nie smarujemy bo wlasnie zatłuszcza.
Wersja do druku
nie smarujemy bo wlasnie zatłuszcza.
Nie smarujemy, bo nie ma takiej potrzeby ;)
Ale.. jeśli do tej pory zawsze smarowałaś, to pupa może teraz przeżyć szok, jak nie posmarujesz. Nie zniechęcaj się jesli tak się stanie, bo to minie. No i nie trzymaj zbyt długo.
Nie musisz też rzucać się od razu na głęboką wodę. Jeśli nie masz dość pieluch, to stosuj na razie zamiennie z pampkami i obserwuj pupkę ;)
troche wczoraj zaczerwienina:) chyba szok jednak mały jest. Zmieniam co 1 h - 1,5 mam zestaw takowy:
3 kieszonki - jedna już po 1 użyciu odpada... dwie wiszą a ja przeżywam fascynację...
mam 2 kikko i jedną IV (zakochany), trochę starej tetry:)
flipem - super cienki i miękki:) nie spodziewałam się. Do środka włażą wkłady i tu mam problem - mam z wielorazowo mikrofibrowe z 1 warstwą bambusa i daję bambusem do ciałka - dobrze?
najbardziej mi się jednak podoba tetra (???? w szoku jestem, że polubiłam tetrę...) IV. mam jedną 75 gr. Złożyłam raz "normalnie" ale myślę nad jakimś fajniejszym złożeniem dla dziewczynki - jakiś trójkąt (czytałam na pieluszkarni). Małż sceptyczny...
czym zastępujecie jednorazowe chusteczki? ja mam te ręczniczki z ikei i przecieram pupę na mokro ale nie wiem czy to dobry pomysł... :/
jasne, że nie przestawiłam się od razu:) w nocy dada leci i na spacer jednak. i na noc smaruję pupę - bo bez bambino nocy nie wyobrażam sobie. Zresztą ząbkujemy i sikamy bbaaaaaardzo dużo w nocy. a ja nie mam siły przewijać (starczy, że karmię po 3 razy:PPP)
Tak czy siak - pozytwniem zaskoczona. Flip puls wkład - malutka pupa:) super i miekko w kroku mała ma! czad! co z tego, że często się zmienia - jak się ma co to mogę zmieniać:) co do kieszonek - niestety u mojej Alicji zrobiła wielką pupę...:/
dokupiłam 2 otulacze - yettowego i nappime (z ciekawości też dla porównania, jak i z wzgędów estetycznych mojego nieprzekonanego i sceptycznie nastawionego małża)
a na cieplejszy sezon planuje zakup majtasów storczowych i planuje zrobić jedne sama z falbankami takie:)))
WSZELAKIE RADY - mile widziane:)
My tez od prawie tygodnia się pieluchujemy:mrgreen:
Franek waży pewnie coś koło 4 kg, może więcej i u nas najlepiej sprawdzają się kieszonki: apple cheeks, charlie banana ( ta jest naj, naj), bumgenius - wszystkie one size.
Do wersji otulacz plus prefold bambino mio jakoś nie mogę się przekonać - prefoldy są sztywne, ledwo daje radę je upchać w otulaczu ( bambino mio i IV), a pupka potem jest cała poodciskana:roll:.
Lepiej mi się sprawdzają otulacze i wkładki z którejś z kieszonek:) Na to jeszcze dodatkowo wkładka sucha pielucha.
Przecieków prawie w ogóle nie mamy, jakoś tak bezproblemowo jest:mrgreen:
Muszę jeszcze tylko popróbować z tetrą - wczoraj złożyłam w trójkąt z plisą ale nie dałam rady tego założyć Frankowi:roll: Popróbuję z latawcem...
a pieluszki tetrowe to muszą być kwadratowe czy prostokątne ??
ohh Aginia koleżanko z wątku rówieśniczego, podziel się ze mną informacjami ile pieluch zakupiłaś na start i jak często pierzesz ? :)
ooo dobre pytanie, bo moje tetry są prostokątne:duh: Może dlatego nic mi z nich nie wychodzi?
Mój stosik:)
W pierwszej kolejności wykorzystuje kieszonki - mam ich 5 ( one size )
Otulaczy mam na teraz 3 ( plus 3 jeszcze za luźne) - bambino mio, IV i gro via. Pierwsze dwa choć miały być do tetry i prefoldów to jednak najbardziej mi leżą z wkładkami z kieszonek ( kupiłam też kilka wkładów dodatkowo).
Mam też kilka formowanek ale jak na razie się nie polubiliśmy:)
Nie używamy wielo w 100% - w nocy stosujemy jeszcze jednorazówki i na spacer też ( łacznie 3-4 pieluszki dziennie). Pranie mogłabym robić co 2 dni, ale czasami żeby móc korzystać z tego co lubię najbardziej robię codziennie ( wstawiam wieczorem, rano w większości są suche).
Uff to tyle z mojego tygodniowego doświadczenia:mrgreen:
to jeszcze jedno pytanie:
co bedzie dobre na pulchna pupke która ma 10 kg?
ib sio l zdecydowanie za mała.
najlepiej kieszonki wygladaja bo nie uciskaja
moze tego flipa spróbowac...
Nasze pupsko juz nieco schudło, ale jak było wieksze to sprawdziły sie nam przede wszystkim kieszonki FB rozmiar M i L, welniane gacie (storcheny M, loveybums L) z roznymi formowankami (tetro lub bardziej chlonne np BBH) z otulaczy to swietnie tez nam sie sprawdzal welniany amsterdam chyba rozmiar 4 - do srodka zwykla flanela zlozona w prostokąt lub chlonniejsza formowanka.
Flip rozmiarowo moze i dobry, ale ja go nie polecam - nam sie w ogole nie sprawdzil - na formowanki zdecydowanie duzo lepsze welnanie gacie, a z wkladami to mi zdecydowanie ta guma nie pasuje:)
espejo - a mi właśnie najbardziej:)))) chociaż szczerze to najbardziej tetra mi przypasowała z flipem - najmniej odciskał naszą pupcię małą:)))
dziś poszły w ruch kieszonki BG v3. spoko są, nie powiem:) ale... nie lubię rzepów. wolę napki - to już wiem... :P
mirim - spróbuj flipa. IB sio L za mała? uff dobrze, że nie kupiłam.
hehe:)
A u nas IB SIO L sprawdza się super. One Size Tutto jest nieco wieksza od L tak dla porownania. Syn ma 8 mcy i waży ok 9,2 kg :) Moim zdaniem pieluszka jest swietnie skrojona, b. wygodna dla ruchliwego raczka, tylko wkłady nieco twarde. Bumgeniusy tylko na napy (mamy V4 - te z serii artystycznej dodatkowo cieszą oko), Flip to moj ulubiony otulacz. Lubimy tez Bambino Mio - fajne maja prefoldy i cenowo b. korzystnie. Tetra u nas to na 1 sik - jak juz nie oplaca mi sie ubierac chlonnej kieszonki:)
Livonia, dostalas moj PW? Jutro odbieram swoje pieluszki, Twoj otulacz tez?
bianka - tak weź dogadałam się z Moniką, przelew zaraz puszczam bo dostałam mail od niej:) widzę czerwonego IB hehe:) no właśnie te wkłady twardawe odstraszają mnie... no nic obejrzę może u ciebie:)
ja mam fizia na punkcie otulaczy... masakra. mam kupione 3 i 3 kolejne zaklepane... jakoś nie wiem czemu ale bardziej do mnie przemawiają...:)
A ja w szoku jestem za IB że mała... u nas pasowała na 12kg i to ta stara rozmiarówka, która jest mniejsza od nowej
No mi się też wierzyć nie chce ze IB L za mała. Ja nawet na testy swoją 14 kg 3,5 latke wcisnelam mimo ze wieki temu odpieluchowana ;P
Z otulaczy lubie jeszcze polarkowe - mimo duzej pupy sa mega wygodne. Wlasnie leci do mnie taki otulaczyk z wyszyta owieczka na pupie :)
Mnie też ... u nas na 13 kg bez problemu... teraz Zoś schudła i ma 11kg i jest super. Nie ma co porównywać rozmiarów wielo z pampersami... ja ostatnio zakładałam pampka 4 to miałam wrażenie że dzieć się utopi. już nie wspomnę jak mi te pampery teraz śmierdzą!
Dodam że mimo iż tutto jest większe, to IB sio mi się lepiej zakłada i zgrabniej na pupie leży. ale to może indywidualne odczucie.
To IMO nie od wagi zalezy a od budowy, ze tak powiem i pulchności - był czas, ze sporo pieluszek, ktore Piotrek teraz nosi były po prostu za ciasne, odciskaly się, mialam problemy z zapięciem a wazyl jakie 8-9 kg - IB też:)
teraz bez problemu nosi takie, ktore odczekaly w szafie na swoja kolej - wazy wiecej i jest wiekszy, ale nie ma juz na udach, brzuszku i puci tych cudnych pulchnosci:)
To fakt... Moje 12kg było biegające już, chociaż nóżki pulchne... no ale bez tych fałdek i fałdeczek, po prostu ulana taka ;D
mam tez dwulatka 12 kg któremu lepiej lezy ta elka niż półroczniakowi pulchnemu. cóka ma duzy brzuszek i pulchne uda ot co.
Dodam jeszcze jedna oczywistosc - na roznym etapie pieluchowania pasują nam rozne rzeczy, byl czas, ze nie moglam sie dogadac z welniamymi gaciami, teraz nie wyobrazam sobie bez nich zycia ;)
trzeba po prostu probowac, probowac i probowac - czasem nie od razu sie pozbywac, bo moze za miesiac, dwa cos co okazalo sie porazką moze nagle stać się najpraktyczniejszym rozwiazaniem.
dobrze prawicie;) ja chociaż dopiero mam pierwsze dziecko to wiem i widze, że proporcje ciała sie zmieniają około 1 -1,5 znacznie. kiedy dziecko z niemowlęcia staje się właśnie dzieckiem;)
na IB nie mam już kaski, ale przecież to nie koniec naszej pieluchowej przygody:))) Raczej początek!:)Póki co otulacz u mnie rządzi:) jakoś lubię i już. Alicji nie przeszkadza w ogóle mokro w majtach - co mnie dziwi, w końcu ona była 8 mc na jednorazówkach które sa raczej suche w środku:)
z cyklu głupie pyutania: ponawiam. Mam wkłady 2 war. mikrofibry i 1 bambusa. którą stroną do pupy? dawałam bambusem. dziś pomyślałam, że microfibrą dam i przeciek był... nie wiem:)
Nie mialam takich wkladow ale dalabym bambusem od skory - bo ja sama nie lubię macać mikrofirby...brrrr jakas taka jest nieprzyjemna:)
ja też mikrofibry nie znoszę...
Ja otulacze tak sobie lubię... u nas najlepsze są gacie wełniane! a długo się zastanawiałam czy je w ogóle kupić :D ale są super :) IB też lubimy :)
Ja też zielona w temacie .
Mam pewnie śmieszne dla was pytanie.
Co to znaczy że pielucha jest krucha i straciła sprężystość?
Chodzi o bawełniane Little Lamb.
Czy warto taką kupić?
I jeszcze jedno.
Czym się rózni cotton boosters od fleece liners?
Czy to są wkładki do pieluch czy te papierki?
nowa mikrofibra nie jest taka zła. Ale bambus mi po kolejnym praniu nabrał takiej "puszystości"? i daję bambusem:)
Witam, nowa jestem na forumie;-) chyba wpadłam po uszy z tymi pieluchami. Mąż patrzy jak na wariatkę. Ale od początku, bo ja też porady potrzebuję. Mam 11m synka z 'adhd';-) każde zakładanie pieluchy to dla niego katorga, musi być SZYBKO. No i tu jest problem nr 1 bo przy wielo przewija się częściej:-( czy można to jakoś hmmmm...obejść? jest jakiś czarodziejski myk aby przedłużyć żywot pieluchy na pupsku?
Z tego też powodu, i mojego wrodzonego lenistwa, z góry zrezygnowałam z tetry, formowanek, otulaczy...Za dużo tego wszystkiego.
Mamy następujące pieluszki, muszę dokupić i sama nie wiem jakie...
1. IB SIO plus dodatkowy mały wkład bambusowy, na razie przemokła przy nóżce, siurak źle ułożony:duh: Wkładka od strony pupska sucha:-)
2. Fuzzi Bunz kieszonka One Size- super. Ale niestety za szybko zrobił kupę i nie mogłam sprawdzić jak długo pozostaje sucha przy pupie;-)
3. tania minkee z allegro (wielorazowo.pl)- najpierw jeden wkład, potem drugi, w sumie dała radę 3.5godz.
4. tania z allegro, dała radę ok 3godz. Duża pupa, sztuczne wykończenie przy brzuszku, już jej nie chcę.
5. tania z allegro-nie zdążyłam bo na noc zapakowałam w jednorazówkę.
Teraz daję sobie jeszcze parę dni na obserwację i muszę dokupić z 10sztuk.
Myślę o minkee z allegro z dwoma wkładami z mikrofibry (ok 35zl/szt), jeszcze jedną Fuzzi Bunz albo IB SIO albo AIO Real Easy...Zbliża się roczek małego, będę zbierać kasę na pieluchy zamiast na fiszery;-)
Chciałabym aby pupa była mała albo w miarę mała i żeby były wąskie w kroku.
Na razie testuję to co mam i czytam, czytam, czytam...oraz piorę, piorę, piorę.
:-)
Oj, kochana, gruszki na wierzbie byś chciała :)
Nie da się tak, żeby było mało na pupie, wygodnie i długo bez przewijania.
Chłonne i mniej wygodne pieluchy zakłada się na noc, na dzień raczej te mniejsze, ale za to do częstszego przewijania.
Z resztą, zastanów się, czy to tak fajnie chodzić z trzygodzinnymi sikami przy tyłku :ninja:
Większość z nas zdecydowała się na wielo właśnie po to, żeby dziecko miało jak najmniejszy kontakt z niemiłymi sprawami typu chemia czy mocz.
Wiem, że przewijanie 11-miesięczniaka to wyzwanie (spójrz na mój suwak ;), ale naprawdę jest to do przeskoczenia.
W tym wieku warto też (ale to moje zdanie) zrezygnować z materiałów dających uczucie suchości, żeby dziecko zaczęło kojarzyć przyczynę i skutek. Możesz też synka wysadzać przy każdym przewijaniu, co ułatwi późniejsze odejście od pieluch.
No tak. Hmm....ale chyba nie jest to niemożliwe;-)
na nocnik nie usiądzie póki co. Mamy taki z Teletubisiami po starszym i służy jako kapelusz kowbojski. Nic na siłę, dopiero od dwóch dni ma wielo na pupsku.
Ja nie mówię,żeby on pół dnia z sikami chodził ale te 2-2.5 by się przydało. Jakoś z nim dam radę, nie takie rzeczy się przeskakuje;-)
A powiedz mi jakie wielo są małe na pupie?poza IB. Dobrze jakby było coś z tańszych.
dzisiaj zweryfikowałam te nasze tańsze i niestety, jedna ma polar (???) albo gorszej jakości mikropolar i pupa była czerwona, mimo że sucha. Więc ta już odpada. Ale to ta sama co ma ten 'plastik' przy pasie, więc nie jest to wielka szkoda. Moja fascynacja Fuzzi Bunz trwa nadal. Nawet mój mąż jest zdziwiony;-)
Małego musiałam przestawić na wielo gdyż miał częste odparzenia oraz podrażnioną skórę na brzuchu i plecach. Ma bardzo wrażliwą skórę oraz AZS. Mam minkee z wielorazowo.pl z tetrą bambusową zamiast mikropolaru. Kłopot w tym, że cała pieluszka jest mokra zaraz po zasikaniu, czyli trzeba zmieniać co sika a nie co np dwie godziny. Jak dla mnie mija się z celem, przynajmniej na tym etapie pieluszkowania. Potem, gdy zaczniemy myśleć o nocniku być może faktycznie się przyda.
Chciałabym mu coś na noc założyć ale nie wiem jakiej kombinacji spróbować. Czy IB SIO ze wszystkimi możliwymi wkładkami? czy Fuzzi Bunz z tymi dwoma co są w zestawie? a może jeszcze coś innego. ...
Dzięki za pomoc:-)
u dziciaka w takim wieku to chyba tylko wonderos z dwoma wkladami ale ma polar od pupy .
chyba jakas formowanka i na to welniane gacie.
Formowanki odpadają.
Ale piszesz w kontekście wąskie i chłonne, czy wąski albo czy chłonne?;-) Dzisiaj np IB było przelane po godzinie. Wylazło bokami...cóż, codziennie się uczę;-)
nie kumam.
wonderos nie jest waski ale chlonny.