Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Glowka zawsze w jedna strone?

Domyślnie Glowka zawsze w jedna strone?

Moze ktos ma jakies doswiadczenia w tym temacie bo ja juz nie wiem co robic. Na chlopski rozum Golum nie powinien miec glowki zawsze w ta sama strone odwroconej, nie? Ale niezaleznie od wiazania, dociagniecia itd. ta paskuda zawsze probuje wykrecac sie w prawo a jak ukladam w lewo to jest placz i zgrzytanie zebow. Podobnie przy lezeniu na brzuchu.
    Mloda ma 9 tygodni, jest silna i dobrze rozwinieta, pieknie trzyma glowke ale chyba takie skrecanie w jedna strone nie jest najzdrowsze. Wiem, ze pewnie po prostu tak jej wygodnie ale mimo wszystko boje sie, ze zrobi sobie krzywde.
    Moze ktos mial podobny problem i jakos przekonal chusciocha, ze najlepiej raz w ta a raz w ta?

Chustofanka Awatar Ilion
    Miejscowość
    Tychy

Domyślnie

nasz też cały czas chciał na jedną patrzyć i patrzył, nie robiliśmy nic na siłę, choć przyznam, że specjalnie dużo noszony nie był. Głowę obracał w obie strony, ale z lubością patrzył na lewo i niczym nie dało się go zmusić do patrzenia na prawo... kombinowaliśmy ze wszystkim, baliśmy się że będzie coś nie tak, że czeka nas rehabilitacja itd.
    Pediatra dała nam skierowanie do neurologa, wizyta umówiona u neurologa za dwa miesiące i... niepotrzebnie, bo jak przyszedł czas wizyty mały kręcił się na już wszystkie możliwe strony. Teraz ma prawie pół roczku i mniej więcej od miesiąca szyje ma jak żyrafa i ogląda wszystko po każdej stronie
    w chuście chodzi już z wyciągniętymi rączkami więc i głowę swobodnie obraca jak chce coś poogladać.

Ciężko mi dawać jakąs radę, bo pewnie jest tak, że u niektórych dzieci mija samo a niektórym trzeba pomóc. Obserwuj małą, jak potrafi obracać główkę w obie strony, ale woli patrzeć na jedną to pewnie to nic groźnego, tylko pozostałość po ułożeniu płodowym - no ale specjalistą nie jestem

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

ja mojemu w kieszonce przekręcam główkę, jak już zaśnie na dobre. Też lubi stale na jedną stronę (no, czasem się zapomni i ułoży sam na tę drugą )
    A w łóżeczku nasza położna przy pierwszym dziecku polecała dwie torebki cukru: zawinąć w tetrę i położyć z jednej i drugiej strony główki, żeby maluszek spał z głową na prosto. Ale moje jakoś i tak zawsze sobie luzy robiły i przekręcały łepetynkę, cwane bestie
    2 + 7 (2005-2018)

Domyślnie

Nie jest to raczej problem zdrowotny bo normalnie rozglada sie na wszystkie strony a jak lezy na pleckach to nie ma problemu z odwracaniem i spi rowniez raz w jedna a raz w druga strone. Tylko na brzuchu i w chuscie nydyrydy i boje sie zeby to jej nie zaszkodzilo bo nosimy sie sporo. Probowalam na spiocha odwracac ale zaraz sie budzi i protestuje :/

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

byl juz watek w temacie, nie mam czasu szukac niestety. przechodzi dzieciom samo, tak z watku wynikalo - moja tez zawsze w jedna glowke wykrecala, od kiedy sie bardziej kumata zrobila i wiecej ja zaczelo interesowac juz tak nie robi. nosilam duuuzo, teraz troche mniej, nic zlego sie przez to odkrecanie w jedna strone nie stalo. moja rada - nie przejmowac sie

Aga, mama Alii

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez buggins Zobacz posta
    byl juz watek w temacie, nie mam czasu szukac niestety.

kurcze, a uzywalam szukajki i nie znalazlam :O
    w kazdym badz razie dobrze wiedziec, ze nie tylko moj Golum ma takie fanaberie

Chustofanka Awatar bessi
    Miejscowość
    Dąbrowa Górnicza

Domyślnie

moja też tak kiedyś miała, ale już dawno jej przeszło
    troche się na początku martwiłam, ale wszystko jest OK.

Chusteryczka
    Miejscowość
    cały świat

Domyślnie

a ja zalecam ostozność. Moja tez miała ulubioną jedną stronę, nie tylko w chuście. Lubila spac na jednym boczku, sama sie prękręcala, nawet przez sen. Na brzuszku - tez główka w jedną stronę. na przewijaku wywijała sie w "c", stale w tą samą stronę.. no i okazało sie że jest asymetria ułożeniowa, jedna strona ciałka praktycznie nieruchoma, główka pokrzywiła sie w "chińskie osiem", mimo że staraliśmy sie małą kontrolować. W wieku 4 miesięcy zaczęlismy rechabilitację, na szczęście problem zauwazony tak szybko, że poprawa tez nastapiła dość szybko. w tej chwili tylko specjalistka - lekarz rehabilitacji zauważa niewielką tylko pozostałość po tym, co było. Zwracaj baczna uwagę na to jak dziecko sie układa i pilnuj, zeby było różnorodnie.
    nie zawsze jest tak że "samo przechodzi". U nas był z tego duży problem - i to juz u 4-miesięczniaka.
    Blog Roku, który stale mnie wzrusza..... www.kochamylaure.pl

.....

Chustofanka Awatar Kaliope
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Jędrek również preferował prawą stronę w chuście, kompletnie nic nie pomagało. Za to wszelkie inne aktywności – zabawa, leżenie, spanie były obustronne. Starałam się Go obserwować i w czasie zabawy koncentrować się na lewej stronie. Po miesiącu samo przeszło, teraz szyja sprężynuje we wszystkie strony. Spokojnie obserwuj i zmuszaj do aktywności obustronnej, a Golum szybko zrozumie, że i lewa i prawa są równie fascynujące
    W tym wątku było trochę na ten temat : http://www.chusty.info/forum/showthr...eferrerid=3957

Domyślnie

dzieki sliczne za wszystkie rady i ostrzezenie bedziemy probowac w dalszym ciagu delikatnie odwracac podczas spania i zobaczymy czy jej sie odwidzi

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

faktycznie próbuj po zaśnięciu przekładać na drugą stronę,
    i jak układasz na brzuszku albo w łóżeczku to staraj się układać w różnych kierunkach (głowa w nogach dla odmiany) albo kłaść po nielubianej stronie coś ciekawego, niech sobie ćwiczy
    ale generalnie dzieci tak mają, ba! nawet ja tak mam, że wolę w jedną stronę się układać
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka Awatar Suzi
    Miejscowość
    Warszawa/Wilanów

Domyślnie

oj, należy bacznie obserwować i pilnować. Bardzo wiele dzieci preferuje jedną stronę i z tego co czytam częściej jest to prawa.
    Prezes kiedy usypia w wózku czy w nocy w łóżku zawsze przekłada głowę na prawo pomimo podkładania kocyka/tetrówki. Ja Mu tę głowę delikatnie przekładam to albo się budzi albo z powrotem przekłada po swojemu. Asymetrii na szcęście nie ma ale ma już lekko spłaszczoną główkę z prawej strony!
    W wózku ma wiszącą zabawkę po lewej a w zabawie staram się stymulować "po równo". W chuście o dziwo jest OK

Domyślnie

U nas problem tylko w chuscie i przy lezeniu na brzuchu wiec na razie obserwujemy

Najfajniejsza zabawa dwustronna to goly Golum na satynowej poscieli
    Prawa reka w gore, prawy policzek do poscieli i rozciaganko na cala dlugosci a potem powtorka i wszystko w lewa strone. Potrafi dobrych kilka minut tak cwiczyc bo to takie przyjemne policzkiem po sliskim, chlodnym materiale

a to:
    Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    staraj się układać w różnych kierunkach (głowa w nogach dla odmiany)

wyprobowalam i usmialam sie przy tym strasznie bo mina bylo o! taka

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Masiu, czy moglabys zrobic fotke Mlodej zawiazanej w chuscie - widok z przodu? I gdyby dalo sie druga taka sama, gdy Mala zasnie (bez przekladania glowki).
    Jesli Ci sie uda, to przeslij mi je na kasia@chustomania.pl
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar czarna_zaba
    Miejscowość
    Kielce

Domyślnie

Adaś ma zawsze łepetynkę w chuście na (moje)prawo, co bardzo mnie martwło, aż wrzuciłam go na plecy i okazalo się, że nadal ma na (moje)prawo - wnioski- po prawej stronie matki są ciekawsze widoki:

Chustonoszka Awatar cardo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez masia Zobacz posta
    Nie jest to raczej problem zdrowotny bo normalnie rozglada sie na wszystkie strony a jak lezy na pleckach to nie ma problemu z odwracaniem i spi rowniez raz w jedna a raz w druga strone. Tylko na brzuchu i w chuscie nydyrydy i boje sie zeby to jej nie zaszkodzilo bo nosimy sie sporo. Probowalam na spiocha odwracac ale zaraz sie budzi i protestuje :/
    u mnie to samo, myślę że nic złego się nie dzieje

Chusteryczka Awatar Kilerek_81
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

u nas też zawsze było w jedną stronę. Zmieniliśmy więc w ułożenie w łóżeczku, dodatkowo kilogram cukru w tetrze, aby utrudnić przekręcanie główki, większość zabaw na mniej ulubioną stronę, czyli lewą. Mały miał spłaszczoną główkę w jedną stronę, ale na szczeście juz się wyrównało. A teraz sam już chętnie odwraca główkę w lewo.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez czarna_zaba Zobacz posta
    Adaś ma zawsze łepetynkę w chuście na (moje)prawo, co bardzo mnie martwło, aż wrzuciłam go na plecy i okazalo się, że nadal ma na (moje)prawo - wnioski- po prawej stronie matki są ciekawsze widoki:
    na razie nie wyprobuje bo mi wlosy deba staja jak pomysle o wrzucaniu na plecy zreszta i tak jeszcze za mala

OT czarna_zaba nie z dgm czasem? z Morawicy?

Chustomanka Awatar Anik801

Domyślnie

U nas było to samo.Mały w chuście miał główkę zawsze w moje lewo.Przekręcenie spotykało się z ogromnym sprzeciwem.Nie martwiło mnie to aż tak,ponieważ podczas spania na łóżku było mu obojętne w którą ma stronę,więc mu zmieniałam ułożenie.No,a potem to już sam sobie zmieniał dziś ma 4,5mies.i nie ma roblemu.Ja jakoś nie wyobrażam sobie przekręcania główki na siłę w chuście-owszem jak zaśnie i się podda to można,ale jeśli stawia opór to bałabym się,że zrobię mu krzywdę.

Uprawnienia umieszczania postów