Marlei ja kupuję kwasek cytrynowy na ebayu
Marlei ja kupuję kwasek cytrynowy na ebayu
Iwona - mama Hugo (29 wrzesien 2010)
Doula
Doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
piorę średnio co 2-3 dni i nie dlatego że muszę "bo pieluchy" tylko spokojnie uzbieram dodatkowe rzeczy do prania, nawet jeszcze jak nie używaliśmy pieluch prałam częściej niż co 5 dni, więc wiele się nie zmieniło. a jeśli chodzi o pranie innych ubrań z pieluszkami to nie widzę żadnego problemu, bo w końcu w dużej mierze sprawę załatwia środek antybakteryjny....
ale skoro pieluszki mi nie zalatują, problemów skórnych maluch nie ma (czasami po jednorazówkach) to dlaczego 60st to za mało?
Bakterie jakieś nowe nie wiadomo skąd się raczej nie pojawią w pieluchach, pomimo 7 dni leżakowania.
A pranie co 3 dni 6 pieluch (po żłobku zużuwamy 2 dziennie, noc w jedno) raczej nie bardzo mi się widzi. a odkąd mam wystarczającą ilość pieluch nie piorę ich z ubraniami.
Dziekuje, juz wrzucilam do ulubionych
U nas nie ma czerwonej skory, jak doktor/pielegniarka srodowiskowa widzieli pupe to powiedzieli, ze takich sie nie spotyka
A ze pieluchy nie piore z ubrankami - to musialy czekac... pisze musialy, bo jak ktoras z Was wspomniala
, a na co sama nie wpadlam
, od teraz bede prala z recznikami
To nawet lepiej, bo czasem mi brakowalo pieluch
, bo wszystkie byly w praniu i w ten sposob problem sam sie rozwiaze
![]()
Iwona - mama Hugo (29 wrzesien 2010)
Doula
Doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Dziewczyny, zaczęłam czytać wątek ale już się pogubiłam. Wystarczy olejek herbaciany/lawendowy z dzieciowym proszkiem+60 stopni w pralce do prania pieluch (prefoldów, ręczniczków z ikei). I drugie pytanie. Można do tego pulowy otulacz wrzucić?
www.nosimydziecko.pl chusty do noszenia dzieci, nosidełka ergonomiczne
www.vernandnea.pl rodzinny sklep internetowy
www.pluszowapileczka.pl internetowy sklep z zabawkami
Moje cztery Szczęścia: 2008, 2010, 2012, 2017
dzieciowy proszek (lub inny, którego używasz) w ilości 1/3 "dawki" którą normalnie dajesz do prania + odkażacz 15 ml (nappy fresh, mio fresh - jaki tam sobie kupisz) + olejek ewentualnie dla zapachu, bo płynu do płukania nie dajesz
wszystko nastawiasz na 60 stopni, pule też
przed praniem zasadniczym obowiązkowo płukanie wszystkiego w zimnej wodzie (samej wodzie)
ja tak piorę od roku i jest ok![]()
mama Julci (06.05.2005) i Lilki (06.12.2009)
wymianki: http://chusty.info/forum/showthread....h-doda%C5%82am
na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu
Ja piorę pieluchy z ubraniami - po kupie zapieram ręcznie, tyle, żeby grubsze zebrać,wrzucam do kubełka, potem płuczę same pieluchy i dorzucam ciuchy. Piorę w kulach i z olejkiem. Ale już zaczynam się zrażać do kul, bo notorycznie nie dopierają mi plam po kupkach. Poza tym pralka śmierdzi :/ Puściłam na pusto, nie pomogło.
Lubię kule i myśl o tym, że oszczędzam kasę i Wisłę. Ale chyba wrócę do proszkuRozumiem, że mniej zwykłego plus odkażać (ale gdzie on? razem z proszkiem? do bębna?) i tyle?
ja mieszałam w odpowiedniej szufladce z której pralka sama pobiera go sobie
Ja podobnie, kupkę spłukuję, pieluchy zapieram i płucze wkłady, czasem leżą 2 dni w wiaderku, ale zwykle idą od razu to pralki. Częściej dorzucam zebrane pieluchy do naszych i małego ubrań, a po dwóch dniach nie prania puszczam pranie z pieluchami. Zawsze na 40stopni, mało proszku plus nappy fresh. Pieluchy nie śmierdzą, może dlatego, że po zdjęciu z pupy zaraz wypłukuję prawie do czysta![]()
DziękiCzyli muszę jeszcze jakiego nappy fresha nabyć albo coś takiego.
I pamiętaj żeby nie zapierać zwykłym mydłem (np. po kupce), bo zatłuścisz i stracą chłonność.
na forum bywam troszkę rzadziej, więc proszę o cierpliwość jeśli nie odpisuję od razu
Dziś przyszły do mnie nowe pieluszki, dopiero teraz mam porównanie jak zszarzały nasze kieszonki i wkłady.
Da się temu jakoś zapobiec? I żeby polarek się nie kulkował.
Skoro one wyglądają tak pięknie po półtorej miesiąca użytkowania, to ciężko mi uwierzyć, że starczą na dwa lata![]()
Stripping, kwaskowanie, a na polarek raczej nic nie poradzisz![]()
Stripping robiłam raz, jakieś 3 tygodnie temu. Wtedy nie zwróciłam uwagi czy były bielsze, myślę że głownie wpływa to na pozbycie się smrodku, z którym ja jednak nie mam problemu. Pranie w wyższej temperaturze raczej pieluch nie wybieli.
Spróbuję z kwaskiem. Ile mam go wsypać i czy woda do zalania powinna mieć określoną temperaturę, bo taka prosto z czajnika chyba jednak nie?
Aha, a odnośnie plam po kupach - to kolejny problem, który póki co dla nas nie istnieje. Czy wpływa na to fakt, że moje dziecko jest wyłącznie na piersi?
Podejrzewam, że dzieci piersiowe/butelkowe/jedzące samodzielnie robią różne kupy, stąd u jednych zabrudzenia, a u innych nie.
Mogę się mylić oczywiście.
Ostatnio edytowane przez buka ; 08-07-2011 o 01:43 Powód: masło maślane - efekt siedzenia na forum o tej porze :)