PDA

Zobacz pełną wersję : Pieluchowanie chłopców i dziewczynek

Wiewiórka
29-10-2011, 20:51
Chyba jest różnica w pieluchowaniu chłopców a dziewczynek. Dziewczynki są chyba bezproblemowe... u niektóre pieluchy, np. IB gniotą klejnoty, jest problem z wędrującym siusiakiem, podobno nie spisują się pieluchy z niskim stanem. Jakie kłopoty was spotkały w pieluchowaniu konkretnej płci w tle z wiekiem dziecka? Czy np. rocznego chłopca trudniej pieluszkować?

mamaani
29-10-2011, 22:55
no ja mam dziewczynkę 4,5 miesięczną i żadnych problemów, ,ale mamy w rodzinie chłopca też i jemu itti bitti faktycznie nie koniecznie, wydaje mi się że formowanki dla chłopców są fajne

mikulo
30-10-2011, 02:09
Tak, tak, itti bitti gniecie siusiaka :D a formowanki rzeczywiscie fajnie sie u nas zaczeły sprawdzac, polubiłam je, mimo, ze na poczatku królowały kieszonki :)
Ja lubie, jak Miki ma pieluchę, któa mu trochę zwisa w kroku, a gumki są przy udkach, wtedy nic nie jest ugniecione i nic sie nie wydostaje ;D

bianka2009
30-10-2011, 02:15
Ja mam dziewczynkę i chłopca i dużych różnic w pieluchowaniu nie widzę. IB nie lubię i nie mogę się przekonać więc nie mam problemu z twardością wkładek. Staram się aby wszystkie pieluszki były miękkie jak zakładam na pupinę. Alkowi daję więcej warstw z przodu np w nocy.

ilaa
31-10-2011, 00:30
dzięki za wątek Wiewiórko:)

Wiewiórka
31-10-2011, 04:59
dzięki za wątek Wiewiórko:)
sama mnie zainspirowałaś. Tak się zastanawiam, jak to będzie z pieluchowaniem Maćka za kilka miesięcy

ilaa
01-11-2011, 11:59
ja mam taki problem, że Szym bardzo dużo sika tak do południa. na spacer zakładam mu jednorazówkę lub ostatnio BBH AIO. wszystko inne przecieka. niektóre przeciekają, bo za mało chłonne, w innych bokiem wycieka...

możecie coś polecić Dziewczyny, bo ilość zużytych jednorazówek mi wzrosła:(

kawiareczka
01-11-2011, 12:50
ja zaczęłam od jakiegoś czasu sadzać zbója na nocnik ale się z niego śmieje tylko, gada do teletubisiów (są narysowane na nocniku) i zakłada sobie nocnik na głowę (pusty). I sika jak oszalały. Na dodatek w nocy raczy jeść, więc niemal co rano jest przelany i nawet nie próbuję z wielo skoro żadna z jedno nie daje rady. W dzień po japońsku czyli 'jakotako';) na dwór jednorazówka ale to dlatego że jest zimno (tzn u nas dzisiaj 17 stopni akurat:) )i nie chcę ryzykować ewentualnego przelania.

magnolia
01-11-2011, 20:58
ja mam taki problem, że Szym bardzo dużo sika tak do południa. na spacer zakładam mu jednorazówkę lub ostatnio BBH AIO. wszystko inne przecieka. niektóre przeciekają, bo za mało chłonne, w innych bokiem wycieka...

ja przekornie poradzę - tetra/flanela w gaciach wełnianych zmieniana po każdym siku i nocnik dodatkowo przy każdym przewijaniu no i w sytuacjach oczywistych... takie większe dziecko w tej opcji przewija się na stojąco, trwa to chwilę i mimo że tetra (czy też inne składanki) niezbyt chłonna, to jak jest często przebierana to dziecko się nie przesika, bo otulacz nie zdąży przepuścić...

ilaa
01-11-2011, 21:16
ja przekornie poradzę - tetra/flanela w gaciach wełnianych zmieniana po każdym siku i nocnik dodatkowo

ale tu chodzi o spacer i noc. 2 godziny spaceru rano -- opcja: tylko jednorazówka. BBH AIO działa, ale tylko dlatego, że oprócz chłonności jest też szeroka w kroku. nie podoba mi się natomiast bańka, którą tworzy na pupie. chciałabym połączenia zgrabnej malutkiej pieluszki z chłonnością albo chociaż by bokami nie leciało

większe dziecko w tej opcji przewija się na stojąco, trwa to chwilę

u nas przewijanie wygląda biegająco i nie trwa chwilę:)

IwonaKM
02-11-2011, 00:29

ja mam córeczkę, no i troszkę mlodszą, w piątek konczy 8 miesiecy.
Na wyjścia idealnie sprawdzają nam się bamboty. Dziś wytrzymała ponad 3 godziny. Zgrabna, mała i moim zdaniem, bardzo chłonna pieluszka.
W domu sprawdza nam się praktycznie wszystko, bo zmiana pieluszki po każdym siusiu nawet najmniejszym. W nocy też domaga się zmiany pieluszki, więc przecieków brak i oby tak zostało :).

jul
02-11-2011, 00:56
ilaa - a próbowałaś bambusowych CP? Jak Twój Szym nie jest za wielki (mój okrąglak ma ponad 11 kg i daje radę - od dawna wydaje mi się, że zaraz przestanie, ale wciąż jeszcze może być) to może wypróbuj - 2 wkładki bambusowe, mniejszą możesz jeszcze złożyć na pół, i falbanki z boków - z puli to chyba najchłonniejsze co używałam.

Ja osobiście lubię IB - też za sztywność, bo łatwiej wkłady ułożyć w pieluszce, nie wylewają się z niej, a ze względów pralniczo-higienicznych wolę SIO niż kieszonki czy aio - na razie bokiem nam wyszło raz, poza tym żaden przesik się nie zdarzył. Nie zauważyłam, żeby wkłady cokolwiek synkowi gniotły, ale też nie zapinam bardzo mocno.

Wiewiórka
03-11-2011, 21:11

myślę o tobie i tak wymysliłam, że stare wonderoosy by mogły by wam przypasować, bo szerokie i b. chłonne wklady rozszerzajace się przy siusiaku. Wystarczą same wklady, cała kieszonka nie musi być.

mila
03-11-2011, 22:47
A może formowanka + otulacz. u nas to najbardziej chłonna wersja, żadna kiesonka się do niej nie umywa. Jak idę z ponad 2-latkiem na spacer to właśnie taki zestaw ma na pupie. na spanko w dzień też 2,5-3h, w kieszonkach często bywały przecieki. formowanki mają tę przewagę że chłoną na całej swojej powierzchni a nie tylko tam gdzie jest wkład (który może się przesuwać)

ilaa
04-11-2011, 21:55
A może formowanka + otulacz. u nas to najbardziej chłonna wersja, żadna kiesonka się do niej nie umywa. Jak idę z ponad 2-latkiem na spacer to właśnie taki zestaw ma na pupie. na spanko w dzień też 2,5-3h, w kieszonkach często bywały przecieki. formowanki mają tę przewagę że chłoną na całej swojej powierzchni a nie tylko tam gdzie jest wkład (który może się przesuwać)

hmm, muszę pomyśleć nad tym. tylko chyba nie ma formowanek z efektem suchej pupy? co dajesz? kawałek polarku?

myślę o tobie i tak wymysliłam, że stare wonderoosy by mogły by wam przypasować, bo szerokie i b. chłonne wklady rozszerzajace się przy siusiaku. Wystarczą same wklady, cała kieszonka nie musi być.

czyli v2 to gorsza opcja?

holica_1630
04-11-2011, 22:18
hmm, muszę pomyśleć nad tym. tylko chyba nie ma formowanek z efektem suchej pupy? co dajesz? kawałek polarku?

Forumowa jadorota szyje formowanki na zamówienie właśnie z polarem od pupy :)

libra
08-11-2011, 13:40
Ja osobiście lubię IB - też za sztywność, bo łatwiej wkłady ułożyć w pieluszce, nie wylewają się z niej, a ze względów pralniczo-higienicznych wolę SIO niż kieszonki czy aio
To ja sie podpisuję;-) Nic nie uwiera ani nie gniecie, strasznie polubiłam te pieluszki, a ostatnio jak mi się wkłady kończą wpinam tetrę i też działa:thumbs up: Tutto mi nie podpasowały - dziwny wkład i te falbanki:roll:

A na nocki i wyjścia- wonderoosy - super pieluchy, najbardziej mi pasują v1 z konopnymi wkładami :thumbs up:- super chłoną a nie są tak ogromne jak mikrofibry.

gdzie-idziesz
08-11-2011, 14:10
Ja miałam przecieki duże przecieki w najtańszych kieszonkach. Uszyłam z kawałka tetry coś jakby kieszonki na wkłady - prostokątna wkładka do której wkładam wkładkę z pieluchy i całość wkładam do pieluchy. W miejscu siusiaka ma wszytą jakby poduszeczkę z tetry, więc w tym miejscu jest grubiej. Dziecku to nie przeszkadza, wielkiej pupy też nie robi. Przecieki się skończyły, nawet po drzemce jest suchutko. Może komuś przyda się ten patent.

Wiewiórka
08-11-2011, 22:13

czyli v2 to gorsza opcja?
myśle, że tak, inaczej napiszę, myślę, że w tym wypadku v1 jest zdecydowanie lepszą opocja niż v2. Wkłady są inne, starsze są szersze i chłonniejsze