Strona 4 z 4 PierwszyPierwszy 1234
Pokaż wyniki od 61 do 79 z 79

Wątek: plecak z krzyżem

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

Domyślnie

wiesz, szczerze mówiąc nie zapisałam sobie źródła, miałam za kompana mojego syna tego dnia i czasem musiałam wyjść; jednak akie dokładnie podano nam przedziały i na chłopski rozum nawet człowiek widzi, że nie jest naturalne by odwodzić nóżki noworodka na więcej niż 60st mniej więcej. Dziecko dąży do najblizszego kontaktu z ciałem noszącego-aby sie utrzymać, to jest ewolucyjne. Więc nie będzie rozszerzało jak najbardziej nóżek. Wiadomo że to sa kąty orientacyjne, punkty odniesienia, kazde dziecko jest inna, trzeba to rozsądkowi dopasować. Ale kurczę, chwilami mam wrażenie że dyskutuję z ludźmi którzy chusty na oczy nie widzieli(nie mówię o Tobie morepig), a przecież macie doświadczenie i jeszcze jesteście po kursach, macie chyba oczy i głowę...

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Opadły mi ręce, ale skoro oczu i głowy mi brak, to chyba powinno mi być i tak wszystko jedno, nie?
    www.gugu-gaga.pl chusty Didymos i nosidła KiBi
    gugu-gaga.pl na Facebooku

Łucja 23.03.06.&Milana 10.06.09.&Marshall 11.03.14.

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez petisu Zobacz posta
    Opadły mi ręce, ale skoro oczu i głowy mi brak, to chyba powinno mi być i tak wszystko jedno, nie?
    no dobrze, ja mogé dokładnie to samo napisać jak czytam Wasze posty, tylko po co?? musimy się pogodzić z tym ze mamy inne spojrzenie na ten temat i tyle. naprawdę nie chce mi sie juz rozmawiać w ten sposob.

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Domyślnie

no ale nikt mi nie odpowiedział na pytanie, w jaki sposób ułożenie nóg w plecaku z krzyżem może być inne niż ułożenie nóg w kieszonce skoro to takie samo wiązanie? Zaznaczam, że uważam, że prosty plecak to świetne wiązanie, ale dajmy możliwość wyboru

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

No proszę, istna ze mnie świnia, bo chciałam wiedzieć dlaczego uważasz tak jak uważasz. Nie zauważyłam, żebym była przy tym jakaś niemiła. Jeśli tak, to przepraszam.

Chusteryczka Awatar rosass
    Miejscowość
    Góry izerskie

Domyślnie

Aga proste i sama odopwiedzialas sobie w jednym z poprzednich postow
    kazdy czlowiek nawet koscisty czy postawny ma inaczej zbudowane plecy a inaczej klatke piersiowa,
    plecak z krzyzem ma rozlozone poly i musi je miec
    i jak napisalam wczesniej ulozenie dziecka w plecaku z krzyzem bardziej przypomina ulozenie w kandze niz w kieszonce
    i porownywanie dla mnie wiazania na plecach z wiazaniem z przodu jest jak porownywanie buta i rekawiczki
    Ostatnio edytowane przez rosass ; 08-11-2010 o 23:50
    GAJENKA-23.12.08
    Certyfikowany Doradca noszenia ClauWi®

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Petisu, nie wiem po co się wkręcasz i używasz słów typu "istna świnia", nie chce mi sie prowadzić dyskusji w takim tonie. Miałam nadzieję, że normalnie tu wymienimy się spostrzeżeniami, ale niestety większość z Was raczej nie miło atakuje, i zaraz obok prosi żeby się nie obrażać itd.
    ja napisałam juz wszystko, napisałam dlaczego uważam jak uważam, natomiast nie mam pojęcia jakie jest właściwie Twoje stanowisko a tym bardziej skąd wynika, mimo iz pytałam-nie dostałam odpowiedzi. Widzę, ze się nie zgadzacie z nami, ale dlaczego? nie wiem, nie zauważyłam, aby któraś z Was podała źródło innej wiedzy.
    pisząc o posiadaniu głowy-chodzi mi o to, ze nie opieram sie tylko na wiedzy nabytej na kursie, ale też popieram to swoim własnym doświadczeniem, własnego noszenia oraz spotkań z innymi rodzicami, w większości mam do czynienia z noworodkami i w tym momencie takie szczegóły nabierają wartości.

Chustoguru Awatar petisu
    Miejscowość
    Zielona Góra

Domyślnie

Kiedy ja się z Tobą nie kłóciłam, nie twierdziłam, że nie masz racji. Pytałam tylko skąd to. A i dlaczego piszesz "Was"? Ja odpowiadam tylko za to co sama napisałam, nie rozumiem dlaczego mam odpowiadać za wszyatkie wypowiedzi, które się tu pojawiły.
    Bez sensu. Nie będę Ci udowadniać, że nie jestem wielbłądem skoro już tak zdecydowałaś.

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Peti, nie wiem dlaczego tak bardzo sie rzucasz w tych swoich postach, ja nie mam zwyczaju atakować ludzi na forach internetowych, pisałam w formie mnogiej bo takie odniosłam wrażenie, że zdecydowana większość wypowiedzi ludzi po Trageschule brzmi dość czepialsko niestety.
    Podałam już kilkakrotnie to źródło.
    też jestem ciekawa jakie jest podejście do sprawy osób które się nie zgadzają ze mną i z rosass i konkretnie czym to popierają.

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez brikola Zobacz posta
    Podałam już kilkakrotnie to źródło.
    też jestem ciekawa jakie jest podejście do sprawy osób które się nie zgadzają ze mną i z rosass i konkretnie czym to popierają.

Ok, zrozumialam, w czym rzecz: mam po prostu inne wyobrazenie zrodla, na ktore sie powoluje. Przepraszam, jesli poczulyscie sie urazone - to byl blad komunikacji
    Zrodlem sa dla mnie badania dotyczace interesujacych mnie aspektow noszenia i ich wyniki, prezentowane w opublikowanych doniesieniach i pracach naukowych, polemikach do prac, na konferencjach poswieconych noszeniu, w artykulach w pismach branzowych.
    Poniewaz jestesmy przy prawidlowej pozycji dziecka w chuscie ze szczegolnym uwzgednieniem ulozenia nog, takim autorytetem sa dla mnie Kirkilionis i Fettweis. Konkretnego wykazu literatury chyba podawac nie musze, bo przeciez to sa powszechnie w srodowisku doradcow wywodzacych sie z Niemiec znane publikacje.

Ciekawi mnie tylko, dlaczego korzystajac z tego samego slowa pisanego obie szkoly dochodza w wielu przypadkach do diametralnie roznych wnioskow? Nie wiem, interpretacja prawidlowej pozycji dziecka podawanej jako konkretne katy rozwarcia jest dla mnie zagadka. Tym bardziej, ze jak rozumiem z Waszych wczesniejszych wypowiedzi musialo to byc dla Was istotnym elementem zajec, skoro zwrocilyscie baczna uwage wlasnie na katy, a nie na ich zasadnosc.
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Kasiu, skąd wniosek że nie zwróciłyśmy uwagi na zasadność??
    W podawaniu kątów jest taki sens, ze rodzic ma punkt odniesienia, przecie nie powiem mu, że ma sobie odwodzić nóżki dziecka "no..na jakiś taki mniej więcej kąt a niech się sam domyśli najlepiej, to nie moje dziecko..."
    nadal nie jest dla mnie jasne jak Ty to tłumaczysz rodzicom.

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

W instrukcji Didka powołują sie na dokladnie te same źródła co wymieniłas i podają kąty,tez pisza ze ok 40st przy uniesieniu kolan do 100st.my mówiłysmy ze ma byc max 45st.w domyśle jest oczywiste ze u każdego dziecka bedzie to dopasowane indywidualnie natomiast musi byc jakis punkt odniesienia moim zdaniem. A wiec nie wiem o co juz chodzi.jak Wy to widzicie?

Chusteryczka Awatar wrapsodia
    Miejscowość
    Erlangen Niemcy /czasem Wawa/Jarosław/Klimontów

Domyślnie

Ta dyskusja przypomina mi rozmowę psychoanalityka z behawiorystą, abo katolika z prawosławnym. Tak jest niestety lub stety, że te same fakty, są inaczej rozumiane przez różnych ludzi. Niektóre dowody dla jednych nimi są, a dla innych nie są. Procesowanie się kto ma rację do niczego nie doprowadzi. Trzymajmy się tego co nas łączy a nie tego co dzieli. Jest jeden bóg - idea noszenia. Niech każdy przedstawia wiedzę taką, jaką posiadł na kursach i przez własne doświadczenia, bez dowodzenia że jego wiedza jest lepsza od innych. Niech rodzic sam wybierze, co do niego akurat bardziej przemawia. Amen
    Gosia, mama Toli (25/10/2008), dawniej mimezis

Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®
    Doradca Akademii Noszenia Dzieci

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

Ja sie z Toba zgadzam.zreszta myslalam ze wszyscy tak liczą ale okazuje sie ze nie.nie wiem w koncu jak uczą w Trageschule.z mojej strony to byla wymiana wiedzy nie udowadnianie niczego,ze tylko dodam

Chusteryczka Awatar ithilhin
    Miejscowość
    Płock

Domyślnie

w Trageschule uczą jak wesprzeć rodziców w ich chęci noszenia. i jak wygląd noszenie bezpieczne dla obu stron.
    nie uczą wyliczania kątów.
    pytania Kasi były powodowane czysto zawodową ciekawością skąd taki upór przy konkretnych kątach i jak je liczycie skoro w źródłach są podane przedziały spore... zresztą sama wyjaśniła.
    Gosia, mama trójki dzieci, żona jednego męża, posiadana przez dwa koty...

Miejscowość
    Opole

Domyślnie

ale jak pisałam wcześniej, nawet Didek w swojej książeczce dodawanej do chust podaje konkretne kąty;
    no i tak ogólnie uważam, że jakiś punkt odniesienia musi być, Chodzi o pozycję w której kość udowa idealnie leży w panewce-stąd się biorą kąty chyba, nie?

Chustonoszka Awatar hanieczka
    Miejscowość
    Rosja, Moskwa/ Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mimezis Zobacz posta
    Ta dyskusja przypomina mi rozmowę psychoanalityka z behawiorystą, abo katolika z prawosławnym. Tak jest niestety lub stety, że te same fakty, są inaczej rozumiane przez różnych ludzi. Niektóre dowody dla jednych nimi są, a dla innych nie są. Procesowanie się kto ma rację do niczego nie doprowadzi. Trzymajmy się tego co nas łączy a nie tego co dzieli. Jest jeden bóg - idea noszenia. Niech każdy przedstawia wiedzę taką, jaką posiadł na kursach i przez własne doświadczenia, bez dowodzenia że jego wiedza jest lepsza od innych. Niech rodzic sam wybierze, co do niego akurat bardziej przemawia. Amen
    całkowicie zgadzam się.
    co do wyliczania kontów. teraz już prawie wszyscy wiemy, jakie konty są "prawidłowe", ale zawsze musimy patrzeć na dziecko. Nikt nie będzie wiliczał kontów. Oraz mamy wiele wiązań i każdy wybiera dla siebie to, co mu najbardziej opowiada. Jeśli postarać się, dobrze doćwiczyć wiązanie, to w dowolnym wiązaniu można zrobić odpowiednie rozstawienie nóżek. Trzeba tylko chcieć nosić prawidłowo.
    Kira 16.02.2007
    Alisa 25.09.2009
    Doradca rosyjskiego Stowarzyszenia doradców noszenia w chustach, 02.2008
    Doradca po szkoleniu Akademii Noszenia Dzieci, 11.2010

chusty Natibaby, LennyLamb w Rosji

Chustomanka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

czy mogłby ktos wrzucic mi linka do plecaka z krzyzem,oraz plecaka hanti??? z gory thx

Chusteryczka Awatar belfe
    Miejscowość
    Polska ;)

Uprawnienia umieszczania postów