PDA

Zobacz pełną wersję : pieluchowanie noworodka - zbiór rad

Strony : 1 2 3 4 5 [6] 7

Ewis
03-09-2015, 23:10
Dzieki dzieeczyny - na.ta chwile stosuje system mieszany - w domu wielo, a na spacery, do lekarza i na noc pampki.
Jestem zachwycona otulaczami milovi i ich wkladami ale wklady od nich mam tylki dwa a reszta prefoldy i rozne inne jakie kupowalam na probe.
Co ile przewijacie maluchy?
Wczoraj probowalam.formowanke.lolipop czy jakos.tak sie nazywa i otulacz z kokosi + wklaka.polarowaak na 4 godziny to przecieku nie bylo :) nie chcialam mlodej trz
ymac dluzej i juz pozniej zalozylam pampka.
Mam problem z kieszontak jak. kami wszystkie mi sie robia mokre. Moze zatluszczone sa ale taki egzemplarz dzidzi?

Lauren
04-09-2015, 07:58
Dzieki dzieeczyny - na.ta chwile stosuje system mieszany - w domu wielo, a na spacery, do lekarza i na noc pampki.
Jestem zachwycona otulaczami milovi i ich wkladami ale wklady od nich mam tylki dwa a reszta prefoldy i rozne inne jakie kupowalam na probe.
Co ile przewijacie maluchy?
Wczoraj probowalam.formowanke.lolipop czy jakos.tak sie nazywa i otulacz z kokosi + wklaka.polarowaak na 4 godziny to przecieku nie bylo :) nie chcialam mlodej trz
ymac dluzej i juz pozniej zalozylam pampka.
Mam problem z kieszontak jak. kami wszystkie mi sie robia mokre. Moze zatluszczone sa ale taki egzemplarz dzidzi?
A kieszonki masz S czy One Size? Mi kieszonki przy takim maluchu zupełnie się nie sprawdzały,wszystkie mi przeciekaly,no,ale ja miałam kieszonki One Size.. a są wogóle kieszonki S?:confused: jesli masz One Size'y to proponuję odłożyć je na półkę i trochę poczekać,aż Dzieć podrośnie.:) A wiesz,przyszło mi jeszcze do głowy,że może spróbowałabyś używać gatek wełnianych? są tanie,a ładnie trzymają i przy małych dzieciach łatwiej jest uniknąć przecieków bo okrywają nózki. Polecam też otulacze wełniane. Próbowałaś wełny?
Formowanki,jak najbardziej się sprawdzają:)zwłaszcza na nocki.

Tak jak pisała Kornflejka początki z wielo bywają trudne (myślę,że u zdecydowanej większości mam), a potem już jest tylko lepiej, jesli Ci tak wygodniej to stosuj na razie system mieszany,ja też tak robiłam jak już miałam dość ciągłych przecieków.

Ewis
04-09-2015, 13:11
Lauren - kieszonki am 2 w rozmiarze S z ekodidi i kokosi kupilam je z bazarku - dziewczyny uzywaly je na wyjscia i ja tez tak chcialam ale co sprobowalam w domu to mokre - moze jakies namaczamie albo cis musze zrobic. Kuoilam nowa chinke z polarku w rozmiarze one size i tez mokra :(
Mloda teraz ma 4,6kg i zaraz kieszonki zrobia mi sie za male i jakos mnie nie przekonaly a tak zie zapowiadalo prosto :/
Welenki nie mam. Hm moj maz.jak uslyszal ile juz kasy dalam na te pieluchy to nie jest zachwycony.
Mam 2 formowanki nie wiem chyba z bambusa.
3 otulacze z bambino mio ale do 5 kg i juz ja obciskaja
Otulacz kokosi S i 2 otulacze z milovi w rozmiarze s.

Musze sprobowac tej welny poszukam.na.bazark.
Przepraszam.za bledy ale pisze z tel. I jak chce cos poprawic to kursor mi sie przestawia :/

Kasianie
04-09-2015, 13:26
Jak ma być tanio to ją polecam nabyć tak z 6 używanych otulaczy OS i z 20 pieluchy terenowych podwójnie tkanych (coś ok 3.50 na aleegro). Po domu na dzień powinno starczyć. Szybko schnie.

kornflejka
04-09-2015, 13:27
Ewis, system mieszany to mega osiągnięcie moim zdaniem!! Gratki!!
odnośnie kieszonek - u nas też praeciekały. Odtłuściłam i nawymyślałam, a ostatecznie okazało się, że nie umiałam dobrze wkładów dopasować plus dzieciak był za mały na te co miałam. Spróbuj może tetry z otulaczami tymi co masz?

olalen
04-09-2015, 13:42
Tak jak pisała Lauren, też polecam wełnę dla takiego maluszka (szczególnie gatki). Do tego najtańsza tetra spięta snappi i masz małe ryzyko przecieków ;) Formowankę Lollipop, którą masz, bardzo polecam, moja ma ponad 6 miesięcy i ciągle u nas w użyciu rozmiar 1.

HoliPoli
04-09-2015, 14:16
A ja akurat gatek dla malucha nie polecam. Przy starszym dzieciu mi się sprawdzały ale jak maluchowi co chwilę trzeba było je ściągać i zakładać ponownie to miałam dosyć gimnastyki. Zdecydowanie otulacze przy noworodkach i małych niemowlakach polecam

Lauren
04-09-2015, 15:33
A ja akurat gatek dla malucha nie polecam. Przy starszym dzieciu mi się sprawdzały ale jak maluchowi co chwilę trzeba było je ściągać i zakładać ponownie to miałam dosyć gimnastyki. Zdecydowanie otulacze przy noworodkach i małych niemowlakach polecam
tak,zgodzę się ,że z gatkami jest trochę zachodu,ale na noc i na spacery są super:) za otulaczami też murem stoję:) kieszonki jakoś do mnie nie przemawiają przy tak małym dziecku.

Ewis a nie myslałaś o używanych pieluszkach,tak jak dziewczyny pisały? na bazarku jest dużo noworodkowych,są o wiele tańsze niż nowe,na pewno znajdziesz coś dla siebie:)

Liskova
31-10-2015, 17:31
a powiedzcie mi proszę, pieluchy NB jak długo stosujemy, zanim przejdziemy na jakieś OS? Kupiłam kilka kieszonek OS na późniejszy okres, a teraz się zastanawiam co by kupić dla całkiem małego dziecka.
Wielo zamierzam stosować od ok. 2 tygodnia życia.

Myslałam, że na początek też kupię kieszonki, ale z tego, co widzę, to dla noworodków najbardziej polecane są otulacze + wkład (najczęściej widzę tetrę, wygodne to?*)

*myślałam, że na początek bierzemy jakiś wkład, żeby dziecko nie czuło, że ma mokro? A przy tetrze, to od razu po siku chyba czuje, że ma mokro?

Ile potrzebuję zestawów? Patrzyłam na domowa.tv to przy założeniu prania co 2 dzień wyszlo ok. 24-30 zestawów, rzeczywiście aż tyle?

Nie ukrywam, że skłaniam się ku używkom, chyba napiszę na bazarku w dziale 'kupię', tylko muszę ogarnąć CO chcę rzeczywiście kupić..

sowa_przemądrzała
31-10-2015, 18:05
Wszystko zależy od gabarytów dziecka. Moja córa była raczej dorodna i na OS zaczęłyśmy przechodzić jak miała ok. 6 tygodni, gdy miała 2 miesiące najmniejsze pieluszki (te, które idealnie leżały od pierwszych dni życia) były już definitywnie za małe. Kieszonki rzeczywiście lepiej sprawdzają się przy większym dziecku. Też widziałam wszędzie tetrę i nakupowałam straszne ilości, a zupełnie się z nią nie dogadałam. Najlepiej do otulaczy sprawdziły mi się wkłady Puppi i formowanki (bo kupka co chwilę i przy wkładzie od razu otulacz do wymiany, co też trzeba wziąć pod uwagę, że tych otulaczy przy noworodku idzie znacznie więcej, niż przy starszym dziecku). Kwestia sucho/mokro jest bardzo indywidualna, moja córa od zawsze ma mokro i nie zgłasza zastrzeżeń, a mam wrażenie, że dzięki temu lepiej idzie nocnikowanie. A zestawów chyba można mieć mniej, ja na pewno nie miałam aż tyle, ale jak brakło (zazwyczaj otulaczy) po prostu sięgałam po pampersa.

kornflejka
31-10-2015, 18:25
Tak na szybko wyszukałam. Zajrzyj tu http://www.chusty.info/forum/showthread.php/115702-Kieszonki-one-size-od-kiedy
i tu
http://www.chusty.info/forum/showthread.php/123657-Newborn-a-one-size
to w kwestii os a noworodek :)
co do tetry to ja się np dogadałam i używaliśmy głownie tetrowych pieluch i otulaczy jakos do 7-8 miesiąca. Najlepiej kupic kilka roznych rozwiązań zebys mogła sprawdzic co u Was sie sprawdzi najlepiej. Z tego co pamietam nieśli około 40 sztuk tetry plus kilka formowanek i kilka (4-5) otulaczy i to nam wystarczało.

nanak
31-10-2015, 18:38
Ja wprawdzie jeszcze nie praktycznie doswiadczona (dopiero czekamy na nasze blizniaki), ale napisze co kupilismy: po 4 otulacze NB na jednego plus 24 szt. tetry. Pewnie dokupimy jeszcze troche wkladow, najpierw zobaczymy jak dogadamy sie z tetra :) No i wyjdzie tez czy starczy nam otulaczy heh, bo to raczej ilosc bardzo na styk ;)

- wysłane z TT -

joasia
31-10-2015, 19:10
otulacz plus tetra może nie wygodne ale ekonomiczne (może być otulacz plus wkład lub otulacz plus formowanki) ale formowanki kieszonki i aio to droższa opcja - jak kasa nie ma znaczenia to czemu nie - jest też bazarek jak napisałaś
co do sucha przy pupie to na tetrę też można dawać te polarkowe wkładki
co do zestawów to dla noworodka najwięcej często siusia i kupka też dużo jak nie w każdą pieluchę - otulaczy tyle nie potrzebujesz ale już tego co dasz do środka to tak sporo potrzeba tetry, wkładów, prefoldów, formowanek bo to za każdym razem do prania - otulacz starcza na więcej chyba, że ewidentnie każda kupka go zabrudzi (ja miałam ten problem)
jescze kwestia suszenia tetra schnie szybko a formowanka dłużej a to też ma wpływ na ilość oraz jak i gdzie chcemy suszyć (tetra latem błyskawicznie) a może masz suszarkę wtedy też potrzeba mniej (tylko nie wszystko w niej można suszyć)

nanak
31-10-2015, 19:13
joasia, a czy i ile mialas wkladow "sucha pupa"?

- wysłane z TT -

Liskova
31-10-2015, 19:28
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

Tetrę i tak będę kupować, bo zawsze się przyda, to wezmę po prostu więcej.

Co do formowanek, to możecie mi pokazać jakiś link, o jakie konkretnie chodzi? Czy tu polecacie jakieś konkretne firmy?

Aha i te wkładki sucha pupa, to też jakieś konkretne? Kupiłam z Milovii z mikropolaru rozmiar M (to z myślą o tych nastepnych pieluchach) - one będą za duże? Są od 3,5kg.

Uff, ja myślałam, że muszę mieć 24 otulacze :D

Co do suszenia, to suszarki niestety nie mam, ale zimą palimy w piecu, pranie suszy się przy piecu, a wtedy schnie błyskawicznie. Laterm suszymy na sznurku na zewnątrz :)

Aha, czy składanie tetry do otulacza jest jakieś trudne? Bo na jakiejś stronie wyczytałam z minusów takich rozwiązan (otulacz+tetra), własnie pracochłonność składania tetry..

joasia
31-10-2015, 19:36
joasia, a czy i ile mialas wkladow "sucha pupa"?

- wysłane z TT -
mnie nie pytaj bo ja nie jestem dobrym przykładem (pieluchy to mój nałóg z którego się leczę;)) - 40szt mikropolar i 20szt. coolmaks - ja miałam ecodidi i kokosi
z milovi wkładów "sucha" pupa polarkowych nie polecam bo się kulkują

nanak
31-10-2015, 19:36
Liskova, formowanki mi polecano: Ecodidi bambusowa Soft&Fluffy xs/s. Nie wiem jeszcze czy kupie, ale sie zastanawiam ;)

Co do skladania tetry to ja sie uczylam z filmiku na yt. Poszukaj "babyetta skladanie tetry" czy jakos tak.

Ja tylko podpowiadam co mi poradzono :)

Joasia, dzieki za rade hehe :)

- wysłane z TT -

joasia
31-10-2015, 19:40
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi :)

Tetrę i tak będę kupować, bo zawsze się przyda, to wezmę po prostu więcej.

Co do formowanek, to możecie mi pokazać jakiś link, o jakie konkretnie chodzi? Czy tu polecacie jakieś konkretne firmy?

Aha i te wkładki sucha pupa, to też jakieś konkretne? Kupiłam z Milovii z mikropolaru rozmiar M (to z myślą o tych nastepnych pieluchach) - one będą za duże? Są od 3,5kg.

Uff, ja myślałam, że muszę mieć 24 otulacze :D

Co do suszenia, to suszarki niestety nie mam, ale zimą palimy w piecu, pranie suszy się przy piecu, a wtedy schnie błyskawicznie. Laterm suszymy na sznurku na zewnątrz :)

Aha, czy składanie tetry do otulacza jest jakieś trudne? Bo na jakiejś stronie wyczytałam z minusów takich rozwiązan (otulacz+tetra), własnie pracochłonność składania tetry..

ja z noworodkowych polecam kokosi ale ile mam tyle opinii;)

piszesz o wkładzie mikrofibrowym z warstwą polarku (generalnie do otulaczy) - czy za duże to zależy od dzidziusia (bo jest różnica od 2,5 do 4,5 wagi urodzeniowej)

z tetrą i składaniem to co kto lubi - upychanie wkładów w kieszonki też zajmuje czas;) wszystkiego można się nauczyć, ale nie wszytko każdemu odpowiada

nanak
31-10-2015, 19:43
Joasia, o to jestes kolejna polecajaca Kokosi. Bo ja sie zastanawialam jeszcze nad formowankami noworodkowymi od nich, bo cena mi sie podoba.

Ja to chce ewentualnie formowanki na wyjscie czy do lekarza. Ale ciagle mysle... Zastanawialam sie ew.nad kieszonkami na wyjscie do lekarza, ale nie jestem przekonana czy dla noworodka bedzie ok.

- wysłane z TT -

kaisa
31-10-2015, 19:45
Według mnie tetre składa się szybko, to była nasza podstawa w ciągu dnia przy noworodku. Ale otulacze były do prania praktycznie przy każdej zmianie pieluszki, jednak ilość kup noworodka jest porażająca ;)
Na noce polecam formowanki, tetra wg mnie jest za mało chłonna, trzeba by co chwilę ją zmieniać.

nanak
31-10-2015, 19:47
Kaisa, a formowanka nie robi za wysokiej/duzej pupci? To w sumie jedyne co mnie zastanawia (no i to, ze wolno schnie). Ale jesli ma byc lepsze na noc to czemu by nie... Ale wtedy ile ich trzeba na dziecia?

- wysłane z TT -

Liskova
31-10-2015, 19:55
Dobra, czyli porządkując:

- potrzebuję 4-6 otulaczy NB lub XS/S
- tetrę (20szt.?), taka może być? http://www.aptekagemini.pl/weber-pielucha-tetrowa-biala-115g-m2-60x80cm-1-sztuka.html (jest jeszcze ew. kwadratowa 80x80, jeśli jest lepsza)
- wkładki sucha pupa: http://www.ecodidi.pl/pl/p/5-x-wklad-chlonny-bambusowy-softfluffy-SXS-28x11cm-/256 takie? 10 wystarczy?
- 4 formowanki?

I mój 'zestaw dzienny' wyglądałby: (od pupy): papierek na kupę, potem wkład chłonny bambusowy, potem tetra złożona, na to otulacz? I rozumiem, że teraz tak, jak duuuża awaria, to wiadomo - wszystko do prania. Jak małe siku, to wystarczy, że wymienię tylko ten wkład bambusowy, jeśli tetra nie ucierpi?

A formowanki, to jak zrozumiałam - na noc i na wyjścia? Bo to już taki 'pancerny' zestaw?
I wtedy mój zestaw od pupy, to: papierek, potem wkład chłonny, formowanka, otulacz (czyli to, co wyżej, tylko tetry już nie daję)?

Czy jak mam formowankę np. Ecodidi, to otulacz też muszę mieć tej firmy, czy inne też będą pasować?

nanak
31-10-2015, 19:57
Liskova, co do reszty to niech dziewczyny sie wypowiedza, natomiast ja powiem tylko ze inwestowalam w kwadrat tj.tetre 80x80, bo latwiej mi ja zlozyc.

- wysłane z TT -

sowa_przemądrzała
31-10-2015, 20:20
Tylko ta tetra a apteki Gemini po kilku praniach już nie jest kwadratowa :ninja: Właśnie ją mam (niby 80x80) i ona się nie nadaje dla noworodka, jest za duża. Taka 80x80 jest świetna z Ecopi (trzyma proporcje), ale też dla noworodka się nie nada. Są w sklepach pieluszkowych fajne tetry 70x70, też trzymają fason. Są nieco cieńsze no i mniejsze i łatwiej coś takiego upchać do otulacza.

nanak
31-10-2015, 20:24
Sowa, ja 80x80 biore pod uwage jako zawiniecie na berbeciu i zalozenie na to otulacza dopiero, nie do srodka wpychanie tetry. Mam kilka sztuk 40x80 w razie gdybym chciala upchnac do srodka do otulacza (jakby mi sie zamarzylo ;) ).

Ale dobrze, ze zwrocilas na to uwage bo Liskova moze chce wlasnie do srodka wkladac :)

- wysłane z TT -

kaisa
31-10-2015, 20:26
Kaisa, a formowanka nie robi za wysokiej/duzej pupci? To w sumie jedyne co mnie zastanawia (no i to, ze wolno schnie). Ale jesli ma byc lepsze na noc to czemu by nie... Ale wtedy ile ich trzeba na dziecia?

- wysłane z TT -
Nie robi. Te formowanki kokosi, o których wspominała joasia, są naprawdę malutkie, są bambusowe, więc bardziej chłonne porównując z tą samą ilością/objętnością tetry.
Ja zmieniałam pieluszkę w nocy 2-3razy, przez pierwsze dwa, trzy miesiące kupka była prawie w każdej pieluszce więc trzeba było. Czyli 3 formowanki na noc, jeśli zamierzasz prać co 2 dni to potrzebujesz 9sztuk (bo trzeba liczyć jeszcze dzień na wyschnięcie).
Ja mam dziecko ze środka lata, więc miałam 4 formowanki, pralka rano, wieczorem były suche. A na jesień już zaczęłam używać os.

joasia
31-10-2015, 20:28
tylko żeby nie było nie wszystkim sprawdza się tetra (np. mi przy noworodku)
formowanki noworodkowe nie będą grube pod pleckami
a i tetra tetrze nie równa taka ecopi muślina to raczej na ręcznik dla noworodka

nanak
31-10-2015, 20:28
Kurde, to wychodzi mi 18 sztuk formkwanek dla blizniakow. Hmm. A myslalam, ze 8 starczy heh... ;) wstepnie moze tyle zamowie, a jesli cos to pozniej domowie i tyle.

- wysłane z TT -

abcd_2007
31-10-2015, 20:33
Ja zmieniałam pieluszkę w nocy 2-3razy, przez pierwsze dwa, trzy miesiące kupka była prawie w każdej pieluszce więc trzeba było. Czyli 3 formowanki na noc, jeśli zamierzasz prać co 2 dni to potrzebujesz 9sztuk (bo trzeba liczyć jeszcze dzień na wyschnięcie).
Ja mam dziecko ze środka lata, więc miałam 4 formowanki, pralka rano, wieczorem były suche. A na jesień już zaczęłam używać os.

O jeżu! To ja przewijałam młodego 14 razy w nocy mnimum :D Wtedy jeszcze byliśmy na pampkach - na noc szykowałam 20 sztuk i zazwyczaj schodziło koło 14 :P Co chwila była pobudka na cycka, w czasie cyckania były ze trzy kupy :twisted:. To był przerób :cool:

kaisa
31-10-2015, 20:35
Kurde, to wychodzi mi 18 sztuk formkwanek dla blizniakow. Hmm. A myslalam, ze 8 starczy heh... ;) wstepnie moze tyle zamowie, a jesli cos to pozniej domowie i tyle.

- wysłane z TT -

Pewnie, zamówić wiecej zawsze możesz, jeśli taki system Ci się sprawdzi. Tak jak dziewczyny wcześniej pisały, popróbuj różnych opcji i kombinacji, bo każdemu co innego się sprawdza.

O jeżu! To ja przewijałam młodego 14 razy w nocy mnimum :D Wtedy jeszcze byliśmy na pampkach - na noc szykowałam 20 sztuk i zazwyczaj schodziło koło 14 :P Co chwila była pobudka na cycka, w czasie cyckania były ze trzy kupy :twisted:. To był przerób :cool:
Wow.
No ja przebierałam jak już zjadł i się wykupał do końca, bo inaczej by trzeba było rzeczywiście non stop przewijać :D

joasia
31-10-2015, 20:43

o u mnie było to samo na dobę schodziło mi ok 40szt:)

kaisa
31-10-2015, 20:51
Czyli widzicie. Co egzemplarz to inaczej. Moja koleżanka ubierała na całą noc jedna pieluchę i dziwila się,co ja tak często przebieram:D

abcd_2007
31-10-2015, 21:00
No u nas się nie dało przewinąć po wykupkaniu bo: budził się już z prezentem-przewinęłam, dostał cyca, po kilku minutach - trzeba było przewinąć, znów cyc - przewijanie, już przysypiał (na cycu)- kolejne przewijane :D
No i jak nakupkał to zaraz darł sie wniebogłosy :)

Koleżanka ma teraz drugie i mówi że w nocy nie przewija bo nie musi (tez na cycu).

edit: no i pamiętam ze moje noce wyglądały tak: ja na fotelu z ssakiem pare razy w nocy - młody żre i sr... :D a ja starając się nie zasnąć młóciłam słonecznik :D

Liskova
31-10-2015, 21:05
Jezu, no nie piszcie mi o przewijaniu 14 razy w nocy, bo porzucę pomysł wielo w cholerę.. :D
To tetrę skąd możecie polecić?

Myślałam, żeby wkładać ją do środka, a lepiej owijać malucha nią?

Tulli
31-10-2015, 21:08
U nas 3 otulacze, ecobambino, imse wimse, formowanek 3-4 i wkłady bambusowe kokosi. To najbardziej lubię używać. I jeszcze AIO bambamsa. I gdyby nie NB, to długo nie bylibysmy wielo. A mały duży się urodził, ale to nie to. Os jeszcze czekają
Jesli chodzi i kupy jest jedną dziennie. Jak były 3-4 wolalam jedno.

piszę z telefonu

abcd_2007
31-10-2015, 21:08
Ponoć z pierwszym dzieckiem najgorzej :twisted:

Noworoda to ja bym chyba w tetrę owijała, jakieś origami czy samolot, jak to się tam zwie. No chyba że masz nadmiar otulaczy :) Mój np zazwyczaj ufajdolił sobe przy okazji bodziaki aż do połowy pleców :cool:

No i myślę że najzwyklejsza marketowa tetra dla noworoda wystarczy - przecież to i tak mało sika, więcej brudzi, więc i tak często się przewija

sowa_przemądrzała
31-10-2015, 21:15
Sowa, ja 80x80 biore pod uwage jako zawiniecie na berbeciu i zalozenie na to otulacza dopiero, nie do srodka wpychanie tetry. Mam kilka sztuk 40x80 w razie gdybym chciala upchnac do srodka do otulacza (jakby mi sie zamarzylo ;) ).

Ale dobrze, ze zwrocilas na to uwage bo Liskova moze chce wlasnie do srodka wkladac :)

- wysłane z TT -

Ale ja ją kupiłam właśnie z myślą o składaniu w samolot, zawijaniu, spinaniu snappi i na to otulacz. No way. Za dużo. Jakbym nie zwinęła wystawało spod wszystkich otulaczy NB. Może gdybym założyła OS byłoby OK, ale pupa byłaby gigantyczna. W składanie tetry a la wkład się nie bawiłam.

nanak
31-10-2015, 22:27
No to teraz mam zagadke czy moje wielo-pieluchowanie wypali... ;) Okaze sie ech.

- wysłane z TT -

abcd_2007
31-10-2015, 22:30
Ej, czemu ma nie wypalić? Napewno taaaaniej wyjdzie i zdrowiej:) (no może nie dla pralki akurat:))

nanak
31-10-2015, 22:35
Abcd, ze sie pomecze nieco. Rezygnowac nie mam w planach (zdrowiej to raz, a dwa ze nie chce tony smieci zostawiac) :)
Co najwyzej kupa bedzie wszechobecna hahaha ;)

- wysłane z TT -

abcd_2007
31-10-2015, 22:41
Iii tam :) Tak samo się pomeczysz przy jedno jak i wielo :) Przy wielo tylko pranie dochodzi, ale mleczne kupki się super spierają :)

nanak
31-10-2015, 22:43
Jedno nawet pod uwage nie bralismy ;) Tez jestem zdania ze to i tak smierdzacy interes przy jakiejkolwiek metodzie :)
Raczej mnie zastanawia czy plecy czesto beda u Gagatkow w kupie hiehiehie mmm ;)

- wysłane z TT -

Liskova
01-11-2015, 11:19
A powiedzcie mi, skoro tetra 80x80 jest za duża, to w jaki rozmiar mam celować? Bo tu pisałyście, żeby kupić najtańszą marketówkę (np. w jakimś Auchan?), ale jaki rozmiar?
I wtedy wkładać do otulacza tą tetrę jak wkład, czy owinąć dziecko tą tetrą, spiąć snappi i dopiero otulacz? Co się bardziej sprawdzi, zakładając, że częściej będzie to kupa, niż siku?

I tak sobie dumam, skoro będzie częściej kupa niż siku, to dawać ten wkład ''sucha pupa', czy sobie darować, skoro i tak będę musiała przebierać co chwilę i bez różnicy czy sucha pupa, czy nie, skoro brudna :D

A jeszcze jakbym chciała wkłady bambusowe (wymiennie z tetrą), to mówicie o takich: http://www.kokosi.pl/wklady/1394-wklad-bambusowy-skladany-mniejszy-zestaw-5-szt.html składanych jak tetra, czy o takich gotowych: http://www.kokosi.pl/wklady/34-wklad-bambusowy-maly.html ?

Liskova
01-11-2015, 11:21
Upatrzyłam sobie trochę rzeczy na OLX, podpowiecie, czy dobry wybór?

1. Otulacz Kokosi NB: http://olx.pl/oferta/otulacz-noworodkowy-s-kokosi-pieluszki-wielorazowe-CID88-IDc9jEp.html#f31a293d18
2. Otulacz tots Bots NB: http://olx.pl/oferta/otulacz-tots-bots-noworodkowy-pieluszka-wielorazowa-CID88-IDbKnlf.html#5322612bd3
3. Otulacz Milovia r. S - http://olx.pl/oferta/pieluszka-wielorazowa-otulacz-s-milovia-CID88-IDcnQt7.html#5322612bd3
4. Jeszcze jedna Milovia r. S: http://olx.pl/oferta/pieluszka-wielorazowa-otulacz-s-milovia-CID88-IDcnQhx.html#5322612bd3
5. AIO Imse Vimse NB: http://olx.pl/oferta/pieluszka-wielorazowa-noworodkowa-aio-imse-vimse-CID88-IDc9kG3.html#5322612bd3
6. Dwa wkłady bambusowe Kikko: http://olx.pl/oferta/wklady-bambusowe-noworodkowe-kikko-do-pieluch-wielorazowych-CID88-IDcnR9h.html#5322612bd3
7. Otulacz Bummis NB: http://olx.pl/oferta/pieluszka-wielorazowa-nowordokowa-s-otulacz-bummis-CID88-IDbFvOP.html#5322612bd3

Czyli podsumowując: 5 otulaczy, 1x AIO i 2 wkłady bambusowe.
Musiałabym wtedy dokupić tylko kilka formowanek (na noc/wyjścia), myślałam o tych: http://www.kokosi.pl/97-formowanki-noworodkowe (ale to dobre rozwiązanie z tymi troczkami? ) wkłady bambusowe/tetrę i papierki na kupę.

joasia
01-11-2015, 11:26
Jedno nawet pod uwage nie bralismy ;) Tez jestem zdania ze to i tak smierdzacy interes przy jakiejkolwiek metodzie :)
Raczej mnie zastanawia czy plecy czesto beda u Gagatkow w kupie hiehiehie mmm ;)

- wysłane z TT -
to ja dodam, że przy pierwszym to mi ciekły równo wielo i jednorazówki tak samo z kupą na pleckach
a na pocieszenie to na początku kupa tak nie pachnie jak po rozszerzaniu diety;)

Liskova
01-11-2015, 11:55
Jeszcze podczytałam na forum, że polecane są muśliny z IKEI: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60203764/ to może by takie kupić zamiast tetry?

Przepraszam za natłok pytań!

nanak
01-11-2015, 12:03
Ja kupilam tetre z allegro. I z Pupusa, bo akurat zamowienie kompletowalam :)

- wysłane z TT -

kaisa
01-11-2015, 12:07
Jeszcze podczytałam na forum, że polecane są muśliny z IKEI: http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/60203764/ to może by takie kupić zamiast tetry?

Przepraszam za natłok pytań!
Tetra z Ikei jest super, trzyma format, kształt i nie wygląda jak szmata nawet po wielu praniach. Tyle że jest dość gruba, na małego noworodka może być za duża. Ja dla mojego używałam, ale on duży chłop był od początku.

NEMO
01-11-2015, 13:35

- wysłane z TT -

To jesli chodzi o zatrzymanie kupy w pieluszce, to wygrywają wielo, bo mają gumke na plecach, a z pampera wszystko plecami wyłazi :-)

nanak
01-11-2015, 13:50
A no prosze, kolejny plus ;)

- wysłane z TT -

Liskova
01-11-2015, 20:50
Mogłaby któraś zerknąć na moją listę zakupową z OLX, którą wrzuciłam wyżej? :mighty:

HoliPoli
02-11-2015, 09:01
Liskova, ja miałam tetrę cienką (najtańszą z allegro) 70x80 i składana w samolot dla noworodka była ok. I małe ręczniki z ikea. Dla mnie muśliny z ikea były za duze

co do listy zakupów to spoko jest :) a u nas na bazarek patrzyłaś? Bo te ceny na olx nie są jakieś specjalnie super, na bazarku można trafić taniej.

Liskova
02-11-2015, 10:36
Holi Poli, dzięki!

Dobra, czyli tetrę z allegro wezmę i ręczniczki Ikeowe - tylko które, bo tam są dwa rodzaje?
I ile wziąć tetry i ile ręczniczków?

Co do cen, to wydawały mi się przeciętne, a liczę, że przy dużym zamówieniu coś jeszcze utarguję :) No i tu chodzi mi o to, że mam wszystko w 1 przesyłce, a na bazarku patrzyłam, ale zazwyczaj tu mi pasuje 1 rzecz, tam dwie i taka zabawa, :)

HoliPoli
02-11-2015, 13:37
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/50215084/ - tych ręczników używałam
ja miałam 20 szt ręczników i 20 tetry. Mi to spokojnie wystarczało na pranie co ok 2-3 dni (przy noworodku częściej niż rzadziej prałam, potem coraz rzadziej).
jakoś nie zwróciłam uwagi, że to jedna przesyłka - wtedy rzeczywiście chyba warto :)

Liskova
02-11-2015, 13:56
A jeszcze powiedz mi,ten ręcznik po złożeniu i włożeniu do otulacza, nie robi za dużej pupy dzieciowi? Bo takie opinie czytam tu na forum.

HoliPoli
02-11-2015, 14:41
Ja go noworodkowi rozkładałam na płasko na plecach (jak prefold) i dopiero na to otulacz. Bo złożony w prostokąt i wsadzony do otulacza to faktycznie troche robi dużą pupę

Krycha
04-11-2015, 10:07
Witajcie, na początku stycznia na świecie pojawić ma się moje pierwsze dziecię. Przez przypadek gdzieś w necie wyczytałam o pieluchach wielorazowych i postanowiłam, że właśnie tego spróbujemy. Co prawda do tej pory pieluchy wielorazowe kojarzyły mi się głównie ze stosem tetry, gotowaniem i prasowaniem jej. Jak zobaczyłam jakie cudeńka są teraz dostępne na rynku to WOW... Przepiękne otulacze do klasycznej tetry i super funkcjonalne kieszonki - tak mi się wydaje, zakładasz jak pampersa, zdejmujesz, zakładasz kolejną - nawet mąż sobie powinien poradzić :) Po przestudiowaniu tutaj na forum paru wątków, postanowiłam że zacznę od wyjścia ze szpitala od tetry i otulaczy - jako, że wersja NB jest na 2-3 pierwsze miesiące nie chciałam inwestować za dużo pieniędzy. Oczywiście pierwsza wersja była taka, że używane z bazarku to tylko otulacze, wkłady nie... jakaś taka bariera psychiczna mnie złapała, że inne dzieci w to sikały i kupkały. A potem nawet się nie obejrzałam i już kupiłam używane zarówno wkłady jak i kieszonki OS na później.

Więc mój zestaw startowy składa się z:
- otulacz bambino mio do 5 kg
- otulacz kokosi NB
- otulacz milovia S
- 2x otulacz Thirsties do 9m
- otulacz ImseVimse NB (dostałam gratis, ale nie wiadomo czy nie przepuszcza)
- otulacz polarkowy kokosi S
- formowanka kokosi S

Wkłady:
- tetra cienka 70x80 (3xbiała, 5xkolorowa)
- tetra gruba 70x80 (2xkolorowa)
- tetra flanelowa 70x80 (na razie 2 sztuki, kolejne 5 w drodze by teściowa)
- 5x prefoldy ecopi pomarańczowe
- 2x prefoldy pupus składane z napkami
- 2x ręczniczki bambusowe składane kokosi
- 2x duże wkłady bambusowe ecodidi
- 1x duży wkład bambusowy kokosi
- 1x średni wkład bambusowy kokosi
- 2x duży wkład GNappies mikrofibra+polar
- 5x wkład S pupus mikrofibra+polar
- 7x wkład S milovia mikrofibra
- 3x sucha pupa milovia
- 5x czysta pielucha pupus

Na później OS:
- 2x kieszonka bobolider
- 4x kieszonka kokosi
- 1x AIO bobolider
- 1x AIO kokosi

Wiem, że wiele z tych wkładów jest za duża dla NB, ale brałam odrazu przy zakupie otulaczy na bazarku, przy jednych kosztach przesyłki. Powinny się przydać później. Wiem na pewno, że na start brakuje mi tetry.

I tu pytanie do doświadczonych ile i jakiej gramatury i rozmiaru. Ze sklepu internetowego w którym chciałam zrobić zakupy jest taka polska o grubości 110 i 140, dostępne rozmiary to 60x80 i 80x80. Aaa pranie przewiduje co 2 dni :)

joasia
04-11-2015, 13:03
o tetrze było nieco wyżej;)
tak samo o ilości - trudno przewidzieć czy będzie to 20 czy 40szt na dobę - wszystko zależy od maluszka

Liskova
04-11-2015, 13:12
Holi, na plecach rozkładam ręczniczek na płasko, a z przodu co z nim robię?
Dodam, że będzie chłopak, jeśli to ma znaczenie :)

Czy do tych ręczniczków/tetry brać wkłady sucha pupa? Te ręczniki dość szorstkie są, chyba te wkłady by się przydały? Tylko ile, tyle co tetry? I które konkretnie polecacie, bo myślałam o tych: http://www.kokosi.pl/wkladki-sucha-pupa/151-wkladka-sucha-pupa-bezowa.html lub tych: http://www.kokosi.pl/wklady/1278-wklad-sucha-zdrowa-pupa-5-szt.html

ew. na bazarku coś poszukam, tylko co szukać: mikrofibra+bambus?

joasia
04-11-2015, 13:16
co do wkładek to zalezy od wrażliwości maluszka na tę "szorstkość" a tetra i te ręczniki bez suszarki będą się takie robić i jeszcze od wrażliwości na mokro - nie każdy maluch to toleruje
kokosi są ok, milovia kiepska, najbardziej mi się sprawdziły nieco kremowe ecodidi tzn. najlepiej wyglądały po tych licznych praniach
a ile to generalnie do każdej pieluchy - tyle czy bedzie potrzeba to dopiero czas pokarze jak ze wszytkim w pieluchowaniu;)

Liskova
04-11-2015, 14:11
A mignęła mi na forum opcja zakupu koca polarowego z IKEI i pocięcia go na prostokąty, jako wkładki.
Czy wtedy tetra/ręczniczek + taki wkład polarowy będzie okej, czy jeszcze coś dodatkowego potrzebuję?

Krycha
04-11-2015, 14:19
o tetrze było nieco wyżej;)
tak samo o ilości - trudno przewidzieć czy będzie to 20 czy 40szt na dobę - wszystko zależy od maluszka

A co z grubością i rozmiarem? Brać 60x80 czy 80x80? Gruba czy cienka? Dzieciak ma być ok.3,5kg (tak mnie już straszą).
No i jeszcze pytanie, czy kolorowa tetra chłonne tak samo dobrze jak biała?

HoliPoli
04-11-2015, 14:42
Na pleckach jest płasko a z przodu złożone na trzy :)
coś jak ta opcja dla mniejszych dzieci: http://www.bamboolik.com/images/how-to-use/prefold-htu.png

ręczniczki zyskują na miękkości jak je rozetrzesz w dłoniach (pocierając jednym kawałkiem o drugi). Wkładki sucha pupa nie są koniecznie. Jeśli je chcesz to bym kupiła max 10 i sprawdziła jak dziecko reaguje na polar bo niektóre dzieci polar uczula

zestaw ręcznik/tetra + wkładka wystarczy (i otulacz oczywiście :D)

krycha, gruba 80x80 zdecydowanie dla noworodka się nie nadaje (będzie giga odwłok). Ale cienka myślę, że odpowiednio złożona może być, 60x80 dla noworodka też cienką bym brała

Liskova
04-11-2015, 19:58
Holi, a to w sumie prosto :)

A tetrę najlepiej jak składać? Na razie chyba na samolot mnie najbardziej przekonuje.

Zapinki snappi są niezbędne?

Kasianie
04-11-2015, 21:36
Krycha bierz cienką. Ja się zaopatrzyłam dla noworodka w grubą, porządną, podwójnie tkaną, i mimo że dzieć się 3,7kg urodził to nie dało rady go w to ubrać żeby było dobrze :-) Szczęściem kupiłam jeszcze myjek w ikei i używałam ich jako wkładów do otulaczy NB/S i tak dotrwaliśmy do czasów gdy i otulacz OS i tetra gruba zaczęły pasować (jakoś tak jak przekroczył 5,5kg) :-)

Krycha
05-11-2015, 18:46
Holipoli, Kasianie, dziękuję :)
Dzisiaj mój stosik tetry rozwinął się do 20 szt białych 60x80. Jeszcze wizyta w Ikei i wszystko (w temacie pieluch) gotowe na przybycie Juniora.

Rodzinka do mojego pomysłu wielopieluch podchodzi raczej sceptycznie, brat już zaczął obstawiać kiedy wymięknę ;) W takiej sytuacji już nie mam wyjścia :lol: Muszę wytrwać :lol:

Kasianie
05-11-2015, 18:47
Ano musisz ;-)

nanak
05-11-2015, 18:51
Moja mama stoi za moja tetra murem. Moja siostra sie nie zdziwila, bo zna moj tryb zycia. Moi dalsi znajomi robia zaklady kiedy wymiekniemy haha.

Krycha gratki powiekszenia stosiku. U mnie glownie tetra 80x80 plus troche 40x80 :)

- wysłane z TT -

NEMO
06-11-2015, 06:57
U mnie też znajomi robili zakłady kiedy wymięknę, bo znają mój rozkład dnia, zawsze biegam:-) ale udało się i stało sie to zupełnie naturalne, a w trakcie zarazilam jeszcze kilka osób pieluszkami wielo:-)

HoliPoli
06-11-2015, 08:57
Zapinki snappi są niezbędne?

Mi się wcale nie przydały... W sumie złożenie tetry trzyma otulacz i tak

nanak
06-11-2015, 10:59
Ja to nawet snapi nie kupowalam, nie wiem czy slusznie czy nie ale pomyslalam, ze wlasnie otulacz i tak przytrzyma tetre ;-)

Nemo, u mnie dalsi znajomi sa w szoku ze my bliznieta chcemy tak pieluchowac. Zreszta byliby w szoku jakby i jedno dziecko bysmy chcieli tak pieluchowac... Ale to nie wszyscy. Ci co nas lepiej znaja to mowia ze by sie zdziwili gdybysmy wybrali jednorazowki :lol: ale zaklady wsrod dalszych i tak ida hahahah

- wysłane z TT -

Alassea
06-11-2015, 11:12
Snapi używałam trochę przy pierwszym, ale to taka chudzina była, że przydawało się, no i zależy jak składałam. Teraz przy drugiej użyłam raz czy dwa, a ma już 4 miesiące ;)

agnieszka
07-11-2015, 10:47
Hej! Też czekamy na styczniowego malucha. Napaliłam się na wielo, a im bliżej narodzin tym więcej mam obaw czy podołam :) Nikt mnie nie pyta jak będziemy pieluchować, bo przecież jednorazówka jest teraz taka oczywista :) Wie moja mama i szwagierka (używała tetrę przy dwójce dzieci). Reszta się dowie i zdziwi jak zobaczy.
Dzięki Waszym radom planuję tetrę z allegro, otulacze wełniane, ręczniczki jak dojadą do nas przed narodzinami. Formowanki z bazarku, może HM z recyklingu, potem wkłady i zobaczymy co dalej, pod warunkiem że nie wymięknę :)

nanak
07-11-2015, 11:00
Agnieszka, ale tak na rozum, dlaczego mialabys wymieknac? Tez tak myslalam, a potem sama sobie dodalam: nasi rodzice mieli gorsze warunki, trzeba bylo sie nagotowac tetry etc.a dali rade. Nie bylo zreszta wyjscia hehe. Wiec skoro oni dali rade to i my tym bardziej (majac taki arsenal otulaczy i innych pieluch) :D

Takie moje zdanie :)

- wysłane z TT -

Alassea
07-11-2015, 13:56
Agnieszka, ja nie wiedziałam przy pierwszym czy damy radę i mąż też, to on zaproponował - spróbujemy, zobaczymy. Z pozytywnym nastawieniem i na zasadzię - robię to bo chcę a nie muszę, przekonaliśmy się (zwłaszcza mąż), że wielo jest fajne. ;-)

len_a
07-11-2015, 14:05
U nas tetra w ogóle się nie sprawdziła dla noworodka. Za dużo jej było, a miałam różne rozmiary i gramatury.
U nas absolutnym hitem były prefoldy i otulacze milvia s. Jako jedne z niewielu pasowały juz od maluszka i.. synek ma już 7 miesiący i 9,5 kg a one nadal są dobre! :)

figa84
07-11-2015, 16:16
U nas tetra w ogóle się nie sprawdziła dla noworodka. Za dużo jej było, a miałam różne rozmiary i gramatury.
U nas absolutnym hitem były prefoldy i otulacze milvia s. Jako jedne z niewielu pasowały juz od maluszka i.. synek ma już 7 miesiący i 9,5 kg a one nadal są dobre! :)

Ja też z tych u których tetra się nie sprawdziła, dla mnie to składanie, zawijanie dziecka i zawsze mi gdzieś wystawała z otulacza :/ I teraz myślę co robić, bo mam pieluchy tak od 5-6kg do końca. I teraz mam dylemat co zrobić na te 2-3 miesiące. Które formowanki są naprawdę malutkie i cieniutkie? Zależy mi na tym, żeby było jak najcieniej pod pupą, choćby kosztem częstszego przebierania.

agnieszka
07-11-2015, 16:32
nanak, Alassea dzięki za dobre słowo! :)

len_a
07-11-2015, 20:20
Figa ja miałam z kokosi i były ok. Z tym że ja zawsze ten wkład nie składałam na 3 tylko w taki trójkąt ze z przodu 3 warstwy a z tyłu rozłożony i tylko 1 warstwa.

figa84
08-11-2015, 11:53
Figa ja miałam z kokosi i były ok. Z tym że ja zawsze ten wkład nie składałam na 3 tylko w taki trójkąt ze z przodu 3 warstwy a z tyłu rozłożony i tylko 1 warstwa.

dzięki wielkie :-) mnie własnie przeraża duża pupa u takiego nowrodka (a przynajmniej tak miałam ostatnio).

agawera
10-11-2015, 00:26
jestem tu nowa i potrzebuje kilka rad
chce pieluszkować wielorazowo .i dotychczas kupiłam w czasie ciąży 5 kieszonek bambams plus wkłady do nich , otulacze po sztuce pupus os i kokosi os . teraz kupiłam 2 otulacze milovi s i wkłady 5 wkładów weglowych, 3 smartlove z polarkiem i 6 z mikrofibrą

co powinnam dokupić ?

figa84
10-11-2015, 12:40
Agawera nie wiem jak duże dziecko Ci się urodzi, ale ja poprzednio nie wystartowałam z wielo u noworodka, bo wszystkie OS, które miałam były wielkie :/ Teraz mam pieluchy tak na 5kg + i powoli zbieram wyprawkę dla noworodka.

agawera
10-11-2015, 15:55
Zosia ma 4.5 miesiąca wazy 5700 będzie szczupla
Chodzi mi jake kupic badz dokupić wkladki

joasia
10-11-2015, 20:04
Zosia ma 4.5 miesiąca wazy 5700 będzie szczupla
Chodzi mi jake kupic badz dokupić wkladki

a tu o pieluszkowaniu noworodków;)
najlepiej jak potestujesz różne rozwiązania - tak naprawdę nie wiadomo co się wam sprawdzi (może wkłady bambusowe, prefoldy, nawet tetra u niektórych jest super szczególnie jakaś lepsza (muśliny) )

Liskova
11-11-2015, 19:42
Holi, dzięki, to nie kupuję snappi na razie :)

Co do wielo, to u nas w sumie wie chyba tylko moja mama. Wśród znajomych to prawie nikt nie ma małych dzieci, a w rodzinie nie poruszamy tego tematu, bo tak jak któraś tu napisała 'jednorazówki są oczywiste' :) Wyobrażam sobie minę mojej teściowej i szwagierki :D

Moja mama jest pozytywnie nastawiona, bo ona też nas na tetrze wychowała. Pampków miała dosłownie na sztuki - tylko na wyjścia i do lekarza, a i to oszczędnie.
Miała już pralkę automatyczną, wiec to jej dużo ułatwiało, ale jej koleżanka np. prała we Frani.
No i mama jest pod wrażeniem, że teraz są kieszonki, otulacze itp. Sama wspomina, że wtedy tylko tetra + jakaś taka 'siatka' na zewnątrz. Jeden sik i wszystko do wymiany - częste przecieki itp.

Ale sama mówi, że powinnam dać radę. Mnie śmieszy jak ktoś mówi - o fuuuuj i z tą kupą?! No okej, a w pampkach to co, kupy nie ma? Tyłek nie jest do mycia? Nie śmierdzi?
Jedyna różnica, że zawijam to w worek i wyrzucam (produkując miliony ton śmieci...). I pytania: jezu i będziesz to wszystko prała?
Halo, nie ja - pralka! Ja mam automatyczne opóźnienie startu, b. często z tego korzystam. Ustawiam tak, żeby pranie skończyło się o 6 rano i sobie wieszam przed pracą, nie tracąc czasu na czekanie aż pralka wypierze jak wracam do domu :)

nanak
13-11-2015, 11:39
Liskova, moja mama prala wlasnie we Frani, a pampkow w ogole nie miala hehe :) i do tego wygotowywala pieluchy. Czyli standardowo kiedys. I tez jest za nami murem z tymi pieluchami wielo. Tym bardziej jak teraz sa otulacze, kieszonki, no multum rozwiazan. Plus nie trzeba robic tego wszystkiego co kiedys :)

- wysłane z TT -

Szarotka
14-11-2015, 22:06
Wpadłam powiedzieć, że u nas też wszyscy robili zakłady, ile wytrzymamy.
Tymczasem mija nam 6 miesięcy i śmiało mogę powiedzieć, że kocham wielopieluchy (w połączeniu z NHN, bo wtedy kupy w nocniku, od urodzenia, i mniej prania jest)!
Pieluszki wielorazowe są cudowne i uzależniające. Wcale nie jest trudno z nich korzystać, a z kupami jest wręcz łatwiej niż przy pampku.
W pampersach kupy często wypływają na plecy. W wielorazowych tak się nie dzieje. :)

Chciałam Wam polecić nowe wkłady konopne Puppi albo takie same od Wełniastych. Te długie (nie wiem, czy wolno linki wstawić). Są cieniutkie, miękkie, a fakt, że są długie, a cienkie, sprawia że można je sobie złożyć tak, żeby pasowały do pieluszki noworodkowej.
Gdy mój synek się urodził, nie było jeszcze takich wkładów, ale teraz je mam i są super. Na pewno będą dobre dla noworodka. Ja swoje zostawię dla ewentualnego kolejnego dziecka.

Dzoana
25-11-2015, 10:36
Hej! dopiero czekam na dzidziusia do pieluchowania i powoli kompletuję pieluszkową wyprawkę...zaopatrzyłam się już w trochę OS na początek ale po przeczytaniu wątku doszłam do wniosku, że mniejsze rozmiary jednak będą niezbędne. Planuję dla noworodka używac głównie oulaczy z tetrą/muślinami z Ikea oraz szytymi przez siebie formowankami..na razie dobiłam do 10 ale mam jeszcze trochę czasu więc będę miała więcej. Małych otulaczy mam na razie 3 w rozmiarze s/xs kokosi. Planuje dokupić jeszcze jakiś bo 3 może być mało.Powiedzcie czy x/sx wystarczy od początku czy lepiej sie zaopatrzyć w NB? polecany jest też widze bambino mio do 5 kg..nie widziałam go na żywo i nie wiem czy ewentualnie kupić ten otulacz jeszcze? różni się wielkością od kokosi nb?

HoliPoli
25-11-2015, 11:00
Wg mnie s/xs wystarczy, już nie musisz dokupować nb :) co do bambino mio nie pomogę, bo go nigdy w rękach nie miałam

Nastusienka
25-11-2015, 11:52
Ja używałam BambinoMio, świetnie się sprawował. Ale ciężko mi porównać do kokosi,bo wtedy ich nie miałam ;)

samasia
25-11-2015, 11:54
A jak wam się widzi zestaw otulacze + prefoldy bambusowe? (oprócz standardowej tetry, ręczniczków IKEA + sucha pielucha)

kaisa
25-11-2015, 13:41
Dzoanna,
Kokosi xs są mniejsze od tego bambino Mio, więc podejrzewam że nb tym bardziej. Ja do bambino Mio dobilam napki zmiejszajace rozmiar i w ten sposób dało się je używać od urodzenia.

samasiu, chyba nie pomogę, bo pomimo prób z prefoldami nie podeszły u nas, nie umiałam ich założyć tak, by nie było przecieków. Może to kwestia płci dziecka i u dziewczynki było by łatwiej. A może to kwestia moich umiejętności, nie wiem.

katrioszka
25-11-2015, 14:02
A moim zdaniem kokosi s/xs jest o niebo lepsze od bambinomio, jesli chodzi o wygode dziecka.

Kasianie
25-11-2015, 14:46
Moim zdaniem zależy jak duże ma być dziecko, więc wstrzymała bym się do początku 9 miesiąca ciąży z zakupem. Miałam kokosi NB i był super na początek, najlepszy, ale moje dziecko urodziło się prawie 4kg więc szybko z niego wyrósł. Jeżeli.dziecko ma być w okolicach 3kg to bym kupiła NB. Jeżeli więcej niż 3.5 kg to bym kupiła S.

kornflejka
25-11-2015, 15:26
Dzoana ja mam bambino mio ten malutki i mam kokosi xs. Moge potem zrobić zdjęcie ich obu obok siebie jesli chcesz :)

A jak wam się widzi zestaw otulacze + prefoldy bambusowe? (oprócz standardowej tetry, ręczniczków IKEA + sucha pielucha)
Chyba spoko taki zestaw :) my używaliśmy prefoldów kikko i otulaczy jak Grubcio się urodził i było całkiem ok.

Dzoana
25-11-2015, 15:37
Poczekam w takim razie jeszcze miesiąc i w zaleznosci od rozwoju sytuacji dokupie te mniejsze otulaczyki nb jak radzicie.Wygoda dzidziusia jest najważniejsza:)

Dzoana
25-11-2015, 16:30
Dziewczyny powiedzcie czy używalyscie tetry złożonej w samolot i przeszytej (chyba w pupeko taka widzialam)Mam możliwość przeszycia w ten sposób i nie do końca wiem czy to dobry pomysł. ..niby nie powinna schnac dużo dłużej niż taka rozłożona a wydaje mi się ze jest prostsza w obsłudze (maz twierdzi ze on zakładania pieluch nie ogarnie).Sprawdza się taka w praktyce czy lepiej nie kombinować i składać za każdym razem?

Dewiś
25-11-2015, 16:40
Dziewczyny powiedzcie czy używalyscie tetry złożonej w samolot i przeszytej (chyba w pupeko taka widzialam)Mam możliwość przeszycia w ten sposób i nie do końca wiem czy to dobry pomysł. ..niby nie powinna schnac dużo dłużej niż taka rozłożona a wydaje mi się ze jest prostsza w obsłudze (maz twierdzi ze on zakładania pieluch nie ogarnie).Sprawdza się taka w praktyce czy lepiej nie kombinować i składać za każdym razem?

dla mnie lepsza w samolot była niż taka zwykla , a otulaczykow poszukaj na bazarku bo dziecko szybciutko wyrośnie z rozm NB , mam kilka w watku sprzedażowym jeśli bys była zainteresowana

mrscreme
25-11-2015, 18:23
Dołączam się do grona pieluchujących noworodka- Adaś nosi wielo od powrotu ze szpitala, miał wtedy 4 dni. Nawet na szybszy spacer wielo jest na tyłeczku. Z racji siusiania sobie po pępku przeniosłam się szybko z otulacza i tetry na kieszonki (z wkładami z frottą, przeróżnymi). Obowiązkowo do środka wkładki sucha pupa, z pociętej bluzy polarowej- świetnie się nam z tego kupa spłukuje.
Jakby ten pępuszek mu odpadł to byłoby już całkiem ekstra, ale nie narzekam tak ogólnie- fajnie jest wielopieluchować :)

Kasianie
25-11-2015, 20:15
A właśnie, pępek. Kokosi NB to były jedyne otulacze które się pod pępkiem mieściły.

samasia
26-11-2015, 04:36
A mnie jeszcze nurtują gatki polarowe :) Do wełny mnie w ogóle nie ciągnie, ale takie gatki chyba fajnie by się z prefoldem sprawdzały?

HoliPoli
26-11-2015, 08:48
A mnie jeszcze nurtują gatki polarowe :) Do wełny mnie w ogóle nie ciągnie, ale takie gatki chyba fajnie by się z prefoldem sprawdzały?

Tylko zdaje się (sama nie miałam więc tylko z tego co wyczytałam piszę) że one słabo szczelne są - polar jako taki raczej przepuszcza (wkładki sucha pielucha są polarowe), nic na nie nie można założyc w sensie bodziaka bo jak przyciśniesz to właśnie będą ciekły. No i imo gatki dla noworoda to totalna pomyłka - tylko otulacze.

A wełna jest najlepsza na świecie :)

samasia
26-11-2015, 10:08
Ja się boję, że znowu mi będzie wszystko wystawać z tych zwyklych otulaczy :P Nie umiem w nie upychać nic prócz złożonych w prostokąt wkładów. Co do ubrań - lato będzie ;) Ja w ogóle nie wiem, jak się szykować z takim maluchem na lato, jak Zosia się rodziła, to jeszcze śnieg padał :P

kornflejka
26-11-2015, 10:14
Wełna najlepsza, a najlepsiejsze welniane gatki ;) ja dla noworodka najbardziej lubiłam gatki welniane. Najłatwiej mi sie zakładało, nic nie wystaje nic nie przecieka, miodzio :)
polarkowe miałam otulacze i potwierdzam, że nie są jakies super.

Roanna
26-11-2015, 10:15

Samasia, jeśli chodzi o szczelność polaru- ja moją noworodke zapychałam w polarowe otulacze własnej produkcji. Lubiłam je, bo były równocześnie miękkie i szczelne. Z dwóch warstw mięsistego polaru (z takiej cieplej bluzy), wiec nie przepuszczały, przy czym wiadomo, to na dzień, w domu, na częste zmiany.

Gatki za to wełniane zakładałam. Faktycznie ciężko to wcisnąć na takie delikatne nóżki...

Edit.

Ale jak widać po wpisie kornflejki, opinie, jak zawsze, są różne :)

mist
26-11-2015, 10:18
Ale wytłumaczcie mi, skoro wełnę należy prać rzadko, to co robicie z takimi umazanymi otulaczami? Przynajmniej u nas do czasu zmniejszenia ilości kup (czyli, jeśli dobrze pamiętam, ok. 3-4 miesiąca), otulacz też prawie zawsze obrywał... A wszyscy polecają wełnę, w dodatku z wkładami albo tetrą w prostokąt :hmm:

samasia
26-11-2015, 10:20
Też mnie to nurtuje ;) Z polaru wszystko się spiera bez problemu, więc to dla mnie kolejny argument za. Jeśli już mam jakieś gacie kupować, to prawie na pewno polarowe. Chyba że jednak pójdę na łatwiznę i zostanę przy ręczniczkach z IKEI w prostokąt i PUL-u.

(nie śmiejcie się, że w 13 tygodniu czytam o pieluchach, jakoś mnie naszło tak...)

kornflejka
26-11-2015, 10:25
Ale wytłumaczcie mi, skoro wełnę należy prać rzadko, to co robicie z takimi umazanymi otulaczami? Przynajmniej u nas do czasu zmniejszenia ilości kup (czyli, jeśli dobrze pamiętam, ok. 3-4 miesiąca), otulacz też prawie zawsze obrywał... A wszyscy polecają wełnę, w dodatku z wkładami albo tetrą w prostokąt :hmm:
No to teraz może Cię zdziwię, ale ja miałam więcej kupczących wycieków około 6 miesiąca niż wcześniej :) i gatki welniane prałam moze raz na miesiąc. Na początku tetra w latawiec (tak to sie chyba nazywa) i na to gacie.

Aha no i jeszcze ja jestem leser więc jak sie czasem zdarzyło, że jakas mini ilosc kupy na nogawce to po prostu zapierałam ten kawalątek i używałam dalej jak tylko wyschło.

edit. A jeszcze w ramach ciekawostki powiem Wam, że w Portugalii, dziewczyny używające wielo pieluch uwielbiają polar i nawet na noce dzieciom zakładają! Także moze da się i na noc?

Roanna
26-11-2015, 12:29
edit. A jeszcze w ramach ciekawostki powiem Wam, że w Portugalii, dziewczyny używające wielo pieluch uwielbiają polar i nawet na noce dzieciom zakładają! Także moze da się i na noc?

Wetnę się z Oftem. kornflejka mówisz po portugalsku? Znasz/polecasz jakieś forum? Dzięki.

HoliPoli
26-11-2015, 13:49
Umazany do prania oczywiście. A ilość kup zależy od dziecka. Mi pierwsze robiło kilka dziennie a drugie raz na kilka dni.

dla mnie to nie jest tragedia jak się wełna sfilcuje od prania - wliczam to ryzyko w koszty wielopieluchowania.

aha no i przy czym np takie gacie storcza to ja normalnie do pralki wrzucam i nic się z nimi nie dzieje. Tylko potem lanolinować muszę by były znów na mur beton szczelne - to jedyna upierdliwość

mrscreme
26-11-2015, 22:16
Mink to też polar, nie? To mój syniu w kieszonkach i na noc zostaje (ale śpi maks 4-5 godzin)

Nastusienka
26-11-2015, 23:10
Mink to też polar, nie? To mój syniu w kieszonkach i na noc zostaje (ale śpi maks 4-5 godzin)
Ale to minky z kieszonek to raczej pul. Przynajmniej w tych,które mamy.
Jakoś nie wyobrażam sobie gatek dla noworodka, ale może dlatego, że kupiła Disane, chyba sfilcowane, i nie ogarnęłam, jak zakładać. Ale wyglądają na pancerne;) na szczęście mam też gatki od Magnolii, może one przełamią mój opór;)

Krypto
26-11-2015, 23:34
Z moich doświadczeń pieluchowania noworodka w lecie: otulacz praktycznie niepotrzebny, tylko kłaść dziecko w formowance/spiętej tetrze na kawałku wełny (w ciuchlandzie można kupić sweter, sfilcować, przyciąć) i jest super. Gatki ciężko naciągnąć na pupę takiemu wiotkiemu dziecku. Otulacze polarowe kompletnie nam się nie sprawdziły.

samasia
27-11-2015, 04:52
Kurczę, i to jest myśl! Nie kombinować :) Ale na kawałku polaru też mogę kłaść pewnie, byle nie za długo?

mist
27-11-2015, 08:02
Z moich doświadczeń pieluchowania noworodka w lecie: otulacz praktycznie niepotrzebny, tylko kłaść dziecko w formowance/spiętej tetrze na kawałku wełny (w ciuchlandzie można kupić sweter, sfilcować, przyciąć) i jest super. Gatki ciężko naciągnąć na pupę takiemu wiotkiemu dziecku. Otulacze polarowe kompletnie nam się nie sprawdziły.

Taaa, jak ma się dziecko, które się daje tak po prostu odłożyć na ten sweter :p

Krypto
27-11-2015, 08:08
Kurczę, i to jest myśl! Nie kombinować :) Ale na kawałku polaru też mogę kłaść pewnie, byle nie za długo?

Próbowałam z polarem - przepuszczał, nie ma właściwości antybakteryjnych jak wełna, więc trzeba co i rusz prać
no i to jednak sztuczność.

Mist, wydaje mi się, że drugie i kolejne dziecko czasami po prostu jest zmuszone nauczyć się poleżeć i poczekać, aż mama będzie miała dla niego chwilę. U nas na szczęście okazało się, że jak jestem w zasięgu wzroku małej, to jest ok i może leżeć. :)

samasia
27-11-2015, 08:12
Ja bym nawet nie poznała w tym lumpeksie, czy to wełna ;)

Krypto
27-11-2015, 08:27
Ja bym nawet nie poznała w tym lumpeksie, czy to wełna ;)
Dlatego zawsze rzucam się na metkę, a sam wygląd swetra to sprawa drugorzędowa. :D W moich okolicznych ciuchlandach mniej więcej co 10 sweter jest wełniany. :D

samasia
27-11-2015, 08:31
Ale przyznam, że pomysł formowanki/prefoldu na snappi bez otulacza w takie upalne dni bardzo do mnie przemówił ;) I to lubię (a jednocześnie wkurza mnie to jak nie wiem co!) w wielopieluchowaniu - niezliczoną ilość opcji do wyboru ;)

Krycha
27-11-2015, 09:01
Zgadzam się w pełni co do ilości możliwości- super że jest tego tyle, bo przecież każdemu przypasuje coś innego, ale jak początkująca sama mam dylemat w co zainwestować. Dla noworodka zestaw "startowy" już skompletowałam, teraz kuszą mnie na bazarku OS ale nie wiem co się będzie u nas sprawdzać. Zwłaszcza, że to pierwsze dziecię i pierwsze wielopieluchy ;)
Oj nie mogę się już doczekać.... jeszcze ciut ponad 6 tyg do porodu :ninja:

samasia
27-11-2015, 09:15
Ja po słabych doświadczeniach przy pierwszym dziecku nie będę teraz kupować PUL-u na bazarku. Przeciekał mi mocno - i nigdy nie wiedziałam, czy to ja coś źle robię, czy dana marka tak ma, czy to po prostu pielucha już zużyta. Dla noworodka pewnie kupię bazarkowe, bo raczej mało zużyte + nie na długo starczą, ale kieszonki/otulacze OS już nowe. Za to formowanki używane sprawdziły się świetnie.

HoliPoli
27-11-2015, 13:55
Samasia, co do PULu z drugiej ręki to się absolutnie zgadzam - nigdy nie wiadomo a jak przecieka kupiony nowy to można przynajmniej reklamować u producenta ale za to wełnę też można spokojnie na bazarku kupować.
ja przy drugim stałam się psychofanką wełny. Jak pakuję w PUL to mam wrażenie jakby w ceracie siedziało

Krycha
27-11-2015, 18:32
Samasia, HoliPoli - bardzo cenna uwaga odnośnie tego PULu. Zapamiętam i drożę w życie :ninja:
Już przy okazji zakupów produktów NB na bazarku kupiłam pojedyncze kieszonki i otulacze OS, robiłam "testy" na przeciekanie i nie byłam specjalnie zadowolona z kieszonek. Otulacze okazały się szczelniejsze, ale były z innego źródła, więc mogły być inaczej traktowane przez użytkownika. Nówek jeszcze żadnych nie mam więc trudno mi ocenić i nie mam porównania :hide:

samasia
28-11-2015, 04:00
Holi, ale dla niuborna zdecydowanie poszukam PUL-u na bazarku, nie stać mnie chyba na takie fanaberie jak nowy PUL na miesiąc czy półtora ;) Co do wełny - zanim mnie ciąża unieruchomi, muszę się do ciebie wybrać na instruktaż, bo nadal nie rozumiem i boję się lanolinowania ;) W sumie z zasady powinnam być przeciwna wełnie+lanolinie, bo to niewegańskie, ale moja hipokryzja znowu się budzi.

HoliPoli
28-11-2015, 08:24
Ja nie kumam idei wegańskości także wełna jest dla mnie przenajlepsza :)

a co do PULu dla njuborna - ja kupiłam nowe dla pierwszego więc drugi miał już odziedziczone :) no i nam te ski wystarczyły na jakieś pół roku, więc w sumie długo.
ale jakbym miała trzeciego to chyba też bym w wełnę tylko pakowała teraz

Edit: a na instruktaż to ja się chętnie przejadę do Ciebie :)

samasia
28-11-2015, 08:35
No zapraszamy :D

Trzeciaczek
30-11-2015, 00:13
ja od drugiego tygodnia życia mojego młodego przerzuciłam się na wełnę całkowicie z formowankami teraz i z wkładami pupi bambusowymi wcześniej z tetrą spinaną na snapky. Magnolia i Aptonia gacie takie szyją ze my spokojnie na nocki używamy i trzyma na bank .
Pierwsze gacie od magnoli bardzo elastyczne i wchodziły bez pzreszód na małą dupkę bez wyginania niepotrzebnego maluszka.
Na nic więcej bym nie zamieniła ani otulaczy wełnianych ani gatek a pulle mamy tylko dwa i to od kokosi na wyjscia do lekarza bo dupka mała wychodzi w nich

Dzoana
01-12-2015, 09:16
Słuchajcie znalazłam na allegro polar o gramaturze 200 taki: http://allegro.pl/polar-nr2-ecru-200g-m2-cena-dot-pol-metra-i5641523423.html , i taki http://allegro.pl/dzianina-polar-200-g-m2-45-kolorow-i5796499517.html , myślicie że nadaje się to na wkładki sucha pupa? na szmatce łatce jest tkanina mikropolar o gramaturze 250 więc ten z allegro z racji swojej gramatury tym bardziej powinien być mikropolarem?czy tu może chodzi o różnice w splocie?

Dewiś
01-12-2015, 09:17
Słuchajcie znalazłam na allegro polar o gramaturze 200 taki: http://allegro.pl/polar-nr2-ecru-200g-m2-cena-dot-pol-metra-i5641523423.html , i taki http://allegro.pl/dzianina-polar-200-g-m2-45-kolorow-i5796499517.html , myślicie że nadaje się to na wkładki sucha pupa? na szmatce łatce jest tkanina mikropolar o gramaturze 250 więc ten z allegro z racji swojej gramatury tym bardziej powinien być mikropolarem?czy tu może chodzi o różnice w splocie?
za cienki tez nie może być o ci się po praniu siatka zrobi

Dzoana
01-12-2015, 09:34
Dzięki:)zamówię na próbę pół metra i sobie dokładnie obejrzę:)

samasia
01-12-2015, 09:46
Ale z wełny nie spiera się tak wygodnie jak z polaru i PUL-u, to chyba nie dla mnie ;)

kaisa
01-12-2015, 10:07
Też sobie nie wyobrażam używania wełny przy niemowlaku. Ale to może tak jak napisały dziewczyny zależy od konkretnego egzemplarza. Mój brudzil każdy otulacz.

Trzeciaczek
01-12-2015, 11:09
Ale jak tylko owinięcia tetra i snappi żołnierz to jak zabrudzisz Chyba że nie kontrolujesz i dziecko parę kup zrobi to może przelać się
A jak ubrudzi to zapieram modelkiem i gites
Tak jak przy pulowych trzeba mieć kilka w razie zabrudzeń

Adri
01-12-2015, 11:26
Pokochałam wełenkę miłością szaloną, nawet kołdry zmieniam na wełniane.
Kaisa moja też ma takie kupki, że nie ma siły, nic tego nie zniesie dlatego u mnie idealnie sprawdza się EC zmieszane z wełną.

lakoniwo
05-12-2015, 17:27
Uffffff, czytam wątek zawzięcie. Jestem na 48 stronie :D Przebrnę do końca, ale póki co nasunęło mi się jedno - widze, że wiele mam szyje zamodzielnie pieluszki. Mam maszynę, obsługiwać potrafię, mam teraz czas, za sobą uszyty już pokrowiec na becik i śpiochy w trupie czachy :D I teraz zastanawiam się nad pieluszkami. Mam dużą część wyprawki (spiszę później dokładnie co mam), ale wyczytałam tu o zestawie formowanka+otulacz na noc. Początkowo wydawało mi się to mało praktyczne, wziąwszy pod uwagę czas schnięcia formowanki (mam jedną, bambusową, z pupusia). Ale gdybym sobie uszyła sama formowankę, myślałam nad mikrofibrą obszytą tetrą lub bambusem - jak myślicie, miałoby to sens? Taki twór i na to otulacz pul? Dziecię dopiero się pojawi, więc nie mam na razie na czym testować, ale też nie chcę isć tylko w jeden rodzaj i raczej wybieram po trochu z każdego.

Krypto
06-12-2015, 08:18
Lakoniwo, no pewnie, że miałoby to sens. To właśnie jest super w szyciu samodzielnym, że możesz wypróbować wiele rozwiązań małym kosztem. ;) Możesz też szyć pieluszki z wkładem w postaci jęzora dla szybkiego schnięcia lub (tak jak ja) formowanki kieszonki z dowolnym wkładem w środku i to też szybko schnie.

lakoniwo
06-12-2015, 09:37
Tak własnie nad tym kminię. TYlko jeszcze muszę obmyśleć, czy np. samego jęzora nie zrobić z mikrofibry obszytej bambusem, a formowanki z tetry np. złożonej na 3 - wtedy jęzor można odwinąć, szybciej wyschnie, a jest chłonny. W ogóle to wpadłam jeszcze na niecny plan uszycia otulaczy z zasłony prysznicowej - są takie z materiału pul, czasem można kupić naprawdę niedrogo, a z takiej zasłony to liczę że z 12 otulaczy lekko wyjdzie XD Póki co czekam na napownicę, i wtedy będę się w otulacze bawić, bo formowanki raczej na troczki bym robiła.

joasia
06-12-2015, 09:54
no nie wiem czy akurat taka zasłona może się nadawać na bezpośredni kontakt ze skórą maluszka?

lakoniwo
06-12-2015, 09:58
a czemu bezpośredni? Szyłabym na zasadzie kieszonki, przy dupce flanelka albo bawełna, a nie zasłona. A to dokładnie ten sam materiał co w otulaczach, tylko jako zasłona wychodzi taniej.

joasia
06-12-2015, 10:07
a czemu bezpośredni? Szyłabym na zasadzie kieszonki, przy dupce flanelka albo bawełna, a nie zasłona. A to dokładnie ten sam materiał co w otulaczach, tylko jako zasłona wychodzi taniej.

no właśnie to jest do sprawdzenia bo nie słyszałam by ktoś z szył z zasłon;) ale żeby nie było nie neguję tego

lakoniwo
06-12-2015, 10:17
Też nie słyszałam, anie czytałam tutaj jeszcze :) Póki co obmyślam różne opcje, mam jeszcze 9 tygodni czasu, więc cos wykombinuję.
W pgóle mam jeszcze takie pytanie - czytałam, że tetry i wkładów nie powinno się suszyć w suszarce czy na kaloryferze, a tutaj niektóre mamy tak robią - jak to z tym jest? Można czy nie? Tak w praktyce?

Elayla
06-12-2015, 11:37
Nie można suszyć PULu i wełny na kaloryferze, a resztę można.

kaisa
06-12-2015, 12:24
Szczerze, to chyba bym się obawiała szyć dla dziecka pieluszek z materiałów bez atestów. A jakiś minimalny kontakt z pulem będzie zawsze, niezależnie od konstrukcji pieluszki.

HoliPoli
06-12-2015, 12:51
A ja myślę, że pomysł z zasłonką jest genialny :)

lakoniwo
06-12-2015, 20:08
Przebrnęłam :D Cały wątek :D
Wnioski mam następujące - mam za dużą tetrę, heh. Kupiłam 40 sztuk 140g 80x80, i obawiam się, że może być za dużo po zlożeniu. Poszukam mniejszej. Chociaż zastanawiam się nad bambusem 30x30, pewnie też kupię.
Kolejny wniosek - rozpiętość ilościowej produkcji wydalin przez noworodki jest zaiste szeroka :omg::lol:
Następnie - formowanki będę szyła na pewno, może to być jedna z lepszych opcji, formowanka plus otulacz na początek. No i muszę kupić jakiś kokosi newborn na począteczek - niby dzieci w rodzinie się rodzą przeciętne, ale są raczej z tych długich i chudych, boję się, że Ski mogą być na początek za luźne.
Muszę spisać co mam, na co czekam, i czego jeszcze potrzebujemy :D

Dzoana
07-12-2015, 10:35
Lakoniwo a może jako PUL wykorzystać prześcieradło nieprzemakalne?wydaje mi się, że to też rodzaj Pulu a przynajmniej jest dopuszczone do kontaktu ze skórą.

lakoniwo
07-12-2015, 10:41
A to też może być dobry patent :) Zresztą, póki nie przyjdzie napownica, to za otulacze się nie biorę, więc mogę obmyślać różne wersje :)

Dzoana
07-12-2015, 13:49
Widze ze jestesmy na tym samym etapie;) formowanki prawie gotowe wiec kolej na otulacze;)tez czekam na napki i napownice;)

kamilam
10-12-2015, 17:11
Tak własnie nad tym kminię. TYlko jeszcze muszę obmyśleć, czy np. samego jęzora nie zrobić z mikrofibry obszytej bambusem, a formowanki z tetry np. złożonej na 3 - wtedy jęzor można odwinąć, szybciej wyschnie, a jest chłonny. W ogóle to wpadłam jeszcze na niecny plan uszycia otulaczy z zasłony prysznicowej - są takie z materiału pul, czasem można kupić naprawdę niedrogo, a z takiej zasłony to liczę że z 12 otulaczy lekko wyjdzie XD Póki co czekam na napownicę, i wtedy będę się w otulacze bawić, bo formowanki raczej na troczki bym robiła.

Ja bym jednak proponowała ci kupić pul bo taki otulacz jak wyjdzie ci ładny to będziesz mogła sprzedać na bazarku :) i koszt się chociaż w połowie zwróci :) lamówki tez można kupić na allegro.
A formowanki można z flaneli uszyć tania i chłonna, pierwsze właśnie z flaneli szyłam, fajne są też z welurku bawełnianego miłe nie twardnieją i dość tanie.

lakoniwo
10-12-2015, 17:28
Otulacze - jeśli w ogóle będę szyła, to zostaną dla pciechy nr 2, a potem dla kolejnych przyszłych matek w rodzinie (u nas się dziecięce rzeczy zbiera dla potomnych, sama tak dostałam 2 otulacze, stos trenerek i wkłady z mikrofibry, oraz taką ilość ciuchów, że nie kupuję własciwie nic odzieżowego dla potomka) , jeśli zechcą wielopieluchować :) Zresztą, tak się cały czas zastanawiam, czy jest sens, wziąwszy pod uwagę w ogóle ceny otulaczy. Formowanki natomiast raczej szyć będę, dalej kminię, jak i z czego, ale to sobie zostawię na styczeń (ostatni miesiąc ciąży, i tak nie będę miała innych zajęć ).
W ogóle spisałam co już mam, powiedzcie, co byście dokupiły?

40 sztuk tetry 140 g 80 x80 - już wiem, że na noworodka może być za duża, szukam w mniejszych wymiarach, na pewno dokupię
4 pieluchy bambusowe 75 x 75 - też nie wiem, czy nie rozejrzeć się za mniejszym rozmiarem?
1 wkład z mikrofibry 32 x 11 cm
6 wkładów z mikrofibry 34 x 14 cm
(wkłady mam dostane w prezencie, brałam, co dają)
3 wkłady klepsydra bambus/mikropolar/bawełna BoboLider
2 otulacze newborn Pupus (jeden otulacz pul i jeden minky, tzn. to jest jako kieszonka, ale jako otulacz IMO też się nada)
1 formowanka newborn Pupus bambusowa
2 otulacze One Size (jeden Bobo Lider, jeden chinka)
1 AIO one size Bobo Lider
1 otulacz wełniany KoKoSi s/xs z bazarku
1 otulacz one size KoKoSi też z bazarku

To jest to, co już fizycznie mam w domu, rzeczy, które mają dotrzec w bliżej nieokreślonej przyszłości nie liczę, dopóki nie dotrą (no, poza tymi od sylviątka, wiadomo :D ). Nie wiem, w co więcej celować? Czego jeszcze szukać? Ktoś coś?

Tulli
10-12-2015, 18:19
Chyba starczy ci, co masz. Na dzień 2otulacze, AIO na spacer. Zależy co chcesz z nocami robić.
Ja tetry nie używałam, u mnie przydały się 4 formowanki i wkłady S od kokosi. Kupilam za dużo rzeczy i tak naprawdę jest z tym problem teraz. A no i przemysł jak 'grubą' chcesz mieć pupe dziecka i jak często prac.

Wysłane z mojego XT1039

lakoniwo
10-12-2015, 18:25
Chcialabym prac raczej rzadko (teraz na 2 osoby pranie nastawiam 2 razy w tygodniu, chyba ze Mąż przynosi ciuchy robocze), zalozmy ze max 4 razy w tygodniu - 2 prania nasze + 2 pieluchowe. Z nocami ambitnie tez bym chciala wielo, ale nie nastawiam sie wylacznie, zobaczymy co powie jaśnie pani hrabianka jak przyjdzie na świat. Pupy wolalabym nie robic za wielkiej. Generalnie w ogole nie wiem w co bardziej celowac, bo gwiazda wedle prognoz bedzie dluga i chuda (taki szczypior jak rodzice i 90%dzieci w mojej rodzinie), co pewnie sprawi, ze na one sizy bedzie za waska.

Trzeciaczek
12-12-2015, 21:07
Mi potrzeba było 4 otulaczy, 2 AIO na spacery. Kokosi długo schna ale na małe tylki najlepsze bo najlepiej pasują chociaż my długo z nich nie korzystaliśmy. Z noworodkiem to jest tak ze co 1,5godz zmiana pieluchy ja za wkłady miałam tetre 40x60, ale też na krótko a w nocy co 3 godz chyba że pyrkal i kleksy robił to od razu zmiana. Szło tego z 12 zmian może więcej jak kleksy były. A otulaczy na zapas bo te kupy przy cycu to nie takie zwięźle i zdążyło się że gdzieś poleciało szczególnie jak człowiek niewprawiony. Ale dobrze ze mąż wspierał i te pieluchy Zapieral bo było by ciężko samej.
A na początek możesz sobie kupić ręczniczki z Ikei
Pupy na pewno wielkiej nie będzie
A na noc polecam wełniane gaciory małe s. Ja zakladalam tetre na snappi i gacie na to. Luźno fajnie bo w nocy szybko trzeba i żeby za dużo nie gmerac przy dzieciu. Bo one na początku nerwowe są z tym przewijanie
Mój to.wiercil się ja nazywam to bo tak mu już zostało duptancami i darl się w nieboglosy to mu przeszło.
Powodzenia polecam pieluchowanie też w nocy.
A z tym praniem to ja pieluchy co 2-3 dzień piore ale.Arsenal musi.być niestety o wiadro i ja na balkonie.trzymam.

lakoniwo
13-12-2015, 13:36
Mam już te ręczniczki z ikea, dokupiłam :) Mam zamiar pieluchowac wielo w nocy, w ogóle mam zamiar dużo rzeczy robić, ale co wyjdzie to się okaże :D

Liskova
21-12-2015, 23:09
U nas wszystko się przyspieszyło, bo młody pojawił się na świecie 6 tygodni przed porodem.W związku z tym matka nie zdązyła poczytać wszystkiego,ba - nawet pieluchy niewyprane.. No i na razie jedziemy na pampkach, musze zobaczyć czy jakies wielo NB byłyby już dobre, ale ważymy dopiero 2330 wiec nie wiem :(

Powiedzcie mi - jak dajecie na noc formowankę, to nie przewijacie dziecia?
My przewijamy przed każdym karmieniem i zazwyczaj jest wtedy i kupa i siku. No to jak nie zmieniać formowanki wtedy?

Bo wkład + otulacz to chyba okej, bo mam od pupy wtedy: papierek na kupię, wkład sucha pupa (pocięty koc z IKEI), ręczniczek IKEOWY/tera i otulacz. Czyli jak przewijam, no to papierek wywalam, suchą pupę wrzucam do prania, a tetra/ręczniczek zależnie od sytuacji -tez do prania lub nie?

Czy ktoras z Was stosowala wielo u takiego malucha?

kaisa
21-12-2015, 23:32
Zmieniać formowankę, bo się jeszcze odpazen nabawi! Tak jak pampka zmieniasz, jak jest kupa to trzeba wymienić. Nocne kupy się skończą w 2-3miesiącu, więc potem będzie łatwiej (rzadziej przebieranie).
Ja do tej pory (17miesiecy) przewijam raz w nocy, bo nie chce żeby mokry spał do rana.

W temacie wagi nie pomogę, bo choć pieluchowalam od początku, to waga startowa była 3600 i szybko przeszliśmy na os.

HoliPoli
22-12-2015, 08:14
Zdecydowanie w nocy przy noworodku trzeba zmieniać pieluchę. U nas jak się kończyły nocne kupy (ok 3mca) to zazwyczaj przestawałam przewijać w nocy (zdarza mi się bardzo sporadycznie) ale ja póki to sikanie nocne nie robi się mniej intensywne (u starszej ok roku, u młodszej nadal duuzo) to jednak głównie na jednorazowych w nocy leciałam

Liskova
22-12-2015, 12:17
U nas wszystko jest dość regularie,t o nie ma problemu z przewijaniem, i tak zawsze przed karmieniem przewijam, a młody je co 3h jak w zegarku, więc przewijam ok. północy potem ok. 3 i ok. 6. Czyli wychodziłoby, że na noc potrzebujemy 3 formowanki.

W dzień też co 3h się przewijamy (przed karmieniem) + ew. po karmieniu jeśli słyszę, że też kupa poszła.

Liskova
22-12-2015, 13:12
A jeszcze podpowiecie mi jak skladać ręcznik ikeowy do otualcza? tylko najchętniej z fotkami, bo czytalam ze dwa opisy ale jakoś nie ogarniam :(

Ewis
22-12-2015, 22:00
Witam ja stosowalam otulacz z kokosi taki malutki NB i hm teraz nie pamiętam jak się nazywały ale otulacz z kieszonka dla dziecka o wadze 2230g Przewijalam po jedzeniu bo zawsze była kupka. Potem nie stosowalismy bo dziecko miałam 2 miesiące w szpitalu. Po wyjściu młoda miała wagę 3400 i długo miałam przecieki przy nóżkach :( trochę się zniechęciła do wielo. Jak dziecko miało koło 6kg to stosowalismy głównie otulacz i prefoldy. Wcześniej zdenerwowało mnie że miała taką dużo pupke. Na noc zakładami pampersy a w dzień jak już wspomniała otulacz+prefoldy no i wysadzając młoda na nocnik.

Liskova
22-12-2015, 23:18
Ja dzisiaj testowo na momnt zalozylam otulacz NB kokosi + ręcznik z IKEI i jest okej, otulacz rozmiarowo spoko.
Młody siknął zacnie, ale nic nam nie przecieklo, pupa nie była duża, nie wiem czy dobrze skladam ręcznik..

Zlozylam na pół na długości, a potem zawinęłam lewy bok do środka i prawy.

Ewis
23-12-2015, 22:07
Ja niestety nie miałam ręczników. Miałam tetre i prefoldy - przy takim maluchy wydawało i że że na plecach było za grubo. Ale miała m kilka takich małych wkładów bambusowych.

Trzeciaczek
25-12-2015, 19:45
Ja cały czas w nocy przewijam. Do 3 miesiąca to pryka z kleksami to w nocy ze 4-5 rady bo odparzenia się robią. Koniecznie przy maluszku zmiany muszą być.A teraz to zmieniam o 24 i 3-4 w nocy. Kup nie robi ale nie wyobrażam sobie żeby spał z siuskami cała noc bez zmian. Następna zmiana rano o 6-7 już po kupie.

Liskova
26-12-2015, 10:30
No właśnie, bo kiedyś czytałam, że dziewczyny nie zmieniają i mnie to zdziwiło, bo my zmieniamy baaardzo często. Przed karmieniem obowiązkowo + często po karmieniu też i w międzyczasie.

Naprawdę nikt nie wie jak złożyć te ręczniczki Ikeowe prostokątne? :( Bo nie mam pojęcia jak się za to zabrać..

samasia
26-12-2015, 11:04
Liskova, ja widziałam tylko, jak koleżanka składała. Zdaje się, że na trzy, ale już nie pamiętam :(

Sowa
26-12-2015, 11:08
Ja składałam na pół i jeszcze raz na pół, w taki długi prostokąt :)

HoliPoli
26-12-2015, 12:47
Liskoca, jak będę mieć chwilę to ci obfocę tylko z chwilą ciężko ;)

samasia
26-12-2015, 13:45
Szukałam chwilę i ktoś pisał, że na pół i potem na trzy.

Kasianie
26-12-2015, 14:38
Ją używałam myjek z ikei (tych białych z kolorową tasiemką do zawieszania, po 10 w opakowaniu) i składałam na trzy. Na początku po prostu na 3 a po jakimś miesiącu dwie myjki, jedną w drugą.

Liskova
29-12-2015, 08:52
Samasia, tak właśnie składam, ale nie wiem czy dobrze :(
Chociaż chyba tak, na razie 3 podejścia do wielo i wszystkie udane, jedno zakończone mokrym otulaczem (za duży), ale otulacz Kokosi NB jest jak na nas szyty!

HoliPoli, czekam niecierpliwie :)

Kasianie, ja nie mam myjek, tylko ręczniczki prostokątne te po 1,5zł ;) Muszę jeszcze pociąć biały kocyk na wkładki 'sucha pupa'.

Nastusienka
29-12-2015, 09:40
Wydaje mi się, że jeśli jest wygodnie i nie cieknie to sposób składania nie ma znaczenia,bo wkład spełnia swoją funkcję :)

samasia
29-12-2015, 13:47
Ja też planuję te ręczniczki + kocyk :) Niech żyje IKEA ;)

Katt
03-01-2016, 18:22
Jeśli nic nie przecieka, to składaj tak jak Ci pasuje :) Jak córkę zaczynałam pieluchować wielo, to miała 7 m-cy i w miarę jak rosła, modyfikowałam sposób składania tych ikeowskich 2 ręczników razem, tak żeby w najbardziej newralgicznym miejscu było więcej i bez przecieków ;) nie ma jednego idealnego systemu.

Przy synku nie używam tych ręczników ani w ogóle wkładów, bo kupy za każdym razem spływały na otulacz od samego początku (choć w okresie noworodkowym miałam mało podejść, najpierw szpital jak miał 2 tyg., a potem mi wyrósł z NB:/). Uprzedzam więc, że może być i tak...

Przekonałam się (z wielkim trudem i w bólach) do tetry i jestem zachwycona, szczególnie samolocikiem :D Można przy nóżkach pozawijać tak fajnie w falbanki, że żadna kupa nie przecieka, chyba że się matce zapomni i za długo pieluchy nie zmieni ;) wtedy łatwiej o czysty otulacz do kolejnego ubierania. Fakt, że "mały" ma 4,5 miesiąca (i 8kg), także mamy tetrę 80x80 taką grubą gramatura 140g, więc na noworodku to by chyba zrobiła trzmieli odwłok... ale na noworodkowo-niemowlęce kupy jest naprawdę spoko, choć dla noworodka na pewno mniejszy rozmiar :)

A swoją drogą, zgaszę może entuzjazm co do ustania nocnych kup ok. 2-3 miesiąca. U nas (skończone 4,5 m-ca parę dni temu) kupy są w nocy nadal. Nie raz. Zresztą w ciągu dnia też dużo. Także na noc niestety jednorazówki, bo mały je jak smok co 0,5-max2godz - wymiękam... i ma takie rzuty po parę tygodni, kilka dni temu cieszyłam się jak głupia, bo miał jedną przerwę 3,5-godzinną w nocy i miałam nadzieję na stopniowe wydłużanie odstępów jedzeniowych... a kolejnej nocy znów maraton :P choć od urodzenia do drugiego miesiąca potrafił przespać w nocy 5 godzin... ale to temat na inny wątek ;)

lakoniwo
03-01-2016, 19:09
Ja sobie wlasnie dokupilam tetry w mniejszych rozmiarach (40x40 i 80x40, gramatura 140) - jak je bede skladac to dopiero wyjdzie za miesiac :D

Liskova
04-01-2016, 00:50
U nas młody je co 2-3h, więc nie jest źle :)
Mam trochę tetry prostokątnej, ale to chyba jakieś 30x60.

samasia
04-01-2016, 06:09
Ale na tę tetrę kładziecie jakiś polar sucha pielucha? Bo ja przyznaję bez bicia, że jestem człowiek wygodny i mozolne spieranie kup z tetry nie bardzo do mnie przemawia :/ Czy to się jednak łatwo spiera? Bo ja w tej kwestii ufam tylko polarowi, za dużo nerwów mnie kosztowały bawełniane, bambusowe i innej maści formowanki :P

lakoniwo
04-01-2016, 08:30
Mam taki polarek, ale jeszcze nie wiem, czy bede uzywac - czekam do lutego z testami ;)

Lauren
04-01-2016, 09:42
ja zawsze używam polarku,dzieć ma sucho,a poza tym kupy się z niego świetnie spierają i nawet jak zostanie na nim ślad po kupce to mi nie szkoda kawałka polaru no a formowanki itd to już niekoniecznie.

Trzeciaczek
04-01-2016, 10:07
Ja też tak robiłam tylko trzeba pamiętać żeby po kupie od razu / natychmiast sprzątać kupę. Polarek powoduje wysuszeniu skóry dziecka i większą podatność na odparzenia. :p

lakoniwo
04-01-2016, 17:24
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160104/2610b7a103600a1b9761578f7d27f61f.jpg

Nie wiem czy mozna sie tu chwalic, ale wlasnie uszylam pierwszy otulacz welniany ze sfilcowanego swetra. Metka oryginalna ze swetra - jakby ktos smial powiedziec, ze uzywamy wielorazowek bo nas nie stac na pampersy, to mu to Burberry's pod sam nos podstawie :D

Katt
04-01-2016, 20:20
Hehe świetne... :D wygląda jak zagraniczna firmówka-mercedes pieluchowy. To rozmiar noworodkowy tak?
Co do spierania kup... ja na początku właśnie miałam opory przed tetrą m.in. (choć nie tylko) z tego powodu. Potem uznałam, że w sumie to tylko tania tetra i jak już ją przeznaczam na zbieranie kup, to nie ma się co przejmować, a jak przyjdzie wiosna i więcej słońca, to się te tetry może choć trochę wybielą. Oczywiście nie jest tak, że pieluchy są mega brudne po tej kupie, ogólnie to zapieranie uważam, że niewiele się różni technicznie czy czasowo niż zapieranie polaru. Myślałam, że potrwa dłużej, ale nie. Czasowo w podobnym czasie spiera się ta sama ilość kupy :P różnica polega rzeczywiście na poziomie poplamienia, ale jak wspomniałam - tetra mnie tak nie boli, a przy bambusowych pieluchach... hmmm w sumie na razie wszystko dopierało się bez specjalnych śladów - tots bots i close parents są bez plam póki co, ale używam sporadycznie (co nie znaczy, że uniknęły kup ;) ). Myślę, że problemem plam na tetrze jest to, że tetra jest biała i dlatego te plamy tak widać. Na beżowym/kremowym/kolorowym bambusie tak się nie odznaczają, to nie widać.

Trzeciaczek
04-01-2016, 20:47
Pieluszka kapitalna :applause:

lakoniwo
04-01-2016, 20:51
Otulacz wyszedl w podobnym rozmiarze jak S kokosi kupione na forum. Czyli na noworodka powinno byc. Wykroj znalazlam gdzies w czelusciach neta :)

Liskova
06-01-2016, 09:15
Mi się bez problemu mleczne kupki spierają z tetry, czy muślinu, albo z pokrycia przewijaka, czy ręcznika - a nie zawsze zapieram od razu, bo czasem jakąś niespodziankę odkrywam po czasie :D

A powiedzcie mi jeszcze jak to zrobić z tym przewijaniem - kiedy przewijacie? Bo na pampersach przewijam przed każdym karmieniem + jak słyszę, że poszła kupa. No ale czasem nie słyszę, a okazuje się, że kupa/siku jest. No i nie wiem, Wy profilaktycznie zaglądacie w pieluchę np. co godzinę? Czy przewijacie co te 2-3h? Przyznam, ze trochę mi szkoda dziecia jak pomyślę, że miałby leżeć 3h w mokrej, zimnej pieluszce..

lakoniwo
06-01-2016, 10:52
Mi się wydaje, że tyle nie poleży, bo da znać, że mu mokro ;)

Trzeciaczek
06-01-2016, 13:39
Ja też przewijam co 2-3 godz a młody jak ma kupę i sika dużo to i tak rabat podniesie.
Ja przewijam przed karmieniem a kupę to słyszę jak idzie i jak bąki puszcza to też z przyzwyczajenia sprawdzam. A jak sprawdzę to i tak zmieniam bo jak już rozpielam to co na marne no chyba że suchość jest aż piszczy.

lakoniwo
06-01-2016, 13:47
Z nudów szaleję - uszyłam już dwie formowanki lniano-bawełniane, biorę się za następne :D Niech się młoda rodzi, bo niedługo będzie miała tyle pieluch, że nie da im rady hahahahahahha :D

Trzeciaczek
06-01-2016, 14:02
Eeee dawaj dużo bo na początku to 12 albo i więcej zmian My to czasami i 16 na dobę :p
A pozniej czasu na szycie nie ma ;-)

Katt
06-01-2016, 17:36
Oj tak, sama też bym chętnie poszyła, tylko nie mam maszyny :D choć fakt, że nie ma kiedy, ale wizja kilku formowanek w cenie materiału (a nie rynkowej) kusi... :) no i formowanki moim zdaniem na noworodka to najlepsze rozwiązanie, jak ktoś może sobie pozwolić na dużą ilość (z uwagi na czas schnięcia), bo np. sam uszyje... formowanka najlepiej ogarnie noworodkową kupkę i ratuje otulacz na następną zmianę pieluchy, oczywiście w rozsądnej grubości, żeby nie podnosić pupki względem plecków :) choć jakbym sama szyła, to chyba bym się też pokusiła o kilka kieszonek dla noworodzia...

Krycha
06-01-2016, 18:42
Lakoniwo oțulaczyk śliczny. Aż zazdroszczę, że nie mam zdolności manualnych i maszyny :)

lakoniwo
06-01-2016, 18:59
Dzisiaj uszyłam dwie - jedną w rozmiarze newborn XS i jedną w rozmiarze newborn S. W sumie mam 3 własnoręcznie szyte, 2 kokosi welurkowe używane, i jedną bambusową pupus w rozmiarze najmniejszym. Znalazłam kawałek flanelki, pewnie jutro doszyję kilka, tylko już sam rozmiar S.
Na początku nie byłam przekonana do formowanek, ale im więcej czytam, tym rzeczywiście wydaje mi się to najlepsza opcja dla noworodka, jak pisze Katt. W niedzielę zaś dostanę paczkę z PL z 3 sweterkami z czystej wełny (za zabójcze 6 zł), znowu będę filcować i pewnie kolejne otulacze powstaną :D

Katt
07-01-2016, 15:40
A skąd takie taniutkie swetry??? :P

lakoniwo
07-01-2016, 15:42
Z lumpeksa :D

Trzeciaczek
07-01-2016, 23:23
Uszyje.sobie takie.w rodzaju tetro. U nas dobrze kupy łapią. Może.ci podpisują. ;-)

lakoniwo
08-01-2016, 08:35
Uszyje.sobie takie.w rodzaju tetro. U nas dobrze kupy łapią. Może.ci podpisują. ;-)
Jakis przyklad obrazkowy?
Na razie szyje z flanelki, mam juz 3, dzisiaj powstanie pewnie z 6 kolejnych. Myslalam tez nad frotkowymi , ale nie mam overlocka a nie wiem czy chce mi sie bawic z frotą tylko zygzakiem .....

Dzoana
08-01-2016, 11:15
Ja uszyłam chyba ze trzydzieści albo i więcej z flanelki i welurku z wszytymi wkładami żeby łatwiej było spierać kupki no i mam stos tetry i muślinów gdyby formowanki za długo schły. Szyłam takie podobne do tetro tylko odrysowywałam kokosi s dla rozmiaru więc mam nadzieję, że dadzą radę. Lakoniwo te sweterki to gdzieś w necie kupujesz? filcujesz w gorącej wodzie czy jak?

mist
08-01-2016, 11:27
Mi się wydaje, że tyle nie poleży, bo da znać, że mu mokro ;)
Żeby to było takie proste, to by nigdy żadne dziecko na świecie nie miało odparzen ;) Większość wcale nie daje znać, że im mokro ;)

A otulaczyk śliczny :)

lakoniwo
08-01-2016, 11:35
Ja uszyłam chyba ze trzydzieści albo i więcej z flanelki i welurku z wszytymi wkładami żeby łatwiej było spierać kupki no i mam stos tetry i muślinów gdyby formowanki za długo schły. Szyłam takie podobne do tetro tylko odrysowywałam kokosi s dla rozmiaru więc mam nadzieję, że dadzą radę. Lakoniwo te sweterki to gdzieś w necie kupujesz? filcujesz w gorącej wodzie czy jak?
Sweterki to w lumpie stacjonarnie w polsce kupilam, szukalam w stosie i czytalam metki :D Na razie jeden sfilcowalam, wypralam najpierw na 60 stopni a potem zagotowalam :D

O losie, pojechalam do Lidla i wyszlam z overlockiem - chyba zyczenia ciezarowek sa spelniane natychmiast :D

kaisa
08-01-2016, 11:36
O zgadzam się, moje dziecko nigdy nie sygnalizowało, że ma mokro. I tak mu zostało do tej pory. A wkładek polarowych używam tylko na noc, więc w ciągu dnia czuje mokro.

samasia
08-01-2016, 13:05
Ja już wszystko mam opracowane (dzięki megaogarniętej znajomej) ;) Kupię otulacze noworodkowe PUL-owe, do nich klepsydry noworodkowe oraz ręczniczki z IKEI + pocięty polar. W domu latem bez otulacza: tetra, ewentualnie te same klepsydry, tylko spięte snappi. Bez otulacza położę dziecko na PUL-ową matę do przewijania, przykrytą jakąś flanelą czy innym polarem. I błagam, nie mówcie, że z tym planem jest coś nie tak, bo tak sobie to pięknie przemyślałam ;)

katrioszka
08-01-2016, 13:25
Ja bym zamiast pulowej maty do przewijania użyła sfilcowanego swetra wełnianego. Na to też można położyć flanelkę czy coś miłego. A mój mały strasznie się pocił jak miał podkład z czegoś sztucznego podczas tegorocznych upałów.

samasia
08-01-2016, 13:28
Już ustaliłam, że lanolinować to ja raczej nie będę, więc PUL - a wełna to może jak się trafi jakaś w lumpeksie.

Nastusienka
08-01-2016, 14:26
Jak kupisz wełniany płaszcz i dobrze sfilcujesz to nie potrzeba lanoliny:)

lakoniwo
08-01-2016, 14:51
No i sama tkanina welniana jest rozna - ostatnio macalam taka, co podejrzewam ze nie puscilaby absolutnie wilgoci nawet bez filcowania - ale strasznie sztywna byla. Plaszcze welniane tez raczej nie puszczaja wilgoci, poszukaj na lumpkach, czasem sie trafiaja perelki.

Tulli
08-01-2016, 16:42
Lakonikowo jak się już znajdzie perełka, to nie wiadomo ciąć czy nosić. :)

Wysłane z mojego XT1039

lakoniwo
08-01-2016, 17:59
E tam, jak niezgodna ze mna kolorystycznie czy fasonowo to tne bez zalu :D

Tulli
08-01-2016, 18:50
Czytam sobie ten wątek, patrzę na mój stosik i wiadomo, że swoje trzeba wypróbować, ale gdybym teraz zaczynała od zera, to tak samo jak teraz postawiłabym na otulacze - poszyłabym swoje wełniane i kilka kupionych, łącznie z wełniakami z 6 sztuk i do tego wkłady bambusowe rozmiar S. Nie wiem, tak z 10 sztuk, trochę bym sama poszyła z froty bawełnianej, tak żeby wkładów mieć jakieś 20 sztuk, to na 2 dni i suszenie będzie.
Miałam formowanki - ale jak M się urodził, to jakoś nie chciałam używać, bo i grubsze to trochę, a poza tym jak siknie tylko troszkę, to przebierać całość trzeba. Był taki okres, kiedy formowanki były w sam raz, te najmniejsze, ecodidi, rozmiarowo też, a później znowu za małe. Prefoldy to dla mnie była czarna magia i grube to, składania pieluszek nie opanowałam, zresztą nie wiedziałam, czy to wcześniej mam zrobić, czy jak już trzymam to dzieciątko malutkie - dużo zamieszania, choć tetra tania, albo sama bym je poprzeszywała jakoś w samolot.
Z tym że w ciązy nie wiadomo, co będzie potrzebne, a z dzieckiem nie ma kiedy szyć.

Lakonikowo, jeśli nie pasuje, to nie ma problemu :D.

lakoniwo
08-01-2016, 19:28
No ja obstawiam, ze przy dziewczynce formowanki sie sprawdza, ale co dokladnie to wyjdzie w praniu. Nie kosztuje mnie to nie wiadomo ile, uszycie jednej to max pol godziny tak luzem wiec sobie szyje. I tak mysle ze to wyjscie tylko na poczatek, potem wjedzie tetra, wklady i bambusy pewnie.

Trzeciaczek
08-01-2016, 20:12
Jakis przyklad obrazkowy?
Na razie szyje z flanelki, mam juz 3, dzisiaj powstanie pewnie z 6 kolejnych. Myslalam tez nad frotkowymi , ale nie mam overlocka a nie wiem czy chce mi sie bawic z frotą tylko zygzakiem .....

Kochana znajdź może na forum tetro flanelowe formowanki albo na Google poszukaj A jak by co to pisz na priv maila to wysle foty :mrgreen:

Katt
08-01-2016, 20:14
Ja już wszystko mam opracowane (dzięki megaogarniętej znajomej) ;) Kupię otulacze noworodkowe PUL-owe, do nich klepsydry noworodkowe oraz ręczniczki z IKEI + pocięty polar. W domu latem bez otulacza: tetra, ewentualnie te same klepsydry, tylko spięte snappi. Bez otulacza położę dziecko na PUL-ową matę do przewijania, przykrytą jakąś flanelą czy innym polarem. I błagam, nie mówcie, że z tym planem jest coś nie tak, bo tak sobie to pięknie przemyślałam ;)

Jak tylko kupki nie będą za każdym razem spływać bokiem i brudzić otulacza (jak było u nas), to powinnaś dać radę :) choć faktycznie klepsydrowe wkłady powinny lepiej zdać egzamin niż zwykłe proste. No i jeśli są szare, to nie będzie widać plam po kupie :P (nie ma jak praktyczne podejście)

A jeśli chodzi o kładzenie latem bez pieluchy, to fakt, przy leżeniu na brzuchu mata zda egzamin, ale już na plecach to zależy czy szykuje Ci się chłopiec czy dziewczynka ;) uprzedzam - mój kawaler jak siknie bez pieluchy leżąc na plecach, to mamy fontannę na całego ;) No a na początku dziecko długo na brzuszku nie wytrzymuje, bo to dla niego jest jednak wysiłek... ale sama tetra to raczej będzie ok, przewiewnie :)

Dobrze to sobie wykombinowałaś.

samasia
10-01-2016, 06:01
Nie są szare, ale nie jestem typem estetycznym ;) Właśnie odkupiłam od koleżanki dwa zafarbowane od środka otulacze - ona nie mogła znieść tego, że są zafarbowane ;)

Słuchajcie, a wełniane gatki dla noworodka? Sprawdza się to czy nie? Bo dziewczyna, od której kupuję klepsydry, ma takie na stanie, ale jakoś nie przekonuje mnie wizja wciskania noworodkowych nóżek w krótkie spodenki ;P Chociaż wiem, że jedna znajoma bardzo sobie chwaliła.

lakoniwo
10-01-2016, 09:27
Ja na pewno uszyję kilka na spróbę, w sumie nic mnie to nie kosztuje poza czasem, którym dysponuję, zobaczymy, jak się sprawdzi takie rozwiązanie :D

anita_now
10-01-2016, 13:39
Cześć dziewczyny. Powiedzcie mi z ilu warstw flaneli szyjecie te formowanki nb? Powoli zaczynam myśleć o wyprawce. Chciałam coś sama uszyć, ale nie wiem czy flanela da radę. Na razie uszyłam jedną formowankę z froty bambusowej, z 1 warstwą flaneli i 1 warstwa kolorowej bawełny:-) Zrobiłam kieszonkę, bo jak będzie za mało chłonna to wrzucę jakiś wkładzik do środka i będzie ok. Tylko froty bambusowej już mam mało, bo jeszcze dla starszej córci uszyłam i zastanawiam się nad tą flanelą, ile dać warstw żeby było ok. Oczywiście też zrobie kieszonkę, bo nie lubię kłaść wkładów na formowankę. No i najważniejsze jaka długa ma być ta formowanka, bo ta moja chyba za duża wyszła. Nie mam porównania, a raczej nie chcę zbytnio inwestować w nb, bo sama nie wiem czy dam radę z wielo u takiego maluszka :-) Starszą pieluchowałam od 6 mies, więc tam już OSy wchodziły w grę.

anita_now
10-01-2016, 13:43
I jeszcze jedno pytanie czy u noworodka przy pieluchach wielo smarować pupcię kremem na odparzenia? Bo przy jednorazówkach smarowałam przy każdej zmianie pieluchy, potem jak przeszłam na wielo, to przestałam, ale córcia miała już 6 mies, a jak to jest u noworodka- smarować czy nie?

Kasianie
10-01-2016, 15:45
Że smarowaniem to zależy od dziecka. Ją mojemu smarowalam czasem, jak miał zaczerwienienia, ale on miał pancerną pupe. Ja nie wiem ile warstw w formowance noworodkej powinno być, ale jak stosowałam otulacze i ręczniczki ikeowe (bawełna frote) to składałam je tak że były 3 warstwy jak miał miesiąc i że 6 warstw jak miał dwa (dwa ręczniczki kładłam). Potem przeszłam na OS.

lakoniwo
10-01-2016, 16:50
Ja dawałam dwie warstwy flaneli, i osobno mam wkłady do formowanek - jakoś takie rozwiązanie mi łatwiej szyć. Chociaż zastanawiam się nad uszyciem jakiejś z jęzorem, ale nie wiem czy w przypadku flaneli to się sprawdzi.

Dzoana
10-01-2016, 17:39
Dziewczyny zazdroszcze Wam tych lumpkow..tez by mi sie jakis sweterek na podklad przydal a w okolicy nie ma takich sklepów. ..poszukam może jeszcze na all albo olx. Co do formowanek to ja szylam takie:dwie warstwy flaneli tylko ta wewnętrzna to taka grubsza jednokolorowa o gramaturze 330 i wklad z czterech warstw tez tej grubszej flaneli tyle ze nie jęzor a wszyty do srodka bo gdzieś dziewczyny pisały ze wygodniejsze takie dla noworodka w obsłudze.Lepiej tez spierać kupki chyba bo tylko z jednej warstwy (odpada jezor).Robilam proby z praniem i w porównaniu do bambusowych formowanek flanelka i welur bawelniany schna dużo szybciej.

lakoniwo
10-01-2016, 19:10
No z tym praniem to prawda. Ja mam zamiar rozne opcje potestowac, jedynie cierpie na brak wyboru w materialach, bo np.bambusowych tkanin nie znalazlam u nas w ogole, online mi sie nie oplaca zamawiac. Zostaje flanela, albo frotka bawelniana (reczniki).

anita_now
10-01-2016, 21:25
Dzięki za odpowiedzi. Uszyję sobie z 2 warstw flaneli i zrobię kieszonkę na wkład. Napiszcie mi jeszcze orientacyjną długość formowanek nb. Od brzuszka do plecków i czy dajecie jeszcze napki zmniejszające?
I jeszcze pytanie o welur bawełniany. Mam jedne spodnie, ale tam jest napisane, że 88% bawełna i 12% poliester, czy taki materiał też się nadaje, czy istnieje welur 100% bawełna? Może to głupie pytanie, ale nie znam się na materiałach.

Kate04
10-01-2016, 21:34
Welur 100% bawełny to ciężko znaleźć. Ja znalazłam aksamit ;) na allegro 100% bawełna. Uszyłam kilka pieluch i dzielnie znoszą pranie na 60 st :)

anita_now
10-01-2016, 22:11
Dzięki. W takim razie nie będę ryzykować z tym dodatkiem poliestru :-) Przejdę się jeszcze do kilku pasmanterii i popytam o ten aksamit, a jak mnie cena odstraszy to zostaje Allegro :-)

Kate04
11-01-2016, 05:56
Welur z poliestrem też jest ok. Mam z niego pieluchy i też dobrze znoszą pranie. Lepiej sie układają na pupie ;)

lakoniwo
12-01-2016, 19:01
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160112/bf853b94049a6bf86bd89dac9f15f1d2.jpg

No to po formowankach przyszla kolej na otulacze welniane :D Wykroj mam z neta, mial byc na 62-74, wyszedl jakis duzy jak OS, musze zmodyfikowac nieco wykroj,zeby byl mniejszy, ale wyszedl zadowalajaco technicznie :D

Trzeciaczek
12-01-2016, 20:03
Śliczny :applause:
Testować nie chcesz bo chętna jestem :p

lakoniwo
12-01-2016, 20:30
Hahahaha no testowac bede pewnie za jakies 3 tygodnie XD Przerobilam troche wykroj, jutro sie biore za kolejne.
W ogole to tak sobie wymyslilam - moze ktos juz mial taki zamysl i nie wypalilo w praktyce, ale czy to bardzo glupio pomyslane uszyc spodnie z tkaniny welnianej ze zintegrowanym otulaczem? Napki po boku, srodek jak otulacz, a na warstwie zewnetrznej dlugue spodnie? Taki elegancki wyjsciowy otulacz...?

Tulli
12-01-2016, 22:11
Lakonikowo, masz zdolności!

Wysłane z mojego XT1039

lakoniwo
13-01-2016, 06:06
Lakonikowo, masz zdolności!

Wysłane z mojego XT1039
a dziękuję :D

p.s. małe pytanko, czemu za każdym razem piszesz źle mój nick? :lol:

Dzoana
13-01-2016, 10:54
lakoniwo niezły ten wełniak:) szyłaś z tkaniny czy też ze swetra?cos czuję za za jakiś czas w dziale handmade lub radosnej twórczości pojawi się Twój wątek:)
anita_now ja mam te formowanki o długości 35-36 cm- mniej więcej odmierzone od formowanek s/xs kokosi.

Krycha
13-01-2016, 11:29
Lakoniwo przesliczny otulaczyk :)

lakoniwo
13-01-2016, 16:53
Dzoana, szyłam z tkaniny wełnianej. Mam też jeden uszyty ze swetra, a planuję poszyć jeszcze longi i te majciorki wełniane. W ogóle zrobiłam spis ogółu i posiadam:
10 sztuk tetry 40x40 cm
10 sztuk tetry 80x40 cm
40 sztuk tetry 80x80 cm
4 sztuki bambusa 90x90
2 sztuki bambusa 70x50
11 wkładów flanelowych własnej produkcji
10 wkładów z mikrofibry
3 wkłady bambus mikrofibra klepsydry
2 prefoldy welurowe kokosi
2 otulacze pul newborn
3 otulacze rozm. S (1 pul, dwa wełniaki)
5 otulaczy one size (1 wełniak, reszta pul)
2 kieszonki newborn/S
1 AIO one size
10 formowanek flanelkowych newborn XS (własna produkcja)
12 formowanek newborn S (2 kokosi welur,1 pupus bambus, pozostałe własna produkcja flanela)
i dwie kąpieluszki
Myślicie, że postradałam rozum? Czy że to za mało wszystkiego?

Tulli
13-01-2016, 18:20
Lakoniwo - starczy :)
Odpowiedź bo za pierwszym razem skojarzylo się z lajkonikiem :)

Wysłane z mojego XT1039

Dzoana
13-01-2016, 18:33
Myślę, że właściwie wszystko się może przydać bo nigdy nie wiesz co się sprawdzi.Ja mam podobne ilości z tym, że ponad 30 formowanek małych(handmade i bambusowych kokosi), otulaczy pul s/xs też z 8, 5 prefoldów bambusowych s (pupeko,ekodidi)i wkładów bambusowych s chyba 8 ekodidi, wkłady z weluru bawełnianego i froty handmade 6 sztuk,stos tetry i muślinów z ikei no a reszta to już większe :wełniak ekodidi na wpinki plus 5 bambusowych wpinek(planuję jeszcze doszyć sama wpinki z weluru bawełnianego), otulacze pul OS kokosi i handmade -6 sztuk,kieszonki handmade M i OS-10 sztuk,formowanki bambusowe z panelem PUL Kokosi-2 i 5 formowanek z panelem Pul z weluru bawełnianego.No i kilka składanych dużych wkładów bambusowych. Więcej dużych pieluch nie będę na razie szyła bo nie wiem co mi będzie pasowało.Może jeszcze jakieś gatki albo longi spróbuję uszyć bo swetry na allegro licytuję a jak się nie uda to zamówię na forum.Stawiam bardziej na M/L bo u malucha to chyba ciężko jednak będzie spodenki wełniane na pupę wciągać.

lakoniwo
13-01-2016, 18:40
No własnie tak się zastanawiam, czy ciężko... W sumie na jedno chyba wychodzi, jak zakładasz dziecku body i musisz jakieś gacie naciągnąć. A swetry to w lumpach szukaj :D

genia
13-01-2016, 22:18
Czy mogę prosić o ocenę mojej wyprawki? Mam:
15 sztuk tetry 40/70
15 sztuk tetry 80/80
1 szt tetry z bambusa
3 wkłady bambusowo-węglowe S
2 otulacze S z pulu
wełniane gatki newborn
wełniane gatki S
otulacz wełniany S
longi S
16 formowanek S (w tym 4 bambusowe, bardziej pancerne; 4 flanelowe,4 z bawełnianego weluru, 4 z frotki)
1 AIO tots bots

Czy to wystarczy? Może powinnam kupić jeszcze tetry/czegoś innego?
Czy longi/gatki w rozmiarze M można zakładać dziecku od 2-3 miesiąca,czy później (bo zastanawiam się,na jak długo starczą te s-ki)?
mam jeszcze pieluchy i wkłady OS (otulacze wełniane,pulowy,formowanki,kieszonki, wkłady z mikrofibry,muśliny ecopi) ,ale tych na razie nie uwzględniam:)

Tulli
13-01-2016, 22:58
Hej, dziewczyny - nie ma co się nakrecac. Też tak zrobilam na początku. W efekcie mam wszystkiego za dużo, stosy wkładów, nigdy nie dochodze do końca. Trochę to nie ma sensu, zawsze można dokupić, a później trudno się pozbyć.
Genia, wkładów masz chyba w sam raz albo i więcej. Pomyslalabym może o otulaczu jak wycieknie ci kupa z wkładu, to coś się może przydać, ale Pul też bardzo szybko schnie - to też weź pod uwagę przy zakupie.

Wysłane z mojego XT1039

kaisa
13-01-2016, 23:19
Dokładnie, tak jak pisze Tulli. Warto mieć rozmiar S, ale z niego dziecko szybko wyrośnie. Jak już to produkujcie w dużych ilościach OSy.
Mój dzieć po 6 tygodniach zaczął nosić już OSy, a wcale jakiś wielki się nie urodził (3600g).

lakoniwo
14-01-2016, 10:37
No ja wlasnie chyba zakonczylam produkcje malych otulaczy, teraz chce poszyc wieksze, ale te OS jakos do konca mi nie leza, chyba poszyje rozmiarowo, pare M, pare L, bo przeciez dziecko potrzebuje roznej szerokosci w kroku na roznym etapie rosniecia, tak mysle.

kaisa
14-01-2016, 13:43
Miałam rozmiarowe i średnio mi pasowaly, właśnie były za wąskie. Pewnie wszystko zależy od budowy dziecka, kroju pieluszki i materiału z którego są wykonane. U nas ostatecznie zostały osy, które używamy od 6 tygodnia, do teraz i ciągle pasują.

Trzeciaczek
14-01-2016, 18:51
Ja na samym początku (a od urodzenia na wielo) gatki wełniane + tetra spinany na snappi. Gatki babyidea longi rozmiar S to teraz dopiero odstawilam, gatki krótkie od Magnolii, gatki długie od aptonia do tego imse vimse otulacze rozmiar S dwie sztuki i to wystarczyło do miesiąca 1,5 a pozniej już osy od kokosi najzgrabnieszą leżą mi do tej pory ale niedługo jeszcze sprawdzę nappime.
Tetry tyle nakupilam że później jeszcze nówki sprzedawalam. Do 2 giego miesiąca tylko tetra a teraz to wiadomo.na noc formowanki na dzień wkłady ( lubujemy się w długich puppi)
Powodzenia.

mrscreme
14-01-2016, 19:34
A my od wyjścia ze szpitala na OSach (Adaś miał 5 dni, urodził się 3520 g, a przy wyjściu ze szpitala miał ok 3300).

Zastanawiam się, jak to się stało, że wydawało mi się, że otulacze będą lepsze, a nosimy się niemal cały czas w kieszonkach. Od ukończenia 2 miesięcy (czyli dosłownie od kilku dni) zakładam malutkiemu na noc formowankę i otulacz, ale w ciągu dnia tylko kieszonki. No i wiem- wszystko mi się trzyma w jednym kawałku! wkład w kieszonce może siedzieć i czekać, nie przesunie się za bardzo, nie mam też obaw o przyleganie wewnętrznej "foliowej" warstwy otulacza do pupy. Nie macie tak? :)

Trzeciaczek
14-01-2016, 20:49
ja tylko na początku tak jak pisałam używałam otulaczy imse vimse z tetrą , ale tetrę składałam w taki rąb i nie było szans żeby coś przylegało oprócz tetry. Od 2-giego miesiąca tylko otulacze wełniane albo kieszonki od kokosi bez pzreszyć i jest ekstra :mrgreen:. AAAAAAA zapomniałabym teraz od niedawna też ala trenerki od Dewiś i też spoko ;-)
za niedługo będziemy też kożystać z nappime . Chcę spróbować bo w kokosi fajna dupka mała wychodzi .

lakoniwo
14-01-2016, 21:36
Ja w sumie na noworodka otulacz pul mam jeden. Tak to mam dwie kieszonki z mikropolarem od srodka i otulacze welniane. W ogoke podjaralam sie szyciem tych welniakow wiec no, przewazaja w wyprawce XD

lakoniwo
15-01-2016, 08:47
A pytanie- otulacze polarowe na niemowle, to sie sprawdza? Lub w ogole przy pieluchowaniu dxiecka?

Trzeciaczek
15-01-2016, 20:04
Ja Używałam. Na niemowlaku sprawdza się na pewno i takie milutkie są nie gniota nigdzie.

Liskova
25-01-2016, 14:18
Dziewczyny, pomożecie które otulacze są rozmiarowo takie jak Milovia S?
Bo mam za mało otulaczy, chcę dokupić ale nie mam zielonego pojęcia w co celować. Mam otulacz Tots Bots NB i jest większy niż ta Milovia, a ona nam podpasowała.
Mały ma 7 tygodni, ale dopiero niedawno dorósł do pieluch wielo, niestety urodził się 6 tygodni za wcześnie..
Ale teraz waży ok. 3500, więc jest akuratnie :)

Dodam, że ręczniczki z IKEI dla gości sprawdzają się idealnie, do tego koc polarowy z IKEI pocięty na wkładki 'sucha pupa'. Przy przewijaniu co karmienie (co 2-3h), raczzej brak przecieków, zdarzyły się dwa razy dosłownie.

samasia
26-01-2016, 11:19
A do jakiego wymiaru przycinacie te suche pupy z koca z IKEI?

Trzeciaczek
26-01-2016, 21:12
Dziewczyny, pomożecie które otulacze są rozmiarowo takie jak Milovia S?
Bo mam za mało otulaczy, chcę dokupić ale nie mam zielonego pojęcia w co celować. Mam otulacz Tots Bots NB i jest większy niż ta Milovia, a ona nam podpasowała.
Mały ma 7 tygodni, ale dopiero niedawno dorósł do pieluch wielo, niestety urodził się 6 tygodni za wcześnie..
Ale teraz waży ok. 3500, więc jest akuratnie :)

Dodam, że ręczniczki z IKEI dla gości sprawdzają się idealnie, do tego koc polarowy z IKEI pocięty na wkładki 'sucha pupa'. Przy przewijaniu co karmienie (co 2-3h), raczzej brak przecieków, zdarzyły się dwa razy dosłownie.

Ale zaraz otulacze os będą wam pasować święte na max

Liskova
27-01-2016, 13:38
No wlasnie do OS to nam raczej daleko, przymierzalam juz.. mlody jest chudzielcem bo wczesniak wiec OS jeszcze poczekaja..

talalaj.k
27-01-2016, 15:26
Cześć :) Mam pytanie do doświadczonych mam: ile i jakiej Tetry kupić? Mam kilka 2szt gatek i 1szt otulaczy wełnianych + kilka puli. Zaopatrzona jestem też w prefoldy i formowanki. Dzieciątko rodzi się w maju więc pomyślałam też o tetrze spinanej snappi. Tylko co wybrać?

Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka

samasia
27-01-2016, 16:07
Ja się właśnie edukuję w temacie tetry i wiem już, że trzeba spojrzeć na a) gramaturę (powinna być 140, a nie ta cieńsza) b) na wymiary (kwadratowe). Tyle z podstawowych rzeczy.