Strona 10 z 11 PierwszyPierwszy ... 234567891011 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 181 do 200 z 203

Wątek: jak uprać i doprać otulacz wełniany?

Chustomanka Awatar sharkah
    Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Kuracje chyba nie są z czystej lanoliny, a ta apteczna, to wiadomo - 100% lanoliny

Był kiedyś wątek o Ulrichowych kuracjach - wyszło, że są 2 typy, z czego jeden jest super i dobrze impregnuje a drugi ma tak mało lanoliny w składzie, że się nie nadaje do otulaczy.

Chusteryczka Awatar magnolia
    Miejscowość
    Krosno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sharkah Zobacz posta
    Kuracje chyba nie są z czystej lanoliny, a ta apteczna, to wiadomo - 100% lanoliny

Był kiedyś wątek o Ulrichowych kuracjach - wyszło, że są 2 typy, z czego jeden jest super i dobrze impregnuje a drugi ma tak mało lanoliny w składzie, że się nie nadaje do otulaczy.
    tylko, że jak lanolinujesz czystą lanoliną to też trzeba dodać mydło szare (które jest również w składzie kuracji), bo inaczej ta lanolina się do gaci przyczepi, porobią się takie tłuste plamy i nie będzie ogólnie ciekawie...

Chustomanka Awatar holica_1630
    Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Ja miałm kurację Urlich Naturlich lanolinowałam w niej różne gacie wełniane loveybums, handemade i wszystkie przeciekały. Przeciekały bez względu czy były lanolinowane na gorąco czy na zimno. Teraz kupiłam samą lanolinę i szare mydło i zobaczę czy ten sposób lepszy.
    Ksander 4.06.2009r i Polonia 18.08.2011r
    Aniołek 24.02.2013.[']

Domyślnie

ale nasiąka czy przesiąka? bo on, w sensie otulacz, od wew. będzie wilgotny, cudów nie ma, zwłaszcza jak formowana będzie ciężka od sików Jak przesiąka, to jeszcze raz lanolinować.

Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez magnolia Zobacz posta
    tylko, że jak lanolinujesz czystą lanoliną to też trzeba dodać mydło szare (które jest również w składzie kuracji), bo inaczej ta lanolina się do gaci przyczepi, porobią się takie tłuste plamy i nie będzie ogólnie ciekawie...
    Absolutnie racja, zawsze tak robię

Cytat Zamieszczone przez holica_1630 Zobacz posta
    Ja miałm kurację Urlich Naturlich lanolinowałam w niej różne gacie wełniane loveybums, handemade i wszystkie przeciekały. Przeciekały bez względu czy były lanolinowane na gorąco czy na zimno. Teraz kupiłam samą lanolinę i szare mydło i zobaczę czy ten sposób lepszy.
    Bo są 2 preparaty z Ulricha i tylko jeden nadaje się do lanolinowania otulaczy, bo drugi ma za mało % lanoliny w składzie i nadaje się co najwyżej do odświeżenia wełniaka, a niestety oba te produkty są sprzedawane jako kuracja lanolinowa
    Tu więcej: http://chusty.info/forum/showthread....kuracja+ulrich

Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sharkah Zobacz posta

Bo są 2 preparaty z Ulricha i tylko jeden nadaje się do lanolinowania otulaczy, bo drugi ma za mało % lanoliny w składzie i nadaje się co najwyżej do odświeżenia wełniaka, a niestety oba te produkty są sprzedawane jako kuracja lanolinowa
    Tu więcej: http://chusty.info/forum/showthread....kuracja+ulrich
    Dziękuję, za podlinkowanie wątku, ale wynika z niego, że miałam tą "prawidłową" kurację lanolinową (w gęstej postaci).
    Aniołek 24.02.2013.[']

Miejscowość
    pod Warszawą

Domyślnie

Hmm, jak tak, to ja już nie wiem co

A poważnie, to dobrze, że apteczna lanolina działa bez zarzutu

Chustonoszka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zoana Zobacz posta
    To i ja się dopytam,bo dopiero zaczynam przygodę z wełniakami.
    Czym się różni lanolina od kuracji?
    Kupiłam nową disanę i kurację właśnie.Zalanolinowałam na gorąco,gatki jeszcze schną.Będą trzymać?
    w UK Lansinoh dla matek karmiacych 2cm i pare kropli baby wash (jakikolwiek byle delikatny) i z 5l wody.

Czy w Polsce jest Lansinoh?

Czas wolny to przywilej ktorego nie posiadam

Domyślnie

Nie wiem, ale jest Lanomaść z Ziajki. Na razie kupiłam i czeka na pierwsze użycie. Gdzieś kiedyś na forum było że dziewczyny to stosują bo łatwiej kupić niż zwykłą lanolinę
    Przemuś 28.12.2010
    Antoś 25.10.2013
    http://matkadzika.blogspot.com/

Chustonoszka Awatar indianka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kasiii Zobacz posta
    w UK Lansinoh dla matek karmiacych 2cm i pare kropli baby wash (jakikolwiek byle delikatny) i z 5l wody.

Czy w Polsce jest Lansinoh?
    Jest. Używałam. Efekt podobny. Lanolina z zrobsobiekrem.pl z szamponem robi się mleczna, a Lansinoh tylko mętny; poza tym cenowo różnią się znacząco.
    2cm i 5l wody to strasznie rozcieńczone.

Chustomanka Awatar kista1
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

ja używam urlich naturlich, po gotowaniu w garze nic nie nasiąka i nie przecieka, jest trochę drogi ale warto bo wystarcza na długo i świetnie impregnuje wełniaki
    Bianka 04-09-2010

Chustomanka

Domyślnie

Po pierwszej kąpieli w lanolinie wełnianki mogą jeszcze przepuszczać (zależy od tkaniny wełnianej) ale już po drugiej, trzeciej będzie ok

Chustonoszka Awatar OLSIA

Domyślnie

dzięki - wlasnie planuję kolejne lanolinowanie - dam znać .. czy lepiej

Chustonoszka
    Miejscowość
    warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez indianka Zobacz posta
    Jest. Używałam. Efekt podobny. Lanolina z zrobsobiekrem.pl z szamponem robi się mleczna, a Lansinoh tylko mętny; poza tym cenowo różnią się znacząco.
    2cm i 5l wody to strasznie rozcieńczone.
    2cm i 5l (troche wiecej niz 3 butelki po wodzie 1,5l) wody na 2 welniaczki od Agny albo na jeden disany i mam mocno klejace gatki jak wyschna to i 2 a nawet 3 tygodnie nie trzeba prac. ale ja azwyczaj lanolinuje co pranie bo mam mega sikaczy cala 3jke i mi tak wygodniej.
    Zreszta kazdy ma swoje sposoby, ja gotujac disane z XL zrobilam M wiec juz nie bede tego zabiegu powtarzala

Czas wolny to przywilej ktorego nie posiadam

Chustopróchno Awatar Paprotka
    Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie Coś mi się dzieje z wełną

Uwielbiam otulacze wełniane i tylko ich używam. Przeczytałam większość wełenkowych wątków, pielęgnuję wedle forumowych zaleceń Ale od jakiegoś czasu otulacze okrutnie mi łapią siuśkową wilgoć! Szlag mnie trafia! Zaczęłam częściej lanolinować, ale dwa dni po zalanolinowaniu znowu to samo! O co biega? Wełna się wyużyła, czy co(otulacze już trochę mają...)? Albo lanolina nie funguje tak jak powinna? Przeterminowała się, czy co?
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Zapraszam do galerii TUTAJ na handmade TUTAJ

Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Nikt nie wie jak uratować wełniaki? Może prać, prać, prać, płukać, płukać, płukać... - już trochę próbowałam... Płukać w coraz wyższej temp. też, ale tetro dość wrażliwe są na tym punkcie, więc nie chce przedobrzyć. Może lanolinę zmienić?
    Francik (06.08.09), Antoniczek (10.04.11) (*23.05.12), Janko (23.01.14), Zeflik (12.09.15)

Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

A czym lanolinujesz? Ja jak miałam kuracje lanolinową z Urlich Naturllich to tak miałam że po kilku urzyciach wełniaki mi naciągały. Teraz mam zwykła lanolinę dodaje szarego mydła, lanolinuje na zimno i trzymają super
    Aniołek 24.02.2013.[']

Miejscowość
    Rybnik

Domyślnie

Właśnie apteczną używam i z szarym mydłem traktuje Zastanawiam się, czy to się może przeterminować? Jedną pakę używam już od ponad 1,5 roku, może to w tym problem?

Miejscowość
    Wieliczka/Kraków

Domyślnie

Ja tak długo nie mam więc tutaj nie podpowiem.
    Aniołek 24.02.2013.[']

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Miewam tak czasem - nie wiem czy to wina lanoliny (mam zwyklą i kurację - też dlugo już)
    Wydaje mi się, ze tak po prostu czasem jest - teraz jedne ulubione nocne gatki praktycznie codziennie mi nasiąkaja - nie nadazam z praniem, ale mam teorię - zęby nam idą, do tego infekcja, mocz gryzie
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Uprawnienia umieszczania postów