Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 51 z 51

Wątek: filmik/zdjecie niemowlaka w plecaku prostym

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A nie dasz rady rozłożyć mu nóżek, wsunąć materiał pod pupę, dociągnąć i zawiązać w stylu jak-ci-się-wydaje-że-najlepiej-będzie i zobaczyć, co wyjdzie? Daj zdjęcie. Bo mi się wydaje, że to podwinięcie miednicy wyjdzie samo, jak rozłożysz chustę od podkolanka do podkolanka, dociągniesz chustę i skrzyżujesz poły pod nóżkami, ze wyjdzie taki "worek" z tego panelu, w który "wpadnie" pupa i podwinięcie zrobi się samo.

http://www.youtube.com/watch?v=gGhUhPdi-nA#t=25

W tym linku w ogóle nie ma tobołka tzn. jest, ale tylko przy zarzuceniu na plecy, potem chusta jest puszczona luźno, dziewczyna formuje chustę na dziecku przez dociągnięcie i przytrzymanie w trakcie dociągania pupy i nóżek w (mniej więcej oczywiście) w odpowiedniej pozycji. To taki trochę zmodyfikowany plecak prosty, bo nie ma skrzyżowanych pół pod nóżkami, ale pozycja końcowa jest przyzwoita i dociągnięcie też, zgięcie, odwiedzenie ok., tak mi się wydaje.

No i to dociąganie jedna ręką jak na filmiku łatwe nie jest, tam mocno pracuje kciuk i nadgarstek, ważny jest tez kierunek prowadzenia chusty, do takiego dociągania chusta musi być miękka, żeby wyszło, tak mi się wydaje, próbowałam. No i wprawę trzeba mieć.
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 15-11-2013 o 08:24
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Ja tak wrzucam moja, bo ona tez antytobolkowa, a i dociagnac muszę szybko
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

fota z dzisiaj

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem jest wcale dobrze, odwiedzenie macie ok (tak myslę, bo kręgosłup się zaokrągla), a co do zgięcia, to tez nie jest źle, może być trochę większe, jesli na poczatku zanim zaczniesz dociągać całą chustę, dociągniesz najpierw wstępnie to pasmo i krawędź, które idą pod nóżkami, wtedy zgięcie na wstępie powinno się juz trochę poprawić i utrzymać przez resztę dociągania. Tylko przy takim dociąganiu bez tobołka trzeba pilnować tej wewnętrznej krawędzi przy dalszym dociąganiu, żeby nie uciekła na brzeg ramienia, na filmiku jest wyraźnie wsunięta od razu pod spód i jej wstępne dociąganie jest w 0.50-0.55 min.

W tobołku ta dolna krawędź jest od razu w miarę dociągnięta i nie trzeba jej już jakoś bardzo poprawiać, to niewątpliwie zaleta tobołka . Z tym, że u mnie na przykład często przy tobołku ta krawędź lubi już po zarzuceniu na plecy wysuwać się z podkolanek na uda i dalej w stronę pupy, jakoś trudno mi to kontrolować przy dociąganiu, choć próbuję stopniować siłę. Ale róznie jest, często muszę ją zabezpieczać przy dociąganiu jedną ręką, szczególnie, jak mi się mały wierci. No nic, poćwiczyć muszę.

Idealnie, to chyba nigdy nie wyjdzie, ale jak wyjdzie zupełnie dobrze, to chyba dobrze, nie?

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

ja nawet nie mam aspiracji zeby wiazac idealnie - bo to w praktyce nierealne dobre wiazanie mi w zupelnosci wystarczy ale nie wiem wlasnie jak zrobic wieksze zgiecie, tak zeby bylo wiecej niz 90°

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

no i dobrze , ja też noszę w nieidealnym . A z tą dolną krawędzią próbowałaś?

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoxieSTB Zobacz posta
    fota z dzisiaj

Fajny plecak i IMO normalny w tym wieku. Moja młoda usiłowała mi wejść po plecach na głowę między 6 a 8 miesiącem (w 6 mcu zaczęła raczkować) i całe wpadanie dupki diabli brali. Cały urlop tak złaziłam po górach i było nam obu super wygodnie. Doradczyni zasugerowała mi blokowanie dziecka ścianą, ale nie potrafiłam tego zrobić, poza tym na prostowanie nóg średnio to pomagało. Teraz jak jej przeszła fascynacja prostowaniem się, to można ją zawiązać jak z ulotki Storchenwiege Prześliczny Girasol, co to jest?

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Mały na plecach leży spokojnie, pełna współpraca. Dlatego chciałabym wiązać troszkę lepiej. Nie wiem jak zrobić większe zgiecie w stawie biodrowym. Nie umiem po prostu podciągnąć kolanek wyżej. Ale ostatnio mały nie robi cyrkow podczas tobolkowania. Powinno być trochę łatwiej. Chusta to akurat nie girasol. To francuska tęcza la poche a kangaurou.

Wysłane z taptalk

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoxieSTB Zobacz posta
    Mały na plecach leży spokojnie, pełna współpraca. Dlatego chciałabym wiązać troszkę lepiej. Nie wiem jak zrobić większe zgiecie w stawie biodrowym. Nie umiem po prostu podciągnąć kolanek wyżej. Ale ostatnio mały nie robi cyrkow podczas tobolkowania. Powinno być trochę łatwiej. Chusta to akurat nie girasol. To francuska tęcza la poche a kangaurou.

Wysłane z taptalk
    Superowa, poszukam sobie. Moje dziecko literalnie wchodziło mi na głowę, mimo że wiąże plecak stojąc prosto. Może zostanie Spiderwoman

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Chusta jest przepiękna. Moja ulubiona i tylko ona została w stosiku. Dość gruba ale miękka i fajnie trzyma.

Wysłane z taptalk

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Piękna chusta, tez byłam pewna, ze to girasol, moze sobie jakaś tecze dokupie
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Uprawnienia umieszczania postów