Dlaczego twierdzicie, że lanolina wspomaga proces zabijania bakterii? Myslałam, że ma za zadanie natłuścić wełnę, żeby nie chłonęła wilgoci? Ale że zabija bakterie pierwszy raz słyszę, macie jakieś ciekawe opracowania na ten temat?
Dlaczego twierdzicie, że lanolina wspomaga proces zabijania bakterii? Myslałam, że ma za zadanie natłuścić wełnę, żeby nie chłonęła wilgoci? Ale że zabija bakterie pierwszy raz słyszę, macie jakieś ciekawe opracowania na ten temat?
w fazie testów... póki co śpi , zobaczymy czy będzie przeciek. zajrzę później być może ktoś jeszcze doda jakąś info.to jak to z tą lanoliną?tylko impregnacja czy faktycznie zabija?
byłabym bardzo zadowolona gdyby faktycznie to drugiewtedy bez oporów bym "wyrzuciła" pule na rzecz wełny
![]()
Chcąc znaleźć odpowiedź na Twoje pytanie sama dowiedziałam się jeszcze innych ciekawych informacji o wełnie i lanolinie, które wylistowałam poniżej. Jeśli zaś chodzi o same właściwości oczyszczające wełnę poprzez lanolinę to w wielu artykułach są wspomniane, ale nigdzie nie jest to dokładnie wytłumaczone. Jedynie na stronie disany znalazłam dokłądniejszy opis tego procesu:
"A large part of this self-cleaning effect consists of the lanolin still contained in natural wool. It wraps the woolen fiber like a protective cover and prevents that dirt and germs can fix onto the woolen fiber. At the same time, this lanolin cover is permeable for water in form of water vapor.For the woolen overpant the lanolin has a further positive quality. While drying the humid pant, the lanolin connects to the urine of the baby and neutralizes it. After drying, the woolen pant is fresh again and hygienically clean.
While neutralizing the urine, one part of the lanoline always gets lost, so after some time it is used up. It depends on many factors, how long the "lanolin stock" stays in the pant. If all lanolin of the woolen fiber is used, the pant does no longer hold tight and smells like urine."
http://www.disana.de/en/private-cust...-diaper-cover/
A tutaj dodatkowe właściwości:
- lanolina wykorzystywana jest do leczenia Atopowego Zapalenia Skóry (już kilkakrotnie spotkałam się z informacją od mam, których dzieci miały ciągłe uczulenie na pupie przy stosowaniu pampersów, a nawet pieluszek PULowych, że przy wełniakach tego problemu nie ma i są to jedyne pieluszki jakie ich dzieci mogą nosić)
- wełna uśmierza ból
- neutralizuje negatywne działanie żył wodnych i fal elektromagnetycznych
- neutralizuje szkodliwe związki chemiczne
Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
Pieluchowy blog ekspercki.
Nanek 04.10.2012
Gałganek 09.01.2014
welniaste.pl sklep
Wełniaste handmade na FB
na forum:
Wełniaste pieluszki HM
Wełniaste ubranika HM
O! A ja się zastanawiałam jak mi Młodą wysypało jakim cudem pod pieluchą jest piękna skóra, a tuż powyżej brzuszek cały w cętki. Od dziś smaruję lanoliną i wyciągam przyduże gatki od Magnolii![]()
zaskakującepozytywnie zaskakujące informacje.dodam tylko że...wełniak faktycznie nie nasiąka zapaszkami
będę miała jeszcze pytanko...ale to już nie dziś
Jako początkująca użytkowniczka wełny, proszę o radę.
Mam tak: po zdjęciu po nocy otulacza wełnianego czuć wewnątrz zapach moczu, ale wełniak jest tylko wilgotny, a ubranko suche. Ubranko też ma wyczuwalny zapach moczu, ale nie jest mokre pomimo mocno zmoczonej formowanki. Po wywietrzeniu wełniak traci ten smrodek i pachnie wełną.
Czy to pora na lanolinowanie?