Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Chusta kółkowa czy poczekać na nosidło...a może jednak tkana?

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Chusta kółkowa czy poczekać na nosidło...a może jednak tkana?

Witam,

Przeprasza jeżeli nie w tym dziale albo jeżeli istnieją już podobne tematy ale nie jestem w stanie przeczytać całego forum (maż już ma mnie dosyć ). Będę wdzięczna za waszą pomoc/opinie.
    Potrzebujemy czegoś do noszenia, głównie w celach odbierania starszaka z przedszkola. Młodszy syn skończył niedawne poł roku ale jeszcze nie siada (i nic nie wskazuje na to żeby w najbliższym czasie miał usiąść). Za to jest dosyć duży (koło 9kg). Początkowo myślałam o nosidle ergonomicznym ale z tego co już wyczytałam powinniśmy poczekać aż usiądzie. Chusta tkana mnie trochę przeraża, zwłaszcza myśl o wrzucaniu na plecy a jak rozumiem przy takiej wadze i wieku chyba niedługo dobrze by było wiązać na plecach. Przeglądając forum widziałam że na krótkie spacery polecana jest kółkowa. Tylko idzie zima i czy da się nosić w kółkowej zimą pod kurtką? Bo na kurtce chyba nie da się.
    Czy może jednak przemóc się (a raczej swój strach) i powalczyć z tkaną. To i na dłuższe spacery może by się przydała...

Z góry dziękuję za wszystkie porady!

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

bardzo podobne pytanie: http://www.chusty.info/forum/showthr...3-nosid%C5%82o
    W kółkowej pod kurtką niewygodnie. Na się da, jak nie bardzo śliska. Ale tkanej i tak na kurtkę nie zamotasz.
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ehh ślepota...
    Przeczytałam wątek i widzę iż Dominiczka wybrała kółkową ale jak sama piszesz z kółkową pod kurtką niewygodnie czyli w chwili obecnej (a raczej przy obecnych temperaturach) nie jest najlepszym rozwiązaniem. Czyli jednak tkana pod kurtka? Tym bardziej że u nas wyjście do przedszkola czasami konczy się jeszcze na placu zabaw i potrafi nie być nas godzinę.

a czy ktoś może napisać ile mniej więcej czasu zajmie mi opanowanie wiązania tkanej tak żeby bezpiecznie wychodzić?

A i jeszcze chciałam zapytać czy kółkowa jest faktycznie łatwiejsza dla poczatkującej mamy czy to mylne wrażenie?

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

A skąd jesteś? Najlepiej umów się z doradca. Tkana wcale nie jest taka trudna! ja lubię nosic z przodu, zwłaszcza zimą, bo wtedy zakładam po prostu za duża kurtke i jest wygodnie i ciepło.
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

z Warszawy
    Dzięki za odpowiedź. Tak chyba zrobię

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Domyślnie

no, w Warszawie to nie problem. Zobacz jeszcze tu: http://www.chusty.info/forum/showthr...%C5%82odne-dni

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No nie zgadzam się, że z kółkową pod kurtką niewygodnie, trzeba samemu wypróbować. My się tak wiązemy często w samochodzie, zapinam na to polar i wychodzimy z auta. Ale ja noszę w kółkowej z odwróconą krawędzią i na brzuchu, nie na biodrze. No i na krótko, tak do 30 minut, no max. godzina, pod warunkiem,że dobrze dociągnięta.

Bez samochodu to zdecydowanie tkana pod kurtką, bo wygodniej po prostu.

A może chusto MT na kurtkę na plecach? Na krótkich dystansach może się sprawdzić, będzie wygodniejsze i łatwiejsze do opanowania, niż plecak wiązany z chusty na kurtce.
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Ja moją półroczniaczkę (8,5 kg) noszę ostatnio na krótkie dystanse w nosidle Tuli. Wiem, wiem, nie powinno się, zanim nie usiądzie. Ale coś w tym nosidle jest, co sprawia, że mogę nosić i nosić - i nic mnie nie boli. Może taką mam budowę, że mi pas biodrowy dobrze ciężar rozkłada.

Kieszonka w chuście tkanej nie jest trudna, naprawdę Kwestia wprawy i dobrej porady I z przodu da się nosić takie dziecko, ja noszę, jest spoko. Z tyłu też nie jest tak trudno, jak mogłoby się wydawać. A skąd w Warszawie jesteś?

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Chciałabym właśnie nosić pod kurtką bo jednak jak dotrzemy (a idziemy na piechotkę) do przedszkola to zanim starszy się ubierze to trochę czasu potrafi minąć A tak rozepniemy kurtkę i się bąbel nie zgrzeje.

Tulę kiedyś przymierzałam bo początkowo myślałam tylko o ergonomiku właśnie ale jakoś niewygodnie z tymi pasami naramiennymi mi było. Już lepiej się czułam z Bondolino jeśli chodzi o pasy, ale samo nosidło wydawało mi się jakieś takie wielkie i grube w porównaniu do Tuli.

A mieszkamy sobie na Mokotowie

To chyba zostało mi tylko umówić się z doradcą i przejrzeć wątki o chustach tkanych dla poczatkujących mam

dzięki dziewczyny!

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Chustę kup na bazarku tu na forum, jak nie masz - będzie taniej i już złamana Obejrzyj filmiki z kieszonką - ten jest superdokładny, niestety po niemiecku: http://www.youtube.com/watch?v=TKYW_j80_Ss
    A tu Iza, doradczyni, która mnie uczyła (polecam ): http://www.youtube.com/watch?v=rCSyq...z-B2vBENKy0NYQ

Domyślnie

Poczekaj, zimą to już może Ci usiądzie, a wtedy będziesz mogła w nosidle nosić. A swoją drogą plecak i chusta też fajne - starszego prawie na plecach w chuście nie nosiłam, tylko w nosidle, teraz noszę młodszego i czuję, że wolę w chuście.

Mojego 5,5 miesięcznego syna (też 9 kg) noszę póki co i z przodu i na plecach, wiązałam też na kurtce, ale nie byliśmy jakoś puchato ubrani w końcu. Zimą pewnie ponoszę z przodu pod kurtką. Starszego też tak nosiłam. Z godzinę się da. Ja więcej rady bym nie dała.

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Do usiąścia jeszcze może trochę zlecieć, a potrzeba, rozumiem, pilna Można zawsze bez doradczyni, z filmiku, ja tak pierwsze trzy miesiące nosiłam i jakoś przeżyłyśmy Tylko nie bój się z całej siły dociągać

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samasia Zobacz posta
    Chustę kup na bazarku tu na forum, jak nie masz - będzie taniej i już złamana Obejrzyj filmiki z kieszonką - ten jest superdokładny, niestety po niemiecku: http://www.youtube.com/watch?v=TKYW_j80_Ss
    A tu Iza, doradczyni, która mnie uczyła (polecam ): http://www.youtube.com/watch?v=rCSyq...z-B2vBENKy0NYQ
    No właśnie z Izą się umówiłam i nawet chustę mam jedną upatrzoną
    Także nie ma odwrotu - będziemy się motać (chyba że mi dziecko nie będzie chciało współpracować...)

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ann Zobacz posta
    No właśnie z Izą się umówiłam i nawet chustę mam jedną upatrzoną
    Także nie ma odwrotu - będziemy się motać (chyba że mi dziecko nie będzie chciało współpracować...)

Uprawnienia umieszczania postów