Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Nati naturalny bambus - pasiaki, paprotki

Mieszany widok

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość
    miasteczko ze żbikiem w herbie

Domyślnie Nati naturalny bambus - pasiaki, paprotki

Jak noszą? Jak z grubością, wielkością węzła, przewiewnością? dotąd wiem tylko że puchate a niegryzące, ale to akurat mało mnie osobiście interesuje.
    czy to włókno ma "naturalne własciwości antybakteryjne" często cytowane przy bambusowych pieluszkach czy ubraniach?

Dzieci są urocze, aczkolwiek niehigieniczne.

Melman z Madagaskaru

Chusteryczka

Domyślnie

nie wiem czy antybakteryjny, ale mam bambusowe avokado pozyczone i napiszę, że miła jest, mieciutka ta szmata, ładne ma kolory, dobrze sie dociaga, węzel nie za duzy. ale jednak z tych cieńczych, a ja ostatnio wole grubsze szmaty.
    K. 2009M. 2012

demona
    Guest

Domyślnie

IMO nosi super, jak wełna.

Chustofanka

Domyślnie

mam amazonię od demony nosi super mojego dziesięciokilowego bobka, wydaje mi się dość cieńka i fajna na lato, na teraz wolałabym coś grubszego
    węzeł wydaje mi się niewielki

Chustomanka Awatar abeba
    Miejscowość
    miasteczko ze żbikiem w herbie

Domyślnie

Kurcze, pytam, bo mam szanse wymienic Zare na czerwone paprotki z bambusem - albo na Lane. Maz (w dlugiej nosimy rownoprawnie) sie uparl, ze nie chce brac chusty w ciemno, bo jednak na 14kg to juz pierwsza z brzegu nie da rady. Jakos nie uwierzyl opiniom nt. nosnosci Lany i powiedzial nie. Zostaje opcja paprotkowa do ostatecznej decyzji.... Myslicie ze to nie jest zbyt "romantyczna" chusta dla faceta? czekam na fotki w akcji, w dziennym sweitle tych bledszych paprotek ale jakos nikt nie wrzuca.

Dzieci są urocze, aczkolwiek niehigieniczne.

Melman z Madagaskaru

Chusteryczka Awatar Vernea
    Miejscowość
    Warszawa-Ursynów

Domyślnie

Nie wiem jak paprotki (też mi się baaaardzo podobają) ale Lana jest suuuper. Ja noszę 10+ w kółkowej lanie i naprawdę nosi bosko (chociaż kółkowa to wiadomo, że tak parę godzin to trochę trudniej )

Chustomanka

Domyślnie

natalia odradzała płyny bo włókna robią się śliskie i mogą się zdarzyć przesunięcia. A na amazonii z bambusem jest info ze w 30 stopniach prac i ręcznie

Chustomanka

Domyślnie

i powiem, ze pierwsze pranie zrobiłam ręcznie i skurczyła mi się tylko 10cm , drugie zaraz wstawiłam w pralce i znowu 20 cm. To mi akurat pasowało , bo kupiłam 4.2, a i tak jeszcze ma 4.6 po tych praniach i tak już na pewno zostanie. No i mnie trochę sprężynuje, ale jak mówię , ona jeszcze nowa. Zobaczę jak latem nosi się w niej, a jak w Japanie z lnem, już się doczekać nie mogę. Dirk5 no jak nie bambus to len A jak masz wątpliwości co do czegoś, w tym prania, to pisz po prostu do natibaby, dziewczyny Ci poradzą. Albo na forum...

Chustoholiczka Awatar Aksamitka

Domyślnie

Dziękuję za informacje o praniu Lubię czytać czyjeś spostrzeżenia o chuście w praktyce-to dużo daje.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

s0nata,!!!

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

Dziewczyny, informacje o praniu różnych chust Nati znajdziecie tutaj: http://www.natibaby.pl/pln/chusty/pranie.html
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Hej Kobiety! Przepraszam, że podbijam ten temat znów, ale już mam ten bambus avocado od miesiąca i leży, bo ja obchodzę go non stop dookoła w związku z tym, że... boję się go wyprać.
    Instrukcje z Nati instrukcjami z Nati, ale jeżeli ja potraktuje tę chustę tylko proszkiem bez płukania w czymkolwiek, to przecież zamiast mięciuteńkiego bambusa będę miała sztywny i szorstki badyl...

Zwracam się do Użytkowniczek tego tak kłopotliwego dla mnie cuda raz jeszcze. Czy używałyście płynu do płukania tkanin? Jeżeli tak- działo się coś? Jeżeli nie- czym ewentualnie zmiękczałyście wodę? Ja już w rozpaczy jestem z tych rozterek. Bawełnę wrzuciłam po raz pierwszy do pralki z całym innym praniem, bo nie wiedziałam o żadnych obostrzeniach odnośnie prania chust i błogosławiona ma ignorancja... A teraz to już nie wiem co robić.

Dzięki za wszelkie wskazówki i rady...

"Czytelnik może żyć życiem tysiąca ludzi, zanim umrze. Człowiek, który nie czyta, ma tylko jedno życie." G.R.R. Martin

Chustomanka

Domyślnie

pierz w temp jaką podaje producent, do pustej pralki nie wrzucaj tylko z czymś np ręczniki niefarbujące. Do prania tylko proszek, nie używaj zmiękczającego środka. Moja tak prana i nie jest sztywna Ja chusty zwykle wkładam do poszewki na poduszkę i do pralki

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

s0nata, po raz kolejny- dzięki, że chciało Ci się napisać na ten sam nudny temat !
    Rady zastosowane, a ze nie miałam ładunku na pralkę, chusta wyprana w ręce (ale to wyjątkowo). Bez zmiękczacza, suszy się. Jak na razie, gdy dotykałam, straciła tę swoją śliskość, bardziej szorstka się zrobiła... No, zobaczymy co dalej będzie.

I raz jeszcze dzięki, bo wysyłałam nawet maila do Nati z pytaniem, ale mi nie odpisali (czemu nie ma tu ikonki z fochem ?). Zatem jesteś jedynym mym źródłem wiedzy .

Dzięki- !

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

ja prałam avocado normalnie w pralce (na programie delikatnym chyba z tego co pamiętam), w proszku, bez środków zmiękczających. twarde się nie zrobiło i przeżyło
    i dlatego wolę bawełnę, coby się z praniem nie cackać
    mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
    wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Gniezno

Domyślnie

Toteż pozbyłaś się tego, co ja właśnie nabyłam.
    Ale tak zachwalano mi walory bambusa na lato... W sumie dla leniwych i niekumatych technicznie jak ja (nie znam za dobrze możliwości własnej pralki...) nie ma to jak czysta bawełna...

Chustomanka Awatar ania
    Miejscowość
    Częstochowa okolice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dirk5 Zobacz posta
    Toteż pozbyłaś się tego, co ja właśnie nabyłam.
    Ale tak zachwalano mi walory bambusa na lato... W sumie dla leniwych i niekumatych technicznie jak ja (nie znam za dobrze możliwości własnej pralki...) nie ma to jak czysta bawełna...
    Nie no, chusta naprawdę świetna, nośna i w sumie to nawet troszkę żałuję, że już poleciała dalej... ale jest tyle innych do wypróbowania
    A powiem Ci w tajemnicy, że przed pierwszym praniem też się cholernie bałam co to będzie
    mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
    wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
    na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu

Chustomanka

Domyślnie

że się powtórzę, też kocham mój bambusik

Chusteryczka Awatar Fusia

Domyślnie

nie znalazł mi szukaj-chyba go źle używam w razie czego proszę o połączenie tematów!
    kupiłam 3,7 z 2 reki nie wiele noszony Avocado z naturalnym bambusem!
    dostałam chustę pocztą oczywiście paczka swoje na poczcie przeszła -dobrze ze chusta w pudełku ale to juz kwestia poczty!
    chusta jest lekka jest prawie metr dłuższa od Grecji którą sprzedawałam ale jak dostałam paczkę to otwarłam przy listonoszce bo sie bałam ze coś na poczcie zrobili ukradli zawartość a wrzucili chusteczki higieniczne!
    po wyjęciu-kolorki ładne choc na fotkach ciut bardzej soczyste-moze na fotkach jest bawełna
    ale śliczne chusta bardzo miękka i bardzo przewiewna ,cieniutka-jak na razie w kangurku nic mi się nie wrzynało!
    w dotyku materiał jakby chłodny ale ciut włochaty-jak wełna więc fajnie trzyma!
    a i węzeł malutki naprawdę jestem zadowolona z zakupu
    nosze swoje 8kg jak moze niedługo wrzuce starszą10+ az załuje ze kupiłam krutką na plecaki bo zostaje mi kangur z przodu a ja lubie kieszonke -pozostaje mi kangura ćwiczyć
    gratuluje fajnej chusty
    Żona Damiana. Matka Róży(28.10.2009), Anieli(1.03.2011) i Łucji13.06.2013
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Uprawnienia umieszczania postów