Strona 28 z 53 PierwszyPierwszy ... 18202122232425262728293031323334353638 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 541 do 560 z 1055

Wątek: pranie pieluch

Chustomanka Awatar Malina

Domyślnie

Marlei, z czasem sie pewnie spiora

Tez potwierdze, ze bio D lepiej dziala niz ten caly mio W miekkosci pieluch roznica kolosalna

A ja piore co 2-3 dni, jak mi sie worek wypelni, czasem sie wypelnia szybciej, bo zmieniam po jednym siku. Pralka moze nie jest calkowicie pelna, ale zauwazylam, ze lepiej sie dopieraja pieluchy jak tak jest.
    A, i do prania daje ok 1 plaskiej lyzki proszku. Tylko Piany jest sporo i tak!
    http://www.przytulmniemamo.pl/

Malinowka wrzesien 2009

Chustofanka Awatar elson
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

No a ja stosuje pieluchy wielo od ok.2,5 miesiąca, wczoraj po raz trzeci chciałam wyprać wkłady + tetrę w 90 stopniach i co się okazało?! Że prala moja nie podgrzewa wody. Nie mam pojęcia od jak dawna. dziś dwa razy prawdzałam na różnych programach i jest to samo - zimna woda i proszek. Jak patrze wstecz to jedyne co mi dawało do myślenia to nieładnie wyprane tetry - plamy tam gdzie była kupka. Kieszonki i wkłady (gdzie rzadko trafiała kupka) po praniu wychodziły czyste. Trochę się zdołowałam, no ale na szczęście nie mieliśmy w tym (jakimś) czasie żadnych wrednych bakerii, skoro Niuni nic.
    Kubuś 2005, Wojtuś 2008, Joasia 2011 ...

http://chusty.info/forum/showthread....36#post1503336

Chustomanka Awatar marlei
    Miejscowość
    Poole, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Malina Zobacz posta
    Marlei, z czasem sie pewnie spiora

Tez potwierdze, ze bio D lepiej dziala niz ten caly mio W miekkosci pieluch roznica kolosalna

A ja piore co 2-3 dni, jak mi sie worek wypelni, czasem sie wypelnia szybciej, bo zmieniam po jednym siku. Pralka moze nie jest calkowicie pelna, ale zauwazylam, ze lepiej sie dopieraja pieluchy jak tak jest.
    A, i do prania daje ok 1 plaskiej lyzki proszku. Tylko Piany jest sporo i tak!

Dzieki Malina mam tez taka nadzieje Choc na rzepach wyraznie jest szary/granatowy kolor i nie wyglada, zeby sie odpieraly

Widzisz U mnie tez jest duzo piany a daje okolo 4x15ml do pelnej pralki - ale czasem jak otworze pralke to az mnie odrzuca i nie mam pojecia dlaczegoOstatnio musze nawet wstawiac na dodatkowe pranie, bo nawet po ekstra plukaniu piana jest w bebnie Ale i tak caly czas mysle, ze to pralka a nie pieluchy

Powiem szczerze, ze uwielbiam wielo, ale nie wiedzialam, ze jest tak duzo przy nich roboty No i my tez zmieniamy po kazdym siku tylko, ze mamy calkiem niezla statystyke w lapaniu choc zdarzaja sie dni, ze moglabym prac codziennie

edit:
    musze zainwestowac w bio D
    Ostatnio edytowane przez marlei ; 09-07-2011 o 09:10
    Iwona - mama Hugo (29 wrzesien 2010)
    Doula
    Doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®

Chustonoszka

Domyślnie

Przekonałyscie mnie do spórnowania prania wielo z ręcznikami itp., wiec udaje mi się częsciej prać(no, ale nie co 2 dni)

Zauważyłam, ze pozytywnie na zapach wpływa suszenie na dworze. Jak je ściągam z sznurka, to wręcz pachną świeżością.
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustomanka Awatar sznurka
    Miejscowość
    Puszcza Knyszyńska

Domyślnie

A ja mam pytanie - niedługo trafi do mnie z wymianek trochę pieluch. Jak je "odkazic" z cudzych bakterii - chociaż pytanie co najmniej kretyńsko brzmi

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Ja daję do miski z odrobinką proszku i nappy freshem i zalewam wrzątkiem - niezależnie cyz pul czy nie. Potem piorę normalnie, zazwyczaj w 60 stopniach, można ewentualnie machnąć w 90. Wrzątek daje mi jakiś spokój, że czysto. Wiem, że może jednak nieco podniszczyć PUL, ale w sumie moja pielucha, najwyżej wyrzucę.
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustoguru Awatar Agulinka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziewczyny, mam proszek Dzidziuś. Na opakowaniu napisane że zawiera mydło. Czy mogę wyprać w nim pieluszki???

edit:widzę że sporo Was tak pierze. to mydło nie przeszkadza?
    Ostatnio edytowane przez Agulinka ; 25-08-2011 o 18:37
    Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Zależy od ilości, jak ma poniżej 5% to ok, choć ja i tak co jakiś czas funduję dla pewności odtłuszczanie pieluchom Dzidziuś fajnie wszystko spiera.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dziewczyny czy używałyście mio fresha do prania z ubrankami kolorowymi? Bo doczytałam, że blakną kolory i nie stosuję go (chociaż nie sprawdzałam). A jak z nappy freshem, może lepszy jest?

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez libra Zobacz posta
    Dziewczyny czy używałyście mio fresha do prania z ubrankami kolorowymi? Bo doczytałam, że blakną kolory i nie stosuję go (chociaż nie sprawdzałam). A jak z nappy freshem, może lepszy jest?
    Czerwony blaknie, czarny robi sie brzydki. Inne kolory nie ucierpiały.
    BTW wyblakły tylko ciuszki i to nie wszystkie ( intensywnie czerwone głównie) za to kolorowych pieluch nie ruszyło.

Chustomanka Awatar IwonaKM
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

używam Nappy Fresh i tez czerwona czapeczka wyblakła

mam też pytanie, czy poza Urlichem jakiś inny płyn nadaje sie do prania pieluszek? Czego w składzie płynu nie powinno być?

Chusteryczka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Dzięki!
    A formowanek kolorowych też nie rusza?? Tych welurkowych? Bo się przymierzam do zakupu i tak myślę w czym ja to będę prac

Chustomanka Awatar Mania
    Miejscowość
    Czerwionka-Leszczyny, Ornontowice

Domyślnie

a macie jakiś patent na twardą wodę? czy bio-D zmiękcza? zrobiłam striping wszystkim pieluchom, ale dalej twarde jedynie co to nie śmierdzą
    Mama Stasia (15.04.2006), Róży (25.03.2009) i Helenki (15.10.2011)

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Ja mam fajną miękką, ale ostatnio w oczy rzucił mi się eko-zmiękczacz: http://www.ekodrogeria.pl/product-po...wody-500g.html
    Może się nada?

Nappy może lekko kolory ruszyć, ma sodę, która ma działanie wybielające.

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

przebenęłam przez cały ten wątek... masakra trochę jak dla mnie z tym gotowaniem, mieszkam w bloku.Mam głównie kieszonki i ibbi bitti sio i tutto i będę gotować wklady w pralce.ale tak sobie myślę, że jednak jak się decydowałam na zakup pieluch wielorazowych to w żadnym opisie nie było nic o tych wszystkich zabiegach, pisało że w 40 stopniach itp.że gotowanie to przeszłość a tu sie okazuje,że nie do końca tak jest, gdybym wiedziała, to nie wiem czy wydałabym 700zł jeszcze raz na te pieluchy...no ale są piękne, no i wiem,że dla małej lepiej

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

aha...i po tych opisach Waszych, to w życiu chyba nie kupię formowanki

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

i mam pytanie jeszcze, bo wlaśnie czekam na przyjście prefoldów konopnych z bazarku i zastanawiam się czy je moge wygotować w pralce?Bo jakos mi to nie utkwiło w głowie, bo bambuski z itti bitti mogę prawda

Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Spokojnie mozna wszelkie prefoldy w 90. Przynajmniej tak mi doświadczenie mówi. Ja po zakupie gotuję wszytsko. PUL też. Czasem daje kurację, że wrzucam do miski sypię Nappy Fresha i zalewam wrzątkiem z gara. Czekam aż przestygnie na tyle żeby przełożyć do pralki i dopiero piorę, ale wtedy już w 60 stopniach.

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

A ile dajesz tego nappy fresh do moczenia??Bo zastanawia mnie czy wystarczy ta 1 miarka zalecana do prania na miskę, hmm wydaje mi się że około 10 litrową.

Chustofanka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

sheana a ten zmiękczacz ma w składzie
    Skład: zeolity:>50%,wiążą wapń, szczególnie w wyższych temperaturach; cytryniany:15-30%, wiążą wapń, szczególnie w niższych temperaturach; soda:15-30%, wspomaga proces wytrącania wapnia.
    ... i tak myślę, że wkłady i formowanki to może być super, ale pule odpadaja przy tym cytrynianie, tak mi się wydaje,że tu czytałam,że od kwasku cytrynowego moga puszczać gumki...mam rację czy nie

Uprawnienia umieszczania postów