Strona 4 z 6 PierwszyPierwszy 123456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 80 z 106

Wątek: PUL-o podobna polska tkanina?!

Chusteryczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darijah Zobacz posta
    Myszko , wnioskuję, że to ty jesteś autorką pieluszek o których mowa. Życzę Ci wielu sukcesów.
    weszłam na aukcję - to nie jest pieluszka od myszki, na pewno.

Chustoguru Awatar mTuśka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ekotata Zobacz posta
    Teraz i ja odbiegnę od tematu. Wybaczcie. Bianka w zupełności podzielam Twoją opinię odnośnie prania pieluszek. Niestety nasza sytuacja wymusza suszenie na grzejnikach ponieważ: mamy malutki domek gdzie nie mamy miejsca na rozstawienie suszarki pokojowej. Ilość pieluszek jaką posiadamy wystarcza nam na 1,5 czasami na 2 dni, tkaże i pralka, która musi działać z tego powodu codziennie nie jest aż tak pojemna. Posiadamy również kilka pieluszek z PULem i również stwierdzę że szybko wysychają, jednak wydaje mi się, iż wynika to z tego iż poliester jest substancją sztuczną, a w większości materiałów sztucznych posiadają niski współczynnik nasiąkliwości. My też niecodzinnie pierzemy na 90 C, ale możemy pozwolić sobie na suszenie na grzejniczkach ponieważ mamy praktycznie "darmowe" (może poza nakładem własnej pracy) ogrzewanie mieszkanka. Odnośnie wprowadzenia oszczędności w procesie prania pieluszek chcę wprowadzić pewną innowację, ale to już założę inny temat i tam wszystko opiszę. Pozdrawiam!
    ot
    czekam na innowacje z niecierpliwoscia.
    Zu(09) ZO (* 13) Bru(14)

Chustofanka

Domyślnie

A można prać jakoś inaczej ?

Chustofanka Awatar myszka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez darijah Zobacz posta
    Ekotato , bardze się cieszę że pieluchujecie się wielorazowo. Cieszę sie również, ze znaleźliście swoje ulubione pieluszki. Zapraszam do wątku powitalnego i obyś długo z nami został i czuł sie dobrze na forum.
    Myszko , wnioskuję, że to ty jesteś autorką pieluszek o których mowa. Życzę Ci wielu sukcesów.
    darijah, zapewniam, ze nie jestem tajnym wyslannikiem chinszczyzny Szyje swoje, ale z materialow ze Stanow. Ogromnie Cie podziwiam, ze udalo Ci sie upolowac PUL w Polsce i zazdroszecze Ci tego, bo to pozwala znacznie obnizyc koszty. A PUL o ktorym napisalam, ze produkowany w Polsce i sie membrana odkleila to moja osobista porazka - wyprodukowany na zamowienie (moje wlasne zreszta. cala bela.....), uszylam z niego z 10 pieluszek i w 3 praniu wszytsko szlag trafil. glownie moja prace i mikropolar Od tego nie ponawialam proby szukania polskich producentow, bo mi sie odechcialo, ale na pewno warto.
    littlepenguin.eu - pieluszki wielorazowe handmade, akcesoria, chusty

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie

myszko a reklamowałaś?
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Domyślnie

dostałam kawałek tego materiału, bardzo podobny do pula z oryginalnych pieluszek, wydaje mi się że bardziej miękki ale może to ze względu na ten bawełniany materiał z drugiej strony, na moje oko to nie wygląda jak frota, raczej jak mikrofibra, włoski króciutkie bardzo miękkie, symetryczne. Pieluszki jeszcze nie uszyłam więc nie wiem jak się po praniu zachowuje.

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

co do prania... dziewczyny na prawdę pierzecie w 40st pieluchy i wszytko jest ok? Dopierają się wkłady i kieszonki? Pieluszki nie zalatują? Ja w 30/40st wstępnie je przepłukuje, a później nastawiam na pranie zasadnicze. Raz na jakiś czas (tydzień -dwa) puszczam wkłady na 90st, pule na 60st lub namaczam w wyższej. Może nie jestem ekonomiczna, ale uważam że pieluchy sa dla nas a nie my dla pieluch. Zniszczy się to kupię nową...
    Aż jestem ciekawa tego materiału... ale mikrofibry nie lubię

Chustofanka Awatar pani_olo
    Miejscowość
    Warszawa, Bielany

Domyślnie

Pewnie każda mama pierze trochę inaczej. Jest wątek dotyczący prania ale tak serio! nie zalatują i w 40 jest wszystko ok. Ważny jest proszek antybakteryjny. Od czasu jak zaczęłam używać nic nie zalatuje.
    ps. zanim włożysz do kubełka to przepłukujesz pieluszkę pod zimną wodą?

Chustomanka Awatar anitanelka
    Miejscowość
    Konin

Domyślnie

Ja zawsze prałam w 60st. nic sie nigdy z pieluchami nie stało. Wodą spierałam tylko jak się kupka trafiła (baaaardzo rzadko, bo już na nocnik mała robiła) a tak prosto do wiadra leciała

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

kupiłam i mogę puścić dalej, bo dla mnie ten otulacz okazał się nieprzydatny całkowicie i ogólnie nie jestem zachwycona. Jak mówi moja mama "wyrzucone pieniądze" Ale oceńcie same...
    Komu?
    Ostatnio edytowane przez Mamamaria ; 10-02-2011 o 19:36 Powód: literówki

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mynia Zobacz posta
    co do prania... dziewczyny na prawdę pierzecie w 40st pieluchy i wszytko jest ok? Dopierają się wkłady i kieszonki? Pieluszki nie zalatują? Ja w 30/40st wstępnie je przepłukuje, a później nastawiam na pranie zasadnicze. Raz na jakiś czas (tydzień -dwa) puszczam wkłady na 90st, pule na 60st lub namaczam w wyższej. Może nie jestem ekonomiczna, ale uważam że pieluchy sa dla nas a nie my dla pieluch. Zniszczy się to kupię nową...
    Aż jestem ciekawa tego materiału... ale mikrofibry nie lubię
    Mi pieluchy nie zalatywały ani jak prałam na 40, ani teraz, gdy piorę na 60 stopni. Antybakteryjnie dodaje olejek z drzewa herbacianego. Ale wolę prać na 60, i wykwaskowywać raz w miesiącu - dopiero wtedy sie okazuje, jak się wszystko w pieluchach pochowało, smród jest nieziemski. Wątek o praniu pozbawił mnie złudzeń - 40 stopni to za mało. Źle sie czuje jakos piorąc w takiej temp.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamamaria3 Zobacz posta
    kupiłam i mogę puścić dalej, bo dla mnie ten otulacz okazał się nieprzydatny całkowicie i ogólnie nie jestem zachwycona. Jak mówi moja mama "wyrzucone pieniądze" Ale oceńcie same...
    Komu?
    A rozwiniesz dlaczego nieprzydatny?

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

przecieka - nam - ale siś u Nikodema proporcjonalnie duży do wieku. Może przy mniejszych dzieciach nie będzie. I nie odpowiada mi sposób uszycia - chodzi mi o staranność wykonania - rozbestwiona jestem na forumowym hand-madeach chyba. Dlatego chciałabym, żeby ktoś inny ocenił, bo jestem mocno krytycznie nastawiona

Komu słać?
    Ostatnio edytowane przez Mamamaria ; 11-02-2011 o 11:10

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez pszczoła Zobacz posta
    Ale wolę prać na 60, i wykwaskowywać raz w miesiącu - dopiero wtedy sie okazuje, jak się wszystko w pieluchach pochowało, smród jest nieziemski. Wątek o praniu pozbawił mnie złudzeń - 40 stopni to za mało. Źle sie czuje jakos piorąc w takiej temp.
    no i to rozumiem mam podobne zdanie. ale fakt . to nie jest wątek o praniu....

A ktoś prócz Mamamaria3 oceni te pieluszki?

Chustonoszka

Domyślnie

Ja mam i jest ok. Chętnie bym wzięła drugą, ale kasy teraz nie mam
    Mama Blondynki (16.07.2006) i Blondaska (21.08.2009)

Chustofanka Awatar mynia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Laminatorka Zobacz posta
    mam taki
    super fajna tkaninka
    można suszyć na kaloryferze - suszyłam
    a oprócz Laminatorki? bo Twoja opinia jest już na pierwszej stronie...
    suszycie na kaloryferze? pierzecie w 90st?

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

zaraz wrzucam otulacz na grzejnik - przypomina mi bardzo materiał z którego uszyte jest taki podkład: http://alergia.med.pl/rizo-180200-ni...ata-p-530.html tylko bardziej miękki

Chusteryczka
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

A może pokażesz jakieś zdjęcia z bliska? (otulacza, nie grzejnika ofc )

Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

krzywy jest jak na zdjęciu

Chustodinozaur Awatar panthera
    Miejscowość
    okolice warszawy, później Gdańsk, Wrocław i znów pod Warszawą. aktualnie Gdynia :)

Domyślnie

hm...mam takie prześcieradło
    faktycznie można prać w 90 st. na grzejniku nigdy nie suszyłam, raz na słońcu. nic sie z nim nie stało, ale nie miałam pojęcia że to oddycha.
    syn jak na nim spał był cały mokry...
    Damian 07.01.2005
    Maciek 07.09.2009
    Tomek 17.04.2014

J15.01.2013 [']

1% Maciek
    https://subkonta.jim.org/nasze-dzieci/profil?id=778572

uwaga: znikam na weekendy: odwyk i czas dla rodziny

Uprawnienia umieszczania postów