-
Chusteryczka
Marta, źle się wyraziłam, chodziło mi o pasy idące po ŁYDKACH
, a nie po udkach. Na wszystkich załączonych zdjęciach chusta idzie po łydkach poniżej kolanek i mocno zahacza o dołki podkolanowe (wg doradców do nieprawidłowo, bo uciska dołki), tam się kumuluje.
Po udkach jest prawidłowo wg doradców. Chusta powinna iść po materiale po udach dziecka (czyli powyżej kolanek, uda są powyżej kolanek) i sięgać do granicy dołka podkolanowego (ale w niego nie wchodzić, żeby nie uciskać naczyń krwionośnych). Ale ja widzę i czuję, że to dla nas niemożliwe do osiągnięcia w tym wieku (3,5 miesiąca), choć podobno plecak jest od noworodka możliwy do zawiązania. I widzę, że nie jestem w tym doświadczeniu sama.
Edit: w sąsiednim wątku Ania Nogajska radziła, aby dziecko wiązać niżej, wtedy ten problem pasów idących po udkach lub w dołkach podkolanowych znika. Ale zawiązanie niżej oznacza, że linia oczu dziecka będzie poniżej linii ramion rodzica (przynajmniej na załączonych zdjęciach, na moim już jest trochę za nisko) i de facto dziecko widzi mniej więcej tyle samo, co będąc zawiązanym na brzuchu, więc może się denerwować (no może jest o tyle lepiej, że to, co widzi po bokach, to widzi zgodnie z kierunkiem ruchu, jak rodzic spaceruje).
Dla mnie te dwie rzeczy: wysokość (oczy malucha tuz nad ramieniem rodzica) i prawidłowy przebieg pasów po udkach jest nie do pogodzenia na razie.
Ostatnio edytowane przez malgos ; 14-10-2013 o 11:57
M&M 2006

, M 2009, M 2013, M 2017
Uprawnienia umieszczania postów