Pokaż wyniki od 1 do 14 z 14

Wątek: Co lepsze dla pupy i okolic ;)

Domyślnie Co lepsze dla pupy i okolic ;)

Mam zagwozdkę
    Co lepsze: czy sucho i sztucznie, czy mokro i naturalnie? Używam głównie pieluch z micropolarkiem i welurem, bo myślałam, że Lenie przeszkadza mokro, dobrze znosi te sztuczności, pupka w porządku. Ale mam też kilka pieluch z welurem bambusowym czy frotą bambusową i też jej nie przeszkadzają
    Zamysł był taki: jak śpi czy spacer - to sucho (jakoś nie mogę sobie wyobrazić,że leży w mokrym na spacerze lub 3 godziny w czasie snu), pozostały czas - może będzie spędzała z czymś naturalnym. Ale na razie to ona głównie śpi albo jesteśmy na dworze
    Co lepsze? Wilgoć naturalnie czy sucho syntetycznie?
    Pytanie do Mam używających "naturalsów" - Wasze dzieci dobrze znoszą mokro przez dłuższy czas, kiedy nie możecie zmienić pieluchy zaraz po siku? A już nocy w mokrym to chyba sobie nie wyobrażam...
    Lubię być z Wami

Chustoholiczka Awatar espejo

Domyślnie

Też mi na początku nie pasowalo i robiłam podobnie - czyli spanie/spacer sucho, a po domu (ale Piotrek juz starszy byl) mokro - czyli naturalnie w welnianych gaciach lub otulaczu.
    No i latem to raczej unikałam Pula i polaru, ale do dzis na wyjscia wole szybkie kieszonki.
    Jak syntetycznie (ale warto pamietac, że nie chemicznie) nie przeszkadza to kombinuj jak wygodnie, wszystko i tak się zmienia od okolicznosci, wieku, temperatury, upodoban itd...
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustonoszka

Domyślnie

u mnie jest wyłącznie naturalnie, jakoś nie przeszkadza i w czasie nocy czy spania dziennego. mój synek jest malutki (3 m-ce), więc i tak budzi się w nocy na karmienia, ale zdarzyło się że przespał 7h ciągiem i zdecydowanie nie budzi go mokra pielucha. za to jak nie śpi to płacze jak pielucha jest odczuwalnie mokra, ale to i dobrze, wiem kiedy zmieniać- i tak staram się zmieniać po każdym siku.
    poza tym u mnie bywa już bardzo gorąco, nie wyobrażam sobie używania w takich temperaturach polaru czy pula.
    Ostatnio edytowane przez fijonka ; 06-05-2011 o 21:25

Chustomanka
    Miejscowość
    Trójmiasto

Domyślnie

Ja stosuję na wyjścia i noce pieluchy, które dają uczucie suchości, a w domu z naturalnych materiałów. Synek nic sobie nie robi z mokrej pieluchy, ale kilka razy się zdarzyło, że miał na sobie chwilę (pół godz?nawet nie wiem ile) zupełnie przemoczoną tetrę po wielkim siku i wtedy skóra na pupie trochę czerwieniała. Taki "mieszany system" pieluszek jest dla mnie idealnym rozwiązaniem.

J. 2010, W. 2013, A. 2021

Domyślnie

no właśnie, najlepiej mieć i takie i takie. Mojego syna polarek odparza pod pupę podkładam mu kawałki flanelki lub ręczniczek ikea (ale trochę szorstki) i śmiga. Nie przeszkadza mu, że ma mokro. I mogę mu pupę posmarować kremem w razie potrzeby bo flanela nie ma żadnych 'mikroporów', które można by zatkać. Na dwór i krótkie wyjście też z podkładką. Na noc jednorazówka. Choć przymierzam się do tej flanelki ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić spanie z mokrym przy pupie.
    Teraz w zasadzie jest ten luksus, że jest ciepło. Nie wiem czy w zimie też będę taka odważna

Chustodinozaur Awatar Anyczka

Domyślnie

Moja mała i śpi, i bryka z mokrą pieluszką - używamy już teraz prawie wyłącznie pieluszek z naturalnymi materiałami przy pupie - i nic jej nie rpzeszkadza. Jej pupie też nie. Więc to chyba zależy od dziecka. Ja bym powiedziała, że jeśli dziecku i jego skóze to nie wadzi, naturalnie jest zawsze lepiej, niz syntetycznie...

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

No właśnie. Ja pierwsze dni używałam tetry, ale jak już w nocy nie chciało mi się tak często synka przebierać, to zaczęłam zakładać kieszonki z polarkiem od pupy.
    A dzisiaj miał tetrę i wcale się nie obudził, mimo że była mocno mokra. Chyba też zdecyduję się na bardziej naturalne materiały, chociaż na lato
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

u mnie tez podobnie,jest mu wszystko jedno czy ma mokro czy nie
    dobre dziecko
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Domyślnie

właśnie wróciliśmy z podwórka, gdzie młody miał formowankę bambusową i otulacz. Świetnie się to zakłada, dobrze wygląda, nawet napompowana nie zrobiła wielkiej pupy. Do formowanki dałam dodatkową wkładkę, nie przeciekło nic. No ale pielucha CAŁA mokra, pupa ok. No ale to nie może być przyjemne takie trzymanie pupska w mokrym...

Chustomanka

Domyślnie

ja tam nie pamiętam aby mi mokra tetra przeszkadzała Ciekawe jak nasi rodzice radzili sobie na zimowych spacerach Musze podpytać...

Naturalnie przy pupie to zawsze najlepiej a mocz też raczej naturalny

Ja używam systemu mieszanego. Początkowo chciałam mieć same formowanki później zmieniło mi się i chciałam same kieszonki. Teraz mam i kieszonki i fomowanki. W lato chciałabym trzymać małego tylko w naturalnych materiałach no ale zobaczymy czy książe się zgodzi Zawsze są jeszcze wkładki sucha pielucha jakby co i można włożyć na noc czy na spacer.

edit: u nas zupełnie nie sprawdziła się frota przy pupie. Po kilku praniach zrobiła sie szorstka jak tarka. Odgniatała się na pupinie i drażniła ją brrr...
    Ostatnio edytowane przez bianka2009 ; 16-05-2011 o 19:14

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bianka2009 Zobacz posta
    ja tam nie pamiętam aby mi mokra tetra przeszkadzała Ciekawe jak nasi rodzice radzili sobie na zimowych spacerach Musze podpytać...

Naturalnie przy pupie to zawsze najlepiej a mocz też raczej naturalny

Ja używam systemu mieszanego. Początkowo chciałam mieć same formowanki później zmieniło mi się i chciałam same kieszonki. Teraz mam i kieszonki i fomowanki. W lato chciałabym trzymać małego tylko w naturalnych materiałach no ale zobaczymy czy książe się zgodzi Zawsze są jeszcze wkładki sucha pielucha jakby co i można włożyć na noc czy na spacer.

edit: u nas zupełnie nie sprawdziła się frota przy pupie. Po kilku praniach zrobiła sie szorstka jak tarka. Odgniatała się na pupinie i drażniła ją brrr...
    mocz naturalny ale nie chodzi mi o to, że to mocz tylko, że mokre. No wyobraź sobie siedzieć czy chodzić godzinę w mokrych ciężkich majtkachmojemu to nie przeszkadza ale ja mam z tym problem
    Frotta w postaci np ręczniczków ikea daję na krótkie rzuty pod otulacz (dość luźno), jak mamy np godzinę do kąpieli.Faktycznie coraz bardziej szorstkie się robią. Ale mam formowankę frottową Natural Babies i ona wcale nie jest szorstka.

Chustomanka

Domyślnie

rozumiem z tą mokrością a NB miałam i niestety po jakimś czasie też zrobiły się szorstkie ale nie aż tak jak ikeoskie ręczniki. Myślę że drobna frotka jest w miarę ok ale ja i tak jej nie polubiłam od pupy.

Domyślnie

ja kupiłam Lulu bambusowe, to jest dopiero mega miękkość! jacie!!! coś niesamowitego, układa się jak druga skóra. Tylko mokra jak diabli

Chustomanka Awatar jadorota
    Miejscowość
    Wielkopolska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawiareczka Zobacz posta
    mocz naturalny ale nie chodzi mi o to, że to mocz tylko, że mokre. No wyobraź sobie siedzieć czy chodzić godzinę w mokrych ciężkich majtkachmojemu to nie przeszkadza ale ja mam z tym problem
    Frotta w postaci np ręczniczków ikea daję na krótkie rzuty pod otulacz (dość luźno), jak mamy np godzinę do kąpieli.Faktycznie coraz bardziej szorstkie się robią. Ale mam formowankę frottową Natural Babies i ona wcale nie jest szorstka.
    Ja robię tak samo z tymi ręcznikami. Godzinę przed kąpielą zakładam i daje radę ale i tak na pupci potem śmieszne wzorki
    Dorota i trzech muszkieterów '03, '05, '11

Uprawnienia umieszczania postów