem na pranie i jest ok,wszystko się spiera.
2. ja tak robię. przy czym chusteczki wrzucam luzem, nie w zadnym woreczku. nic się nie dzieje. te chusteczki nadaja się tez zamiast bibulek na kupe (po wypraniu). ogolnie w domu dziecko myjemy pod kranem,a na przewijaku mam miseczke z woda i myjki z bambusa (albo te chusteczki wyprane) i po samym siku przecieram taka zmoczona w wodzie myjka. a chusteczek mokrych używamy tylko na dworze.
To ja mam pytanie techniczne ;) pieouchę z mleczną kupą wrzucacie do wiaderka i czeka na pranie, tzn najpierw płukanie? Nawet jak z niej ta kupa wypływa? To wszystko potem faktycznie się wypłukuje i nie syfi pralki???
kate, wrzucam pieluchę z kupą do wiaderka i leży i czeka na płukanie i pranie. wszystko się wypłukuje już w tym płukaniu ;) i zostają tylko żółte plamy, które się spierają w praniu. a jak zostaje jeszcze po nich jakiś ślad,to słońce wybiela. pralka żyje i ma się dobrze :P
co innego oczywiście niemleczne kupy- te wrzucałam do wc i zapierałam pieluchę zimną wodą i dopiero do wiaderka szła.
Wrzucałaś dosłownie? ;) Bo dla mnie spłukiwanie prysznicem pod wc jest strasznie upierdliwe, wszystko wokół jest zachlapane, bo boję się dotknąć pieluchą kibelka :>
no wrzucałam- z papierkiem :) jak nie założyłam papierka,to fuuj, szczególnie,gdy kupa taka rozlazła.
młodsza zamierzam wysadzać na nocnik w okolicach czasowych kupy (o ile takie będą, u starszej to było po obiedzie zazwyczaj) jak tylko zacznie pewnie siedzieć i jeść stałe posiłki. Kiedyś tak robiono,dałam sobie wmówić,że to było bez sensu "bo dziecko nic z tego nie rozumie", "samo dojrzeje" itd., ale ostatnio zmioeniłam zdanie. Jakoś dawniej nie było trzylatków robiących kupę w pieluchę...
Z niemlecznymi kupami to już mam hmm doświadczenie ;) co się dało wrzucałam do wc a resztę prysznicem... Wanna codziennie do mycia i tyle ;)
A z mlecznymi to widzę mniej roboty niż myślałam :) to fajnie
Kate04, ze starszą zaczęłam wielopieluchować, jak miała 5 miesięcy, więc późno. Myślałam, że wielopieluchowanie noworodka to coś zdecydowanie nie dla mnie, jakiś hardkor, ale spróbowałam ;) I okazało się, że to banalne :D Przynajmniej latem :) Nawet mój partner, który zawsze trochę kręcił nosem, tym razem ani myśli używać jednorazówek.
Samasia,zgadzam sie z ta banalnoscia. Mnie straszyli, zenie dam rady blizniakow wielopieluchowac, a tu niespodzianka ;) Natomiast ja nie uzywam papierkow bo zapominam... I w efekcie zdejmuje dwojeczke... Lyzka (mamy specjalnie do tego celu przeznaczona) lub papierem toaletowym. A pozniej do namoczenia. Plamy schodza w praniu, a jakies niedobitki plamowe obecnie na sloncu schodza, takze podobnie jak u Was. I moj maz tez wielbi wielorazowki :D
Wysłane z mojego E5603 przy użyciu Tapatalka
Fajnie piszecie dziewczyny :)
Dla mnie największy problem to dobranie stosiku... nie wiem ile czego, za mało źle, za dużo to szkoda szyć... Echhh ;)
Jeśli Ty tego nie wiesz przy 3 dziecku,to ja się przestaję przejmować :D
Panterka
05-07-2016, 15:26
U mnie na początku najlepsze były reczniczki z ikea plus wkładka pocięta z bluzy polarowej. Teraz wkłady bambusowe i z mikrofibry i najlepsze dla mnie są teraz otulacze bambino mio i kupione na bazarku otulacze polarowe.
Jeśli Ty tego nie wiesz przy 3 dziecku,to ja się przestaję przejmować :D
Żadnej nie pieluchowałam wielo od urodzenia, więc świeżynka ze mnie w tym temacie... ;)
A potem będę szyć na bieżąco :) i sprzedawać nadstany (bo pewnie będą).
Na początek mam formowanki małe flanelowe i bambusowe na noc. Prefoldy bambino mio. Z otulaczy mam pulowe IV i bambino mio i jeden wełniak IV i planuje uszyć jeszcze ze 2 wełniaki.
Tetry kupię trochę 40x80 i będę próbować, jak reszta będzie brudna/mokra. Mam też muśliny ikea, ale składałam na pluszaku i za wielkie to to wychodzi :/
Ja, jak już chyba pisałam, mam pierdyliard formowanek, których w domu używam bez otulacza. Największą miłością darzę Pupeko bambusowy puch, bo są mięciutkie nawet po praniu. Mam mnóstwo Ecopi i używam, ale bez suszarki bębnowej niestety są po praniu twarde.
Nastusienka
05-07-2016, 18:12
Samasiu spróbuj jeszcze formowanki kokosi z bambusowej miękkości - juz ponad rok ze starszakiem używam i nadal miękkie :) a mi krojem bardziej odpowiadają niż pupeko
Panterka
05-07-2016, 18:36
Mnie pasują od pupusa, troczki u kokosi jakoś niezbyt mi podeszły...
A te polarowe otulacze faktycznie wystarcza u noworodkow? Nie przepuszczaja za szybko?
fonopisane
Panterka
05-07-2016, 19:03
Dla mnie są ekstra, chociaż byłam sceptycznie nastawiona, ale kupiłam je na bazarku wspólnie z bambino mio. Mój M jest megasikaczem i nawet jak już są mocno mokre wkłady to otulacz trzyma.
Panterka masz jakieś firmowe te polarowe?
Panterka
05-07-2016, 19:16
Właśnie nie mają metki więc nie wiem czy to nie hm...
Ale moim zdaniem profesjonalny :) mam nadzieję że jeszcze trochę wytrzymają na dupce i zostaną na przyszłość dla kolejnego dziecia :)
Ciekawa jestem. Ja uszyłam 2 szt to się okaże ;)
Panterka
05-07-2016, 19:45
Jedynie jak używałam przez kilka dni bephanten to więcej puszczał-ale kuracja w płynie do naczyń i już znów super
A one sa z dwoch warstw takiego grubszego polaru? Czy raczej takiego cienszego mikropolaru?
fonopisane
Panterka
05-07-2016, 20:01
Dwie warstwy grubszego polaru
sweetrose
05-07-2016, 20:37
Dwie warstwy grubszego polaru
jednokolorowe czy z aplikacją?? pokaż fotkę ;)
ja mam dla maluszka kupione 2 otulacze polarkowe eSki, szyte przez kokosi,
i zamierzam jakieś podobne uszyć ale chwilowo polarku nie mam...
ja uzywalam przy W polarowe totsbotsa - fajne, cienkie, na troche wystarczaly - teraz czekaja na nowego dziecia. mialam teczowy i czerwony - czerwony trzymal czemus krocej (choc kupilam nowke, a teczowy uzywany) i jest generalnie troche grubszy. i niestety farbuje (farbowal?) - wiec go w rekach przepieralam - dlatego wiecej lezal niz byl na tylku. mam jeszcze jakis jeden - bluberry chyba (sprawdze pozniej) - ten byl zdecydowanie grubszy, robil wieksza pupe i mimo, ze mial napisane, ze to noworodkowy zaczelam go uzywac duzo pozniej. ale tez na dluzej starczyl.
Panterka
05-07-2016, 21:11
Wrzucę zdjęcie jutro, jeden się suszy, drugi na śpiącym tyłku :)
magnolia
05-07-2016, 21:17
Fajnie piszecie dziewczyny :)
Dla mnie największy problem to dobranie stosiku... nie wiem ile czego, za mało źle, za dużo to szkoda szyć... Echhh ;)
dziewczyny ale tego to chyba nigdy nie da się przewidzieć do końca, co widać po pierwszych wpisach choćby w tym wątku, nigdy nie wiadomo co naszemu dziecku przypasuje no i co nam, to się zmienia z czasem
Magnolio wiem o tym doskonale :) ale chciałoby się wybrać optymalnie ;)
magnolia
05-07-2016, 22:35
Magnolio wiem o tym doskonale :) ale chciałoby się wybrać optymalnie ;)
ano wiadomo:) szycie przyjemne więc wszystkiego po trochu;)
Panterka
06-07-2016, 11:02
Tak wygląda ten otulacz polarowy
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160706/0277e9ed6bf38d16e23894261170b1b9.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160706/55119e808c040a5c0c8d0ce604c3f31d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160706/93471395d3c482497567e75f8a3555ac.jpg
sweetrose
06-07-2016, 15:13
Szyty jak kokosi ;)
Chcialam to samo napisac :) moje od kokosi tak wygladaja.
też stawiam, że to kokosi wersja bez metek;)
Panterka
06-07-2016, 17:21
Możliwe :) w każdym razie jestem z nich bardzo zadowolona i polecam :)
[QUOTE=lakoniwo;3281972]No to ja moge cos z placu boju napisac wiecej. Gaia ma juz 6 tygodni, i teraz tak:
-w pierwszych tygodniach zdecydowanie wygrywal mojej produkcji welniany otulacz i malutka tetra 40x40 - mam wrazenie ze to juz pisalam, haha. Dobrze w ogole, ze kupilam te mala tetre bo inaczej nie wiem, co bym w ten otulacz kladla,a tak to byla mala fajna zgrabna dupka. Otulacz mam na mysli ten z tego zdjecia:
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160318/9f3befc0dcdae9ada7f1ca1e8d989edc.jpg
Możesz pokazać zdjęcie rozpietego otulacza? Ciekawi mnie układ napek :) jak robiłaś miejsce na pępek to wtedy uszy zapinane na ten dolny rząd napek?
lakoniwo
31-07-2016, 11:33
Na dolny albo na gorny, jak mi sie zapielo. Ale tej napki na pepek uzywalam krotko, bo pepek odpadl w 5 dobie
Wygrzebałam Twoje wpisy o samym początku pieluchowania małej pupy. Ile sztuk tej tetry 40x40 miałaś?
Cześć. To mój pierwszy post na forum :-) Próbowałam dodać jeden wcześniej, ale nie został opublikowany, może dlatego że były w nim linki. Chciałabym zapytać czy jest sens zaczynać przygodę z zestawem Close Parent dla noworodków (jeśli nie kojarzycie to 6 otulaczy w takich pastelowych kolorach + 10 wkładów), dokupując do niego po prostu więcej wkładów (np. prefoldów noworodkowych) i na tym poprzestać jeśli chodzi o zakupy? Wiem, że zawsze radzicie, żeby próbować różnych rzeczy, ale tyle już przeczytałam na temat wyboru otulaczy/wkładów/formowanek, że jestem jeszcze mniej zdecydowana, niż na początku :-( A tak mogłabym w miarę korzystnie cenowo mieć teoretycznie wszystko (mogę mieć zestaw CP za ok. 230zł). Niestety opcja używanych pieluch nie wchodzi u nas w grę, ja może być się zastanowiła, ale tatuś dziecka nigdy się na to nie zgodzi, a nie chcę go zniechęcać. Mam jeszcze dwa miesiące, muszę się zdecydować, pomocy.
sylviontko
18-08-2016, 14:48
Tak wygląda ten otulacz polarowy
http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160706/0277e9ed6bf38d16e23894261170b1b9.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160706/55119e808c040a5c0c8d0ce604c3f31d.jpghttp://uploads.tapatalk-cdn.com/20160706/93471395d3c482497567e75f8a3555ac.jpg
Przyznaję, to kokosi, stare jak świat ;) cieszę się, że jeszcze się sprawdza. Szkoda, że nie piszecie swoich opinii w recenzjach, bo może dalej by były otulacze polarowe w ofercie, ale może kilka uszyję, i zobaczę czy będą się cieszyły powodzeniem...
Panterka
18-08-2016, 15:11
Przyznaję, to kokosi, stare jak świat ;) cieszę się, że jeszcze się sprawdza. Szkoda, że nie piszecie swoich opinii w recenzjach, bo może dalej by były otulacze polarowe w ofercie, ale może kilka uszyję, i zobaczę czy będą się cieszyły powodzeniem...
Rękami i nogami popieram szycie tych polarków :) super są:)
kornflejka
18-08-2016, 15:17
Cześć. To mój pierwszy post na forum :-) Próbowałam dodać jeden wcześniej, ale nie został opublikowany, może dlatego że były w nim linki. Chciałabym zapytać czy jest sens zaczynać przygodę z zestawem Close Parent dla noworodków (jeśli nie kojarzycie to 6 otulaczy w takich pastelowych kolorach + 10 wkładów), dokupując do niego po prostu więcej wkładów (np. prefoldów noworodkowych) i na tym poprzestać jeśli chodzi o zakupy? Wiem, że zawsze radzicie, żeby próbować różnych rzeczy, ale tyle już przeczytałam na temat wyboru otulaczy/wkładów/formowanek, że jestem jeszcze mniej zdecydowana, niż na początku :-( A tak mogłabym w miarę korzystnie cenowo mieć teoretycznie wszystko (mogę mieć zestaw CP za ok. 230zł). Niestety opcja używanych pieluch nie wchodzi u nas w grę, ja może być się zastanowiła, ale tatuś dziecka nigdy się na to nie zgodzi, a nie chcę go zniechęcać. Mam jeszcze dwa miesiące, muszę się zdecydować, pomocy.
Jesli to dla Was jedyna opcja to czemu nie :)
Panterka
18-08-2016, 15:49
Mój mąż też był przeciwny używanym, po prostu kupowałam takie w najlepszym stanie, paczki przychodziły i już.
A dzięki temu sprawdziłam wiele rodzajów pieluch.
Może nie jedyna opcja, ale wydaje mi się prosta na początek. Do tego dokupiłabym:
12x prefold newborn
12x prefold infant
10x tetra lux70x70
5x wkład noworodkowy bambusowy
5x wkładka sucha pupa
1x snappi
Zobaczyłabym co się przyda teraz, a co później. Może być? Czy czegoś za dużo/za mało/niepotrzebne?
Jeszcze jedno pytanie - czy takie otulacze można prać w proszku na bazie mydła z olejami roślinnymi?
lakoniwo
27-09-2016, 22:22
Wygrzebałam Twoje wpisy o samym początku pieluchowania małej pupy. Ile sztuk tej tetry 40x40 miałaś?
10. I 10 recznikow karma z ikei.
Ja myślę, że to super opcja. Nie wiem czy one są dobre zanim odpadnie pępek ale poza tym to wystarczy, że uzupełnisz ten zestaw choćby o pieluszki tetrowe i styka. 6 otulaczy to wystarczająca ilość ale z wkładami się nie wyrobisz. Polecam tetrę szczególnie na zimę, bo szybko schnie.
mama_maleństwa
13-10-2016, 12:25
Czy ktoś potrafi mi porównać jak się mają do siebie rozmiarowo formowanki noworodkowe Kokosi i Wełniano mi ? Podobno NB od Kokosi są najmniejsze na rynku, czy te Wełniano mi są porównywalne rozmiarem do Kokosi S/XS ?
gochamalgocha
18-12-2016, 15:15
Czy naprawdę z tetry składanej i zapinanej snappi nie zdarzają się wycieki mlecznej kupki na otulacz?
Czy naprawdę z tetry składanej i zapinanej snappi nie zdarzają się wycieki mlecznej kupki na otulacz?
Zdarzają się. Chyba nie ma takiej pieluszki, z której nie zdarzają się wycieki(łącznie z pampersami). ;)
gochamalgocha
18-12-2016, 16:27
Hmmm podobno w formowankach nie ma przecieków kupki bokiem itd..... więc się zastanawiam czy warto wydać kasę na około 30 formowanek, czy męczyć się tetrą i wyciekami kupki bokiem na otulacz.... chodzi o wielopieluchowanie noworodka....
sowa_przemądrzała
18-12-2016, 16:37
Rozwiązaniem pośrednim są prefoldy spinane snappi. Tanio jak tetra, a skutecznie jak w formowance ;) przez tetrę zdarzało się, że kupka przesiąknęła.
gochamalgocha
18-12-2016, 16:41
aha dzięki :) :)
Przejrzałam większość tematów, niektóre dwa razy przeczytałam i mam taki mętlik w głowie, że już nic nie wiem. Pieluszki już mi się po nocach śnią :P
Pomóżcie.
Ogólnie z tego co wyczytałam to na początek najlepiej tetra/wkłady + otulacz, przynajmniej tak planuję :rolleyes: Na nocki coś bardziej chłonnego, formowanki? jakieś wkłady? ewentualnie jednorazówki.
Co nieco już kupiłam, teraz czekam aż przyjdzie :) No, ale nadal mam problem z wkładami.
Jaką tetrę kupić na początek ewentualnie na późniejsze pieluchowanie? Jakie wkłady? Planuję kupić po kilka szt. prefoldów Kikko żółtych i kilka pomarańczowych. Myślę jeszcze o tej bawełnianej lux i może bambusowej, ale to pewnie kilka szt.
Chciałam kupić jakąś zwykłą (czytać tańszą ;)) tetrę, ale nie wiem jaki rozmiar dla noworodka, 70x70 będzie ok? I gramatura jaka?
Co byście polecały? Bo ja już się całkowicie pogubiłam :-(
Panterka
09-01-2017, 21:25
Ja miałam plan na tetrę, ale nie korzystałam z niej. Wkłady to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie. Przy moim sikaczu formowanki wcale się nie sprawdziły, bo na początku dodatkowo były po dwie kupy na jedno karmienie. A nawet w nocy karmiłam co godzinę więc, cóż...
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
Każde dziecko jest inne, każda mama woli coś innego ;) Ja miałam i tetrę i wkłady i parę formowanek. U mnie zdecydowanie najbardziej sprawdziła się tetra. Przy pierwsze trzy miesiące używałam tetry cienkiej, taniej z marketu o wymiarach 60x80. Formowanki to była dla mnie strata kasy bo przy kupie lub dwóch co karmienie (czyli mniej więcej co 1,5-2h) to równie dobrze mogła by być tetra. Chyba że posiadasz zdolności i maszynę to formowanki sama sobie uszyjesz, wtedy wyjdzie taniej :)
Potem wskoczyliśmy w kieszonki OS i zdecydowanie do czasu "opanowania" kupy najlepsze dla mnie były kieszonki.
P.S. Koleżanka niedawno urodziła dziecko >4kg i odrazu wskoczyła w kieszonki OS a nakupionych otulaczy NB i S nawet nie użyła, więc dużo też zależy od gabarytów dziecka.
Każde dziecko jest inne, każda mama woli coś innego ;) Ja miałam i tetrę i wkłady i parę formowanek.
Wiem właśnie, dlatego też planuję kupić na próbę po kilka szt. I tetrę, i wkłady i zobaczyć co u nas się sprawdzi.
Liczyłam na formowanki na noc, ale teraz już sama nie wiem co na noce :?
No właśnie co do rozmiaru to na razie mam (to znaczy zakupione, czekam na dostawę ;)) otulacz OS i NB. Nie wiem własnie w jakie celować. Czuję, że dzidzia może się urodzić koło 4kg (ja ważyłam 4300g, ona na ostatnim usg 1600g). Kupować OS czy jest jakiś inny uniwersalny?
Panterka, a jakie wkłady się u Was sprawdziły na początek? Co stosowałaś na noc?
Panterka
10-01-2017, 11:26
Ręczniczki z ikea, zielone prefoldy od grovii. Rodziłam w połowie maja więc miałam dobry okres na pranie, ręczniczki schną błyskawicznie i plamy z nich schodzą dobrze.
Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka
Co wkładacie do małych otulaczy? Nie mogę ogarnąć pieluchowania wielo :-| Tetra jakaś wielka się wydaję, nie wiem jak składać te prostokątne (gdzieś widziałam instrukcję, ale teraz nie mogę znaleźć), prefoldy newborn jakieś długie do tych małych otulaczy, znowu żeby zapiąć klamerką za małe są, wszelkie wkłady też jakieś długie.
Coś mi nie idzie to pieluchowanie, nie mogę tego ogarnąć.
W formowance z otulaczem wygląda jak zawodnik sumo.
Pupcia taka mała, a wszystko takie wielkie się wydaję :rolleyes:
u nas ręczniki z ikea podwinięcie z przodu było. Wkłady tez podwinięte z przodu.
Tetra to pewnie mniejsza niz standardowa i składanie w samolot nie znam sie na tetrze za bardzo.
HoliPoli
29-03-2017, 16:56
Bo wielopieluchowanie noworodka to najtrudniejsze zagadnienie z wielopieluchowania IMO :)
ja ręczniki z ikea wkładałam albo tetre w samolot, tu masz przykładowy filmik: https://www.youtube.com/watch?v=oi8-nTDSZ3M
kornflejka
29-03-2017, 21:40
Ja tetrę składałam w samolot albo w latawiec. Poszukaj na YouTube filmików folding flat diapers.
Bo wielopieluchowanie noworodka to najtrudniejsze zagadnienie z wielopieluchowania IMO :)
Jak dla mnie najtrudniejszy jest etap kiedy bobas przekręca sie na brzuch w momencie kiedy tylko go kładziesz na plecy. A przy zmianie pieluchy powtarza to milion razy. Zwłaszcza jak ma kupe
hehe, no właśnie, dopiero teraz się przekonałam jakie te dupcie małe :)
Dzięki dziewczyny za linki. Spróbuję ogarnąć tetrę.
Co do firm - to oczywiście otulacze bambino mio, są wyjątkowo malutkie, moje dziecko już z nich wyrasta (ma 4 tygodnie), nature babies - wydaje się na pierwszy rzut oka duży, ale nadaje się spokojnie od urodzenia i pomieści każdą pieluszkę. Wełniaki mam robione przez siebie oraz storchenkindery S. Wygodniejsze przy noworodku są takie zapinane na rzepy otulacze, ale gatki też nam się sprawdziły.
Mały Zerg
26-02-2018, 18:12
A moze uzywal ktos close parent nb? Czy one rzeczywiscie tylko do 5,5 kg? Szukam czegos wiekszego od najmniejszego bambini mio, co mogloby posluzyc nim przejdziemy os i pomyslalam o cp
Ja miałam cp nb i one są rzeczywiście malutkie, nie bardzo pamiętam do ilu nam starczyły ale raczej krótko
Mały Zerg
26-02-2018, 19:04
Czyli dla 5kg malucha już raczej warto?
Ja bym sobie darowała (przy całej fajności tej pieluchy) ;)
Mały Zerg
26-02-2018, 21:54
Eh szkoda:( ale dziekuje za informacje, pomysle o czyms innym
a inne mniejsze otulacze? agisowo, mommy mouse, ecodidi (jest tak do 7 kg), kokosi S (do ok. 7,5 kg)? ;)