PDA

Zobacz pełną wersję : pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Strony : 1 2 3 4 [5] 6 7

Mama Lili
23-04-2014, 14:12
ale coś mu na pupę muszę założyć nawet przez ten epizod

Tanią tetrę z allegro?

kaasia
23-04-2014, 14:35
ale coś mu na pupę muszę założyć nawet przez ten epizod
albo ręczniczki z ikei 50*30 po 1 zł ;)

joasia
23-04-2014, 14:50
ręczniczki mi się nie sprawdziły niestety i teraz je sobie daruję;)

olazola
08-05-2014, 19:40
Mam pytanie. Czy powinnam miec jakies formowanki. Nastawiam sie na tetre lux wym 70x80 i 60x80 sztuk duzo i prefoldy kokko na poczatek nb plus otulacze na razie mam 2 jeden bbh wełniany s i bambino mio najmniejszy jeszcze cos dokupie. Później zobaczymy mam nadzieje ze zestaw prefoldy/tetra +Otulacz wystarcza na 4 mc. Nie widze sensu kupowania stosunkowo drogich formowanek, no chyba ze sie myle i czegos nie wiem.vprzydaja sie?

Wysłane z mojego HUAWEI G510-0200 przy użyciu Tapatalka

myolikk
08-05-2014, 19:53
Mam pytanie. Czy powinnam miec jakies formowanki. Nastawiam sie na tetre lux wym 70x80 i 60x80 sztuk duzo i prefoldy kokko na poczatek nb plus otulacze na razie mam 2 jeden bbh wełniany s i bambino mio najmniejszy jeszcze cos dokupie. Później zobaczymy mam nadzieje ze zestaw prefoldy/tetra +Otulacz wystarcza na 4 mc. Nie widze sensu kupowania stosunkowo drogich formowanek, no chyba ze sie myle i czegos nie wiem.vprzydaja sie?

My formowanek nie lubimy ;) Synek za tydzień skończy dwa miesiące i cały czas próbujemy różnych zestawów, ale rządzi tetra, tyle że ja mam kikko 70 x 70 i pasowała już od noworodka. Ale otulaczy cały czas przynajmniej sześć w użyciu bo często brudzą się od kupki. I zdecydowanie na rzepy - szybciej się zakłada i można łatwiej dopasować. Teraz kupiłam kilka prefoldów kikko na bazarku i też są ok, tyle że używamy ich jako wkładów z otulaczem.
A co do otulaczy - mój mały to mega sikacz i wełna nawet po lanolinie nie trzymała dobrze.

Pisane z tel.

Judyta
08-05-2014, 19:56
myolikk a jak sprawdziły Ci się wkłady do otulaczy? Boję się przecieków..

kornflejka
08-05-2014, 20:21

U nas przy noworodku formowanki się nie przydały wcale. U takich maluszków i tak pieluchę trzeba zmieniać co chwila, a formowanki to przede wszystkim większa chlonnosc czyli ze ma na dluzej wystarczyć. Moim zdaniem nie potrzebujesz :) ale jak wiadomo kazdy ma inaczej :) ja np wolę napki niż rzepy ;) Grubcio zaczął używać formowanek jakos przy 3 miesiącu i teraz najbardziej wlasnie je lubimy. Otulaczy lepiej miec wiecej, bo tak jak pisze myolikk różnie bywa.

.FK.
08-05-2014, 20:35
Ja natomiast miałam ten problem, że kupy brudziły otulacz jak młodzian miał tetrę. Próbowałam w latawiec składać i zapinać snappi, ale też czasem wypłynęły. Uszyłam sobie więc takie kieszonki (ze starego prześcieradła) na troczki i do środka ładowałam tetrę i był spokój, bo gumki przy nóżkach trzymały wszystko na miejscu.

demona
08-05-2014, 20:39
Z każdym dzieckiem inaczej. Ze starszym lubiłam formowanki. Z mlodsxym wolę kieszonki

Pondo
08-05-2014, 20:59
A ja znowu, trzeci raz pieluszkuję już od noworodka, i jak zwykle tetra w samolot składana jest na topie, to mam teraz 6 formowanek ecodidi, i gdybym miała więcej, to bym używała cały czas. Formowanka formowance nie równa,poprzednio miałam inne formowanki i nie byłam zachwycona, teraz uwielbiam.
Za to nie służa mi wcale flexitoty, bo jakieś takie sztywne panele mają, a poprzednio uwielbiałam.

myolikk
08-05-2014, 21:28
myolikk a jak sprawdziły Ci się wkłady do otulaczy? Boję się przecieków..

U noworodka - wcale ;) Chłonność była ok, ale zawsze kupa spłynęła na otulacz i całość do prania. Dopiero od dwóch tygodni używamy wkładów ale nie samych, a jako nocny dodatek do tetry składanej w samolot. A jako wkłady w otulaczu służą nam prefoldy z pomarańczowym obszyciem. Ale i tak kupa zwykle brudzi otulacz - tyle że teraz kupy są 3-4 na dobę a nie 10-11 ;)

Pisane z tel.

demona
08-05-2014, 21:38
A u nas otulacz milovia s i ich wklad i zero przecieków.

olazola
08-05-2014, 23:54
No to znowu nic nie wiem :-P wlasnie nie wyobrazam sobie tych okupanych formowanek. Pieluch jakos mi nie szkoda. Myslalam o formowankach na wyjscia, spacery, do chusty, na noc. A ilosc otulaczy to na pewno zwieksze myslalam o welence bo lato, ale moze jakims cudem to 3 bedzie chcialo polezec to niech lezy na kocyku polarkowym w tetrze spietej snapa jak siknie to przebiore

Mama Lili
09-05-2014, 12:20
No to znowu nic nie wiem :-P wlasnie nie wyobrazam sobie tych okupanych formowanek. Pieluch jakos mi nie szkoda. Myslalam o formowankach na wyjscia, spacery, do chusty, na noc. A ilosc otulaczy to na pewno zwieksze myslalam o welence bo lato, ale moze jakims cudem to 3 bedzie chcialo polezec to niech lezy na kocyku polarkowym w tetrze spietej snapa jak siknie to przebiore

Z tego pierwszego okresu do 6kg, to mieliśmy tylko 2 bambusowe formowanki na noc i wyjścia i same totsbotsowe bambusowe AIO i starczało. Z czego AIO było dużo fajniejsze na noc :)

Nata
09-05-2014, 16:49
a powiedzcie, które piluchy sa bajbardziej mieekkie, zwłaszcza, żeby gumek/falbanek nie miały? mój synek ma na nóżkach zdarta prawie skóre, mysle,ze to od pieluch szpitalnych. te formowanki przyjaxnie wygladaja, ale otulacze....raczej tex niezbyt przyjaxnie....nie mam możliwości zobaczenia na zywo. chciałabym trochę kupic,az mu się skóra nie zaleczy, bo ogolnie używam jednorazówek (na razie,bo wiem,ze to pewnie wciąga ?)

marjen
10-05-2014, 21:02
a powiedzcie, które piluchy sa bajbardziej mieekkie, zwłaszcza, żeby gumek/falbanek nie miały? mój synek ma na nóżkach zdarta prawie skóre, mysle,ze to od pieluch szpitalnych. te formowanki przyjaxnie wygladaja, ale otulacze....raczej tex niezbyt przyjaxnie....nie mam możliwości zobaczenia na zywo. chciałabym trochę kupic,az mu się skóra nie zaleczy, bo ogolnie używam jednorazówek (na razie,bo wiem,ze to pewnie wciąga ?)
ja lubiłam otulacze bambino mio, są dosyć małe
no i super były AIO bumgeniusa - ale żeby na całe pieluchowanie noworodka starczyły to trzeba by ich mieć z trzydzieści :)

Nata
11-05-2014, 23:03
dziękuje za odp. marjen

kupiłam otulacze-szorty wełniane, żeby nie uciskało wokół nóg i różne wkłady do wypróbowania....zobaczymy....

urticea
11-05-2014, 23:08
dziękuje za odp. marjen

kupiłam otulacze-szorty wełniane, żeby nie uciskało wokół nóg i różne wkłady do wypróbowania....zobaczymy....
my na razie próbujemy, bo na początku wszystko nam przeciekało i było za wielkie... najbardziej nam się sprawdza otulacz milovi ten s z ich wkładami - Mki.. ew flip zmniejszony na maksa, ale wolę milovię. nie uciska wg mnie..
a szorty wełniane to chyba tylko z formowanką?jak dasz wkłady, to wyjdzie bokiem i cały otulacz będzie do wymiany imo....

demona
12-05-2014, 00:29
Otulacz milovi s to u nas tez hit. I ich wklady. Mówiłam Ci Nata:P
Szorty moga byc za duże na maluszka. Nawet 1. U nas jeszcze daaaaaleko do szortów.

Nata
12-05-2014, 07:49
Otulacz milovi s to u nas tez hit. I ich wklady. Mówiłam Ci Nata:P
Szorty moga byc za duże na maluszka. Nawet 1. U nas jeszcze daaaaaleko do szortów.

no już doopa, kupiłam, opłaciłam.
wiecie, ja się nie napalam na wielopieluszkowanie za bardzo, chce tylko,zeby młodemu te nogi się wygoiły. myslaam nawet,ze te szorty i poobcinam boki od jednorazówek i jako wkład powkładam, bo jego urazaja właśnie boki i zapięcia....

słuchajcie, a Wasze maluchy maja we weilo razowych czerwona pupe,czy to się we wielo nie dzieje?

no to kupie jeszcze ten otulacz milovii.

demona
12-05-2014, 12:37
Z pupa to róznie bywa, mój w wielo nie ma problemów, niczym nie smarujemy a pupka śliczna;) Ale czasem dziewczyny piszą, ze cos dolega.

emelbe
12-05-2014, 13:38
Podczytuję ten wątek, bo mam nadzieję, że przy drugim dziecku wielorazówki zacznę szybciej stosować niż przy pierworodnym (na Chustoforum trafiłam za późno)

a powiedzcie, które piluchy sa bajbardziej mieekkie, zwłaszcza, żeby gumek/falbanek nie miały? mój synek ma na nóżkach zdarta prawie skóre, mysle,ze to od pieluch szpitalnych. te formowanki przyjaxnie wygladaja, ale otulacze....raczej tex niezbyt przyjaxnie....nie mam możliwości zobaczenia na zywo. chciałabym trochę kupic,az mu się skóra nie zaleczy, bo ogolnie używam jednorazówek (na razie,bo wiem,ze to pewnie wciąga ?)Mojego synka obcierały otulacze z szorstką lamówką.
Jeśli z pupą coś się działo, to pomagała grubsza warstwa kremu na odparzenia (wie, wiem, że w wielo "zatłuszczacz"), no i wietrzenie, wietrzenie i jeszcze raz wietrzenie.

polapola
12-05-2014, 15:16
Z pupa to róznie bywa, mój w wielo nie ma problemów, niczym nie smarujemy a pupka śliczna;) Ale czasem dziewczyny piszą, ze cos dolega.

Gdzie najlepiej kupić tetrę? Nie mam wcale a potrzebuję na od noworodka, czyli chyba cienką na początek

Mama Lili
12-05-2014, 16:28
Gdzie najlepiej kupić tetrę? Nie mam wcale a potrzebuję na od noworodka, czyli chyba cienką na początek

Na allegro jest od groma cienkiej noworodkowej :)

jus
28-06-2014, 15:53
dziewczyny! dzięki za całą waszą wiedzę przekazywaną na forum!

Mam jednak pytanie, na które odpowiedzi nie do końca znalazłam.
Bąbel ma w tej chwili 5 tygodni. Podczas karmienia i kiedy jest aktywny siedzi w z gołym pupskiem, w samej tetrze lub w otulaczach kokosi NB (fantastyczne są! ale robią się małe powoli:)) z wkładkami ze ściereczek mikrofibrowych (kupiłam w Auchan na dziale samochodowym za parę złotych, świetne na 1 sik, nawet spory) i oczywiście mikropolarkiem. Gdzieś wyczytałam, że mikrofibry nie powinno się używać bezpośrednio przy skórze, bo wysusza - i się tego trzymam. I w takich chwilach wielo są dla nas wybawieniem, bo człowiek wali co najmniej kilkadziesiąt kleksów dziennie. W pierwszych trzech tygodniach potrafiłam mieć karmienia, gdzie prutał 30 (słownie: trzydzieści!!) razy w ciągu pół godziny. I natychmiast trzeba było zmieniać, inaczej awantura i odparzenia gotowe. Teraz powoli zaczyna być coraz lepiej, chociaż nadal pruta jak najęty.

Natomiast problemem są drzemki i spacery, i tu bardzo proszę o radę. Bąbel zazwyczaj śpi 2-3h ciurem i nie mam wtedy dostępu do pieluchy (zawijamy go w kokonik do snu). Dlatego wrzucam mu pampki. O ile kup już prawie w ciągu snu nie robi, o tyle sikać sika sporo. Niekoniecze się wtedy wybudza, a ja nie mogę znieść myśli, że będzie leżał w swoich siuśkach 2 godziny. I stąd moje pytanie: czy macie jakiś patent na wkładkę naprawdę chłonną, ale nie robiącą wielkiego odwłoka? Coś, co nie tylko nie wycieknie, ale także zatrzyma siki z dala od pupy, w połączeniu z wkładką sucha pupa oczywiście.

Formowanki od kokosi? Jakies prefoldy (jakie??)? ktoś coś pisał o muślinach z Ikea, ile one wytrzymują?

w tej chwili człowiek waży 4 kg, niebawem dorośniemy do OS. Do tego czasu chciałabym zainwestować w coś naprawdę dobrego.
Będę bardzo wdzięczna za każdą opinię!

Elayla
28-06-2014, 16:26
U nas zdecydowanie i od początku najlepiej pod względem.chłonności sprawdziły się wkłady bambusowe. Dla zwiększenia chłonności można zastosować formowanki. Na noc nie do pobicia.

jus
28-06-2014, 17:22
ok dzięki! w takim wypadku zaopatrzę się w formowanki i zobaczymy co dalej:))

zuzayana
28-06-2014, 19:00
formowanki są świetne i też występują w wersji "kieszonkowej" z mikropolarem od pupy - mam takie ecodidi i nature babies
bardzo polecam na drzemki i noce :)

asioczka
28-06-2014, 20:21
formowanki są świetne i też występują w wersji "kieszonkowej" z mikropolarem od pupy - mam takie ecodidi i nature babies
bardzo polecam na drzemki i noce :)
moje hity :D, nie do pobicia na noc. w miare jak dzieć rosnie zmieniamy wklady w formowankach na bardziej chlonne i nie ma obaw, ze sie przesika:)
http://pieluszki-ecodidi.blogspot.com/p/pieluszki-formowane_607.html

jus
28-06-2014, 21:31
zuzayana, asioczka
a jak z rozmiarem tych formowanek? ja zaopatrzyłam się w Tetro, które teoretycznie są od 3 kg, ale daleko nam jeszcze do wypełnienia ich treścią:)

pewnie w takim układzie powinnam jeszcze zainwestować w rozmiar S, niezależnie od producenta?

Elayla
29-06-2014, 06:49
Rozmiar S zdecydowanie najlepszy do 3-4 mc życia, nie robi tak wielkiej pupy, dziecku wygodniej no i mniej wycieków spowodowanych złym dopasowaniem pieluszki.

asioczka
29-06-2014, 07:53
zuzayana, asioczka
a jak z rozmiarem tych formowanek? ja zaopatrzyłam się w Tetro, które teoretycznie są od 3 kg, ale daleko nam jeszcze do wypełnienia ich treścią:)

pewnie w takim układzie powinnam jeszcze zainwestować w rozmiar S, niezależnie od producenta?

rzeczywiscie u maluszka lepiej kupic S i do tego otulaczyki tez S. potem juz moim zdaniem nie ma sensu kupowac M czy L, ale eSki na poczatek sa swietne. ale radze szukac na bazarku, bo dzieć naprawde szybko rosnie, a z racji tego, ze uzywane krotko, Dziewczyny sprzedaja eSki w swietnym stanie.

Elayla
29-06-2014, 08:01
rzeczywiscie u maluszka lepiej kupic S i do tego otulaczyki tez S. potem juz moim zdaniem nie ma sensu kupowac M czy L, ale eSki na poczatek sa swietne. ale radze szukac na bazarku, bo dzieć naprawde szybko rosnie, a z racji tego, ze uzywane krotko, Dziewczyny sprzedaja eSki w swietnym stanie.
Dokładnie. Nowe warto kupić jeśli planujesz więcej dzieci i zostaną dla kolejnego. Ja tak zrobiłam i teraz nie muszę już kupować drugi raz. A wkłady s można potem używać jako dodatkowy wkład umieszczany pod dużym dla zwiększenia chłonności.

asioczka
29-06-2014, 09:34
tak wklady, wkladki mniejsze baaardzo sie przydaja potem, przy starszym mega sikaczu. poprawiaja chlonnosc, a nie robi sie odwłok :)

jus
29-06-2014, 11:20
dzięki wielkie za podpowiedzi! będę się w takim razie zaopatrywać we wkłady i w formowanki. Zwłaszcza we wkłady, skoro można ich użyć i później:)

asioczka
29-06-2014, 14:06
u nas baaardzo dlugo posluzyla formowanka welurkowa S kokosi. odlozylam ją i po jakims czasie, jak coreczka zmienila proporcje- zeszczuplaly udka i brzuszek nie byl juz pekaty, znow byla dobra :D

leti3000
22-07-2014, 20:41
Mam jednak pytanie, na które na żadnej stronie producenta nie uzyskałam odpowiedzi.

Otóż, jak się mają wielorazówki do kikuta pępowiny noworodka? Przeglądałam mnóstwo producentów, ale nie znalazłam żadnych profilowanych pieluszek i w ogóle żadnych info o postępowaniu z kikutem.. Na jednej stronie tester wielorazówek napisał, że wszystkie są na tyle wysokie, że drażnią kikut i z rozpoczęciem wielopieluchowania trzeba czekać aż kikut odpadnie. Czy to prawda czy może jednak są modele dobre od urodzenia dzidziusia? A może to kwestia wyboru rodzaju pieluszki (np otulacz, AIO itd)?

lina
22-07-2014, 20:55
ecodidi ma pieluszki z napką dodatkową do ochrony pępuszka np ta http://pieluszki-ecodidi.blogspot.com/p/pieluszki-noworodkowe-z-falbanka-25-do.html
możesz poczytać o tym w recenzjach :)

kaasia
22-07-2014, 21:57
u nas jeśli dobrze pamiętam otulacz nb kokosi zapinany był bez problemu pod kikutem, podobnie bambino mio
/jeśli dobrze pamiętam, ale chyba tak, bo kikut nam się długo trzymał

ciocia_wiedzma
22-07-2014, 22:29
kokosi nb na pewno się zapina pod pępkiem, bo jest trochę wyprofilowany. bambinomio nie miałam

jus
23-07-2014, 01:31
Tak my mamy kokosi nb i zapinana się pod pęknie pieknie

jus
23-07-2014, 01:33
Asioczka dzięki za podpowiedź! To się nazywa recykling;)

leti3000
23-07-2014, 02:56
Dopiero wstępuję do grona "wielopieluchowców" :) Już bite dwa dni siedzę i czytam o tych cudach, ale co strona i producent to inna teoria. Mam więc cały czas kilka dylematów i proszę o porady od dzielnych "wielo-mam" :)

Dylemat nr 1: Poczekać aż kikutek odpadnie jadąc na jednorazówkach (wolałabym tego uniknąć) i od razu kupić one size czy wybrać droższą wersję rozmiarówkową: new born a potem one size?
- Ponoć przy noworodkach one size często robi brzydkie "niespodzianki" i zniechęca do wielopieluchowania bo np wycieka, nie trzyma wilgoci czy coś tam (ogólnie niby za duży).
- Wersja rozmiarówkowa wydaje się być okropnie droga! Tylko na 3 miesiące życia dziecka trzeba by kupić formowanki + otulacze w ilości na 2 dni prania.. to hmm 6 otulaczy
i aż 24 formowanki?! To brzmi kosmicznie! Czy coś pomyliłam?

Dylemat nr 2: na noc lepsze droższe formowanki z otulaczem czy tańsze, ale dłużej schnące SIO?

Dylemat nr 3: Chcę złożyć zestaw wymarzony: mix "dzień+noc". Co o tym myślicie?
- na noc (dzieki waszej pomocy) formowanki z otulaczem lub SIO.
- Co na dzień? AIO bardzo długo schną i dużo trzeba kupić... do składanek ze snapi nie miałabym cierpliwości - więc odpadają! Wychodzi na to, że kieszonki PUL? Są bardzo łatwe w obsłudze, ale podobno dzidziuś często ma takie "ciśnienie", że brudzi i wkład i pieluszkę, która oczywiście też ląduje w praniu... prawda czy fałsz?

Dylemat nr 4: Chciałabym prać co dwa dni. Przy zestawie "dzień-noc" ile tego towaru zakupić? Na noc: otulacze 2+1(w zapasie)+4-6 formowanek / albo 4+1(w zapasie)SIO ? Tak brzmi rozsądnie.. Natomiast ile tych pieluszek na dzień?? Jeżeli kieszonki to na 2 dni.. przy zużywaniu ok 10 pieluszek na dobę.. kupić aż 15 kieszonek?? Kurde.. znowu bardzo drogi wychodzi!

Dylemat nr 5: Czy jeśli kupię formowankę z kieszonką np Ecodidi a nie podobają mi się otulacze... Czy będą pasowały otulacze innych firm? Czy jak firma to firma o koniec?

Doświadczone mamusie proszę o radę i ewentualne propozycje! Chcę by synek miał jak najlepiej ale i też nie jestem milionerką :( HELP...

jus
23-07-2014, 06:02
Na pewno zaraz odezwać się bardziej doświadczone mamy, ale ja też pozwolę sobie wtrącić jako ze jestem na bieżąco z 2miesieczniakiem:)

OS jest zdecydowanie za duży na typowego noworodka. Dodatkowo my np wyroslismy juz z nb a OS nadal za duży wiec musiałam inwestować w S, ale to chyba zależy od budowy bzdyla, mój jest szczuplutki.
Szczerze radze nie zniechęcać się do tetry, jest tania i nie musisz jej składać.

Moja rada: na pierwsze dwa, trzy tygodnie stos tetry z supermarketu, ew jakieś ręczniki z ikea albo ściereczki mikrofibrowe z wkładką z polaru i do tego 3-4 otulacze nb. Na dłuższe drzemki, jeśli będą, jednorazowe.

Na kolejne 2 me dodatkowo kilka formowanek s i okulary s, ew zacząć eksperymenty z kieszonkami s.
Wszystkie otulacze możesz spokojnie kupić używane.

To oczywiście wynika z mojego doświadczenia. Noworód robi tyle kup i kleksow ze szkoda formowanek. A jeszcze jak wam się trafi niedojrzaly układ pokarmowy albo dyschezja jak nam to będziesz blogoslawic tetre pod niebiosa;)

No to taka cegielka ode mnie:)) powodzenia!

jus
23-07-2014, 06:11
Aaa no chyba ze jednak zdecydujesz się na jednorazowe przez pierwszych kilka tyg to w ogóle odpuść sobie rozmiar nb, tylko najpierw policz co Ci się bardziej opłaca. Mi wyszło ze wielo:)

I przepraszam za te okulary zamiast otulaczy itd: autokorektor w telefonie mam strasznie przemadrzaly; )

Elayla
23-07-2014, 07:33
Dylemat nr 1: Poczekać aż kikutek odpadnie jadąc na jednorazówkach (wolałabym tego uniknąć) i od razu kupić one size czy wybrać droższą wersję rozmiarówkową: new born a potem one size?
- Ponoć przy noworodkach one size często robi brzydkie "niespodzianki" i zniechęca do wielopieluchowania bo np wycieka, nie trzyma wilgoci czy coś tam (ogólnie niby za duży).
- Wersja rozmiarówkowa wydaje się być okropnie droga! Tylko na 3 miesiące życia dziecka trzeba by kupić formowanki + otulacze w ilości na 2 dni prania.. to hmm 6 otulaczy
i aż 24 formowanki?! To brzmi kosmicznie! Czy coś pomyliłam?

Napiszę jak ja mam zamiar zrobić przy kolejnym dziecku, po doświadczeniach pieluchowania bliźniakow od ok. 4-5 tyg. życia.
Przede wszystkim tym razem inwestuję w rozmiar s-newborn (wiem, że są firmy z większym s, ale formowanki takie raczej nie zmieszczą się pod otulacz s-noworodkowy, więc trzeba uważać.) Przy chłopakach miałam noworodkowe, ale mało i musiałam na gwałt dokupować. One Size był duużo za duży do ok. 5-5,5 kg

Dylemat nr 2: na noc lepsze droższe formowanki z otulaczem czy tańsze, ale dłużej schnące SIO?

Nie używałam SIO, ale moim zdaniem to to samo co formowanka tylko wkład wpinasz zamiast mieć go na stałe - w tym wypadku pierwsza wersja byłaby lrpsza, bo szybciej schnie, ale ponieważ istnieją formowanki-kieszonki, do których wkład idzie do środka to już nie ma różnicy między taką formowanką a SIO. Wybrałabym więc to, co taniej wyniesie. Plus dla tego typu formowanek: można włożyć jeden lub dwa wkłady w zależności od potrzeb.

Dylemat nr 3: Chcę złożyć zestaw wymarzony: mix "dzień+noc". Co o tym myślicie?
- na noc (dzieki waszej pomocy) formowanki z otulaczem lub SIO.
- Co na dzień? AIO bardzo długo schną i dużo trzeba kupić... do składanek ze snapi nie miałabym cierpliwości - więc odpadają! Wychodzi na to, że kieszonki PUL? Są bardzo łatwe w obsłudze, ale podobno dzidziuś często ma takie "ciśnienie", że brudzi i wkład i pieluszkę, która oczywiście też ląduje w praniu... prawda czy fałsz?

Pomysł z różnymi zestawami na dzień i noc bardzo dobry. Ale co i ile sprawdzi się u Was w nocy to wyjdzie w praktyce. Jeśli dziecko często budzi się na karmienia to też trzeba mu często zmieniać pieluchę. U nas kupka mleczna przez pierwsze miesiące była przy każdej pobudce. Mimo wszystko ja na noc bym wzięła formowanki. Mam zamiar zaopatrzyć się w 6 szt, tylko na noce. Po trzy na noc. Takie z kieszonką, do tego po jednym wkładzie bambusowym, który jest najchłonniejszy.

Dylemat nr 4: Chciałabym prać co dwa dni. Przy zestawie "dzień-noc" ile tego towaru zakupić? Na noc: otulacze 2+1(w zapasie)+4-6 formowanek / albo 4+1(w zapasie)SIO ? Tak brzmi rozsądnie.. Natomiast ile tych pieluszek na dzień?? Jeżeli kieszonki to na 2 dni.. przy zużywaniu ok 10 pieluszek na dobę.. kupić aż 15 kieszonek?? Kurde.. znowu bardzo drogi wychodzi!

Na noc dokładnoe się to zgadza a na dzień.. niech się wypowie ktoś, kto pieluchował noworodka takim systemem z kieszonkami, bo my szybko przerzuciliśmy się na otulacze wełniane + wkład w ciąg dnia, bo polarek jest sztuczny i chciałam aby mieli naturalną tkaninę przy skórze (wkłady bambusowe) i to nam pasowało niezależnie od okresu pieluchowania. Jeśli system otulacz + wkład to wtedy ok. 5 otulaczy i 24 wkłady.

Dylemat nr 5: Czy jeśli kupię formowankę z kieszonką np Ecodidi a nie podobają mi się otulacze... Czy będą pasowały otulacze innych firm? Czy jak firma to firma o koniec?

Doświadczone mamusie proszę o radę i ewentualne propozycje! Chcę by synek miał jak najlepiej ale i też nie jestem milionerką :( HELP...

Większość formowanek pasuje pod większość otulaczy niezależnie od firmy, ale nie zawsze tak jest. Ecodidi będą pasować pod większość.
Powodzenia!

Szczerze radze nie zniechęcać się do tetry, jest tania i nie musisz jej składać.

Moja rada: na pierwsze dwa, trzy tygodnie stos tetry z supermarketu, ew jakieś ręczniki z ikea albo ściereczki mikrofibrowe z wkładką z polaru i do tego 3-4 otulacze nb. Na dłuższe drzemki, jeśli będą, jednorazowki.

Co do tetry to u nas się zupełnie nie sprawdziła w pierwszych miesiącach,bo była za wielka do małyc otulaczy i się nie mieściła, a cięta na mniejsze kawałki miała za małą chłonność. Rewelacyjna za to okazała się o wiele później jako wkład awaryjny, gdy nie zdążyłam zrobić prania albo m nie wyschlo.

Ręczniczki z ikei mieliśmy Krama - totalna porażka, bo po 2-3 praniach szorstka jak papier ścierny, ale wiem, że są też inne, chyba bardziej miękkie - nie próbbowałam.

Mikrofibra jest sztuczna, a do tego odciąga wilgoć do tego stopnia, że położona bezpośrednio przy skórze może ją wysuszać/podrażniać. Lepiej sprawdzi się w kieszonce, ale ja w ogole jestem przeciwniczką sztucznych tkanin przy skórze, więc kieszonka musiałaby dla mnie być z welurkiem :)
Do tego miktofibra szybko szarzeje, jest dość gruba i ma w porównaniu do grubości wkładu dość niską chłonność.

Leti - pytałaś jeszcze wcześniej o kikuta. Otóż u mnie było tak, że jeden miał pępek wyżej, a drugi niżej. Na jednym zapinałam wszystkie otulacze i kieszonk noworodkowe bez probjwmu poniżej kikuta, na drugim miałam problem. Różne firmy mają wyższy lub niższy stan pieluszki z przodu.

jus
23-07-2014, 08:45
Co do tetry to u nas się zupełnie nie sprawdziła w pierwszych miesiącach,bo była za wielka do małyc otulaczy i się nie mieściła, a cięta na mniejsze kawałki miała za małą chłonność. Rewelacyjna za to okazała się o wiele później jako wkład awaryjny, gdy nie zdążyłam zrobić prania albo m nie wyschlo.

poważnie, nawet ta najzwyklejsza, najcieńsza była za duża?? może to dlatego, że bliźniaki są zazwyczaj manieńkie (nie wiem jak to było u was:)). To tylko potwierdza, że co mama to opinia i nie należy żadnego systemu dyskwalifikować. Trza spróbować samemu:)

Mikrofibra jest sztuczna, a do tego odciąga wilgoć do tego stopnia, że położona bezpośrednio przy skórze może ją wysuszać/podrażniać. Lepiej sprawdzi się w kieszonce, ale ja w ogole jestem przeciwniczką sztucznych tkanin przy skórze, więc kieszonka musiałaby dla mnie być z welurkiem :)
Do tego miktofibra szybko szarzeje, jest dość gruba i ma w porównaniu do grubości wkładu dość niską chłonność.

Tak, ja się absolutnie zgadzam, też jestem zdania, że mikrofibra tuż przy pupie to zły pomysł. Dlatego ja stosuję na to mikropolarki sucha pupa. Przy czym to też nie jest materiał naturalny, więc różnie mamy do tego podchodzą, nie wszystkie są zwolenniczkami.

A chłonność przy noworodku to nie jest z kolei aż taka pierwszorzędna kwestia, i tak trzeba te pieluchy co chwila zmieniać, bo kupa:) oczywiście pomijając dłuższe drzemki, gdzie ja stosuję jendnorazówki, bo nadal szukam systemu chłonniejszego nie robiącego dużej pupy. Zresztą gdzieś tu o to niedawno całkiem pytałam i za radą mam zakupiłam kilka formowanek i patrzę jak to wychodzi.
Ale jakbym miała znowu pieluchować noworodka, to na kilka pierwszych tygodni znowu zdecydowałabym się na śmierdziuchy.

Elayla
23-07-2014, 09:07
poważnie, nawet ta najzwyklejsza, najcieńsza była za duża?? może to dlatego, że bliźniaki są zazwyczaj manieńkie (nie wiem jak to było u was:)). To tylko potwierdza, że co mama to opinia i nie należy żadnego systemu dyskwalifikować. Trza spróbować samemu:)

Tak, ja się absolutnie zgadzam, też jestem zdania, że mikrofibra tuż przy pupie to zły pomysł. Dlatego ja stosuję na to mikropolarki sucha pupa. Przy czym to też nie jest materiał naturalny, więc różnie mamy do tego podchodzą, nie wszystkie są zwolenniczkami.

A chłonność przy noworodku to nie jest z kolei aż taka pierwszorzędna kwestia, i tak trzeba te pieluchy co chwila zmieniać, bo kupa:) oczywiście pomijając dłuższe drzemki, gdzie ja stosuję jendnorazówki, bo nadal szukam systemu chłonniejszego nie robiącego dużej pupy. Zresztą gdzieś tu o to niedawno całkiem pytałam i za radą mam zakupiłam kilka formowanek i patrzę jak to wychodzi.
Ale jakbym miała znowu pieluchować noworodka, to na kilka pierwszych tygodni znowu zdecydowałabym się na śmierdziuchy.

Urodzili się z waga 2540 g i 2830g, ale zaczęłam stosować wielo dopiero ok. 4 tyg, kiedy mieli już przekroczone 3 kg, czyli waga przeciętnego noworodka. Miałam właśnie tą cienką tetrę, zreszta cały czas mi służy, ale tak jak napisalam, dopiero zaczeła pasować do otulaczy OS.

Jeśli szukasz teraz rozwiazania bardzo chłonego to naprawdę plecam bambusy, bo nie mają sobie równych. Formowanki też super, ale powiększaja pupkę. Super się sprawdzają, aby uniknąć wycieków podczas dłuższych drzemek lub wyjść. Ja właśnie chcę uniknąć stosowania jednorazówek dłużej niż przez pierwsze 2 dni zanim będziemy w domu :) Już tyle się naczytałam o tej chemii.. a poza tym ja coraz bardziej eko, więc wizja tych strasznych nierozkładających się śmieci również mnie mobilizuje :)

ciocia_wiedzma
23-07-2014, 09:22
My jestesmy kieszonkowi od ok. 2 mc. Wczesniej byla tetra (kupilam na metry i poszylam sobie 2-warstwowe 45x40 cm- dla noworodka byly idealne), wpinki i formowanki. Ja tez na biegu dokupowalam malutkich pieluch, bo os byly za wielkie. Formowanki byly na noc, ale ja nie rozumiem zachwytu nimi. Ani mi, ani mezowi nie pasowalo. Za duzo bylo zapinania i wszystkie poza Ecodidi robily odwlok. Teraz na noc stosujemy SIO i AIO bambusowe Mam 4 CP, 3 aio TB, 1 grovie, 2 kieszonki z podwojnymi gumkami alvababy i jedno sio zufizo, ale idzie drugie i wklady. Na dzien mam ok 20 kieszonek. Piore co 2 dni, ale czasem dzienne schna na styk

jus
23-07-2014, 09:26
ach, maleństwa! w ogóle podziwiam szczerze mamy bliźniaków, a już wielopieluchujące to szczególnie:) wiadomo - jak tak się podzieli zygotka, to trzeba sobie radzić jakoś i już. niemniej jednak szacun jest...

właśnie na razie testuję bawełnę i welur formowanki i nie przeciekają, ale młody się pulta że mu mokro, mimo wkładki z mikropolaru:/ może ten mikropolar kiepski? jak dorośniemy do os, to spróbuję bambusa, bo już mi się nie opłaca kupować s.

NEMO
23-07-2014, 09:37
też uważam, że formowanki dla noworodka to średni pomysł. Kieszonki też się nie sprawdzą, bo noworodki mają za chude nóżki i wszystko wycieka, a poza tym co karmienie to kupa, a pomiędzy tym ciągle mokro. Ja miałam otulacze wełniane IV chyba rozm.s (ale mój synuś urodził się z wagą 3800) i do środka wkłady bambusowe (od wkładek polarowych na początku się odparzał). Otulacz IV można podwinąć pod pępuszek, nie mieliśmy z tym problemu, a wkłady później użyjesz do kieszonek. Lepiej kupić cieńsze i dokładać później jako booster.

Elayla
23-07-2014, 09:59
ach, maleństwa! w ogóle podziwiam szczerze mamy bliźniaków, a już wielopieluchujące to szczególnie:) wiadomo - jak tak się podzieli zygotka, to trzeba sobie radzić jakoś i już. niemniej jednak szacun jest...

właśnie na razie testuję bawełnę i welur formowanki i nie przeciekają, ale młody się pulta że mu mokro, mimo wkładki z mikropolaru:/ może ten mikropolar kiepski? jak dorośniemy do os, to spróbuję bambusa, bo już mi się nie opłaca kupować s.
No nie powiem, że wielo przy bliźniakach to bułka z masłem. Pranie musiało być codziennie, bo inaczej pieluchy nie zmieściłyby się w pralce. Teraz próbuję ich odpieluchować.

A co do Twohego synka to jesteś pewna, że chodzi mu o mokro? Polarek powinien skutecznie izolować. Moi niemal od początku z samym bambuskiem przy pupie, nigdy nie prostestowali.

Mama Lili
23-07-2014, 12:17
My noworodka pieluchowaliśmy wielo od przyjścia ze szpitala. Z kikutem nie było problemu. Na dzień tetra (cienizna z allegro) + otulacze newborn: Bambino Mio, Bummis, na upały wełniane. Na wyjścia kieszonki MaleMe, na noc TB aio bambusowe. Wszystkie pieluchy mieliśmy tak do 5kg newborn (OS były za duże na chude nóżki). Formowanek nie cierpię do tej pory. Lila ma ponad 2 lata, wciąż na pieluchach: po domu tetra ecopi, noc+wyjścia kieszonki, aio.

marylove
23-07-2014, 12:23
Inwestowanie w rozmiary NB i S ma sens tym bardziej, że łatwo małe pieluszki sprzedać na bazarku, bo zazwyczaj są krótko używane, w porównaniu do OS.

jus
23-07-2014, 12:43
Inwestowanie w rozmiary NB i S nie ma sens tym bardziej, że łatwo małe pieluszki sprzedać na bazarku, bo zazwyczaj są krótko używane, w porównaniu do OS.
tzn ma sens?;)
się zgadzam.

A co do Twohego synka to jesteś pewna, że chodzi mu o mokro? Polarek powinien skutecznie izolować. Moi niemal od początku z samym bambuskiem przy pupie, nigdy nie prostestowali.

Elayla: tak naprawdę to trochę cholera go wie. Przez tę dyschezję marudzi uporczywie, czasami ciężko wyczuć czy mokro, czy idzie kleks. Dlatego na razie się nie zrażam, czekam aż wyrośnie i potem będę eksperymentowała na całego:) na razie to tylko nieśmiałe próby.

NEMO
23-07-2014, 13:27
mój marudził jak miał mokro, a polar go odparzał, swoje trzeba przeżyć, a potem już z górki:applause:

marylove
23-07-2014, 13:43
tzn ma sens?;)
się zgadzam
Ma, oczywiście MA miało być, już poprawiłam :-)

joasia
23-07-2014, 14:06
a ja dodam że mi schodziło ok 25 pampersów na dobę - więc jest nad czym myśleć;)

leti3000
23-07-2014, 14:24
Na noc dokładnoe się to zgadza a na dzień.. niech się wypowie ktoś, kto pieluchował noworodka takim systemem z kieszonkami, bo my szybko przerzuciliśmy się na otulacze wełniane + wkład w ciąg dnia, bo polarek jest sztuczny i chciałam aby mieli naturalną tkaninę przy skórze (wkłady bambusowe) i to nam pasowało niezależnie od okresu pieluchowania. Jeśli system otulacz + wkład to wtedy ok. 5 otulaczy i 24 wkłady.

Myślałam, że do otulaczy to się składanki i formowanki tylko nadają..Do otulacza wystarczy zwykły wkład np bambusowy? Nie będzie się przesuwał i źle układał??

jus
23-07-2014, 14:35
Myślałam, że do otulaczy to się składanki i formowanki tylko nadają..Do otulacza wystarczy zwykły wkład np bambusowy? Nie będzie się przesuwał i źle układał??

U leżącego bzdylka chyba niekoniecznie. Przynajmniej ja nie miałam/nie mam takich problemów. Jak dobrze zapnę i rozmiar jest dopasowany, to siedzi jak trzeba:)
a zapinam zarówno wkłady, jak i np tetrę złożoną w prostokąt.

jaga1984
23-07-2014, 14:47
Dziewczyny znalazlam na allegro tetre jak polecalyscie dla noworodka zwykla w rozmiarach 40/80, 50/80,60/80, 70/80, 80/80. Dla takiego noworodka to wystarczy 40/80 lub 50/80 ? Cenę niska wiec mogę wziasc różne. Proszę o rade pozdrawiam
Sent from my RM-941_eu_poland_377 using Tapatalk

Elayla
23-07-2014, 15:16
Jak najbardziej wkłady się nadają, ja używam tylko tak! Od początku. My jednak niemal tylko i wyłącznie z wełnianymi na napki używamy, więc na welniaczlac nic się nie przesuwa.

jus
23-07-2014, 16:00
Dziewczyny znalazlam na allegro tetre jak polecalyscie dla noworodka zwykla w rozmiarach 40/80, 50/80,60/80, 70/80, 80/80. Dla takiego noworodka to wystarczy 40/80 lub 50/80 ? Cenę niska wiec mogę wziasc różne. Proszę o rade pozdrawiam

ja mam większość takiej tetry zwykłej 60x80 i 70x80. Na początku nijak to pod otulacz NB nie wchodziło, ale tego nie potrzebowałam - składałam w samolot albo origami i Bąbel siedział w samej tetrze, zazwyczaj na jakimś kocyku polarowym albo podkładzie. Do karmienia na poduszkę kładłam pod niego flanelę i wystarczało. Zresztą, nie wiem czemu używam czasu przeszłego, bo nadal to robię;)
Miałam też kilka 40x80 i taką dało radę złożyć w prostokąt pod otulacz.

olazola
23-07-2014, 16:07
Wkladow dla noworodkow sobie nie wyobrazam bo przeciez te nascie kup bedzie na otulaczu, my na razie tetra o wymiarach 60/80 skladana w trojkat z pliska/samolot czy jak tam zwal, mam o gramaturze 110 i ta mieciutka, pi zlozeniu taka puchata i lux o gram 140 ta bardziej plaska i zwarta plus otulacz, mamy tez prefoldy kikko tez sa ok, spodziewalam sie wiekszej chlonnosci, porownywalna do tetry, na noc formowanki ecodidi z wkladem bambusowym, ja mam mocnego sikacza i ra tetra i prefoldy to na jeden sik, wiev noworody tez potrafia, na przyszlosc czyli tsk od 3 mc beda wklady jak te kupska sie uspokoja.

Elayla
23-07-2014, 16:22
No ja właśnie od początku używałam wkład z otulaczem, choć w pierwszych tygodniach pamiętam, że eksperymentowałam ze wszystkim i używałam też kieszonek, formowanek z otulaczem, a potem doszłam do wniosku, że wkład i otulacz u nas najlepiej się sprawdzają. Ale już nie wiem kiedy to było dokładnie, po prostu nie pamiętam, na pewno nie był to pierwszy miesiąc życia, może przelom drugiego i trzeciego mc?

Mama Lili
23-07-2014, 16:27

Najmniejsza super się mieściła w przypadku otulaczy newborn i ręczniki z ikea (te po 1zł) - tylko one się wciąż zmieniają...

olazola
23-07-2014, 16:36
Polozna srodowiskowa mowila ze od ok. 6 tyg zmienia sie czestotliwosc kup, to by sie zgadzalo. Dzisiaj pierwszy raz kupka wyplynela do otulacza z prefoldu cale szczescie ze do pula a nie na welnianego, ja lubie tetre bo jak zawijam te boki trojkata przy nozkach to robie takie zakladki ktore trzymaja kupke, powstaja takie zgrabne majtasy, w ogole lubie te moja tetre i moglabym stosowac ja dalej ale mam mega sikacza, jak siurnie to cale te majtasy sa mokre az po pas. Licze na te boostery dodatkowe od Ciebie Elayla ze troche poprawia mi chlonnosc tetry, poloze je w okolicach siusiaka.

Elayla
23-07-2014, 16:52
Polozna srodowiskowa mowila ze od ok. 6 tyg zmienia sie czestotliwosc kup, to by sie zgadzalo. Dzisiaj pierwszy raz kupka wyplynela do otulacza z prefoldu cale szczescie ze do pula a nie na welnianego, ja lubie tetre bo jak zawijam te boki trojkata przy nozkach to robie takie zakladki ktore trzymaja kupke, powstaja takie zgrabne majtasy, w ogole lubie te moja tetre i moglabym stosowac ja dalej ale mam mega sikacza, jak siurnie to cale te majtasy sa mokre az po pas. Licze na te boostery dodatkowe od Ciebie Elayla ze troche poprawia mi chlonnosc tetry, poloze je w okolicach siusiaka.

A no właśnie sobie tak pomyślałam. Ja nie miałam tetry w tych wymiarach, w ogóle wtedy na początku miałam wszystkiego mało. Teraz też spróbuję z tetrą taką 40x80 cm i do tego booster lub wkład noworodkowy na środek. Na pewo wyjdzie taniej niż formowanka :) A spinasz to snappi?

olazola
23-07-2014, 17:24
Tak spinam snapi, 40/80 moze byc troche mala my mamy 60/80 maly teraz ma ok 4 kg i jest tak w sam raz a uzywam jej od 4 doby moze przez pierwszy tydzien mogla byc troszeczke mniejsza ale teraz jest dobra i obstawiam jeszcze 4 tyg i bedzie za mala. Ona po praniu jeszcze troche sie skurczy. Ale jak do srodka dasz wklad to moze bedzie dobrze jak zlozysz na pol 40/40 a pozniej po przekatnej i powstanie trojkat i na to wklad chlonny, tez powstana fajne gatki. To w takim wariancie cienka 40/80 bedzie ok. I na pleckach bedzie cienko, bo ten samolot troche gruby na plecach wychodzi

Elayla
23-07-2014, 17:33
I chyba jedno snappi na jedno dzoecko starczy nie? Nie używałam do tej pory. Będę też próbować składane welurkowe, one chłonniejsze. Już się tego mojego dzidziuśka nie mogę doczeksć :)

olazola
23-07-2014, 17:39
Tak jedno snapi starcza, byle by sie nie zapodzialo, a ile tym razem planujesz urodzic ;-)

Elayla
23-07-2014, 17:45
Tak jedno snapi starcza, byle by sie nie zapodzialo, a ile tym razem planujesz urodzic ;-)

Na całe szczęście tylko jedno i teraz jak mam czegoś kupić mniej niż wcześniej to mi się wydaje, że jakoś mało. :D

jaga1984
23-07-2014, 17:53
Dzięki dziewczyny kupie z 10 tych 40/80 i 10 60/80 kosztują 1 cos wiec ok a przyda sie jako dodatek lub ulewa z potem. A co myslicie o flanelach? Tez są w mniejszych rozmiarach. Są chlonniejsze czy nie?

olazola
23-07-2014, 18:02
Flanela tez ma swoich zwolennikow, ja nie stosuje na pupe, jakis watek byl o flanelkach, chlonnosc podobna do tetry pewnie, czyli nie za duza

kamilam
23-07-2014, 18:15
W mojej wodzie flanela strasznie mi sztywniała ale faktycznie jest chłonniejsza niż tetra ale jednak była sztywna i szorstka

Elayla
23-07-2014, 18:40
W mojej wodzie flanela strasznie mi sztywniała ale faktycznie jest chłonniejsza niż tetra ale jednak była sztywna i szorstka
Mam dokładnie takie same doświadczenia. Sztywnieje i jest nieprzyjemna.

leti3000
24-07-2014, 00:32
Tak sobie pokombinowałam i wymyśliłam wyprawkę mieszaną system "dzień+noc" z uwzględnieniem rozmiarówki. I tu pokusiłam się o wyliczenie kosztów.. Podzielę się z Wami moim wyborem i obliczeniami.

NOWORODEK:
NA DZIEŃ: 6 otulaczy PUL + 24 bambusy rozm S
Koszt: 6x42zł + 24x8zł= 252 + 192 = 444 zł

NA NOC: 6 Formowanek XS-S + 3 Otulacze PUL
Koszt: 6x30zł + 3x42zł = 180 + 126 = 306 zł

Razem: 444+306 = 750zł na noworodka (starczy na 3 miesiące)

BĄBEL OD OK. 6 KG

NA DZIEŃ: 6 otulaczy PUL + 24 bambusy rozm. M (jak będzie mokro dorzucę 6 dopinanych kieszonek)
Koszt: 6x55zł + 24x10zł = 330 + 240 = 570zł ( ewentualnie + 6x35zł = 210 zł)
NA NOC: 6 Formowanek z kieszonką coolmax one size + 3 Otulacze PUL + 24 bambusy rozm. M
Koszt: 6x35zł + 3x55zł + 24x10zł = 210 + 165 + 240 = 615zł

Razem: 570 + 615 = 1185 zł

SUMA NA CAŁY OKRES PIELUCHOWANIA: 750 + 1185 = 1935 zł ( + ewentualne dopinane kieszonki 210zł)

Co o tym myślicie mamusie? Wybór wyprawki dobry? A co myślicie o tej cenie?

ciocia_wiedzma
24-07-2014, 01:08
IMO 6 otulaczy starczy ci i na dzień i na noc. Ja miałam 4 +wełniak i spokojnie starczyło. Otulacz pulowy, nawet jak zabrudzi się to przepierasz i w chwilę wysycha. Zamiast 3 otulaczy nocnych kupiła bym formowanki- jak Ci się dzieć będzie co 2 h budził to i 4 pójdą, a formowanki schną trochę. Nawet te z kieszonką. A na noc do nich polecam wełnę.
A w ogóle to nie polecałabym kupowania od razu takiego zestawu i nie z jednej firmy, bo może się okazać że pasuje Ci zupełnie inna forma pieluchowania, albo inny krój będzie dla malucha lepszy. Ja bym kupiła na bazarku rożne rzeczy, sprawdziła co jest fajne a co nie, a potem sprzedała to co mi nie pasi i kupiła to co się sprawdza

Judyta
24-07-2014, 05:36
A w ogóle to nie polecałabym kupowania od razu takiego zestawu i nie z jednej firmy, bo może się okazać że pasuje Ci zupełnie inna forma pieluchowania, albo inny krój będzie dla malucha lepszy. Ja bym kupiła na bazarku rożne rzeczy, sprawdziła co jest fajne a co nie, a potem sprzedała to co mi nie pasi i kupiła to co się sprawdza
zgadzam się.

A nie myslalas o uzywanych noworodkowych? Czesto te pieluchy wygladaja jak nowe, albo prawie nowe :)
W naszym przypadku chłonność pieluch ma ogromne znaczenie. Jednorazówki nie wytrzymują. Teraz przeszliśmy na One Size i ma wkłady jak dla starszego.. Oczywiście mówię o jednym siku. Zmieniamy pieluchę jak nie śpi to max co pół godziny, a jak śpi to co ok 2godz...
U nas pieluszki S sprawdziły się tylko na pierwszy miesiąc, potem większość zrobiła się za mała. Jedynie dobre są jeszcze ecodidi formowanki, kieszonki i otulacze, otulacze milovia i kokosi. Ale z nimi też lada moment będziemy się żegnać. Czyli niekoniecznie są to pieluchy na 3mce :D

karolciaczika
24-07-2014, 09:45
zgadzam się.

A nie myslalas o uzywanych noworodkowych? Czesto te pieluchy wygladaja jak nowe, albo prawie nowe :)
W naszym przypadku chłonność pieluch ma ogromne znaczenie. Jednorazówki nie wytrzymują. Teraz przeszliśmy na One Size i ma wkłady jak dla starszego.. Oczywiście mówię o jednym siku. Zmieniamy pieluchę jak nie śpi to max co pół godziny, a jak śpi to co ok 2godz...
U nas pieluszki S sprawdziły się tylko na pierwszy miesiąc, potem większość zrobiła się za mała. Jedynie dobre są jeszcze ecodidi formowanki, kieszonki i otulacze, otulacze milovia i kokosi. Ale z nimi też lada moment będziemy się żegnać. Czyli niekoniecznie są to pieluchy na 3mce :D

to tak jak u nas mała 30 lipca skonczy 2 miesiące i tez pooli zegnam się z noworodkowymi,bo albo w pasie sie nie dopinaja albo na długość zamała,moja waży teraz ok 5kg ale nosi ubranka 68 bo jest długa jak na 2 miesiące,i też kokosi s jeszcze nosi i wełniaka s ecodidi tez się mieści,ale jednocześnie już dawno one size nosimy,ale wszystko zależy od dzidziusia,jego wagi my na start mieliśmy 3600 ale i tak one size zaczeły być dobre gdy przekroczyła 4 kg,próbowałam nawet na poczatku zakładać one size:duh:ale to była pomyłka,bo Marysia miała chude nóżki i wszystko bokiem mi wylatowało. więc potwierdzam że s trzeba mieć na początku,ale nie za dużo,parę otulaczy,sporo tetry,pare formowanek na noc.

leti3000
24-07-2014, 12:52
Zamiast 3 otulaczy nocnych kupiła bym formowanki- jak Ci się dzieć będzie co 2 h budził to i 4 pójdą, a formowanki schną trochę. Nawet te z kieszonką. A na noc do nich polecam wełnę.
Chodzi Ci o to żeby zamiast nocnych otulaczy to tych 6 formowanek dobrać jeszcze 3?

A na noc do nich polecam wełnę.
Wełniak w sensie też otulacz tylko z wełny nie PUL?

A w ogóle to nie polecałabym kupowania od razu takiego zestawu i nie z jednej firmy, bo może się okazać że pasuje Ci zupełnie inna forma pieluchowania, albo inny krój będzie dla malucha lepszy.

Nie no to taki przykład był. Też myślę o wypróbowaniu różnych firm.. Dla noworodka na pewno kupię Ecodidi i KoKoSi ze względu na pępuszek. I tu chyba faktycznie rozejrzę się za używanymi.. Co do reszty to chyba kupię i kieszonki i otulacze.. Tyle, że kieszonki to jak kupa poleci to trzeba od razu wymieniać?
Eksperymenty poczynię ze starszym bobasem a nie z noworodkiem bo jak same zauważyłyście niekoniecznie starczą na 3 miesiące życia dziecka.
Martwi mnie tylko, że jak zacznę kupować różne rzeczy z różnych źródeł to się okaże, że mi zabraknie pieluszek i będę musiała ratować się tymi paskudnymi jednorazówkami :(

olazola
24-07-2014, 13:08
Ja mam noworodka i co u nas sie sprawdza
Tetra 60/80 grubsza i ciensza 15 szt.
Prefoldy ok 10 szt ale one nie koniecznie, lubie je ale sama tetra tez daje rade
Otulacze: 2 Pul 2 Welna 1 polarkowy kokosi , wszystkie s, ten polarkowy naprawde fajny, dostalam go z przypadku a bardzo go lubie.
Formowanki 5 SZT. ecodidi z kieszonka dorzucam cos na wklad
I wszystko, piore co 2 dni

joasia
24-07-2014, 13:15
Ja mam noworodka i co u nas sie sprawdza
Tetra 60/80 grubsza i ciensza 15 szt.
Prefoldy ok 10 szt ale one nie koniecznie, lubie je ale sama tetra tez daje rade
Otulacze: 2 Pul 2 Welna 1 polarkowy kokosi , wszystkie s, ten polarkowy naprawde fajny, dostalam go z przypadku a bardzo go lubie.
Formowanki 5 SZT. ecodidi z kieszonka dorzucam cos na wklad
I wszystko, piore co 2 dni

przy moim dziecku nigdy by taka ilość nie starczyła - no góra na 1,5 dnia ale pranie też musi wyschnąć

olazola
24-07-2014, 13:28
No w sumie mam 30 pieluch i jakis zapas starej tetry, ktorego nie uzylam, a pranie teraz schnie mi 4 h formowanki 8

leti3000
24-07-2014, 13:43

No właśnie.. a te Prefoldy poskładane to trzeba spinać i w otulacze wrzucać?

a co drogie mamy proponują na dłuższe spacery?? Jakie pieluszki najszybciej się wymienia bez płaczu i dziwnych spojrzeń "jednorazowców"?

Elayla
24-07-2014, 15:27
Mi się nigdy nie zdarzyło zmieniać podczas spaceru, nieraz za to przebierałam w aucie albo jeśli byłam w galerii handlowej to w pokoju matki z dzieckiem. Spacer to 2-2,5 h, więc pielucha spokojnie tyle wytrzyma. Dzieci nam zawsze spały, więc przez sen kupy nie robiły :) Używałam więc tego co na noc.

karolciaczika
24-07-2014, 16:22
Mi się nigdy nie zdarzyło zmieniać podczas spaceru, nieraz za to przebierałam w aucie albo jeśli byłam w galerii handlowej to w pokoju matki z dzieckiem. Spacer to 2-2,5 h, więc pielucha spokojnie tyle wytrzyma. Dzieci nam zawsze spały, więc przez sen kupy nie robiły :) Używałam więc tego co na noc.

moja zawsze za to robi siku na spacerze,a ja mam manie sprawdzania czy ma sucho i jak mokro to zmieniam od razu,moja śpi na spacerze,pieluche wymieniam w wózku to się nawet nie budzi,a ostatnio zawsze w wełniakach wychodziliśmy bo upały,i miedzy innymi w Twoim Elayla i przecieku nie zaliczyliśmy i zawsze biorę ten pieciowarstwowy wkład albo składany z weluru bambusowego i poprostu jeden wyjmuje,wkładam do woreczka pulowego drugi wkładam,ostatnio zmieniałam przed lewiatanem bo czekałam na mamę co robiła zakupy,ludzie się trochę gapili a co tam,jak karmiłam przed blokiem na ławce też się patrzyli,a mała głodna i ona najważniejsza dla mnie:)
ale dobry ten patent z wkładami do wełniaka,dla mnie szybko i sprawnie.

jaga1984
24-07-2014, 17:44
Wlasnie tak czytam i myślę, nakupowalam i zarezerwowalam kilka otulaczy, formowanki, będę mieć gatki welniane...brakuje mi otulacza welnianego malutkiego...Moze któraś z was znajdzie to poprosze o informacje. Po przeczytaniu porad o pieluchowaniu wielo i sledzeniu forum zarazilam sie mania posiadania różnych otulaczy. Szukam jeszcze geterek malutkich, tych nogaweczek i niestety rzadko są takie Male. Moze wiecie gdzie znajdę? Pozdrawiam

Mama Lili
24-07-2014, 17:58
Wlasnie tak czytam i myślę, nakupowalam i zarezerwowalam kilka otulaczy, formowanki, będę mieć gatki welniane...brakuje mi otulacza welnianego malutkiego...Moze któraś z was znajdzie to poprosze o informacje. Po przeczytaniu porad o pieluchowaniu wielo i sledzeniu forum zarazilam sie mania posiadania różnych otulaczy. Szukam jeszcze geterek malutkich, tych nogaweczek i niestety rzadko są takie Male. Moze wiecie gdzie znajdę? Pozdrawiam

Jutro Ci pokażę :D

jaga1984
24-07-2014, 18:09
Dziekuje, naprawdę sie ciesze, ze chcesz pomoc. Pozdrawiam do zobaczenia

Patrycja89
24-07-2014, 18:51
Ja mam fioletowe S od magnolii, lekko sfilcowane. Właśnie będę jechać do PL to mogłabym wysłać.

ciocia_wiedzma
24-07-2014, 23:32
Ja mam w wątku sprzedażowym ecodidi xs-s

Chodzi Ci o to żeby zamiast nocnych otulaczy to tych 6 formowanek dobrać jeszcze 3?

Wełniak w sensie też otulacz tylko z wełny nie PUL?
Tak i tak :)

madalenka
13-08-2014, 10:36
Hej dziewczyny, mam pytanie czy ręczniki bambusowe od ecodidi można wkładać do otulacza złożone jak prefoldy? I ostatnio zakupiłam jeszcze do wypróbowania wkład z weluru bambusowego może być bezpośrednio przy skórze? Ciężko mi to ogarnąć.... Lada dzień (mam nadzieję) zostanę mamą i mam zamiar pieluszkować wielo zaraz po powrocie ze szpitala.

abcd_2007
13-08-2014, 10:58
bambus od pupki jak najbardziej można :)
Jedynie wystrzegałabym się mikrofibry przy skórze

madalenka
13-08-2014, 11:10
To jeszcze jedno pytanie bo nie ogarniam wkładka "czysta pielucha" to to samo co wkładka "sucho od pupy"?

abcd_2007
13-08-2014, 11:15
Tak :)

madalenka
13-08-2014, 12:26
Dzięki:) Póki co wszystko wygląda na trochę skomplikowane ale mam nadzieją, że jak już się córa pojawi to ogarniemy powoli temat

ogrodniczka
18-08-2014, 09:11
Hej, hej :)Jestem tutaj nowa :) właśnie się przymierzam do kupowania pieluszkowej wyprawki :) Dzieć urodzi się w październiku. I tak wymyśliłam:
6 otulaczy (4 PUL+2 wełna) - a może w innej konfiguracji?
składanki - i tutaj nie wiem: sama tetra? Czy jeszcze np bambusowe, flanelowe, muślinowe? Ile? Jakie rozmiary? Wszystkie takie same czy raczej różne? Tetra gruba, czy raczej cienka?
kilka formowanek i kieszonek z myślą o wyjściach albo jeśli dzieckiem będzie się zajmował ktoś inny.
Czy do tego jeszcze jakieś wkładki, prefoldy, czy to już wystarczy?
Mówię o rozmiarze newborn, chciałąbym prać co 2 dni. I jakie firmy polecacie na początek? BambinoMio, Kokosi, Eccopi, IV? Coś jeszcze? Zwłaszcza doradżcie coś w sprawie tych otulaczy wełnianych - lepsze gatki czy takie na rzep i jakie firmy?

myolikk
18-08-2014, 10:11
Hej, hej :)Jestem tutaj nowa :) właśnie się przymierzam do kupowania pieluszkowej wyprawki :) Dzieć urodzi się w październiku. I tak wymyśliłam:
6 otulaczy (4 PUL+2 wełna) - a może w innej konfiguracji?
składanki - i tutaj nie wiem: sama tetra? Czy jeszcze np bambusowe, flanelowe, muślinowe? Ile? Jakie rozmiary? Wszystkie takie same czy raczej różne? Tetra gruba, czy raczej cienka?
kilka formowanek i kieszonek z myślą o wyjściach albo jeśli dzieckiem będzie się zajmował ktoś inny.
Czy do tego jeszcze jakieś wkładki, prefoldy, czy to już wystarczy?
Mówię o rozmiarze newborn, chciałąbym prać co 2 dni. I jakie firmy polecacie na początek? BambinoMio, Kokosi, Eccopi, IV? Coś jeszcze? Zwłaszcza doradżcie coś w sprawie tych otulaczy wełnianych - lepsze gatki czy takie na rzep i jakie firmy?
Ja nakupowałam dużo różnych pieluch żeby sprawdzić, co nam podpasuje i tak naprawdę najlepsze okazało się najtańsze rozwiązanie: tetra i otulacz PUL. Wełniane otulacze nam się nie sprawdziły bo albo przeciekały, albo były wciąż brudne, a wełnę trzeba prać ręcznie więc to jednak ciut więcej roboty. Otulaczy PUL miałam chyba 6 i to wcale nie było za dużo. Formowanek nie lubiłam i nie używam do dziś. Z wkładów wszystko wyciekało na otulacz. Tetrę miałam kikko 70 x 70 (normalną i lux) - pasowała od noworodka spięta snappy: ja zaginałam wszystkie rogi do środka, żeby zrobić mniejszy kwadrat i z tego już robiłam latawca. Wg mnie nie warto inwestować w jakieś super chłonne wkłady/formowanki bo i tak co chwilę jest kupa i dziecko do przebrania :)

diu
23-08-2014, 23:43
Przymierzam się do pieluchowania noworodka, a jestem zielona.... A tu poród za ok. tydzień - rychło w czas się na wielo zdecydowałam. Mam może z 10 pieluch tetrowych w domu - kilka jeszcze po mnie z l. 80 (!), reszta cienkie. Mam 4 flanelowe pieluszki i jakieś prefoldy, ale chyba za duże będą...
Problem jeszcze w tym, że muszę szukać rozwiązań baaaardzo ekonomicznych. Już nawet myślałam, żeby pociąć jakieś koszule flanelowe na pieluszki - co sądzicie o flaneli dla noworodka? Dobra dla pupy? Jak się kupy spierają?

joasia
24-08-2014, 09:10
Minusem flaneli jest to, że jak się ją wypierze kilka razy to robi się sztywna zwkle to też wina wody no i flanela flaneli nie jest równa. Do tetry flaneli kup kilka otulaczy pull najlepiej małych tak 4-6szt powinno być ok - taniej warto poszukać na bazarku;)

mantra
24-08-2014, 10:48
Dziewczyny, a co to są chinki? Bo pojawiają się pieluszki "chinki" na bazarku i nie bardzo rozumiem co to. Grzebałąm na forum, ale nie znalazłam wątku o takim tytule więc zapytauję tutaj.

mTuśka
24-08-2014, 11:00
Dziewczyny, a co to są chinki? Bo pojawiają się pieluszki "chinki" na bazarku i nie bardzo rozumiem co to. Grzebałąm na forum, ale nie znalazłam wątku o takim tytule więc zapytauję tutaj.
Chinki to produkowane w chinach.cenowo juz w wladem do 30 zl mozna sie zamknac za nowke choc sa tez tansze.

mantra
24-08-2014, 11:09
A, czyli to taka loteria? Mogą być dobre ale mogą być też słabe?

diu
24-08-2014, 11:26
A jakbym sobie jeszcze oprócz tych flaneli ręczniczek albo prześcieradełko frotte pocięła, żeby składankę zapinaną na snappi zrobić, to by dobrze było? Próbowałyście takiego chałupnictwa?
Jaki wymiar pieluchy dla noworodka powinien być?
Wersja minimalistyczna, hehe, choć wolałąbym inaczej :-/

jus
24-08-2014, 12:00
Diu wersja minimalistyczna jest najlepsza przy noworodzie:) ja nie próbowałam ani flaneli ani ręczników (ale niektóre dziewczyny polecają ręczniczki ikea) ale polecam najtańszą tetre z supermarketu na te pierwsze kilkanaście tygodni:)

tapatalk zjadl polskie litery a autokorektor pozmienial niektore wyrazy bez wiedzy i zgody autorki

olazola
24-08-2014, 12:18
Diu daj ogloszenie w kupie pieluszki, moze ktos skompletuje zestawik i za jedna przesylka bedziesz miala wszystko. Tak ilosciowo to 5-6 otulaczy (pul/welenka/polar) 30 wsadow (tetra/prefoldy) i dla komfortu cos na noc albo jednorazowki albo 5-6 szt. formowanek.

diu
11-09-2014, 18:47
Dziewczyny, a czym spiąć flanelę?

HoliPoli
11-09-2014, 19:03
snappi bym spróbowała

kornflejka
11-09-2014, 19:12
Snappi flaneli nie łapie niestety... Pozostaje albo nie spinać - dawać jako wkład do kieszonek albo składać w prostokąt i do otulacza...

HoliPoli
11-09-2014, 19:14
ooo naprawdę? a ja miałam wrażenie że snappi zepnie wszystko :D

ja co prawda nie flaneli ale tetry czasem nie spinałam niczym, po prostu układałam jak ma być (w origami) i na to otulacz i się trzymało

Elayla
11-09-2014, 19:15
Albo doszyć troczki. Są też specjalne, bezpieczne agrafki do pieluszek

HoliPoli
11-09-2014, 19:18
Albo doszyć troczki. Są też specjalne, bezpieczne agrafki do pieluszek

miałam kiedyś taką agrafkę - zapiąć ją to był wyczyn! taka była bezpieczna :mrgreen:

Łolek
13-09-2014, 20:54
I ja mam pytanie :) Pierwszy syn urodził się z wagą 4 kg, zakładam więc, że drugi może być równie duży. Kupiłam 2 otulacze kokosi do 5 kg bo stwierdziłam, że może wystarczy choć na miesiąc, na te wychudzone udka ;) Przyszły, patrzę na nie z niedowierzaniem- takie malusie są. Nie wiem czy zapomniałam już jak to jest czy one faktycznie wyjątkowo małe są i powinnam mieć większe? Będą jeszcze jakieś Bambino Mio i jakiś no name, ale dopiero idą.. Czy miał tu ktoś dziecię o podobnej wadze i ma jakieś spostrzeżenia?

I drugie pytanie- jak widzicie użycie kieszonki one size jako otulacza na noworodku? Koleżanka się zastanawia, mi się wydaje, że będzie za duża, ale może się mylę?

wewiora
13-09-2014, 21:38
I ja mam pytanie :) Pierwszy syn urodził się z wagą 4 kg, zakładam więc, że drugi może być równie duży. Kupiłam 2 otulacze kokosi do 5 kg bo stwierdziłam, że może wystarczy choć na miesiąc, na te wychudzone udka ;) Przyszły, patrzę na nie z niedowierzaniem- takie malusie są. Nie wiem czy zapomniałam już jak to jest czy one faktycznie wyjątkowo małe są i powinnam mieć większe? Będą jeszcze jakieś Bambino Mio i jakiś no name, ale dopiero idą.. Czy miał tu ktoś dziecię o podobnej wadze i ma jakieś spostrzeżenia?

I drugie pytanie- jak widzicie użycie kieszonki one size jako otulacza na noworodku? Koleżanka się zastanawia, mi się wydaje, że będzie za duża, ale może się mylę?

Moja córka urodziła się z wagą 4410g i już na początku miałam problem żeby dopiąć ten maleńki otulacz (kokosi NB), tak więc wydaje mi się, że tutaj Kokosi rozmiar S byłby lepszy (jest do 7,5kg). Te Kokosi NB to najmniejsze jakie miałam, fajne jest w nich to, że są zapinane pod pępkiem i nie trzeba się martwić, że będzie o niego zahaczać, jednak takie duże dziecko raczej długo go nie ponosi (ale pewnie dużo zależy też od budowy dziecka).
Kieszonki jako otulacza nigdy nie używałam, więc nie pomogę, jednak jak dla mnie One Size w porównaniu z rozmiarem S jest ogromne...

Elayla
13-09-2014, 21:51

Ja dla moich kupowałam sporo noworodkowych na początek. Kokosi były najmniejsze ze wszystkich, z tym że ja miałam kieszonki.

fensterka
13-09-2014, 23:02
a czy któraś z was używała dla noworodka na noc, otulacz plus wkład z tetry lub bambusowy itp?bo ja się zastanawiam czy taka minimalistyczna wersja ma szanse?bo i tak nastawiam się na zmienianie w nocy pieluszek

Elayla
14-09-2014, 08:56
a czy któraś z was używała dla noworodka na noc, otulacz plus wkład z tetry lub bambusowy itp?bo ja się zastanawiam czy taka minimalistyczna wersja ma szanse?bo i tak nastawiam się na zmienianie w nocy pieluszek
Ja używałam otulacz z wkładem bambusowym, ale w dzień. Przy kupce wszystk do wymiany. Teraz chcę to stosować razem z tetrą, tzn. tetra składana w T (zamiast formowanki) i do środka wkład, bo poprzednio sama tetra to było za mało. Na to otulacz.

Pat
14-09-2014, 09:04
U mnie wszystko by pływało, chyba że zmieniałabym co pół godziny ;) Ale co dziecko to inny sik. IMO nie da się generalizować.

fensterka
14-09-2014, 09:40
bardziej niż siku obawiam się kup nocnych, ale ze składaniem tetry w T to dobry pomysł, nawet jak się kupa pojawi to nie wyleje się jak przy samym wkładzie, najpewniej byłoby z formowankami, ale ze względu na finanse jakoś nie ciągnie mnie do nowych zakupów, a taki maluch szybko rosnie, no i formowanka to jednak dodatkowa warstwa, więc i niezbyt wygodnie może być

diu
14-09-2014, 13:22

Ja mam otulacze: Little Comfort rozm. S, Cotton Bottoms rozma S (4-7 kg) i na mojego 4-kilowego szkraba są dobre. Myślę, że mniejsze byłyby na pewno za małe.

Ja używam i na dzień i na noc pieluchę tetrową złożoną w taki prostokąt z uszami z tyłu (wachlarz to się nazywa?), spinam snappi, na to otulacz. W nocy (tj. między 22 a 6) zmieniam dwa razy. No, ale mój ma noworodek ma tylko tydzień, a w nocy raczej nie robi kup. Sika coraz więcej, więc zastanawiam się, czy nie trzeba będzie niedługo dołożyć do tego na noc jakiegoś wkładu dodatkowego.

suskha
17-10-2014, 09:57
Dziewczyny wlasnie szyje formowanki noworodkowe. Zastanawiam sie czy jest sens do takowej wpychać polarek sucha pupa. Co wszysc do srodka formowanki?

Gaja78
05-11-2014, 22:27
Ja bym wszyła coś maksymalnie naturalnego od pupy. Np. welur z bawełny organicznej, bo dobrze się dopiera.

Ewis
01-02-2015, 16:04
) Witajcie dziewczyny, tak od tygodnia czytam o pieluchowaniu wielo. i mam zamiar zaczac jak dzidzia sie pojawi( malutka jest w brzuszku).
Chcialabym, zeby w miare ekonomicznio to wyszlo ale tez zeby nie umeczyc sie za bardzo.
Czytam te wszystkie wypowiedzi i mam jeden wielki metlik.
Zamowilam na bazarku:
- otulacz PUl kokosi NB -1szt.
- otulacz PUL kokosi S - 1 szt.
- otulacz PUL Milovia S - 2 szt.
- otulacz z kieszonka ale wklad jest widoczny NB - 2 szt.

Teraz zastanawiam sie nad wkladami.
Czy ktoras z Was uzywala pieluchy muslinowej 30x30cm firmy Kikko? Albo prefoldow tej samej firmy? Bo w miare fajnie wychodz cenowo. Ale nie wiem jak w praktyce sie sprawdzaja?
No i mysle o naszej polskiej tetrze 60x80cm?
Tylko jakie ilosci?
No wlasnie a co z wyjsciem na spacer? Moze kieszonka ale czy jest taki rozmiar Nb?

W moim otoczeniu raczej wszyscy jada na jednorazowych i pewnie pomysla ze ja dziwaczka ale chcialbym mala szybciej uczyc na nocnik a zdaje sobie spraw ze przy ponicy wielo moze mi sie udc.

Doradzcie cos:)

HoliPoli
01-02-2015, 17:14
Ewiś, ja tylko tetrą i otulaczami pieluchowałam (i pieluchuję), więc się w sprawie tetry wypowiem: dla noworodka miałam taką 70x80 zwykłą (najtańszą, nie podwójnie tkaną) i dla noworodka była ok składana w tzw samolot (myślę ze taka 60x80 też spoko). 20 sztuk było wystarczająco. Na spacery nam to też wystarczało w sensie chłonności. Oczywiście zależy na ile na ten spacer idziesz ale zazwyczaj dziecko na spacerze śpi a jak śpi to nie sika ;)
no a tak naprawdę to będziesz musiała zobaczyć jak będzie jak się dzieć urodzi, bo są i tacy do sikaja minimalnie a są mega sikacze od początku no i wtedy trzeba dobrać coś pewnie bardziej chłonnego

Ewis
01-02-2015, 17:49
HoliPoli dziekuje ci za rade. Musze poogladac jak sie sklada pieluche w samolot.
A ile mialas otulaczy?

HoliPoli
01-02-2015, 18:04
HoliPoli dziekuje ci za rade. Musze poogladac jak sie sklada pieluche w samolot.
A ile mialas otulaczy?

Miałam 4 i to było dla mnie troszkę za mało. Myślę, że masz optymalną ilość :)
jak dziecko troszkę podrosło to stosowałam do tych otulaczy takie małe ręczniczki z ikea, składane w prostokąt (szybciej się zakłada niż składanie tetry w samolot). Czy te ręczniczki czy prefoldy to jest fajna opcja do otulaczy (a tetra też ale to pźoniej bo ona trochę gruba po takim prostokątnym złożeniu jest i może sprawiać, że pupa leży wyżej niż głowa

Ojciec Tadeusz
01-02-2015, 19:41
Witajcie, Ciągle jestem zagubiony i ciągle nie wiem czy w odpowiednim miejscu piszę... Ponieważ dopiero zaczynamy przygodę z pieluszkowaniem wielorazowym i jesteśmy w trakcie kompletowania pieluch, mam następujące pytanie. Otóż, czy warto zaopatrzyć się w takie jednorazowe papierki do łapania kupek, bo dziecko nam dziś taką epopeję wypisało na pieluszce, że właściwie nie wiedzieliśmy jak się na to zabrać...
Pozdrawiam Tadek

HoliPoli
01-02-2015, 19:55
A to zależy od preferencji, jak wszystko ;)
mi się papierki niezbyt sprawdzały, bo noworodkowa kupa i tak była wszędzie (nie tylko na wkładzie ale i otulaczu) a już takie bardziej stałe byly już robione do toalety/na nocnik, więc już papierki nie były potrzebne
ale jak ma się dosyć spłukiwania/zapierania to zawsze można sobie papierek położyć - zawsze to mniej roboty wyrzucić papierek niż spierać plamy

emelbe
01-02-2015, 20:24
Ewis, ja przy pierwszym dziecku szybko zniechęciłam się do składania tetry w jakieś trójkąty czy samoloty i jak już zaczęliśmy na dobre wielopieluchowanie, to teściowa podpowiedziała mi, że tetrę można złożyć w prostokąt. Zaopatrzyłam się też w te małe ręczniki z Ikei, bo były krótsze, co przy małej pupie jest lepszą opcją. Natomiast przy drugim dziecku miałam już zakupione prefoldy Ecopi w rozmiarze newborn (jeszcze ich używam), które składałam w prostokąt. Do tego malutkie otulacze (polecam Bambino Mio, choć bardzo zadowolona byłam tez z Assunty Tiny i Babyetty, bo mają dodatkową regulację na napki jak przy otulaczach OS).

Tadek, zamiast papierków fajne są wkłady "sucha pielucha", bo często na nich potrafi się zatrzymać mleczna kupa i reszta jest łatwiej spieralna. Jednak tak jak HoliPoli napisała - mleczne kupy są rzadkie i są wszędzie ;)

zochmama
01-02-2015, 20:54
Lubie papierki ale zdecydowanie na normalne kupy,noworodkowe raz ze wszedzie,dwa ze i tak przez papierek przeleca wiec niczego to nie ulatwia,pielucha uwalona ;)

kornflejka
01-02-2015, 22:29
Ewis tez mysle, ze masz wystarczajaca ilosc otulaczy :) na poczatku uzywalismy do tych otulaczy tetry tak jak HoliPoli i to jest rozwiazanie jakie polecam. Mamy okolo 40 sztuk tetry, w zwyklym jakims rozmiarze.
Polecam skladanie tetry z latawiec!
Ojciec Tadeusz - podpisuje sie pod tym co napisaly juz dziewczyny, papierki raczej na pozniej :)

mist
01-02-2015, 22:35
A ja wcale nie polecam tej zwykłej, taniej, cienkiej tetry czy ręczniczków z Ikei. One są strasznie szorstkie, nawet po wysuszeniu w suszarce. Obkupiłam się w nie po lekturze forum, a po 2 zmianach pieluszki moje dziecię miało pupę jak pawian i leczyłam ją z odparzeń kilka dni.

Ewis
02-02-2015, 08:33
Mist to co Ty uzywalas?

Tak mysle, ze w wiekszosci kupie tetre bo i tak w razie w to moge ja uzywac do innych celow :)
Kupie pare sztuk prefoldow i wkladow do otulaczy. A jak bede miala malutka to zobaczymy co sie nam sprawdzi.

Mam nadzieje, ze sie nie poddam i otoczenie nnie nie zniecheci.
Chociaz jak powiedzialam mamie, ze chce sprobowac wielo to mnie poparla :)
Maz nie jest zachwycony :/ ale mam nadzieje, ze go przekonam :)

Elayla
02-02-2015, 09:00
Witajcie, Ciągle jestem zagubiony i ciągle nie wiem czy w odpowiednim miejscu piszę... Ponieważ dopiero zaczynamy przygodę z pieluszkowaniem wielorazowym i jesteśmy w trakcie kompletowania pieluch, mam następujące pytanie. Otóż, czy warto zaopatrzyć się w takie jednorazowe papierki do łapania kupek, bo dziecko nam dziś taką epopeję wypisało na pieluszce, że właściwie nie wiedzieliśmy jak się na to zabrać...
Pozdrawiam Tadek

Ja jestem na bieżąco z 7-tygodniowym dzieciem. Wczesniej pieluchowałam niemal od poczatku na wielorazówkach bliźniaki i tak: papierki nam się nie sprawdziły przy noworodku, bo był jeszcze większy bałagan z tą kupką niż bez papierków, potem natomiast nie miałam potrzeby używać, więc do dziś mam w szufladzie niewiele użyte opakowanie papierków sprzed ponad dwóch lat.

Przepróbowałam wszelkie możliwości na trójce dzieci i na dzień dzisiejszy każdemu polecałabym używanie przy noworodkach formowanek i na to otulacza - my korzystamy z formowanek-kieszonek, do których wkładamy wkład bambusowy. Jakikolwiek wyciek na otulacz to rzadkość, bo formowanka pięknie wszystko zatrzymuje. Do kieszonki wkładam jeden lub dwa wkłady w zależności czy to dzień czy noc i dziecko będzie miało dłużej lub krócej pieluszkę na epupie. Niestety ta metoda ma minus taki, że nie należy do najtańszych, ale jest wygodna. Po zmianie pieluchy, wyciągam z kieszonki wkłady, które lądują prosto w wiaderku, a samą formowankę przepłukuję pod silnym strumieniem zimnej wody.

Druga możliwość to wkłady-klepsydry. Ja zapinam snappi, ale bez też się przy takim maluchu trzyma. Nasz Mały sika na potęgę, więc do środka wkładam dodatkowy wkład bambusowy i klepsydra robi za formowankę.

Kolejna możliwość to wkłady składane/prefoldy (tetra też może być, ale jak próbowałam ją spiąć snappi to okazało się że jest za cienka i ząbki mogłyby podrapać dziecko, więc jeśli chcemy spinać to grubszy wkład składany zamiast tetry).

Jeśli użyjemy samej tetry + otulacza to otulacz często będzie się brudził, więc wtedy potrzeba ich więcej (otulaczy). Ponieważ my używamy wełniaków i nie chcę, żeby się brudziły to u nas opcja wkład plus otulacz wchodzi w grę jedynie w nocy, kiedy Franek nie robi kupki. Jeśli ktoś się decyzuje na opcję tetra z otulaczem to może się okazać zbyt mało chłonnie. Wtedy polecam wkład bambusowy owinąć tetrą. Tetra super wchłania i zatrzymuje płynna zawartość, która następnie trafia do wkładu i całość jest bardzo chłonna. U nas ciagle w użyciu wkłady bambusowe noworodkowe, nawet do otulacza OS - nie robią dużej pupy i w zupełności wystarczają, a synek ma już 6 kg, czyli tyle ile dziecko ma zazwyczaj w wieku 2-3 mc. Jeśli więc nawet ktoś nie zdecydowałby się ze względów ekonomicznych na otulacze noworodkowe, które bardzo polecam, to warto kupić małe noworodkowe wkłady, bo przez pierwszych kilka miesięcy większe nie są potrzebne, a potem można ich używać z większym wkładem, pod spód, w celu wzmocnienia wkładu w miejscu, gdzie dziecko najwięcej siusia.

NEMO
02-02-2015, 09:42
tetrę w prostokąt składa się z przesunięciem, pupa dziecka leży na połowie warstwy, a bardziej chłonna część jest między nóżkami, wtedy główka nie jest niżej od pupy. Tak pieluchowałam dawno moją starszą córkę.

mist
02-02-2015, 12:44
Zgadzam się z Elaylą, najlepszą opcją są formowanki. Ze wszystkiego innego kupa się wylewała i brudziła natychmiast otulacz. Nawet prefoldy spięte snappi nie dawały rady, bo były za sztywne przy nóżkach, nie przylegały idealnie i kupa i tak wyłaziła na otulacz :duh: Przy następnym dziecku kusi mnie jeszcze tetra Puppeko pozszywana w samolot maszynowo (albo w domu przez mnie :p), być może to jest tańsza opcja niż formowanki, a równie skuteczna. Do składania samej przy każdej zmianie pieluchy jest zdecydowanie za leniwa, zrezygnowałabym po jednym dniu :hide:

joasia
02-02-2015, 12:51
a mi formowanki nie podeszły:p z tetrą tak sobie - wkłady były najlepsze ale by tak pieluchować potrzeba wielu otulaczy :ninja:

Ewis
02-02-2015, 15:09
A jakie formowanki polecacie dla noworodka?

emelbe
02-02-2015, 15:23
Baby Jungle :)

ismeril84
03-02-2015, 17:09
A ja lubie Kokosi bambusowy puch, czy jak to się tam nazywa. Śiwetnie leżą, a dzianina bambusowa jest bardzo miękka nawet po wialu praniach.

pausi
03-02-2015, 18:45
Pierwszego zaczełam wielopieluchować jak miał ok 3 miechy więc nie mam doświadczenia z niubornem, ale czekam na dniach na drugiego i przygotowałam się się głównie formowankowo-otulaczowo. Zastanawiam się tylko czy to nie za grubo się robi na brzuchu np. formowanka na napki nb a na to jeszcze otulacz nb na napki? Jak dotąd przemawiają do mnie kieszonki z jedną warstwą napek, więc zestaw formowanka i otulacz wydaje mi się dość toporny na takim mini brzuszku, czy to tylko takie dziwne moje odczucia?Ktoś ma podobnie?

ismeril84
04-02-2015, 10:54
Wbrew pozorom nie wygląda to tak źle. Ja też lubiłam zestaw NB formowanka i otulacz, oba na napki i wcale nie było tego za dużo. Poza tym i otulacze i formowanki zapina się na bioderkach a nie na brzuszku.

Ewis
04-02-2015, 11:32
Witajcie, te formowanki beby jungle to rozmiar NB? Chyba malo jest formowanek w tym rozmiarze?

Jeszcze mam takie pytanie prefoldy mnie wiecej sa 30x30cm a otulacz jest krotszy to wtedy podwijacie?
Stosowalyscie pieluch muslinowych dla noworodka? I jakse Wam sprawdzily?

HoliPoli
04-02-2015, 13:02
Ja się starałam używać czegoś co nie byłoby dłuższe od otulacza, bo bardzo nie lubię podwijania, mam wrażenie, że dziecku jest wtedy niewygodnie.
a muślinów nie stosowałam, bo te co miałam były wielkie. No i ostatecznie służyły mi tylko do innych spraw okołodziecięcych niż pieluchowanie :)

a formowanek NB trochę jest (akurat nie wiem czy baby jungle bo nigdy ich nie poszukiwałam), na bazarku stosunkowo często się pojawiają i szybko znikają ;)

kornflejka
04-02-2015, 13:14
Witajcie, te formowanki beby jungle to rozmiar NB? Chyba malo jest formowanek w tym rozmiarze?

Jeszcze mam takie pytanie prefoldy mnie wiecej sa 30x30cm a otulacz jest krotszy to wtedy podwijacie?
Stosowalyscie pieluch muslinowych dla noworodka? I jakse Wam sprawdzily?
Baby jungle ma dwa rozmiary formowanek,, ale nie wiem jak mały jest rozmiar 1. bo my mamy tylko 2. :)

emelbe
04-02-2015, 13:33
Prefoldy noworodkowe składane w prostokąt bez problemu mieściły mi się w otulaczach NB. Co do formowanek Baby Jungle to tak, jak już napisała kornflejka - mają dwa rozmiary. Ja mam 1, które dobre są jeszcze na mojego szczuplaka, choć ma już powyżej 7 kg.

pausi
04-02-2015, 17:34
Wbrew pozorom nie wygląda to tak źle. Ja też lubiłam zestaw NB formowanka i otulacz, oba na napki i wcale nie było tego za dużo. Poza tym i otulacze i formowanki zapina się na bioderkach a nie na brzuszku.

A jakiej firmy zestaw najbardziej ci się sprawdził?

ismeril84
05-02-2015, 09:04
pausi ja miałam formowanki welurowe Ecodidi i otulacze Milovia. Tylko, że Ecodidi ma na prawdę malutkie te formowanki (do ok. 5,5 kg) i mojemu Młodemu zakładałam je do końca pierwszego miesiąca. A Młody jest malutkim dzieckiem, bo mieści się w dolnej granicy wzrostu chłopców. Teraz mam też formowanki Kokosi, te z dzianiny bambusowej i sa na prawdę fajne. Wiem, że Kokosi ma też te same formowanki w rozmiarze NB ale tak do ok. 7 kg, więc wystarczą na dłużej. Cena jest podobna.

agg
05-02-2015, 13:32
Cześć wszystkim!

Jestem nowa na forum, szykuję właśnie wyprawkę pieluszkową dla dziewczynki i chętnie skorzystam z Waszych porad :-) Mam jeszcze trochę czasu, bo przede mną jakieś 10 tyg. do końca, a że lekarze kazali mi siedzieć w domu, to mogę spokojnie kompletować stosik. Jestem uzbrojona w maszynę do szycia i podstawowe umiejętności w tym zakresie, więc mogę działać :-)

Planuję wielopieluchowanie od samego początku (no, po smółce :ninja:), więc potrzebuję rozwiązań na malutkie i najprawdopodobniej szczupłe maleństwo (oboje jesteśmy szczupli).

Jak dotąd zaopatrzyłam się w:
tetrę LUX 70x80 40szt.
dwa otulacze Kokosi NB (paczka w drodze)
wkładkę "klepsydra" od Pupusa do 7kg 1szt.
wkładkę "klepsydra" od Pupusa większą 1szt. (na później)
otulacz PUL Pupusa jednorozmiarowy 1szt. (na później)
Snappi 1szt. (planuję jej nie zgubić :rolleye:)
1 cienki kocyk polarkowy do pocięcia na wkładki "sucha pupa"

Planuję dokupić na start:
1 otulacz Milovii S

Ponadto posiadam peerelowskie ręczniki frotte, których nie zawaham się poprzerabiać na formowanki i prostokątne wkładki chłonne.

A teraz pytania i wątpliwości...
Po lekturze wątku wnioskuję, że moja super-hiper-mega-ekstra tetra będzie na początek za duża. Poza tym nie wiem jak to zrobiłam, ale kupując ją nie uwzględniłam, że jest ona prostokątna, a nie kwadratowa i nie będzie się dobrze składała w samolot i w formowankę, a takie złożenia miałam zamiar wdrożyć. Składanie w prostokąt dałoby radę, ale na początek będzie to zdecydowanie za wielkie. Tetra pójdzie więc pod nożyczki i zostanie przerobiona na kwadraty 70x70 (w rzeczywistości troszkę mniejsze), a uzyskane ścinki stworzą prostokątne wkładki chłonne. Czy ten plan ma sens czy też samolot z tetry LUX 70x70 dalej będzie ogromny i potrzebuję czegoś innego? Za to wkładki z tetry (szer. 10cm, dł. ok. 30cm) powinny dać radę na początek, jak sądzę.

Dalszy mój plan to uszyć formowanki z troczkami dopasowane rozmiarowo do otulacza Kokosi NB i Milovii S. Formowanki na spacer i na noc. Do tego planuję pociąć wiekowe ręczniki frotte, ale mam wątpliwości z ilu warstw ręcznika to ma być zrobione. Poradzicie coś? Mogę też zrobić z tych ręczników wkładki w kształcie klepsydry do spinania Snappi.

Ostatni punkt planu to zaszlachtować polarkowy kocyk i zrobić wkładki sucha pupa.

Będę wdzięczna za uwagi i rady, zwłaszcza z uwzględnieniem zasad ekonomii :p Nie chciałabym dokupować np. prefoldów i w ogóle jak najmniej chciałabym dokupować. Szukam rozwiązań tanich, w tym takich, które będę mogła samodzielnie wykonać (czas mam).

ismeril84
05-02-2015, 17:09
agg - faktycznie tetra lux na poczatek będzie za gruba. Ja bym jednak poszła w formowanki robine z tego, co akurat masz pod ręką. Masz niewiele otulaczy, a maleństwo na początek będzie robić kupki dość często i baaardzo rzadkie, więc jeśli nie zabezpieczysz otulacza, to będziesz go musiała zmieniać przy każdym przewijaniu. Z tego co wiem (nigdy nie używałam, ale dziewczyny a formum pisały) tetra spinana snappi tez nie zawsze daje rade przy rzadkiej kupce, tzn wycieka bokiem. Moja rada: zrób tyle formowanek, ile dasz radę i na to otulacz.

agg
05-02-2015, 17:40
Dzięki, ismeril!
Mam czas, otulaczy mogę dokupić, ale nie chciałabym za dużo, może ze 4 dla noworodka by wystarczyły, a później jednorozmiarowe? I tak będę je prać w umywalce na bieżąco i powinny szybko schnąć.
Jak przyjdą otulacze od Kokosi, to sobie pooglądam i zrobię wykroje, a potem powycinam formowanki z ręczników frottowych. Tylko ile takich mini-mini formowanek będę potrzebować? Oto jest pytanie :hmm:
Eh, stwierdzam, że na razie ciężko mi to sobie wszystko zwizualizować, bo nie wiadomo jaką maleństwo będzie mieć przemianę :o

Elayla
05-02-2015, 18:17
Dzięki, ismeril!
Mam czas, otulaczy mogę dokupić, ale nie chciałabym za dużo, może ze 4 dla noworodka by wystarczyły, a później jednorozmiarowe? I tak będę je prać w umywalce na bieżąco i powinny szybko schnąć.
Jak przyjdą otulacze od Kokosi, to sobie pooglądam i zrobię wykroje, a potem powycinam formowanki z ręczników frottowych. Tylko ile takich mini-mini formowanek będę potrzebować? Oto jest pytanie :hmm:
Eh, stwierdzam, że na razie ciężko mi to sobie wszystko zwizualizować, bo nie wiadomo jaką maleństwo będzie mieć przemianę :o
Formowanek... baaardzo dużo. Ze 30 jeśli nie chcesz prać codziennie.

HoliPoli
05-02-2015, 18:37
agg co do prania otulaczy w umywalce to np milovia się słabo nadaje, bo ma zakładki z grubego polaru, który nieodwirowany schnie dosyć długo (bardziej od prania ręcznego opłaca się wrzucić do pralki z innym praniem niż pieluchy - szybciej wyschnie). Poza tym mankamentem to te otulacze są super

sama prostokątność tetry nie przeszkadza bardzo w jej składaniu w samolot - ja miałam prostokątną i dawało radę. Ale fakt, 70x70 nadal jest spora dla noworodka. Ale dla noworodka tylko, bo dzieci niesamowicie szybko rosną i dla mojej 1-mcznej córy już była ok z tego co pamiętam (oczywiście składana w samolot a córa nie była dużym noworodkiem, bo 3kg ważyła)

a co do tego z ilu warstw ręcznika frotte szyć: jeśli to ma być na formowanki to możesz zrobić sobie takie z kieszonką to zawsze będziesz mogła tam coś dołożyć. No i pytanie ile warstw Ci da radę maszyna zszyć.

agg
05-02-2015, 21:38
HoliPoli, próbowałam prostokąt w samolot i stwierdziłam, że muszę mieć kwadraty, albo się wścieknę :-D Formowanki chyba faktycznie zrobię z kieszonką, to mi się wydaje najsensowniejsze i najbardziej wielofunkcyjne rozwiązanie, dwie warstwy froty wiekowy Łucznik da radę spokojnie. A do środka zawsze będę mogła upychać to, co mi zostanie po obcięciu tetry na kwadraty + jeszcze więcej froty w razie potrzeby, aczkolwiek na razie mam wrażenie, że powyżej dwóch warstw froty zrobi pancerpupę :lool:

Elayla, aż tyle formowanek? Będę miała zajęcie z ich szyciem na tym chorobowym :rolleyes:

mamaHani
05-02-2015, 22:03
A ja lubie Kokosi bambusowy puch, czy jak to się tam nazywa. Śiwetnie leżą, a dzianina bambusowa jest bardzo miękka nawet po wialu praniach.

BAmbusowy Puch to Pupeko

ismeril84
06-02-2015, 12:31
Sorka za ten Bambusowy Puch, to faktycznie Pupeko :duh:.
Zgadzam się, że ok 30 formowanek powinno byc ok, jeśli nie chcesz prać co dzinnie. Moja Milovia NB, prana co wieczór w umywalce wysychała na rano. Nie było problemu z zakładkami z polaru. Chociaż, oczywiście prana i wirowana w pralce wysychała szybciej.

joasia
06-02-2015, 12:33
można otulacz sobie że tak powiem odwirować w ręczniku po taki ręcznym praniu i też szybko wyschnie

agg
06-02-2015, 13:11
można otulacz sobie że tak powiem odwirować w ręczniku po taki ręcznym praniu i też szybko wyschnie

Joasia, najprostsze rozwiązanie i chyba najlepsze :)

ismeril84
06-02-2015, 14:08
Oszzz, na to nei wpadlam :)

HoliPoli
06-02-2015, 14:40
cała noc na schnięcie to dla mnie długo dlatego mówiłam, że długo schnie ;)

kaasia
06-02-2015, 14:45
my noworodkowo używaliśmy tych najtańszych ręczników ikea za 1 zł jako wkładów - dawały radę, a tanio ;)

ismeril84
06-02-2015, 16:14
HoliPoli, gdyby miały schnąć cały dzień, to dla mnie tez byłoby długo, ale że schną całą noc...to w porządku :)

agg
06-02-2015, 17:06
Zgadzam się, że ok 30 formowanek powinno byc ok, jeśli nie chcesz prać co dzinnie.

A właśnie, wracając do kwestii formowanek... No OK, wyobrażam sobie 30sztuk, ale dla większego bobunia, a 30 na noworodka, który zaraz z tego wyrośnie..? No nie wiem. :hmm: To może już po prostu dokupić cienkiej tetry na ten pierwszy okres i się nie szczypać?

pausi
06-02-2015, 17:12
A jak się sprawdza zestaw otulacz nb kokosi i formowankz kokosi s? Na dniach wypróbuję na żywym egzemplarzu, ale jak na miśku przymierzam toz wydają się za małe do formowanek S. Czy lepiej zaopatrzyć się w otulacze kokosi S/xs?

A co do 30 formowanek, to wydaje mi się, że wtedy otulaczy można mieć mniej bo kupka nie wypływa z tego, co pisały dziewczyny. Zawsze można odsprzedać na bazarku, a kupić też używane, lub jak ktoś zdolny to uszyć samemu.Dobrze kombinuję?

ismeril84
06-02-2015, 17:38
Mój Młody w pierwszych miesiącach (tak do końca 2) robił kupkę co karmienie. Na dzień szło ok 10 pieluszek/formowanek. Wiadomo, każde dziecko jest inne i niekoniecznie musi robić kupkę 10 razy na dobę.
Może spróbuj zrobić sobie ok 10 takich formowanek i po prostu sprawdzisz juz w praktyce jaki rytm ma Twój bobas. Jesli okaże się, że kupka jest tylko 3 razy na dobę to 10 formowanek wystarczy, plus jeszcze jakieś dodatkowe wkłady do otulaczy.
Ja formowanki tez robiłam sobie sama (oprócz tych, które miałam z Ecodidi), z flaneli, bambusa (miałam te małe myjki Kikko) i starych ręczników.

HoliPoli
06-02-2015, 17:42
Pausi, gdzieś czytałam opinię, że z tego rozmiaru NB to tak szybko dzieci wyrastaja, ze zdecydowanie bardziej opłaca się brać Ski u Kokosi bo praktycznie też pasują od początku ale Kokosi przy noworodku nie miałam (jeszcze :ninja:) więc na pewno to nie wiem

ismeril84
06-02-2015, 17:47
Też stawialabym raczej na Ski. NIe każdy dzieciak jest tak mały jak mój (z tabeli wynika, że tylko 2% chłopców w jego wieku jest mniejszych), a Młody od urodzenia chodził w Skach, takich od 2,5 do 7 kg i było super. Wystarczyły mu do końca 5 miesiąca.

emelbe
06-02-2015, 20:31
Otulacz NB na pewno nie sprawdza się w duecie z formowanką. Ja tego rozmiaru używałam do prefoldów lub ręczników z Ikei złożonych w prostokąt.

pausi
06-02-2015, 20:38
To będę musiała zaopatrzyć się w rozmiar s.

agg
07-02-2015, 15:26
Otulacz NB na pewno nie sprawdza się w duecie z formowanką. Ja tego rozmiaru używałam do prefoldów lub ręczników z Ikei złożonych w prostokąt.

Przytargałam dzisiaj do domu dwa otulacze S z Milovii. Oglądam je ze wszystkich stron i powiem, że faktycznie nie widzę możliwości, żeby weszła w to formowanka. Chyba sobie dokupię tetry z metra i porobię prefoldy jednak, a formowanki już na większą dupkę.

Im więcej czytam forum, tym mniej wiem :rolleye:

emelbe
07-02-2015, 21:57
agg, ja właśnie dlatego, że na początku kup było mnóstwo, właściwie co karmienie, to od razu pielucha do zmiany, więc nie bawiłam się z żadne formowanki i kieszonki, tylko prefold w prostokąt lub te ręczniczki ikeowskie, otulacz (NB od Bambino mio "robiły" równie malutką pupkę co jednorazówki). Przy starszym synku formowanek zaczęłam używać na noc i to dosyć późno, jak zaczął mniej jeść w nocy (wtedy mniej sikał).

Prawda jest taka, że jak dziecko jest już na świecie, to wtedy w to całe wielopieluchowanie wchodzi się metodą prób i błędów. Co dziecko, to inne otulacze, wkłady, formowanki, kieszonki i to różnych firm się sprawdzają. Bazarek jest fajną sprawą, bo można nietrafione pieluszki sprzedać, a kupić coś innego. Jest to o wiele tańsza opcja, niż kupowanie nowych.

Elayla
07-02-2015, 22:34
A właśnie, wracając do kwestii formowanek... No OK, wyobrażam sobie 30sztuk, ale dla większego bobunia, a 30 na noworodka, który zaraz z tego wyrośnie..? No nie wiem. :hmm: To może już po prostu dokupić cienkiej tetry na ten pierwszy okres i się nie szczypać?

My dawaliśmy radę z 12 sztukami noworodkowymi, ale prałam wieczorem i od razu po wyciągnięciu z pralki suszyłam na grzejniku, więc były gotowe do użycia szybciutko. Tak więc jeśli ktoś ma suszarkę bębnową to może mieć mniej pieluch :P

Też stawialabym raczej na Ski. NIe każdy dzieciak jest tak mały jak mój (z tabeli wynika, że tylko 2% chłopców w jego wieku jest mniejszych), a Młody od urodzenia chodził w Skach, takich od 2,5 do 7 kg i było super. Wystarczyły mu do końca 5 miesiąca.

hihi, to mój 7 i pół tygodniowy Franek już z tego rozmiaru wyrasta :P. Te do 6 kg juz za małe, te do 7 kg na styk. Ale on się urodził duży - 4350g

ismeril84
08-02-2015, 16:56
Oj prawda, że co dziecko to inny styl pieluchowania. Jak czytałam forum, zbierając informacje jak postepować z noworodkiem w wielopieluchach to byłam przekonana, że pieluszki-kieszonki to jest TO. I po wielu próbach i błędach okazało się jednak, że nic tak dobrze nam nie pasuje, jak otulacze i wkłady.

joasia
08-02-2015, 17:35
a to prawda, że nie ma idealnej receptury;) np. mi przy starszaku super sprawdziły się malusie formowanki na troczki przy małej już nie;)

Karolka
09-02-2015, 23:05
A używał ktoś przy noworodku wełnianych gatek Podaj Dalej? Sprawdziły się? Nie podnosiły tyłka za bardzo do góry?

karolciaczika
09-02-2015, 23:48
A używał ktoś przy noworodku wełnianych gatek Podaj Dalej? Sprawdziły się? Nie podnosiły tyłka za bardzo do góry?
miałam gatki noworodkowe wełniane co prawda nie podaj dalej ale gatki:)i dałam sobie spokój z wciskaniem ich na noworodka ale pierwsze dziecko,pierwsze wielo:DTeraz córciia skończyła 8 miesięcy i już od dawna na noc tylko gatki,nawet nie pamiętam od kiedy.Uważam teraz że na formowankę lepsze bo nie tworzy się parę rzędów nap,gatki zamiennie używam z wełniakiem ale z rzepem w pasie nie z napkami.

ismeril84
10-02-2015, 12:17
miałam gatki noworodkowe wełniane co prawda nie podaj dalej ale gatki:)i dałam sobie spokój z wciskaniem ich na noworodka ale pierwsze dziecko,pierwsze wielo:DTeraz córciia skończyła 8 miesięcy i już od dawna na noc tylko gatki,nawet nie pamiętam od kiedy.Uważam teraz że na formowankę lepsze bo nie tworzy się parę rzędów nap,gatki zamiennie używam z wełniakiem ale z rzepem w pasie nie z napkami.

Kurcze szukam właśnie czegoś na noc dla Mlodego, bo ostatnio niestety notujemy przecieki. Zastanawiam się, jak Wam się sprawdzają te wełniaki, bo u mnie kurcze był zapaszek. Jak wkład robił się mokry to i wełniak wilgotniał, pomimo lanolinowania. Miałyście to samo? Zastanawiam się, czy może jeszcze raz nie spróbować, ale ten zapaszek mokrej wełny mnie trochę odstarasza :/

Ewis
10-02-2015, 13:08
Mam takie pytanie - jak pierzecie wkłady i otulacze? wszystko do jednego wora, ze tak powiem. Czy osobno wkłady i osobno otulacze? bo wkłady np. są białe i czy te otulacze albo formowanki nie zafarbują?

ismeril84
10-02-2015, 13:24
Mam takie pytanie - jak pierzecie wkłady i otulacze? wszystko do jednego wora, ze tak powiem. Czy osobno wkłady i osobno otulacze? bo wkłady np. są białe i czy te otulacze albo formowanki nie zafarbują?

Ja piorę wszystko razem. Nic mi nie farbuje.

HoliPoli
10-02-2015, 13:28
też razem piorę.

Ismeril, wełniak może delikatnie zawilgotnieć ale to wtedy go musisz wysuszyć i zapach powinien zniknąć. Ale nawet jak moje są wilgotne to zapachu specjalnie nie czuję... może Ci się proszek z prania nie wypłukał dobrze i stąd zapaszek??

karolciaczika
10-02-2015, 13:34
Kurcze szukam właśnie czegoś na noc dla Mlodego, bo ostatnio niestety notujemy przecieki. Zastanawiam się, jak Wam się sprawdzają te wełniaki, bo u mnie kurcze był zapaszek. Jak wkład robił się mokry to i wełniak wilgotniał, pomimo lanolinowania. Miałyście to samo? Zastanawiam się, czy może jeszcze raz nie spróbować, ale ten zapaszek mokrej wełny mnie trochę odstarasza :/

Też tak czasem mam,że takie wilgotne jakby gatki no ale nie mokre,coś za coś:)wełna oddycha i myśle że to też dlatego,z gatek hand made zawsze proś o wszycie dodatkowej warstwy wełenki w środku-lepiej trzymają wtedy wilgoć w środku,a u nas ostatnio hitem są gatki storcheny kupione na bazarku,trzymają świetnie

ismeril84
10-02-2015, 15:27
HopiPoli, wełniak kupiłam nowy i od razu go zalanolonowałam. Nie prałam ale od pierwszego zalożenia, jak zawilgnął to czuc było charakterystyczny zapach mokrej wełny. To mnie trochę zniechęca.

HoliPoli
10-02-2015, 19:56
hmmm to może wyprać? ;)
tak serio to nie wiem, może wyczulona jesteś na taki zapach no i tego nie przeskoczysz :dunno:

ismeril84
11-02-2015, 17:17
Wełniaków próbowalam zaraz na poczatku, jak Młody miał 2, 3 tygodnie. Nie sprawdziły mi się, więc sprzedałam. Teraz właśnie szukam czegoś na noc. bo niestety otulacze nie zakrywają mi już formowanek a takie wełniane gatki chyba dałyby radę.

matylda
13-02-2015, 18:44
Dziewczyny to ja jeszcze coś dopiszę. Jak byłam jeszcze w ciąży to chłonęłam wiedzę z forum, więc teraz i ja opiszę jak nam wyszła przygoda z wielo.
Mój chłopak ma już prawie 5 miesięcy i na wielo przeszłam po 2 tygodniach od urodzenia (pierwszy tydzień spędziliśmy w szpitalu, a drugi trochę się organizowaliśmy w domu).
Ja miałam 4 otulacze Milovii, 1 kokosi i 2 BM. I może dlatego, że te 2 tygodnie już minęły, ale najbardziej sprawdziła mi się milovia. Otulacze są naprawdę super. Kokosi też bardzo ładne ale bez porównania mniejsze są i jakoś szybko wydawały się takie bardzo na styk.
Do środka w zasadzie szła głównie tetra. Miałam 40 szt. takiej 110 (to chyba jest lux) 60x80 i powiem Wam, że miło było mieć ten zapasik. Teraz tetra ta służy jako podkład przy ulewaniu (czego u nas jest ciągle mnóstwo). Poza tym miałam chyba ze 3 prefordy kikko i wkład bambusowa miękkość od kokosi. Używałam wszystkiego ale nie wyobrażam sobie pieluchowania takiego dzidzi bez tetry. My mieliśmy kupki w zasadzie ciągle i rzeczywiście często było tak, że wychodziły czasem z tetry spiętej snappi. Wtedy szybko zapierałam otulacz, wyciskałam w ręcznik i chyba nigdy nie miałam problemu z ich brakiem. Niby po praniu schnie szybciej ale samo pranie nie trwa chwili, więc chyba wychodziło podobnie.
Tetrę składałam w samolot. Najpierw zawijałam dłuższy bok, żeby wyszedł kwadrat a później już każdy wie.
Chciałam jeszcze tylko koniecznie napisać, że jakoś bardzo szybko się to u nas ułożyło. Myślałam, że będzie dużo trudniej. Wszystko jest dla ludzi.
Pozdrawiam ciepło:)

anczess
16-02-2015, 14:39
Witam :)

Przebrnęłam przez większość wątku i mam taki plan dla dziecka, które urodzi się w czerwcu:

Otulacze:
Bambino Mio do 5 kg x2
TootsBoots x1
Imse Vimse x1
BamBams x 2 widziałam, że to nowość. Używał ktoś? Jakieś opinie?

Formowanki:
TootsBoots x1
TootsBoots Bambus x1
Tetro x1
Pupeko XS/S x1 (jakie wrażenia dotyczące tych pieluch?)

Wkłady:
Tetra x10
Perfoldy x10
Muślina (tu wchodzi w grę ręcznik muślinowy z Ikea) 2x2 szt.= 4 sztuki
Ręczniki z Ikea te małe białe x10

+ koc polarowy z Ikea w celu zrobienia wkładów sucha pupa ;)

Wystarczy na początek dla noworodka? Może czegoś więcej a czegoś mniej?

Mam jeszcze kilka wkładów z mikrofibry po starszaku, który wielorazowo pieluchowany był przy okazji nocnikowania :)

Z góry dziękuję za pomoc ;)

HoliPoli
16-02-2015, 14:53
anczes, git :) pozostaje Ci tylko czekać na noworodka :)
ja akurat muślinów z ikea nie stosowałam - przy noworodku były za duże a szkoda mi było je ciąć i tak zostały takie na użycia pozapieluchowe ;)
a o Bambamsach i Pupeko Skach to nic nie wiem, muszę się dokształcić :)

anczess
16-02-2015, 15:44
Jeszcze jedno pytanie :) czy z takim zestawem będę mogła prać co 2 dni? To te dwie niesprawdzone kupię na końcu :) może jakieś opinie się pojawią a jeśli nie to ja je zaopiniuję :D

Ewis
20-02-2015, 22:53
Dziewczyny nurtuje mnie jeszcze jedno - skoro maluszka ma się nie smarować niczym bo zatyka wkład, to jak to jest z noworodkiem czy po kąpieli smarujecie dzidzie czym? czy do kąpieli dodajecie płyn i już nie trzeba maluszka smarować? Maluszka mam w brzuszku i dlatego jeszcze dużo rzeczy nie wiem :/

NEMO
20-02-2015, 23:07
Dziewczyny nurtuje mnie jeszcze jedno - skoro maluszka ma się nie smarować niczym bo zatyka wkład, to jak to jest z noworodkiem czy po kąpieli smarujecie dzidzie czym? czy do kąpieli dodajecie płyn i już nie trzeba maluszka smarować? Maluszka mam w brzuszku i dlatego jeszcze dużo rzeczy nie wiem :/
wlewałam zakrętkę lub dwie emolientu do wody do kąpieli. Nigdy nie używałam żadnej oliwki. Tylko po kupie smarowałam podrażnienie kremem. Od czasu do czasu można pieluszki odtłuścić w płynie do naczyń :-) i wyprać oczywiście.

HoliPoli
21-02-2015, 09:27
ja się niedawno dowiedziałam, że można dodawać do kąpieli własne mleko co ponoć super nawilżająco działa na skórę malucha.

Ja często myłam w samej wodzie a nawilżałam od czasu do czasu tylko jakąś oliwką przy okazji masażu. Pieluchy nie protestowały ;)

urkye
21-02-2015, 09:56
Sam natłuszczający płyn do kąpieli wystarczy. My używamy polskiej Ziajki, w porównaniu do innych emolientów wypada tanio, a jest imho równie skuteczna. I polecam ją też mamom, świetnie natłuszcza skórę. 15 minut w takiej kąpieli i efekt lepszy niż po najdroższych balsamach do ciała :P

anczess
07-03-2015, 10:15
Jestem na etapie zakupu prefoldów. Zdecydowałam się na ecopi. Który z tych trzech rozmiarów będzie najlepszy? Chciałabym, żeby można było je używać dla noworodka i żeby starczyły również dla starszego dziecka.

newborn - 29x30.5 cm - 4/8/4 (żółte obszycie) - dla noworodków, potem jako dodatkowy wkład chłonny.
infant - 32x34 cm - 4/8/4 (pomarańczowe obszycie) - dla niemowląt po 2 mies, można próbować już od urodzenia (zwłaszcza u chłopców, gdzie podwijamy pod pępuszkiem nadmiar pieluszki)
regular - 35.5x40.5 cm - 4/8/4 (czerwone obszycie) - od 6 mies do 12-18mies

W IKEA jest promocja dla klubowiczów na koc polarowy (z 15 zł na 10 zł) tylko, że jest on zielony. Widziałam również biały ale on jest po 15 zł. Ten zielony nie zabarwi mi pieluszek? Czy lepiej nie oszczędzać i kupić biały? Chodzi o ten: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70296989/
(http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/70296989/)

Edit: Ręczniki z IKEA lepsze są te: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/50215084/ czy te: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/40054538/ ??

Kreska
07-03-2015, 10:19
regular beda za duze na noworodka. mam ich sporo, rzeczywiscie na dlugo starczyly, ale od tego 6mies dopiero (zalezy od wielkosci dziecka)

kaisa
07-03-2015, 10:26
Ja malucha po kąpieli smaruję olejem kokosowym, nie miałam problemów z chłonnością formowanek. Robię im stripping co 3 miesiące, ale bardziej dla ich dokładnego oczyszczenia niż dlatego że nie chłoną.
Tak jak piszą dziewczyny pieluchy zawsze można odtłuścić.
Jak jest taka potrzeba to smaruj maluszka, bo to pieluchy są dla Ciebie, a nie Ty dla pieluch.

Elayla
07-03-2015, 12:12

Ja łyżeczkę oleju dodaję do wody w wanience i nie używam żadnych środków myjących. Po kąpieli skóra jest wyraźnie, wyczuwalnie nawilżona, lekko natłuszczona, więc nie trzeba smarować, a pieluchom to nie szkodzi.

HoliPoli
07-03-2015, 13:18
Ja łyżeczkę oleju dodaję do wody w wanience i nie używam żadnych środków myjących. Po kąpieli skóra jest wyraźnie, wyczuwalnie nawilżona, lekko natłuszczona, więc nie trzeba smarować, a pieluchom to nie szkodzi.

a jakiego oleju dolewasz?

anczess
07-03-2015, 13:20
W takim razie kupię infant a większe dokupię później :) Sprawdzają się w ogóle te prefoldy?

Kreska
07-03-2015, 15:21
u mnie sie sprawdzaly :)
po jakims czasie robia sie troche sztywne jak to bawelna, ale da sie je zmiekczac. sa chlonne, nadaja sie do roznych otulaczy.
szkoda ze nie tak miekkie jak bambusowe, ale swoja role spelnily :)
u mnie juz leza w szufladzie i czekaja az sie zmobilizuje do wystawienia na bazarek

anczess
07-03-2015, 15:36
Czyli lepiej inwestować w bambusowe?

MrsKJ
01-04-2015, 10:14
Czy myślicie, że używanie noworodkowych kieszonek Pupus jako otulaczy (np. z tetrą złożoną w samolot) może się sprawdzić? Ktoś próbował pieluchować w ten sposób?

kaisa
01-04-2015, 10:18
Czasem awaryjnie używałam kieszonek jako otulaczy. Ale mam wrażenie, że sam otulacz lepiej dopasować, łatwiej się naciąga. Dlatego nie używałam takiej opcji, jeśli mnie nie przycisnęło.

yaheira
02-04-2015, 14:47
Czy myślicie, że używanie noworodkowych kieszonek Pupus jako otulaczy (np. z tetrą złożoną w samolot) może się sprawdzić? Ktoś próbował pieluchować w ten sposób?

ja tak pieluchuje, ale nie mam już noworodka ;) najlepsze jako otulacze są kieszonki z coolamxem

biedroneczka1
05-05-2015, 13:09
Przeczytalam kilka stron, od nadmiaru informacji glowa peka, a tu jeszcze az tyle stron....

Mam mozliwosci wziecia udzialu w warsztatach/zajeciach dotyczacych pileuch wielorazowych. Myslicie, z jest sens czy lepiej przeczytac watek od deski do deski i wylowic z niego to, co najwazniejsze?

No i jeszcze znajomych mamy, ktorzy dwie corki na wielo wychowywali, czesciowo chyba bezpieluchowo...

kaisa
05-05-2015, 14:26
Ja bym sobie darowala warsztaty, na forum jest tyle wiedzy o tyle pomocnych forumek, że powinnaś dać radę zebrać stosik odpowiadający twoim potrzebom.

Poza tym czy z naszymi radami, czy z warsztatami i tak dopiero w trakcie pieluchowania dojdziesz co wam się sprawdzi idealnie.

anczess
05-05-2015, 16:08
Pytanie za sto punktów :)

Czy do prania nowych pieluch i używanych ale wygotowanych trzeba dodać środek odkażający czy wystarczy sam proszek?

No i drugie pytanie ;)

Czy na wkłady sucha pupa nadaje się coolmax? Czy lepiej pociąć koc polarowy z IKEA?

kaisa
05-05-2015, 18:49

Czy do prania nowych pieluch i używanych ale wygotowanych trzeba dodać środek odkażający czy wystarczy sam proszek?
Zawsze używałam, nawet do nowych.

No i drugie pytanie ;)

Czy na wkłady sucha pupa nadaje się coolmax? Czy lepiej pociąć koc polarowy z IKEA?
Ja mam wrażenie że polarek daje większe wrażenie suchosci.

ania mania
05-05-2015, 19:37
Gdzieś czytałam, że większość bakterii ginie juz w temperaturze 60 stopni. Moim zdaniem jak wygotowane to i bez nappy frescha się obejdzie.

joasia
05-05-2015, 21:22
gotowaniu nf nie jest potrzebny IMO on chyba pomaga w 40 stopniach w 60 i wyżej chyba nie jest konieczny
polarek daje większe uczucie suchości ale też bardziej grzeje (latem)

WiOlcia
05-05-2015, 21:59
Mam mozliwosci wziecia udzialu w warsztatach/zajeciach dotyczacych pileuch wielorazowych. Myslicie, z jest sens czy lepiej przeczytac watek od deski do deski i wylowic z niego to, co najwazniejsze?
Imo jeśli warsztaty nie kosztują nie wiadomo ile, to ja bym się przeszła pod warunkiem, że będzie możliwość obejrzenia różnych rodzai pieluch. Chyba, że masz już poukładaną wiedze i chcesz się dowiedzieć od czego zacząć - przez weryfikowanie różnych rozwiązań każdy rodzic musi przejść i takie spotkania dużo nie pomogą:)

urkye
07-05-2015, 07:18

No i drugie pytanie ;)

Do nowych i wygotowanych nie dodawałabym NF. Tylko puściłabym standardowe pranie na 60 stopni.
Coolmax teoretycznie się nadaje, ale polar daje lepsze uczucie suchości.

Przeczytalam kilka stron, od nadmiaru informacji glowa peka, a tu jeszcze az tyle stron....

No i jeszcze znajomych mamy, ktorzy dwie corki na wielo wychowywali, czesciowo chyba bezpieluchowo...

Jeśli finansowo są OK i będziesz mogła na żywo obejrzeć różne typy pieluszek, to imho warto pójść. Zobaczysz od razu czym się różnią różne typy pieluch, podpytasz o to co ciebie interesuje prowadzącą... Pogadaj też ze znajomymi, obstawiam, że z chęcią podzielą się wiedzą :)

biedroneczka1
13-05-2015, 09:57
Czy zdarzaja sie alergie na materialy otulaczowe, ew. na tetre u maluszkow?
Znacie takie przypadki?

joasia
13-05-2015, 10:54
Znacie takie przypadki?

ja nie znam ale jest to możliwe, zwłaszcza na te sztuczne. Choć bardziej bym stawiała na środki do prania tych pieluch, wrażliwość na mokro.

Cane
13-05-2015, 11:12
Znacie takie przypadki?

Za maluszki nie odpowiadam, ale gdzieś do 15 roku życia kichałam jak tylko dotknęłam polar... Ogólnie naturalne materiały raczej nie powinny uczulać, ale wiadomo - alergia może być praktycznie na wszystko :(

biedroneczka1
13-05-2015, 12:56
no tak, wszystko moze sie zdarzyc....
ale miejmy nadzieje, ze nie trafie na wrazliwca ;)

NEMO
13-05-2015, 13:07
noworodki mogą na początku źle reagować na polar, zwłaszcza latem. Dla noworodka używałabym wkładów z coolmaxem (nie wkładki, bo śliska i może uciekać pod pupą), bo z kolei sam bambus daje mokro od pupy i może podrażniać. A na wkładki z polaru lepiej dorzucić parę złotych i kupić od firm produkujących pieluszki np. Milovia, Duduś bo oni dają ten sam polar który stosują do kieszonek (podobno z atestem) niż ciąć koce z IKEA, bo te są 100% Chiny i nie wiadomo jakie farby zostały użyte (na pewno nie dla niemowląt). Wkładka polarowa schnie błyskawicznie i potrzeba ich tylko kilka.

olady
16-05-2015, 21:58
Hej czy któraś z Was używała przy noworodku pieluszek w stylu "PUPEKO pieluszka tetrowa poskładana"? Czy szkoda zachodu i lepiej składać zwykłą tetrę i spinać snappi? Jak rozmiar tetry powinnam wybrać dla noworodka "standardowego", powiedzmy 3,5 kg?

Magdalena33
17-05-2015, 10:30
Hej czy któraś z Was używała przy noworodku pieluszek w stylu "PUPEKO pieluszka tetrowa poskładana"? Czy szkoda zachodu i lepiej składać zwykłą tetrę i spinać snappi? Jak rozmiar tetry powinnam wybrać dla noworodka "standardowego", powiedzmy 3,5 kg?
Chyba lepiej zwykłą. Składanie zajmuje 5s. Zakładanie jej tez nie jest bardzo skomplikowane. Ja radzie sobie narazie nawet bez snappy. Mam synka wiec nadmiar podwijam w przodu. Z tylku układami tak żeby nie wystawiało. Długie ramiona obwijam wokoło tak ze wygląda jak sumo :D i zakładami otulacz OS z podwójnymi gumkami. Tak żeby tetra była wszędzie dobrze schowana...bardzo pod pasował mi OS lennylamb. Ma trochę wyższy stan ale w pupie wszystko jest zgrabniutkie i szczelne.

W pieluszkarni jest teraz promocja na musliny ecopi. Polecam ;)

marjen
17-05-2015, 14:58
ecopi są super ale dla moich noworodkó było ich... za dużo, są grubsze i mają w sobie duuużo materiału. są bardzo chłonne i ja używam ich u starszych dzieci...

biedroneczka1
19-05-2015, 08:37
Ja tak sobie mysle jak sie sprawdzaja przy noworodku otulacze sztuczne latem.

Mam jeden z imse vimse, jest cieniutki i lekki, ale jednak sztuczne.

Czy poliester zdaje egzamin latem?

NEMO
19-05-2015, 13:41
ja nie miałam nigdy problemów z pieluchowaniem PULem, tylko zamiast wkładek polarowych, dawałam albo bambus, albo bawełnę, albo wkładki z coolmaxem. Chodzi też o to, żeby nie pakować dziecku dużo wkładu, bo to jednak grzeje, lepiej mniej i częściej przebrać. W lecie nie ma problemu, bo maluszki często trzyma się w samej pieluszce i bluzeczce, więc przebranie zajmuje sekundę :-)

kaisa
19-05-2015, 16:15
Pieluchowalam zeszlym latem w czasie upałów noworodka. Otulacz plus tetra lub formowanka. Nic się nie działo złego. Jak było bardzo gorąco to wykładałam samą tetre i zmieniałam po każdym siku.

biedroneczka1
21-05-2015, 17:54
Dzieki dziewczyny!
tak sobie mysle, ze dopoki sama roznych wersji nie sprawdze to wielu rzeczy nie bede wiedziala...
Juz sie doczekac nie moge :)

mrscreme
27-05-2015, 19:06
ooo, to temat dla mnie :D

Jak sobie poradzić z pielęgnacją pępka noworodka przy wielorazowych oraz czy używacie/ używałyście papierki żeby zwalczyć pierwsze kupki? :)

HoliPoli
28-05-2015, 06:50
Mrscreme, pępek traktowałam jak przy jednorazowych - nic szczególnego nie robiłam przy wielo

a pierwsze kupki to chodzi Ci o smółkę? Bo jak tak to ja wtedy jednorazowe stosuję

mrscreme
28-05-2015, 09:49
Ja odwijałam odrobinkę jednorazówkę, a na wysokości pępka dość cienka już była. Z tego co pamiętam, pierwsze miały też odrobinę wycięcia na pępek, stąd pytanie.

Moje dziecko waliło taką hmmm smółką dobre kilka dni, a bywały płynne także i później. Chciałabym i tak stosować wielo, stąd rozważania używania papierków

HoliPoli
28-05-2015, 11:08
Ja teraz odwijałam tylko szpitalu (czyli jednorazowe), po powrocie do domu ten pępęk był na tyle przyschnięty że się nie przejmowałam i zakładałam czy jedno czy wielo już normalnie.
no u nas smółka to dwa dni była, więc nie mam pojęcia jak się z wielo zachowuje. gdzieś na forum kiedyś czytałam, że dziewczyny po prostu jakieś gorsze wkłady stosowały w razie jakby się nie sprało
ale fakt, przy innym scenariuszu to może nie być tak proste. Na pępek to wiem, że otulacze NB niektórych producentów mają wycięcie na pępek albo są nisko wycięte

biedroneczka1
29-05-2015, 11:38
A czy ktorejs z Was zupelnei nie sprawdzilo sie pieluchowanie wielo noworodka? Jesli tak to czemu?

Szarotka
13-06-2015, 13:59
Nam się póki co sprawdzają prefoldy najbardziej.
Po tetrę sięgam dopiero, jak wszystkie prefoldy mam brudne.
Wielorazówek używamy na zmianę z pampersami. Pampki na noc, na wyjścia i czasem po domu, jak się spodziewamy dłuższej drzemki lub jak ręce nam już opadają od częstego zmieniania wielorazowych (mały potrafi się opic mleka, a potem w 40 minut zalatwić 3 pieluchy siuśkami lub kupą). :P
Synuś ma na razie 16 dni i mam nadzieję, że z czasem będzie coraz więcej wielorazowych i coraz mnie pampersów (zapach zasikanego pampersa powoduje u mnie mdłości, serio! Aż mnie odrzuca od własnego dziecka po jednym malusim siknięciu! :( ).

olady
14-06-2015, 20:49
Dopiero od skonczonego pół roku synka odczuwam radość ze stosowania wielo. Stosuje wełnę i przy tych normalnych nieplynnych kupkach otulacze zawsze czysciutkie,prefoldow zapierac nie trzeba-po prostu komfort.
A pisze dlatego ze w nowym roku pojawia się bliźniaki i też chce stosować wielo,ale jak przypomne sobie te próby sprania mlecznej kupy z welnianych otulaczy to mi się odechciewa. Może pierwsze pół roku powinnam stosować coś innego albo jak to zrobić żeby ta kupka nie wylewala się na otulacz.Kupić duże prefoldy czy tetre i obwiazywac dwie małe pupki tymi specjalnymi wiązaniami? Czy to gwarancja ze kupa nie wypłynie?

Martolina
24-07-2015, 20:22
Czekam na Malucha i kompletuje pieluchy. Zdecydowałam sie głównie na opcje otulacz plus tetra (ew ręczniki IKEA), zobaczymy jak się nam sprawdzi. W związku z tym pytanie. Jaką tetre polecacie dla noworodka? Lux czy zwykłą? 60x80cm czy 80x80cm? A może lepiej tą większa przeciąć na pół i mieć takie 40x80cm? Ile by trzeba tej tetry mieć, prać zamierzam co 2-3dni.

Jagna
24-07-2015, 20:42
Nam się póki co sprawdzają prefoldy najbardziej.
Po tetrę sięgam dopiero, jak wszystkie prefoldy mam brudne.
Ja też je pokochałam, mała z tym mikro tyłeczkiem dużo porządniej i zgrabniej opakowana niż z tetrę.
Teraz już na większych jesteśmy i też na zmianę z tetrą.

Dopiero teraz się przełamałam i zaczynam z domu w wielo wychodzić i na noc w formowanki pakować.
TB Flexi 1 i Mio bambino noworodkowy rządzi :D

Czekam na Malucha i kompletuje pieluchy. Zdecydowałam sie głównie na opcje otulacz plus tetra (ew ręczniki IKEA), zobaczymy jak się nam sprawdzi. W związku z tym pytanie. Jaką tetre polecacie dla noworodka? Lux czy zwykłą? 60x80cm czy 80x80cm? A może lepiej tą większa przeciąć na pół i mieć takie 40x80cm? Ile by trzeba tej tetry mieć, prać zamierzam co 2-3dni.
Ja mam taką grubszą i zwykłą cieniznę z Makro 80x80 od początku, nie widzę jakiejś spektakularnej różnicy.
Może poza tym, że ta cieńsza jest miększa po praniu i szybciej schnie.
Poza tym tetrę po 1 góra 2 sikach się zmienia, więc dla mnie to chłonność tu nie jest priorytetem jeno szybkie pranie, łatwe zapieranie i błyskawiczne schnięcie.

katrioszka
24-07-2015, 21:17
Poza tym tetrę po 1 góra 2 sikach się zmienia, więc dla mnie to chłonność tu nie jest priorytetem jeno szybkie pranie, łatwe zapieranie i błyskawiczne schnięcie.
Dla mnie właśnie tetra jest najtrudniejsza do zaprania. Co prawda szybko schnie, ale dużo jej schodzi i zajmuje masę miejsca na suszarce.
Ja się przy noworodku poddałam, bo postawiłam właśnie na zestaw tetra plus otulacz. Jedynie przy złożeniu takiej 40x80 nie było mega pupy, ale mój maluch w kółko spał, a potrafił tak po 3-4 godziny cięgiem, więc nie miałam serca, żeby go wybudzać na przewijanie. Bardziej chłonne zestawy były ogromne. Za to teraz uważam, że super są takie wkłady składane z bambusa. Są naprawdę chłonne, a przy tym mięciutkie.

Martolina
24-07-2015, 21:37
Dzięki za szybką odpowiedź. Na tetre padło głównie ze dlatego, ze to chyba najbardziej ekonomiczne rozwiązanie. Druga kwestia to taka, że szybko schnie a my mamy małe mieszkanie, ciepłe ale wentylacja kiepska i pranie długo schnie:/ A te składane wkłady bambusowe w jakim rozmiarze? Da rade je później wykorzystać przy większym dziecku czy lepiej sprzedać na bazarku i kupić potem większe?

katrioszka
24-07-2015, 22:00
A te składane wkłady bambusowe w jakim rozmiarze? Da rade je później wykorzystać przy większym dziecku czy lepiej sprzedać na bazarku i kupić potem większe?
Wymiar dla noworodka to ok. 30x30. Sprawdź w sklepach np. kokosi czy ecodidi. Choć przy noworodku, który potrafi zużyć 20 pieluch dziennie, nie można tu mówić o ekonomii. Później da się te wkłady wykorzystać jako dodatkowa wkładka, ale i tak wypracujesz swój system, więc ciężko to zaplanować.

iwona
25-07-2015, 12:17
jeszcze ja mam pytanie - próbuję wielopieluchować mojego 7tygodniowego synka, ale mocno odstrasza mnie duży tyłek po założeniu np. tetry i otulacza (mam i pulowe i wełniane). Kupiłam też kilka kieszonek, ale na razie są mu za duże. Zresztą jak włożę w nie wkład to pupcia też jest ogromna. Czy to wina za dużych/ grubych wkładów i złego rozmiaru tetry, czy może po prostu takie maluszki muszą podrosnąć, żeby dziecko nie wyglądało komicznie?

Kasianie
25-07-2015, 12:39
Ja przy noworodku kupilam 6 używanych otulaczy w rozmiarze noworodkowym i 30 ręczniczków z ikei. To był jedyny sposób jaki znalazłam żeby było choć trochę ekonomicznie i bez gigantycznej pupy (a taką robił rozmiar OS mimo że mój noworodek raczej do dużych należał). Na OS przerzuciłam się jak mały miał ponad 5,5kg -wtedy zaczęły się sensownie układać.

anczess
25-07-2015, 20:54

Mogłabyś napisać dlaczego tak często trzeba zmieniać tetrę? U nas czasami po 3 godzinach jest moja z przodu ale na pupie sucha.

Wifee
26-07-2015, 00:14
Mogłabyś napisać dlaczego tak często trzeba zmieniać tetrę? U nas czasami po 3 godzinach jest moja z przodu ale na pupie sucha.

Wiele matek nie wyobraża sobie ciągłego kontaktu siusiów z pupą. Ja też jak tylko wiem, że mokro to zmieniam. Chodzi nie tylko o zaparzanie ale też o rozwój bakterii.

Jagna
26-07-2015, 12:14
Dokładnie.
Poza tym teraz mam dziewczynkę i o ile chłopiec zasikiwał przód raczej, więc nie dociskało się to do skóry siłą rzeczy to młoda zasikuje tył i leży na nim całym ciałem.

Krypto
26-07-2015, 20:05
Dokładnie.
Poza tym teraz mam dziewczynkę i o ile chłopiec zasikiwał przód raczej, więc nie dociskało się to do skóry siłą rzeczy to młoda zasikuje tył i leży na nim całym ciałem.

Właśnie to odkryłam. Mała moczy pieluchę z tyłu, a z przodu jest sucha. Niestety, jak szyłam pieluszki noworodkowe, to nie znałam płci dziecka, więc
więcej warstw chłonnych dawałam z przodu. W otulaczach polarkowych też wzmocnienie wszywałam z przodu, no i teraz mam dziecko często przemoczone...

HoliPoli
27-07-2015, 07:49
A moje obie dziewczyny są sikające do przodu i pielucha z tyłu najczęściej sucha. Także nawet jak zna się płeć to nie zawsze to pomaga w wyborze pieluch ;)

Jagna
27-07-2015, 20:41
problem się zniweluje, jak przestaną li wyłącznie leżeć ;)
ale to już nie będzie pieluchowanie noworodka :hide:

kaszuba
10-08-2015, 12:44
Przeszperałam całe forum i cały internet. Podpytałam doświadczone mamy.
Dobrze, że jeszcze przed ciążą wiedziałam co nie co o wielopieluszkowaniu.
Teraz w ciąży cieszę się, że zaczęłam zbierać powoli swoje zapasy ::D
Mój dzidzuch urodzi się z końcem/początkiem roku jak mu się zachce wyjść :p

Doszłam do wniosku, że pieluchowanie noworodka to metoda prób i błędów wszystkiego trzeba spróbować.
Na pewno nie chce mojej malutkiej dupinki kisić w pampku ( wiadomo do szpitala na smółkę będę miała)
W sumie w pampkach zdarzają się niespodzianki, siostry synek przy każdej kupie miał narobione po pachy i do przebrania a przecieki nocne były codziennie.

Ja chyba zdecyduje się na wszystko po trochu,
Mam tak
2 otulacze S pupuś (chinki)
2 otulacze S kokosi ( nie wiem czy newborn kupić ?0)
3 kieszonki noworodkowe pupuś ( na próbę)
Wkłady bambusowe 4szt, mikrofibra4szt

Planuje kupić
1 otulacz bambino mio
5szt. Perfold newborn kikko
10szt Perflod inflant kikko
30 szt tetry i właśnie tu jest szkopuł
3 otulacze od jednej z Forumowiczek na próbę
10 sztuk ręczniczków ikea

reszta już będzie kupowana OS bo wiadomo malutka dupinka rośnie
Trochę kieszonek trochę otulaczy a z wkłądami chyba będę eksperymentować
Bo czytałam, że jeden strony zwykła cieniutka tetra z allegro ok a jedni piszą, że nie.
Grubsza zrobi kuper a cieńka będzie po jednym siku przeciekać.

Może warto kupić lepszą grubszą i spróbować ją zmniejszyć samemu ?

Jaką tetrę polecacie dla noworodka

kaisa
10-08-2015, 13:06
Zależy od wielkości tegoż noworodka. Ja z powodzeniem używałam kikko 70x70, ona z tych grubszych jest.
Moje dziecko wazylo 3600 po urodzeniu.

Ewis
31-08-2015, 08:11
Witajcie dziewczyny mize mi cos podpowiecie - jeszcze zanim moja dzidzia wyskoczyla to bylam nastawiona mega na wielo.
Ogolnie mam otukacze bambino mio do 5kg i wkladam prefoldy te najmniejsze i wkladke polarowa a pupa jest mam wrazenie ogromnai wydaje mi sie ze jak lezy na pleckach to ja uciska ci nieco.Wielo stosowalam od 2200g potem przy 3400g.
Uzywalam kieszinek ecodidi i kokosi takich malych i przeciekaly.
Jedynie co mi sie sprawdza to otulacze milowia i ich wkladyalepilam tylko na probe 2 szt. Bo drogie. Nakuoilam duzo prefoldow ale mam wrazenie ze na tych pleckach ma niewygodnie. I tak kaxdy otulacz ma inna szerokosc - kokosi szersze niz milovia i mam wrazenie ze trzeba bybylo miec do konkretnego otulacz konkretny wklad.
A moze nie mam wsparcia bo wszyscy wkolo zaskoczeni ze ja taki system chce pieluchowania. Maz ich nie uzywa tylko ja, mama mi mowi zebym pampki uzywala tymbardziej ze nie sa drogie. Eh a ja zniechecona ich bie uzywam :/

Lauren
31-08-2015, 08:28
Ewis głowa do góry! Gwarantuję Ci,że co druga mama tak miała jak Ty:) ja również,gdy pieluchowałam noworodka od 3 dnia życia to po kilkunastu dniach walki z przeciekami i moimi niewydarzonymi pieluszkami stwierdziłam,że odpuszczam,ale dzieć rósł,pieluszki zaczynały bardziej pasować na pupcię,ja w międzyczasie wymieniłam swój stosik i było coraz lepiej:) przyznaję,że używałam pampersów na początku jak już miałam dość mokrych ciuszków,nie dawałam rady,chyba bardziej psychicznie:) Nie używałam prefoldów,tylko płaskie wkłady,cieniutkie,również wydawało mi się ,że dziecko ma niewygodnie - sama nie chciałabym na czymś tak grubym leżeć. Kieszonek nie używałam na początku bo nie widziałam sensu za bardzo,tylko otulacze i wkłady:)
Moja mama róznież była sceptycznie nastawiona do wielo a teraz nie moze wyjść z podziwu jaki to wspaniały wynalazek i sama zakłada Małej pieluszki:)

Lauren
31-08-2015, 08:38
jeśli chodzi o rozmiary otulaczy i wkładów do nich to fakt,że są różne różniste,ja stosowałam Milovię S i wkłady z Bumgeniusa te cienkie i krótkie,ale miałam też stos ręczniczków ikea,są bardzo tanie, a praktyczne i cienkie. Na to dawałam polarek i już,Mała miała naprawdę wygodnie,bardzo mi na tym zależało.

Otulacze Mio z tego co wiem są bardzoo fajne przy małych bobasach,sama nie stosowałam,ale dziewczyny je chwaliły,możesz spróbować używać ich z tetrą lub flanelką albo właśnie tymi ręcznikami z Ikei.

kornflejka
03-09-2015, 15:47
Witajcie dziewczyny mize mi cos podpowiecie - jeszcze zanim moja dzidzia wyskoczyla to bylam nastawiona mega na wielo.
Ogolnie mam otukacze bambino mio do 5kg i wkladam prefoldy te najmniejsze i wkladke polarowa a pupa jest mam wrazenie ogromnai wydaje mi sie ze jak lezy na pleckach to ja uciska ci nieco.Wielo stosowalam od 2200g potem przy 3400g.
Uzywalam kieszinek ecodidi i kokosi takich malych i przeciekaly.
Jedynie co mi sie sprawdza to otulacze milowia i ich wkladyalepilam tylko na probe 2 szt. Bo drogie. Nakuoilam duzo prefoldow ale mam wrazenie ze na tych pleckach ma niewygodnie. I tak kaxdy otulacz ma inna szerokosc - kokosi szersze niz milovia i mam wrazenie ze trzeba bybylo miec do konkretnego otulacz konkretny wklad.
A moze nie mam wsparcia bo wszyscy wkolo zaskoczeni ze ja taki system chce pieluchowania. Maz ich nie uzywa tylko ja, mama mi mowi zebym pampki uzywala tymbardziej ze nie sa drogie. Eh a ja zniechecona ich bie uzywam :/
Brak wsparcia może zniechęcić do wszystkiego także nie dziwi mnie, że Ci ciężko. Ja uźywałam pray synku wielo od 5 dnia życia, głównie tetry, ale też prefoldów. I nie wspominam jakoś żeby miał pupę gigantyczną. Na pewno jest większa niż w jednorazówce, no ale tego się nie da uniknąć. Myślę, że po prostu się trzeba przestawić na to, że wielo zajmują więcej miejsca :)
co do przecieków to są irytujące owszem. U nas pierwsze tygodnie to była zmiana ciuszków przy kaźdej zmianie pieluchy ;) ale potem jakos minęło i nadal Grubcio na wielo,a ma20 miesięcy. Głowa do góry!