Zobacz pełną wersję : pieluchowanie noworodka - zbiór rad
oli-vka, miałam jednego wełniaka IV - NIC nie przepuszczał! On ma jakby podwójne gumki przy nóżkach, chociaż to tak naprawdę nie są chyba gumki. Ogólnie bomba! Tetro uwielbiałam do wkładów, ale moi chłopcy rzadko robili kupki jako małe niemowlaki.
carolina01
15-02-2013, 12:39
Dziewczyny, używam chińskich kieszonek i jestem ogólnie bardzo zadowolona, jedyny minus jaki widzę, to, że dzicko ma odciski od gumki na plecach i martwi mnie, że mu nie wygodnie i go uwiera, nie wiem czy to tylko tak w moich chinakch czy ogólnie w kieszonkach i czy jak dziecko nie będzie już tak leżeć na pleckach to się już ta gumka tak nie będzie odciskać?
bzzzzzzz
15-02-2013, 14:54
Kupiłam dziś w lumpku dwie pieluchy i jeden tęczowy otulacz Iti Biti NOWIUTKIE za 5 zł wszystko. Jwszcze nie mogę wyjść z szoku i to akurat w momencie kiedy podjęłam decyzję o używaniu wielo. Znak jakiś czy co?:wink:
bzzzzzz - Och jak ja bym chciała spotkać taki ciucholand :applause:
bzzzzzzz
17-02-2013, 21:09
Pewnie raz mi się trafiło i na tym koniec :duh:, ale jutro z samego rana i tak lecę do lumpka DOSTAWA BEDZIE:wink:
Yellowstone
18-02-2013, 12:19
Naprawdę w lumpeksach można znaleźć takie rzeczy jak pieluchy??? :o
Myślę od dłuższego czy by się nie wybrać na jakieś zakupy do ciucholandów, ale żeby patrzeć tam za pieluchami to nie wpadłam.
bzzzzzzz
18-02-2013, 16:17
No tak, słyszałam, że chusty też się trafiaję, ale to naprawdę wyjątki, obleciałam u nas wszystkie lumpki i u nikogo do tej pory ani chust ani pieluch nie było, tak więc trafiło mi się jak ślepej kurze ziarno, chociaż myślę, że za trzy cztery lata jak już będzie tego więcej. Kto np. cztery lata temu widział ciuszki next w lumpkach, a dzisiaj co drugi dziecięcy ciuch jest tej firmy.
Kupiłam otulacze noworodkowe i zupełnie niepotrzebnie, bo mała urodziła się 4300gram. Po 2 tygodniach poszły pierwsze wielorazówki i od razu na nią pasowały otulacze Małe Me, babyyetta i IM od 5kg. Noworodkowe się nie sprawdziły :(
A co do ręczników ikea to niestety kupiłam te takie malusie, z działu dla dzieci, z kolorowymi wieszaczkami - wiele lepiej sprawdziyłybby się te zwykłe za 1zł, bo wkłada się jeden, a nie dwa i dzieciak nie ma sztywno pod pleckami od rantów.
Poza tym u nas super się sprawdzają prefoldy xkko (kikko?) z pomarańczowym obszyciem.
A ja mam pytanie o wkłady "sucha pupa". Używacie? Przeszkadza waszym maluchom, że mają mokro?
I jeszcze jedno pytanie, jeśli było, to przepraszam, ale nie dam rady przekopac sie teraz przez cały wątek... Jaki zestaw na noc najlepiej wam się sprawdza? Jaki wytrzyma n.p. 5 godzin?
Ja lada moment przerzucam się na wielorazówki tez nocą, ale na razien próbuję różne zestawy w dzień. Mam tetrę zwykłą (i lux, ale to na później), ręczniczki z Jyska, kilka formowanek flanelowych i frotowych ImseVimse i kilka dodatkowych wkładek frotowych. Poza tym otulacze wełniane: BBH, Storchenkinder, tetro i od magnolii. Co z tego najlepiej sklecić na noc?
Oli-vka: ja myślę, że zestaw na noc jest dość indywidualny. A nie chcesz spróbować otulaczy PUL choćby na noc?
U nas dziś mała siedziała z 6h (rodzicom chciało się pospać :hide:) w prefoldzie ecopi/kikko, "suchej pupie" i otulaczu pulowym - u nas to starcza, bo otulacze nie puszczają, nawet jak się zabrudzą.
bozenka151
04-03-2013, 13:44
Hop hop ktoś tu jeszcze zagląda???
Dziewczyny jak składacie tetrę do otulacza???
Ja dzisiaj testuje na misiu i wszystko mi wyłazi poza otulacz:duh:
mamaHani
04-03-2013, 13:57
w trójkąt mi było najwygodniej, można też jak otulacz ma zakładki wewnątrz, który przytrzyma tetrę
mamaHani
04-03-2013, 14:01
A ja mam pytanie o wkłady "sucha pupa". Używacie? Przeszkadza waszym maluchom, że mają mokro?
I jeszcze jedno pytanie, jeśli było, to przepraszam, ale nie dam rady przekopac sie teraz przez cały wątek... Jaki zestaw na noc najlepiej wam się sprawdza? Jaki wytrzyma n.p. 5 godzin?
Ja lada moment przerzucam się na wielorazówki tez nocą, ale na razien próbuję różne zestawy w dzień. Mam tetrę zwykłą (i lux, ale to na później), ręczniczki z Jyska, kilka formowanek flanelowych i frotowych ImseVimse i kilka dodatkowych wkładek frotowych. Poza tym otulacze wełniane: BBH, Storchenkinder, tetro i od magnolii. Co z tego najlepiej sklecić na noc?
Wkładki Sucha pupa to jak dla mnie podstawa przy noworodku. Nam na noc najlepiej sprawdzała się formowanka z warstwą sucha pupa (np formowanka welurowa z kieszonką - można sobie regulować chłonność przez włożenie w kieszonkę tylu wkładów ile potrzeba, albo formowanka bambusowa) + otulacz.
asioczka
04-03-2013, 15:18
Wkładki Sucha pupa to jak dla mnie podstawa przy noworodku. Nam na noc najlepiej sprawdzała się formowanka z warstwą sucha pupa (np formowanka welurowa z kieszonką - można sobie regulować chłonność przez włożenie w kieszonkę tylu wkładów ile potrzeba, albo formowanka bambusowa) + otulacz.
popieram :)wkladki sucha pupa fajnie tez kupy zbieraja. nie paprze sie cala pieluszka i duzo latwiej splukac kupe z polarku niz np z formowanki bambusowej.
u nas na noc tez formowanki z kieszonka (ja mam od ecodidi) i wkladam do nich mega chlonne wklady od Agny (te skladane na 3). ale one dla maluszka beda za wielkie
bozenka151
04-03-2013, 16:45
Jejku mnie w porównaniu do pampersa wszystko wydaje się mega grube ( a mam rozmiary noworodkowe i formowanek i kieszonek ):duh:
Tylko tetra (i to taka mniejsza sklepowa) lub preford plus otulacz nie robią mega odwłoku mrówki:D
A w ogóle zakładałyście otulacz na początku??? Bo ja tak kombinuje, że jak noworodkowi się tak często pieluszkę zmienia to może tylko w sama tetrę ubrać i kocykiem zawinąć polarkowym lub wełnianym co by dzieciątka co chwile nie rozbierać???
Jak myślicie sprawdziłoby się na sam początek na dzień???
A w ogóle zakładałyście otulacz na początku??? Bo ja tak kombinuje, że jak noworodkowi się tak często pieluszkę zmienia to może tylko w sama tetrę ubrać i kocykiem zawinąć polarkowym lub wełnianym co by dzieciątka co chwile nie rozbierać???
Jak myślicie sprawdziłoby się na sam początek na dzień???
Spróbowałam parę razy z formowanką, niestety, dziecina sik miała potężny i kończyło się to zawsze przebieraniem całego dziecka od stóp do głów. W lecie pewnie tak będziemy robić - formowanka i na kocyk wełniany.
bez otulacza to na kocyku powinno dac rade ale na rekach to juz gorzej, a taki maluszek to wiekszosc czasu :bfing:, wiec z sama formowanka moze byc mokro.
Muszę zainwestować w te wkładki, bo synek ma czasem taką czerwoną pupę, jak za długo śpimy w nocy...
U nas po miesiącu formowanki rozmiarowe są wreszcie dobre :)
oli-vko - na razie nie dokładałam wkładek sucha pielucha żeby nie dodawać dodatkowej warstwy mojemu chudziakowi, póki co nie wkładać nic sztucznego przy pupie, no i wydawało mi się, że te, co mam, mogą być za duże, ale - jak pisałam - nie sprawdzałam. Może teraz zacznę używać?
na spanie nocne u nas idzie welurowa formowanka kokosi z dodatkowym takim samym wkładem złożonym na 2, teraz też formowanki bambusowe, bo młody mniej wiecej dorósł do tych, co mamy (do tej pory tylko na pierwsze nocne spanie szły wielo a potem pampki, ale przymierzam się, żeby to zmienić), tetra czy ręczniczki to byłoby przy moim kawalerze raczej za mało; na wierzch wkładam wełniane bbh albo Imse Vimse (ale pewnie i inne Twoje wełny dałyby radę)
bozenko151 - naczytałam się tu w wątku o tych mikro-siusiających noworodkach i też wstępnie kombinowałam z samą formowanką i w kocyk, a tu zonk, bo u nas był na początek przesik za przesikiem mimo solidnie zalanolinowanych otulaczy na pieluszkach (formowanki bawełniane, welurkowe, tetra bambusowa, prefoldy konopne...), dopiero solidniejsze otulacze (akurat bbh i imse vimse) zaczęły dawać radę - niby zmienia się co chwila pieluchę, ale mój noworodek sypia po 3 godziny ciurkiem, a przez sen siusia. No i pewnikiem, jak starszy brat, należy do więcej siusiających, raz nawet pampek nie wytrzymał którejś drzemki.
Myślę, że na czas między spaniem można próbować bez otulaczy - akurat dziś miałam go w samej formowance do karmienia, już nie pamiętam czemu go nie ubrałam do końca. Jak poczułam, że jest wilgotna szybko zmieniłam - bez uszczerbku w mojej garderobie/poduszce do karmienia, a jak karmić takiego zawiniętego w wełniany kocyk to pewnikiem w ogóle luzik. Problem jest taki, że często nie wiadomo, czy teraz królewicz będzie spał, czy jeszcze nie...
A jak sprawdzają się u noworodków wkłady np bambusowe i na to otulacz ? dają rade ?
Ogólnie zapobiegawczo stworzyłam stosik z wszystkiego po trochę tzn mam i aio, tetre zwykłą ( musze dokupić) i bambusową, formowanki od zwykłych po bambusowe, wkłady , otulacze, kieszonki itp Ale zastanawiam się, czy same wkłady też mogą dać radę z otulaczem - tych staram się dokupować cały czas, bo jednak starczą i na później np do kieszonek
A jak sprawdzają się u noworodków wkłady np bambusowe i na to otulacz ? dają rade ?
Ogólnie zapobiegawczo stworzyłam stosik z wszystkiego po trochę tzn mam i aio, tetre zwykłą ( musze dokupić) i bambusową, formowanki od zwykłych po bambusowe, wkłady , otulacze, kieszonki itp Ale zastanawiam się, czy same wkłady też mogą dać radę z otulaczem - tych staram się dokupować cały czas, bo jednak starczą i na później np do kieszonek
wszystko zależy kiedy tych wkładów chcesz używać i czy są grube
ja staram się, by formowanka/ wkład były jak najcieńsze na pleckach i wolę częściej przebierać niż dać wkład zbyt gruby, a moja córa też dużo sikała na początku i często, teraz zresztą też;
ale np. na noc dzisiejszą, na najdłuższą drzemkę (ok 8h) starczył mi prefold z wkładem polarowym
wkładów polarowych zaczęłam używać bardzo szybko, bo córa jest bardzo wrażliwa na wilgoć i szybko sygnalizuje jak ma mokro; z wkładem też, ale przynajmniej nie muszę zmieniać natychmiast po siknięciu i nawet nocki są wtedy ok
myślałam w ciągu dnia. Ogólnie mam tyle formowanek+ innych pieluszek, że powinno wystarczyć na 2 dni, ale jeśli wkłady by wytrzymywały, to wydaje mi się,że może być wygodniej dla dziecka, jeśli będzie cienko, lub nie tak dużo na pleckach
ale np. na noc dzisiejszą, na najdłuższą drzemkę (ok 8h) starczył mi prefold z wkładem polarowym
jakie masz sposoby na taki maraton drzemkowy ? :D
jakie masz sposoby na taki maraton drzemkowy ? :D
po prostu taki typ ;) ale taką długą drzemkę miała tylko raz, najczęściej mam jedno spanie ok 6h w nocy ;) ja podejrzewam, że może mieć to związek z wagą (raczej więcej niż mniej) i z wieczornym maratonem przy piersi :)
indianka
14-03-2013, 20:54
Może uda mi się pomóc. Też miałam pomysł z kocykiem. Fajnie było jak chciałam powietrzyć pupę dłużej i wtedy tetra. Bo małemu macerowała się skóra w pachwinach. Ogólnie mało wygodnie było przy karmieniu itp. Może za mały kocyk miałam (80x80cm)
Teraz myślę, że fajnie jest założyć getry i wtedy dostęp do pieluszki łatwy. Nie wiem czy będą dobre na maluchy. Ja mam takie 0-3 lata. Mam wełniane, więc od biedy można podfilcować, to będą mniejsze. Albo zatrudnić starsze pokolenie do dziergania.
A co do plecków. Ja przez jakiś czas dla wyrównania kładłam złożony ręcznik pod plecy. Potem miałam poduszkę w kształcie klinu ze względu na ulewanie.
Jak już nie miałam siły na nocne przewijanie, to pakowałam do formowanki kieszonki (sama szyłam, ale kupna też musi dać radę), tyle, żeby dało radę.
Mojemu mokro nie przeszkadza, ale od polaru ma odparzenia, więc wszelkie AIO odpadają.
Wełniak + tetra na samej piersi kończyło się ciągłym praniem wełniaków. Więc tu polecam formowanki, jeśli Wasze maluchy też mają rzadkie kupki.
indianka, myślałam, że tylko u mojego się macerowały! Jak ja się przestraszyłam jak to zobaczyłam ;)
My też podkładamy coś pod plecki.
I też formowanki są zdecydowanie lepsze, chociaż jak prefold dobrze zawinę, też ujdzie. Choć czasem otulacze ucierpią.
Dziewczyny, czy ręczniczki z Ikea jakoś przerabiałyście? Jakoś grubaśne te brzegi mi się wydają-trzeba to odciąć i overlokiem wykończyć czy wystarczy złożyć do środka i też maleństwa nie będą uwierały?
Dziewczyny, czy ręczniczki z Ikea jakoś przerabiałyście? Jakoś grubaśne te brzegi mi się wydają-trzeba to odciąć i overlokiem wykończyć czy wystarczy złożyć do środka i też maleństwa nie będą uwierały?
ja co prawda nie używam reczniczkow z IKEA tylko z Jyska i w żaden sposób ich nie obrabiałam, lewą stroną składam do środka
ja co prawda nie używam reczniczkow z IKEA tylko z Jyska i w żaden sposób ich nie obrabiałam, lewą stroną składam do środka
Ja robię dokładnie tak samo. I też z ręczniczkami z Jyska :)
dzięki wielkie. Wlaśnie skompletowałam wszystko i czekam na moje pierwsze przewijanie
Daj znać ja poszło:) U nas jak na razie pieluchowanie idzie super :)
Gorzej z praniem,bo grzanie w pralce siadło,ale już za tydzień będziemy mieć swoją dobrą pralkę :D Ja na razie ręcznie wszystko idzie.
Marciula
01-04-2013, 18:45
Dzisiaj na małej pupce synka wylądowała pierwsza wielorazowa pieluszka - no i niestety wpadka :frown
Mi się wydawało, że jest ciasno na udkach, a siurki przeciekły.... To był Bummiś malutki z wkładem.
Teraz założyłam mu IV najmniejsze z wkładem - ciekawe jak się spisze.... Kurcze no, trochę zawiedziona jestem - pierwsza próba i niepowodzenie :( ale się nie poddamy! Oby IV dały radę :)
Nie przejmuj się, nam przez pierwszy tydzień co chwilę przeciekał, bo kupiliśmy kieszonki One Size. No i trzeba je dostosowywać do wielkości dziecka,więc wpadka za wpadką była :hide:
A teraz nawet po nocce jest suchuteńki :jump:
Dzisiaj na małej pupce synka wylądowała pierwsza wielorazowa pieluszka - no i niestety wpadka :frown
Mi się wydawało, że jest ciasno na udkach, a siurki przeciekły.... To był Bummiś malutki z wkładem.
Teraz założyłam mu IV najmniejsze z wkładem - ciekawe jak się spisze.... Kurcze no, trochę zawiedziona jestem - pierwsza próba i niepowodzenie :( ale się nie poddamy! Oby IV dały radę :)
ale Jeremi jeszcze jest maluteńki- daj sobie czas na dobranie odpowiednich dla niego pieluszek
Marciula
01-04-2013, 20:57
Taki maluteńki to on nie jest :mrgreen: ponad 4kg ma :)
Prób ciąg dalszy - niestety otulacz Nappime zbyt szeroki w udkach, ale za to kieszonka super trzyma! :D tak więc druga już na pupce :)
no ale nie wszystkie pieluszki muszą mu pasować; dużo zależy od budowy maluszka ;)
i przy okazji gratuluję synka:applause:
bozenka151
06-04-2013, 21:59
I u nas pierwsze próby wielkopieluchowania:D
Przy moim mega spiochu i sikaczu ręczniczki z ikea wymiękły w 5 minut, bardzo szybko były przesikane i wylatywało nam bokiem, a przebierac to ja mogę co 2-3 godziny jak się mała budzi na cycanie. Jak ma mokro to sie wierci, kręci i nie spi i jest marudna.
Za to sprawdzają nam się formowanki i otulacze:D
Jutro zaczynamy testy kieszonek:D
moja 3,5kg panienka też ma mega sik i ręczniczki ikeowe się nie sprawdziły.
mamy otulacze pulowe od kokosi - jeden w rozmiarze NB (pasuje idealnie) i dwa w rozmiarze S-XS, do środka dajemy albo pieluszkarniowe prefoldy (mamy pomarańczowe i są trochę za duże, ale podwijam je z przodu i jest ok) albo formowanki kokosi :)
Mama Lili
09-04-2013, 11:47
U nas ręczniki ikeowe sprawdziły się tylko w pierwszym (wcześniaczym) okresie. Były idealne, bo nie robiły mrówczego odwłoku ;)
Jeśli ręczniczki, to bambusowe - do tej pory je uwielbiam.
villemko
29-04-2013, 10:54
Witajcie,
Jeszcze w czasie ciąży bardzo się z mężem nakręciliśmy na pieluchy wielorazowe a mianowicie na dobrą starą tetrę. Jak zaczęłam się interesować tematem odkryłam wielorazówki i już całkiem się napaliłam ;)
Nakupowałam ok 40 tetr, 20 kieszonek z wkładami i jeszcze zwykłe otulacze, papierki pod kupkę, proszki, odkarzacze, i full eko gadżetów.
Teraz synek ma miesiąc a ja nie wiem jak się za to zabrać. Nawet nie chodzi o sam sposób zakładania bo chcieliśmy używać kieszonek w ten sposób żeby wkład lub tetrę nie wkładać do środka tylko na zewn. by mały uczył się że ma mokro.
bardziej chodzi mi o całą organizację bo wcześniej jakoś się nad tym nie zastanowiłam.
Na początku czekaliśmy z mężem aż pępek odpadnie.
Teraz dręczą go straszne kolki i w momencie kiedy usypiam go dwie godziny i w końcu zaśnie , nie wyobrażam sobie założenia tetry by się zaraz wybudził i znowu usypianie.
Dodatkowo nie wiem co zrobić w momencie jak będę szła na spacer? jak zrobi sisuiu to pół biedy a jak kupę? jak ja go przewinę jak się cały zafajda?
Jak wygląda u was krok po kroku przewijanie ? Co robicie od razu z pieluszkami? Też sobie tego nie wyobrażam, synek wierci się na przewijaku, wyciągam zakupaną tetrę i bibułkę... i co z nią robię ? myślałąm ze będę wrzucać do przygotowanego kosza z przykrywką ale to i tak chyba muszę zaraz wyjąć z powrotem i wypłukać... i co z powrotem wsadzić do tego kosza i czekać az się nazbiera porcja do prania?
Prosze doradźcie od tej życiowej strony jak się za to zabrać, wydałam kupę kasy i strasznie chcę zacząć stosować te pieluszki. :-?
asioczka
29-04-2013, 11:24
Czesc villemko :)
przede wszystkim wyluzuj :)
moze po kolei odpowiem, jak ja robilam.
- jak sie balam, ze sie wybudzi, zakladalam wkladke sucha pupa lub pieluszke z mikropolarkiem (kieszonka z wkladem do srodka)
- na spacerze, jak sie zafajda, jaka roznica, czy w jedno czy wielorazowke? bierzesz chusteczki do przetarcia pupy i worek na pieluchy i czyste na zmiane.
- kosz sobie przygotuj np w laziece na wyplukane z kupy pieluszki, a przy przewijaku np. miedniczke lub worek na pieluchy i do niej wrzucaj brudna. jak ogarniesz mlodego, to wtedy do lazienki i plukanie pod silnym strumieniem :) zajmuje chwilke, ja nie zapieram dodatkowo, a plamy sie dopieraja bez problemu. i wtedy do wiadra. zasikanych pieluch nie splukuje, od razu do wiadra pakuje.
Mama Lili
29-04-2013, 23:55
Do wiadra warto kilka kropel olejku lawendowego lub z drzewa herbacianego dodać ;)
villemko
30-04-2013, 08:24
Hej, rzeczywiście trzeba podejść do tego na luzie :) no ale te kolki wrr,
a wlewasz wodę do wiadra gdzie leżą pieluchy do prania ? jak często pierzesz i w ilu stopniach? olejku używam juz teraz do wiadra z pampami - super nic nie czuć.
Nie wiem cz synek nie jest jeszcze za mały albo źle założyłam kieszonkę bo zasikał body. Leppiej zaczac od kiesznek czy od otulaczy z tetra? synek ma prawie 1,5 miesiąca i wazy 5 kg
asioczka
30-04-2013, 09:47
nie, pieluchy nie stoja w wodzie, bo to by byl prawdziwy rosołek z bakterii.
przy noworodku pralam codziennie na 60 stopni, teraz rzadziej. udaje sie kupy robic do ubikacji, takze jak mam same zasikane pieluchy, to piore na 40 stopniach (oczywiscie z nappy freshem lub miofreshem).
kieszonki trzeba sie nauczyc zakladac, no i odtłuszczenie w plynie do naczyn pomaga na przecieki.
otulacz z tetra lepiej dopasowac, ale tetra malo chlonie i daje uczucie mokro.
Ja co prawda takiego maluszka nie pieluchowałam w wielo tylko starsze ale coś tam już wiem to się podzielę :) myślę że formowanka +otulacz, ewentualnie tetra + otulacz będzie mniej awaryjne niż kieszonki bo te potrafią zawodzić i przy większych dzieciach :)
Do wiadra nie wlewamy wody zasiusiane pieluszki wrzucam do wiadra bez płukania, zakupkane spłukuje i do wiadra, piorę 3 dnia często na 60 stopni ale jak masz nappy fresh lub miofresh to i na 40 stopni może być.
Edit. a na kolkę spróbuj włączyć odkurzacz u nas działał cuda dziecko w minutę zasypiało :)
Właśnie, ostatnio mi kieszonki przeciekają, to one mogą się zatłuścić?
Mama Lili
30-04-2013, 11:52
Właśnie, ostatnio mi kieszonki przeciekają, to one mogą się zatłuścić?
Mogą przeciekać jak były prane w niewłaściwy sposób (za duże obroty lub za duża temperatura i wtedy PUL może się rozwarstwić) albo zatłuszczone od kremu/oliwki/olejków. Zamoczenie w misce wody z płynem do mycia naczyń daje radę. Na rozwarstwiony PUL nie ma raczej patentu ;)
Villemko przez Wami cos okolo 2 lat
pieluchwania, jeszcze zdazysz uzyc to co kupilas.Naprawde nie przejmuj sie,na poczatku jest ciezko I jeszcze masz kolkowe dziecko,ale to minie.Pozniej juz kupek jest mniej, I dziecko rzadziej robi siku. U nas na poczatku tez tak mialam,czasem zakladalam wielo,jak nie mialam sily to pampka.
Kieszonki tez nam przeciekaly. Mialam tylko 2 wiec nie dochodzilam czemu.Zawsze mozesz sprzedac na bazarku :)
Edit: a co do pieluch z kupa to mozeszj e wkaldac do osobnego pojemnika, jak nie zapierzesz od rzu nic sie nie stanie, ja czasem bralam sie z ta okupione jak sie kilka uzbieralo, zakladalam rekawiczki i szczoteczka taka do paznokci. :)
villemko
07-05-2013, 23:39
Dziękuję za odpowiedzi,
Rzeczywiście, poczekam aż kolki miną i dopiero wtedy, chociaż później zaczną ząbki wychodzić:ninja:
Asioczka właśnie z tą wodą z wiadrze z tetrami to też się zastanawiałam czy aby na pewno tak sie robi, teściowa mówiła że trzeba moczyć w wodzie...
Mama Lili Co do płukania w płynie do naczyń to dla mnie nowinka - ale kieszonki są nowe to nie mogą jeszcze przepuszczać
Kamilam - 60 st wystarczy? teściowa (znowu) mówiła by prac w 90 i tak robię - btw plamy po kupach i tak są ( dlatego wg niej bo nie namaczam:twisted:) Ona radzi mojemu mężowi a on powtarza mi te rady ;)
Inko - masz rację przede mną jeszcze 2 lata pieluchowania :) tylko żebym za bardzo się nie przyzwyczaiła do wygody z pampersami
Planuję przestudiować na spokojnie cały wątek, jak synek pozwoli bo na razie to każdy wolny czas przeznaczam na gotowanie lub sprzątanie, śpi dobrze tylko na dworze w wózku.
Także o chustach chciałam poczytać, bo robiłam już trzy podejścia i za każdym razem mam problemy z nózkami i do tego jest ryk jak zakładam chustę na głowę... zaczynam sie zastanawiać czy on to w ogóle lubi..
Pozdrawiam wszystkie mamusie :)
Mama Lili
08-05-2013, 00:37
Kamilam - 60 st wystarczy? teściowa (znowu) mówiła by prac w 90 i tak robię - btw plamy po kupach i tak są ( dlatego wg niej bo nie namaczam:twisted:) Ona radzi mojemu mężowi a on powtarza mi te rady ;)
60st. to jest max przy PULu. 90st. raczej tylko tetra bawełniana... Coby Ci się pieluszki nie rozwarstwiły :)
Ja zapieram takie zakupkane pieluszki płynem do naczyń na bieżąco, ( pierwszy raz z automatu złapałam płyn, bo nie miałam mydełka odplamiającego, sprawdziło się, więc tak robie) - takie nie do końca z tej wypłukane z piany wrzucam do wiadra i jak uzbiera się to piore, przy czym większość grubszych spraw ląduje na papierku. Nie zostają na razie żadne plamy, a do tego wiadro otwieram z przyjemnością, bo pachnie z niego płynem, niczym innym. Kieszonki na razie też średnio się u nas sprawdzają, za to najlepiej formowanki + otulacz, ewentualnie ręczniczki/tetra bambusowa lub co tam wpadnie mi w rękę.
Na wyjscia zakładam pampersy i czasem w domu, ale to baaardzo sporadycznie
60 st wystaczy w przypadku puli i to nie za każdym razem musisz prać w wysokiej temp. jak używasz odkażacza to możesz prać w 40 st. Bawełnę też nie musisz za każdym razem gotować jak używasz odkażacza. A plamy po kupkach czasem są ale ja zapierałam pieluszki po kupach to plam nie miałam, ale nawet jak są to przecież nie katastrofa ;) ach kochane teściowe :) jak plamy na bawełnie to raz na jakiś czas np. miesiąc wypierz w 90 st (tylko bez puli) i plamy znikną :)
60 st wystaczy w przypadku puli i to nie za każdym razem musisz prać w wysokiej temp. jak używasz odkażacza to możesz prać w 40 st. Bawełnę też nie musisz za każdym razem gotować jak używasz odkażacza. A plamy po kupkach czasem są ale ja zapierałam pieluszki po kupach to plam nie miałam, ale nawet jak są to przecież nie katastrofa ;) ach kochane teściowe :) jak plamy na bawełnie to raz na jakiś czas np. miesiąc wypierz w 90 st (tylko bez puli) i plamy znikną :)
kamilam, Twoje podejscie jest mi bardzo bliskie ;)
Także o chustach chciałam poczytać, bo robiłam już trzy podejścia i za każdym razem mam problemy z nózkami i do tego jest ryk jak zakładam chustę na głowę... zaczynam sie zastanawiać czy on to w ogóle lubi..
spokojnie 60 stopni starczy, ja np. częściej piorę w 40 st. niż w 60; a kupkę spłukuję zimną wodą pod prysznicem i często plamy są mniejsze, a po kilku praniach schodzą ;)
a co do chust- komu zakładasz chustę na glowę? dziecku?
U nas w kratkę, raz 40 raz 60,a raz na długi czas 90 :)
Właśnie też się z tą chustą za:ninja:stanawiam?
Villemko
Głowa do góry, jak zaczniesz to już pójdzie. My jesteśmy na to najlepszym przykładem. Też w temat się wkręciłam w trakcie ciąży. Planowałam zacząć od min. 2 miesiąca albo później. Helenka urodziła się 30 kwietnia i po drugiej dobie w szpitalu stwierdzono pokrzywkę na całej pupie jako efekt uczulenia na pieluchy. Stwierdziłam, że skoro tak się oczytałam w trakcie ciąży ( i tu dzięki wszystkim pieluchującym za całą masę cennych wskazówek, bo to dzięki nim miałam przygotowany stosik jeszcze przed urodzeniem i byłam wdrożona w temat możliwie dogłębnie).
Wróciliśmy do domu i stwierdziłam że zamiast ryzykować pogłębienie stanu czerwonej pupy szukając kolejnych jednorazówek może od razu zaczniemy wielo ( a uczuliły ją eko pieluchy bambo nature dla noworodków więc musi mieć mega wrażliwą skórę). I poczułam że wielo jest mi tak bliskie że nie ma na co czekać i od 3 doby Helen nosi prefoldy, tetrę i otulacze. Byłam przygotowana że nie będzie duża (dawali jej mniej niż 3 kg, ale urodziła się ostatecznie z masą 3210 i 57 cm długaśna a więc chudy patyczak ze szczuplutkimi nogami) i zaopatrzyłam się w rozmiarowe pul'e. Używam prefoldów Kiko, otulacza imse vimse i nowego miobio, kieszonek które też stosuje jako otulacz Apple Cheeks (i nimi jestem zachwcona). Czasami tetra, albo wkłady bambusowe. Nic nie przecieka,nie wycieka przy nóżkach mimo że to chudzinka.
Pępek odpadł przedwczoraj (bo to też utrudniało i musiałam kombinować żeby te otulacze jakoś powywijać) i teraz pieluchuję już bezstresowo. Helen ma 10 dni i nigdy nie sądziłam że damy radę rozpocząć tę przygodę tak wcześnie (łącznie z moim mężem który zakochał się w prefoldach i sugeruje wymienić całą tetrę właśnie na Kiko).
Spłukuję w zimnej wodzie, nie używam papierków, piorę w 60 st. z odkażaczem i wyglądają świetnie. Mimo noworodkowego wieku, prefoldów nie prasuję (jak zaprasowałam wszystko wyciekało i słabo chłonęły).
Powodzenia i jeszcze raz dzięki za wszystkie cenne uwagi jakie tu zamieszczacie drogie mamy.
villemko
10-05-2013, 10:35
Tak wiem, że puli nie mozna prać w wysokiej temp, na razie siedzą grzecznie w szufladzie :) no właśnie z tymi 90 st tou mnie się nie sprawdza. Nie zakłądam synkowi na razie tetr ale używam ich gdy pomagam synkowi wykupać się wynalazkiem winke( czy jakoś tak) i wtedy podkładam tetrę pod dupkę. Przyznam się że nie zapierałam kupy ani nie zmywałam i pewnie dlatego te plamy mimo że piorę w 90 st ( takie stare też już chyba nie zejdą)
Gosia 83 - chodziło mi o to że jak wkładam synka do chusty "na kołyskę " to chyba trzeba główkę przykryć chustą - u niego to się niesprawdza. w ogóle robi się taki sztywny w momencie wkładania do chusty i boję się manewrować jego nóżkami - wiem że to forum typowo chustowe więc też planuję odnaleźć odpowiedni temat i zgłębić temat.
Na razie syn nie pozwala, nawet teraz jak to piszę bujam go jedną nogą w bujaczku by zasnął.... wzięłam się za czytanie lektury książki Tracy Hogg "Język niemowląt" - może ksiązka mi pomoże- wczoraj był nawet sukces synek sam zasnął w łożeczku (bez bujania :) )
Agum - twój post podbudował mnie że da się takiego małego brzdąca nauczyć.
Tylko ze nowością są pieluszki któe stosujesz ;) co to są prefoldy?? zaraz pobuszuję w necie, firmy Kiko i Apple Cheeks też nie znam.
Ja mam taki zestaw:
- 60 tetr
- 20 kieszonek na zatrzaski kupione na allegro ( cześć welurowych cześć "śliskich" z zewnątrz - wszytkie pule) frmy bobolider i fajniemi
- 20 wkładów z mikrofibry
- 2 malutkie otulacze używane mio
- 4 większe chyba imse vimse ( już nie pamiętam)
- papierki
Czy są moze w internecie filmiki prezentujące np. jak zkładać taką typową tetrę i otulacz? najlepiej na żywe dziecko bo na lalce to nie to z=samo... znalazłam filmiki ale z kieszonkami
ale się rozpisałam ;)
villemko
10-05-2013, 10:42
Agum, czy możesz wrzucić linki do tych samych rzeczy co ty stosujesz? które dokładnie prefoldy kiko, otulacz imse i apple cheeks ( - to są kieszonki tak?) Zrozumiałam to tak że zakłądasz ten prefold kiko na to otulacz mio lub imse? lub samą formowankę apple ?
ile sztuk zakupiłaś?
ten prefold to taka przeszyta pieluszka?
Gosia 83 - chodziło mi o to że jak wkładam synka do chusty "na kołyskę " to chyba trzeba główkę przykryć chustą - u niego to się niesprawdza. w ogóle robi się taki sztywny w momencie wkładania do chusty i boję się manewrować jego nóżkami - wiem że to forum typowo chustowe więc też planuję odnaleźć odpowiedni temat i zgłębić temat.
Na razie syn nie pozwala, nawet teraz jak to piszę bujam go jedną nogą w bujaczku by zasnął.... wzięłam się za czytanie lektury książki Tracy Hogg "Język niemowląt" - może ksiązka mi pomoże- wczoraj był nawet sukces synek sam zasnął w łożeczku (bez bujania :) )
kołyska nie jest najwygodniejszym wiązaniem; polecam kangurka lub kieszonkę i już główki nie będziesz musiała zakrywać
Prefold czyli tak jak napisałaś-przeszyta pieluszka, jest dużo bardzij chłonna niż tetra i nie robi wielkiej pupy.Kupiłam rozmiar newborn i infant (różnica jest niewielka, jak odpadł pępek to już nie ma problemu i nic nie podwijam) Mam ich po 10 sztuk, a dziś jeszcze dokupiłam 6 w rozmiarze infant.
http://ekomaluch.pl/kikko-pieluszka-prefold-z-bawelny-niebielonej-infant,p4322,l1.html?szuk_nazwa=prefold (http://http://ekomaluch.pl/kikko-pieluszka-prefold-z-bawelny-niebielonej-infant,p4322,l1.html?szuk_nazwa=prefold)
Apple cheeks mam 3 sztuki, to są cieniutkie kieszonki z polarkiem (nie formowanki) ale używam ich jako otulacza (gdybym używała jako kieszonki musiałabym mieć sporo więcej, a tak stosuje tę samą pieluchę na ok. 4 przewijania wymieniając tylko pefold) Tu kupiłam rozmiar 1 który powinien wystarczyć do 6-8 kg. Są ekstra -cienkie i delikatne, przy nóżkach fajnie się układają. Chcetnie kupiłabym więcej ale za parę miesięcy będą już za małe i zacznę używać kieszonek one size, które już leżą w szafie i czekają na swoją kolej.
http://ekomaluch.pl/applecheeks--kieszonka-bez-wkladu---wersja-limitowana,p2390,l1.html?szuk_nazwa=apple
(http://ekomaluch.pl/applecheeks--kieszonka-bez-wkladu---wersja-limitowana,p2390,l1.html?szuk_nazwa=apple)
Mam też 2 flipy bumgenius ale są ciut za duże jeszcze
Imse vimse (rozmiar S do 8kg)i bambino mio to są typowe otulacze pul (mam po 1 sztuce) i tu też ładuje prefoldy, czasem tetrę
http://imsevimse.pl/product-pol-2422--Imse-Vimse-Otulacz-PUL.html
(http://imsevimse.pl/product-pol-2422--Imse-Vimse-Otulacz-PUL.html)
http://www.wielorazowo.pl/pl/p/Otulacz-Bambino-Mio-BawelnaPUL-rozmiarowy%2C-na-rzepy-NOWY-KROJ%2C-nowe-wzory/581
tutaj nowy krój różni się od starego tym że rzep nie jest od samego brzegu otulacza tylko parę cm niżej od krawędzi i nie drażni brzuszka.
http://www.youtube.com/watch?v=oi8-nTDSZ3M bez dziecka i bez lalki ale sposób składania pokazany - spokojnie mieści się w mały otulacz pupa tak zawiązana, między nogami nie jest szeroko a kilka warst powoduje maksymalną chłonność (chociaż dla mnie w porównaniu z prefoldami i tak mało zadowalającą)
villemko
20-05-2013, 11:11
Już rozumiem. Ten sposób wiązania tetry znam jednak kompletnie sobie nie wyobrażam wiązania tetry na dziecku - moje dość energicznie kopie nogami i przewraca się z boku na bok - do tego mam tetrę prostokątną i nie wygodnie się składa, myślałam by je podciąć do kwadratu i przeszyć tak by nie musieć składać lub samemu uszyć taki prefold z tetry - przy szukaniu informacji znalazłam fajny blog- http://pieluszkomania.blogspot.com/p/tutorial-by-pieluszkomania.html
Ucieszyliśmy się z meżem bo kolki minęły za to teraz borykamy się z zatwardzeniem u dziecka, byłam z nim u pediatry przepisał debrigan czy jakoś tak ale jak na razie kupki twarde :( Zuzyję paczkę pampersów które mi zostały bo zaraz i tak z nich wyrośnie i będę wprowadzać wielorazówki
jagienka
20-05-2013, 14:45
Jakoś się nie doszukałam choć moze słabo szukałam...czy któraś z Was pieluchowała już od szpitala? w sensie od narodzin? Czy to ma sens cyz lepiej po powrocie do domu zacząć? Dodam, ze spodziewamy sie pierwszego malenstwa wiec doswiadczenie mam zerowe :rolleye:
Mama Lili
20-05-2013, 14:56
Jakoś się nie doszukałam choć moze słabo szukałam...czy któraś z Was pieluchowała już od szpitala? w sensie od narodzin? Czy to ma sens cyz lepiej po powrocie do domu zacząć? Dodam, ze spodziewamy sie pierwszego malenstwa wiec doswiadczenie mam zerowe :rolleye:
My startowaliśmy po smółce jednak... :)
My startowaliśmy po smółce jednak... :)
I po tym jak odpadł kikut :)
ja zaczęłam po powrocie ze szpitala, czyli po dwóch dniach, jak już nie było smółki;
myślę, że w szpitalu nie warto się bawić w wielo szczególnie po porodzie, kiedy będziesz zmęczona i to będą pierwsze minuty i godziny Twojego macierzyństwa:)
Zuzyję paczkę pampersów które mi zostały bo zaraz i tak z nich wyrośnie i będę wprowadzać wielorazówki Polecam kupić małą paczkę jednorazówek większych i mieć w domu ;) Czasem nie wszystkie wielo wyschną, lub dziecko ma biegunkę, i jednak dobrze mieć się czym poratować :)
Kompletuję wyprawkę pieluszkową dla córeczki, która przyjdzie na świat w czerwcu. Większość rzeczy już mam, ale im więcej czytam (dziękuję za ten wątek, wszystkie Wasze rady są bardzo cenne), tym bardziej uświadamiam sobie, że brakuje mi praktycznych informacji ad. akcesoriów do pieluszkowania. Zastanawiam się ile warto kupić przedłużek do body. Na razie mam jedną sztukę, którą zamówiłam w Krainie Pieluszek, żeby zobaczyć, czy będzie pasować do ubranek, które mam. Pasuje, tylko czy warto, a jeśli tak ile sztuk dla maluszka kupić takich przedłużek. Druga sprawa, po starszej córce mam sporo rampersów, przy których takie przedłużki się raczej nie sprawdzą. Czy macie jakieś tricki, jak przedłużyć rampersa, żeby pomieścił formowankę z otulaczem?
Chciałam się też Was poradzić, czy dla noworodka lepsze będą wkładki "sucha pielucha" z mikropolaru czy z weluru? W ile takich wkładek warto się zaopatrzyć, zakładając, że będę prała co drugi dzień?
Tak samo nie wiem w ile myjek wielorazowych powinnam się zaopatrzyć. Na razie mam 21 myjek od Kokosi (12 bambusowych i 9 welurowych) i 5 z Pupeko (też bambusowych). Chciałam jeszcze dokupić bawełnianych, ale nie wiem ile takich myjek dziennie średnio się brudzi. Jakie są Wasze doświadczenia?
lika, pierwsze słyszę o przedłużkach, a jedziemy na formowankach i otulaczu. Czasem zapinam na styk, ale nie przeszkadzało nam to.
Co do myjek- nie wiem jak często chcesz prać- ale według mnie 21 jest wystarczającą ilością, jeśli będziesz prała co 2. dzień. Ewentualnie warto mieć pod ręką jakieś dobre chusteczki nawilżane. U nas też idą do prania i mamy myjki do mycia po siku :)
Mama Lili
27-05-2013, 20:21
Kompletuję wyprawkę pieluszkową dla córeczki, która przyjdzie na świat w czerwcu. Większość rzeczy już mam, ale im więcej czytam (dziękuję za ten wątek, wszystkie Wasze rady są bardzo cenne), tym bardziej uświadamiam sobie, że brakuje mi praktycznych informacji ad. akcesoriów do pieluszkowania. Zastanawiam się ile warto kupić przedłużek do body. Na razie mam jedną sztukę, którą zamówiłam w Krainie Pieluszek, żeby zobaczyć, czy będzie pasować do ubranek, które mam. Pasuje, tylko czy warto, a jeśli tak ile sztuk dla maluszka kupić takich przedłużek. Druga sprawa, po starszej córce mam sporo rampersów, przy których takie przedłużki się raczej nie sprawdzą. Czy macie jakieś tricki, jak przedłużyć rampersa, żeby pomieścił formowankę z otulaczem?
Chciałam się też Was poradzić, czy dla noworodka lepsze będą wkładki "sucha pielucha" z mikropolaru czy z weluru? W ile takich wkładek warto się zaopatrzyć, zakładając, że będę prała co drugi dzień?
Tak samo nie wiem w ile myjek wielorazowych powinnam się zaopatrzyć. Na razie mam 21 myjek od Kokosi (12 bambusowych i 9 welurowych) i 5 z Pupeko (też bambusowych). Chciałam jeszcze dokupić bawełnianych, ale nie wiem ile takich myjek dziennie średnio się brudzi. Jakie są Wasze doświadczenia?
Zestaw lux - starczy Ci. Jakby co i tak wyjdzie, że tak powiem w praniu ;)
lika, przedłużki uwielbiam. Ratują mi życie. Nie potrzebujesz dużo, ale ze 3 sztuki Ci się przydadzą. Czasem jakaś może Ci się zabrudzić i nie zdążysz uprać/wysuszyć. Nawiasem mówiąc, KoKoSi też szyje przedłużki.
Trików na rampersy nie mam, niestety. Z tego powodu wolę zwykłe spodenki.
Myjki - używam od zawsze (pierwotnie w wersji starożytnej, czyli pocięta gaza). Nie potrzebowałam nigdy dużo, bo po prostu po każdym użyciu przepieram w rękach. Zajmuje to chwilę. Piorę w pralce przy okazji prania pieluch. Moim zdaniem ilość, którą masz, zupełnie wystarczy.
Wkładki "sucha pupa" - zobaczysz, co Ci się bardziej spodoba i zadecydujesz. Moim zdaniem nie ma żadnych żelaznych argumentów za jednymi bądź drugimi. To kwestia upodobań. Niewykluczone, że za jakiś czas i tak rzucisz te wkładki w diabły ;) Aaa, nawiasem mówiąc, niektóre papierki do pieluch (zatrzymujące kupkę) dają uczucie suchej pupy.
ja przedłużek nie kupowałam ani jednej i nie czuje potrzeby ich posiadania ( jak na razie), staram się tak wielopieluchować,żeby pieluszka nie robiła dużej pupy, a na noc, gdy jednak pielucha jest grubsza mały jest w pajacu . Poczekaj zobaczysz, czy będą Ci potrzebne i wtedy dokupisz ;)
ja przedłużek nie kupowałam ani jednej i nie czuje potrzeby ich posiadania ( jak na razie), staram się tak wielopieluchować,żeby pieluszka nie robiła dużej pupy, a na noc, gdy jednak pielucha jest grubsza mały jest w pajacu . Poczekaj zobaczysz, czy będą Ci potrzebne i wtedy dokupisz ;)
To nie chodzi o robienie dużej pupy. Osobiście mam świra na punkcie tego, żeby pielucha w niczym nie przeszkadzała dziecku, bo moje dziecko jest sporo poza siatką centylową i nie chcę mu dokładać trudności w rozwoju ruchowym - i tak mu CIĘŻKO ;) Ale jakąkolwiek pieluchę wielo byś nie założyła, zawsze będzie zajmowała więcej miejsca od jednorazówki. Ja lubię, gdy dziecko ma LUZ w body.
Sporo do rzeczy mają też na pewno proporcje ciała dziecka.
A tak nawiasem pisząc - nawet, jeśli przedłużki nie są potrzebne ze względu na wielo, to w praktyce pozwalają często przeskoczyć jeden rozmiar body, więc można kupować co drugi ;)
Pozostanę entuzjastką ;)
Ja lubię, gdy dziecko ma LUZ w body.
Sporo do rzeczy mają też na pewno proporcje ciała dziecka.
A tak nawiasem pisząc - nawet, jeśli przedłużki nie są potrzebne ze względu na wielo, to w praktyce pozwalają często przeskoczyć jeden rozmiar body, więc można kupować co drugi ;)
Pozostanę entuzjastką ;)
zgadam się w 200% co do przedłużek, koszt nie jest wielki a pozwalają dać drugie życie ulubionym bodziakom :) jestem ich fanką także
Hej.
na 15 str.dziewczyny polecały ręczniki z muślinu z Ikea jako zabezpieczenie przed przesikaniem małego śpiocha.Ładnie wchłaniało i dzieć się nie budził.
Zastanawiam się ile warstw w wkładzie by musiało być lub jaki rozmiar pieluszki uszyć zeby nie było "dużej pupy"
Planuję uszyć formowanki z flanelki w środku i cienkiej bawełny (takiej jak prześcieradła) na zewnątrz.Chciałam wszywać wkład z froty ręcznikowej w środek(nie wiem jak będzie schło)Potem myślałam o jęzorze doszywanym tylko z tyłu żeby lepiej schło,wtedy wierzch od pupy musiałby być z flanelki lub muślinu.Potem kombinowałam żeby zrobić kieszonkę w formowance i po prostu wkładać do środka złożone na 2 wkłady(frota+mikrofibra w środku+frota )czyli byłoby 6 warstw.Pytanie czy nie za grube to będzie?
Oj kombinuję,ale dopiero 16 str. tematu zaczynam a szyć już bym chciała,więc odpowiedź potrzebna:razz:.
Z góry dzięki.
U nas 2 ręczniki z Ikei złożone na pół (czyli tworzą 4 warstwy) są tak optymalnie. 6 warstw wydaje mi się duże... Może uszyj jedną na spróbowanie?
To ja może zostawię ręczniczki jako wkłady do otulaczyka. Jak potnę na 2warstwy to będzie mało, a z 6to za duża pupa.
Dziś uszyłam pierwsze formowanki:P. Cienka flanelka+cienka frotką, do tego jęzor z 2warstw flanelki. Naprawdę cieniutkie jest a jakby co można coś dołożyć. Formowankę zrobiłam z falbanką żeby kupsko nie uciekało, jeszcze doszyć troczki i zrobione :P. Nawet nie miałam pod górę, wszystko szło.
Dziewczyny, ja jeszcze pociągnę temat przedłużek do body. Gdzie/ jakie kupić najbardziej uniwersalne?
Jeszcze w temacie ubranek i pieluchowania wielorazówkami, zwłaszcza otulaczami czy bez problemu wchodzi Wam na malucha większość ubranek czy ubieracie rozmiar większe lub zwracacie uwagę przy zakupach żeby były np. większe w pupie?
Latem to nie problem, ale zimą jak już trzeba spodenki założyć to się zastanawiam czy mi posłużą ubranka po starszym czy będę się w nowe zaopatrywać.
Dziewczyny, ja jeszcze pociągnę temat przedłużek do body. Gdzie/ jakie kupić najbardziej uniwersalne?
Jeszcze w temacie ubranek i pieluchowania wielorazówkami, zwłaszcza otulaczami czy bez problemu wchodzi Wam na malucha większość ubranek czy ubieracie rozmiar większe lub zwracacie uwagę przy zakupach żeby były np. większe w pupie?
Latem to nie problem, ale zimą jak już trzeba spodenki założyć to się zastanawiam czy mi posłużą ubranka po starszym czy będę się w nowe zaopatrywać.
Body zwykle większe lub takie w sam raz, ale wtedy z przedłużką, aby nie krępować ruchów dziecku.
Spodenki dla nas muszą być duże w pupie. Polecam Ci szyte na miarę spodenki naszych forumek :) Poszperaj na forum (dział Handmade).
Przedłużki mam i z Krainy Pieluszek, i od KoKoSi. Nie wiem, co masz na myśli przez "uniwersalne". To, czy przedłużka pasuje, zależy od rodzaju metalowych nap. KoKoSi ma jeden rodzaj nap. Pasuje do większości body, aczkolwiek bywa, że trzeba rozpłaszczyć dodatkowo ten wystający trzonek w napie, ponieważ różni producenci odzieży z różną mocą nabijają napy. Czasem napkę trzeba "dobić", żeby trzymała, ale to nie jest żaden wielki problem. W Krainie Pieluszek były chyba różne rozmiary napek.
nie używam i nie używałam przedłużek - jak body robi się ciut za krótkie po prostu nie zapinam przy czym dzidzik nie nosi pajaców tylko spodnie z szeroką gumką, która przytrzymuje bodziaki - szybciej mi wciągnąć portki niż bawić się z napkami; z tego, co pamiętam, starszy nosił pajace a jeśli miał coś pod nimi to zazwyczaj koszulki, więc w ogóle odpadała kwestia przedłużek.
lucysiu - jakbyś chciała doszywać jęzory do pieluszki, to proponuję raczej z przodu - dodatkowe szwy z tyłu pogrubiają pieluszkę, pogrubienie z przodu jest mniej newralgiczne bo nie unosi pupy do góry; albo można też uszyć wkładki do wkładania luzem, wtedy masz też większą dowolność czy i jak chcesz je włożyć.
Yellowstone
03-06-2013, 02:19
Przy próbie skompletowania zestawu dla noworodki dopadł mnie syndrom "chce mi się spróbować wszystkiego, nie umiem się na nic zdecydować" :D
Podpowiecie? :bduh::rolleye::rolleye::rolleye:
Z otulaczy mam:
*polarkowy Kokosi
*wełniane gatki handmade
*chcę jeszcze wełnianka, najchętniej Ecodidi, ale nie wiem czy rozmiarowy mały (szybko wyrośnie pewnie) czy OS, ale ponoć te starsze były mniejsze, nie mam jak teraz dostać takich
*Bambino Mio
*przyszłościowo Flip, pewnie pierwsze miesiące będzie dużo za duży
*Little Lamb (z czterema formowankami), ale też wydaje mi się duży :hmm:...
...rozważam jeszcze jeden otulacz PUL, tym bardziej, że zbieram po 2-3 sztuki formowanek różnych firm do wypróbowania, a w Bambino Mio pewnie nie powchodzą, bo to malutkie jest.
Póki co dybię na formowanki: tots bots, bambinex, little lamb, ecopi, lollipop. Jakieś jeszcze warte uwagi? Może mother easy? Jaki otulacz do powyższych byłby dobry? Imse Vimse? A może na lato lepiej postawić na wełnę i coś z niej dokupić? :duh:
Do tego poza samymi formowankami trochę prefoldów, tetry i ręczniczków z ikei. Prefoldy ecopi, o innych nic nie wiem, więc możecie coś podsunąć. Tetra w rozmiarze 60x80 i 80x80. Grubsze/muśliny/itp. raczej za parę miesięcy, dobrze myślę?
Czasem też połaszę się na kieszonkę do wypróbowania: Charlie Banana 1, AppleCheeks, Itti Bitti SIO rozm.S do tego jakiś handmade. Z OS mam Fuzzi Bunz i Tots Bots Teeny Fit. Coś dalej mam patrzeć? :ninja:
Mama Lili
03-06-2013, 07:29
Do tego poza samymi formowankami trochę prefoldów, tetry i ręczniczków z ikei. Prefoldy ecopi, o innych nic nie wiem, więc możecie coś podsunąć. Tetra w rozmiarze 60x80 i 80x80. Grubsze/muśliny/itp. raczej za parę miesięcy, dobrze myślę?
U nas muśliny na początku były najlepszymi ulewajkami ;) Jak kupisz wszystko o czym piszesz to będzie zestaw lux :D
bozenka151
03-06-2013, 11:01
U mnie najbardziej sprawdziły się formowanki handmade od forumek bo sklepowe były o niebo za duże na moją drobinke (zaczęłam od wagi 3,5 kg i miałam mniej więcej to co ty wymieniłaś) i robiły mega dużą pupę. Ręczniki Ikea u nas były przesikiwane w 5 minut, a dzieć lubił pospać nawet 3 godziny, więc odpadły bardzo szybko, bo bez sensu mi się wybudzała bo otulacz przepuszczał ( zaznaczam, że wszystko przepuści jak już nie ma gdzie się pomieścić) i musiałam całą przebierać.
Co do tetry to polecam babmusową u nas się o wiele lepiej sprawdziła przy maluszku niż zwykła.
Co do otulaczy to polecam zdecydowanie na napki. Ja wszystkie na rzepy wymieniłam bo jakoś tak mi niewygodnie było, ale to rzecz gustu myślę.
A teraz córcia ma juz 5,5 kg i spokojnie poszly w ruch pierwsze kieszonki. Miałam też noworodkową i polecam na wyjście na dwór:)
U nas flip i IV zaczeliśmy używać na noc do formowanek lollipop i little lamb jak mały miał około tydzień - dwa. W dzień do wkładów świetnie sprawdza się otulacz pul nb i wełniak s kokosi ( wełniak jest świetny - cienki i rewelacyjnie trzyma). Kieszonki wszelakiej maści na razie przeciekają, dobrze sprawdziły się aio bumgeniusa. Z wkładów najlepsze jak dla nas ( a mamy mase różnych) są bambusowe kokosi ( i ręczniczki i składane, a małe jako dodatkowy) i tetra bambusowa
A ja jestem chyba wyjątkiem jeśli chodzi o prefoldy ecopi - zwyczajnie ich nie lubię. Jesienią kiedy przeglądałam forum, żeby się dowiedzieć, w co powinnam się zaopatrzyć, prefoldy były absolutnym "musthave". Takie przynajmniej odniosłam wrażenie. Tak więc polowałam na nie w pieluszkarni, ale akurat nie było ich na magazynie (wtedy do bazarku jakoś nie byłam jeszcze przekonana, zresztą do dziś nie kupuję tam wkładów).
Na prefoldy natrafiłam w zielonej mamie, kiedy wybrałam się, żeby na własne oczy zobaczyć pieluszki. Ale był tylko jeden żółty i jeden pomarańczowy. Wzięłam na próbę. I do dziś się cieszę, że nie było więcej. Bo:
- można je złożyć tylko w prostokąt (w przeciwieństwie do tetry, która odpowiednio poskładana świetnie otula pupę i nic nie wypływa)
- nie są zbyt chłonne (używam też wkładek bambusowych kokosi, pewnie przy nich wypadły tak słabo)
- jako dodatkowy wkład robią bardzo dużą pupę (już wolę bambus składany na trzy kokosi upchnąć)
- no i szybko się zmechaciły, przez co wygląd stał się nieatrakcyjny.
Potwierdziło się tylko to, co wyczytałam na forum: każdy musi przekonać się na własne oczy :)
Yellowstone
03-06-2013, 13:12
Mając bambino mio, flipa i little lamb, do tego chcąc wełniaka ecodidi (kokosi mają za bure kolory :lol:) jest sens kupować jeszcze otulacz IV?
To formowanki skończę zbierać i spróbuję ogarnąć jakoś prefoldy, wkłady i składane, bo każdy co innego poleca :duh:
Kieszonki będą później...
Yellowstone ja ze swego doświadczenia powiem tak, że otulaczy przy noworodku nigdy za wiele. Mleczne kupki często lubią wypływać tu i ówdzie ;)
prefoldy możesz również składać na wzór formowanki i spinać snapi
Mając bambino mio, flipa i little lamb, do tego chcąc wełniaka ecodidi (kokosi mają za bure kolory :lol:) jest sens kupować jeszcze otulacz IV?
To formowanki skończę zbierać i spróbuję ogarnąć jakoś prefoldy, wkłady i składane, bo każdy co innego poleca :duh:
Kieszonki będą później...
a życie i tak wam stosik zweryfikuje;)
prefoldy możesz również składać na wzór formowanki i spinać snapi
muszę tego spróbować, może odkryję jakieś nowe zastosowanie dla siebie... A snapi też nieużywany leży do dziś.
villemko
03-06-2013, 16:32
Proszę napiszcie coś więcej o tych wełniakach, czy stosujecie je także teraz gdy jest ciepło? to jest taki rodzaj otulacza tak? na co taki wełniak zakładać, bo jak założę na tetrę to przemoknie
Mama Lili
03-06-2013, 17:09
Proszę napiszcie coś więcej o tych wełniakach, czy stosujecie je także teraz gdy jest ciepło? to jest taki rodzaj otulacza tak? na co taki wełniak zakładać, bo jak założę na tetrę to przemoknie
Powiem tak, wełniak jest zwłaszcza na lato. Jako naturalny surowiec super oddycha (PUL niekoniecznie...). Do środka może być tetra, jakieś wkłady konopne/bambusowe co tam masz :)
villemko
03-06-2013, 17:13
Czyli taki wełniak jest na raz i potem do prania jak dzieć zrobi siku tak?
wełniaki są super, choć jest z nimi ciut więcej roboty niż z pulowymi otulaczami. Żeby wełniak trzymał raz na jakiś czas robisz kurację lanolinową, a tak na co dzień wietrzysz. Wełny nie trzeba często prać, no chyba, że jest brudna- ja robilam przepierkę ręcznie, a raz na miesiąc prałam w pralce z innymi wełenkami i robiłam kurację, kiedy widziałam, że zaczynają się przecieki. Poza tym oddychają bardziej niż pul, są bardziej naturalne. I wełna jest na każdą porę roku :)
Czyli taki wełniak jest na raz i potem do prania jak dzieć zrobi siku tak?
nie
no chyba, że dziecię zrobi mega kupkę i wszystko będzie brudne
Do gatek storcza dawalas tetre w prostokąt? Albo wkłady?
Do jakiego wieku ci się to sprawdzalo?
Bo próbowałam takiego układu na raczkujacym / biegajacym i wszystko zjeżdżalo do kolan...
Kresko to do mnie? ;)
przez jakiś czas próbowałam z gatkami i tetrą ale to się zupełnie nie sprawdziło. Tetra + wełniany otulacz imse vimse, wolwikkel, loveybums. A gatki tylko z formowankami.
Jak najbardziej do Ciebie :-)
Tak myślałam że nawet u leżącego dzieciecia to nie przejdzie ;)
dokładnie, nie przejdzie
próbowałam nie raz, na różnych moich dzieciach ;)
to się nie sprawdziło
tak jak pisałam wyżej tetra z otulaczem wełnianym i ok :) choć przy niemowlakowych mlecznych kupkach lepsze formowanki
Dziewczyny, dzięki wielkie za odpowiedzi. Chyba faktycznie dokupię jeszcze ze 2 sztuki tych przedłużek, bo z Waszych postów wynika, że warto. Kupowanie dodatkowych myjek sobie daruję.
Pat007, ogromnie podobają mi się wszystkie produkty Kokosi, większość pieluszek i akcesoriów do wyprawki kupowałam u Sylwi, ale przedłużki przeoczyłam. Teraz przed porodem już nie zdążę domówić, bo strasznie długo idą od Kokosi paczki. :) Jedną i tak mam w drodze, powinnam już po nią na pocztę wybrać.
jagienka
05-06-2013, 23:45
lika, Nawiasem mówiąc, KoKoSi też szyje przedłużki.
A gdzie można u Kokosi te przedłużki zamówić bo zbieram się do złożenia wyprawkowego zamówienia i na stronie (www.kokosi.pl) nie widziałam...??
A odnośnie myjek to lepsze by były bambusowe czy welurowe? Ja chcę zamówić 10 takich i 10 takich bo nie doczytałam jakie się lepiej sprawdzają..
A jak już przy Kokosi jestem to co sądzicie o otulaczch polarowych na lato? Myślałam żeby na start zakupić dwa polarowe od Ecodidi ale po przeczytaniu recenzji produktó Kokosi pomyślałam sobie, że może jeden polarowy Kokosi i jeden wełniany Ecodidi..??!! Co sądzicie?
Też chętnie przeczytam :)
Ja się zastanawiam czy gatki czy otulacz wełniany lepiej (chcę zacząć w połowie lipca ok 10 dni po porodzie) dla takiego maleństwa. Głównie miałby być na noce, przez dzień pewnie bez otulacza będziemy sobie leżeć, no chyba że nie będzie ciepło.
Polarkowe otulacze nie będą za ciepłe na lato?
Też chętnie przeczytam :)
Ja się zastanawiam czy gatki czy otulacz wełniany lepiej (chcę zacząć w połowie lipca ok 10 dni po porodzie) dla takiego maleństwa. Głównie miałby być na noce, przez dzień pewnie bez otulacza będziemy sobie leżeć, no chyba że nie będzie ciepło.
Polarkowe otulacze nie będą za ciepłe na lato?
ja założyłabym otulacz wełniany, zdecydowanie będzie lepszy na lato niż polar.
polarkowe, choć mieliśmy zawsze miałam opory z użyciem-może niepotrzebne.
ja założyłabym otulacz wełniany, zdecydowanie będzie lepszy na lato niż polar.
polarkowe, choć mieliśmy zawsze miałam opory z użyciem-może niepotrzebne.
Wełniane-to jasne. Dla mnie:-)
Ale gatki czy otulacz taki zapinany?
Co myślisz? Co będzie lepiej się sprawdzać u maluszka?
ja przy małym noworodku/niemowlaku korzystałam z formowanek kissaluvs i imse vimse i wełniak imse vimse na zmianę z wełnianymi gatkami babyidea albo MaM
ale i tak najczęściej jednak sprawdzała nam się tetra i otulacz, zazwyczaj mały pul, bo kupki non stop przecież, a jednak formowanki schną dłużej niż tetra. Także po latach testowania uważam jednak, że noworodkowi nie trzeba zakładać mega chłonnych pieluch bo i tak za 10 minut to będzie do zmiany ;)
Mama Lili
07-06-2013, 12:15
Wełniane-to jasne. Dla mnie:-)
Ale gatki czy otulacz taki zapinany?
Co myślisz? Co będzie lepiej się sprawdzać u maluszka?
Indywidualna kwestia każdej pupy :D Mieliśmy i gatki i otulacz, ale raczej bardziej uniwersalny wydaje mi się otulacz - IV poza kolorem był dla nas idealny. Tetro i miounico przedziwnie się układały na Lili...
A gdzie można u Kokosi te przedłużki zamówić bo zbieram się do złożenia wyprawkowego zamówienia i na stronie (www.kokosi.pl) nie widziałam...??
A odnośnie myjek to lepsze by były bambusowe czy welurowe? Ja chcę zamówić 10 takich i 10 takich bo nie doczytałam jakie się lepiej sprawdzają..
A jak już przy Kokosi jestem to co sądzicie o otulaczch polarowych na lato? Myślałam żeby na start zakupić dwa polarowe od Ecodidi ale po przeczytaniu recenzji produktó Kokosi pomyślałam sobie, że może jeden polarowy Kokosi i jeden wełniany Ecodidi..??!! Co sądzicie?
Przedłużki to na hand made są, myjki myślę że fajne są bambusowe i welurkowe też lubię więc warto poproóbować różnych :) co do otulaczy to napewno warto zainwestować w rozmiarowe polar jest łatwiejszy w użyciu niż wełna więc warto taki też mieć, wełniane też są super :)
jagienka
09-06-2013, 20:45
Kolejne pytanie niedouczonej początkującej :bduh:
Na bazarku są AIO dla noworodka w bardzo atrakcyjnej cenie i zastanawiam się czy nie wziąść, zeby mieć "gotowce" na 2-3 godzinne wyjścia od czasu do czasu..tak żeby całych zestawów nie brać..ale czy to ma Waszym zdaniem sens dla noworodka??
villemko
09-06-2013, 21:04
ja przy małym noworodku/niemowlaku korzystałam z formowanek kissaluvs i imse vimse i wełniak imse vimse na zmianę z wełnianymi gatkami babyidea albo MaM
ale i tak najczęściej jednak sprawdzała nam się tetra i otulacz, zazwyczaj mały pul, bo kupki non stop przecież, a jednak formowanki schną dłużej niż tetra. Także po latach testowania uważam jednak, że noworodkowi nie trzeba zakładać mega chłonnych pieluch bo i tak za 10 minut to będzie do zmiany ;)
Hej mam pytanie do ciebie - w jaki sposób zawiązujesz tetrę pod otulacz?. I jak często zaglądasz do pieluszki? Mam wątpliwości czy synek od razu da mi znać że ma mokro.
Trochę panikuję bo mam opory założyć tetrę na spacer gdy jest mniej niż 20st i wieje wiatr , no bo jak ja go przewinę? a w pampie ma sucho, kupe robi jedną z rana. Boję się sytuacji gdy będę daleko od domu a tu będzie płacz bo mokro w tyłek albo się zaleje ...
villemko ja wkladalam tetrę złożoną w prostokąt. Po prostu ;) ale można też złożyć w latawiec i spiąć snappi i też będzie ok. Zaglądałam często ale nie umiem Ci powiedzieć tak co do minuty. Z zresztą widziałam że jest mokro. I rzadko zakładałam spodnie ;) zazwyczaj bluzeczka i pieluszka i pod kocyk albo w rożku. I korzystałam z papierkow imse vimse moim zdaniem najlepsze dla maluszka. Zazwyczaj papierek cięłam na pół a później nie musiałam zapierać pieluszek. Na spacer zakładałam coś z polarem/welurem żeby zapewnić uczucie suchości. Pampki jeśli miałam to z nich korzystałam a jakże, zwłaszcza w deszczowe pory kiedy wszystko zamiast schnąć kisi się na suszarce i nadaje się do kolejnego prania. Także jeśli masz obawy to jeden pampek dziennie na spacer to wcale nie grzech ;)
Na bazarku są AIO dla noworodka w bardzo atrakcyjnej cenie i zastanawiam się czy nie wziąść, zeby mieć "gotowce" na 2-3 godzinne wyjścia od czasu do czasu..tak żeby całych zestawów nie brać..ale czy to ma Waszym zdaniem sens dla noworodka??
a aio bym kupiła. Jeśli cena kusząca to tym bardziej. A nawet gdyby się nie sprawdziło w co wątpię to zawsze możesz znów odprzedać ;)
warto ;) Ja z bólem wczoraj stwierdziłam, że mały właśnie wyrasta z noworodkowych aio bumgeniusa, a są świetne na chwilowy okres lenistwa, czy jak na śpiocha zmieniałam pieluche ;)
villemko
10-06-2013, 08:05
villemko ja wkladalam tetrę złożoną w prostokąt. Po prostu ;) ale można też złożyć w latawiec i spiąć snappi i też będzie ok. Zaglądałam często ale nie umiem Ci powiedzieć tak co do minuty. Z zresztą widziałam że jest mokro. I rzadko zakładałam spodnie ;) zazwyczaj bluzeczka i pieluszka i pod kocyk albo w rożku. I korzystałam z papierkow imse vimse moim zdaniem najlepsze dla maluszka. Zazwyczaj papierek cięłam na pół a później nie musiałam zapierać pieluszek. Na spacer zakładałam coś z polarem/welurem żeby zapewnić uczucie suchości. Pampki jeśli miałam to z nich korzystałam a jakże, zwłaszcza w deszczowe pory kiedy wszystko zamiast schnąć kisi się na suszarce i nadaje się do kolejnego prania. Także jeśli masz obawy to jeden pampek dziennie na spacer to wcale nie grzech ;)
a aio bym kupiła. Jeśli cena kusząca to tym bardziej. A nawet gdyby się nie sprawdziło w co wątpię to zawsze możesz znów odprzedać ;)
Też składałam w prostokąt, bo na latawiec (samolot) za długo się schodzi. Jak idziesz na spacer to wkładasz welurowy/polarkowy wkład w otulacz? czy coś innego ? A z ty aio to chodzi o otulacz tak? Kurcze ostatnio robiliśmy pępkowe i niuniek dostał w sumie 300 pampów... i jak tu się zmobilizować
Też składałam w prostokąt, bo na latawiec (samolot) za długo się schodzi. Jak idziesz na spacer to wkładasz welurowy/polarkowy wkład w otulacz? czy coś innego ? A z ty aio to chodzi o otulacz tak? Kurcze ostatnio robiliśmy pępkowe i niuniek dostał w sumie 300 pampów... i jak tu się zmobilizować
Na spacer zakładałam zazwyczaj AIO bumgenius z jakaś dodatkową wkładką, albo kieszonkę apple cheeks, franiszki - te nam się najlepiej sprawdzały. Tetrę na spacer tylko wtedy, kiedy wiedziałam, że nie będę długo, albo było na tyle ciepło, że brałam coś do przebrania.
Pampy możesz odsprzedać i kupić wypasioną pieluszkę ;) i trochę zostawić tak na wszelki wypadek.
A odnośnie AIO to odpisywałam na post Jagienki. AIO to taki wielorazowy pampek. Wszystko w jednym-pul + wszyty wkład chłonny.
Kali właśnie mi przypomniałaś, o bumgeniusowych aio i też je bardzo lubiłam :)
ewaibartek
10-06-2013, 08:14
taaaa BG AIO najlepsze :)
irish_dancer
10-06-2013, 20:18
No to pierwsza katastrofa ;) choć z uśmiechem na ustach!
Młody ma prawie 4 tygodnie, więc mama nabrała sił na wielorazówki. Kupiłam tylko kilka otulaczy newborn, żeby zobaczyć co mi pasuje. Oczywiście przy pierwszych próbach włożenia tetry zaliczyliśmy przecieki :( stąd moje pytanie, jakiej wielkości jest ta tetra przed złożeniem w cokolwiek? może moja była za duża i zrobiły się przerwy pomiędzy skórą a otulaczem. Będę na pewno próbować dalej :)
jagienka
10-06-2013, 20:42
Zapomniałam że zapytałam i zamiast zajrzeć tu to poczytałam i z bólem serca odmówiłam te AIO :mad:
Ale tamte były Itti Bitti (takie prześliczne0 a jeszcze przyszła okazja na Bumgenius tylko, że te są wizualnie mniej śliczne :neutral: i recenzje były rożne..hmm ale widzę, ze wy polecacie? A Itti Bitti AIO, co o nich sądzicie?
I jeszcze zanim przegapię kolejną okazję :help:kieszonki babyetta minkee dla noworodka...czy to warto? czy lepiej już AIO? Bo tak mi się zdaję że tą i tą trzeba prac po jednym zabrudzeniu a AO zdają się "stabilniejsze"...dobrze główkuję? :hmm:
larwunia
10-06-2013, 23:41
Zapomniałam że zapytałam i zamiast zajrzeć tu to poczytałam i z bólem serca odmówiłam te AIO :mad:
Ale tamte były Itti Bitti (takie prześliczne0 a jeszcze przyszła okazja na Bumgenius tylko, że te są wizualnie mniej śliczne :neutral: i recenzje były rożne..hmm ale widzę, ze wy polecacie? A Itti Bitti AIO, co o nich sądzicie?
I jeszcze zanim przegapię kolejną okazję :help:kieszonki babyetta minkee dla noworodka...czy to warto? czy lepiej już AIO? Bo tak mi się zdaję że tą i tą trzeba prac po jednym zabrudzeniu a AO zdają się "stabilniejsze"...dobrze główkuję? :hmm:
jagienka... prawda jest taka, że każdemu co innego najlepiej się sprawdza...Najlepiej popróbować różne rzeczy, a to co nie przypasuje można zawsze odsprzedać na bazarku ;)
PS. U nas królują otulacze + wkłady chłone lub ręczniczki ikeowskie. Kieszonki też lubię, ale traktuję je jako uzupełnienie stosiku, fajne faktycznie na krótsze wypady :), a formowanki są z kolei fajne na dłuższe wyjścia lub dłuższą drzemkę dzienną, ale mały najgorzej je toleruje. Ale moim zdaniem trzeba próbować, jak coś Ci się podoba wizualnie to kupować ;)
villemko
11-06-2013, 13:02
Na spacer zakładałam zazwyczaj AIO bumgenius z jakaś dodatkową wkładką, albo kieszonkę apple cheeks, franiszki - te nam się najlepiej sprawdzały. Tetrę na spacer tylko wtedy, kiedy wiedziałam, że nie będę długo, albo było na tyle ciepło, że brałam coś do przebrania.
Pampy możesz odsprzedać i kupić wypasioną pieluszkę ;) i trochę zostawić tak na wszelki wypadek.
A odnośnie AIO to odpisywałam na post Jagienki. AIO to taki wielorazowy pampek. Wszystko w jednym-pul + wszyty wkład chłonny.
http://ekomaluch.pl/pieluszka-bumgenius-aio-rozmiarowa--noworodek-xs,p1815,l1.html to te cudo ? : D
Cały czas gubię się w tychwszystkich nazwach , co to jest AIO? rodzaj pieluszki, materiału czy firma??? myślałam ze to markaale teraz widzę że chyba materiał tak?
villemko dokładnie to,
pamiętam, że to była nasza naj pielucha, która nigdy nie zawiodła i zazwyczaj ubieraliśmy ją na nocki.
AIO to rodzaj pieluszki, BumGenius-nazwa firmy, to masz wszystko w jednym, a to aio bumgeniusa jest o tyle fajne, że masz wszyty wkład chłonny i do tego jeszcze kieszonkę do której możesz dołożyć dodatkowy wkład żeby zwiększyć chłonność. Pieluszka ma już otulacz więc nic na nią nie musisz zakładać. Taki wielorazowy pampek. Bo po zesikaniu wszystko idzie do prania. Jedyny minus to dłużej schnie, ale jak się wywinie na drugą stronę to nie jest najgorzej. Z resztą co tam długie czekanie, w zamian za przespaną noc ;)
A ktoś ma porównanie aio bumgenius i aio teeny fit czy easy fit tots botsa?
Bo w różnych wątkach zachwalają jedne i drugie ;)
A gdzie można u Kokosi te przedłużki zamówić bo zbieram się do złożenia wyprawkowego zamówienia i na stronie (www.kokosi.pl (http://www.kokosi.pl)) nie widziałam...??
jagienko, kupiłam sobie komplet przedłużek na allegro, od dziewczyny, która prowadzi blog o eko-ubrankach:
http://www.ekoubranka.blogspot.com/p/lallalal.html
I mam jedną sztukę przedłużki Pupulki.
Wydaje mi się, że udało mi się już skompletować swoją wyprawkę dla noworodka. Proszę zobaczcie, czy jeszcze powinnam coś dokupić. Chciałabym zacząć pieluchowanie wielorazówkami od przyszłego tygodnia, po powrocie ze szpitala.
Wyprawkę pieluszkową kompletowałam z założeniem, że będę prała co 2 dni. Tylko u mnie w domu wszystko strasznie długo schnie, więc na wysuszenie prania muszę liczyć 2-3 dni.
Mam :
otulacze PUL:Babyetta S/XS, Kokosi NB, Kokosi S, Milovia NB, Lillipop S,Pupeko S i Bambino Mio 3 sztuki 2-5 kg
otulacze wełniane: KokosiS na napki, 3 sztuki gatek „Podaj dalej” od magnolii w rozmiarze S i jedną w rozmiarze M, gatki Storchenkinder S.
wkłady: 12 preflodów Bambino Mio bawełnianych 2-5 kg, 12 preflodów z bawełny organicznej Kikko, 6 wkładów bambusowych Kokosi składanych na trzy, 6 ręczników frotte z IKEA, 3 wkłady bambusowe S Kokosi, 3 wkłady do otulacza z mikrofibry Milovia, 5 małych wkładów konopnych Pupulki, 3 wkładki „sucha pielucha” Pupeko z mikropolaru, 3 wkładki „sucha pielucha” Pupeko z weluru i jeden wkład „sucha pielucha” z mikropolaru Kokosi.
formowanki: jedną welurową S Kokosi, jedną bambusową NB Kokosi, 6 sztuk bambusowych S Lillipop, dwie bambusowe S Tenny Fit
na wyjścia: jedną kieszonkę NB Milovia i do niej 2 wkłady z mikrofibry, jedną kieszonkę Apple Checks i do niej 3 wkłady bawełniane, Itti Bitti AIO S, Bumgenius AIO w rozmiarze XS
Córa będzie raczej drobna i chyba nie wszystkie z wymienionych wyżej otulaczy będą na nią dobre od początku. Szczgólnie otulacz Pupeko wydaje mi się bardzo duży. Na początku to pewnie tylko otulacze Kokosi i Milovii będa pasowały, bo są w porównaniu z innymi niewielkie.
Starałam się kupować produkty różnych firm, żeby trochę potestować i zobaczyć co warto kupić jak mała trochę podrośnie. Na późniejszy okres mam już kupione kieszonki Nappime 2 szt., Babyetta 2 szt i Kokosi 7 szt. oraz otulacz polarowy OS Kokosi. Tylko do nich córa pewnie będzie musiała dorosnąć i będą dobre dopiero za kilka miesięcy.
lika to full wypas ten stosik - ja bym tak zostawiała, reszta wyjdzie w praniu/użytkowaniu bo nie ma pieluch które w 100% sprawdzą się u każdego. Ty masz wielką różnorodność więc szybko zorientujesz się czy wszytko pasuje, co ewentualnie dokupić i z czym udać się na bazarek.
OT a gdzie kupiłaś kieszonkę s milovia? bo szukam i nie ma...
A ktoś ma porównanie aio bumgenius i aio teeny fit czy easy fit tots botsa?
Bo w różnych wątkach zachwalają jedne i drugie ;)
niestety
chociaż tots botsa miałam ale korzystałam przy większym dziecku i byłam zadowolona. Pamiętam, że plusem na korzyść tots botsa było to, że wkłady były wszyte tylko z jednej strony i przez to szybciej schnie niż bumgenius.
Liko jak dla mnie stos full wypas :)
jagienka
12-06-2013, 10:06
"jagienko, kupiłam sobie komplet przedłużek na allegro, od dziewczyny, która prowadzi blog o eko-ubrankach:
http://www.ekoubranka.blogspot.com/p/lallalal.html
I mam jedną sztukę przedłużki Pupulki."
zdięki - zaraz spojrzę
Chciałam się przywitać, przeglądam forum już od jakiegoś czasu, ale piszę po raz pierwszy :)
Dzidzia na razie jeszcze w brzuchu, wiem, że na pewno będziemy stosować wielo już od wyjścia ze szpitala, ale teraz najtrudniejsza decyzja - co kupić na początek. Zależy mi na opcji jak najbardziej ekonomicznej i zajmującej jak najmniej czasu - myślałam o otulaczach i czymś składanym w prostokąt.
1. Ręczniczki IKEA Krama - cenowo najbardziej mi pasują, czytałam jednak, że potrafią po praniu robić się sztywne i szorstkie. Może kłaść na nie coś jeszcze, np. polarek sucha pupa?
2. Muśliny IKEA Vandring
3. Pieluchy bambusowe XKKO - najdroższe, myślałam o kupieniu np. 6 na noc? Czy lepiej formowanki Pupeko Bambusowy puch x4?
4. Prefoldy XKKO - lepiej kupić rozmiar Newborn, który posłuży krótko, czy jednak może Infant i najwyżej je trochę podwijać?
5. Pieluchy tetrowe XKKO - czy lepsze jednak prefoldy, które cenowo wychodzą podobnie?
6. Pieluchy składane Pupeko - pomysł mi się bardzo podoba, ale czy faktycznie są takie fajne?
Kurcze dziewczyny, jak patrzę na wasze listy to aż mi sie w głwoie kręci :rolleye:
Ja mam 2 otulacze nb IV, do tego
12 różnych formowanek nb
8 prefoldów nb bambino mio i 2 nb ecopi na próbę
4 kieszonki BumGenius (edycja sprzed paru lat) OS
2 kieszonki CharleBanana OS
1 kieszonkę Swaddlebees Econappi OS
do tego sporą ilość wkładów chłonnych, 6 szt muślinów z Ikei i 7 ręczniczków z Ikei
na później kilka otulaczy i będę dokupować co mi podpasuje.
Zamawiam jeszcze otulacze wełniane i gatki Storchen :)
Kurcze dziewczyny, jak patrzę na wasze listy to aż mi sie w głwoie kręci :rolleye:
Ja mam 2 otulacze nb IV, do tego
12 różnych formowanek nb
8 prefoldów nb bambino mio i 2 nb ecopi na próbę
4 kieszonki BumGenius (edycja sprzed paru lat) OS
2 kieszonki CharleBanana OS
1 kieszonkę Swaddlebees Econappi OS
do tego sporą ilość wkładów chłonnych, 6 szt muślinów z Ikei i 7 ręczniczków z Ikei
na później kilka otulaczy i będę dokupować co mi podpasuje.
Zamawiam jeszcze otulacze wełniane i gatki Storchen :)
Etap noworodka mamy już za sobą, ale nawet przy tej liście moja noworodkowa wydaje mi się uboga. Miałam trzy różne otulacze, 6 formowanek, troche wkładów, 2 kieszonki no i tetrę lux. I ta ostatnia wygrała. Była na pupie non stop. Niezawodna po złożeniu w trójkąt. Chłonna po dołożeniu jakiegoś wkładu.
Wtedy przyświecała mi idea, żeby potestować i sprawdzić czy w to wchodzimy. No i nie podeszłam do pieluchowania ortodoksyjnie. Jednorazówki były w użyciu w nocy. Jak mały skończył dwa miesiące przeszliśmy na wielo w nocy. I mam zdecydowanie spokojniejsze sumienie po nocy w wielo niż pampku ;)
RoxieSTB
20-06-2013, 16:22
Jakie formowanki nie robią wielkiej pupy u małego niemowlaka? Na razie mamy tylko babyetta i motherease sandy. No i są wielkie na pupie mojego 4.5 kg synka. Chciałabym cos zgrabnego. A jeśli nie formowanki to co? Etap kubek co chwile mamy juz za sobą.
Jakiś czas temu kupiłam kieszonki Itti Bitti roz. S i mam problem.. mała waży 4,6kg ale pieluszki przeciekają przy nóżkach, wydaje mi się, że to wina chudych nóżek (widać lukę) jest na to jakaś rada czy muszę czekać aż bardziej przytyje?
A spróbuj podciągnąć skrzydełka z przodu do góry nie wiem czy jasno piszę ;) tu jest pokazane na innej pieluszce co prawda ale może i w tej tak sie da zrobić :) http://www.youtube.com/watch?v=2Fe-flv1DZ0
Jakie formowanki nie robią wielkiej pupy u małego niemowlaka? Na razie mamy tylko babyetta i motherease sandy. No i są wielkie na pupie mojego 4.5 kg synka. Chciałabym cos zgrabnego. A jeśli nie formowanki to co? Etap kubek co chwile mamy juz za sobą.
Ja zaczęłam pieluchować małego właśnie od 4,5 kg. Używam i od początku używałam tylko forumowych formowanek Kokosi i Ecodidi :) moim zdaniem nie robiły wielkiej pupy
RoxieSTB
20-06-2013, 21:41
Podobają mi sie formowanki kokosi. Niestety mieszkam za granicą i nie kalkulacje mi się zamawianie pieluch z Polski.
Eh.. Myślę dalej...
Podobają mi sie formowanki kokosi. Niestety mieszkam za granicą i nie kalkulacje mi się zamawianie pieluch z Polski.
Eh.. Myślę dalej...
a próbowałaś same wkłady do otulacza ? U nas to najlepsze rozwiązania na dzień od samego urodzenia ;) Jak dobrze ułożyłam wkład to nawet wpadki zdarzały się sporadycznie ;) A pupka przy takim pieluchowaniu zgrabniutka ;)
RoxieSTB
22-06-2013, 10:28
Próbowałam w sumie tylko z recznikami ikei. Ale one wydaja mi sie strasznie twarde i przestałam używać.
A ty kali jaki wklady używałas?
Próbowałam w sumie tylko z recznikami ikei. Ale one wydaja mi sie strasznie twarde i przestałam używać.
mikrofibra, mikrofibra z bambusem, bambus u nas bardzo się sprawdza to rozwiązanie, chociaż teraz jak już one-size są dobre to troszkę zmieniamy sposób pieluszkowania
mikrofibra, mikrofibra z bambusem, bambus u nas bardzo się sprawdza to rozwiązanie, chociaż teraz jak już one-size są dobre to troszkę zmieniamy sposób pieluszkowania
no nie jestem pewna, czy chciałabym mieć cały czas samą mikrofibrę przy pupie....
A spróbuj podciągnąć skrzydełka z przodu do góry nie wiem czy jasno piszę ;) tu jest pokazane na innej pieluszce co prawda ale może i w tej tak sie da zrobić :) http://www.youtube.com/watch?v=2Fe-flv1DZ0
Zapięłam ją maksymalnie no i niestety znowu przesikała. Załamka.
wisteria
23-06-2013, 22:45
A dla mnie dla zupełnego noworodka najlepsza jest tetra i to z tych mniejszych i cieńszych w ceratce szwedzkiej. Od 10 dnia Minimka zaczynam się dogadywać z dużymi tetrówkami składanymi w trójkąt z plisą.
A dla mnie dla zupełnego noworodka najlepsza jest tetra i to z tych mniejszych i cieńszych w ceratce szwedzkiej. Od 10 dnia Minimka zaczynam się dogadywać z dużymi tetrówkami składanymi w trójkąt z plisą.
a co to takiego ta ceratka szwedzka?
Ręczniczki bambusowe KoKoSi :thumbs up:
Ręczniczki bambusowe KoKoSi :thumbs up:
i te składane też super, ale na razie mam za mało, więc są głównie na wyjścia
RoxieSTB
24-06-2013, 16:40
A miała któraś z was może pieluchy little lamb osfa? Bo jest teraz super promocja. Ale nie wiem czy nie będą na razie za wielkie i lepiej wziąć po prostu size 1.
piszą, że BG AIO jest do 5,5 kg, czy wg Was rzeczywiście tak jest? Jak dziecko waży 4800, warto kupować? OS są jeszcze za duże, a potrzebuję coś bardziej chłonnego niż tetrai prefold, żeby założyć na czas drzemki czy do chusty
ewentualnie może coś innego polecacie?
piszą, że BG AIO jest do 5,5 kg, czy wg Was rzeczywiście tak jest? Jak dziecko waży 4800, warto kupować? OS są jeszcze za duże, a potrzebuję coś bardziej chłonnego niż tetrai prefold, żeby założyć na czas drzemki czy do chusty
ewentualnie może coś innego polecacie?
faktycznie jest do 5,5 ;)
Polecam wkłady składane kokosi lub też kokosi ręczniczki nasze ukochane, super chłoną i powoli chce wymieniać wszystko inne własnie na to
W formowankach nie mam dużego doświadczenia ale na małej pupie dobrze leży otulacz bambino mio z prefoldem lub pieluchy aio jak bumgenius noworodkowy, Tots Bots teeny fit czy grovia
A jeśli chodzi o tanie pieluchowanie noworodka... jak myślicie, czy warto np. samej uszyć prefoldy (widziałam w necie proste wzory nawet dla bardzo początkujących szyjących), czy też nie ma to dużego sensu i lepiej po prostu używać taniej tetry w mniejszym rozmiarze składanej w prostokąt?
A jeśli chodzi o tanie pieluchowanie noworodka... jak myślicie, czy warto np. samej uszyć prefoldy (widziałam w necie proste wzory nawet dla bardzo początkujących szyjących), czy też nie ma to dużego sensu i lepiej po prostu używać taniej tetry w mniejszym rozmiarze składanej w prostokąt?
myślę, że warto mieć na początek kilka prefoldów- u mnie sprawdzały się na dłuższe drzemki i na noc
villemko
29-06-2013, 22:19
Poprosze o linka :)))
Villemko, np. takie :)
http://youre-sew-crafty.blogspot.com/2011/04/homemade-prefolds.html - zwykły prefold składany z kilku warstw
http://www.diaperswappers.com/forum/showthread.php?t=595293 - jw.
http://webpages.charter.net/rhamley/diapers/diapertext1.htm - w środku z wszytą wkładką
http://fernandfaerie.com/sewing_prefolds.html - z T-shirta ;)
A w ogóle z czego najlepiej robić takie prefoldy? Z flaneli, tetry kupowanej na metry, z czegoś jeszcze innego?
villemko
01-07-2013, 21:01
Dzięki oj ja niestety nie wiem :(
Dzisiaj założyłam dzieciaczkowi kieszonkę z wkładką bambusową - (zmobilizowałam się by przejść na wielo bo synek ma takie jakby obtarcia w paru miejscach - czerwone placki, najpierw było jedno teraz są cztery wrrr i już mam dosyć pampersów) wszystko fajnie pupka sucha ( tego sie najbardziej bałam że będzie miał mokro) - ale niestety z kieszonki wypłynęło i trzeba było przebierać,a chyba zapięłam na maksa
Wlasnie kupilam okazyjnie na allegro flanele pieluchowa 6m, zobaczymy co z tego wyjdzie:rolleye:
Fajnie, że się tak wcześnie zaczęłaś przygotowywać. Ja już na finiszu, a ciągle mam wrażenie, że za mały stosik mam zgromadzony:confused:
Kurcze gdzieś zadawałam to pytanie,ale nie moge znaleźć.Powtórzę się więc.
Zakupiłam ręczniczki muślinowe w Ikea,mam w związku z tym pytanie:czy cięłyście na mniejsze?Chodzi mi o to żeby były dla noworodka,a wydaje mi się że tak jak są,są za duże.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Mama Lili
04-07-2013, 14:24
Kurcze gdzieś zadawałam to pytanie,ale nie moge znaleźć.Powtórzę się więc.
Zakupiłam ręczniczki muślinowe w Ikea,mam w związku z tym pytanie:czy cięłyście na mniejsze?Chodzi mi o to żeby były dla noworodka,a wydaje mi się że tak jak są,są za duże.
Z góry dzięki za odpowiedź.
Szkoda je niszczyć... Lepiej na początek używać tych tanich ręczników po 1zł z Ikea :)
faktycznie jest do 5,5 ;)
Polecam wkłady składane kokosi lub też kokosi ręczniczki nasze ukochane, super chłoną i powoli chce wymieniać wszystko inne własnie na to
a nie sztywnieją po praniu? nie robią się szorstkie?
Szkoda je niszczyć... Lepiej na początek używać tych tanich ręczników po 1zł z Ikea :)
te tanie ręczniki są super jako wkład do kieszonki, ale nie do kontaktu z pupą, po praniu robią się szorstkie
Mama Lili
04-07-2013, 15:55
Wystarczy je przed użyciem rozetrzeć w dłoniach - u nas było wtedy ok :)
wisteria
07-07-2013, 14:26
a co to takiego ta ceratka szwedzka?
Ceratki higieniczne np. akuku.
Przepraszam, ale byliśmy długo w szpitalu brrr.
W szpitalu tylko pampki ok. 15 szt dziennie:|
I nadal uważam, że 15 szt tetry to lepiej niż 15 wkładów i 15 kieszonek bo mniej prania i szybciej schnie niż najlepsze aio itp. a do każdego siku była kupka, albo przynajmniej kleksik i jak nie zmienisz od razu to odparza się skóra.
a nie sztywnieją po praniu? nie robią się szorstkie?
te tanie ręczniki są super jako wkład do kieszonki, ale nie do kontaktu z pupą, po praniu robią się szorstkie
ja po praniu mocne je strzepuje i jak na razie nie są szorskie, nie drapią za to chłonność mają świetną, myślę,że starczą na na dłuuuugoo ;)
Zwykłe ręczniczki ikea nawet do kieszonki wytrzymują u nas chwile i zaraz przeciek
larwunia
08-07-2013, 12:42
Potwierdzam, my mamy twardą wodę i ręczniczki są niezbyt przyjemne, bardzo szybko stwardniały, do tego stopnia, że zostają odciski tej frotki na skórze :omg:. Wymiętoszenie w rękach trochę pomaga. Ale ja je i tak lubię, dwa ręczniczki do kieszonki nieźle dają radę, ale najczęściej dorzucam je jako uzupełnienie wkładu pod otulacz albo do kieszonki.
Dziewczyny obkupiłam się w tetrę i muśliny, bo wiele osób chwili je sobie przy noworodku, ale jak założyłam mojemu 3,3 kg malcowi to szybko ściągałam bo taki odwłok się zrobił :( Od ilu kg tak na oko powinna dobrze leżeć ?
Trochę się podłamałam bo przy moim szczupaku nawet otulacz IV nb wydaje się ogromny (w połączeniu z prefoldem lub formowanką).
Co mogę przy takim malcu wypróbować, żeby zgrabnie leżało?
Dziewczyny obkupiłam się w tetrę i muśliny, bo wiele osób chwili je sobie przy noworodku, ale jak założyłam mojemu 3,3 kg malcowi to szybko ściągałam bo taki odwłok się zrobił :( Od ilu kg tak na oko powinna dobrze leżeć ?
Trochę się podłamałam bo przy moim szczupaku nawet otulacz IV nb wydaje się ogromny (w połączeniu z prefoldem lub formowanką).
Co mogę przy takim malcu wypróbować, żeby zgrabnie leżało?
rozmiar newborn/xs - kokosi ma malutkie otulacze i formowanki, które idealnie leżą na takich maluszkach, otulacze bambino mio też są malutkie. IV moim zdaniem na noc na duże formowanki są ok.
Małe otulacze XS/S ma też Babyetta
dziewczyny a czy na poczatek sprawdzi sie tetra/ flanela na snappi i otulacz? czy lepiej skladac pieluchy normalnie bez snappi?
aha i gdzie dorwac snappi? na allegro chyba sie noe oplaca ;)
ja dla noworodka 3,6kg używałam otulacza wełnianego IV z wkładką bambusową lolipop, zgrabnie to na pupce leżało i fajnie oddychało. Tylko czasami kupka pobrudziła otulacz, trzeba mieć kilka na zmianę ( miałam trzy i dawałam radę:-D)
dziewczyny a czy na poczatek sprawdzi sie tetra/ flanela na snappi i otulacz? czy lepiej skladac pieluchy normalnie bez snappi?
aha i gdzie dorwac snappi? na allegro chyba sie noe oplaca ;)
nie używam snappi, więc nie mam porównania. składam tetrę w samolot, zawijam i na to otulacz
a snappi sprawdż w ekomaluchu
Nasze pierwsze próby pieluchowania to właśnie tetra i otulacz, całkiem nieźle się sprawdzało. Tyle, że musiałam pilnować bo jak za długo nie zmieniałam pieluchy to otulacz też namakał.
a powieddzccie jaki wymiar powinien miec wklad do otulacza o rozmiarze 0 ;D
mam do wyboru 14x28cm i 10cmx 26cm ;)
mam do wyboru bambus i cos z 'zorb' ale nie wiem co to....
bo prefoldy 33x28 to chyba za duze?...
bozenka151
17-07-2013, 20:43
Ja składałam normalnie w otulacz, a później pszeszłam na formowanki bo tetre mi córcia szybko przesikiwała i nie mogła spać nawet w dzień:)
Co do snappi
http://www.thenappylady.co.uk/essential-accessories/nappi-nippas-snappis.html:)
Dla noworodka wkłady jak najmniejsze i tak prefordy tego rozmiaru zdecydowanie za duże:)
Spodziewam się malucha (chłopca) za około miesiąc. Chciałabym spróbować pieluchowania wielorazowego.
Moja mama i teściowa z czeluści szaf wyciągnęły nasze pieluchy tetrowe 80x80cm używane i nówki sztuki w ilości około 35 szt oraz flanelowe trochę większe chyba 5szt.
Pogrzebałam trochę na tym forum i gdzie indziej na temat pieluch. Niestety nie mam dużo czasu na studiowanie wielu wątków z powodu remontu domu, załatwianiu innych spraw i pracy. W związku z powyższym będę wdzięczna za konkretne porady.
Wychodzi na to, że potrzebuję:
1. 3 do 5 szt otulaczy, czy mam rację?
2. kupić każdego innej firmy?
3. co możecie polecić co byłoby najlepsze jakościowo i cenowo. Najchętniej kupiłabym coś polskiego
4. czy powinnam kupić w rozmiarze czy istnieją otulacze, które rosną i które będą się nadawał dla takiego malucha?
Rozumiem, że potrzebuję wiadra z pokrywką, myjek wielorazowych, zapinacza do pieluch (snappy?) i olejek herbaciany lub lawendowy.
Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne, jakieś wkładki dodatkowo chłonące?
Będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi bo nie mam już wiele czasu do porodu tudzież wolnego aby kopać w necie.
A może jest jakieś planowane spotkanie/szkolenie dla takich pieluchowych żółtodziobów jak ja w wawie lub okolicy.
Ja dopiero bede pieluchowac ale tak 3-5 otulaczy starczy ci bez problemu ;) firmy jak najbardziej rozne. A co do rozmiarow to zalezy od kiedy chcesz zaczac pieluchowac bo jesli od poczatku to te wielorozmiarowe beda za duze.
Ja na poczatek mam otulacze bambino MIO, tez niby bambinex One size wypadaja male, podobno tez itti bitti, bummis, nature babies, Imse Vimse, rozne xs
wiec na poczatek mozesz kupic kilka rozmiarowych a pozniej dokupic onesize.
snappy czy potrzebne? zalezy jak chcesz skladac pieluche ale bez da sie obejsc, myjki jesli nie chcesz uzywac chusteczek jednorazowych/ wacikow z woda. do kosza i olejku dodalabym odkazac miofresh czy jakis inny.
wkladki to zalezy co ci podpasuje ale kilka wkladek sucha pupa czy bambusowych mozesz sprobowac. a na noc moze formowanki?
Wychodzi na to, że potrzebuję:
2. kupić każdego innej firmy?
3. co możecie polecić co byłoby najlepsze jakościowo i cenowo. Najchętniej kupiłabym coś polskiego
4. czy powinnam kupić w rozmiarze czy istnieją otulacze, które rosną i które będą się nadawał dla takiego malucha?
Rozumiem, że potrzebuję wiadra z pokrywką, myjek wielorazowych, zapinacza do pieluch (snappy?) i olejek herbaciany lub lawendowy.
Czy coś jeszcze będzie mi potrzebne, jakieś wkładki dodatkowo chłonące?
Będę wdzięczna za konkretne odpowiedzi bo nie mam już wiele czasu do porodu tudzież wolnego aby kopać w necie.
A może jest jakieś planowane spotkanie/szkolenie dla takich pieluchowych żółtodziobów jak ja w wawie lub okolicy.
Moim zdaniem: 1) Tak.
2) Ja bym polecała tak, bo wtedy się przekonasz,które CI pasują a które nie ;)
3) Dobre jakościowo często nie idą w parze z dobrą ceną :P Może poszukaj tutaj na bazarku? Używane są tańsze niż nowe, a dziewczyny sprzedają tutaj na prawdę dobre pieluszki.
4) Są otulacze One Size, uniwersalne, ale dla maluszka do 3 miesiąca polecam jednak takie na miarę, noworodkowe. Te One Size często bywają za duże, i powstają przecieki.
Jako dodatkowe polecam wkładki sucha pupa, takie z cieniutkiego polaru,żeby dziecko miało sucho od pupy.
Proponuję Ci napisać do chustomam z Warszawy,albo w wątku Pomocne Chustomamy. One często też wielopieluchują, i mogły by Ci na miejscu wszystko pokazać. A często też osoby prowadzące warsztaty z chustowania prowadzą takie warsztaty o pieluszkach wielo itd. Popytaj, na pewno ktoś się znajdzie :D
Bez snappi da sie zyc :) a i chyba zycie bez niej jest latwiejsze .
3-5 otulaczy na poczatek styknie :thumbs up:
Tetra 80x80 będzie na bank za duża dla noworodka. Ja mam 60x60 i jest taka akurat na teraz, na początku wydawała mi się nawet ciut przyduża. ;)
Co do otulaczy, to tak jak melodi pisała - na początku warto mieć rozmiarowe. Ja polecę Ci KoKoSi - polskie pieluchy (naszej forumowej sylviontko), w przyjaznej cenie i super jakości. Otulacze NB są naprawdę tyci-tyci (my już z nich wyrastamy!), a S/XS powinny być dobre prawie od początku aż do przejścia na OSy.
Dzięki za podpowiedzi. Mam pytanie czy formowanki muszą być tej samej firmy co otulacz czy można łączyć?
Kasia.234
02-08-2013, 11:16
Dzięki za podpowiedzi. Mam pytanie czy formowanki muszą być tej samej firmy co otulacz czy można łączyć?
można łączyć, ale warto popytać, bo są różne rozmiary i różne szerokości, niektóre otulacze mogą być węższe w kroku niż formowanki (ale to się na szczęście zbyt często nie zdarza)
HoliPoli
03-08-2013, 11:33
[...]
A z mojego doświadczenia wynika, że 3-5 otulaczy jest ok pod warunkiem że się pierze je codziennie (ale może moja córa jest wyjątkowa wiercidupka i dlatego je ciągle brudzi... nie wiem, nie mam porównania ;))
A co do szkolenia - to jest prostsze niż myślisz - parę wpadek i sama nauczysz się na własnym doświadczeniu (poza tym co inne dziecię i inna mama to inna metoda i opinia). Poza tym zawsze można podpytać babci/mamy jak się składa pieluchy - one mają w tym duużo doświadczenia :)
Ale jakbyś wolała zobaczyć na żywo to napisz na priv - ja z części południowo-wschodniej Wawy - mogę pokazać jak u nas to działa :)
kasiamont
04-08-2013, 11:14
Dzien dobry,
Przebrnęłam przez temat, niemal kompleksowo, zajeło mi to sporo czasu... dziekuje za wiedzę która się dzielicie- bezcenne! jestem w ciazy, rodzę na dniach. Mam sporą kolekcje, ale niestety trafiłam n forum o wiele za pozno wiec po zakupach. Na start pplanuję jednak jednorazowe bo moze byc cesarka wiec nie bede miała sił na pranko,ale po zuzyciu zapasow zaczniemy przygodę z wielo...
mamy:
1. malusie otulacze MIO 5szt
2. ciut wiekszych otulaczy MIO 3szt.
3. 24 prefoldy MIO /zuzyte bo kupione uzywane i pytanie jak je zmiekczyć??? probowałam moczyć w kwasku, potem prałam w sodzie, wodę mam straznie twardą i niestety nic nie zmiekły, moze cos poradzicie plizzz/
4. no i na pozniej mamy kieszonki roznych firm z allegro, wiekszoosć chinek, ale kilka firmowych
5. 20 małych małych, tanich tetr z allegro
Jakby któras znała sposob na twarde prefoldy to poproszę o radę :) a i jeszcze jedno pytanko czy warto cos jeszcze wsadzic do MIO z prefoldem? np ten pociety kocyk z IKEA /jeszcze nie kupiłam, albo malusia tetre? bo tak sa twarde te MIO prefoldy ze sie boje podraznien/... ??????
hmm napewno zmiekszysz wkurzucajac do suszarki bebnowej lub wyciagajac je poprostu jak to sie kiedys z przescieradlem robilo ;)
innych sposobow nie znam ale moze weteranki cos poradza
kocyk z ikea mozesz kupic, przyda sie na wkladki sucha pupa lub na przewijak by dziecie na zimnym nie lezalo ;)
aha i nie wiem czy prefold wygodnie zmiesci sie ci w najmniejszym MIO wiec pewnie i tak na poczatek tetra.
no i chyba kilka formowanek na noc by sie przydalo. chyba ze noc na jednorazowkach bedziesz?
swoja droga imponujaca kolekcja- ja mam mniejsza ;)
nigdy nie sądziłam, że na taką skalę będę tetrę używać, i że będę z niej taka zadowolona...
generalnie w domu tylko tetra i prefoldy z otulaczem PUL lub wełniakiem, choć dosyć często goła dupka...
a na wyjścia moja wielka miłość, czyli Tetro....
i nie wiem jak Wasze dzieciątka, ale jak wyszłam ze szpitala i przez trzy dni liczyłam ile nam pieluch idzie, to się za głowę łapałam i cieszyłam, że to wielo...
zmieniałam pieluszkę za każdym razem i naliczyłam ich 30 sztuk(!!!).
ale stanowczo na początek polecam tetrę i prefoldy, to świetny sposób, żeby sprawdzić czy się wielopieluchowanie spodoba komuś czy nie...
jak ktoś polubi zabawę z tetrą (zapieranie, pranie, wieszanie, prasowanie - na początku, składanie) to zabawa z wielo będzie czysta przyjemnością....
Dzien dobry,
Przebrnęłam przez temat, niemal kompleksowo, zajeło mi to sporo czasu... dziekuje za wiedzę która się dzielicie- bezcenne! jestem w ciazy, rodzę na dniach. Mam sporą kolekcje, ale niestety trafiłam n forum o wiele za pozno wiec po zakupach. Na start pplanuję jednak jednorazowe bo moze byc cesarka wiec nie bede miała sił na pranko,ale po zuzyciu zapasow zaczniemy przygodę z wielo...
mamy:
1. malusie otulacze MIO 5szt
2. ciut wiekszych otulaczy MIO 3szt.
3. 24 prefoldy MIO /zuzyte bo kupione uzywane i pytanie jak je zmiekczyć??? probowałam moczyć w kwasku, potem prałam w sodzie, wodę mam straznie twardą i niestety nic nie zmiekły, moze cos poradzicie plizzz/
4. no i na pozniej mamy kieszonki roznych firm z allegro, wiekszoosć chinek, ale kilka firmowych
5. 20 małych małych, tanich tetr z allegro
Jakby któras znała sposob na twarde prefoldy to poproszę o radę :) a i jeszcze jedno pytanko czy warto cos jeszcze wsadzic do MIO z prefoldem? np ten pociety kocyk z IKEA /jeszcze nie kupiłam, albo malusia tetre? bo tak sa twarde te MIO prefoldy ze sie boje podraznien/... ??????
Super zestaw :) Chociaż pieluchowanie od początku może zniechęcić, poczytaj sobie wątek od kiedy pieluchować. Chociaż są tu mamy,które od początku wielopieluchowały,i świetnie im to wyszło ;)
Co do zmiękczania to sama nie mam rady, po prostu rękami je gniotę po każdym praniu :P
No i moim zdaniem do otulacza przydało by się wsadzić wkładkę sucha pupa (zwykły polarek) bo inaczej dziecko dotyka wilgoci. A polarek amortyzuje, i dziecko ma sucho,więc czuje się też bardziej komfortowo :)
Trzymam kciuki za lekki poród i życzę zdrówka!
to teraz ja spisze moj stosik na blizniaczki, powieddzccie ile czego mi brakuje?
na wyjscia i noce raczej jednorazowkami bede sie posilkowac
2x otulacz BM newborn
2x otulacz assunta tiny baby PUL
2x otulacz assunta tiny baby minky
2x otulacz BM 5-7kg
2x otulacz tots bots 0 (dosc duzy)
4x otulacz xs/0 onelife (rozmiarowo podobne do BM 1)
2x otulacz onelife rozm 1 (wielki jak na moj tylek...)
10-12x formowanki HM (flanelowe, flanela- mikropolar, flanela-frotte, aksamit-mikropolar, bawelna-mikropolar)
8 mniejszych i kilka wiekszych
15x tetra cienka z allegro 60x80cm
6x wklady HM frotte 2/3 warstwy plus flanela/mikropolar
1x wkladka bamus/mikrofibra
4x wkladka 2warstwy froty bambusowej 420 (dopiero beda szyte)
15x wkladka sucha pupa z koca ikea
do tego chce dokupic reczniczki z ikei plus kilka muslinow z ikei i flanele lux 140 z allegro. tylko powieddzccie ile czego?
na dwojke dzieci rzecz jasna ;)
husky wszystko wyjdzie " w praniu" na początek moim zdaniem wystarczy, jak będziesz coś potrzebować to zawsze możesz dokupić lub doszyć ;) I tak pewnie część wymienisz na to co polubisz bardziej :P
melodi czemu wielopieluchowanie na początku może zniechęcić ? Ja nie widzę różnicy- no dobra, może początkowo więcej kupek, ale i tak często zmienia się pieluszkę więc to nie problem
kali wlasnie nie wiem czy pozniej bede miala czas na szukanie czegos w sensownych cenach... no i jak zamowie tetre z allegro (bo na ebayu to taka gowniana wogole i wychodzi 5zl/szt) to juz raz tylko.
a na szycie raczej nie bede miala czasu- szczegolnie reczne ;p
kali wlasnie nie wiem czy pozniej bede miala czas na szukanie czegos w sensownych cenach... no i jak zamowie tetre z allegro (bo na ebayu to taka gowniana wogole i wychodzi 5zl/szt) to juz raz tylko.
a na szycie raczej nie bede miala czasu- szczegolnie reczne ;p
Moim zdaniem wystarczy na pewno otulaczy, wbrew pozorom dzieciaczki szybciutko przechodzą na one size ;) Możesz zaopatrzyć sie w jakies chłonne wkłady, które przydadzą się też później. Przelić sobie,że w dzień idzie około 10- maks 15 pieluszek chłonnych na dziecko, pomyśl co ile chcesz prać i dodaj 1 dzień na schnięcie. Otulacz zawsze możesz w ręku przeprać on schnie moment
dzieki ;) na schniecie raczej czasu nie licze bo mamy suszarke ;)
choc wiadomo ze owulaczy nie bede w niej suszyc ;)
kali ja po porodzie czułam się wyrzuta, miałam straszne wahania nastoju, dziecko co chwile płakało, i sadziło kupę co godzinę. Ciągle mu się ulewało, w kółko było karmienie, przebieranie, pranie ubranek, tetry, i moich rzeczy bo ulewało mu się też na mnie. Byłam po cesarce, i głupie schylenie się do pralki i wyprostowanie było dość ciężkie. Gdybym miała jeszcze co chwilę spierać te rzadkie, wylewające się każdą szparą kupki, to bym potem nigdy więcej na wielo nie dała się namówić.
Ale tak jak napisałam, są tu mamusie, którym przyszło to łatwo, ja mam jedno dziecko, i dla mnie było to zderzenie z wieloma nowymi obowiązkami. A obowiązek co godzinnego zapierania tetry/pieluszek, i jeszcze wieczorem prania tego i wywieszania (dodam,że mieszkaliśmy w 3kę na 16m2, więc i tak by nie było gdzie) przerosłoby mnie.
beniutka_bo
10-08-2013, 17:24
Witam, moja pieluszniczka niedługo pojawi się na świecie, trochę się zaopatrzyłam w pieluchy wielorazowe, część nówek, część używanych. Początkowo planuję jednak jednorazówki, a jak się ogarnę/bedę w stanie ogólnym dobrym, to spróbuję wielo i myślę, że zacięcia mi nie zabraknie, jak będzie ok, to może i od razu. Jednorazówki raczej spacerowo (ewentualnie na noc), albo jak będę chciała komuś bąbla zostawić. Mała zapowiada się szczuplutka.
Podpowiedzcie, czy nie przyszalałam/czego brakuje w zestawie:
2 szt. kieszonek OS z BoboLidera- nówki
7szt. wkładów mikrofibrowych BoboLidera- nówki
2 szt pieluszek "newborn"z BoboLidera (jeden zestaw, czyli "otulacz"+ bambusowe duza wkładka i mała wkładka używany, drugi nówka+dodatkowa mała wkładka)
1szt. otulacz Kikko (newborn, używany)
2 szt. otulacz Motherease (newborn, używany)
2 szt otulacze little lamb (rozm. 1 używane)
5 szt. wkładów bambusowych little lamb 10X29 cm (używane)
1 szt. formowanka Motherease rozm. 1 (używana)
7 szt. prefoldów (z Kikko 2szt. regular+1 szt.newborn; Bambino Mio 4szt rozm.1)
Mam ochotę spróbować jeszcze jakieś formowanki (np LittleLamb), ale czy ja nie dostane z tym wszystkim kociej mordy?
Może to błąd, że od razu chciałabym spróbować wszystkiego, ale jeśli się sprawdzi, to potem dokupię zestaw one size w tym asortymencie, który mi będzie odpowiadał. A jak sprawa zdechnie- pójdą do ludzi i tyle.
Prócz tego mam 10 szt. pieluch tetrowych, ale raczej nędznej jakości (promocja w Biedronie) i 8 szt. flanelowych, ale to raczej "na podkładkę" do przewijania.
Z góry dziękuję za wszelkie rady i podpowiedzi.
Zdecydowanie wg mnie brakuje formowanek ja polecam dla noworodka kokosi, littlelamb i lollipop ;)
Kociej mordy nie dostaniesz :P i jeśli masz możliwość warto wypróbować co się da ;) Ja tak zrobiłam i nie żałuje, bo sprawdziło się u nas całkowicie co innego niż zakładałam w ciąży. Też chciałam na spacer i w nocy używać pampersów, ale dzięki temu,że wypróbowałam wszystkie możliwości, tak dobrałam nasz stosik,że szybko przeszliśmy tylko na wielo ;)
villemko
10-08-2013, 23:44
czytając forum parę razy natknęłam się na zdjęcia dzieci w wielo + takie fajowe getry? gdzie je dziewczyny kupujecie?
czytając forum parę razy natknęłam się na zdjęcia dzieci w wielo + takie fajowe getry? gdzie je dziewczyny kupujecie?
W sklepach z pieluszkami na pewno kupisz. I na allegro. Są bardzo przydatne. Nie tylko w pieluszkowaniu :)
villemko
11-08-2013, 00:05
No własnie nie rzuciły mi się w oczy, zaraz zerknę na all, a jak mam wpisywać po prostu getry ?
tak możesz wpisać getry. Na allegro jest tego cała masa. Nie zalinkuję teraz bo piszę z telefonu.
na pewno widziałam w większości sklepów z pieluszkami. W pieluszkarni, ekobaby, ekodzieciaku, itd
larwunia
11-08-2013, 23:46
No własnie nie rzuciły mi się w oczy, zaraz zerknę na all, a jak mam wpisywać po prostu getry ?
Getry albo też pod hasłem ocieplacze niemowlęce...
kasiamont
12-08-2013, 12:50
my nadal w dwupaku :pregmama: ale juz za momencik bede rodzić...moze dzisiaj??
dziękuje za rady, mam nadzieje że damy radę z wielo dość szybko.Jestem pozytywnie nastawiona :cool:
Mam pytanie w sprawie formowanek, ktore polecacie do zestawu, czytałam i niestety nie rozumiem co to jest ta formowanka? :omg: gołym okiem ze zdjec wyglada jak otulacz ale bawałeniana? jestem zielona jak trawa na wiosnę...
gosica502
12-08-2013, 14:02
Formowanka to bawełniana na przykład albo bambusowa pieluszka, która wygląda jak pielucha wielo, ma ten kształt napki itd ale samodzielnie założona przecieka. Zazwyczaj służy do tego aby ją założyć pod otulacz, zamiast wkładu, jest to najchłonniejsza wersja pieluchowania wielorazowego :)
beniutka_bo
12-08-2013, 16:27
czy macie może jeszcze jakies sugestie do mojego zestawu "startowego"? Opisany parę postów wyżej (taki tasiemcowy wyszedł...)
Dorzuciłam formowanki Little lamb używki 4 szt rozm 1 i 2 szt Lollipop rozm.1 używki.
Ależ się rozpędziłam, szlaban na "przemyślane wstępnie" spontaniczne zakupy...:hide:
larwunia
13-08-2013, 09:10
Ja już bym nie szalała, no ewentualnie może jeszcze jakaś tetra, jeśli chciałabyś spróbować. Natomiast masz już fajny stosik na przetestowanie różnych rozwiązań, a życie, a raczej maluch bardzo szybko go zweryfikuje. Teraz nic tylko pieluchować ;)
beniutka_bo
13-08-2013, 13:43
Dzięki wielkie za opinię!
Na razie próbuję wyspacerować moją pieluszniczkę, najpierw się jej spieszyło, a jak teraz matka by ją wreszcie chciała po tej stronie brzucha, to jej się odwidziało... takie małe a już ma swój charakterek ;)
Ja już bym nie szalała, no ewentualnie może jeszcze jakaś tetra, jeśli chciałabyś spróbować. Natomiast masz już fajny stosik na przetestowanie różnych rozwiązań, a życie, a raczej maluch bardzo szybko go zweryfikuje. Teraz nic tylko pieluchować ;)
larwunia
13-08-2013, 14:18
Dzięki wielkie za opinię!
Na razie próbuję wyspacerować moją pieluszniczkę, najpierw się jej spieszyło, a jak teraz matka by ją wreszcie chciała po tej stronie brzucha, to jej się odwidziało... takie małe a już ma swój charakterek ;)
No, wypisz wymaluj mój najmłodszy- nastraszył, nastraszył, a później nie szło go wygnać z brzucha :)
to teraz ja spisze moj stosik na blizniaczki, powieddzccie ile czego mi brakuje?
na wyjscia i noce raczej jednorazowkami bede sie posilkowac
2x otulacz BM newborn
2x otulacz assunta tiny baby PUL
2x otulacz assunta tiny baby minky
2x otulacz BM 5-7kg
10-12x formowanki HM (flanelowe, flanela- mikropolar, flanela-frotte, aksamit-mikropolar, bawelna-mikropolar)
6x wklady HM frotte 2/3 warstwy plus flanela/mikropolar
1x wkladka bamus/mikrofibra
4x wkladka 2warstwy froty bambusowej 420 (dopiero beda szyte)
15x wkladka sucha pupa z koca ikea
do tego chce dokupic reczniczki z ikei plus kilka muslinow z ikei i flanele lux 140 z allegro. tylko powieddzccie ile czego?
na dwojke dzieci rzecz jasna ;)
husky o mama mia :D
ja liczyłam max po 4 otulacze na dziecia jak sobie wstępną listę robiłam. Mam zamiar tym razem głównie wełnę wypróbować, zobaczymy jak to wyjdzie
OS mam dość sporo jeszcze po Adasiu zostawionych, ale malutkich pieluch nic, więc muszę się zaopatrzyć
zastanawiam się tylko czy lepiej głównie tetrę czy formowanki...
marcy w sumie nie mam tego duzo bo jesli wychodzi otulaczy na jeden rozmiar to po 3 otulacze newborn na kazda corcie i po 5 pozniej mniej wiecej w rozmiar wiecej.
ale wkladow mam malo i tez nie wiem co pokupowac wlasnie czy wklady czy tetre
moj stosik powiekszyl sie o:
jeden AIO OS tots bots
8 formowanek flanelowych- bez wkladu czyli 2 warstwy flaneli
plus moich 8 HM z wkladami
wiec lacznie mam 16 formowanek a nie 10-12 jak pisalam
Bardzo wygodne chlonne i super miękkie są wkłady składane bambusowe! I schna szybciutko :-)
My mamy od kokosi. Bardzo polecam!!! I do tego wełniane otulacze! My mamy Ecodidi i jest ekstra!
Super zestaw dla noworodka :-)
Bardzo wygodne chlonne i super miękkie są wkłady składane bambusowe! I schna szybciutko :-)
My mamy od kokosi. Bardzo polecam!!! I do tego wełniane otulacze! My mamy Ecodidi i jest ekstra!
Super zestaw dla noworodka :-)
Alas is cos takiego mi godzinie głowie tylko sie zastanawiam czy wkłady same cze formowanie bambusowych tez dokupić.
Zrobiłam dziś remament w pieluchach po Adamie, na 2 tego na pewno nie starczy.
uaktualniony stosik
2x otulacz BM newborn
2x otulacz assunta tiny baby OS PUL
2x otulacz assunta tiny baby OS minky
2x otulacz BM 5-7kg
16x formowanki HM (flanelowe, flanela- mikropolar, flanela-frotte, aksamit-mikropolar, bawelna-mikropolar)
5x wklady HM frotte 2/3 warstwy plus flanela/mikropolar
5x wkladka bambusowa (kilka ma wszyta wkladke sucha pupa)
30x wkladka sucha pupa z koca ikea
6x prefold flanelowy niemowlecy
na dwojke dzieci rzecz jasna :wink:
stokrotka.a
18-08-2013, 04:44
Dziewczyny na kilku str. przewija sie temat musliny ikea - plisss : jak one wyglądają? Na jakim dziale szukać?
RoxieSTB
18-08-2013, 08:32
Dziewczyny na kilku str. przewija sie temat musliny ikea - plisss : jak one wyglądają? Na jakim dziale szukać?
http://m.ikea.com/pl/pl/catalog/products/art/60203764/
stokrotka.a
18-08-2013, 14:21
RoxieSTB dziękuję :-)
Musliny są na dziecięcym, koło akcesoriów do karmienia i przewijania :)
probowalam dzisiaj zalozyc wielorazowke mojej jednej corci bo po antybiotyku maja taki mocz ze przy siku pampek sie do dupki przykleja... ale niestety i BM i Assunta sa za duze- tak sa oki ale male maja chudziutkie nozki i jest tam za duzo miejsca. no ale male waza 2100g ;)
HoliPoli
07-09-2013, 21:08
husky moja dopiero gdzieś od 4 kilo tak naprawdę nadawała się do wielopieluchowania (wcześniej miała właśnie za chude nóżki). Ale zawsze możesz złożyć tetrę w latawiec i jakiś mini mini otulacz (u mnie najszybciej do tetry w latawiec pasował IV - może jakiś inny z falbankami?) albo wełniak (ja miałam mini mini wełniaka dzierganego przez babcię). Ale obawiam się, że tak czy inaczej wszystko będzie za duże zanim dojdą do min 2,5 kg
emila244
10-09-2013, 13:32
Otulacze BambinoMio są malutkie i mają zakres wagowy 2-5 kg, więc powinny być dobre na taką kruszynkę. Nam na początku bardzo się przydał, bo był super dopasowany.
Otulacze BambinoMio są malutkie i mają zakres wagowy 2-5 kg, więc powinny być dobre na taką kruszynkę. Nam na początku bardzo się przydał, bo był super dopasowany.
potwierdzam, sa idealne na drobną dupcię, ja miałam z falbankami za co sobie chwalę, bo kupka często w zwykłych otulaczach po prostu wyjeżdżała.
kornflejka
17-09-2013, 14:52
Nie wiem czy to w dobrym temacie pisze, ale juz sama nie wiem gdzie. Mam nadzieje, ze nie powtorze tego co juz ktos wyjasnil sto tysiecy razy :)
Jestem poczatkujaca w temacie tzn. bobas jeszcze wewnatrz i dopiero sie przygotowywuje. W zwiazku z tym mam kilka watpliwosci.
Z tego co pisze wiekszosc dziewczyn to dla noworodka otulacz plus tetra to najlepsze rozwiazanie. I ja mysle, ze taka bedzie opcja moja glowna :)
Pytanie moje jest nastepujace: ile tej tetry trzeba miec? Bo jak mi ktos pisze "stos' to ja nie wiem czy ma na mysli, ze 20 sztuk czy 100 sztuk? :?
No i jak to nie prasowac jej? Tej tetry znaczy. To im, tym bobasom, nie odciska sie na maksa na dupkach? Pamietam jak sie prasowalo dawniej pieluszki. Z kazdej strony raz i potem na pol skladanie i znowu z kazdej strony itd. az do zlozenia ostatecznego w prostokat. Tak sie robilo, zeby wlasnie nie uwieralo niemowlaka. I teraz to juz nie obowiazuje? Niech ktos mi to wyjasni blagam, bo nie obczajam :)
emila244
17-09-2013, 15:17
Ja miałam cztery otulacze, jeden BambinoMio najmniejszy i trzy one size. Mały urodził się dość duży (4100) i te one size były nawet lekko przyduże. Przy mniejszym dziecku będą raczej za duże. Dlatego na początek lepiej mieć rozmiarowe otulacze.
Co do tetry, to na początek miałam jakieś 35 sztuk. Z tym że do małego otulacza najbardziej pasowała mi tetra z mniejszą gramaturą. Lepiej się dopasowywała no i pupa nie była wielka.
Nie prasuje się tetry, bo włókna się zlepiają i bedzie gorzej chłonąć. Nic dziecka nie uwiera. A jeśli chcesz, żeby przy pupie miało naprawdę miło, to może zaopatrz się tetrę muślinową, ale tu kasa znacznie większa niż na zwykłą.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam :)
kornflejka
17-09-2013, 15:27
Ja miałam cztery otulacze, jeden BambinoMio najmniejszy i trzy one size. Mały urodził się dość duży (4100) i te one size były nawet lekko przyduże. Przy mniejszym dziecku będą raczej za duże. Dlatego na początek lepiej mieć rozmiarowe otulacze.
Co do tetry, to na początek miałam jakieś 35 sztuk. Z tym że do małego otulacza najbardziej pasowała mi tetra z mniejszą gramaturą. Lepiej się dopasowywała no i pupa nie była wielka.
Nie prasuje się tetry, bo włókna się zlepiają i bedzie gorzej chłonąć. Nic dziecka nie uwiera. A jeśli chcesz, żeby przy pupie miało naprawdę miło, to może zaopatrz się tetrę muślinową, ale tu kasa znacznie większa niż na zwykłą.
Mam nadzieję, że trochę pomogłam :)
Pomoglas pomoglas, dzieki :) Ja mam tez okolo 35 sztuk to teraz juz rozumiem, ze styka na poczatek i juz nie musze dokupowac :)
otulacze kupilam
- jeden bambino mio, ktory rzeczywiscie jest tyci tyciuchny. Pasowal on na takiego wiekszego bobasa?
- jeden malutki maleme
- dwa od little lamb, ale one sie wydaja sporo wieksze, dluzsze i tez wiecej miejsca przy nozkach wiec pewnie te beda na nieco pozniej
- jeden mam tez imse vimse ale dopiero od 5 kg i ten sie wydaje gigantem :D
emila244
17-09-2013, 15:46
Bambino Mio udało mi się wcisnąć jeszcze jak Mały miał okoł 6kg. Ale to już na styk było ;)
Zdziwisz się, jak szybko ten co "wydaje się gigantem" będzie akurat, a za chwilę za mały ;)
kornflejka
17-09-2013, 16:52
dzieki emila244! :)
beniutka_bo
18-09-2013, 13:07
Pomoglas pomoglas, dzieki :) Ja mam tez okolo 35 sztuk to teraz juz rozumiem, ze styka na poczatek i juz nie musze dokupowac :)
otulacze kupilam
- jeden bambino mio, ktory rzeczywiscie jest tyci tyciuchny. Pasowal on na takiego wiekszego bobasa?
- jeden malutki maleme
- dwa od little lamb, ale one sie wydaja sporo wieksze, dluzsze i tez wiecej miejsca przy nozkach wiec pewnie te beda na nieco pozniej
- jeden mam tez imse vimse ale dopiero od 5 kg i ten sie wydaje gigantem :D
To ja jeszcze dorzucę swoje o otulaczach:)
Little Lamb spokojnie dało radę w rozm. 1 nic nie cieknie na pannie o wadze 4200 z dość jeszcze szczupłymi nóżkami (przy 3600 też były ok). zakładałam na formowanki Lollipop i na tetrę też.
Za to Kokosi otulaczyk w rozmiarze S założyłam Hani tylko 1 raz, bo był za ciasny w pasie, jest na serio malutki, bo ważyla wtedy ok 3700g (a długości 60cm, więc się nieco rozkłada).
Hej Wszytskim,
Czytam i czytam i troszkę sie w tym wszytskim gubie:)
Planuje pieluchować w wielo moje przyszłego synka, mam jeszcze całe 10 tyg. żeby w końcu się zdecydować które "modele" wybiore.
Moje pytanko z natury technicznej czy te otulacze są bardzo duże? chodzi mi o to czy jak założe małemu pieluszke czy bodziak musi być większy? pierwsze ciuszki i tak kupie jako rozmiar 56/62
sam otulacz zależy od rozmiaru i firmy, a całość z zawartością to zależy co włożysz do otulacza - można tak dobrać by nie robić dużej pupy
kornflejka
18-09-2013, 13:51
Hej Wszytskim,
Czytam i czytam i troszkę sie w tym wszytskim gubie:)
Planuje pieluchować w wielo moje przyszłego synka, mam jeszcze całe 10 tyg. żeby w końcu się zdecydować które "modele" wybiore.
Moje pytanko z natury technicznej czy te otulacze są bardzo duże? chodzi mi o to czy jak założe małemu pieluszke czy bodziak musi być większy? pierwsze ciuszki i tak kupie jako rozmiar 56/62
Ja jeszcze nie przymierzalam kupionych przeze mnie otulaczy na noworodkowa dupke, ale tak jak pisze joasia, zalezy od firmy. Mam najmniejsze rozmiary od little lamb, milovii i bambino mio i kazdy z nich jest innej wielkosci :) i pewnie sie okaze, jak pisze z kolei beniutka_bo, ze beda wszystkie pasowac :D
larwunia
18-09-2013, 14:24
chodzi mi o to czy jak założe małemu pieluszke czy bodziak musi być większy? pierwsze ciuszki i tak kupie jako rozmiar 56/62
Ogólnie, co by się nie założyło, to jednak zawsze będzie przynajmniej ciut większe niż normalna jednorazówka, przy zupełnym maluszku jeszcze można niewiele wkładać do otulacza, ale długo tak się nie uciągnie. Bodziaki z reguły trzeba rozmiar większe.
Albo można dokupić przedłużki do body.
To w takim razie dobre myślałam że będę musiała ciu większe kupić ciuszki :)
Wszytsko pewno wyjdzie mi w czasie użytkowania
Mój pierwszy maluszek więć nie wiem czy będzie duży, mały, szczuplutki, grubiutki :) zobaczymy jak sie urodzi :)
Chce kupić kilka różnych pieluszek, jedna z użytkowniczek pomaga mi zorganizować wyprawkę dla małego na początek :)
Choć pewno do póki ich nie zobacze do końca nie będę wiedzieć co i jak :)
A może któraś z Mam jest z wrocławia i mogła by mi poświecić chwilkę żebym zobaczyła jak one fizycznie wygladają i czym sie różnia:) Bo ja to chyba wzrokowiec jestem :)
Yellowstone
18-09-2013, 16:12
To ja jeszcze dorzucę swoje o otulaczach:)
Little Lamb spokojnie dało radę w rozm. 1 nic nie cieknie na pannie o wadze 4200 z dość jeszcze szczupłymi nóżkami (przy 3600 też były ok). zakładałam na formowanki Lollipop i na tetrę też.
Za to Kokosi otulaczyk w rozmiarze S założyłam Hani tylko 1 raz, bo był za ciasny w pasie, jest na serio malutki, bo ważyla wtedy ok 3700g (a długości 60cm, więc się nieco rozkłada).
Little Lamb jest dobry, ale tylko do formowanek, jak dla mnie za wysoki, prawie pod pachy sięga. A co do otulacza Kokosi... na pewno nie chodzi o rozmiar NB? Bo my wciąż w nim siedzimy, a S czeka na większą dupkę... mamy 6kg, a jest sporo za duży.
larwunia
18-09-2013, 17:46
Little Lamb jest dobry, ale tylko do formowanek, jak dla mnie za wysoki, prawie pod pachy sięga. A co do otulacza Kokosi... na pewno nie chodzi o rozmiar NB? Bo my wciąż w nim siedzimy, a S czeka na większą dupkę... mamy 6kg, a jest sporo za duży.
No właśnie też się tak zastanawiałam, bo u nas też Ska Kokosi spokojnie do 3 miesiąca starczyła ( już ne pamiętam wagowowo, ale 6-7 kg myślę ).
ja mam otulacz s-kę kokosi - od larwuni, mój Franek ma 5620 i ma to jeszcze całkiem dobre :)
beniutka_bo
19-09-2013, 17:25
Może się rąbnęłam, kupowałam na bazarku i pewnie pokręciłam z rozmiarem. Pewnie NB, bo nie da rady go dopiąć w pasie bez uciskania,no i nie zmieści się wiele do niego, jeden sik i wszystko do zmiany (panna ma prawie 4 tygodnie i apetyt na kp jej dopisuje)
gregona, emilia
ja tez mam BM ale one sa ciut wieksze niz te z assunty- w brzuszku wieksze. w nozkach takie same i za luzne na moje chudziaki- za duzo miejsca w nozkach a oba maja podwojne falbanki.
ale male waza juz 2250 i 2400 wiec sproboje za tydzien pewnie znowu ;)
obecnie konczymy powoli uzywac pampkow 1-2,5 kg;)
Husky, właśnie się ostatnio zastanawiałam, czy już ci się udało pieluchować... W takim razie dalej czekam na recenzję :)
Dziewczyny jaką tetrę dla noworodka polecacie? Mam na razie 20szt bambusowej i muszę coś dokupić.
U nas tetra dla noworodka się nie sprawdziła - jest za wielka. Chyba że będziesz używać już takiej mocno skurczonej w praniu - wtedy git :thumbs up: Bo rozumiem, że masz taką 75x75, tak?
Zamiast tetry używałam ręczniczków bambusowych. Są mniejsze, a chłonność podobna.
Mama Lili
21-09-2013, 12:48
Dziewczyny jaką tetrę dla noworodka polecacie? Mam na razie 20szt bambusowej i muszę coś dokupić.
U nas nawet przy wcześniaku sprawdzała się taka najmniejsza tania tetra z allegro, ręczniki z ikea. Bambusowa i muśliny na początku jako ulewajki, później już z normalnym zastosowaniem :)
Ja dla noworodka miałam zwykłą marketową, przyciętą do 60x60. Idealny rozmiar do małej dupki, starczył akurat na jeden noworodkowy sik. Powoli dorastamy do większych muślinów.
U nas tetra dla noworodka się nie sprawdziła - jest za wielka. Chyba że będziesz używać już takiej mocno skurczonej w praniu - wtedy git :thumbs up: Bo rozumiem, że masz taką 75x75, tak?
Zamiast tetry używałam ręczniczków bambusowych. Są mniejsze, a chłonność podobna.
:thumbs up:
wkłady z frotki bambusowej super się sprawdzają :)
tetra wszelka za wielka
Tetre mam standardową, kurcze myślałam, że w latawiec bedzie git.
Ja tez dla noworodka nie uzywalam, zalozylam chyba 2x i nie sprawdzila sie zupelnie. A nakupowanych mialam 30 stuk:duh: Muslinow uzywalam dla starszego niemowlecia-niechoda.
używałam ręczniczków bambusowych jak prefoldów - w ogóle jeśli jeszcze kiedyś będę mieć takiego malucha, to chyba najbardziej na prefoldy/prefoldopodobne rzeczy bym się nastawiała, wszelka moja tetra (bambusowa, sklepowa, ecopi) była za duża - może już skurczony bambus (aczkolwiek on wtedy trochę się rozłazi jak się za mocno pociagnie).
marynarka
22-09-2013, 09:21
U mnie tetra w samolot była trochę za duża na dziecia ok. 7 tygodni: ok 5 kilo (wtedy zaczęliśmy pieluchować). Dla maluszka polecałabym ręczniczki z ikei złożone na 4 jako wkład do otulacza albo nawet te mniejsze z kolorowymi metkami złożone na 2. Wiadomo, że taki maluszek za dużo nie moczy, a i pewno będą pierdzioszki z kleksami itp. Możesz też pociąć tetre którą masz na mniejsze prostokąty i przeszyć na wkłady, no ale wtedy nie starczy na później :?
Yellowstone
22-09-2013, 23:23
Cięłam tetrę 80x80 na trzy części i obrzucałam na maszynie. Ale IMO na sam początek super sprawa to najmniejsze wkładki bambusowe, takie 10x28cm (ecodidi, kokosi ma itp.). Miałam tylko takich 5 i żałuję, że nie więcej, następnym razem na pewno bym dokupiła więcej i na jednego sika w sam raz :thumbs up:
villemko
23-09-2013, 08:44
Cięłam tetrę 80x80 na trzy części i obrzucałam na maszynie. Ale IMO na sam początek super sprawa to najmniejsze wkładki bambusowe, takie 10x28cm (ecodidi, kokosi ma itp.). Miałam tylko takich 5 i żałuję, że nie więcej, następnym razem na pewno bym dokupiła więcej i na jednego sika w sam raz :thumbs up:
i do tego jakiej marki otulacz ?
[...] Dla maluszka polecałabym ręczniczki z ikei złożone na 4 jako wkład do otulacza albo nawet te mniejsze z kolorowymi metkami złożone na 2. Wiadomo, że taki maluszek za dużo nie moczy [...]
Ja nie wiem, skąd się biorą te stereotypy ;) Maks jako noworodek/niemowlę na samej piersi sikał więcej od starszaka. Żadne bawełniane wkłady nie wchodziły w grę. Tylko bambus i to często zmieniany, tym bardziej że nie chciałam mu robić wielkiego odwłoka.
używałam ręczniczków bambusowych jak prefoldów - w ogóle jeśli jeszcze kiedyś będę mieć takiego malucha, to chyba najbardziej na prefoldy/prefoldopodobne rzeczy bym się nastawiała,
prefoldy dla noworodka i niemowlaka to super sprawa... mam kupę formowanek, a generalnie używamy tylko prefoldów i Tetro....
zakupiłam w ikea te male reczniki po 1zł, wczesniej miałam te z kolorowymi metkami, ale te osobno kupowane tańsze.
marynarka
23-09-2013, 09:48
Ja nie wiem, skąd się biorą te stereotypy ;) Maks jako noworodek/niemowlę na samej piersi sikał więcej od starszaka. Żadne bawełniane wkłady nie wchodziły w grę. Tylko bambus i to często zmieniany, tym bardziej że nie chciałam mu robić wielkiego odwłoka.
No ja przebierałam po każdym siku i nie był mocno przesiąknięty, a dziecko kp. Może to od maluszka zależy...? :ninja: Ja małej pieluchę zmieniałam tak z 25 razy na dobę...
multimama
23-09-2013, 10:57
prefoldy dla noworodka i niemowlaka to super sprawa... mam kupę formowanek, a generalnie używamy tylko prefoldów i Tetro....
A jakich prefoldów używasz i jak je składasz? Tzn. jaka forma zakładania prefoldów najlepiej się sprawdza u noworodków? No i jakie otulacze używasz do nich?
A jakich prefoldów używasz i jak je składasz? Tzn. jaka forma zakładania prefoldów najlepiej się sprawdza u noworodków? No i jakie otulacze używasz do nich?
składam w wachlarz i spinam snappi, otulacze od zawsze kochałam bambinex'y, ale teraz doszły jeszcze flipy...
rozmiar S, albo L z powięciem na pupie...
No ja przebierałam po każdym siku i nie był mocno przesiąknięty, a dziecko kp. Może to od maluszka zależy...? :ninja: Ja małej pieluchę zmieniałam tak z 25 razy na dobę...
Nie wątpię, bo często czytam o tym, że noworodki mało sikają ;) Mój był totalnym przeciwieństwem tej tezy, ale on z gatunku nieodklejalnych od cyca - to też ma niebagatelne znaczenie.
Moje wybawczynie! :mrgreen: czy istnieją jakieś gotowe pieluszki - kieszonki rozmiarowe oprócz Itti Bitti (te niestety od urodzenia nie pasowały), które można zakładać dziecku, które waży 6,5kg? w one size mi się córa nie podoba, pielucha ogromnie wygląda. Wiem, że można sobie zamówić pieluszki rozmiarowe hand made tutaj, ale bardziej interesuje mnie czy są jacyś producenci, którzy podobnie szyją pieluchy rozmiarowe jak Itti. Otulacz i prefoldy mam, ale kompletnie nie wiem jak się do tego zabrać :/ wszystko takie duże się wydaje.