Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Nati naturalny bambus - pasiaki, paprotki

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość
    miasteczko ze żbikiem w herbie

Domyślnie Nati naturalny bambus - pasiaki, paprotki

Jak noszą? Jak z grubością, wielkością węzła, przewiewnością? dotąd wiem tylko że puchate a niegryzące, ale to akurat mało mnie osobiście interesuje.
    czy to włókno ma "naturalne własciwości antybakteryjne" często cytowane przy bambusowych pieluszkach czy ubraniach?

Dzieci są urocze, aczkolwiek niehigieniczne.

Melman z Madagaskaru

Chusteryczka

Domyślnie

nie wiem czy antybakteryjny, ale mam bambusowe avokado pozyczone i napiszę, że miła jest, mieciutka ta szmata, ładne ma kolory, dobrze sie dociaga, węzel nie za duzy. ale jednak z tych cieńczych, a ja ostatnio wole grubsze szmaty.
    K. 2009M. 2012

demona
    Guest

Domyślnie

IMO nosi super, jak wełna.

Chustofanka

Domyślnie

mam amazonię od demony nosi super mojego dziesięciokilowego bobka, wydaje mi się dość cieńka i fajna na lato, na teraz wolałabym coś grubszego
    węzeł wydaje mi się niewielki

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość

Domyślnie

Kurcze, pytam, bo mam szanse wymienic Zare na czerwone paprotki z bambusem - albo na Lane. Maz (w dlugiej nosimy rownoprawnie) sie uparl, ze nie chce brac chusty w ciemno, bo jednak na 14kg to juz pierwsza z brzegu nie da rady. Jakos nie uwierzyl opiniom nt. nosnosci Lany i powiedzial nie. Zostaje opcja paprotkowa do ostatecznej decyzji.... Myslicie ze to nie jest zbyt "romantyczna" chusta dla faceta? czekam na fotki w akcji, w dziennym sweitle tych bledszych paprotek ale jakos nikt nie wrzuca.

Melman z Madagaskaru

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Nie wiem jak paprotki (też mi się baaaardzo podobają) ale Lana jest suuuper. Ja noszę 10+ w kółkowej lanie i naprawdę nosi bosko (chociaż kółkowa to wiadomo, że tak parę godzin to trochę trudniej )

Chustofanka

Domyślnie

Ja mam amazonię z bambusem. Jest nośna, mięciutka i milusia przez ten meszek, bardzo fajnie nosi. Mam tylko jedno ale jest za cienka, nie jest tak gęsto utkana jak mój ulubiony japan. To jedyne czego brakuje tej chuście.

Chustofanka Awatar charlie
    Miejscowość
    Piaseczno

Domyślnie

Też mam amazonię z bambusem. Co do nośności się nie wypowiem, bo noszę raptem 5,5 kg. Ale jest milutka, bardzo fajnie się dociąga, węzeł zgrabny i nieduży. Fakt, że cienka, ale dla mnie, to - na razie - jest zaletą, a nie wadą.
    Czy ma właściwości antybakteryjne? Trudno mi powiedzieć. Teraz chłodno i nie noszę golaska więc nie wiem jak skóra by zareagowała
    Ostatnio edytowane przez charlie ; 03-12-2010 o 15:50

Sama się odstawiła po roku, 4 miesiącach i 2 dniach

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asia889 Zobacz posta
    cienka, nie jest tak gęsto utkana jak mój ulubiony japan.
    a z jakim Japanem porównujesz? Ja mam lnianego.

dzięki za polecenia, mi cienkość nie przeszkadza, bo mam ciut cieplejszy klimat. A cienkość w połączeniu z nośnością to jest to co mi się podoba....

Melman z Madagaskaru

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abeba Zobacz posta
    a z jakim Japanem porównujesz? Ja mam lnianego.
    Z lnianym. Nośność podobna. Mi trochę bambus sprężynował ale tak chyba jest tylko na początku noszenia.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Z zainteresowaniem śledzę ten wątek, bo myślę o kupnie chusty na lato i właśnie bambus mi polecano. Nati sama sobie polecam- bardzo polubiłam moją debiutancką bawełnę tej firmy, no i ceny przystępne. Czy zdaniem Waszym, kochane Doświadczone, lepiej wybrać jednak na lato coś innego z Nati niż bambus? No i jak jest z praniem?... Bo boję się czegoś zaniedbać, a nie chce mi się robić wokół tego szczególnych ceregieli (brak czasu).

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustoholiczka Awatar Aksamitka

Domyślnie

Też mam w planie bambus i pranie bambusa

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

chusty z bambusem są różne i nie da się ich generalizować to po pierwsze
    miałam wcześniej diamentowego bambusa nati i ten rzeczywiście lekko sprężynował, teraz mam avocado z bambusem i jak się raz zawiąże to trzyma na mur beton bardzo fajna chusta, nośna, mięciutka i przewiewna IMO.
    a z praniem bambusa nigdy jakoś problemu nie miałam - zawsze stosowałam się do wszytej metki i dwóch zasad: prać w proszku i nigdy w pustym bębnie nic się jak do tej pory żadnej chuście nie stało
    mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
    wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chustofanka

Domyślnie

Amazonia z naturalnym bambusem - prałam w 40st w programie dla bawełny, wirowanie 1200. Oczywiście zbiega się po pierwszym praniu, po następnych już nie.
    syn i córka: I.2003, córka: IX.2005, syn: IX.2008

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez asia889 Zobacz posta
    Oczywiście zbiega się po pierwszym praniu, po następnych już nie.
    No dokładnie, zapomniałam napisać
    Ale też są ze sporym zapasem cięte w związku z tym
    mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
    wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Dziękuję, Dziewczyny. Moje pytanie jest uzasadnione kuszącymi mnie baaardzo dwiema chustami z bazarku... A jeszcze odnośnie prania; w proszku- czyli w płynie do prania nie wolno? A płyn do płukania? Przepraszam za namolność...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustomanka

Domyślnie

natalia odradzała płyny bo włókna robią się śliskie i mogą się zdarzyć przesunięcia. A na amazonii z bambusem jest info ze w 30 stopniach prac i ręcznie

Chustomanka

Domyślnie

i powiem, ze pierwsze pranie zrobiłam ręcznie i skurczyła mi się tylko 10cm , drugie zaraz wstawiłam w pralce i znowu 20 cm. To mi akurat pasowało , bo kupiłam 4.2, a i tak jeszcze ma 4.6 po tych praniach i tak już na pewno zostanie. No i mnie trochę sprężynuje, ale jak mówię , ona jeszcze nowa. Zobaczę jak latem nosi się w niej, a jak w Japanie z lnem, już się doczekać nie mogę. Dirk5 no jak nie bambus to len A jak masz wątpliwości co do czegoś, w tym prania, to pisz po prostu do natibaby, dziewczyny Ci poradzą. Albo na forum...

Chustoholiczka Awatar Aksamitka

Domyślnie

Dziękuję za informacje o praniu Lubię czytać czyjeś spostrzeżenia o chuście w praktyce-to dużo daje.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

s0nata,!!!

Uprawnienia umieszczania postów