Strona 40 z 84 PierwszyPierwszy ... 30323334353637383940414243444546474850 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 781 do 800 z 1664

Wątek: pieluchowanie noworodka - zbiór rad

demona
    Guest

Domyślnie

przyszedł do mnie otulacz Bambino mio, najfajniejszy jak do tej pory Najbardziej mi przypomina moje ulubione BBH.

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

jeszcze super fajne sa ecodidi s-xs na takiego malego maluszka
    jesli ktos lubi welne. mieciutki malutki, dla mnie ekstra
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kreska Zobacz posta
    jeszcze super fajne sa ecodidi s-xs na takiego malego maluszka
    jesli ktos lubi welne. mieciutki malutki, dla mnie ekstra
    tez już mam

Chustopróchno Awatar Kreska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez demona Zobacz posta
    tez już mam
    Ania
    2008, 2011, 2013, 2018

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

i kokosi lepsze od BambinoMio, bo bardziej elastyczne i miękkie
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aga108 Zobacz posta
    Poczytaj sobie wątki o strippingu http://www.chusty.info/forum/showthr...e-quot-pieluch lub praniu pieluch http://www.chusty.info/forum/showthr...pranie-pieluch tam wszystko jest wytłumaczone jeśli chodzi o kwasek cytrynowy i sodę, zmiękczanie pieluch, usuwanie smrodku i wybielanie plam. generalnie polecam całe forum o pielęgnacji pieluch - to naprawdę skarbnica wiedzy. http://www.chusty.info/forum/forumdi...gnacja-pieluch

* Kwasek wsypujesz normalnie do szufladki na proszek zamiast proszku. A ile go wsypać to każda forumka robi inaczej i nie ma jednej konkretnej metody. Ja na pełny wsad pralki i porządne wykwaskowanie wsypuję 200g kwasku i puszczam pranie na 95st. ale na pewno jest wiele forumek, które robią kompletnie inaczej

edit: aha i na koniec podwójne płukanie
    Ok dzięki,na pewno zgłębię swoją wiedzę w tym temacie

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

demona, jak tu zajrzysz, mogłabyś opisać swój stosik noworodkowy?

demona
    Guest

Domyślnie

zaglądam, bo szukam natchnienia nie mam doświadczeń z noworodkiem, a i moich ulubionych pieluch już nie ma na rynku (BBH i MS).
    Mam na stanie
    Pieluchy
    12 formowanek Ecodidi XS welurowych na napy - milusie i ładne, pokładam w nich nadzieję ale po pierwszym praniu trochę zaczęły się sypać, mam nadzieję że tylko ten raz.
    1 formowanka Ecodidi XS na troczki jw
    10 wpinek Ecodidi XS (ale chyba się nie zaprzyjaźnimy)
    2 formowanki bitti boo bo bardzo tanio dorwałam na wyprzedaży
    1 SIO itti bitti S jw
    3 formowanki bamboozle size 1 - tu nie mam zastrzeżeń, prócz wielkości, nawet 1 jest duża.
    30szt. tetry bawełnianej
    20szt tetry bambusowej - to na potem bo gruba

Otulacze
    2 wełniane Ecodidi XS- hmm, zobaczymy
    2 pulowe IV roz S
    1 bawełnany IV
    1 wełniany IV
    3 wełniaki Storczena rozm 1 (2szt nowa wersja, 1 stara)
    1 pulowu Bambino Mio - do 5kg - ten jest miniaturowy w porównaniu do IV, więc jestem zupełnie skołowana co będzie pasować

Wkłady różne, myślę o jakichs prefoldach (JAKIE??????), zeby dokupić. Ogólnie skłaniam się ku tetrze.

Wszystko kupowałam na wyprzedazach, okazjach, więc będę testować i zobaczę co mi pasuje.
    Ostatnio edytowane przez demona ; 12-10-2013 o 10:52

Domyślnie

sporo masz tego
    zastanawialam sie nad otulaczami milovii S. Fabiana zaczelam wielopieluchowac w 3 miesiacu i Milovii OS najlepiej się dopasowywały.

Chusteryczka Awatar lemniscus
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

tetra na poczatek bedzie za duza chyba ze potniesz
    Maja 16.08.2009
    Pola i Lena 04.06.2013

demona
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Fabianowa Zobacz posta
    sporo masz tego
    zastanawialam sie nad otulaczami milovii S. Fabiana zaczelam wielopieluchowac w 3 miesiacu i Milovii OS najlepiej się dopasowywały.
    Patrzyłam na Miovię też, chyba podjede do Marzy do wrocławskiego sklepu i pooglądam.
    Cytat Zamieszczone przez lemniscus Zobacz posta
    tetra na poczatek bedzie za duza chyba ze potniesz
    Mam taka cienką z Biedronki. Próbowałam na misiu a jak będzie za duża to potnę rzeczywiście, albo prefoldy sobie kupie jeszcze. Tylko nie wiem które.

Domyślnie

perfoldy fajne siencja szyła, mam od niej kilka sztuk. mam noworodkowe, ale dla starszego z dodatkowym wkladem bambusowym tez dobrze sie sprawdzaly i po wielu praniach nadal sa mieciutkie. tylko ciezko plamki schodzą. ale ogólnie jestem zadowolona. innych co prawda nie mialam.

Chustoholiczka Awatar Chani
    Miejscowość
    Kędzierzyn-Koźle

Domyślnie

U nas tetra od samego początku była OK. Mały ważył 3,5kg. Z nadmiaru długości robiłam zakładkę na brzuszku. Mam najzwyklejszą, cienką, żadną tam lux
    Miszka 30.03.2012r. i Miko 19.02.2015r.

Domyślnie

zaglądam, bo szukam natchnienia nie mam doświadczeń z noworodkiem, a i moich ulubionych pieluch już nie ma na rynku (BBH i MS).
    Mam na stanie
    Pieluchy
    12 formowanek Ecodidi XS welurowych na napy - milusie i ładne, pokładam w nich nadzieję ale po pierwszym praniu trochę zaczęły się sypać, mam nadzieję że tylko ten raz.
    1 formowanka Ecodidi XS na troczki jw
    10 wpinek Ecodidi XS (ale chyba się nie zaprzyjaźnimy)
    2 formowanki bitti boo bo bardzo tanio dorwałam na wyprzedaży
    1 SIO itti bitti S jw
    3 formowanki bamboozle size 1 - tu nie mam zastrzeżeń, prócz wielkości, nawet 1 jest duża.
    30szt. tetry bawełnianej
    20szt tetry bambusowej - to na potem bo gruba

Otulacze
    2 wełniane Ecodidi XS- hmm, zobaczymy
    2 pulowe IV roz S
    1 bawełnany IV
    1 wełniany IV
    3 wełniaki Storczena rozm 1 (2szt nowa wersja, 1 stara)
    1 pulowu Bambino Mio - do 5kg - ten jest miniaturowy w porównaniu do IV, więc jestem zupełnie skołowana co będzie pasować

Wkłady różne, myślę o jakichs prefoldach (JAKIE??????), zeby dokupić. Ogólnie skłaniam się ku tetrze.

Wszystko kupowałam na wyprzedazach, okazjach, więc będę testować i zobaczę co mi pasuje.
    Jakie wymiary tetra?
    Ekodidi otulacz lepiej z cienkiej wełny nie grubej (są w obiegu oba rodzaje).
    IV roz. S to jaki przedział wagowy? Są 3-6kg i 5-7kg i te większe to S, będą dobre od jakiegoś 3 miesiąca.
    Bambino Mio do 5kg też są dwa rodzaje - jeden nowszy mini mini z falbankami i zaślepkami przy rzepach, byłby dobry nawet na wcześniaka, super na początki pieluchowania, a drugi starszego typu bez zaślepek i z bardziej sztywnymi rzepami, większy, może nie być dobry od samego początku, ale potem wszystko się pod nim ładnie mieści, zgrabny jest.
    Szkoła Noszenia ClauWi®
    Doradca Noszenia ClauWi® (kurs podstawowy)
    Warszawa/Bełchatów

demona
    Guest

Domyślnie

Tetra 70x80, ale cienka w miarę, wchodzi cała w kieszonkę OS.
    Ecodidi mam ten cienki,
    IV PULowy 4-9, a bawełna i wełna 5-8. To sa S i rzeczywiście mogą być za duże, widziałam, że jeszcze są XS.
    Bambino mam ten nowszy, maluteńki. Chyba jeszcze jeden dokupię.

A i mam masę ręczników z IKEA, przy Wiciu rocznym nawet używałam.

Patrzyłam jeszcze na Little Lamb i tam na stronie są zestawy próbne wychodzi 50 euro z przesyłka za
    * 1 Bamboo Shaped Nappy

* 1 Cotton Shaped Nappy

* 1 Microfibre Shaped nappy

* 1 Bombproof wrap (to use with the above styles)

* 1 Sized Pocket Nappy with Bamboo Insert

* 1 OneSize Pocket nappy with bamboo booster

jak ich otulacze?
    Ostatnio edytowane przez demona ; 12-10-2013 o 19:33

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

otulacze little lamb sa ogromne ale super sie sprawdzaja z ich formowankami i u nas z muslinami ecopi (na poczatku otulacz siegal prawie po pachy

Domyślnie

Ja się z Little Lamb nie polubiłam. Mam formowanki bambusowe i one robią bardzo grubą warstwę na rzepach. Otulacz do nich jest w miarę duży i bardzo wysoki. Z formowanką to jeszcze się jakoś wypycha i wygląda ok, ale sam to po pachy, powinien być krótszy gdzieś o połowę. Z formowanek bambusowych tych, które miałam to tots bots wydawało mi się najzgrabniejsze, otulacza nie miałam, ale chętnie bym się skusiła przy kolejnym

Myślę, że brakuje Ci czegoś pośredniego między IV a tym malutkim Bambino Mio. Raczej szybko z niego wyrośniecie (u mnie od starczył do 2,5 miesiąca a pieluchuję dość drobną pupinkę). Moim zdaniem dobrze się sprawdzają otulacze polskie mam forumowych - Kokosi NB jest super, poza tym babyetta, może ecodidi, nie wiem, u mnie wełenka nie przylegała ładnie przy nóżkach. Stare Bambino Mio też jest fajne, choć urodą mu daleko do poprzednich i pul sztywniejszy. Z zagranicznych nie mam doświadczenia, ale przyjrzałabym się tots bots lub cottom bottom.

Tetry też nie lubię póki co. Ale mam dużą tetrę - 80x80 i 70x80 zwykłą i lux. Teraz jak się uprę to jeszcze w latawiec jak złożę to pod otulacz się upchnie, ale na noworodka nie ma szans. Nie lubię w takiej dużej tetrze tego, że niby pod pupą trochę materiału, ale w pasie dzieć poowijany jakby miało coś przypadkiem pępkiem się wylać Do latawca to tetra 60x60 mogłóaby sie sparwdzić szybciej , a najlepiej i mniejsza. Wiem, że na pewno Kikko takie ma, ale jak to Kikko - drożyzna. Ja tetrę cięłam.

A te ręczniczki to jakie wymiary mają? Moje małe to 30x30 i da radę ich użyć tylko do za dużych otulaczy, 30cm to za długie, z mniejszych mi wystają. Dla mnie były za długie na początek. Przymierzałaś je do swoich otulaczy? Wchodzą zgrabnie? Już lepiej mi pasowały 30x50, składałam na pół i na trzy, wychodził wkład o wymiarach 25x10, dla mnie idealny, prawie jak prefoldy z żółtym obszyciem (3cm krótszy tylko chyba). Ale to też nie na noworodku, ale koło 2,5 miesiąca właśnie.
    Szkoła Noszenia ClauWi®
    Doradca Noszenia ClauWi® (kurs podstawowy)
    Warszawa/Bełchatów

Chustoguru Awatar mTuśka
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

demona
    Guest

Domyślnie

Yellowstone - dziękuję! Nie lubię takiej grubej warstwy forty bambusowej, więc zrezygnuję z Littlelamb
    Ręczniki mam 30x50, IKEOWe za 1zł
    Marciasone - a to sa otulacze + wkłady? Miło wyglądają. Ale wkłądy są jednorazowe??? Co potem, da się dopasować wielo?
    edit: doczytałam, ze sa wielo też. I discount jest
    Ostatnio edytowane przez demona ; 13-10-2013 o 15:24

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

Marciasone - a to sa otulacze + wkłady? Miło wyglądają. Ale wkłądy są jednorazowe??? Co potem, da się dopasować wielo?
    edit: doczytałam, ze sa wielo też. I discount jest
    wklady jedrazowe degradowalne ale wielo tez mozna dokupic.wklady inne mozna dopasowac.
    mialam dla zu L i prucz orginalow pakowlamwklady sucha pupa z flipa i paowaly.
    dla malucha mysle ze reczniczki/pocieta tetra sie tez nada.
    a jaka ta znizka?
    demona jakbys kupowala to daj znacbo moze bym brala tez
    Ostatnio edytowane przez mTuśka ; 13-10-2013 o 16:28
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Uprawnienia umieszczania postów