Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 12345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 97

Wątek: Do wszystkich szyjących ChMT/ patent Ocah na pasy!

Chusteryczka Awatar Zelda
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

no widzisz, nawet nie wiedzialam
    a poza tym jakos nie wyobrazam sobie jakbym sie miala tym zajac, tzn pilnowaniem stron szyjacych itp, bo ja nie mam wlasciwie na nic czasu...

jak sie czegos dowiesz to pisz

Cytat Zamieszczone przez anntenka Zobacz posta
    nie musisz patentować
    według ustawy jeśli pierwsza to opublikujesz w środkach masowego przekazu, masz do tego pełne prawo i każdy kto to chce uszyć musi się ciebie zapytać o pozwolenie;
    zaznaczam tylko że to musi być coś innowacyjnego bo np.: rozszerzane pasy od połowy są na tyle szerokim pojęciem że można je dowolnie obrabiać i wykańczać i już to nie będzie podstawą do roszczeń. Według ustawy prawo masz do wzoru tego konkretnie który sama stworzyłaś.

edit: a spróbuję poprosić o szczegóły patentu, napiszę i zobaczę co mi powie pani Kerry.
    Kubuś (7.7.2005) i Ninusia (13.7.2007)
    Nubik - nosidła ergonomiczne, MT
    moj blog

POŁOŻNA))))) i DOULA - wsparcie dla przyszłych rodziców
    MASAŻ SHANTALA oraz Doradca Laktacyjny CNoL - Lublin i okolice, zapraszam
    DORADZTWO CHUSTOWE - Doradca po kursie średniozaawansowanym Die Trageschule®
    gosia_nubik

Chustomanka Awatar Anntenka
    Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

a wiecie ze mi ten watek wrocil checi do szycia?
    jakos taki mobilizujacy jest...
    az sie chce usiasc do maszyny...
    tylko trzeba ja najpierw z szafy wyciagnac...
    i pierwszy patent jaki wymysle to "jak szyc z dzieckiem przy piersi lub jednorącz"
    szyjąca mama Dawida (25.01.2007) i Milana (09.11.2009)
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Najgorzej jak się coś komuś wydaje

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

a wiecie ze mi ten watek wrocil checi do szycia?
    jakos taki mobilizujacy jest...
    az sie chce usiasc do maszyny...
    tylko trzeba ja najpierw z szafy wyciagnac...
    i pierwszy patent jaki wymysle to "jak szyc z dzieckiem przy piersi lub jednorącz"
    no tak

ja bym chciala miec wiecej czasu... a teraz mam troche inne zajecie i na szycie malo pozostaje eh
    moj blog

gosia_nubik

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ania z Tulikowa Zobacz posta
    Z tego co mi wiadomo, faktycznie to zostało opublikowane w jakimś specjalistyznym informatorze. Nie śledziłam jej strony, ale być może, że jest jakaś informacja. Nie wiem jak takie zastrzeżenie fachowo się nazywa, ale w każdym razie obowiązuje na terenie Europy, dlatego w US można je spokojnie szyć.
    U mnie też się upomniała, tyle, że bardzo ją zaskoczyłam analizą dat.
    No własnie jeszcze pytanie czy ona faktycznie ma europejski patent który kosztuje niewyobrażalne pieniądze podobno czy swój krajowy bo np 2y2 ma swój krajowy i rozmawiałam z prawnikiem i on już w innych krajach nie obowiązuje

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

byc moze ma, skoro sie tak upomina
    moj blog

gosia_nubik

Chusteryczka Awatar truscaffka
    Miejscowość
    Pyrlandia

Domyślnie

Olapio, przeparszam za OT, ale wiecie jaka ja nieposkładana jestem? jak zobaczyłam tytuł wątku to się zastanawiałam co to za chusty szyją w tej Grecji...
    Doradca noszenia [/FONT]ClauWi® po kursie zaawansowanym
    Szkoła rodzenia i naturalnego rodzicielstwa GAJA - http://www.gaja-szkolarodzenia.pl/
    Szkoła noszenia TULIPANNA - http://www.tulipanna.pl/
    Stowarzyszenie "Poznań w chuście"

Mama Zosi (04.2007), Zuzi (02.2009) i Justynki (04.2013)

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

truskaffka

a tak wracając do wątku to sie zastanawiam czy chMT sa lepsze niż MT z jakiejś bawełny? Bo oglnie niektore wzory MT sa przepiękne a z grecji to może być nudny MT. Ale może jest np wyższośc chMT nad zwykłym MT a tym bardziej dla niemowląt?

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

chMT jest szyty z chusty i to mu daje przewagę nad bawełnianymi, po prostu materiał pracuje jak chusta;
    MT z bawełny to inna bajka nie znaczy że gorsza
    po prostu każdy wybiera co lubi i co mu się bardziej podoba;
    chMT nudny? myślę że tutaj korzysta się na nośności względem wyglądu;
    TulliMY Mei Tai - zapraszam - Mei Tai Miękkie Nosidełka dla Dzieci oraz Chustowe Metamorfozy

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

czyli skończy się na tym, że będę chciała i jedno i drugie

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Olapio Zobacz posta
    Ale może jest np wyższośc chMT nad zwykłym MT a tym bardziej dla niemowląt?
    wlasnie raczej odwrotnie. Poki dziecie male i lekkie to zwykly MT jest bardzo dobry. Jak sobie radzic z nosnoscia juz przestaje, to wtedy ChMT cie poratuje

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

no to u nas od początku ChMT bo Michał z tych pulpetowatych

Chustofanka Awatar melkaj
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To ja jeszcze wtrącając odnośnie opatentowania pasów - moje rozmowy z Ocach i jej prawnikiem trochę trwały ale już wiem co i jak.
    Kerry wysyłając na początku października informację do kilku osób szyjących, że ma opatentowane pasy i że zabrania ich szycia - chyba, że się u niej wykupi licencję - trochę się pośpieszyła. Początkowo jej maile były w obraźliwym tonie, pisała mi.in. bowiem, że takie kopiowanie to tylko możliwe jest w Polsce itd - szkoda słów. Podała mi namiary na swojego prawnika, który pod koniec listopada również odpowiadał zdawkowo a na prośbę o szczegóły - umilkł. Teraz już wiem dlaczego. Wniosek do Urzędu Patentowego został złożony dopiero 10.10.09r. czyli po fakcie wysłania kilku obraźliwych maili. Wniosek został opublikowany - a tym samym przekazany do poublicznej wiadomości 18.12.09. - ale to już wiem z UP. Zachowanie Karry trochę mnie obużyło - można dopiminać się o swoje ale nie w ten sposób. Natomiast zarejestrowanie w dowolnym UP Uni Europejskiej - chroni dany produkt na terenie całej UE - dotyczy to też E2E. Natomiast prawo pierwszej publikacji nie do końca jest takie jasne. Cała sytuacja mnie trochę zdenerwowała - ze względu na obraźliwy ton korespondencj z Kerry - no ale to już mój problem.
    Tak więc przepraszam za zaśmiecanie wątku - jakby ktoś chciał więcej szczegółów - służę.
    Agnieszka - kobieta, żona, mama dwóch uroczych dziewczynek
    www.melkaj.blogspot.com
    mei tai-e, chusty kółkowe

Chustoguru Awatar marta-la
    Miejscowość
    Otwock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melkaj Zobacz posta
    To ja jeszcze wtrącając odnośnie opatentowania pasów - moje rozmowy z Ocach i jej prawnikiem trochę trwały ale już wiem co i jak.
    Kerry wysyłając na początku października informację do kilku osób szyjących, że ma opatentowane pasy i że zabrania ich szycia - chyba, że się u niej wykupi licencję - trochę się pośpieszyła. Początkowo jej maile były w obraźliwym tonie, pisała mi.in. bowiem, że takie kopiowanie to tylko możliwe jest w Polsce itd - szkoda słów. Podała mi namiary na swojego prawnika, który pod koniec listopada również odpowiadał zdawkowo a na prośbę o szczegóły - umilkł. Teraz już wiem dlaczego. Wniosek do Urzędu Patentowego został złożony dopiero 10.10.09r. czyli po fakcie wysłania kilku obraźliwych maili. Wniosek został opublikowany - a tym samym przekazany do poublicznej wiadomości 18.12.09. - ale to już wiem z UP. Zachowanie Karry trochę mnie obużyło - można dopiminać się o swoje ale nie w ten sposób. Natomiast zarejestrowanie w dowolnym UP Uni Europejskiej - chroni dany produkt na terenie całej UE - dotyczy to też E2E. Natomiast prawo pierwszej publikacji nie do końca jest takie jasne. Cała sytuacja mnie trochę zdenerwowała - ze względu na obraźliwy ton korespondencj z Kerry - no ale to już mój problem.
    Tak więc przepraszam za zaśmiecanie wątku - jakby ktoś chciał więcej szczegółów - służę.
    Kurcze nie zazdroszczę Ci przepychanek i powiem szczerze mdli mnie mocno na wyścigi pt. "ja byłam pierwsza". Zamiast zdrowej konkurencji zrobiły się niezdrowe wyścigi. Ciekawe czy ona śledzi tak dokładnie wszystkie szyjące osoby?
    A z e2e w takim razie wprowadzono mnie w błąd ale sprawdzę to jeszcze bo tłumaczono mi że inne ceny są patentów na kraj (i taki podobno ma e2e) a inne na Europę.

Miejscowość
    Bytom

Domyślnie

A mnie sie tu jedna rzecz nie zgadza:
    Skoro Ania udowodniła jej datami że pierwsza to opublikowała,
    to jakim cudem Kerry opatentowała coś co opublikowała (czyli teoretycznie wymyśliła) jako druga?
    To Ania nie powinna się na to zgodzić, skoro udowodniła pierwszą publikację czyli teoretycznie wymyślenie rozwiązania.
    ????

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

tez mi sie tak wydaje bo tak nawet osoba nieszyjąca mogłaby sobie coś podpatrzeć i opatentować a później sprzedawac innym licencje

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marta-la Zobacz posta
    Kurcze nie zazdroszczę Ci przepychanek i powiem szczerze mdli mnie mocno na wyścigi pt. "ja byłam pierwsza". Zamiast zdrowej konkurencji zrobiły się niezdrowe wyścigi. Ciekawe czy ona śledzi tak dokładnie wszystkie szyjące osoby?
    ja też i dlatego coraz mniej mnie było i na forum i też trochę mi się odechciewa szyć jak się takie rzeczy dzieją - no ale cóż - to jest teraz moja firma, z tego żyję i szycie daje mi wile satysfakcji - a to chyba najważniejsze. Tak więc mimo chwilowych "dołów" mam zamiar dalej szyć
    Co prawda dziwne jest to, bo przecież wiele firm szyje np. dżinsy a nie tylko Levis - zabronione jest szycie dokładnie takich samych spodni i używanie ich nazwy..... szkoda słów...
    www.melkaj.blogspot.com

Domyślnie

A mnie sie tu jedna rzecz nie zgadza:
    Skoro Ania udowodniła jej datami że pierwsza to opublikowała,
    to jakim cudem Kerry opatentowała coś co opublikowała (czyli teoretycznie wymyśliła) jako druga?
    To Ania nie powinna się na to zgodzić, skoro udowodniła pierwszą publikację czyli teoretycznie wymyślenie rozwiązania.
    ????
    Ocah napisała mi, że mimo iż nie zamieściła tego pomysłu w środkach masowego przekazu wcześniej ode mnie, to jest w stanie udowodnić, że wpadła na niego chyba ze trzy tyg wcześniej. Ja nie odciekałam, bo w stosunku do mnie była bardzo miła i napisała, że nie będzie miała do mnie żadnych pretensji jeśli będę szyła tak dalej, a że na żadne przepychanki i walki nie mam najmniejszej ochoty więc sobie odpuściłam.

Chustomanka Awatar Natalia

Domyślnie

A czy to przypadkiem tak nie jest jak z "R"-kami przy nazwie firmy, czyli zastrzeganiem znaku słowno-graficznego czy nazwy firmy ? Tutaj działa to tak, że urząd sprawdza na tyle, ile może, czy dana nazwa może zostać zastrzeżona. Ma tu przede wszystkim swoje oraz unijne bazy danych. Na tej podstawie wydaje zastrzeżenie nazwy firmy lub nie. Jeśli jednak w kraju, w którym uzyskało się zastrzeżenie nazwy okaże się, że jest inna firma w tej branży z podobnie brzmiącą nazwą (bo urząd nie miał jej np. w bazie danych), to rację ma ten, kto był na danym rynku pierwszy. W razie sporu drugi musi zmienić nazwę, nawet jeśli ma "R"-kę. Działa zasada "kto pierwszy, ten lepszy".
    Gdyby udało się Wam znaleźć jakieś foty, że np. w Azji stosowano takie rozwiązanie w pasach, to być może ten patent nie działa. Mnie kiedyś powiedzieli prawnicy, że nie można opatentować np. chusty jako produktu, bo to produkt znany jak świat i bardzo powszechny.
    Ostatnio edytowane przez Natalia ; 07-01-2010 o 09:39
    www.natibaby.pl - produkcja chust NATI, NATI Ring i in.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dla wszystkich zainteresowanych prawami patentowymi pasów Kerry - aby uniknąć nieporozumień - przeczytajcie na jej stronie -
    http://ocah.typepad.com/carriers/inf...-to-know-.html
    www.melkaj.blogspot.com

Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez melkaj Zobacz posta
    Dla wszystkich zainteresowanych prawami patentowymi pasów Kerry - aby uniknąć nieporozumień - przeczytajcie na jej stronie -
    http://ocah.typepad.com/carriers/inf...-to-know-.html
    dzieki, ale nie rozumiem wszystkiego... jakby ktos mogl w skrocie cos napisac, ale i tak nad tym posiedze
    moj blog

gosia_nubik

Uprawnienia umieszczania postów